MiG-29 Fulcrum

1801

MiG-29 Fulcrum

online
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10347

Cinjenica jeste da je nasledjen ogroman broj letelica i stice se utisak da nismo znali sta cemo sa tolikom tehnikom.
Bolje i penzionisati starije varijante MiG-21 ali zato bis verziju remontovati i drzati operativnom, nego imati od svih verzija po nekoliko primeraka dok svi ne ispadnu iz resursa a onda najcesce i iz sluzbe.
Mislim naravno na period od raspada SFRJ do recimo 2007/8. Mada je i tad moglo da se ide na produzenje veka 21icama da bi se piloti lovci odrzali u trenazi, kad smo vec imali nedovoljno 29ki.
Danas, 2018. godine i dalje cekamo da nam udje u stroj 6 aviona, da bi 4 poslali na remont. Dok se svi sastave zajedno, krenuce modernizacija i opet necemo imati svih 10 na raspolaganju. A godine idu. Sve to je mogao da pokrije L17. Ali dobro, valjda je naknadna pamet nepotrebna, nego gde su bili celnici RV da uvide da ce imati toliku stagnaciju..



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Jethro ::Да би сте правилно могли да донесете закључак у вези онога што пишете треба да узмете у обзир споразум, који вероватно има везе са Дејтоном, а по коме су после рата у БиХ биле одређене количине авиона које је нашр РВ могло да има у односу на авијацију МХ федерације и (чини ми се) Хрватске (ово примите са резервом). На основу тог броја је драстично смањен број летелица код нас.

Хрватска је нпр. тада имал ограничење од 62 борбена авиона који наравно никада нису достигли. И неће.

Да, ми овде прилично реално пишемо о ономе што се десило. Није крива власт после 2000-те зашто су смањени капацитети после Дејтона. А то се у наорду итекако потенцира.

Citat:Cinjenica jeste da je nasledjen ogroman broj letelica i stice se utisak da nismo znali sta cemo sa tolikom tehnikom.

Чиљеница је да смо је ипак употребљавали до смањења ефектива до 1997. Ипак после 2000-те године све се распало... хтели то ми признати или не.



online
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10347

Bilo je ideja da se Kamovi iz Muzeja vrate nazad u upotrebu. Nazalost Mi14 su unisteni tokom agresije iako su povuceni godinu dana pre toga.

Da zavrsim sa offtopicom, sta ih je navelo da penzionisu ove tipove helikoptera nije mi bas jasno..

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

U vezi Neva. Prilikom nabavke Migova 29 naručeno je i 9 diviziona Neva M koje su trebale da budu eksportna verzija ruske najmodernije verzije S-125M1 (Neva M1). Pošto smo mi bili prvi koji su to naručili (i dobili) morali smo da sačekamo razvoj eksportne verzije. Pošto se SSSR raspao Rusi su odlučili da nam daju svoje original da ne gube vreme u razvoj novih. U međuvremenu se kod nas situacija izmenila i tadašnji veliki vođa je odlučio da tih 9 diviziona proda. I oni su direktno otišli ino kupcu što je razbelno Ruse jer smo i mi dobili po damping ceni a prodali smo ih po tržišnoj ceni. Sa njima su otišli i naručeni termovizijski uređaji i za njih i za 11 već postojećih. Jedan komplet je ostao u zemlji.
Inače ove nove Neve su trebale da zamene Dvine i da se formira još jedan novi puk za PVO Makedonije (tj 3. armijske oblasti).

online
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5127

ltcolonel ::U vezi Neva. Prilikom nabavke Migova 29 naručeno je i 9 diviziona Neva M koje su trebale da budu eksportna verzija ruske najmodernije verzije S-125M1 (Neva M1). Pošto smo mi bili prvi koji su to naručili (i dobili) morali smo da sačekamo razvoj eksportne verzije. Pošto se SSSR raspao Rusi su odlučili da nam daju svoje original da ne gube vreme u razvoj novih. U međuvremenu se kod nas situacija izmenila i tadašnji veliki vođa je odlučio da tih 9 diviziona proda. I oni su direktno otišli ino kupcu što je razbelno Ruse jer smo i mi dobili po damping ceni a prodali smo ih po tržišnoj ceni. Sa njima su otišli i naručeni termovizijski uređaji i za njih i za 11 već postojećih. Jedan komplet je ostao u zemlji.
Inače ove nove Neve su trebale da zamene Dvine i da se formira još jedan novi puk za PVO Makedonije (tj 3. armijske oblasti).


Znači pored postojećih 12 diviziona Neva koji su pristigli u period 1977-1983, naručeno je još 9 modernizovanih diviziona Neva koji do nas nikada nisu stigli? Jesam li dobro razumeo?
Ako je to tako, onda je to stvarno skandalozno i onda se posle pitamo "što nam Rusi nešto ne poklone ili ne daju po nižim cenama i sl"...A oni su očigledno sumnjičavi prema nama....
Uostalom i ova naša modernizacija Neve i najavljena modernizacija Kuba se radi mimo Rusa i sve to ljuti Ruse, ali mi teramo po svom....

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 12 Jan 2018 13:48

Što se tiče Volkova. Volkovi su predati Vojsci RS dok su Dvine došle u Srbiju gde su trebale da budu zamenjene sa malo pre navedenim novim Nevama. Formalno se išlo na unifikaciju teritorijalnog sistema PVO sa Nevama. Onda je rečeno da nama ne treba čak 21 divizion Neva pa je, kao što sam rekao 9 direktno prodato. Pošto je zvanično izjavljeno kako će Neve uskoro biti zamenjene Bukovima (!!!!) rečeno je i da nema potrebe da se modernizuju. Pošto su Volkovi sad bili u drugoj državi a ocenjeni kao neperspektivni prodati su termovizijski uređaji i zanjih.
Naravno tvrdilo se da će i Kubovi biti zamenjeni Bukovima (vrlo brzo) pa i njih nema potrebe modernizovati pa su i (nerapakovani) uređaji nabavljeni za njih takođe prodati.

Dopuna: 12 Jan 2018 14:08

Netačna je i "legenda" da Rusi nisu hteli da nam daju S-300. Delegaciji koja je otišla u Moskvu na pregovore o nabavci naoružanja, nakon ukidanja sankcija, su ponuđeni S-300 po damping ceni tj ceni koju je plaćala Ruska armija. Cena je bila 276 miliona dolara jt 92 miliona po divizionu. Sve ostalo su prihvatali kao otplatu za njihov dug nama. U sklopu otplate tog duga nudili su nam puk Migova-29 (9-13), Bukove, Ose - M i Tunguske. Otprilike to su bili i zahtevi našeg generalštava. Ali komisija na čijem čelu je bila debela svinja koja je volela da jede prženu pileću džigericu, je na svoju ruku uz odobrenje Miloševića izjavila Rusima da ne žele ništa od PVO da ne provociraju NATO - osim nešto raketa za sisteme Neva M i Kub. Tražili su tenkove T-90, protiv brodske rakete što su planirali da preprodaju ino kupcima na Bliskom istoku. Kad su se vratili u Srbiju digla se velika frka, debela svinja je privremeno sklonjena da bi posle par godina bila postavljena za načelnika generalštaba. Kad su Rusi skapirali da mi hoćemo oružje da bi ga preprodali stopirali su dalje pregovore.
To je istina o tim pregovorima.

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 939

Mislim da je godina koja je odredina sudbinu (tj. godina u kojoj se "prelomilo" na koju ce stranu stvari otici u RV i PVO) u SRJ bila 1993. godina.
To je poslednja godina gde je veci deo pilotskog kadra imao godisnji nalet preko 50h (mislim da je prosek za tu 1993. bio oko 60h).Vec sledece je taj nalet pao drasticno ispod 50h, pocele su nestasice delova, goriva, materijala potrebnih za opsluzivanje avijacije.U toj 1993. su ukinute neke stvari koji su bile na snazi prethodnih par decenija.Ukinuta je "kategorizacija" pilota po stepenu strucne osposobljenosti, ukinute su neke institucije (tj. spojene u jednu).Neke od tih odluka bi se mogle nazvati kao "protivprirodni blud"!!!

Teranjem u penziju generala Mike Sprajca (koji je vec bio vidjen kao nacelnik generalstaba) i dovodjem Perisica i generala Velickovica sluzba i ljudi iz KOV-a su osigurali (poslali poruku) da niko iz RV-a vise i ne pomisli da opet pokusa da pogura taj vid napred tj. da za njega izdestvuje status koji mu je OBJEKTIVNO pripadao u godinama koje su dolazile...Rasterana tj. bolje reci rasturena je jedna mladja grupa oficira cina u rangu major-pukovnik koja je spremala reformu ovog vida oruzanih snaga i njegovo spremanje za dogadjaje koji predstoje....

Od 1993 do 1999 sistem (kakav takav) je bio u "slobodnom padu".Nakon 1999. vise ne mozemo govoriti o RV i PVO kao organizovanom sistemu sa svim potrebnim "elemntima" vec kao necemu sto bi se moglo nazvati "imitacija sistema"...

offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 2992
  • Gde živiš: Beogard

Citat:Teranjem u penziju generala Mike Sprajca (koji je vec bio vidjen kao nacelnik generalstaba) i dovodjem Perisica i generala Velickovica

Hm, ne bih se složio da je Veličković bio takvog karaktera. Iz nekih primera znam da se u više navrata direktno suprostavio Miloševiću iako su bili bliski. Poslednji je bio `98 kada je posle potpisivanja onog nesretnog sporazuma i otvaranja NATO kancelariji u komandi, rešio da više ne dolazi na posao, već je svaki dan išao na Batajnicu. Nije krio nezadovoljstvo situacijom i javno je govorio da neće da deli kancelariju sa onima koji će ga sutra napasti.

E sad, nisam akter dešavanja, pa ne mogu da garantujem sve tvrdnje...

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 5389

Zavrzlama...tih 9 diviziona Neva M što je direktno otišlo ino kupcu...jel za javno reći tko je taj ino kupac?
I da li je zaista bila direktna isporuka ili pretovar?

offline
  • Pridružio: 16 Feb 2008
  • Poruke: 393
  • Gde živiš: kragujevac

Te Neve kako se prica otisle za Egipat. U zapisnicima sa sednica VSO u periodu od 92 do 95-te cini mi se, pominje se nabavka s-300 ali ne od koje drzave , ali da istoj nepredstavljaju problem sankcije samo lova da se da i doteracega Smile , zatim gorivo za vazduhoplovstvo koliko se secam Perisic trazio odredjenu kolicinu tona kerozina za redovnu obuku i ne daj Boze a Milosevic mu racuna koliko mu stvarno treba.... Ima tu izjava da je popunjenost ubojnjim sredstvima u KoV-u oko 50%... Tadasnji predsednik govori da u slucaju rat krece ratna proizvodnja i sve ce da se brzo popuni Very Happy
Mislim da treba da se napravi posebna tema o ovim stvarima ``kako se nismo spremali za rat`` koji nam je nekoliko godina unapred najavljen.

Evo linka sa zapisnicima izuzetno zanimljivo stivo, ko ima vremena treba da ih sve procita :https://www.sense-agency.com/tribunal_(mksj).58.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1244 korisnika na forumu :: 68 registrovanih, 9 sakrivenih i 1167 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: alkatraz080, amaterSRB, Andrija357, bojcistv, ccoogg123, Danijel99, DejanSt, dekan.m, Denaya, dencorr, Dimitrise93, djboj, DonRumataEstorski, Dorcolac, DPera, Dragan1998, draganca, drazenm, dulleo, Faki-Valjevo, Georgius, goxin, h8propaganda, havoc995, hologram, hooraay, ILGromovnik, Istman, ivica976, jukeboxer, Klecaviks, kolle.the.kid, Krusarac, Kubovac, kunktator, kybonacci, madza, Mercury, milenko crazy north, milimoj, Mixelotti, mnn2, moldway, mrav pesadinac, Nemanja.M, Ognjen D., oldtimer, panzerwaffe, Petarvu, raketaš, raptorsi, Recce, repac, robert1979, sasa87, Singidunumac, slonic_tonic, Smajser, Srle993, tomigun, vathra, virked, VJ, voja64, wolverined4, yufighter, zziko, 1107