Milan Nedić

17

Milan Nedić

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 2239

Ne nego bi i nemačka okupaciona zona odn centralna Srbija bila podeljena između njenih satrapa...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Sim.a 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 2048
 • Gde živiš: Zemlja čuda

Mađarska do Kragujevca? Bugarska do Beograda? To je mršava teorija jer to bi značilo da nema Nemačke što celu fantaziju i izgovor ruši. Bez glavnog Nedićevog nalogodavca u tom periodu nema ničeg.offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5592

Nasli bi oni nekog drugog klovna da radi posao za njih. A ako ne, onga bi postavili nekog svog kao sto su to uradili u nekom drugim delovima evrope.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12562

dragon986 ::Ne bismo imali ni centralnu Srbiju već bi i ona bila podeljena između nemaca bugara, hrvata, mađara...A to bi značilo verovatno još par Jasenovca....
На првој страни имаш текст који говори о томе.
Ради се највероватније о измишљотини коју је после рата пласирао Станислав Краков (Недићев рођак), и коју нико други нигде не помиње - па ни сам Недић током истраге иако би му то ишло у корист.

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 2239

Napisano: 13 Nov 2015 9:48

To su bili razlozi koji se navode, zbog kojih je Nedić nevoljno prihvatio da stane na čelo okupirane Srbije. Da li je to mršava teorija ili ne to je drugo...Ja mislim da nije...Prevashodno zbog toga što se već uveliko pripremao rat protiv SSSR a njima je bilo u cilju da se što pre uspostavi bilo kakav oblik vlasti koji bi dozvolio da se Nemačke snage što pre oslobode za istočni front, i da bi pribegli bilo kakvom rešenju koje bi dovelo do toga da se na neki način uspostavi vlast. Nemci su hteli čoveka koji ima veliki ugled u Srbiji, jer su na taj način htele da smire Srbe.

Dopuna: 13 Nov 2015 9:51

vathra ::dragon986 ::Ne bismo imali ni centralnu Srbiju već bi i ona bila podeljena između nemaca bugara, hrvata, mađara...A to bi značilo verovatno još par Jasenovca....
На првој страни имаш текст који говори о томе.
Ради се највероватније о измишљотини коју је после рата пласирао Станислав Краков (Недићев рођак), и коју нико други нигде не помиње - па ни сам Недић током истраге иако би му то ишло у корист.Ajde onda objasni mi zašto bi neki matori general sa tolikim ugledom u Srbiji preuzeo na sebe ulogu da sarađuje sa Nemcima, jer posledice te saradnje bi i malo dete znalo, a ne Milan Nedić. Koliko ja znam on je bio sve samo ne germanofil.

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5592

Pitaj Petena, Kvislinga, Vlasova, .......

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12562

dragon986 :: Ajde onda objasni mi zašto bi neki matori general sa tolikim ugledom u Srbiji preuzeo na sebe ulogu da sarađuje sa Nemcima, jer posledice te saradnje bi i malo dete znalo, a ne Milan Nedić. Koliko ja znam on je bio sve samo ne germanofil.
Драгоне,
не функционише то тако.
Ако си дао неку тезу, треба да је поткрепиш, а не да је неко други руши.

Извор о тврдњи да је Недић прихватио да води Владу да Немци не би раскомадали и Србију је просто фалсификат.
Половином 1941. се уопште није чинило да ће Немци да изгубе рат.
Теза да је свесно прихватио жртву је врло слабо поткрепљена.

offline
 • istoričar
 • Pridružio: 27 Dec 2011
 • Poruke: 688

dragon986 :: Koliko ja znam on je bio sve samo ne germanofil.
Onda znaš vrlo malo.
Uostalom reci mi kako si izgradio takav stav i na osnovu čega?
Prijatelju, Nedić je bio školski primer germanofila, još od ranije, a pogotovo posle njegove posete Nemačkoj 1939.
Uzelac2106 ::

A o Nediću, pokušavam da prenesem njegove namere, ne kažem ja da je on doprineo nečemu, jer sem tog zbrinjavanja izbeglica i nisam našao nešto pozitivno o njemu.

Da, to već postaje opšte mesto, ali u širem kontekstu to ne drži vodu. Naime, postavlja se pitanje stvarne uloge Nedića u tome jer ako se sa jedne strane tvrdi kako je on samo izvršavao nemačka naređenja onda bi se zbrinjavanje izbeglica afirmativno moglo pripisati njima. Opet, ako je za to zaslužan samo Nedić, to znači da je bio samostalan u donošenju odluka (nije valjda prokrijumčario nekoliko stotina hiljada ljudi).
Naravno, ovde je i nezaobilazno pitanje Nedićevog cinizma (ili pragmatizma, kako hoćete). Iako je bilo nesumljivo stradanje Srba u NDH, u srpskoj javnosti, u Nedićevoj štampi, u Nedićevim govorima i javno iznetim stavovima se o tome nije moglo čuti ni reči nego su veličani uspesi Poglavnika u obračunu sa komunistima, a u početku rata govoreno je o "radnim logorima" u NDH koji su popunjavani besposličarima i neradnicima. Kako nikada, bar ja ne znam za to, Nedić nije pomenuo Jasenovac, Straru gradišku, Jadovno... kao mesta stradanja i fizičkog uništavanja Srba (ograničiću se samo na njih).
Jel' to po onoj narodnoj: "Otac (nacije) ko kolac".

ltcolonel ::Napisano: 12 Nov 2015 18:56
To je za Grke u Carigradu kao kad bi neko urgirao da se za srpskog patrijarha postavi neki Šiptarin iz Drenice. Ili kao kad bi neko Eutropiju doveo Dinčića za dekana. Neviđen skandal.
E baš si me nasmejao. Dobar fazon Smajli
______

A sad jedan mali osvrt.

Počeću u nedićevskom maniru:

Draga deco moja, tako vam mleka srpskog,
besmisleno je ovako voditi diskusiju i rasparavu koja se svodi na "Ja verujem". Ostavite po strani kako Nedića "doživljavate" i šta "mislite" da je autentični Nedić mislio.
Svestan opasnosti da budem okarakterisan kao poštovalac kulta činjenica i fetišizma dokumenata moram tražiti da vaša psihološka tumačenja ostavite po strani nego dajte neku validnu interpretaciju događaja.
Tačno je da je neki postupak iz prošlosti irelevantno i mrtvo slovo na papiru ukoliko nismo sposobni da shvatimo misao koja počiva iza njega ali je isto tako tačno da istorija nije kutija sa gomilom slova od kojih po potrebi možemo sastaviti reč koju zaželimo (Prudo) nego se na osnovu dostupnih dokaza ipak može svesti na neku objektivnu interpretaciju.
Ovde se činjenice iz prošlosti koriste samo kao ukras za svoje već izgrađeno ubeđenje formirano i izliveno političkim/idejnim/porodičnim kalupima i pogledom na sadašnjicu.

Šta želim reći - da skratim.
Kada kažem da je Nedić bio fašista ja ne izričem nikakav moralni sud (jer na to kao istoričar nemam pravo) nego formiram sopstveni stav o njegovi delima. Pritom se ne bavim vrednosnim merilima tipa “dobar – loš – zao” nego logičkim razmišljanjem dolazim do zaključka (antisemitizam, genocid, rasizam, antikomunizam, veličanje nacizma, kult ličnosti...)

Parafraziraću Kročea. Zadatak istoričara nije da beleži nego da procenjuje jer ako ne procenjuje kako će znati šta je vredno zabeležavanja i prevođenje nekih svakodnevnih činjenica u istorijske činjenice. U ovom konkretnom slučaju - procenite na osnovu dostupnih činjenica Nedićevu ulogu i iznesite stav, (ne moralni sud) i obrazložite bar na onom najelementarniji nivou razumevanja Nedićeve postupke.

Ovako se samo vrtimo u krug.

P.S.
Tvrdnja da je antisemitizam "nepostojeći Nedićev greh" ne zaslužuje komentar.
Ili je upravo ovo dovoljno rečit komentar.

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13734
 • Gde živiš: Apsurdistan

Mislim da sam našao odgovor koji sam tražio za sebe. Ne bih rekao da je Nedić samo saradnik, jer ga je takvo zlo vreme zadesilo pa je morao biti. Ovde ja stajem sa mojim daljim interesovanjem, što ne znači da neću čitati temu.

Ukoliko se sagledaju njegovi stavovi iz perioda pre okupacije, te delovanje tokom, postaje jasno da se on priključio novom poretku u Evropi, diktiranom od strane Hitlerove Nemačke. Pristupio je tome iz ličnih ubeđenja. Ne mogu tvrditi koliko je bio poput njih, ali da je sa njima i jedan od njih jeste očigledno. Mnogima je on danas zanimljiv je ____ Britancima i komunistima sve po ______.

Razumela je vreme u kome se lomatamo
http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/terazije/razum....._id=309989
Citat:Upravo zbog toga je značajna njena knjiga "Potisnuta istina. Kolaboracija u Srbiji 1941-1944", nad kojom je, pišući je, provela mnogo vremena i prelistala desetine hiljada stranica nedićevske štampe iz vremena okupacije. Analizom kvislinške, nedićevske štampe, Olivera Milosavljević je demistifikovala karakter kvislinškog poretka. Poretka kome današnji ispravljači "obmana komunističke istoriografije" pripisuju oreol poretka u kome Nedić, "srpska majka", a po potrebi i "srpski otac", spasava srpčad od pogibelji. Evo šta kaže Olivera Milosavljević: "Danas se mogu čuti tumačenja da je čitavu svoju aktivnost Milan Nedić sprovodio kako bi zaštitio postradale Srbe iz ustaške NDH. Međutim, tadašnja srpska javnost, slušajući Nedića i njegove propagandiste, o tome nije mogla da sazna gotovo ništa. NDH se doduše u Nedićevoj štampi pominjala, ali samo kada je srpska javnost obaveštavana o uspostavljanju trgovinskih veza između Srbije i Hrvatske, o mogućnostima putovanja u 'Slobodnu Hrvatsku državu', o proslavama godišnjica njenog formiranja, o međunarodnim aktivnostima 'Poglavnika', o njegovim uspešnim obračunima sa komunistima, o otvaranju zagrebačkog sajma, o rezultatima utakmica fudbalskog kupa ili o transferu fudbalera iz srpskih u hrvatske klubove.

Na kraju, gde su u Nedićevom 'veselom' logoru ili stravičnom 'cirkusu', svejedno, bili Srbi - civilne žrtve nemačkog terora, antifašisti poubijani po koncentracionim logorima i na mnogobrojnim stratištima, gde su streljani đaci i njihovi profesori...? Odgovor je jednostavan. Za njih u Nedićevoj štampi nije bilo mesta. Istina, u jednom izveštaju sa 'antikomunističke izložbe' u Kragujevcu pominje se da je među posetiocima bio veći broj žena u crnini. Da neko slučajno ne bi pomislio da one žale za žrtvama nacističkih zločina iz oktobra 1941, odmah je sledilo i objašnjenje: 'Sve su one ojađene i ožalošćene uzled nedela partizanskih bandita'."

Dok se upriličuju razne svetkovine i dok se organizuje razbibriga preko programa beogradske radio stanice i vodviljskih predstava u Beogradu, istovremeno je potisnuta činjenica da je u drugoj polovini 1942. godine u Srbiji "jevrejsko pitanje rešeno". "U koncentracionim logorima ubijeni su gotovo svi beogradski Jevreji (njih oko 10.000), stradale su hiljade Roma, a na mnogobrojnim stratištima vršila su se masovna streljanja hiljada srpskih civila."

"Kolaboracionističke vlasti su javno, preko štampe, obećavale novčane nagrade licima koja ubiju ili prijave komunistu uz obećanja da će imena dojavljivača biti čuvana u tajnosti. Nazivajući njihovo ubijanje 'svetom borbom', svakodnevno su upućivale pozive da se partizani 'zatiru', 'satiru', 'trebe bez milosti', 'uništavaju', da im se 'seme zatire'. Za Nedićevu propagandu partizani su bili 'zločinci', 'banditi', 'tuđinski plaćenici', 'agenti', 'saboteri', 'zlotvori', 'razbojnici', 'zločinački elementi', 'belosvetski ološ', 'robijaši', 'cigani', 'horde', 'žgadija', 'međunarodni šljam', 'društveni talog', 'jevrejska kuga', 'strašna azijatska bolest', 'pogana misao iznikla u satanskom jevrejskom mozgu', 'crvena neman', 'odrod', 'varvari sa istoka', 'crveni dželati', 'nesrbi', 'psihopatološka čudovišta', 'tuđinskim parama zatrovani bednici'... Srbi među njima bili su 'izrodi' i 'degenerisani primerci', a partizansko vođstvo činili su 'jevreji i internacionalni pustolovi', 'jevrejsko-boljševički ološ'. Svoja uverenja kolaboracionistička propaganda je pokušavala da pripiše i narodu u celini, sugerišući npr. da je obešene na Terazijama u leto 1941. beogradska javnost 'jednodušno' osuđivala kao 'izdajnike i strane plaćenike'." Zar ovo isto ne slušamo i ne čitamo danas posredstvom uticajnih medija?


offline
 • Pridružio: 13 Jan 2012
 • Poruke: 375

Napisano: 13 Nov 2015 14:02

vathra ::
dragon986 ::Ne nego bi i nemačka okupaciona zona odn centralna Srbija bila podeljena između njenih satrapa...
dragon986 :: Ajde onda objasni mi zašto bi neki matori general sa tolikim ugledom u Srbiji preuzeo na sebe ulogu da sarađuje sa Nemcima, jer posledice te saradnje bi i malo dete znalo, a ne Milan Nedić. Koliko ja znam on je bio sve samo ne germanofil.
Драгоне,
не функционише то тако.
Ако си дао неку тезу, треба да је поткрепиш, а не да је неко други руши.

Извор о тврдњи да је Недић прихватио да води Владу да Немци не би раскомадали и Србију је просто фалсификат.
Половином 1941. се уопште није чинило да ће Немци да изгубе рат.
Теза да је свесно прихватио жртву је врло слабо поткрепљена.

Sada vjerovatno slijedi priča o famoznoj Denkelmanovoj mapi.

Dopuna: 13 Nov 2015 14:13

Eutropije ::
(...)

Iako je bilo nesumljivo stradanje Srba u NDH, u srpskoj javnosti, u Nedićevoj štampi, u Nedićevim govorima i javno iznetim stavovima se o tome nije moglo čuti ni reči nego su veličani uspesi Poglavnika u obračunu sa komunistima, a u početku rata govoreno je o "radnim logorima" u NDH koji su popunjavani besposličarima i neradnicima. Kako nikada, bar ja ne znam za to, Nedić nije pomenuo Jasenovac, Straru gradišku, Jadovno... kao mesta stradanja i fizičkog uništavanja Srba (ograničiću se samo na njih).
Jel' to po onoj narodnoj: "Otac (nacije) ko kolac".

(...)


- Vanredne mere u Zagrebu. Streljano 98 komunista zbog atentata na
studente-ustaše, Novo vreme, 7. avgust 1941.

- Dr Pavelić obišao studente nastradale u atentatu, Novo vreme, 7.
avgust 1941.

- Poglavnik se oprašta sa hrvatskim dobrovoljcima, Naša borba, Ponedeljak, 15.
decembar 1941.

- Proglas poglavnika, Obnova, 9. septembar 1943.

19 Dec 2015 13:20 vathra Zaključavanje topica Razlog: Topic nema smisao  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 339 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 334 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Andrija357, Dorcolac, havoc995, nenad81, Username1000