Milan Nedić

13

Milan Nedić

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12585

Napisano: 11 Nov 2015 22:56

vnf ::Za taj slučaj ne znam ali znam da je 400 000 izbeglica (ne samo srba već i slovenaca) našlo utočište u srbiji. Oko 80 000 dece.
А да ли рецимо знаш да се и неколико стотина усташа нашло уточиште у Србији? Да не буде забуне, баш усташа. Бежали су пред партизанима. И још су им Недићеве снаге покривале повлачење, и касније их вратиле у НДХ.

Прихват избеглица је била обавеза Србије. Не знам зашто се то ставља као заслуга. То је као кад би лекар оптужен за грешке у раду или мито рекао да је спасао хиљаде људи. Или да неко ко је прегазио човека да је спасао стотине других пре тога јер је поштовао прописе.

А заштита усташа и њихово враћање не знам по ком су закону урађене.

Dopuna: 11 Nov 2015 22:57

objekat 505 :: Odakle te informacije da su Putnik, Stepa, Misic kasapini i ubice srpske mladezi. Zasto uvek poredis komuniste i ove vojvode, jel stvarno mislis da se izmedju njih moze povuci paralela...
Ja bih te zamolio da ova svetla prezimena ne kaljas svojim glupostima.

Објекат,
ако већ желиш да учествујеш у дискусији пожељно је макар да прочиташ шта је написано, а онда и да се информишеш о теми.
Дискутује се о тези да су комунисти побили српску младеж на Сремском фронту.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Sim.a 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 2097
 • Gde živiš: Zemlja čuda

@vnf
Nije teza da su Srbi zli već da su Nedić i njegovi saradnici zli. Može se provući kroz oba primera. Kako je došlo do toga da se on izjednači sa celim narodom ne znam ali to nije u pomenutim tekstovima to si ti zaključio i uveo.offline
 • istoričar
 • Pridružio: 27 Dec 2011
 • Poruke: 688

Evo tek sada stižem do kompjutera sa obavezom da odgovorim Itcolonelu (a i većini ostalih forumaša pošto mi se čini da sam malobrojan Mr. Green u stavu koji zastupam). Pre svega jedno objašnjenje - u daljem tekstu fašizam upotrebljavam kao generički pojam.
Dakle, zašto kažem da je Nedić fašista?
Osvrnuću se na ovo:
ltcolonel ::
... ali nešto ne vidim niti neki koherentan politički program a još manje neki pokret koji stoji iza njega. Tek o stranci nema govora.

Znači, nepostojanje institucionalizovanog organizovanja onemogućava moju tvrdnju. Recimo - deklarišem se kao agnostik, ali eto to ne mogu to da budem zato što ne postoji organizacija agnostika. E sad, neko će reći da ovo i nije baš neki uman primer jer je fašizam politički pokret a agnosticizam stvar izbora i vere. Tako je - u tome i jeste suština. Pripadnost nečem jeste stvar izbora, ličnog opredeljenja i pre svega verovanja. Nedić se sasvim jasno i voljno opredelio za veličanje fašizma i bezrezervno učešće u ostvarivanju njegovih ciljeva. To nije bio ambivalentan odnos nego istinska vera i obožavanje. Ali, o tome ću kasnije. Zapravo ja samo korisim Nedićevu analogiju, jer kad je govorio biranim rečima nabijenim nacionalnim patosom...: Citat:...to su odrodi, komunisti. Satrite ih. To izdajničko seme satrite da bi naš narod živeo ili nešto suštinski drugačije:Citat:ubijajte komuniste i seme im zatrite. Tu ne sme biti ni milosti ni sažaljenja
... on je izjednačavao partizane i komuniste. Za njega između ova dva pojma stoji znak jednakosti pa zašto bih ja protivrečio takvoj veličini... i takvoj logici.
Uostalom, valjda ovi naši neonacisti iz Nacionalnog stroja znaju ko im je uzor. Recite njima da Nedić nije bio fašista - to bi za njih bila blasfemija.

Ali, hajde sad ozbiljno.
Pakston je ponudio sledeću definiciju:Citat:Fašizam se može definisati kao oblik političkog ponašanja opsednut propadanjem zajednice, poniženjem i statusom žrtve, kao i kompenzatornim kultovima jedinstva, energije i čistote, u kojem masovni pokret posvećenih nacionalističkih militanata, radeći u nelagodnoj, ali efektivnoj saradnji sa tradicionalnim elitama, napušta demokratske slobode i posvećuje se ciljevima unutrašnjeg čišćenja i spoljašnje ekspanzije kroz osvetničko nasilje i bez ikakvih etičkih i pravnih ograničenja.

Može li se Nedićeva Srbija pronaći u ovoj definiciji?
Nedić je definisao prethodnu državu kao "neplodno tle, na kome srpsko seme nije moglo proklijati, i moralo je istrunuti". Jugoslavija je viđena kao glavni uzrok za nazadak Srbije i urušavanje njenih tradicionalnih vrednosti. U takvom okruženju Srbija ima oreol žrtve i potrebno je nacionalno prosvetljenje (uočava li neko analogiju sa nama bliskom prošlošću i sadašnjošću?) kao i jedinstvo i novi "životni prostor". Buduća Srbija će to ostvariti tako što će svi Srbi biti ujedinjeni a sve srpske zemlje biti jedno (hajde, sada već analogija i nije tako teška). Naravno, pitanje "čistote krvi i rase" nikako nije opšte mesto i dodvoravanje nego suštinsko opredeljenje. Trebao je da bude osnovan institut (ili zavod - zaboravio sam) za rasno - biološka ispitivanja. U Nedićevoj Srbiji sprovođen je "arijevski paragraf" gde su državni službenici morali da dokazuju čistu krv koja nije oskrnavljena usputnim mešanjima sa Jevrejima i Ciganima. Ali, "čistota" nije trebala biti samo nacionalna nego i biološka pa je tako traženo da se u srednje škole ne upisuju deca sa nekim fizičkim nedostatkom. O Univerzitetu da i ne govorim. Jevreji i Cigani ga nisu mogli upisati. Nedić je bio ideološki blizak nacionalsocijalizmu. Naravno ne zato što je bio germanofil mada je i to bila čvrsta potka za upredanje nacističke ideologije u srbijanski vez. Naime, Nedić je tvrdio da su "krvne zadruge" srpska verzija nacionalsocijalizma.

Kasno je pa ću za večeras završiti. Ako ima interesovanja nastaviću... nisam se ni dotakao koncentracionih logora, hvalospeva Hileru i Nemačkoj, "judenfrei", izbeglica, odnosa sa NDH...

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4342
 • Gde živiš: Niš, Srbija

vnf ::
Prvo, u vezi Jevreja. Upoznat sam sa njihovim stradanje, i to osuđujem, ali kažem još jednom i da nije bilo Nedića oni bi stradali. Tezu o srpskom genocidu nad jevrejima u 2 Svet. ratu forsiju neki hrvatski istoričari. Čitao sam da je upravo Nedićev režim omogućio nekim jevrejima da izbegnu na teritoriju pod italijanskom okupaciom. Nedićeva vlada je bila pod jakim pritiskom Nemaca i mnoge stvari je radila jer nije imala izbora.


Izvinjavam se, povlačim preporuku da posetite Jevrejski istorijski muzej.
To što ti hrvatski istoričari zastupaju apsolutno nema nikakvog utemeljenja u izvorima jer, kao što sam i Kvintu odgovorio, nemoguće je da jedan narod u svojoj osnovi ima genocidni nagon. Ali dobro.
Znači pošto je bila pod jakim uticajem Nemaca ona je morala da sprovodi odluke Nemaca?


vnf ::
Drugo, ne bežim ja od odgovora na pitanje: zašto je Nemcima bio potreban Nedić? Ne! Nedić je bio potreban Nemcima, jer je imao izvesni autoritet u narodu i uz pomoć njega u srbiji je vladao-kakav takav mir!

Ali pazi, sad se nameću neka druga pitanja:

a) Zašto je Srbiji bio potreban Nedić? Jednostavno, za srbina "srbijanca" i izbeglicu (srbina ili slovenca) sigurno bi manje bilo učinjeno da je upravu nad zemljom vršio nemački general nego srpska vlada.


b) Zašto je general Nedić (koji se borio protiv nemaca i u I. sr. i u aprilskom ratu) prihvatio mesto presednika jedne ograničene da kažem "okovane" vlade? I na tom mesto ostao čak i kad je bilo jasno da švabe gube rat. Biološki opstanak naroda je važni od ove ili one ideologije . Seti se sledećih primera: knjeginja Milica prihvata da Srbija bude turski vazal (posle poraza na Kosovu) knjaz Miloš guši Hadž-Prodanovu bunu ili 1908 srbija priznaje aneksiju Bosne; Crna Gora prihvata da Skadar pripadne Albaniji; Zašto su pravljene takve žrtve i ustupci? Jer u suprotnom bi došlo dožestokog stradanja naroda!


U redu. Kako su Nemci unapred znali da će Nedić omogućiti da vlada mir u Srbiji?
Da li vam je poznato ko je upitan od strane Nemaca da bude na čelu Srbije pre Nedića?

Tačka a) Ovo što ste naveli je kontrafaktualna istorijia – ono kako mi volimo da kažemo „šta bi bilo kad bi bilo“. Kakva bi sudbina bila to ne možemo da tvrdimo jer ne možemo da predvidimo kakvi bi sve faktori mogli da utiču na to.

Predlažem vam da pogeldate ovo (već je postavljan ovaj video na drugoj temi):

Oko: Kako bi izgledala Dražina Jugoslavija

https://www.youtube.com/watch?v=qCCV4YHihd8

Tačka b) „Biološki opstanak naroda je važni od ove ili one ideologije“. Da li znate da je Milanu Nediću oduzet čin od strane Vlade Kraljevine Jugoslavije zbog saradnje s okupatorom?
Molim Vas, nemojte da mešate stvari koje ne poznajete niti koje se mogu porediti: predlažem vam da pročitate Istoriju srpskog naroda u izdanju Srpske književne zadruge. Knjiga II (Kosovska bitka), V (Miloš i Drugi srpski ustanak) i VI (Aneksiona kriza i Balkanski ratovi).
Idući vašom logikom (da poredite razdoblja koja nisu ni u kom segmentu slična) indirektno opravdavate stav, npr. feministkinja koje su rekle da žene u Hamurabijevom zakoniku nisu imale osnovna ljudska prava zagarantovane Poveljom o ljudskim pravima iz 1948. godine. Znači, uporedile su 1948. god. nove ere sa XVIII vekom pre nove ere. Ukupno oko 3600 godina razlike.

vnf ::
Treće, logor na banjici (koliko ja znam) kontrolisali su Nemci. Već sam rekao "Nedić nije mogao da spreči zlo ali ga je umanjio! Mnogi skojevci umesto na banjicu poslati su u zavod u smederevskoj Palanci. Tu su imali priliku da detaljno prouče komunističku literaturu i neki od njih su se priključili nacionalnim snagama(JVuO i SDK) ili radnoj službi. Ali većina nije izvršila promenu ubeđenja i pušteni su na slobodu čak i ako se znalo da nisu prevaspitani. Puriša Đorđević filmski radnik bio je "pitomac" ovog zavoda i rekao je"nije nam bilo prijatno, ali fizičkog mučenja nije bilo"


Logor na Banjici bio je pod patronatom Nemaca ali Dragomir Jovanović i ostali su aktivno učestvovali u radu logora. Ovo što ste rekli o Smederevskoj Palanci i pacifizmu koji je vladao u logoru jednostavno nije tačno i potpuna je neistina. Ljudi su izgladnjivani, dobijali su batine, psihofizički maltretirani. Čovek koji je bio idejni tvorac logora je bio Dimitrije Ljotić, osvedočeni sledbenik Hitlera i nacionalsocijalizma. Da li stvarno verujete da neko ko prati ideologiju u čijoj je osnovi izrazit anti-komunizam dozvoljava da se skojevci tek tako nađu na slobodi i da vršljaju po Srbiji i šire „boljševičku zarazu“ (termin koji je tadašnji režim u Srbiji često koristio).

vnf ::
Četvrto, nije svaki partizan komunista (nije svaki imao crvenu knjižicu) ali su svi partizani bilo pod kontrolom KPJ i delovali su u pravcu u kom je želela KPJ.


Prema tome kako se nazivaju pripadnici partizanskog pokreta: komunisti ili partizani?

vnf ::
Peto, u vezi "Peščanika" i fus nota. I Miroslav Samardzić je napisao knjigu "Bitka na neretvi" gde je dokazao da su ovu bitku dobili četnici (i na kraju knjige naveo oko 400 dokumenata) pa opet niko ovde njegovu knigu ne prihvata kao tačnu (čak ni ja). Radise o selektivnoj istoriografiji (prećuti se masa dokumenata, citira se 10-tak) da bi se odbranila ideološka teza o zlim Srbima(govorim o "Peščaniku").


Već je dokazano da Miloslav Samardžić nije referentan po tom pitanju jer ne poštuje osnovna načela prilikom istrživanja. Čak ga ni istoričari koji se bave JVuO ne uzimaju za ozbiljnog autora.
Aham... znači svi autori koji pišu na sajt „Peščanik“ su zastupnici teze da su svi Srbi zli bez obzira šta god napišu?

offline
 • Pridružio: 13 Jan 2012
 • Poruke: 378

O Jevrejima:

Eto neka mi neko pokuša odgovoriti je l' VII odsjek Specijalne policije (odnosno tzv. Odsjek za Jevreje i Cigane) na čijem je čelu bio viši policijski komesar Jovan P. Nikolić imao udijela u rješenju jevrejskog pitanja?
Pitam to zato, jer je taj odsjek npr. bio zadužen da hapsi i pronalazi nestale Jevreje, da provjerava originalnost dokumenata, da utvrđuje stepen arijevskog porijekla, da se brine o pridržavanju propisa koje su okupacione vlasti donijele ...?

Je l' onda npr. srpski dio uprave logora Banjica zaslužan za rješenje jevrejskog pitanja?
Pogotovo od ljeta '44. kada su Nijemci logor u potpunosti prepustili srpskim kvislinzima?
Šta mislite ko je streljao (kao jedne od posljednjih žrtava) Jevrejku dr Mićić i njenu maloljetnu kći 1.X '44.?

I eto je l' Nedić "zaslužan za rješavanje jevrejskog pitanja pošto je pismu koje je 22. juna 1942. godine uputio nemačkom vojnom zapovedniku generalu Baderu napisao:
“Po obaveštenjima od oficira došlih sada iz zarobljeništva, saznaje se da se u logoru Osnabrik nalazi oko 340 jevreja i izvestan broj izrazitih komunista – oficira, mahom rezervnih. Oni sprovode bezobzirno svoju razornu komunističku propagandu po sobama, barakama i blokovima, a zatim i po celom logoru. Kako mnogi zdravi nacionalni ljudi, pod uticajem nostalgije, postaju apatični, a time i pogodni za razorni uticaj jevreja-komunista, to ovim zajedničkim životom postoji opasnost da se i zdravi elementi obeshrabre i utonu u vode komunista. Iznoseći ovu činjenicu, želi se skrenuti pažnja da bi bilo vrlo poželjno da se jevreji i levičari komunisti izdvoje iz opšteg logora i udalje od oficira nacionalno zdravih. Srpska vlada, teško zabrinuta ovom destruktivnom akcijom, bila bi vrlo zahvalna ako bi se od vlasti nemačkog Rajha preduzele efikasne mere protiv jevrejskih i levičarskih elemenata i njihovo što brže izdvajanje.”"

Onda dalje - kako je uopšte moguće ozbiljno razmišljati o rehabilitaciji čovjeka koji je ’44. u pismu generalu Felberilu napisao ovo:"Više od dve godine časno i bez rezerve služim Trećem rajhu i njegovom besmrtnom vođi Adoffu Hitleru."
NAVV-T-501-R 256 S 883.

Nedićeva rehabilitacija je u sukobu sa jednim od principa na kojim počiva cijelo zdanje etičkog sistema onoga što se zove hrišćanska civilizacija.
Odnos tog sistema prema fenomenu izdaje zabetoniran je kroz prezir, koji on, evo već dva milenijuma, pokazuje prema najpoznatijem činu te vrste – Judinoj prodaji Isusa.
On je takav, kakav je i ništa se tu ne može učiniti.

Upravo zato ni Petenu, ni Kvislingu nije bilo spasa.
Nedićeva sudbina nije izuzetak i ne smije biti izuzetak.

Izbor sve trojice je u nepomirljivom sukobu sa Kantovim kategoričkim imperativom, po kojem moraš djelovati uvijek tako da princip tvog rada može postati i princip rada svih drugih!

Šta bi bilo da su u Evropi i u svijetu svi rezonovali kao Nedić i Peten?

p.s. Neko je pomenuo Drezdenski kongres - bio je i bile su i njegove odluke, ali je taj neko izgleda zaboravio da kaže šta je to odlučeno na plenarnoj sjednici CK KPJ, održanoj 9. i 10. juna 1935. u Splitu, u sklopu priprema za VII. Kominternin kongres?
Te zatim šta je u vezi Jugoslavije odlučeno i na tom Kongresu Kominterne, održanom od 25. jula do 21. augusta 1935. u Moskvi?

p.p.s. Neko je pomenuo i Miloša Obrenovića - razlika između njega i Nedića što je Miloš prvo razbio Osmanlije na Z. Moravi, Požarevcu i Dublju, pa tek onda sa njima pregovarao.

offline
 • istoričar
 • Pridružio: 27 Dec 2011
 • Poruke: 688

Umoran sam i krenuo sam na spavanje, ali sam listajući forum video stav:
vnf ::
Prvo, u vezi Jevreja. Upoznat sam sa njihovim stradanje, i to osuđujem, ali kažem još jednom i da nije bilo Nedića oni bi stradali. Tezu o srpskom genocidu nad jevrejima u 2 Svet. ratu forsiju neki hrvatski istoričari. Čitao sam da je upravo Nedićev režim omogućio nekim jevrejima da izbegnu na teritoriju pod italijanskom okupaciom. Nedićeva vlada je bila pod jakim pritiskom Nemaca i mnoge stvari je radila jer nije imala izbora.

Prvo u vezi Jevreja. Reći da je neko upoznat sa njihovim stradanjem i da to osuđuje predstavlja eklatantan primer relativizacije. Ne kažem da je VNF to želeo učiniti, ali je citiranom rečenicom minimizovano biološko satiranja jedne populacije saznajnom činjenicom o njenom postojanju i njenim deklarativnim osuđivanjem. Pogotovo je neprihvatljiv deo "... i da nije bilo Nedića oni bi stradali". Šta to znači? Nedićev aparat je aktivno učestvovao u genocidu. Nemojte mi samo reći da su njegovi stražari "sprovodili zarobljenike" i da nemaju ništa sa ubistvima. To su priče za malu decu ili za početne lekcije u Bukvaru nacionalnog romantizma. Nedić nije bio nemi posmatrač. On je u potpunosti, podvlačim - bez ikakve rezerve, usvojio, prihvatio i provodio ideje u rešenju rasnog pitanja (čitaj - istrebljenje). Sa ponosom je isticao taj svoj stav, a branio je tezu da ubistva Jevrja (i komunista) nisu represalije nego prirodan tok stvari. Sva njihova imovina proglašena je vlasništvom Srbije bez naknade. Koncentracioni llogori predstavljani su kao mesta za odmor.
Uostalom umniji su to sročili pre mene:Citat: Propaganda je svakodnevno ponavljala da je rat izazvala “jevrejska zavera” i da je on rezultat “paklene jevrejske misli”... Nedićeve novine su objašnjavale da “judeomasonska” internacionala vlada svetom i da je ujedinila druge dve internacionale – kapitalizam i marksizam – sa ciljem da spreči ostvarenje “pravednih” zahteva “Velikog Nemačkog Rajha”.
Glavneargumente pronalazile su u idejama Adolfa Hitlera, ... podržavale “opravdane” zahteve nacional-socijalizma da se Jevreji “proteraju” i “očiste” iz svih zemalja i zaključivale da će to biti “spas” za Evropu… U odnosu na srpski narod, Jevreji su bili “krivi” što ideje “nemačkog i fašističkog prevrata” nisu mogle da prodru u Srbiju i što je bio mnogo veći uticaj zapadnih demokratija, bili su “krivi” za širenje “materijalističkog duha” kod omladine, za “odnarođavanje” Beograda, za 27. mart 1941, za parolu “bolje rat nego pakt”... A sve su to radili jer je “interes međunarodnog jevrejstva da srpskog naroda nestane”. Zato je centralni zahtev celokupne Nedićeve propagande, postavljan kao uslov za obezbeđenje samog života naroda, bio – “smrt međunarodnom jevrejstvu i judeoposlušnoj masoneriji, njihovo potpuno ne samo fizičko već i duhovno uništenje”. Olivera Milosavljević

Sledeći citat recimo govori kako je Nedićeva vlada neke stvari radila jer nije imala izbora i pojašnjava način kako je omogućavala Jevrejima da se spasu
Citat:Ja znam samo jedno rešenje za jevrejsko pitanje: napolje sa njima. Sve dotle dok je i jedan Jevrejin u zemlji, ili dok može da govori sa Srbima, ili dok ga Srbi mogu žaliti, sve dotle nema mira u zemlj. Milan Nedić
A ovo su naslovi nekih članaka iz Nedićevih novina:
Citat:Komunizam i jevrejština u Srbiji
Katinski zločin – delo Jevreja
Ministar Rozenberg o razornom dejstvu jevrejstva u svetu
Krvožednost jevreja
Sloboda svakog naroda leži u uništenju jevrejstva i masonstva
Isterivanje jevreja – spas Evrope
Jevreji su i velike kukavice,

Treba li još?

offline
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 991
 • Gde živiš: Beograd

Gama ::... znači svi autori koji pišu na sajt „Peščanik“ su zastupnici teze da su svi Srbi zli bez obzira šta god napišu?
Ja se izvinjavam sto sam stalno u off-u ali ne mogu da ocutim. Mnogi autori Pescanika imaju blago receno problematicne stavove o srpskom nacionalnom pitanju, nekad i sad. Koga ne mrzi, neka se sam uveri http://pescanik.net/autori/.

apostata ::p.s. Neko je pomenuo Drezdenski kongres - bio je i bile su i njegove odluke, ali je taj neko izgleda zaboravio da kaže šta je to odlučeno na plenarnoj sjednici CK KPJ, održanoj 9. i 10. juna 1935. u Splitu, u sklopu priprema za VII. Kominternin kongres?
Te zatim šta je u vezi Jugoslavije odlučeno i na tom Kongresu Kominterne, održanom od 25. jula do 21. augusta 1935. u Moskvi?

p.p.s. Neko je pomenuo i Miloša Obrenovića - razlika između njega i Nedića što je Miloš prvo razbio Osmanlije na Z. Moravi, Požarevcu i Dublju, pa tek onda sa njima pregovarao.


Neko (ja) nije hteo da bude preopsiran. Neko naravno zna da je cepanje srpskog nacionalnog korpusa najavljeno i pre Drezdenskog kongresa a da je poslednji veliki korak u tom pravcu napravljen ustavom iz '74. Konzistentna politika.

Neko je zapravo pisao o tome da je Milos ubio ili predao na mucenje Turcima mnoge heroje iz ustanka. Ne da bi branio kvislinge ili Nedica...

Eutropije ::
Uostalom, valjda ovi naši neonacisti iz Nacionalnog stroja znaju ko im je uzor.
...
Buduća Srbija će to ostvariti tako što će svi Srbi biti ujedinjeni a sve srpske zemlje biti jedno (hajde, sada već analogija i nije tako teška).

Kao sto sam i mislio, naravno da cemo se dotaci danasnjeg vremena.

offline
 • vnf  Male
 • Građanin
 • Pridružio: 06 Sep 2014
 • Poruke: 232

Napisano: 12 Nov 2015 1:55

vathra ::Napisano: 11 Nov 2015 22:56

vnf ::Za taj slučaj ne znam ali znam da je 400 000 izbeglica (ne samo srba već i slovenaca) našlo utočište u srbiji. Oko 80 000 dece.
А да ли рецимо знаш да се и неколико стотина усташа нашло уточиште у Србији? Да не буде забуне, баш усташа. Бежали су пред партизанима. И још су им Недићеве снаге покривале повлачење, и касније их вратиле у НДХ.

Прихват избеглица је била обавеза Србије. Не знам зашто се то ставља као заслуга. То је као кад би лекар оптужен за грешке у раду или мито рекао да је спасао хиљаде људи. Или да неко ко је прегазио човека да је спасао стотине других пре тога јер је поштовао прописе.

А заштита усташа и њихово враћање не знам по ком су закону урађене.


O Nediću i ustašama:

Prvo, Nedić je bio velikosrpski orjentisan. poznat je njegov pokušaj stvaranja svesrbije (što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u NDH);

Drugo, Nedić je finansiski pomagao četnike na teritoriji NDH; vojvoda Đujić je govorio o tome, postavio sam snimak.

Treće, i KPJ je 30-tih godina sarađivala sa ustašama, pa joj je to savremena istorija oprostila. Eto u jednoj borbi jedinica SDS (bez odobrenja Nedića) ili RZK pružila vatrenu podršku grupi ustaša koje su se povlačile iz NDH.

Da li zaista misliš da su partizani uvek imali neprijateljski stav prema nemcima i ustasama u svakoj prilici?

U ratu nema bezgrešnih, pogotovo kad je u pitanju građanski rat.

U vezi izbeglica.

Često ljudi zbog svojih ideoloških ubeđenja, ne priznaju ništa dobro svojim političkim neistomišljenicima. Sve njihove mane uvećavaju a vrline i dobre postupke umanjuju. Kapiraš da hoću da kažem? Very Happy

A u vezi izbeglica: ako misliš da bi neki nemački general tako pomagao izbeglice kao Nedić varaš se.

Dopuna: 12 Nov 2015 2:25

Gama ::vnf ::
Prvo, u vezi Jevreja. Upoznat sam sa njihovim stradanje, i to osuđujem, ali kažem još jednom i da nije bilo Nedića oni bi stradali. Tezu o srpskom genocidu nad jevrejima u 2 Svet. ratu forsiju neki hrvatski istoričari. Čitao sam da je upravo Nedićev režim omogućio nekim jevrejima da izbegnu na teritoriju pod italijanskom okupaciom. Nedićeva vlada je bila pod jakim pritiskom Nemaca i mnoge stvari je radila jer nije imala izbora.


Izvinjavam se, povlačim preporuku da posetite Jevrejski istorijski muzej.
To što ti hrvatski istoričari zastupaju apsolutno nema nikakvog utemeljenja u izvorima jer, kao što sam i Kvintu odgovorio, nemoguće je da jedan narod u svojoj osnovi ima genocidni nagon. Ali dobro.
Znači pošto je bila pod jakim uticajem Nemaca ona je morala da sprovodi odluke Nemaca?


vnf ::
Drugo, ne bežim ja od odgovora na pitanje: zašto je Nemcima bio potreban Nedić? Ne! Nedić je bio potreban Nemcima, jer je imao izvesni autoritet u narodu i uz pomoć njega u srbiji je vladao-kakav takav mir!

Ali pazi, sad se nameću neka druga pitanja:

a) Zašto je Srbiji bio potreban Nedić? Jednostavno, za srbina "srbijanca" i izbeglicu (srbina ili slovenca) sigurno bi manje bilo učinjeno da je upravu nad zemljom vršio nemački general nego srpska vlada.


b) Zašto je general Nedić (koji se borio protiv nemaca i u I. sr. i u aprilskom ratu) prihvatio mesto presednika jedne ograničene da kažem "okovane" vlade? I na tom mesto ostao čak i kad je bilo jasno da švabe gube rat. Biološki opstanak naroda je važni od ove ili one ideologije . Seti se sledećih primera: knjeginja Milica prihvata da Srbija bude turski vazal (posle poraza na Kosovu) knjaz Miloš guši Hadž-Prodanovu bunu ili 1908 srbija priznaje aneksiju Bosne; Crna Gora prihvata da Skadar pripadne Albaniji; Zašto su pravljene takve žrtve i ustupci? Jer u suprotnom bi došlo dožestokog stradanja naroda!


U redu. Kako su Nemci unapred znali da će Nedić omogućiti da vlada mir u Srbiji?
Da li vam je poznato ko je upitan od strane Nemaca da bude na čelu Srbije pre Nedića?

Tačka a) Ovo što ste naveli je kontrafaktualna istorijia – ono kako mi volimo da kažemo „šta bi bilo kad bi bilo“. Kakva bi sudbina bila to ne možemo da tvrdimo jer ne možemo da predvidimo kakvi bi sve faktori mogli da utiču na to.

Predlažem vam da pogeldate ovo (već je postavljan ovaj video na drugoj temi):

Oko: Kako bi izgledala Dražina Jugoslavija

https://www.youtube.com/watch?v=qCCV4YHihd8

Tačka b) „Biološki opstanak naroda je važni od ove ili one ideologije“. Da li znate da je Milanu Nediću oduzet čin od strane Vlade Kraljevine Jugoslavije zbog saradnje s okupatorom?
Molim Vas, nemojte da mešate stvari koje ne poznajete niti koje se mogu porediti: predlažem vam da pročitate Istoriju srpskog naroda u izdanju Srpske književne zadruge. Knjiga II (Kosovska bitka), V (Miloš i Drugi srpski ustanak) i VI (Aneksiona kriza i Balkanski ratovi).
Idući vašom logikom (da poredite razdoblja koja nisu ni u kom segmentu slična) indirektno opravdavate stav, npr. feministkinja koje su rekle da žene u Hamurabijevom zakoniku nisu imale osnovna ljudska prava zagarantovane Poveljom o ljudskim pravima iz 1948. godine. Znači, uporedile su 1948. god. nove ere sa XVIII vekom pre nove ere. Ukupno oko 3600 godina razlike.

vnf ::
Treće, logor na banjici (koliko ja znam) kontrolisali su Nemci. Već sam rekao "Nedić nije mogao da spreči zlo ali ga je umanjio! Mnogi skojevci umesto na banjicu poslati su u zavod u smederevskoj Palanci. Tu su imali priliku da detaljno prouče komunističku literaturu i neki od njih su se priključili nacionalnim snagama(JVuO i SDK) ili radnoj službi. Ali većina nije izvršila promenu ubeđenja i pušteni su na slobodu čak i ako se znalo da nisu prevaspitani. Puriša Đorđević filmski radnik bio je "pitomac" ovog zavoda i rekao je"nije nam bilo prijatno, ali fizičkog mučenja nije bilo"


Logor na Banjici bio je pod patronatom Nemaca ali Dragomir Jovanović i ostali su aktivno učestvovali u radu logora. Ovo što ste rekli o Smederevskoj Palanci i pacifizmu koji je vladao u logoru jednostavno nije tačno i potpuna je neistina. Ljudi su izgladnjivani, dobijali su batine, psihofizički maltretirani. Čovek koji je bio idejni tvorac logora je bio Dimitrije Ljotić, osvedočeni sledbenik Hitlera i nacionalsocijalizma. Da li stvarno verujete da neko ko prati ideologiju u čijoj je osnovi izrazit anti-komunizam dozvoljava da se skojevci tek tako nađu na slobodi i da vršljaju po Srbiji i šire „boljševičku zarazu“ (termin koji je tadašnji režim u Srbiji često koristio).

vnf ::
Četvrto, nije svaki partizan komunista (nije svaki imao crvenu knjižicu) ali su svi partizani bilo pod kontrolom KPJ i delovali su u pravcu u kom je želela KPJ.


Prema tome kako se nazivaju pripadnici partizanskog pokreta: komunisti ili partizani?

vnf ::
Peto, u vezi "Peščanika" i fus nota. I Miroslav Samardzić je napisao knjigu "Bitka na neretvi" gde je dokazao da su ovu bitku dobili četnici (i na kraju knjige naveo oko 400 dokumenata) pa opet niko ovde njegovu knigu ne prihvata kao tačnu (čak ni ja). Radise o selektivnoj istoriografiji (prećuti se masa dokumenata, citira se 10-tak) da bi se odbranila ideološka teza o zlim Srbima(govorim o "Peščaniku").


Već je dokazano da Miloslav Samardžić nije referentan po tom pitanju jer ne poštuje osnovna načela prilikom istrživanja. Čak ga ni istoričari koji se bave JVuO ne uzimaju za ozbiljnog autora.
Aham... znači svi autori koji pišu na sajt „Peščanik“ su zastupnici teze da su svi Srbi zli bez obzira šta god napišu?


Pre nego što počnem da odgovaram na tvoja tvrdnje jedno pitanje:

Da li zaista misliš da u posleratnoj istoriografiji nije bilo ideološkog uticanja, u vidu da se pobednik ulepšava a poraženi još više ocrnjuje?????

I molim te nemoj da mi persiraš to mrzim. Smile

Da krenemo redom:

Prvo, kako su nemci znali da će Nedić omogućiti mir u srbiji? Računali su na njegov autoritet i biografiju. Znali su da je Nedić heroj iz rata, sa većim autoritetom u narodu od komesarske uprave.
Znali su da će više srba verovati heruju iz 1 sv. rata.

Drugo, mislim da niko ne spori činjenicu da je Nedićeva vlada do izvesne mere ublažila teret okupacije. Sigurno, je srbima bilo lakše pod Nedićevom Vladom nego da je upravu vršio neki nemački general u svojstvu guvernera.

Treće, u vezi logora u Smederevskoj palanci. Nije bilo tu nikakvog mučenja ni zlostavljanja, to je propaganda. Zašto bi Puriša Đorđević lagao? On nije ni zboraš ni Dražinovac, on nema razloga da laže. Ako on kaže da nije bilo zlostavljanja ja mu verujem (ako u zlostavljanje ne računaš detaljno proučavanje komunizma).O ovom zavodu ima čitav niz tekstova, prouči ih malo. Evo jedan link:

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293......ni-tamnica

Misliš da bi i jedan pitomac pristupio nacionalistima da je mučen ili izgladnjivan u zavodu? Prisila kod mladih ljudi stvara bunt i ubeđenje da istraju na svojim početnim pozicija. Činjenica da su neki (ne svi)pitomci stupili u JVuO ili SDK govori dosta.

Četvrto, kako da ih zovemo?Partizani ili komunisti. Na to pitanje imaš odgovor u jednoj mojoj poruci.

Peto, opet o "peščaniku". Kako ne razumeš da je taj sajt samo jedno u nizu oružja kojim se napada sve što je srpsko. On nije inspirisan željom za istinom već jeftinom političkom propagandom.

offline
 • istoričar
 • Pridružio: 27 Dec 2011
 • Poruke: 688

Lucije Kvint ::
Eutropije ::
Uostalom, valjda ovi naši neonacisti iz Nacionalnog stroja znaju ko im je uzor.
...
Buduća Srbija će to ostvariti tako što će svi Srbi biti ujedinjeni a sve srpske zemlje biti jedno (hajde, sada već analogija i nije tako teška).

Kao sto sam i mislio, naravno da cemo se dotaci danasnjeg vremena. (boldovao E.)


Naravno da hoćemo.

Začuđuje me ova kontradiktornost gde mi se spočitava dodir sa "današnjim vremenom", a istovremeno se nalazim na temi koja i jeste otvorena zbog događaja iz sadašnjosti. Znači, iako govorimo o rehaibilitaciji Milana Nedića pokrenutoj 2007. (a započetoj 2015.) ja smem da pišem samo o prošlosti, ali ne i o refleksiji na današnje vreme, smem da govorim o Nediću iz 1941-45., ali ne i o nastavljačima njegove misli kojima je on duhovni otac, dozvoljeno je da pišem o ličnoj "žrtvi" Nedićevoj ali ne i o tome zašto se u sadašnjosti opravdavaju redom svi antikomunisti bez obzira (ili baš zato) koju su stranu izabrali u WW2. Smem da polemišem da li je gospodin predsednik Vlade zaista iskreno mislio da svim Jevrejima i Ciganima treba zatrti seme i da li je bio prikriveni ili otvoreni fašista, ali ne i o današnjoj fašizaciji društva i o stveranju "nove" nacionalne prošlosti i konstrukcije identiteta zasnovane na nacionalnim mitovima. Mogu da napišem kako je Nedićeva Srbija satanizovala "komuniste" nazivajući ih "psihopatološkim čudovištima" i "crvenim dželatima", ali nije baš uputno da izvučem paralelu i uočim kako se i danas ceo partizanski pokret naziva zločinačkim bar u onolikoj meri da se ne spominju i izbrišu iz sećanja čak i kada se govori o oslobodiocima zemlje. To me podseća na dijalog iz filma "Doni Brasko" kad mafijaški šef Lefti Ragijeri odbija da izgovori ime ubijenog:
"Lefti Ragijer: Ne pominji mu ime. Takva su pravila.
Doni Brasko: Jebeš pravila.
Lefti Ragijer: Takva su pravila Doni
Doni Brasko: Izgovori njegovo ime
Lefti Ragijer: Ma daj
Doni Brasko: Hajde. "Niki". Reci "Niki". Ne možeš da izgovoriš njegovo ime jer znaš da sam u pravu. Reci! Reci "Niki"!! Reci njegovo jebeno ime!!!
Lefti Ragijer: Niki je bio doušnik jer je Soni tako rekao! Ko sam pa ja? Ja sam zupčanik u mehanizmu. A to si i ti"

Ja neću da budem zupčanik u mehanizmu i neću da gledam tuđim očima.

offline
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 991
 • Gde živiš: Beograd

Eutropije :: Naravno da hoćemo.


Toga sam se i plasio kada smo poceli da potezemo Pescanik i slicno stivo. Da li cemo doci na temu fasizma danas u Srbiji, i da li cemo ga gledati kroz oci grupe autora koje okuplja Pescanik (Biserko, Kandic i ostali sa slicim "svetonazorom")? Ima tamo i vrlo pristojnih ljudi ali se oni ne bave fasizmom u danasnjoj Srbiji, http://pescanik.net/autori/. Moze i da se prica o (minornim tragovima) fasizma kod nas danas, ali ova grupa u tom pogledu ispoljava vrlo ekstremne stavove.

Sa korektnom rasravom o tome da li su Nedic i njegovi saradnici fasisti nemam nikakav problem. Ja tu raspravu mogu samo da posmatram (citam) posto nisam kompetentan. Licno, mogu da prizeljkujem da su u pravu istoricari koji ne dovode u vezu Nedica i ostale (sem Ljotica) kolaboracioniste sa fasizmom.

19 Dec 2015 13:20 vathra Zaključavanje topica Razlog: Topic nema smisao  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 651 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 4 sakrivenih i 613 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., cenejac111, Cirkon, dekao, dragon986, Dukelander, Krusarac, kuntalo, MarKhan, Marko Marković, mačković, Mihajlo, milijarder, milimoj, nemkea71, pein, pjaka2001, repac, Smiljke, Stanlio, suton, Tas011, theNedjeljko, trajkoni018, vasa.93, Vatreni Zmaj, Vlada78, vlvl, wizzardone, Yellow Pinky, YU-UKI, zljubomir, Zmaj001, zoranis