Milan Nedić

11

Milan Nedić

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4311
 • Gde živiš: Niš, Srbija

Lucije Kvint ::
Podrazumevam da negde treba podvuci granicu, sta je ucesce u genocidu a sta ne. Inace ce svi narodi iz okupirane evrope biti saucesnici u genocidu. Kako rekoh, ne vidim da se drugi utrkuju da istaknu svoje ucesce u toj necasnoj raboti.

Procitao sam i slusao dovoljno sadrzaja iz pomenutih medija da bih ucvrstio zakljucak da su oni antisrpski. Sve i da hocu, prisustvo te skole misljenja u medijima je toliko da ga je nemoguce ignorisati. Na sugestiju kolega, procitao sam oba clanka i nisam promenio misljenje. Na stranu sto nisu ozbiljni, o tome sam vec pisao gore. Ili hoces reci da je to ozbiljno stivo, kad vec kritikujes moj pristup?


Uh, uh...

Ako nisi shvatio, nigde bar kako je meni poznato, međunarodni sudovi nisu sudili jednom narodu za genocid. Sudi se pojedincu i rukovodstvu koje planira, organizuje i sprovodi genocid. To što si ti naveo da su svi narodi u Evropi učestvovali u genocidu nema veze niti sa pravnom praksom niti pak sa istorijom, niti sa zdravim razumom.

Da li želiš da kažeš da Nedićeva vlada nije sprovodila odluke koje su okupatori donosili?

U vezi "pomenutih medija":
Ovo me podseća na Jovana Rajića (1726-1801) koji je prilikom pisanja dela o istoriji Srba, Hrvata, Bugara i ostalih, napisao da se izvori dele na one naklonjene Srbima, i one koji su protiv Srba.

Kad sam čitao publicistiku Pere Simića prosto sam se zgražavao gde čovek kaže da piše istoriografsko delo, a metodi su haos. Još postade najbolji "titolog" u svetu. Elem, ono što Peri odgovara to pominje i rado citira, a ono što mu ne treba on to zaobilazi. Osećam da će i on izbaciti neku knjigu o tome kako je Nedić pacifista, humanitarni radnik, bolji od Majke Tereze, bolji komunista od Tita (Draža je bio isto komunista, ako nisi znao - po Simiću), ma šta pričam Nedić uopšte tad nije bio na čelu kvislinške vlade. Kvisling, ma jok... pogrešan termin. U pitanju je dobrotvor.
To možda prođe kod nekog, kod mene neće.

Da bi analizirao događaj moraš da uključiš sve što ti je trenutno dostupno, a ne da po default-u kažeš "to nevalja, antisrpsko je, i da ga pročitam znam šta je unutra" i kraj.

Upravo tom rečenicom ("antisrpski") ti si dao svoju ideologiju: mediji (a verovatno i svet po tebi) se deli na srpski (i oni koji su naklonjeni Srbiji) i one protiv Srbije.

Bojank je uputio pitanje: da li ti možeš da opovrgneš činjenice koje su u tekstu koji je postavio? Ukoliko možeš, bilo bi od značaja ako bi naveo bar jedan relevantan izvor (ne knjigu nekog autora već izvor, papir koji se čuva u nekom arhivu).Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 09 Feb 2015
 • Poruke: 1512

vathra ::GnaeusDomitiusAhenobarbus :: Amin.
Svi narodi Evrope su jedva dočekali priliku da uzmu učešće, pre svega potkazivanjem, u uništavanju jevreja. Poljaci, iako i sami pregaženi i od Rusa i od Nemaca, bili su prvaci u tom "sportu".

Потпуно нетачна тврдња.


Reči mojih profesora sa fakulteta, ako oni lažu - lažem i ja. Nemačke aktivnosti su iznele na provršinu sve ono što je do tada bilo potiskivano.offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12487

GnaeusDomitiusAhenobarbus ::Reči mojih profesora sa fakulteta, ako oni lažu - lažem i ja. Nemačke aktivnosti su iznele na provršinu sve ono što je do tada bilo potiskivano.
У већ поменутој Данској су Јевреји упозорени и побегли на време.
У осталим чланицама Сила осовине, Мађарској, Италији, Румунији, Бугарској - скоро да није било прогона Јевреја док их Немци нису окупирали.

offline
 • Pridružio: 09 Feb 2015
 • Poruke: 1512

vathra ::GnaeusDomitiusAhenobarbus ::Reči mojih profesora sa fakulteta, ako oni lažu - lažem i ja. Nemačke aktivnosti su iznele na provršinu sve ono što je do tada bilo potiskivano.
У већ поменутој Данској су Јевреји упозорени и побегли на време.
У осталим чланицама Сила осовине, Мађарској, Италији, Румунији, Бугарској - скоро да није било прогона Јевреја док их Немци нису окупирали.


Uzmi i pročitaj knjigu Milana Koljanina "Jevreji i antisemitizam u Kraljevini Jugoslaviji"; videćeš kakav odnos prema jevrejima su imali baš Mađari i Bugari (koje pominješ) tokom perioda između dva svetska rata. Težište je, kao što i naslov dela kaže, na Jugoslaviji, ali ima mnogo i o drugim evropskim narodima.

Što se same Jugoslavije tiče, antisemitizam je bio u blažem obliku ali je postojao; recimo od 1925. do 1927. godine je u Beogradu izlazio nedeljnik "Politički glasnik", u Sarajevu "Pravda" i "Narod", u Zagrebu "Vatra", "Obrana"... svi su širili antisemitske ideje. Približavanjem rata, odnosno jačanjem uticaja sve moćnije Nemačke broj takvih listova je rastao. Stjepan Radić je kao ministar prosvete (1925-1926) otvoreno ispoljavao antisemitizam, napisao je i rad pod naslovom "Židovstvo kao negativni element kulture". Korošec je takođe bio veliki antisemita i inspirator antijevrejskih zakona iz oktobra 1940. godine, koji su se ticali ekonomije i prosvete (zabrana trgovine hranom na veliko, uvođenje kvota za upis na univerzitete); niko se tada u državi nije pobunio, samo je patrijarh nešto govorio o jednakosti među ljudima i to je bilo sve.
Nedić jeste bio kolaboracionista, ali mu ne treba lepiti etiketu inspiratora progna Jevreja u Jugoslaviji jer to jednostavno nije istina. Klica je postojala mnogo pre njegovog dolaska na čelo države.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 13197

Nije inspirator, ali je znacajno pomagao. Znamo da su aktivno hapsili Jevreje po nemackim nalozima. Imam i licne primere ako hoces. Imam i primere da su ljude (Srbe ovog puta) predavali NDH.

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4311
 • Gde živiš: Niš, Srbija

bojank ::Nije inspirator, ali je znacajno pomagao. Znamo da su aktivno hapsili Jevreje po nemackim nalozima. Imam i licne primere ako hoces. Imam i primere da su ljude (Srbe ovog puta) predavali NDH.

Ukoliko misliš na Srbe sledbenike komunističke ideologije to se ne računa jer to nisu Srbi već su to stranci koje treba privesti k"spoznaniju prava",pokazati da nisu nedodirljivi i nekažnjivi,da nihov stav nije neupitan,da im Srbiju nije ostavio deda zajedno sa kožnim mantilom u nasleđe ....

Nije tebi upućeno @bojank već osvrt na tvrdnju da ideologija igra glavni ključ da se podeli srpski narod na one koji su Srbi i oni koji to nisu. Do sada se gledalo da li je neko za EU, da li nije, da li je pravoslavac ili nije, a sad smo dobili i novu, političku komponentu. Osećam da će sledeća podela biti na sportskoj osnovi: ili si delija (tur. junak) ili grobar srpskog naroda.

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 716

Jasta nego da se delimo.Nestalo nam neprijatelja pa da napravimo novih jos jedno 500-600 hiljada...
Nama hvala bogu neprijatelja i svadje nikad dosta.

Ima jedna izreka od pre stotinak godina koja kaze:"Ko nas je kleo, nije dangubio".

offline
 • vnf  Male
 • Građanin
 • Pridružio: 06 Sep 2014
 • Poruke: 232

Gama ::vnf ::
Prvo, kad je postojala sloboda štampe? U predratnoj YU? Ili u Titovoj Yugi? Ili danas u "slobodnoj EU" gde se piše o srpskim zločinima i UČK-borcima za ljudska prava?

Drugo, od mira u Srbiji korist su imali Nemci ali Srpski narod mnogo više. Zar je u interesu naroda masovna streljana i odmazde? Svako ko je doprineo miru ima i smanjenju civilnih žrtava ima moju podršku.

Treće, u vezi Jevreja i Roma. oni bi stradali i da nije bilo Nedića. Glavnu ulogu u progonu Jevreja igrali su Nemci tu je Nedić bio marginalan. Uostalom, čitao sam da je upravo Nedićev režim prebacio neke Jevreje u italijansku okupacionu zonu. A i kad su Romi u pitanju uspeo je da spase deo Roma pravoslavne vere.

Da ne bude zabune ne kažem da je Nedićev režim bio idealan. Nedić nije imao snage da zaustavi zlo ali je uspeo da ga umanji!!!!!


-Ajoj, vrati se na početak teme i prvu poruku. Pričamo o periodu 1941-1945, a ne od OVK, socijalističkoj Jugoslaviji i EU.
-pa onda je i Peten pomogao svojima, a na kraju siromah osudiše ga na doživotnu robiju zbog saradnje sa okupatorom. To verovatno što nije mogao da spase dovoljno ljudi, zar ne?
-Znači bilo je opravdano to što je Nedić učestvovao u progonu Jevreja i Roma jer je njihova sudbina bila zapećačena i nije im bilo spasa? Zanimljiva teza.
Sličnu tezu sam čuo kad je sin Željka Mitrovića udario kolima ćerku moje profesorke i pobegao. Devojka poginula na licu mesta, a njega nisu osudili zbog nepružanja pomoći žrtvi jer je devojka već bila mrtva i nije joj bilo spasa tako da nije bilo potrebe da staje i da joj pruži pomoć. Katastrofa...
-Pa dobro, spasavanje pravoslavnih Roma je bolje nego spasavanje Roma bez obzira na veru. To nije ksenofobija jer je spasavao Rome, doduše pravoslavne ali to je olakšavajuća okolnost.

Zanimljiv detalj o Nedićevim formacijama:

„Važno je znati da su u ovaj logor doterivali narod na klanicu rame uz rame Nemci i [Srpska] državna straža. Tražimo, po osvitku slobode, stostruku odmazdu nad Nemcima, Bugarima, državnom stražom i dobrovoljcima.“

Poslednje rečenice dnevnika Vladimira Savića, zatočenika logora u Kruševcu i jednog od talaca streljanih 29. juna 1943.

Ovo se nalazi u tekstu koji vredi pročitati bez obzira što se nekom ne sviđa pisanje ovog sajta. Imate fusnote, a kako vidim Radanović, sagovornik iz uvodnog teksta na ovoj temi, citira i arhivsku građu.

Pescanik: Viktimizacija zločinaca

http://pescanik.net/viktimizacija-zlocinaca/


Ja opet ponavljam pitanje:
Da li neko može da mi kaže da li su Srbi pristalice komunističke ideologije deo srpskog naroda ili su to neki stranci, podljudi, niža rasa, koje je shodno nacističkoj ideologiji trebalo istrebiti?

Bio bih zahvalan ako bi korisnici @vnf i @victoria odgovorili na ovo pitanje?Dosta toga si napisao, a veliki deo odgovora na tvoja pitanja se nalazi u mojim predhodnim porukama pa ću sad da ukažem na četiru stvari:

Prvo, u vezi Jevreja. I najveći protivnici Nedića se slažu da je uloga Nedićevog državnog aparata marginalna u progonu jevreja. Najveće deo toga je odradio gestapo.

Drugo, ja sam već pisao o pozitivnoj ulozi Nedića pa sad da ne ponavljam. Ali da dodam : da li je Nedić uradio dovoljno? Pazi, kao istoričar znaš koliko je Nedićeva vlast bila ograničena. Nedić nije mogao mnogo da traži, njegov "luk" nije bio širok, odnosno između maksimuma koji je mogao da traži i minimuma za koji je mogao da se izbori nije bilo mnogo prostora.

Treće, u vezi postavljenog pitanja: jesu li komunisti deo Srpskog naroda? Kao istoričar znaš da je sukob u Srbiji bio u osnovi građanski rat između raznih nacionalističkih frakcija (ravnogorci, nedićevci, SDK) i partizana koje su kontrolisali komunisti. I jedni i drugi su činili zločine. Osuđujem zločine nacionalista ali osuđujem i zločine partizana-komunista. Nažalost tako je to u građanskom ratu.
I tu je Nedić uradio nešto o čemu se ćuti: spasao je veliki broj skojevaca od odlaska u logor banjica, uz pomoć zavoda za prevaspitavanje mladih komunista u smederevskoj palanci.

Četvrto, ja od tebe kao istoričara očekujem da ponudiš nešto ozbiljnije od peščanika. Pozivati se na "peščanik" bi bilo isto kao kad bi se neko pozivao na sajt Hrvatske stranke prava.

offline
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 991
 • Gde živiš: Beograd

Gama ::Lucije Kvint ::
Podrazumevam da negde treba podvuci granicu, sta je ucesce u genocidu a sta ne. Inace ce svi narodi iz okupirane evrope biti saucesnici u genocidu. Kako rekoh, ne vidim da se drugi utrkuju da istaknu svoje ucesce u toj necasnoj raboti.


Uh, uh... Ako nisi shvatio... niti sa zdravim razumom... Da li želiš da kažeš da Nedićeva vlada nije sprovodila odluke koje su okupatori donosili?... U vezi "pomenutih medija":... Pere Simića...
...
Da bi analizirao događaj moraš da uključiš sve što ti je trenutno dostupno, a ne da po default-u kažeš "to nevalja, antisrpsko je, i da ga pročitam znam šta je unutra" i kraj.
...
Upravo tom rečenicom ("antisrpski") ti si dao svoju ideologiju: mediji (a verovatno i svet po tebi) se deli na srpski (i oni koji su naklonjeni Srbiji) i one protiv Srbije.
...
Bojank je uputio pitanje: da li ti možeš da opovrgneš činjenice koje su u tekstu koji je postavio? Ukoliko možeš, bilo bi od značaja ako bi naveo bar jedan relevantan izvor (ne knjigu nekog autora već izvor, papir koji se čuva u nekom arhivu).


Pa dobro, ocekivano, dosli smo do toga da neistomisljeniku spocitavas zdrav razum. Neka, to je valjda metodoloski. Znam i ja podosta o metodologiji naucnog rada, mada ne u drustvenim naukama. Izvini meni koji ne shvata da haske i MSP presude nemaju ama bas nikakve veze sa narodom iz koga osudjeni pojedinci poticu, niti sa politickom buducnostu tog naroda. To je valjda zbog mog refleksa da u svemu vidim antisrpsko delovanje. Pozivas se na korektan dijalog a onda mi podmeces da sam rekao da su svi evropski narodi ucestvovali u genocidu, i ako si me citirao ispravno. Elem, da ponovim, ako bi se kriterijumi Milosa Vasica (slazes se sa njegom tezom?) uvazili kao merodavni za ocenu ucesca u genocidu nad Jevrejima, pojedinci iz svih okupiranih zemalja bi se kvalifikovali za saucesnistvo u genocidu. Odgovori mi, ako nalazis za shodno, da li se u u drugim eks ju zemljama, kao i drugim evropskim zemljama, sprovodi ovakvo uterivanje pogleda na fasizam i saucesnistvo u genocidu? Ili je ovo uglavnom domaci specijalitet? Da li je Nediceva vlada sprovodila odluke okupacione vlasti u vezi genocida, ne znam. Ako i ima toga, treba pazljivo odvagati doprinos tih odluka jevrejskoj nesreci u nasoj zemlji. Ima sasvim dovoljni onih koji su nam odavno iz prve prikacili genocidnost u raznim vremenima, ne moramo mi Srbi u tome da budemo siroke ruke.

Ovo o Jovanu Rajicu i Peri Simicu (neko u vezi mene pomenu i Baleticku i Stulu) spada u metodoloski postupak - pripisi protivniku da je rekao nesto zgodno pa mu se onda u vezi toga podsmevaj? Lepo sam ti napisao da sam dovoljno citao i slusao pomenute medije da iz toga izvucem sud o njima. Nemoguce je izbeci ih, sve i da hoces. Pomenute clanke sam na nagovor procitao i u dva predhodna posta oznacio konkretno sta u njima (po meni) ne valja. Ako nisam kumovao bar sam kroz plot gledao kako se kumuje: ne moram te medije da pratim "od korica do korica" da bih o njima formirao svoj sud.

Ako sam dobro ispratio, na ovoj temi imamo dva intervjua na pocetku i ova dva clanka (Pescanik i Vreme). Izvinjavam se ako sad u brzini nesto propustam. Iscitao i komentarisao. Clanak u Pescaniku govori o zlocinima komunista (dobar deo posvecen tome kako je necja vazna ocena da je narod odobrio streljanje izostavljena: ko je i kojom metodom mogao da ustanovi par dana nakon dogadjaja narodno raspolozenje u vezi dogadjaja!?) a u Vremenu Vasic pausalno optuzuje sve koji mu nisu po volji.

Da, ja sam vrlo sumnjicav kada su motivi za pricu o srpskim zlocinima, fasizmu, genocidu - u pitanju. Nisam jedini koji tako misli. Ne kazem da su tvoji ili motivi drugih forumasa neispravni. Voleo bih da se vise nas u ovoj raspravi legitimise po pitanju shvatanja srpskog nacionalnog ineresa, lakse bi smo razumeli jedni druge.

Kolega Gama, trazis od mene da dokumentima iz arhive obaram Vasiceve pausalne teze!? Evo, ponovo sam pregledao njegov tekst, tu se ne pominju nikakvi dokumenti i izvori! Samo novinarev (opste prakse) "britak" jezik. U dva navrata sam postovao sta pre svega zameram tom tekstu, da se ne ponavljam. Jos nesto, rekao sam da nisam istoricar pa u vezi sa tim niti imam pristup arhivama a verovatno ni znanja da s tim materijalima baratam. Nije u redu tako diskvalifikovati ljude koji nisu istoricari. Nadjite vi relevantan dokument (a da to nisu novinarski clanci u Srbima nenaklonjenim medijima) koji ce zabetonirati vase teze. Kako vidim, ima na forumu istoricara koji ne veruju u tu tezu.

@bojank
Kolega, naterao si me da bar 5 puta procitam tekst novina i novinara koje, blago receno, ne simpatisem. Nista sem novinarevog "izivljavanja" tu nisam nasao. Konkretno, da izvucem delic: "Sta je ta vlada radila? Kao prvo, odmah se priključila progonu Jevreja, Roma... Nedićeva Srpska državna straža... sa sve četnicima raznih pasmina.... krenuli su u lov na Jevreje, Rome...". Niti ima potrebe, niti umem, da dokumentima obaram zlonamerne i proizvoljne ocene ovog novinara.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 13197

Gama ::...

Znam da se (gorko) salis na neka bulaznjenja. Smile Meni su neka bila na granici da napisem svasta, ali neka hvala, necu ja da budem primitivac.

Inace nije bio komunista, bio je ucitelj. Pobegao je u Beograd iz Batajnice, Nediceva bagra ga je uhapsila i vratila u NDH.
Onda ce neko da kaze da su "prihvatali srpske izbeglice". Da, jesu, one koje su im gospodari rekli da ih prime.

19 Dec 2015 13:20 vathra Zaključavanje topica Razlog: Topic nema smisao  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 770 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 1 sakriven i 734 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, babaroga, cole77, darkangel, dekao, dragoljub11987, Dukelander, Duško, Dzoni90, Faki-Valjevo, Georgius, Hektor, HrcAk47, ikan, ivica976, Kruger, kunktator, L A Z A R, Makenzi, MarKhan, Marko Marković, mercedesamg, milenko crazy north, Pakito93, piton, RJ, S-lash, Sale.S, Snorks, Srky Boy, StefanNBG90, Trpe Grozni, VJ, vlvl, zexoni