SSSR protiv sila Osovine - rat titana

9

SSSR protiv sila Osovine - rat titana

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12594

Sumadinac 2 ::Скупо су платили то тестирање.
Савезници су изгубили 108 авиона,34 од 240 брода и 4300 људи што заробљених што рањених али углавном погинулих.Насупрот томе швабе су изгубили 50 авиона и 600 људи избачених из строја.
Гледајући број ангажованог људства и технике вероватно су очекивали неки успех,бар у почетку.

Нека инвазија није била у плану, а вероватно ни могућа у то доба.
А бољи начин да се опробају немачке (а и своје) снаге није постојао.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 27 Dec 2010
 • Poruke: 116
 • Gde živiš: Zemun

С обзиром на то да су брити имали добру обавештајну службу у то време,а и после тешко да нису знали чиме швабе располажу.Стаљин је инсистирао на отварању другог фронта како би се растеретиле совјетске снаге на источном фронту па је уследила ова акција.Не верујем да би слали људе на кланицу само да би утврдили оно што већ знају.
Поново кажем,вероватно да су очекивали бар почетни успех,заузимање аеродрома у близини обале,града можда чак и покрет отпора који би се евентуално укључио у борбу.
Чињеница да је искрцавање спроведено, остаје.offline
 • Pridružio: 28 Apr 2010
 • Poruke: 227
 • Gde živiš: Niksic

Sumadinac 2 ::Скупо су платили то тестирање.
Савезници су изгубили 108 авиона,34 од 240 брода и 4300 људи што заробљених што рањених али углавном погинулих.Насупрот томе швабе су изгубили 50 авиона и 600 људи избачених из строја.
Гледајући број ангажованог људства и технике вероватно су очекивали неки успех,бар у почетку.


Napad na Dijep i prethodni napad na Sen Nazer 27.03.1942. bile su samo lokalne operacije i nemogu se tretirati kao invazija.Posebno ne prepad na dokove Sen Nazera koji je klasicna akcija komandosa.
Ovi napadi i akcije saveznika mogu se uporediti sa jednim obicnim danom na istocnom frontu Exclamation

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6612

Kahm, kahm...napad na Diep je bio provaljen odnosno kompromitovan. Tvrdi se čak i da su sami Britanci kompromitovali napad a ignorisali upozorenja svojih bezbednjaka.
Sam Čerčil je znao za to i tvrdi se da je sam urgirao da se Britanci i Kanađani pošalju na klanicu jer je sam Čerčil trpio pritisak od Staljina za otvaranje drugog fronta u Evropi ali ono što je Čerčila posebno iritiralo je što su i Amerikanci urgirali na Britance da krenu u iskrcavanje.
I onda je Čerčil protežirao kompromitovanu operaciju desanta na Diep gdje su Britanci i Kanađani izašli pravo na cijev pedantnim i hrabrim Njemcima. Rezultat je masakr nad britansko - kanadskim jedinicama. A Čerčil je fino mogao da pokaže prije svega Amerikancima kako se gine na njemačkoj cevki čak i onda kada su znatno malobrojniji kao branioci.
Efekat Diepa je bio masivan. Stroga kontrola brbljivih američkih oficira, striktno britansko planiranje, obilazak svih iole jačih njemačkih položaja a naročito luka i čitav splet kamuflaže i obmanjivanja.
Pa tek onda iskrcavanje i to bez Patona. U stilu "koji će nam".

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12594

Манимо се Дијепа и вратимо се на Источни фронт.
Хвала.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6612


At the end of 1944, a special unit "Jaguar" was created, initially acting in the region of Krakow and had tasks that were similar to tasks of the 150th brigade used in the Ardennes.


Staff of this unit are unknown, but in its composition there was the so called medium company, equipped with tanks of the T-34/76 and T-34/85 types. The unit received their tanks from the tank repair plant in Braunsberg (East Prussia, about 62 km from Koenigsberg, now this is Kaliningrad, Russia). In this detachment were placed the Russian soldiers who came over to the Germany side, and the German soldiers fluent in the Russian language.


In the autumn of 1944 the personal of the had completed special training, according Red Army drill, charters and manuals, in the area of the small town Lamsdorf (Lamsdorf) in the Silesia (now Lambinowice, a southwest of Poland). Also in this city there was a prisoner of war camp "Stalag 344" (Stalag VIII-B), from among the prisoners from this camp further bodies were found bringing this detachment up to strength.


At the end of 1944, the Kommandoverband was moved into the composition of army group "South" and in the composition 6 TA SS participated in combat in the territory of Hungary during January 1945.


During operations on the 22nd of December in 1944, to the west of the city of Sekeshfehervar, the Germans name of this city is Stuhlweissenburg, the fighting group had in it's structure at least 3 tanks T-34/85 and 37 men (12 Germans, 18 Russians and 7 Hungarians). It operated over at least period of 6 hours in territory occupied and held by the Soviet Army, and in that time it's true identity was not uncovered and it operated without hindrance. According to the memoires of German officers and soldiers, this unit had up to 14 tanks, including IS-2 heavy tank.


German soldiers in Soviet uniform from the Kommandoverband "Jaguar" special unit, study a MP-40 fitted with a silencer in front of one of their T-34/85 mod 44., Hungary, 1945. The use of silenced weapons helped preserve the true nature of their unit from the Soviets for as long as possible.


German soldiers in Soviet uniform from the Kommandoverband "Jaguar" special unit, around a T-34/85 mod 44, Hungary, 1945.

Nisam htio da radim prevod, bojim se da nisam tako dobar prevodilac, a računam da svi znate engleski.

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5710

Ovde bih želeo da napišem nešto o samoj večeri pred napad 22. juna 1941. godine na SSSR iz ugla admirala Kuznjecova, komandanta mornarice SSSR.

Za razliku od svih drugih oficira, on je gotovo jedini imao neki osećaj i odgovornost koaj je doprinela da pod njegovom komandom- a gonjen samo "osećajem"- RM bude jedna jedina branša pružanih snaga SSSR koja je dočekala napad neprijatelja u punoj borbenoj gotovosti.

Kuznjecov je bio interesantna ličnost. Bio je svojeglav, i uvek u sukobu sa svim oficirima- a posebno je bio u sukobu za Žukovim, koji ga nije podnosio i uvek gledao da ga smeni.
Naime zvanično naredjenje koamnde SSSR i generala Žukova pred sam rat bilo je "Ne provocirati eventualnog neprijatelja"- naredjenje na koje se Kuznjecov blatantno oglušavao.
Naime bio je izuzetno nepoverljiv prema nemcima, ali isto toliko nepoverljiv prema svojim nadredjenim.
Medjutim, položaj mornarice kao sasvim odvojenog vida OS SSSR omogućila mu je da iako zvanično deo OS SSSR- da Kuznjecov u stvari ne bude nipodčijom komandom i izuzet iz komandnog lanca SSSR- u stvari bio je u istoj ravni sa Žukovim i jedino NARKOM je bio iznad njega.

Iz njegovih memoara koji opisuju noć 21/22 jun vidi se sledeće-
To veče je nazvao ženu i javio da će kasniti, Imao je veoma čudan predosećaj, flote se nisu na vreme javile da podnesu izveštaj, iako je bio kraj radne nedelje. Kako je po njegovom naredjenju flota bila nekoliko dana pod "Gotovost 2" komandom, značilo je da je gotovo sav sastav RM bio na brodovima, a oficiri na komandnim mestima a mornari na borbenim stanicama.
To stanje nalagalo je oštro osmatranje kako pomorske avijacije, tako i izvidjačkih brodova.

Popodne je prošlo u čudnom miru. Neverovatno zvuči činjenica da je TASS govorio da je sve mirno i nema ništa čudno u spoljnoj politici- medjutim pošto je bio mornar a to znači da je putem stranih brodova strana štampa dolazila do njega- to veče, 21. juna na svom stolu imao je nekoliko stranih novina koej su - isto kao i danas- govorile o neminovnosti rata izmedju Nemačke i SSSR!

Kuznjecov je rezonovao jednostavno- jedne novine mogu da lažu, ali sve govore isto- rat je tu. Čekao je večernji izveštaj TASS-a na radiju, a on niej govorio apsolutno ništa slično onome u novinama.

Kasda su izveštaji stigli situacija na Baltiku ej bila vrlo zabrinjavajuća, na Crnom Moru nešto manje, a na Severnom je bilo sve mirno.
Kuznjecov je dobijao i izveštaje sa osmatračkih stanica i aviona- nešto što je učinio protivno svim naredjenjima iz Moskve- njegovi avioni patrolirali su obalama neprijateljskih država.

Jedna stvar je bila neverovatno zabrinjavajuća. Odjednom, kao po komandi, Nemački crnomorski sastavi koji su redovno plovili morem i patrolirali uz obale SSSR- najednom su se vratili u matične luke. Crnomorska flota javila je da su se svi vratili u Bugraske i Rumunske luke.

Svci oficiri su bili na brodovima, gotovo uz radio-stanice očekujući naredjenja od Kuznjecova- opet suprotno naredjenju iz moskve koje je zabranjivalo da se podiže nivo borbene gotovosti. čak ni na igranci u Sevastopolju oficiri se nisu pojavili u većem broju.

Oficiri koji su dolazili kod njega u kancelariju izražavali su zabrinutost. Mornarički ataše koji se vratio iz berlina, rekao mu ejda je rat gotovo neizbežan. Posle toga je ušao načelnig brodogranje i stanaj flote. Kuznjecov je i kod njega primetio nelagodu i nervozu. On mu je rekao da je bojni brod "Oktobarska revolucija" u na Baltiku na otvorenom moru i da ga to vrlo brine ber nema vazdušnu ni pomorsku zaštitu. Na tom frontu, nemci su imali izuzetno velike aktivnosti- što je bilo vrlo zabrinjavajuće.

Potom- u 22:00 dobio je izveštaj koji je bio alarmantan. Nemački pomorski konvoji kreću se morima, uz Luftvafe koja je počela veliki broj uletenaj u teritoriju i vazdušni prostor SSSR.

u 23:00 maršal Timošenko je pozvao njega i adjutanta u generalštab. Tamo su bili svi uključujući i Žukova. Rekli su mu da je napad nemačke moguć.
Ćukov je tada izdao telegram komandama na granici da se spreme za napad nemačke i šta treba da urade. Kuznjecov je samo upitao "da li smemo da koristimo oružje"- i dobio od Žukova potvrdan odgovor.

Hitno ej nareddio svom adjutantu da odnese komandu svim flotama- da se rpedje u "Stanje 1".
Komanda je bila hitno data, i flota je gotovo u rasponu od pola sata iz "Stanja 2" prešla u "Stanje 1"- a to ej bilo moguće jer su svi samo čekali komandu- brodovi su bili naoružani, oficiri na svojim mestima.

Kuznjecov je primetio da su svi izveštaji bili dostupni Staljinu i Žukovu čak 11 sati ranije!
Onda je i Kuznjecov otišao u svoju komandu. Kada je stigao adjutant je već bio poslao telegrame komandama- ali još nešto- Pošto je sve bilo u sanju borbene gotovosti- to naredjenje za razliku od ostalih bilo je jednostavno- čist signal umesto listova i listova pečatiranih depeša. Kuznjecov je jednostavno telefonirao komandantu Baltičke flote i rekao- "Ne čekajte telegram- napad je izvestan predjite u borbeno stanje 1"
Komandant Baltičke flote je očekivao to naredjenje - samo zahvaljujući toj povišenoj borbenoj gotovosti.
Pitao je samo jedno "da li smem da pucam na nemce čim ih vidim na nišanu!? Ja ću da pucam na nemce čim dodju u domet mojih topova!"
- Da i morate!
Potom je pozvao Severnu flotu. Komandant se javio i primio naredjenje- moram da napomenem da je usmeno naredjenje u SSSR bilo nešto nečuveno- imbecilna papirologija i strah "bolje da ne uredim ništa nego da uradim nešto pogrešno" je stajala skupo SSSR u početnim mesecima rata.
Medjutim, Kuznjecov je dobro poznavao svoje komandante i onis u jednostavno očekivali ovakvo nešto.
Komandant Severne flote je samo pitao "Šta da radim sa Finskom. Neutralni su ali nemci koriste njihvoe aerodrome za upade na našu teritoriju!?"
- Pucajte na nemce čim ih ugledate bez obzira na neutralnost Finske!
- Da li smem da naredim baterijama da pucaju?
- Odobreno!

Crnomorska flota niej dobila šifrovani telegram- ali i tu je telefonski razgovor bio sasvim dovoljan.

O efikasnosi naredjenja govori podatak da je baltička flota pozvana u 23:35 a da je naredjenje preneseno u 23:37!

Dopuna: 27 Mar 2011 22:49

Severna flota je pozvana u 00:56 22 juna 1941 godine a dnevnik beleži "Severna flota je prešla u Stanje 1 u 04:25- dakle svega par časova svaki brod, svaka obalska baterija bila je u bojevoj gotovosti!

Sevastopolj je bio prvi da primi udarac. Kuznjecov je saznao kasnije da je komandant flote naredio disperziju brodova u luci- prethodni dan! Siluete brodova bile su skrivene uz luku ili litice Krima uz zamračenje. To jutro, svaki moranr bio je za svojim oružjem- s Sevastopolj je sijao kao Jelka! Niko niej naredio zamračenje!- bio je pod civilnom komandom!


Kuznjecov navodi šta je kasnije saznao o Sevastopolju. Čim je on nazvao komandanta flote. Ovaj je adjutantu rpeneo naredjenje- i otišao kući na apr minuta- verovatnod a obavesti porodicu. vratio se nazad u crnoj, brobenoj uniformi umesto bele koji su svi nosili u gradu.

Kuznjecovljevi oficiri sami su povećali bojevu gotovost- dogovorili su se da makar jedan viši oficir uvek i u svako vreme bez obzira na bojevu gotovost bude u komandi. kada je dat signal za uzbunu u roku od nekoliko minuta mornari i oficiri koji nisu bili na dužnosti našli su se na brodovima, PB i PA baterijama.
Dat je i signal za uzbunu i u Sevastopolju- pre no što su nemci i došli!
u 01:03 Kuznjecov je naredio borbenu gotovost a u 01:15 alarm se oglasio za uzbunu "Svi na borbene stanice!" Komandant flote je prvo krenuo sa "tihom uzbunom" bez sirena.
Tada je naredjeno zamračenje Sevastopolja. neki drugovi iz komiteta i oficiri su pitali zađto se to radi. Medjutim dobili su odgovor "Flota se vratila s amanevara, treba im odmor"- da se nebi dizala panika.

Avioni na Krimu su sa pista pucali kratke rafale da provere oružje, skidani su osigurači sa mitraljeza, sanduci sa avio bombi su otpečaćivani, skinute su pokrivne cirade sa cevi obalskih baterija. Čak je i Dunavska flotila izvestila o bojevoj gotovosti. u 02:00 časova, samo 45 minuta od uzbune, cela crnomorska flota je bila borbeno spremna! Sve jedinice!

u 03:00 osmatračke stanice javile su da čuju motore aviona iznad sebe.
Komandant PVO nazvao je komandanta flote:
- Neidentifikovani avioni vioni su iznad osmatračkih stanica.
- Da li ima desantnih aviona sa padobrancima?
- Nema.
- Ako ih ima sutra ću da te streljam!
- Ja ću da pucam po avionima bez naredjenja.
- Izvršite naredjenje.
- Moram da vas obavestimd a ću to zapisati u dnevnik...
- Piši gde god hoćeš- PUCAJ!

To instinktivno naredjenje d se otvori vatra po avionima koji nisu identifikovani - jedino se znalo- "Da nisu naši" govori o spremnosti flote za rat. Kuznjecov navodi da je to bio prvi sudar sa Nemačkom- prvo je ipak zapucalo Sovjetsko oružje u 03:00 22. juna 1941 godine, PA baterije su otvorile vatru po nemačkim avionima.
takva samoinicijativa je neverovatna, gotovo nespojiva sa imbecilnom kontuzijom celog sistema odbrane SSSR- pa ipak oficiri su na sebe preuzeli svu odgovornost- od komandanta baterije do komandanta flote. To govori da je rat mogao da ima sasvim drugačiji tok da je bilo više takvih oficira.
Nemački avioni su u 03:07 nadleteli nisko Sevastopolj- ali su bili odjadnom uhvaćeni u snopove reflektora i odmah zasuti kišom metaka. Plan je bio da se napadne flota i blokira u Sevastopolju, ali prvi avioni su oboreni, počeli su da padaju sa neba- Mornarički bombarderi su trebalid a bace bombe u luku, ali od šoka i straha bacili su mine na sam grad praveći veliku štetu ali ne i floti.
Civilne žrtve su nastale čak iz velikog patriotizma. Mornaričke mina bile su obešene o padobrane i gradjani sevastopolja su pomislili da su nacistički padobranci i odmah jurnuli- da ih hvataju da bi stradali od eksplozije mine.

Odmah zatim Kuznjecov zove Staljina.
- Imam najznačajnije vesti- Sevastopolj je bombardovan, hitno mi dajte Staljina!
- Drug staljin nije tu, ne znamo gde je
i spustili su mu slušalicu!

Nakon toga zove Timošenka, koji prima vest-

potom opet pokušava da dobije Satljina.
- Drug Staljin nije tu
- Ali Sevastopolj je bombardovan, ovo znači rat!
- Preneću nekom nadležnom.
Kraj veze.

Potom- Moskva zove njega!
- Da li znate šta pričate?
- Da, počeo je rat!

izgleda da je Moskva pokušavala da proveri Kuznjecova da li zna šta priča!

kuznjecov odlazi lično u Kremlj u 10:00 22. juna- sedam časova od početka napada!- U moskvi svečani dan- nedelja! Niko ništa na ulicama ne sluti! Nikakvo naredjenje nije dato!
U Kremlju nije našao nikog- niko nije imao da primi komandanta flote!
tek 2 časa kasnije, u podne objavljeno je da je počeo napad na SSSR!

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23493
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Evo i nekih statističkih pokazatelja ovih tvrdnji. Istina je je flota bila uzdanica SSSR , a s obzirom na tradicionalno visoka tehnička znanja koje je mornarica uvek posedovala, to i nije čudo.

Evo najpre ukupnih gubitaka flota i flotila:Pregledn srednjomesečne brojnosti i gubitaka
A evo i gubitaka čuvene Severne flote:

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2395

био би веома захвалан кад би објаснио шта ово све значи у табелама

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23493
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Prva tabela:
U sastav ratne mornarice (odnosno ratno-morske flote, da prevedem bukvalno), pod komandom Kuznjecova, ušli su:
flote-
Severna
Baltička
Crnomorska
Tihookeanska
-Kaspijska ratna flotila
-Rečne i jezerske flotile

Iz priložene tabele može se videti period ulaženja u sastav ratne flote i broj ''sutki'' (sutka je period od 24 sata) koje su proveli u borbenom angažovanju.

Tabela dva:

Ona je mnogo složenija i prikazuje po kvartalima srednjomesečnu brojnost i gubitke flota i flotila bez Tihooekanske flote i Amurske flotile. Prikazani su bespovratni gubici i sanitarni (bolnički) gubici.

Tablica tri:

Prikazuje gubitke legendarne Severne flote u toku trajanja 1418 ''sutok'' (dana i noći).
Pokazuje gubitke oficira, starešina i mornara, kako bespovratne, tako i bolničke.

To je, ovako za prvu pomoć, najkraće rečeno. Brojke, naravno, govore same za sebe.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 478 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 6 sakrivenih i 447 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 39mm, _commandos_, A.R.Chafee.Jr., Areal84, arsa, Bogoslov, cenejac111, Cirkon, Despot1, goxin, ivica976, kuntalo, LeGrandCharles, Lord Nem, MarKhan, MB120mm, Nadla, raketaš, raykan, rovac, segax1, Snorks, Trpe Grozni, Warrior, zlaya011