Vazdušna bombardovanja na teritoriji Jugoslavije u WWII

23

Vazdušna bombardovanja na teritoriji Jugoslavije u WWII

offline
 • Pridružio: 09 Okt 2009
 • Poruke: 226

padobranac75 ::Neretva ::Ovaj B-24G Liberator je pripadao Američkom ratnom zrakoplovstvu i to postrojbi 739th BS (Bombarderski skvadron) /454th BG (Bombarderska grupa).
Bravo Neretva i hvala na razjašnjenu dileme koju sam imao.
Mogu da potvrdim da su podaci tačni.

U mojim podacima upisano je da je mesto pada "Adriatic?, Yugoslavia". Mada u napomeni piše:
"MIssion to Belgrade r/r bridge, hit by flak, No.3 and 4 lost, failed after formation, hit over Mostar again, all b/o near Metkovic, and one of the crew members landed on Mljet Island."

Drugi koji su izgubili istog dana bio je iz 740th BS/455th BG. On je pao kod Beograda. Serijski broj nemam.

Ujedno, razrešio sam i dilemu da ovo sa video snimka nije B-24 42-52345, koji je pao negde kod Metkovića 21.04.1944., posle misije na Bukurešt.

Inače, osim ova dva B-24, u okolini Metkovića srušila su se 3 komada P-40, 2 komada Bf 109G, jedan Spitfire Mk IX i jedan P-51B-15-NA Mustang.


Popis yucrashes sam i koristio kao najbolji orijentacijski kriterij, mada bez MAC-a, odnoso serijskih brojeva za identifikaciju ne bi tvrdio ništa.

Članak s nešto fotografija o spomenutom B-24 se nalazi na linku Neretva i Matijevići blog

Približne lokacije i podatke o ostalim padovima aviona koje si naveo imam, a postoje i neke fotke koje su se pojavile na netu (neke orginalne ima moj poznanik kolekcionar koji ih je kupio zadnjih godina), no same detalje još nisam složioRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2085
 • Gde živiš: Beograd

Pročitao sam linkovani tekst i još jednom moram da kažem: Bravo Neretva!

Što se tiče fotografije sa naslovom: Trenuci bombardiranja željezničkog mosta u Beogradu 08. rujna 1944. godine, mislim da je ona izviđački snimak, napravljen ranije, a ne 08.09.1944., kako piše u njenom vrhu.
Dokaz je očigledan.
U donjem levom uglu jasno se vidi neoštećen Pančevački most.
Dakle, fotografija je snimljena pre 03.09.1944., kada je ovaj most pogođen i delimično srušen.
Detaljnije o tome ima na prethodnim stranama ove teme.

Ni slike srušenog železničkog mosta na Savi ne prikazuju posledice bombardovanja.
Srušili su ga Nemci tokom povlačenja.
Tačnije, jedno vreme tu su bila dva mosta. Jasno se vide kada se uveća fotografija od 17.04.1944. Drugi nikada nije do kraja završen. I to se vidi na pomenutoj fotografiji.
Posle više pokušaja, saveznička avijacija je samo uspela da prvi most toliko rastrese da su Nemci morali da ga koriste tako što su s jedne na drugu stranu prebacivali samo po jedan vagon. Lokomotiva ga zaleti i gurne dovoljno jako da sam pređe na drugu stranu.

Slobodan sam da iznesem još nekoliko komentara o podacima koje ste naveli u članku.

Richard G. Davis je dobro obradio dejstva savezničke strategijske avijacije.
Prema njegovim podacima, 15. AF bombardovala je ciljeve na teritoriji 12 država.
Njegov podatak o količini bačenih bombi razlikuje je od vašeg samo neznatno (za 500 tona).
Davis je naveo i podatak o 2.187 izgubljenih bombardera. Kada na taj broj dodamo 1.187 lovaca dobijemo zbir od 3.374 aviona, odnosno samo za 10 više nego što ste naveli.

Sve u svemu - imate tačne podatke.

Napad na Metković, koji pominjete, opisao sam u temi. Samo, tada nisam imao podatak koja je to bila bombarderska grupa.
Nisam pronašao fotografije tog napada. Jedina u kojoj se pominje Metković je ova.

Sudbine posade aviona sa brda Žaba:
U napadima na ciljeve u Nemačkoj i Austriji 20.01.1945. 15. AF je izgubila čak 25 bombardera. Od toga, 20 je oboreno tokom napada na Linc.
Za 7 je kao mesto pada upisana teritorija Jugoslavije.

Ovaj drugi avion je jedini koji su izgubili u tom napadu, ali nije na spisku aviona koji su pali na teritoriju Jugoslavije.offline
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1037

Bombardovanja Splita
Iz knjige KRONOLOGIJA SPLITA 1941-1945:

1943.
NEMAČKA BOMBARDOVANJA
11. rujan
Split po prvi put bombardirala njemačka avijacija. Pale su prve žrtve od strane novog okupatora — nacista. Poginula su 2, a ranjeno je oko 60 građana. Zavladala je panika među talijanskom vojskom. Narod je počeo sam razoružavati Talijane koji su nastojali na svaki način pobjeći. Iz luke su isplovila 2 parobroda i 1 jedrenjak sa vojskom, kad su bili napadnuti od njemačkih štuka. Oko tri stotine Talijana pobjeglo je brodom »Iliria«.
Zbornik VII, tom V, knj. 19, str. 657; Izvještaj Javora, člana KK KPH Solin od 11. 9. 1943. Original u Arhivu CK SKH Zagreb; Izvještaj zapovjednika mornarice NDH od 6. 12. 1943. Arhiv VII, arhiva NDH, k. 80, reg. br. 3/5-1; Izvještaj sekretara »Nacionalnog komiteta za Dalmaciju«. Arhiv VII; arhiva četnička, k. 157, reg. br. 31/3-1.

12. rujan
Split, naročito mul Sv. Dujma i brodogradilište kao i okolicu Klisa, Solina, Kaštela i Žrnovnicu bombardirali, u više navrata, njemački avioni. Stradalo je mnogo svijeta, naročito starijeg, žena i djece. Na mulu sv. Dujma zapaljen je glavni magacin sa municijom. Nastavljeno artiljerijsko bombardiranje Klisa od strane artiljerije obrane Splita.
Ljetopis samostana Sv. Franje u Splitu. Arhiv IHRPD.

13. rujan
Nad Splitom su, oko podne, njemački avioni bacali letke njemačkog vrhovnog zapovjedništva na talijanskom jeziku, namijenjen talijanskoj vojsci. U njima se prijeti ukoliko mirno i disciplinirano ne sačekaju ulazak njemačkih trupa i predaju oružje. U popodnevnim satima, u više navrata, njemački avioni su bombardirali Split i okolicu. U splitskoj luci potopili su rumunjski brod »Balčik«.
A. Kisić: »Ljetopis grada Splita«, rukopis, 1943, 260. Arhiv IHRPD. Ljetopis samostana Sv. Franje u Splitu. Arhiv IHRPD.

14. rujan
Split i okolicu, u sedam navrata, bombardirali njemački avioni. Poginulo je oko 50 građana. Mnogi izlozi na trgovinama su razbijeni, ali nitko nije dirao bilo šta. Iz aviona su bacani leci namijenjeni talijanskoj vojsci.
A. Kisić: »Ljetopis grada Splita«, rukopis, 1943., 265. Arhiv IHRPD. D. Gizdić: »Dalmacija 1943«, 566; S. Kvesić: »Dalmacija u NOB-i«, 628.

15. rujan
Split bombardirala i mitraljirala njemačka avijacija. Na Bačvicama su oštećene dvije kuće i općinsko kupalište.
A. Kisić: »Ljetopis grada Splita«, rukopis, 1943, 270. Arhiv IHRPD. Ljetopis samostana sv. Franje u Splitu. Arhiv IHRPD.

17. rujan
Split, Solin i položaje Prve dalmatinske brigade, oko Privije i Kočinjeg brda, bombardirala njemačka avijacija. Naročito velike gubitke pretrpjeli su talijanski vojnici smješteni u barakama u Spinutu — Splitu.
D. Gizdić: »Dalmacija 1943«, 580.
Gradski narodnooslobodilački odbor Splita izdao dva oglasa u cilju osiguranja pravilnog snabdijevanja građanstva svim potrebnim artiklima i mobilizaciji zidara radi osposobljavanja porušenih radnji i popravljanja mnogih objekata porušenih od bombardiranja.
A. Kisić: »Ljetopis grada Splita«, rukopis, 1943, 279. Arhiv IHRPD. D. Gizdić: »Dalmacija 1943«, 583.

19. rujan
Split bombardirala njemačka avijacija. Istodobno je artiljerija 4. splitske brigade tukla neprijatelja u Klisu gdje borbe nisu prestajale. Neprijatelj više nije pokušavao prodor iz Klisa ka Splitu.
Izvještaj 15. korpusa od 19. 9. 1943. Arhiv VII, mikroteka NAV-N-T-314, f. 556/676: A. Kisić: »Ljetopis grada Splita«, rukopis, 1943, 282. Arhiv IHRPD.
Njemački avioni nad Splitom bacili letke namijenjene talijanskim vojnicima bivše divizije »Bergamo«, pozivajući ih da se ne bore na strani partizana. Zatim je doletjelo oko 20 aviona koji su u niskom letu bombardirali i mitraljirali razne dijelove grada. Naročito su bile izložene neprijateljskom napadu vojne barake na Firulama i Spinutu, gdje se zateklo nešto talijanske vojske. Bilo je dosta žrtava među talijanskom vojskom i građanstvom.
A. Kisić: »Ljetopis grada Splita«, rukopis, 1943, 290. Arhiv IHRPD. Ljetopis samostana Sv. Franje u Splitu. Arhiv IHRPD, Split.

20. rujan
Split u više navrata bombardirala njemačka avijacija. Posebno su stradali Poljud, Manuš, Lovret i Spinut.
A. Kisić: »Ljetopis grada Splita«, rukopis, 1943, 290. Arh. IHRPD, Inv. br. 57; Ljetopis samostana Sv. Franje u Splitu. Arhiv IHRPD.

21. rujan
Više njemačkih aviona bombardirala Kaštela. U manjem obimu bombardiran¸je i Split.
Ljetopis samostana Sv. Franje u Splitu. Arhiv IHRPD.

23. rujan
Split bombardirala njemačka avijacija. Grad je ostao bez struje i vode. U luku je uplovilo nekoliko brodova koji su iz Italije dovezli hranu za talijanske vojnike i na povratku da ih odvezu kući.
Ljetopis samostana Sv. Franje Split. Arhiv IHRPD.

SAVEZNIČKA BOMBARDOVANJA
21. listopad
Split bombardiralo 12 savezničkih aviona. U brodogradilištu je zapaljen jedan brod koji se nalazio na popravku.
Izvještaj Komande mjesta Trogir, Arhiv VII, arhiva NOB, k. 516, reg. br. 14/3; Izvještaj zapovjednika mornarice NDH od 6. 12. 1943. Arhiv VII, arhiva NDH, k. 80, reg. br. 3/5-1.

26. listopad
U splitskoj luci, saveznički avioni bombardiranjem i mitraljiranjem zapaLili i potopili njemački brod »Marco« koji je prevozeći talijanske vojnike plovio iz Albanije za Trst, a dan ranije partizanskom artiljerijom sa Brača, oštećen primoran da se usidri u luku.
Ratni dnevnik admirala Jadrana, prijevod, 2, prilog 3, 34, 45-46, 51, 53, 69. U Arhivu VII.

31. listopad
Split mitraljiralo i bombardiralo 8 savezničkih aviona. Poginulo je dvoje civila, a od bombe bačene na njemački usidreni brod u luci, sa talijanskim zarobljenicima poginulo je 20, a ranjeno 35 zarobljenika.
Izvještaj Velike župe Cetina u Splitu od 20. 11. 1943. Arhiv VII, arhiva NDH, k. 80, reg. br. 25/5-1.

1. studeni
Split u tri navrata bombardirali saveznički avioni. U luci zapaljen jedan njemački hidroavion i srušeno je nekoliko kuća.
Arhiv VII, Dnevnik admirala Jadrana, prijevod, 3, 5; arhiva NDH, k. 145, reg. br. 22/8-7.

3. studeni
Njemačke snage iz Dugopolja i Doca napale Mosorski partizanski odred,
ali su uz gubitke bile odbijene, a uništena su im i dva kamiona.
Zbornik VII, tom V, knj. 21, str. 524.
4. studeni
Split bombardirala i mitraljirala saveznička avijacija. Parobrod »Marco« usidren u luci izgorio je u plamenu.
Izvještaj Zapovjedništva mornarice NDH, Arhiv VII, arhiva NDH, k. 92, reg. br. 21/13-2; Dnevnik admirala Jadrana, prijevod, knj. 3, str. 28, 50.

5. studeni
U Poljudskoj luci u Splitu, saveznički avioni uništili njemački ratni brod 74-A i bombardirali Sustjepan i područje Marjana.
Izvještaj 7. oružničke pukovnije, Arhiv VII, arhiva NDH, k. 145, reg. br. 22/8-7.

7. studeni
Split, u četiri navrata, bombardirala saveznička avijacija. Naročito je stradalo brodogradilište, gdje je zapaljen njemački brod »San Luigi«.
Izvještaj Zapovjedništva mornarice NDH, Arhiv VII, arhiva NDH, k. 92, reg. br. 24/13-2; k. 145, reg. br. 22/8-7.

9. studeni
Split bombardiralo trinaest savezničkih aviona, naročito lukobran, mul Sv. Dujma i okolne objekte.
Ljetopis samostana Sv. Franje u Splitu. Arhiv IHRPD.

10. studeni
Split, u više navrata, bombardirala saveznička avijacija. Uništene su dvije, a oštećeno je trinaest kuća na Wilsonovoj obali (sada obala Bratstva i jedinstva), Katalinićevom prilazu (sada Prilazu XXVI dalm. divizije), i Bregovitoj ulici, (sada Beogradska ulica). Uništena je vinarska zadruga i brodsko skladište u luci. Teško je oštećena carinarnica. Rumunjski brod »Balčik«, koji je bio već opravljen i nalazio se na gatu Sv. Petra, (sada gat Proleterskih brigada) ponovo je zapaljen. Poginula su dva njemačka vojnika, a bilo je i ranjenih.
Arhiv VII, arhiva NDH, k. 80, reg. br. 10/4-1; k. 92, reg. br. 30/13-2, 34/13-1; k. 145, reg. br. 22/8-7.

12. studeni
Saveznički avioni bombardirali njemačke jedinice stacionirane u Kaštelima.
Ljetopis samostana Sv. Franje u Splitu. Arhiv IHRPD.

2. prosinac
Split, u više navrata, bombardirala saveznička avijacija. Bombe su bačene na bolnicu i na zgrade oko biskupije i pošte. Porušeno je dosta kuća, a poginulo je 7 i ranjeno 8 građana.
Arhiv VII, arhiva NDH, k. 80, reg. br. 49/4-1; k. 145, reg. br. 22/8-7.

3. prosinac
Split bombardirala saveznička avijacija. Poginulo je 5 građana, a oštećeno više kuća. Uslijed eksplozije bombi izlozi mnogih trgovina su oštećeni. Njemački vojnici i ustaše iskoristili su noć za pljačku radnji.
Arhiv VII, arhiva NDH, k. 80. reg. br. 52/4-2.

5. prosinac
Split bombardirala saveznička avijacija. Tom prilikom u vojnom logoru je poginulo oko 20, a ranjeno 30 njemačkih vojnika. Više bombi palo je na gradsko područje i tvornicu cementa, što je prouzrokovalo teška oštećenja na zgradama i gubitke među civilnim stanovništvom. Poginulo je oko 100 građana ia više stotina je ranjeno, dok je veliki broj ostao bez krova i imovine.
Ljetopis samostana Sv. Franje u Splitu. Arhiv IHRPD. Arhiv VII, Ratni dnevnik admirala Jadrana, prijevod, 4, 24; D. Gizdić: »Dalmacija 1943«, 834.
Kaštel Sućurac bombardirala saveznička avijacija. Srušena je župska crkva u koju su se u tom momentu sklonili mještani. Poginulo je 102 (među kojima i župnik), a ranjeno 46 građana. Srušeno je 30 kuća, Poginula su 4, a ranjeno 13 vojnika iz 892. puka 264. divizije.
Arhiv VII, mikroteka, NAV-N-T-314, film 557/111; arhiva NDH, k. 145, reg. br. 22/8-7, k. 81, reg. br. 53/15-1.

6. prosinac
Split bombardirala saveznička avijacija. Naročito su stradali Pazar i Tartaljina ulica (danas ulica Prvoboraca), kao i brodogradilište sa okolicom. Izbjeglice iz Splita, pristigle na Šoltu, izjavile su da je poginulo oko 70 građana, uglavnom radnih ljudi.
Arhiv VII, arhiva NDH, k. 80, reg. br. 57/4-1; D. Gizdić: »Dalmacija 1943«, 832.

13. prosinac
Tvornice cementa »Sv. Kajo« u Solinu i Kaštel Sućurcu bombardiralo 18 savezničkih aviona. Od bačenih 40 bombi porušeno 19 kuća, a poginulo je jedno dijete i četiri osobe ranjene.
Arhiv VII, arhiva NDH, k. 80, reg. br. 19/5-2; k. 145, reg. br. 22/8-7; k. 266. reg. br. 18/3-2.

18. prosinac
Split bombardirala saveznička avijacija. Bombe su bačene uglavnom oko željezničke stanice i novog groblja. Potopljen je ratni brod »Mass«, motorna barkasa i jedan čamac, dok je u Kaštelanskom kanalu zapaljen njemački brod koji je prevozio gorivo.
Izvještaj Zapovjedništva mornarice u Splitu od 18. 12. 1943. Arhiv VII, arhiva NDH, k. 80, reg. br. 28/5-3, 30/5-2; mikroteka, NAV-N-T-314, f. 557/60; Izvještaj 7. oružničke pukovnije, arhiva NDH, k. 145, reg. br. 22/8-7.

1944.
3. siječanj
Split, oko 11 sati, bombardirali saveznički avioni. Porušene su crkve Sv. Rok i Sv. Petar, zgrada uredništva lista »Novo doba« i duhanska stanica, a teže je oštećeno 17 kuća. Poginula su dva, a ranjeno 17 građana i 9 njemačkih vojnika. U luci je potopljen jedrenjak »Kastriotio« i uništena su, tri kamiona.
Izvještaj 7. oružničke pukovnije. Arhiv VII, arhiva NDH, k. 145, reg. br. 22/8-7; Izvještaj Odjela za javnu sigurnost NDH. Arhiv VII, arhiva NDH, k.

11. siječanj
Split bombardirali saveznički avioni. Oštećeno je više kuća, a u luci jedan jedrenjak.
Zbornik VII, tom V, knj. 23, str. 688.
Da bi se zaštitili od savezničkih niskoletećih aviona, Nijemci su splitski garnizon pojačali PA topovima: 4 jednocjevna, 6 četvorocjevnih, 6 topova 37 mm i 40 topova kalibra 20 mm.
Dnevnik Admirala Jadrana, str. 44, prijevod, bilježnica 5 za 1944. Arhiv VII, mikroteka, London, f-5, 514.

12. siječanj
Split, oko 15 sati, bombardirali saveznički avioni. Ljudskih žrtava nije bilo. Pričinjena je neznatna materijalna šteta. Od njemačke protivavionske artiljerije oborena su dva saveznička aviona.
Izvještaj Redarstvene oblasti Split. Arhiv VII, arhiva NDH, k. 197-A, reg. br. 1/1-1; Dnevnik Admirala Jadrana, prijevod, bilježnica

20. siječanj
U dva navrata saveznički avioni bombardirali Split. Tom prilikom je naročito stradalo Brodogradilište.
Izvještaj Kotarske oblasti Split, Arhiv VII, arhiva NDH, k. 197-A, reg. br. 39/6-4.

22. siječanj
Saveznička avijacija bombardirala splitsko brodogradilište.
Ljetopis samostana Sv. Franje u Splitu. Arhiv IHRPD.

1. veljače
Split bombardirali saveznički avioni, naročito Brodogradilište i predjel Stinice. Bacili su i letke na njemačkom jeziku u kojima se pozivaju vojnici da bace oružje, jer im se već približava dvanaesti sat.
A. Kisić: »Ljetopis grada Splita«, rukopis, 1944. str. 28, Arhiv IHRPD, Inv. br. 57.

8. veljače
Saveznička avijacija bombardirala i zapalila njemački parobrod koji je u zaljevu kod Barbarinca iskrcavao hranu i drugi materijal za njemačku vojsku.
Ljetopis samostana Sv. Franje u Splitu. Arhiv IHRPD, Split.

22. veljače
Saveznički avioni u formaciji od 12 aviona bombardirali Split, pretežno luku.
Izvještaj Kotarske oblasti Split, Arhiv VII, arhiva NDH, k. 197-A, reg. br. 15/4-1.

23. veljače
Saveznička avijacija bombardirala Split, naročito Brodogradilište.
Ljetopis samostana Sv. Franje u Splitu. Arhiv IHRPD.

28. veljače
Split i Solin bombardiralo deset savezničkih aviona. Oko desetak težih bombi je bačeno na splitsko brodogradilište.
Izvještaj Kotarske oblasti Split, Arhiv VII, arhiva NDH, k. 153, reg. br. 22/4. A. Kisić: »Ljetopis grada Splita«, rukopis, 1944. str. 49.
Iz tvrđave Klis njemački vojnici oborili u niskom letu saveznički avion koji je pao istočno od crkve u zaseoku Vučkovići — Dugopolje. Avion je sa dva člana posade izgorio.
Izvještaj 7. oružničke pukovnije od 3. 3. 1944. Arhiv IHRPD, arhiva NDH, neregistrirano.

3. ožujak
Split u tri navrata bombardirali saveznički avioni. Tom prilikom je pri činjena velika materijalna šteta. U luci su uništena tri jedrenjaka i parobrod »Jadran«, vlasništvo braće Ferić iz Splita. Također je uništena jedna njemačka protivavionska baterija i svi članovi posade su poginuli.
Izvještaj Kotarske oblasti Split. Arhiv VII, arhiva NDH, k. 197-A, reg. br. 25/5-1 i 54/1-6; A. Kisić: »Ljetopis grada Splita«, rukopis, 1944, str. 56.

19. ožujak
Split bombardiralo 12 savezničkih aviona. Tom prilikom pričinjena je znatna materijalna šteta.
Izvještaj Kotarske oblasti Split, Arhiv VII, arhiva NDH, k. 153, reg. br. 32/4-B.

24. ožujak
Saveznički avioni bombardirali Split: predio Bačvice, Firule i Višku ulicu. Prouzrokovana je samo manja materijalna šteta. Ranjene su dvije osobe.
A. Kisić: »Ljetopis grada Splita«, rukopis, 1944, str. 72. Arhiv IHRPD, Inv. br. 57. Ljetopis samostana Sv. Frane u Splitu. Arhiv IHRPD.

Ožujak
U toku mjeseca Split je pet puta bombardirala saveznička avijacija, a okolicu deset puta. Lakše i teže je oštećeno 146 kuća i lakše ranjeno 7 osoba.
Izvještaj Nadzorništva za zaštitu kotara Split od 11. 4. 1944. Arhiv VII, arhiva NDH, k. 86, reg. br. 22/23—2.

Travanj
Split bombardiran svega jedanput, a okolica tučena mitraljezima tri puta. Bilo je 6 mrtvih i 8 ranjenih. Porušene su dvije kuće, a 33 je oštećeno.
Izvještaj Kotarske oblasti Split, Arhiv VII, arhiva NDH, k. 153, reg. br. 14/4—1.

3. lipanj
Dok su jedinice 26. divizije vršile desant na otok Brač, saveznička avijacija u četiri navrata bombardirala Split. Tom prilikom je poginulo 5, a ranjeno 6 njemačkih mornara, dok je među civilnim stanovništvom bilo 227 mrtvih i 140 ranjenih. U luci su uništena tri njemačka motorna jedrenjaka, a isto toliko je bilo oštećeno.
Dnevnik Admirala Jadrana, prijevod, knj. 10, str. 16, 17, 21, 22, 23; Antun Kisić: »Ljetopis grada Splita«, rukopis, 1944, str. 176 i 177.

14. lipanj
Saveznički avioni bombardirali tvornicu u Kaštel Sućurcu. Poginula je jedna, a ranjene su dvije osobe.
Antun Kisić: »Ljetopis grada Splita«, rukopis, 1944. str. 187. Arhiv IHRPD Inv. br. 57.

30. lipanj
Saveznički avioni bombardirali Split. Bombe su bačene na predio od Poljičke ceste do Luke. Poginulo je 30 ljudi, a teže ih je ranjeno 5.
A. Kisić: »Ljetopis grada Splita«, rukopis, 1944, 152, 153. IHRPD Inv. br. 57.

11. srpanj
U blizini Splita, saveznički avioni bombardirali 2. građevinski domobranski bataljon, predviđen za izvođenje radova na utvrđivanju obale u rajonu Splita i na otocima. Poginulo je oko 70 domobrana, a još veći broj je ranjen, dok je njemačka jedinica, koja je bila sa njima, imala 7 mrtvih i 6 ranjenih vojnika.
Dnevnik Admirala Jadrana, prijevod, bilježnica 11, str. 32.

13. kolovoz
Tvornicu Sv. Kajo, kod Splita, bombardirali saveznički avioni. Oštećeno je više kuća i teretnih vagona.
Izvještaj 7. oružničke pukovnije. Arhiv VII, arhiva NDH, k. 149-c, reg. br. 2/3-22.

16. kolovoz
Tvornicu Sv. Kajo, kod Splita, bombardirali saveznički avioni. Više objekata je oštećeno.
Izvještaj 7. oružničke pukovnije. Arhiv VII, arhiva NDH, k. 149-c, reg. br. 2/3-22.

13. listopad
Saveznička avijacija bombardirala Split, naročito Meje i Brodogradilište, nanijevši veću štetu.
Ljetopis samostana sv. Franje u Splitu. Arhiv IHRPD.

21. listopad
Saveznička avijacija je bombardirala Split (Gripe, Brodogradilište i željezničku stanicu).
Izvještaj Komande mjesta Satrić. Arhiv VII, arhiva NOB, k. 1896-1, reg. br. 2/6.

rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2085
 • Gde živiš: Beograd

Napisano: 06 Jun 2012 20:27

Uf!

Treba mi vremena da ova saveznička bombardovanja uporedim i dopunim moje podatke.
Na primer,
gorran ::
21. listopad
Split bombardiralo 12 savezničkih aviona. U brodogradilištu je zapaljen jedan brod koji se nalazio na popravku.
Izvještaj Komande mjesta Trogir, Arhiv VII, arhiva NOB, k. 516, reg. br. 14/3; Izvještaj zapovjednika mornarice NDH od 6. 12. 1943. Arhiv VII, arhiva NDH, k. 80, reg. br. 3/5-1.

ja imam pod datumom 21.10.1943. upisan lokacijski dosta neprecizan podatak:
"Twelfth AF: ... P-38's bomb radar station at Pellegrino and M/Y at Skoplje. RAF and US NATAF Lbs and MBs concentrate on Cassino, hitting town, bivouac area nearby, and railroad to the S. Vessels along Dalmatian coast are also attacked. …"

Hvala gorrane.

Dopuna: 05 Jul 2012 11:20

U ovoj temi uglavnom smo obradili priču o dejstvima savezničke strategijske avijacije.
Jednom sam već napisao da će biti izuzetno teško prikupiti na jednom mestu sve kockice o dejstvima taktičke bombarderske i lovačke avijacije.

Evo jedne kockice.
U sastavu BAF-a (Balkan Air Force) bio je i 25. squadron SAAF-a (South African Air Force).
Sledi njihov spisak misija izvršenih na teritoriji Jugoslavije. Od februara 1945. on se dobrim delom poklapa sa spiskom misija 39.Sq RAF-a, koji je takođe bio u sastavu BAF-a.

Spisak (bez ispravki) je napravljen na osnovu podataka na linku:
http://www.groundshout.co.za/profiles/aircraft/b26_marauder/b26_marauder.htm

Date: / Ops N°: / Target: / Formation Leader: / Aircraft:
20.11.1944 / 84 / Marshalling Yards at KONJIC. / Maj. Freeman AFC. / 4
22.11.1944 / 85 / Southern Road bridge at PODGORICA. / Maj. Freeman AFC. / 4
23.11.1944 / 86 / Southern Road bridge at PODGORICA. / Maj. Freeman AFC. / 4
24.11.1944 / 87 / Southern Road bridge at PODGORICA. / Capt. Benson / 4
26.11.1944 / 88 / Stores at RALJOVAC. / Maj. Freeman AFC. / 4
1.12.1944 / 89 / Road Bridge at BIOCE. / Capt. Benson / 4
1.12.1944 / 90 / Road Bridge at BIOCE. / F/O Leadbetter / 4
3.12.1944 / 91 / Coastal Defense Gun Positions at LUSSINO PICCOLO. / Maj. Freeman AFC. / 9
4.12.1944 / 92 / Road Bridge at BIOCE. / Maj. Freeman AFC. / 4
4.12.1944 / 93 / Road Bridge at BIOCE. / Capt. Benson / 4
6.12.1944 / 94 / Port at GRACAC. / Maj. Freeman AFC. / 7
11.12.1944 / 95 / Railway Bridge at ZENICA. / Maj. Freeman AFC. / 4
12.12.1944 / 96 / M/T on the BIOCE-PODGORICA Road. / Maj. Freeman AFC. / 9
15.12.1944 / 97 / M/T on the BIOCE-MATESAVO-ANDRIJEVICA Road. / Lt.Col. Cormack DFC. / 9
16.12.1944 / 98 / M/T on the BIOCE-LIJEVA-REJIKA Road. / Maj. Thresher / 9
16.12.1944 / 99 / M/T on the BIOCE-MATESAVO Road. / Maj. Freeman AFC. / 8
17.12.1944 / 100 / M/T on the BIOCE-MATESAVO-KOLASIN Road. / Lt.Col. Cormack DFC. / 8
18.12.1944 / 101 / M/T on the BIOCE-MATESAVO-KOLASIN Road. / Maj. Thresher / 7
19.12.1944 / 102 / M/T, North of KLOPOT, on the BIOCE-KOLASIN Road. / Lt.Col. Cormack DFC. / 9
19.12.1944 / 103 / M/T, North of KLOPOT, on the BIOCE-KOLASIN Road. / Maj. Thresher / 7
20.12.1944 / 104 / M/T on the KLOPOT-MATESAVO Road. / Maj. Freeman AFC. / 9
26.12.1944 / 105 / Troop Concentrations South of BRODEREVO. / Maj. Thresher / 9
27.12.1944 / 106 / Railway bridge at ZENICA. / Maj. Freeman AFC. / 10
28.12.1944 / 107 / MT on Road through BUSOVACA. / Maj. Thresher / 9
29.12.1944 / 108 / Railway bridge at ZENICA. / Lt.Col. Cormack DFC. / 8
4.1.1945 / 110 / Enemy Garrison at OBSCINA, Yugoslavia. / Maj. Freeman AFC. / 10
15.1.1945 / 111 / (p) Railroad Bridge at ZENICA, (s) Coastal Defence Guns at LUSSIN PICCOLO. / Maj. Thresher / 11
18.1.1945 / 114 / (p) Shipping in Coves between SENJ and JABLANAC, (s) Docks at SENJ, Yugoslavia. / Maj. Freeman AFC. / 7
26.1.1945 / 115 / (p) Railway Bridge at JASENOVAC, (s) Marshalling yards at NOVSKA, Yugoslavia. / Maj. Freeman AFC. / 12
1.2.1945 / 116 / Town of ZUZEMBERK. / Lt.Col. Cormack DFC. / 16
2.2.1945 / 117 / Town of ZUZEMBERK. / Maj. Thresher / 12
3.2.1945 / 118 / SISAK Marshalling Yards / Maj. Freeman AFC. / 13
5.2.1945 / 119 / JASENOVAC Railroad Bridge. / Lt.Col. Cormack DFC. / 12
7.2.1945 / 120 / SENJ Harbour Installations / Maj. Thresher / 13
8.2.1945 / 121 / (p) NOVSKA Marshalling Yards, (s) Village at BRINJE, Yugoslavia / Maj. Freeman AFC. / 11
9.2.1945 / 122 / SISAK Marshalling Yards / Maj. Thresher / 12
10.2.1945 / 123 / (p) ARSA Channel Coaling Wharf, (s) Coastal Defence Guns at LUSSIN PICCOLO. / Lt.Col. Cormack DFC. / 12
13.2.1945 / 124 / BIHAC Marshalling Yards, Yugoslavia / Maj. Freeman AFC. / 12
15.2.1945 / 125 / BANOVA JARUGA Marshalling Yards / Maj. Thresher / 12
15.2.1945 / 126 / Photo Recce. of KONJIC Marshalling Yards / G/C Stapleton DFC. AFC. / 1
16.2.1945 / 127 / NOVSKA Marshalling Yards / Lt.Col. Cormack DFC. / 15
18.2.1945 / 128 / Landing craft & Small craft at KRALJEVICA Harbour. / Lt. Baker / 12
20.2.1945 / 129 / KRALJEVICA Harbour Shipping & Dock Installations. / Lt.Col. Cormack DFC. / 12
22.2.1945 / 131 / KRALJEVICA Harbour Shipping & Dock Installations. / Maj. Thresher / 13
24.2.1945 / 132 / Marshalling Yards at BIHAC, BANOVA JARUGA and SUNJA. / Lt.Col. Cormack DFC. / 15
25.2.1945 / 133 / (p) ARSA Channel Coaling Wharf, (s) Shipping & harbour at JABLANAC. / Maj. Freeman AFC. / 13
26.2.1945 / 134 / BANOVA JARUGA Marshalling Yard. / Maj. Thresher / 8
26.2.1945 / 135 / South Railway Bridge at DOBOJ. / Lt.Col. Cormack DFC. / 8
27.2.1945 / 136 / SISAK Marshalling Yards / Lt.Col. Cormack DFC. / 8
1.3.1945 / 137 / Coastal Defense Guns at STROJAN POINT on RAB Island. / Maj. Freeman AFC. / 8
8.3.1945 / 138 / (p) Coastal Defense Guns at STROJAN POINT on RAB Island, (s) practice JABUKA Island / Maj. Freeman AFC. / 12
10.3.1945 / 139 / Coastal Defense Guns at STROJAN POINT on RAB Island. / Maj. Thresher / 11
11.3.1945 / 140 / Coastal Defense Guns at STROJAN POINT on RAB Island. / Maj. Freeman AFC. / 12
12.3.1945 / 141 / Coastal Defense Guns at STROJAN POINT on RAB Island. / Maj. Thresher / 12
13.3.1945 / 143 / Coastal Defense Guns at STROJAN POINT on RAB Island. / Capt. Gerneke / 13
14.3.1945 / 144 / Road Bridge at GOSPIC. / Maj. Freeman AFC. / 12
18.3.1945 / 145 / 105mm Gun Positions on RAB Island. (WO555745) / Maj. Thresher / 10
19.3.1945 / 146 / Buildings and Strongpoints at BIHAC, roads leading to ZEGAR and KRIZ (WP472830) / Capt. Gerneke / 12
20.3.1945 / 147 / NOVAHAPELA Rail Station at BATRINA (SF865285) / Maj. Freeman AFC. / 12
21.3.1945 / 148 / Oil Installations at BANOVA JARUGA. / Maj. Thresher / 12
22.3.1945 / 149 / Gun Positions at KRISTOFOR POINT on RAB Island / Capt. Gerneke / 13
23.3.1945 / 150 / Marshalling Yards at SUNJA / Maj. Freeman AFC. / 12
24.3.1945 / 151 / Railway Lines between POPOVACA - BANOVA JARUGA. / Maj. Thresher / 12
25.3.1945 / 152 / OKUCANI Rail Station. / Capt. Gerneke / 12
26.3.1945 / 153 / Marshalling Yards at SUNJA / Maj. Freeman AFC. / 12
1.4.1945 / 154 / Marshalling Yards at OKUCANI . / Maj. Thresher / 12
2.4.1945 / 155 / Marshalling Yards at POPOVACA / Capt. Gerneke / 12
3.4.1945 / 156 / Marshallinh Yards at BANOVA JARUGA / Lt. Col Bosch AFC. / 12
3.4.1945 / 157 / Road Bridge at OTOKA. / Maj. Thresher / 6
3.4.1945 / 158 / Road Bridge at OTOKA. / Maj. Cummings / 1
5.4.1945 / 159 / Marshalling Yards at BANOVA JARUGA. / Maj. Gerneke / 12
5.4.1945 / 160 / Marshalling Yards at BANOVA JARUGA. / Lt. Col Bosch AFC. / 6
8.4.1945 / 161 / Coastal Defense Guns at KRISTOFOR POINT on RAB ISL:AND. / Maj. Thresher / 12
9.4.1945 / 162 / Marshalling Yards at ST. PETROVO SELO. / Maj. Gerneke / 10
10.4.1945 / 163 / Marshalling Yards at ZENICA. / Lt. Col Bosch AFC. / 12
10.4.1945 / 164 / Coastal Defense Gun Positions at LUSSINO PICCOLO. / F/O Leadbetter / 6
11.4.1945 / 165 / Railway Line West of ST. PETROVO SELO, between SF758319 and SF808307. / Maj. Gerneke / 12
11.4.1945 / 166 / Railway Line West of ST. PETROVO SELO, between SF758319 and SF808307. / Lt. Col Bosch AFC. / 12
12.4.1945 / 167 / Marshalling Yards at OKUCANI. (NOVA GRADISCA attacked in eror) / Lt Van Rooyen / 9
12.4.1945 / 168 / Marshalling Yards at OKUCANI. / Maj. Gerneke / 10
14.4.1945 / 169 / Marshalling Yards at BANOVA JARUGA. / Maj. Thresher / 12
16.4.1945 / 170 / Cut Railway Line NOVSKA-BROD ( SF753320) / Lt. Col Bosch AFC. / 12
16.4.1945 / 171 / Two Coastal Defence Guns on KRK ISLAND. (RJ445033) / Maj. Gerneke / 12
17.4.1945 / 172 / Cut Railway Line NOVSKA-BROD ( SF753320) / Maj. Thresher / 10
17.4.1945 / 173 / Cut Railway Line NOVSKA-BROD (SF719330) / Lt. Col Bosch AFC. / 10
18.4.1945 / 174 / Cut Railway Line NOVSKA-BROD (SF601348) / Lt. Baker / 10
18.4.1945 / 175 / Cut Railway Line NOVSKA-BROD (SF601348) / Maj. Gerneke / 10
19.4.1945 / 176 / Gun Battery LUSSINO ISLAND (WO314528) / Maj. Thresher / 12
20.4.1945 / 177 / Gun Positions on CHERSO ISLAND (RJ255170) / Lt. Col Bosch AFC. / 10
20.4.1945 / 178 / Marshalling Yards at BANOVA JARUGA. / F/Lt. Leadbetter / 6
20.4.1945 / 179 / Marshalling Yards at POPOVACA / Lt. Baker / 4
21.4.1945 / 180 / Marshalling Yards at BANOVA JARUGA. / Maj. Gerneke / 10
23.4.1945 / 181 / Marshalling Yards at BANOVA JARUGA. / Maj. Thresher / 10
24.4.1945 / 182 / Marshalling Yards at POPOVACA / Lt. Col Bosch AFC. / 12
24.4.1945 / 183 / Midget Submarine HQ.at PORTO DI BRIONI / Lt. Baker / 6
25.4.1945 / 184 / Harbour and Installations at PARENZO / Maj. Gerneke / 11
26.4.1945 / 185 / Marshalling Yards at POPOVACA. / Maj. Thresher / 12
4.5.1945 / 186 / Interdiction of the Railroad line between DUGO SELO - POPOVACA (RK840870) / Lt. Col Bosch AFC. / 12

offline
 • EOD 
 • Legendarni građanin
 • UES
 • Pridružio: 03 Okt 2011
 • Poruke: 3608
 • Gde živiš: Tanhauser Gate

padobranac75 ::Napisano: 06 Jun 2012 20:27


Date: / Ops N°: / Target: / Formation Leader: / Aircraft:
20.11.1944 / 84 / Marshalling Yards at KONJIC. / Maj. Freeman AFC. / 4


ovo mi je zanimljivo jer smo prije godinu dana uklonili britansku bombu od 250 lbs u konjica, a na linku piše da je bačeno 40x250lbs u toj misiji.

rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2085
 • Gde živiš: Beograd

EOD ::ovo mi je zanimljivo jer smo prije godinu dana uklonili britansku bombu od 250 lbs u konjica, a na linku piše da je bačeno 40x250lbs u toj misiji.
Moguće je da je ta bomba bačena 20.11.1944.
Ili je bačena 09.02.1945., kada je 12 aviona BAF-a (39. Sq RAF), takođe, napalo železničke instalacije kod Konjica.
Nemam podatak o količini bačenih bombi, niti fotografije dejstva, ali su i tog puta bili avioni B-26.

offline
 • EOD 
 • Legendarni građanin
 • UES
 • Pridružio: 03 Okt 2011
 • Poruke: 3608
 • Gde živiš: Tanhauser Gate

Citat:Bomb loads were usually standard at 4000 lbs. (six x 500’s and 4 x 250 Ibs) ,on a number of occasions special delayed action bombs were carried, and on others anti—personnel ordnance (s) designed for above ground bursts were carried.http://www.39thsquadronmarauders.org.uk/page8.html

tako da 250bs definitivno igra i u ovoj priči.

rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2085
 • Gde živiš: Beograd

Napisano: 12 Jul 2012 15:30

@EOD
Ja za sada imam samo ta dva datuma. Moguće je da je bilo još napada. Ako ih je i bilo, onda je to bio RAF.


Danas, pregledajući jedan italijanski sajt o bombardovanjima u Drugom svetskom ratu primetio sam ovu fotografiju.Potpisana je kao bombardovanje italijanskog grada Ferare.

Evo te lokacije, pa prosudite sami da li uvek treba apsolutno verovati onome što "iskopamo" po internetu.Dopuna: 13 Jul 2012 15:40

gorran ::Bombardovanja Splita
Iz knjige KRONOLOGIJA SPLITA 1941-1945:

Trebalo mi je poprilično vremena da uporedim ove podatke koje je postavio gorran i podatke koje sam ja prikupio.

Ipostavilo se da nisam imao sve datume, uglavnom zbog toga što nemam kompletirane spiskove misija taktičke bombarderske avijacije.
Takođe, ispostavilo se i da ja imam neke datume, koje su splitski hroničari preskočili.

Neću da se bavim datumima za koje se podaci uglavnom poklapaju, ali, evo razlika (bez ponovnog navođenja citata iz "Kronologije Splita 1941-1945.".

26. listopad (oktobar) 1943.
Pod ovim datumom nema pominjanja Dalmacije.
Pominju se napadi 25. oktobra (along Dalmatian coast) i 27. oktobra 1943. (Fighter-bombers bomb small vessels on the Dalmatian coast at Opuzen).

31. listopad (oktobar) 1943.
Datim i mesto se poklapaju. Ali, u Kronologiji Splita se pominje napad na brod sa "talijanskim zarobljenicima", a u američkoj hronologiji napad na tanker u splitskoj luci.

4. studeni (novembar) 1943.
U američkoj Hronologiji pominje se napad na Šoltu. Split ne pominju.

12. studeni (novembar) 1943.
2. prosinac (decembar) 1943.
3. prosinac (decembar) 1943.
Američka Hronologija ne pominje ove datume, što ne znači da nije bilo dejstava.

5. prosinac (decembar) 1943.
Poklapa se podatak, uz napomenu da su Split i Solin toga dana bili alternativni cilj 12. AF.
Evo, najkraće, šta piše u njihovom izveštaju:
At 13,45 36 B-25s took off on shipping sweep to first bomb cruiser near Trojia. 36 dropped 216x500 lb. bombs with 1/10 and .025 fusing at 1505 hrs from 9500/10,000 ft. on alternate targets of Split, Solin…

6. prosinac (decembar) 1943.
Još jedan datum koji američka Hronologija ne pominje.

18. prosinac (decembar) 1943.
U američkoj Hronologiji se pominje samo Trogir:
U Hronologiji se pominje samo Trogir (Weather limits operations. In Italy, P-40 fighter-bombers attack positions in Tollo, Canosa Sannita, and Orsogna, and strafe a schooner off Trogir).

19. prosinac (decembar) 1943.
Splitska hronologija ne pominje ovaj datum, a američka kaže:
P-40's bomb ..., and hit shipping at Split, Trogir, and Solin, Yugoslavia.

7. siječanj (januar) 1944.
Nije mi jasno kako su splitski hroničari mogli da [b]preskoče ovaj datum
.
Ja ga imam upisanog kao prvo bombardovanje Splita, koje su izveli strategijski bombarderi.
Davis navodi da je 8 aviona bacilo 24 tone bombi na lučke instalacije.

11. siječanj (januar) 1944.
12. siječanj (januar) 1944.
20. siječanj (januar) 1944.
22. siječanj (januar) 1944.
1. veljače (februar) 1944.
8. veljače (februar) 1944.
22. veljače (februar) 1944.
23. veljače (februar) 1944.
28. veljače (februar) 1944.
3. ožujak (mart) 1944.
19. ožujak (mart) 1944.
Opet datumi koje američka Hronologija ne pominje. Kao što rekoh, to ne znači da nije bilo.

24. ožujak (mart) 1944.
Davis pominje samo dva aviona, koji su na lučke instalacije (P/A) bacili 6 tona bombi.

Travanj (april) 1944.
Splitska Hronologija kaže da je " Split bombardiran svega jedanput".
Verovatno računaju 12.04.1944., kada je bombardovana fabrika cementa (38 aviona, 112,3 tone bombi + jedan avion, 2 tone na železničke instalacije).

3. lipanj (jun) 1944.
Za ovaj datum moram da citiram splitsku Hornologiju:
Dok su jedinice 26. divizije vršile desant na otok Brač, saveznička avijacija u četiri navrata bombardirala Split. Tom prilikom je poginulo 5, a ranjeno 6 njemačkih mornara, dok je među civilnim stanovništvom bilo 227 mrtvih i 140 ranjenih. U luci su uništena tri njemačka motorna jedrenjaka, a isto toliko je bilo oštećeno.

Davis navodi da su toga dana, na zahtev partizanskih snaga (R), bombardovani taktički ciljevi u Splitu i Omišu. Ukupno 74 aviona B-24 bacila su preko 130 tona bombi.

14. lipanj (jun) 1944.
U splitskoj Hronologiji piše: "Saveznički avioni bombardirali tvornicu u Kaštel Sućurcu. "
Davis navodi da je cilj bio lučka zona (P/A, 18 aviona, 38,2 t bombi).

30. lipanj (jun) 1944.
Splitska Hronologija pominje "avione", a Davis navodi samo jedan avion i 2,2 tone bombi bačenih na P/A.

11. srpanj (jul) 1944.
13. kolovoz (avgust) 1944.
16. kolovoz (avgust) 1944.
13. listopad (oktobar) 1944.
21. listopad (oktobar) 1944.
Ni ove datume nisam još pronašao.
Kao i ostale iz ove kategorije, dodao sam ih na svoj spisak.
Biće definitivno potvrđeni tek kada pronađem izveštaje jedinica koje su bombardovale.

offline
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1037

Pravi detektivski rad :-)

rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2085
 • Gde živiš: Beograd

gorran ::Pravi detektivski rad :-)
Hvala!

Priznajem da sam istraživanju ove problematike pristupio u najvećoj meri poštujući principe Kriminalistike.
Ni istoričari ne mogu da dođu do prave istine ako prihvataju samo personalne dokaze.
Savetovao bih im da negde prvo pročitaju devet zlatnih pitanja Kriminalistike, pa će (možda) i da dođu do istine.

Nažalost, ima ih koji zaključuju ne shvatajući da prihvataju pravilo: "Dvojica bez duše - treći bez glave".

Ali, da ne idem u off, takvi slučajevi su za onu temu o žrtvama Drugog svetskog rata i perioda neposredno posle rata.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 717 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 6 sakrivenih i 682 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Apok, Bane san, BlackPhantom, BSD, djo97, dogodine, dragoljub11987, dragonserbia, Hektor, helen1, HrcAk47, Jester, lekso, Marko Marković, mercedesamg, MoonMan, Nebo_M, pedja63, Recce, ruseskij, Snorks, Sr.Stat., Srki94, ssekir75, time, vasa.93, VJ