Vazdušna bombardovanja na teritoriji Jugoslavije u WWII

22

Vazdušna bombardovanja na teritoriji Jugoslavije u WWII

offline
 • EOD 
 • Legendarni građanin
 • UES
 • Pridružio: 03 Okt 2011
 • Poruke: 3608
 • Gde živiš: Tanhauser Gate

Napisano: 15 Feb 2012 14:26

@EODMAN, je li bomba u vodi na slici GP 500lbs MKIV sa repnim udarnim upaljačem No28?

Dopuna: 15 Feb 2012 14:41

Kjim upaljačima su bile kompletirane pronađene bombe?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2085
 • Gde živiš: Beograd

Evo sve što je Davis evidentirao kao Italiju i Austriju, od 1942. do 1945.
Od formiranja strategijske avijacije nisu upisivane misije ostalih delova savezničke avijacije.

https://www.mycity.rs/must-login.pngoffline
 • EODMAN 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 14 Jan 2011
 • Poruke: 12

EOD

Jeste, sve pronađene bombe su bile taj tip. Upaljač na slici je No. 28, dvije su imale tip No. 30. (na slici je eksponat od jedne).40lb bombe su imale upaljač tip No. 38 MKIII (kučište od legure aluminija)

Američke bombe su imale klasične mehanske upaljače

offline
 • EOD 
 • Legendarni građanin
 • UES
 • Pridružio: 03 Okt 2011
 • Poruke: 3608
 • Gde živiš: Tanhauser Gate

Mislim da je pored italijanskih upaljaca tip C i tip Y ovo najjednostavniji (i najlakši za RSP) upaljač koji sam ja pronalazio na avionskim bombama, pod uslovom da je varijanta upaljaca od mesinga. bakelitni upaljaci se znaju slomiti prilikom odvrtanja.

najgore govno koje sam sreo je No37 upaljač, no na sreću našli smo samo jednu sa njim.

najčešće pronalaženi uapaljač na avionskim bombama u BiH je njemački El.A.Z 55.

offline
 • Pridružio: 09 Dec 2011
 • Poruke: 12

I u mom selu se desilo bombardovanje :
Sa početkom I svjetskog rata austrougarske vlasti u svom osvetničkom pohodu na Srbe vrše premetačinu u crkvi i uništavaju arhivu crkvene opštine i škole. Vrhunac uvrede srpskog naroda predstavlja skidanje i odnošenje crkvenog zvona koje je korišteno za odlivanje topovske đuladi. Od crkve ga je odvezao na saonicama Sveto Tomić. Godine 1936. uz crkvu je sagrađen novi zvonik i nabavljeno novo zvono. Nabavio ga je trgovac Ljubo Đekić iz Engleske. Prilikom njemačkog bombardovanja crkve 1943. godine crkva je srušena ali je zvonik ostao uspravan. Sa crkvom su ponovo uništene dragocjenosti i crkvena arhiva. Masivnu drvenu građu vojske su koristile za ogrev. Poslije Drugog svjetskog rata crkva je ponovo sagrađena a poslije toga adaptirana nekoliko puta.
Ovo je jedna verzija a postoje i druge verzije ovog dogadjaja :
1.Moja baba mi je pricala da je ona bila na oko 150m od crkve kad se desilo bombardovanje, kako ona kaze bombardovali su je nijemci sa dva aviona (najvjerovatnije lovci) , jedna bomba je pogodila a druga promasila , pogodkom je srusena crkva ali ne i zvonik koji je bio vezan uz crkvu. Taj zvonik je prosle godine srusen i izgradjen je novi.
2.Druga verzija kaze da su je bombardovali ustase svojom avijacijom od 13 aviona (malo nerealno), crkvu je pogodio neki ustasa koji je poslije rata radio kao taksista ,i hvalio se kako je srusio crkvu .

offline
 • EODMAN 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 14 Jan 2011
 • Poruke: 12

Da EOD i kod nas je na njemačkim bombama, koje je u glavnom odbacivala njihova lovačka aviacija, u najviše slučajeva ugrađen ELAZ 55. To pogotovo važi za bombe u kalibru 50 i 70kg. Kod kalibra 250kg pa je rijedko moguče pored toga nači i tip ELAZ 25 (u glavnom kod SC 250).
Da je to tako prikazuju i dve slike nađenih bombi SD 50 iz prošle godine:


Donji dio bombe koji je bio u ilovači ima još uvijek originalnu boju


Ta bomba se je nalazila u malo "lošijim uvjetima"

offline
 • EOD 
 • Legendarni građanin
 • UES
 • Pridružio: 03 Okt 2011
 • Poruke: 3608
 • Gde živiš: Tanhauser Gate

Napisano: 20 Feb 2012 13:25

evo nekoliko fotografija upaljača sa njemačkih bombi pronađenih u BiH:

elaz 25 sa SD70:


elaz 55 sa SC250, jedan sa zaštitnim poklopcem:
elaz55 sa SD 250:


elaz 55 tp (tropen) sa SC 50:


Dopuna: 20 Feb 2012 13:42

Az41 sa SD2:


No28 bakelitni sa MC 500lbs MkXI i mesingani sa GP 250lbs MkIV:
No37 sa 500lbs GP MkIV:

offline
 • Pridružio: 09 Okt 2009
 • Poruke: 226

Prije par mjeseci smo na brdu Žaba, 15-ak km od Metkovića, našli ostatke B-24, ali se nije znao koji točno model, misija, posada ili bilo što drugo.

Kako smo nakon par mjeseci nabadanja, slučajno došli do strojnice 12.7mm s tog B-24, sve se razjasnilo, pa ću ovdje jedan mali istraživački tekst staviti.

O srušenom Liberatoru B-24G-16-NT serijskog broja 42-78390 (MACR oznaka 8263)

Ovaj B-24G Liberator je pripadao Američkom ratnom zrakoplovstvu i to postrojbi 739th BS (Bombarderski skvadron) /454th BG (Bombarderska grupa).

Srušio se 08. rujna.1944. godine na brdo Žaba iznad sela Dobrovo između Metkovića i Neuma. Da se radi baš o tom bombarderu otkriveno je po serijskom broju strojnice Browning kalibra 12,7 mm koji je otkriven 2011. godine. Bio je uzidan u zidu stare kuće u zaseoku Galovići (općina Mlinište) i pronađen slučajno nakon što je razbijan zid stare kuće. Bombarder je imao 10 takvih strojnica raspoređenih po 2 u 4 turete (tureta je okrećuća „kupola“ od pleksiglasa u kojoj su bila ugrađene dvije strojnice kalibra 12,7mm Browning) te po jedan sa svake bočne strane zrakoplova.

Poletivši u jutarnjim satima tog kobnog 08. rujna 1944. godine iz baze San Giovanni na jugu Italije, sa svojom bombarderskom formacijom je imao zadatak izvršiti treće po redu bombardiranje željezničkog mosta preko rijeke Save u Beogradu tog mjeseca. U zadatak strateškog karaktera, krenulo je ukupno 105 zrakoplova iz 454., 455. i 459. Bomb Group iz sastava 304. Bomb Wing USAAF. Izveštaje su podnijele 103 posade (dvije su izgubljene) . Bačeno je preko 288 t bombi.

Stigavši bez problema po odličnom vremenu uz izvrsnu vidljivost, iznad Beograda, naš B-24 istresao je svoje bombe na cilj no tu se sreća okreće - biva pogođen topom njemačke protuzračne obrane koji je onesposobio 2 motora (treći i četvrti). Bombarder je zbog toga na povratku počeo zaostajati za ostatkom formacije i postepeno gubiti visinu. Oko Valjeva je potpuno zaostao za formacijom američkih bombardera, ali je nastavio let prema Italiji. Tijekom leta je posada izbacivala svu opremu kako bi olakša zrakoplov. Došavši do Mostara oko 11.25 njemačka protuzračna obrana je opet počela djelovati i ponovno ga pogodila zbog čega je i treći motor otkazao, a četvrti je radio smanjenom snagom. Pilot u 11.30 daje naredbu da se iskoči. Posada iskače, a bombarder se nedugo nakon toga tako teško oštećen ruši na brdo Žaba. Posada je prema američkom izvešću o nestalim posadama (MACR 8263) sačinjavala 9 ljudi i svi su uspješno iskočili padobranom prije pada. Zanimljivo je da su ovakvi bombarderi na ove misije polijetali u pravilu sa 10 ljudi, ali ovaj put su poletjeli s 9 ljudi. 5 članova posade je zarobljeno, a 4 su partizani spasili i prevezli na Vis koji je bio pod savezničkom kontrolom. Od 9 članova posade, čak 6 ih se vratilo na dužnosti u američkom zrakolovstvu nakon što su se vratili u američku vojsku.

SUDBINE PILOTA

Pilot William E. Drozan (r. 15.05.1916.- umro 1989) je prilikom prizemljenja ozlijedio nogu te je zarobljen od strane Njemaca. Odveden je u Stalag Luft III (Stalag Luft - njemački logor za pilote), kasnije oslobođen i vraćem u SAD.

Kopilot Darel D. Lewis, tehničar George R. Juth i Norton B. Eubanks su nakon prizemljenja padobranom došli u ruke dvije skupine partizana te su se sastali oko 18 sati tog dana nakon što su ih partizani spojili. Partizani su ih nakon par dana prebacili Vis – tada savezničku bazu, odakle su prebačeni u američku bazu u Italiji.

Kopilot, Darel D. Lewis, se vratio u službu te nastavio letjeti u bombarderskim misijama, ali opet nije imao sreće. Tijekom napada na Linz u Austriji 20. Siječnja 1945. godine, njegov drugi bombrader je iznad mete teško oštećen i srušio se negdje u Alpama pri čemu je poginuo.

Tehničar, George R. Juth, također se vratio odmah u službu, ali on nije imao sreće ni u Austriji na jednom od idućih borbenih misija. Drugi bombarder B-24 u kojem je bio u misiji bombardiranja mjesta Bruck u Austriji srušio se 27. prosinca 1944. godine. Od cijele posade tog 27.prosinca 1944. godine 2 zrakoplovca nisu uspijela iskočiti iz aviona, dok je ostatak posade koji je uspješno iskočio, zarobljen i streljan od strane Gestapoa (do tada vrlo rijetka praksa Njemaca da streljaju pilote) uz samo jednog pilota koji se spasio i ispričao sudbinu Georga R. Jutha.

Nišandžija bombi i mitraljezac Norton B. Eubanks, kako je navedeno spašen od partizana i prebačen na Vis i dalje u Italiju. Odlikovan 25.02.1945. godine za posebne zasluge.

Radio operater, Walter E. Cunningm, vratio se u bazu 7 dana iza njih, također zahvaljujući partizanima.

Mitraljezac na donjoj tureti, Ray L. Campo (rođ.03.01.1925), zarobljen i odveden je u Stalag Luft IV. Kasnije pušten, natsanio se u Morgan City, SAD

Mitraljezac repne turete, Glenn Wesley Van Buren (rođ. 13.08.1920.), također je zarobljen i odveden je u Stalag Luft IV. Kasnije oslobođen, otpušten iz službe i živio u Kanadi.

Mitraljezac gornje turete, George William Boldt (rođ.17.08.1921.), je također zarobljen i odveden je u Stalag Luft IV. Kasnije pušten.

Mitraljezac nosne turete Martin Wendell J. (rođ.09.12.1924.), po oslobađanju iz zarobljeništva vratio se na dužnost u američkoj vojsci i nastanio u Mt. Vernonu, Illinois, SAD
.
Na jednom američkom internet forumu 2006. godine se javio sin od jednog strojničara 12.7 mm Browning strojnice koji je postavio upit o svom ocu i misiji (upravo ovoj). Nažalost tada mu nitko nije mogao pomoći i nije saznao ništa o svom ocu. Prema njegovom kazivanju otac mu je bio zarobljen i proveo je neko vrijeme u „Stalag Luft IV“logoru što potvrđuju i dokumenti Američkog zrakoplovstva.

offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 20721
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

Video zapis vezan za poruku iznad ^


""Izlet" na brdo Žaba od strane Neuma, negdje na crti razgraničenja između Hrvatske i BiH, i pronalazak ostataka aviona B-24 Liberator."

rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2085
 • Gde živiš: Beograd

Neretva ::Ovaj B-24G Liberator je pripadao Američkom ratnom zrakoplovstvu i to postrojbi 739th BS (Bombarderski skvadron) /454th BG (Bombarderska grupa).
Bravo Neretva i hvala na razjašnjenu dileme koju sam imao.
Mogu da potvrdim da su podaci tačni.

U mojim podacima upisano je da je mesto pada "Adriatic?, Yugoslavia". Mada u napomeni piše:
"MIssion to Belgrade r/r bridge, hit by flak, No.3 and 4 lost, failed after formation, hit over Mostar again, all b/o near Metkovic, and one of the crew members landed on Mljet Island."

Drugi koji su izgubili istog dana bio je iz 740th BS/455th BG. On je pao kod Beograda. Serijski broj nemam.

Ujedno, razrešio sam i dilemu da ovo sa video snimka nije B-24 42-52345, koji je pao negde kod Metkovića 21.04.1944., posle misije na Bukurešt.

Inače, osim ova dva B-24, u okolini Metkovića srušila su se 3 komada P-40, 2 komada Bf 109G, jedan Spitfire Mk IX i jedan P-51B-15-NA Mustang.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 679 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 4 sakrivenih i 641 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Andrija357, Bane san, Bloody, BSD, celik, Doctor NO, doom83, draggan, Drug pukovnik, ekser222, flash12, Hektor, Hipnotizer, HrcAk47, Marko Marković, menges, mercedesamg, Miloš Popadić, pedja63, sabros, Skiper1, StepskiVuk, Toni, TwisterMJ, vasa.93, vathra, VJ, vlvl, wolverined4, yrraf, zveki63, |_MeD_|