Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

23

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491

Napisano: 03 Feb 2016 19:32

http://belomo.by/catalog/optical-and-optoelectroni.....rujiya/pgk

Nišan kolimatorski za ručne protivoklopne bacače PGK - savremeni, laki, izuzetno jednostavani i pouzdani u radu namijenjeni brzom i tačnom gađanju ručnim bacačem. Jednako efikasan na jednokratinim i višekratnim lanserima. Nišan omogućava precizno gađanje u sumrak i noću. Nišan je jedinstven po tome što omogućava mogućnost nišanjenja u tami u sprezi sa priborom noćnog osmatranja 2. i 3. generacije. Napajanje 3V, izvor Li123A. Dužina neprekidnog rada bez zamijene baterije 20 sati. Težina ne više od 0,8kg.
Specifičnost nišana je u tome što omogućava određivanje daljine do tenka ili BVP bez obzira na ugao cilja.

Dopuna: 04 Feb 2016 16:23

http://www.defenseindustrydaily.com/elbit-enhancin.....zil-05151/

"Maleni Tornado" - AMX tokom procesa modernizacije. Uz program modernizacije F 5 E/F te Super Tukane glavni element brazilskog strategijskog planiranja do 2032 godine. Osim upotrebe znanja realizovanog na projektima modernizacije F 5BR i projekta Super Tukana, Brazil će ovladati integracijom novih sistema/senzora i lokalnom logističkom podrškom. Pojednostavljeno je i održavanje, redukovana oprema i tehnološka zastarelost, preuzeta je potpuna kontrola nad operativnim softverom, uvećana je pouzdanost, produžen vijek upotrebe, dostupnost i operativni kapaciteti. Konsolidovane su kompanije iz oblasti odbrane fokusirane na elektroniku. Otvoren je prostor za mogući izvoz.

http://www.flightjournal.com/blog/2013/09/04/brazi.....x-fighter/

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491

http://www.armyrecognition.com/idet_2011_daily_new.....05112.html

Modernizacija 2K12 KUB na nivo KUB SURN CZ. Zajednički projekat italijanskog odeljenja MBDA i češke RETIA uz učešće češkog MO i katedre PVO Vojnog Univerziteta u Brnu. Finalna verzija (lanser i radar) nalaze se na evaluaciji kod Češke armije, odnosno 25. raketne PVO brigade. Jedan od razloga projekta je i istek vijeka upotrebe PVO raketa 3М9М3 2015 godine.
1S91 "Strait Flush" unapređenje SURN CZ počinje sa repariranjem šasije i nadgradnje. Originalna oprema je zamijenjena novim podsistemima i kablažom. Novi sistemi instalirani su u modifikovanim originalnim okvirima (modernizovani radar dodatno dorađen sa ugradnjom novog predajnika kompatibilnog sa PAR Aspide 2000 i novog kompjuterskog sistema uz instalaciju nove aparature za prenos podataka i aparature za pripremu ispaljivanja). Ovo omogućava optimizaciju na nivou sistema i unapređenje performansi i pouzdanosti.
Konzole komandira i operatora na nišanskom radaru dizajnirane su da smanje kompleksnost rada i da rasterete operatora. Operatori donose odluke i postavljaju zadatke dok rutinske poslove obavlja softver. Sve jedinice uključuju built-in test equipment (BITE) za lakše održavanje i opravku. Izvještaji testne opreme se prikupljaju i prezentuju na konzolu komandira.
Benefiti modernizacije uključuju lakši rad, smanjenje broja posade, poboljšani parametri signala i obrada podataka, poboljšane performanse dnevno - noćne osmatračke opreme, poboljšanje performanse protiv ometanja, umanjenje efekta mamaca, indikacija ugla mamca, digitalni data link do više komande, integracija Mk XII IFF Interrogator, nova raketa Aspide 2000.
Projektil je osposobljen da zahvati napadački avion prije nego što on oslobodi svoja ubojna sredstva. Zahvaljujući svojim kapacitetima raketa pokriva širok prostor protiv svih prijetnji iz vazduha. Raketa obuhvata sve moderne elektronske karakteristike radi poboljšavanja svojih osobina i efikasnosti navođenja u pretrpanom i PED uslovljenom okruženju.
Raketa Aspide 2000 ima težinu od 241kg, fragmentarnu bojevu glavu od 32kg i domet više od 23km (25km). Dostiže brzinu od najmanje 2,5 puta od brzine zvuka. Nalazi se u sastavu PVO PAR sistema Spada 2000. Radi pojeftinjenja predložena je upotreba ne samo novih raketa već i "remanufakturizovanih" borbenih kompleta iz ranijih serija PAR Aspide (osim Italije takve serije izrađivane su i u Kini). Rakete su trajno pohranjene u kanisterima/lanserima koji ih štite od nepovoljnih vremenskih uslova i eliminišu potrebu za komplikovanim i kompleksnim postupkom montaže/demontaže sa lansera.

http://www.armadninoviny.cz/tri-prsty-smrti-by-se-mohly-modernizovat.html

http://bmpd.livejournal.com/27265.html

offline
 • Pridružio: 05 Apr 2009
 • Poruke: 3849
 • Gde živiš: JAGODINA

Domet rakete 25Km? Nek im bude, al' za transportnu avijaciju....
A Visina leta? Plafon je bio 7000m za verzije razvijane sredinom prošle dekade.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 24586
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Aspide 2000 ima motor povećanog prečnika, pa domet ne mora da čudi.

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 22968

Gledao jutros neki klip na youtubeu borbe u Maliju tokom Francuske intervencije i za oko mi zapade jedna spravica naime radi se o Francuskom lanseru granata Mle F1 super stvarčica za podršku pešadiji do nekih 500-600 metara.

I mine koje koristioffline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12713

Ja se zalazem za isti vec godinama. Odlicno resenje (lagano, lako za koriscenje, velika paleta municije) + prakticno besumno (~50db zvuk ispaljivanja).

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 22968

Možda bi se moglo napraviti na paleti tronblonskih mina koje su u naotužanju VS inače odlično i lagano rešenje uvek je tu kad za gusti a svaki vojnik more poneti po par mina.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491

Uz RPG 7 za direktno ovaj bacač je odličan za ubacnu putanju. Dobro sredstvo za neku naoštrenu pešadiju (padobransku, izviđačko - diverzantsku, vojno policijsku). Osim bešumnosti ne ostavlja ni termalni potpis.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 24586
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Sigurno može da se napravi na bazi TM jer je tako i nastalo. A za direktno dejstvo bi iste mogle da se preprave po ugledu na RPG-76 Komar

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491

Akash PAR

http://trishul-trident.blogspot.com/2015/01/consol.....c-air.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Akash_(missile)

Akash – mobilni raketni sistem zemaljske PVO srednjeg dometa razvijen od strane borda vojno – tehničkih kompanija Indije. Raketni sistem može da gađa avione na daljinama do 30 (35)km i na visinama do 18.000 metara. Opseg meta prostire se od borbenih aviona, krstarećih projektila do projektila vazduh zemlja i balističkih raketa. U operativnoj je upotrebi u indijskom KoVu i RV/PVO.

Svaka baterija Akaša uključuje četiri 3D PESA radara i četiri lansera sa po tri rakete na svakom koje su sve interlinkovane, baterijski radar „Radžendra“ i baterijski kontrolni centar. Svaka baterija može da prati do 64 mete i da napada do 12 od njih. Raketa ima visokoeksplozivnu bojevu glavu težine 60 (55)kg sa blizinskim upaljačem. Akaš sistem je u potpunosti mobilan i osposobljen za zaštitu kolone na maršu. Lansirna platforma integrisana je i na točkašu i na gusjeničaru. Iako je prevashodno dizajniran kao PVO, testiran je i u protivraketnoj ulozi. Sistem obezbjeđuje pokrivenost PVO raketama površine od oko 2.000km/2. Narudžbe indijskih oružanih snaga za Akaš sistemima (rakete, radari, vozila) procijenjene su na od 2,8 do 4 milijarde dolara.

Akaš je raketa zemlja – vazduh sa dometom presretanja od 30km. Teška je 720kg i duga 5,78 metara. Leti na supersoničnim brzinama dostižući 2,5 maha. Dostiže visinu od 18km i može biti ispaljivana sa gusjeničara i točkaša. Sistem za navođenje uparen sa pokretačem čini raketu manevarbilnom do 15g i pogodnom za proces zaključivanja presretanja. Digitalni blizinski upaljač uparen je sa fragmentarnom bojevom glavom od 55kg sa sigurnosnim armiranjem i detonacionim mehanizmom omogućavajući kontolisane detonacione sekvence. Samolikvidator je takođe integrisan. Pogoni je integrisani Ramjet Rocket Engine (zbog ovoga manevrabilnost rakete je najveća moguća).. Raketa je komandno vođena tokom čitavog leta.

Dizajn rakete je sličan kao kod SA 6 ali unutrašnja šema, sistemi, pogon, vođenje pa i materijali koji se koriste pri izradi Akaša nemaju veze sa sovjetskim projektilom.

Bateriju Akaša čine 4 samohodna lansera, baterijski multiciljni i multifunkcionalni PESA radar – Radžendra dometa 60km i baterijsko komandno mjesto. Dvije baterije čine skvadron (Ratno Vazduhoplovstvo i Protivvazdušna Odbrana), a 4 baterije formiraju Akaš Grupu (KoV). U obije konfiguracije dodaje se dodatni Kontrolni Centar koji djeluje kao C2 štab za skvadron/grupu. Za rano upozoravanje, Kontrolni Centar se oslanja na centralni akvizicijski radar.

No individualne baterije mogu biti opremljene i jeftinijim 2-D BSR (Battery Surveillance Radar) radarima sa dometima od preko 100km.

Sam komandno – kontrolni sistem dizajniran je za djelovanje i individualno i u grupi za gađanje širokog profila meta istovremeno. Formacija Grupe nudi veći broj konfiguracija za odbranu ugroženih oblasti poput “kutijaste” formacije koja pokriva 62km x 62km, linearne 98km x 44km i najveće – trapezoidne koja pokriva 5000km/2.

Svaka baterija simultano djeluje na do 4 cilja. Svaka baterija ima 4 lansera sa po 3 rakete na svakom, dok je svaki Radžendra radar sposoban da vodi 8 raketa u totalu sa maksimumom od dvije rakete po cilju. Procenat uspješnosti jedne rakete iznosi 88%. Dvije rakete mogu biti ispaljene sa razmakom od 5 sekundi što uspješnost podiže na 98,5%. Radar ima napredne PED karakteristike.

Komunikacije između različitih vozila kombinacija je kabla i kablovskih linkova. Čitav sistem je dizajniran za brzo prevođenje iz marševskog u borbeni položaj, za što veću mobilnost i žilavost.

Prebacuje se drumom, željeznicom ili vazduhom.

Radari, komandna mjesta i samohodni lanseri nalaze se na šasijama BVP BMP 2 i tenkova T 72.
Točkašku konfiguraciju čine vučeni lanser i kamion Ašok Lejland. Ovakav lanser uključuje kompletno elektro – servo pogonski sistem za potpuno automatsko i daljinsko upravljanje.

Za obezbjeđivanje što veće samostalnosti Grupa dizajnirani su snažni elementi materijalno – tehničkog obezbjeđenja.

Očekuje se da svaka raketa ima početnu cijenu ispod 500.000 dolara što je i više nego duplo manje od ekvivalentnih raketa sa Zapada sa cijenom od jednog miliona dolara i više. Očekuje se pad i ove cijene usljed ekonomičnosti masovne proizvodnje za potrebe domaćih oružanih snaga. Od 2007, 2012 do 2015 sistem je imao uspješna poligonska bojeva gađanja od strane indijskog KoVa i RV.

http://www.airforce-technology.com/projects/akash-surface-to-air-missile-system/

http://en.dailypakistan.com.pk/world/india-unveils-surface-to-air-akash-missile/

http://www.ibnlive.com/news/india/akash-missile-system-987525.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 599 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 4 sakrivenih i 566 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, cikadeda, djukapfc, h8propaganda, ILGromovnik, kalens021, kvcali, majorgaspar, MarKhan, MB120mm, Milan A. Nikolic, miodrag2, nuke92, randja26, rankobar, RJ, rodoljub, samsung, Sirius, Snorks, Toni, vathra, Vlada78, vlvl, VP3987, yrraf, zixmix