Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

42

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496
DFR-89 personal frag-incendiary launcher - PRC.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12770

Kopija nemackog.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496Tajp 90 je druga generacija na kamionu montiranih četrdesetocijevnih lansera raketa kalibra 122mm, razvijen od strane kineskog NORINCO – a. Unapređena verzija Tajp 90B predstavljena je 2004.

Tajp 90 nosi i pakovanje od 40 dodatnih raketa kojima lanser može biti dopunjen u roku od tri minute posle ispaljenja prve salve. Lanser je montiran na unaprijeđenom North-Benz 2629 6X6 kamionu.

Tajp 90 je podržan i velikom formacijom zemaljska opreme, uključujući komandno vozilo baterije + bataljon (diviziona), kamion za dopunu municijom, izviđačko borbeno vozilo, meteoloroški radar i vozilo za održavanje. Uvećana preciznost paljbe osigurana je upotrebom kompjuterizovanog SUVa integrisanog sa GPS na unaprijeđenoj varijanti 90B.Lanserom je moguće upravljati manuelno, poluautomski i automatski. Rakete se ispaljuju pojedinačno ili salvo u intervalu od 0,5 sekundi. Lanserom je moguće upravljati iz kamionske kabine ili daljinski van vozila. Lanser se pokriva hidraulično pokretanim pokrivačem od platna. Vozilo je opremljeno senzorima nagiba i položaja, senzorima elevacije i azimuta lansera, te GPS i kompjuterizovanim SUVom.

NORINCO je razvio i široku lepezu bojevih glava za različite namjene. Tajp 90 ispaljuje krilcima stabilisane slobodne rakete kalibra 122mm sa minimalnim dometom od 10 – 12km i maksimalnim od 20 – 40km u zavisnosti od tipa rakete. Dizajn raketa obezbjeđuje dobro grupisanje. Raketa isporučuje High-Explosive (HE), High-Explosive Fragmentation (HE-FRAG), High-Explosive Incendiary (HEI), protivoklopnu i protivpešadijsku submuniciju i bojevu glavu za polaganje mina od 18,3 – 22kg na standardnim dometima i 26 – 28kg na smanjenim dometima.

Vozilo za artiljerijsko izviđanje za verziju Tajp 90B bazirano je na oklopnom transporteru 6X6 WZ551. Kao istureni artiljerijski osmatrač vrši osmatranje i akviziciju cilja. Oklopnjak je opremljen sa portabilnim laserskim daljinomjerom sa maksimalnim dometom od 10.000 metara i preciznošću od +/-5m, termalnu kameru za noćne operacije, radio komunikacije, procesor za poruke i panoramski periskopi.

Tajp 90B našao je svoj put do Južne Amerike. U ovom slučaju visokokvalitetno i jeftino kinesko oružje nametnulo se kao favorit i Peru je nabavio Tajp 90B sisteme kao zamjenu za sovjetske BM 21 Gradove. Kinesko naoružanje ne samo da nudi napredne performanse već se nudi i kastomizovanje po zahtijevima kupaca.

Po nekim podacima, Peru je na tenderu kupio 27 samohodnih lansera Tajp 90B po cijeni od 38,5 miliona dolara. Opet po nekim podacima ispregovaralo se za 40 samohodnih lansera (38,5ml) + 49 vozila za dopunu municijom, 33 izviđačka vozila 4x4, pet kamiona od 5 tona, tri vozila za održavanje, četiri komanda vozila te 4.200 komada raketa (vrijednosti oko 85 miliona dolara).
http://www.armyrecognition.com/type_90b_mlrs_syste.....video.html
Izviđačko vozilo na bazi WMZ 551A

http://www.armyrecognition.com/type_90b_mlrs_syste.....tions.html
Komandna vozila

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22988

Tajp 90 pomalo vuče na našeg starijeg batu M-77 OGNJA po više detalja a pošto je malo mlađi nije mu zameriti što se na odličnog ugledao.

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 22985

Дело принимает серьёзный оборот: европейцы испытывают газодетонационный миномет. . Mr. Green
Video od 0:55

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12770

voja64 ::Tajp 90 pomalo vuče na našeg starijeg batu M-77 OGNJA po više detalja a pošto je malo mlađi nije mu zameriti što se na odličnog ugledao.

Oba vuku na ceski RM-70, samo se kamionce menjalo

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

PR 50 - novi kineski višecjevni lanser raketa kalibra 122mm. Moderno dizajniran i izrađen sistem opremljen automatskim upravljanjem, električnim sistemom za opaljenje i automatskom dopunom blokovima od 20 raketa kalibra 122mm. Pominju se dometi od 20 do 40km.

Tvrdi se da je sistem namijenjen isključivo izvozu. Reklo bi se da su cijevi lansirnih blokova "potrošan materijal" u kojima se raketa skladišti i iz kojih se raketa ispaljuje da bi zatim cio blok bio zamijenjen novim blokom punih lansirnih cijevi. Vjerovatno si Kinezi prepoznali taj trend danas u svijetu i relativno brzo izbacili svoj proizvod.

Lanser čine dva bloka od po 20 raketa postavljenim na lansirnom lafetu, dodatna dva bloka borbenog kompleta na teretnoj platformi i sistem upravljanja.

Sistem je postavljen na teretnom vozilu formule 6x6 sa posadom u kabini. Dvije hidraulične stope postavljene su na zadnjem dijelu vozila radi utvrđivanja vozila na neravnom terenu i smanjivanju vibracija prilikom paljbe. Na šasiji se nalazi kran - manipulator za radove sa teretom.

Prelazak sa marševskog u borbeni položaj iznosi od 90 do 120 sekundi. Posada 3 operatera.

Težina rakete 74kg, bojeva glava 21,5kg. Radi se o krilcima stabilisanom projektilu kalibra 122mm povećanog dometa koji se može ispaljivati i iz postojećih lansera 122mm.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Nakidka – komplet kamuflaže za zastitu naoružanja i vojne tehnike od izvidjanja i vođenog – visoko preciznog oružja reduciranjem infracrvenog, termalnog i radarskog potpisa. Sastoji se od specijalnog sintetičkog termoizolacionog i radio apsorbcionog materijala temperature spoljasnje povrsine koja odgovara temperaturi okolnog vazduha. Montira se na oklopna vozila, poljske fortifikacije, komandna mjesta, stalne zaklone za avione i vozila te municione i gorivne depoe. Komplet zaštite tenka sastoji se od 8 – 10 detalja, postavljenih po osnovnim elementima: kupola, prednji dio, žaluzine motornog odeljenja, itd.

Po proizvodjaču, upotreba Nakidke omogucava snižavanje za 2 – 3 puta vjerovatnost otkrivanja tenka infracrvenim glavama samonavodjenja, a u svim opsezima radarska vidljivost je smanjena 6 i više puta. U radarsko – termičkom dijapazonu tenk sa Nakidkom na ekranu operatora ili glavi samonavođenja gotovo se sliva sa fonom okoline. Upotreba Nakidke smanjuje maksimalnu udaljenost na kojoj americki Boeing E-8 Joint STARS razlikuje točkašku tehniku od gusjenične sa 180 do 30 40km.

"According to NII Stali (Scientific Research Institute of Steel), which designed Nakidka, it reduces the chances of detection by day/night viewers and TV systems and seekers by thirty percent, infrared seekers by two to three fold, radar by six fold, and reduces the thermal-radar signature to near-background levels. Nakidka is efficient in the optical, IR and radar wavelength bands up to 12 cm and also reduces the radar cross section by 10 db." - https://en.wikipedia.org/wiki/Nakidka

Efektivni domet nekih od modela vođenih protivoklopnih raketa sa radarskim i toplotnim navođenjem takodje je smanjen.

Nakidka teži 2kg po kvadratnom metru i može biti postavljena za 40 minuta do 1 sata po kvadratnom metru. Sredstvo je sposobno da izdrži uslove borbenog okruženja poput malokalibarskog oruzja te napalma. Za sredstvo se kaže da ima dug vijek upotrebe oslobodjen od održavanja.

Usljed pojave rešetkastog ili kaveznog oklopa koji onemogućavaju upotrebu Nakidke, Institut Stali nudi specijalne gumene bočne ekrane koji se mogu postaviti preko rešetkastog oklopa pri čemu dodatno redukuju vidljivost vozila.

Komplet je razvijen i serijski se proizvodi u moskovskom NII Stali. Dozvoljena je i prodaja izvan granica Rusije. Cijena kompleta te 2005 godine iznosila je 2675 amerikanskih dolara. Partiju kompleta za potrebe svojih oružanih snaga kupila je Jermenija.


armor.kiev.ua


DefenceTalk


DefenceTalk - "To reduce its visibility, the new 2S19M2 artillery self-propelled howitzer uses a set of camouflage system to reduce the thermal heat of the vehicle and increase protection against radar, thermal and optical detection of more than 1.5 times, thereby reducing the effectiveness of high-precision weapons." - https://en.wikipedia.org/wiki/Nakidka


InvisionFree - zIFBoards. Na izložbi 2006 prikazan je T 72BM Rogatka opremljen Nakidkom.T 72B te T 90S takođe su prikazani sa kamuflažnim paketom baziranim na Nakidki. Od tada je kamuflažni paket postao standardna komponenta na T 72B.


http://gurkhan.blogspot.com/2012/06/blog-post_344.html
Этот "мшистый" "Терновник"

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Napisano: 17 Nov 2016 14:23

Urdan Backtrail logistics trailers

Urdan livnica i radionica snadbijeće IDF sa desetinama prikolica Backtrail logistic trailer systems. Osim prikolice, kompanija nudi i buldožerski instalacioni kit i roler sistem za čišćenje mina.

Backtrail Transport Trailer upotrebom najnovijih materijala razvijen je kao odgovor na kritične logističke zahtjeve bojišta. Omogućava kontinuiranu snadbjevenost zalihama, uključujući gorivo, vodu, naoružanje, snagama angažovanih u borbi u udaljenim i nepristupačnim oblastima.
Transport zapaljivih sredstava i eksploziva u posebnoj prikolici takođe uvećava sigurnost prevenirajući mogućnost da do eksplozije može doći unutar prostora za posadu.
Uprkos kačenju za tenk/teški oklopni transporter, prikolica ne ometa pokretljivost tenka niti uzrokuje smanjenje brzine, agilnosti i efikasnosti. Prikolica može da nosi teret težine do 1,8 tona (negdje se pominju težine i do 8 tona) i ima tovarni prostor od 4m x 2m.Prikolica je prošla kroz seriju dugih ispitivanja i testova od strane IDF na širokom spektru terena pod najtežim topografskim uslovima, od Negeva do Golana. Ovi testovi su dokazali da prikolica ni najmanje ne ugrožava manervabilnost tenka. Prikolica može da nosi sve terete zahtijevane od vojnika omogućavajući im nezavisno djelovanje na terenu u dužem vremenskom periodu.

Prikolica takođe može da nosi različite vrste kontejnera za bilo koju namjenu, a može biti korištena i kao hitna pomoć na terenu.
Prikolica se može lako otkačiti korištenjem poluge za odvajanje, dok se osovina može rotirati za 360 stepeni radi lakše vožnje unazad.
Prikolica može da bude vučena od strane svih verzija Merkava tenkova, teških oklopnih transportera Namer i Ačarit, inžinjerijskih oklopnih vozila Puma. Prikolica je preteška za oklopne transportere M 113.
Ideja za stvaranje logističke prikolice za oklopna borbena vozila potekla je iz iskustava tokom rata u Libanu 2006 godine. Izraelska vojska angažovana u borbama u Libanu, između ostalog i protiv gerilskog Hezbolaha suočavala se sa isturenošću borbenih jedinica i do 80 kilometara od snadbjevanja. Da bi izvršili dopunu zaliha i borbenih kompleta, prolazilo se preko teritorije kontaminirane zasjednim timovima. I najmanje povećane logističke autonomnosti značilo je i uštedu u životima i sredstvima borbene tehnike najizloženijim protivniku tokom zadataka snadbjevanja isturenih jedinica, naročito na terenu sa predvidljivim rutama konvojiranja.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496Pakistan krenuo u izvoz JF-17 Gromova razvijenih u saradnji sa Kinom. Vode se pregovori sa Šri Lankom, Katarom, Kuvajtom i drugim drugarima. Po saopštenju iz 2011, izvozna cijena letjelica iznosiće od 25 do 50 miliona dolara.
Osim Pakistanaca i Kineska nacionalna avijacijska eksportno - importna korporacija nada se izvoznim narudžbama za JF-17 (FC-1) . Po predstavniku kineske kompanije, Kine planira da u zemlje Afrike i Bliskog Istoka proda 300 aviona ovog tipa. Cijena aviona je značajno niža u odnosu na zapadne i ruske avione iste klase. Cijena je manja od 30 miliona dolara. Po nekim izraelskim izvorima, Burmanci su ove godine naručili 16 aparata po cijeni od 35 miliona dolara po avionu.
CATIC nudi i napredne trenažere L 15 te bespilotke, takođe veoma konkurentnih cijena.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 369 korisnika na forumu :: 19 registrovanih, 4 sakrivenih i 346 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, A.R.Chafee.Jr., ArmyBoss, babaroga, CrazySerb_MLD, dozorni, Duško, elenemste, goxin, indja, KUZMAR, Marko Marković, Milan.1976, Milos ZA, RJ, vasa.93, Vlad000, vlvl, VP6919