Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

69

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

online
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 23594

RJ ::Ako ko zna ukrajinski, evo objašnjenja šta je ovo čudo...
(Navodno, to je oklopno vozilo na šasiji traktora T-150 koje je namenjeno izvlačenju ranjenika sa bojišta.
Arrow https://cont.ws/@contemplator/739528


Video ovog čuda

offline
 • WS2 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 01 Okt 2012
 • Poruke: 4118

..vidi ukre, nanjusili silos za zito pa navarili gusenice, i eto ti "..supermoderno do sada nevidjeno oklopno vozilo.." Mr. Green
e sad ce onim siljkom u juris na donbass.. Mr. Green..do prve krivine , ili edneka. Mr. Green Ziveli

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6584

https://zbroya.info/ru/blog/5214_oruzhie-amerikans.....y-ukrainy/
Оружие "американского снайпера" Криса Кайла, или что и зачем хочет купить для наших снайперов Минобороны Украины?

Zanimljiv tekst o nabavci snajperskih pušaka za potrebe oružanih snaga Ukrajine sa akcentom na teške antimaterijalne snajperske puške 12,7mm/0,5inch. U tekstu se pominju i snajperske puške kalibra 5,56x45 i 8,58mm/0.338inch.
Tekst kaže da je ideja dobra, no postavlja se pitanje da li je svrsishodna i da li odgovara kriterijumu cijena - efikasnost. Nabavka skupog krupnokalibarskog streljačkog naoružanja ima poentu u slučaju kada su ranije riješeni problemi sa oklopnim transportom, organizacijom neposredne i dalje veze, daljinomjeri, binokli, termalni nišani i binokulari i drugi vidovi opreme.
Tu je i takođe proces opremanja čitavih jedinica novim kompletima naoružanja uz činjenicu da prije upućivanja na zadatak nužno je provesti veliki obim radnji koja nije od manje važnosti i za koju je potreban transport, veza, osmatranje, oprema itd.
Teške krupnokalibarske puške sa velikom masom 12,7 i 8,58mm nisu sredstvo sa kojima je manipulacija laka i kojima borački sastav peške može da ulazi i izlazio iz akcije.
Osim toga, nabavka teških boltovskih pušaka vrši se po tačno utvrđenim količina određenim po broju ranije obučenih snajpera.
Sama po sebi puška može dostići svoje pune opsege samo osnažena punim kompletom u vidu termalnih nišana, daljinomjera, osmatračke optike sa noćnim kanalom i ostalim neophodnim uređajima.
Okvirna cijena snajperskog kompleksa "Barret" 12,7mm i opreme namijenjene snajperskom paru zajedno sa mecima, nišanima i ostalim nije manja od 60.000 američkih dolara. I to bez suvišnih detalja.
U specijalnim jedinicama oružanih snaga Ukrajine, po mišljenju mnogih snajpera, puške kalibra 12,7mm nisu potrebne u većim količinama. Nije mnogo širi opseg i za puške 8,58mm. Tek nekoliko komada po jedinici.
Po Ukrajincima, kalibar 12,7mm nije toliko potreban specijalcima koliko za osnaživanje običnih pešadijskih jedinica kojima te puške omogućuju borbu sa pešadijom protivnika i njegovom lako oklopljenom tehnikom. Pri tome za borbu sa oklopnom tehnikom neophodna je i protiv - pancirna municija. Pored toga za uništavanje protivnika na većim daljinama postoji i veći broj drugih sredstava.
Dotični Ukrajinac nije protivnik nabavke pušaka 8,58/12,7mm ali navodi da je za taj tip oružja neophodno ranije razrađeno specijalizovano mjesto u sistemu naoružanja.
Jer za potrebe armijskih snajpera i snajpera specijalnih jedinica glavno oružje su i dalje poluautomatske puške 7,62mm i repetirajuće puške takođe 7,62mm. Naročito zbog toga što to lako oružje čuva pokretljivost borca iako se to kosi sa iracionalnom vjerom u svemogućnost pušaka 12,7mm kao nekog "vundervafena" koje je samo po sebi sposobno ra rešavanje ranije nedostupnih zadataka.
Ukrajinac navodi da je nabavka naoružanja poslednja karika u izgradnji oružanih snaga. Radi uspješnosti toga procesa potrebno je uraditi doktrinu, strategiju, taktiku, prganizaciono - štabnu strukturu, sistem borbene obuke, sistem regrutovanja i popune, kupovina naoružanja u punom kompletu.
Ignorisat tu logiku mogu samo diletanti i korupcioneri. Dalje u tekstu navodi se i svjedočenje Krisa Kajla, glasovitog američkog snajperiste iz rata u Iraku. O kalibru 12,7mm izrekao je - "Это огромная, тяжеленная пушка, и я ее не люблю. Я никогда не использовал ее в Ираке" uz dalja objašnjenja.
Tešku snajpersku pušku 8,58mm ocijenio je kao razumnu alternativu kalibru 12,7mm - "Винтовки под этот патрон производят самые разные фирмы, в том числе MacMillan и Accuracy International. Пуля летит дальше и настильнее, чем у пятидесятого калибра, вес меньше, цена ниже, а наносимые повреждения почти такие же. Это грозное оружие."
Glavni nedostatak ocijenio je u nedostatku prigušivača, što se naročito ogleda prilikom dejstva iz zatvorenog prostora - uši posle nekoliko opaljenja bole.
Tu je i traktat o potrebi nabavke optičkih nišana i druge opreme jednako bitne za uspješno dejstvo snajperiste gdje je puška tek jedan od detalja opšteg sistema opremanja snajperiste.
Za kalibar 12,7mm tvrdi se da ostaje u poziciji tek dodatnog oružja prvenstveno za opremanja dobro obučene i motivisane pešadije raspoređene na prednjem kraju i snadbjevenoj protiv - pancirnom municijom.


Снайперы из третьего полка спецназначения уничтожают цели во время учений возле линии фронта. 7 ноября 2015 года. (Фото Thomas Gibbons - Neff / The Washington Post ) Источник: https://censor.net.ua/r361360

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6584


izvor http://armiya.in.ua/video/minomet-m120-15-molot

M120/15 Molot - minovacač kalibra 120mm ukrajinskog zavoda "Majak" razvijen na osnovu sovjetskog minobacača 2B11.
Minonacač je baziran na glatkoj cijevi. Punjenje se vrši sa usta cijevi. Na ustima cijevi postavljen je osigurač radi sprečavanja dvostrukog ubacivanja mine u cijev. Od 2017 po tvrdnjama proizvođača koristi se nišanska sprava MPM 44M.
Težina minobacača u borbenom položaju 210kg, kadenca 10 -15 mina u minutu, efikasan domet 7.000 metara, maksimalni 7100 metara.
Po riječima glavnog inžinjera preciznost paljbe na daljini od 1500 metara iznosi u prečniku 5 metara, na daljini od 7,000 metara 15x25 metara, elevacija od +45 do +85 stepeni, traverza -5 do +5., brzina na ustima cijevi 325m/s, dužina cijevi 1775mm. Posluga 5.
Cijena minobacača iznosi 18.000 dolara. Minobacač je u serijskoj proizvodnji i prva partija je predana tamošnjoj vojsci. Minobacač je postao žrtvom kritika zbog problema sa pouzdanošću, kvalitetom komponenti, savremenošću nišanske sprave (model iz 1946). Bio je akterom incidenta na jednom poligonskom gađanju pri čemu je stradao 1, a ranjeno 9 vojnika. Ko je kriv predmet je novinskih naslova, istraga. Minobacač se od uvođenja u proizvodnju konstatno modifikuje i poboljšava.

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C120-15_%C2%AB%.....1%82%C2%BB

https://www.sott.net/article/326903-Ukrainian-troo.....f-training
Kriticizmi

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15658
 • Gde živiš: Lublana

Jel taj osigurač koji sprečava stavljanje 2 mine u cev može i na druge minobacaće?

online
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 13391

Trebalo bi, jedan koji sam ja video se montira velikom selnom koja se stegne oko usta cevi.

offline
 • Pridružio: 16 Feb 2017
 • Poruke: 205

Da li je uopste potreban UPB uredjaj na minobacacu , dal se to desavalo ?

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6584


izvor defence-ua.com

Ručna termobarična bomba RGT 16S

Ručna bomba je nastala u kijevskoj kompaniji "Adron". Namijenjena je uništavanju žive sile protivnika u skloništima, zatvorenom prostoru i inžinjerijskim konstrukcijama. U epicentru eksplozije granate temperatura dostiže 3000 stepeni celzijusovih.

Ručna termobarična bomba dizajnirana je u za ručne bombe u nestandardnoj pravougaonoj formi. Po proizvođaču, ovakav oblik onemogućava vraćanje bombe sa kosih površina. Osim toga, pravougaoni oblik omogućava pričvršćivanje bombe magnetom ili lepljivim sredstvom za određenu površinu. U tim slučajevima, masa i gabariti bombe te moć njene eksplozije mogu biti izmijenjeni u toku daljeg razvoja.

Na razvoj ručne termobarične bombe uticao je nedostatak eksplozivnih sredstava u Ukrajini. Niti trotil, niti heksogen se ne proizvode u Ukrajini. Međutim za razvoj i proizvodnju ručne termobarične bombe u Ukrajini bilo je neophodnih tehnoloških uslova i komponenti.
Za potrebe RGT 16S dotična kompanija razvila je sopstvenu termobaričnu smešu, a po riječima predstavnika kompanije uz ispitivanja nastavljen je rad u tom pravcu.

Masa ručne bombe iznosi 500 grama dok masa bojevog dijela iznosi 300 grama. Obim dejstva bombe u zatvorenom prostoru iznosi oko 16 kubnih metara sa temperaturom u epicentru eksplozije od oko 3000 stepeni celzijusovih.

izvor
https://warspot.ru/7340-ukrainskaya-kompaniya-sozd.....yu-granatu

https://defence-ua.com/index.php/statti/2514-npf-adron-ne-zashchytoty-edynoy

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1546
 • Gde živiš: Karlmarksland

znaci pogodna je za prostoriju od 6 i po kvadrata sa nekom prosecnom visinom od 2.40m

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23540

Pisao sam o njoj na temi o ručnim bombama poodavno..

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 865 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 3 sakrivenih i 830 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, aramis s, babaroga, bankulen, bigbear, bojank, bojanM84, Dukelander, goxin, GreenMan, helen1, ILGromovnik, ivica976, Kruger, Krusarac, MarKhan, Mercury, Mihajlo, miodrag, mrkanidja, muaddib, nebkv, ormanj, pein, Rakenica, RandomUser, sakota79, sifogiannis, Skywhaler, Toni, zixmix