Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

64

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

online
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6477

SBA-60K2 Bulat oklopni je transporter razvijen od strane ruskih kompanija Kamaz i Zaštita kao privatni projekat. Razvoj je započet 2010, a završen 2013. Radi se o daljem razvoju oklopnog transportera Vistrel (BPM 97) ali u 6x6 konfiguraciji. Glavni cilj je obezbjeđivanje bazičnog i relativno low - cost oklopnog transportera. Bulat je ekonomični suplement znatno sofisticiranijim i skupljim oklopnim vozilima.

Bulat je baziran na Kamazovom 5350 6x6 kamionu opremljen sa oklopnim tijelom. Radi se o najrasprostranjenijem 6x6 kamionu u Ruskoj vojsci. Bulat koristi veći broj komercijalno dostupnih automobilskih komponenti. Vozilo je jednostavno u dizajnu i tehnologiji. Radi se o višenamjenskom oklopnom vozilu primjerenom prevozu vojnika, patrolama i pratnjama. Može se koristiti i kao platforma za specijalizovanu opremu. Kompozicija vozila slična je kompoziciji kod standardnog teretnog vozila, oklopljeno motorno odeljenje naprijed, za njim vozač i komandir, a pozadi desantno odeljenje.

Svaki panel na tijelu vozila je zakošen u namjeri skretanja zrna i parčadi artiljerijskih granata. Oklop vozila štiti od malokalibarskog oružja i parčadi granata. Unutrašnje oblaganje vozila nudi se kao opcija. Vozilo ima čeličnu varenu šasiju V oblika radi unapređivanja zaštite od protivtenkovskih mina i IEDa. No od detonacije ispod samog vozila, šasija i tijelo štite od eksplozije ekvivalentne 1 kilogramu eksploziva. Vojnici sjede u protivminskim sjedalima.

Oklopni transporter može biti naoružan daljinski upravljanim mitraljezima kalibra 7,62 i 12,7mm.
Posadu Bulata čine dva člana, a vozilo smiješta 8 vojnika. Na bokovima (za komandita i vozača) i pozadi tijela vozila (za strijelce) postavljena su vrata. Na krovu su takođe otvori. Na vozilo su postavljene puškarnice.

Vozilo pogoni Kamazov turbo dizel od 240 konja, uparen sa 10 brzinskom manuelnom transmisijom. Vozilo je 6x6 konfiguracije i ima ograničene cross - country performanse. Vozilo je opremljeno centralnim regulatorom pritiska u gumama i vitlom za samoizvlačenje. U standardnu opremu spadaju i sistem za gašenje požara, klima uređaja, boksovi za smještaj naoružanja i opreme strijelaca. Dodotno je moguća ugradnja video nadzora punog prečnika, satelitske navigacije, sistem dopunskog grijanja vozila.

Vozilo je teško 15,9 do 19,5 tona zavisno do stepena zaštite, dugačko 8 metara, visoko 2,6m, maksimalna brzina na drumu 90km/h, radijus 800km, uspon 60%, bočni nagib 40%, savlađuje rov širine 0,6m i vodenu prepreku 1,75m.

Razvijena je verzija za raščišćavanje ruta za prolazak vozila od minsko - eksplozivnih sredstava. Opremljena je detektorom za mine i opremom za uklanjanje mina, IEDa i sličnih opasnosti. Vozilo je namijenjeno za čišćenje ruta kretanja samohodnih lansera interkontinentalnih balističkih lansera. U Raketnoj vojsci vozilo je uvedeno 2014.

izvor
https://www.favcars.com/sba-60k2-bulat-2012-wallpapers-151609

http://xn----ctbjbare5aadbdikvl8n.xn--p1ai/voennie.....bulat.html

offline
 • weez  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 23 Apr 2011
 • Poruke: 1563
 • Gde živiš: Planet Earth

aramis s ::Jedno veoma korisno i jeftino rešenje iz II SRhttps://hr.rbth.com/ruska-vojska/2017/07/24/aerosa.....eza_809855

online
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6477M 70 automatska puška sa selektorom vatre izrađivana po ugledu na sovjetski AKM sa brojnim unapređenjima. Razvijena i proizvođena u pogonima Crvene Zastave iz Kragujevca postala je standardnom vojničkom puškom uz plasman na međunarodnom tržištu. Barata se sa cifrom od 4 miliona proizvedenih komada.
Funkcioniše na pozajmici barutnih gasova uz selektor vatre. Izrađuje se u kalibru 7.62x39mm. Puška je poznata po svojoj neprevaziđenoj pouzdanosti, robustnosti, jednostavnosti korištenja i održavanja. Puška ima veliku otpornost na nasilan način upotrebe, a zadržava svoju pouzdanost i upotrebljivost i u uslovima brzog smenjivanja korisnika te gerilskog načina borbe. Ne zaglavljuje se niti koči u najtežim mogućim uslovima. Ima pouzdanu ekstrakciju i sa zaprljenim sandukom i čaurama. Rasklapa se u terenskim uslovima u roku od 1 minuta bez upotrebe ikakvog alata.
Hrani se iz standardnih okvira kapaciteta 30 metaka uz kompatibilnost i sa okvirima sovjetske proizvodnje. Može da koristi i doboše kapaciteta 75 metaka.
Mehanički nišani izrađeni su za domete od 100 do 800 metara, a efikasnim dometom smatraju se daljine do 300 - 400 metara.
Puška ima mogućnost korištenja tromblonskog dodatka uz integralni nišan za tu vrstu municije. Osim toga omogućeno je postavljanje i bajoneta.
Puška je poslužila kao platforma za razne varijante i verzije (razne varijante kundaka, šina za montažu optike, upotrebu potcijevnog bacača, osnova za puškomitraljez M72, karabin M92, pušku povećanje preciznosti) te kao osnova za izradu novijih rešenja od varijante sa redukovanim troškovima proizvodnje do varijanti u kalibru 5.56x45mm i 7,62x51mm.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22461

Najboljša od svih iz serije M70 koje su u SFRJ izrađene.
Glodani sanduk i drveni kundak meni bila omiljena i za streljačke discipline pored redovnih radnih zadataka..

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 31425
 • Gde živiš: ovalni kabinetCitat:Rails for 5-inch HVAR rockets on Privateer patrol bomber PB4Y-2

online
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6477АК-74М3 jedna od savremenijih modifikacija "automata Kalašnjikov" primjećena kod ruskih "speznazovaca" angažovanih na oslobađanju Palmire.
Kako primjećuje Life.ru na automatskoj puški mogu se vidjeti Pikantini šine, mogućnost instalacije različitih skrivača plamena, te novi kundak. Osim toga na snimcima se mogu vidjeti i providni municioni okviri koji omogućavaju vizuelnu kontrolu potrošnje metaka.
AK 74M3 predstavljana je još ranije kao dio opreme sistema "Ratnik". Smatra se da AK 74M3 popunjava prazninu između običnih AK 74 i budućih AK 12. Od AK 74 uglavnom se razlikuje po Pikantni šini montiranoj na oblogi cijevi (bočno i na vrhu), uglavnom radi montaže savremene optike te laserskih obilježivača cilja, kolimatorskih nišana. Na oblozi cijevi postavljena je noseća konstrukcija, naprijed je pričvršćena šarkama, a pozadi čvrsto fiksirani. To omogućava da postavljeni nišani ne mrdaju. Osim toga AK 74M3 zadržava i stari sovjetski nosač u vidu "lastinog repa" na boku sanduka u slučaju potrebe instalacije starijih nišana u posjedu vojske u velikim količinama poput noćnog NSPUM.
Poboljšana je i ergonomija, teleskopski kundak u stilu AR 15 i udobniji pištoljski rukohvat (na običnom AK 74 je suviše tanak).
Na ustima cijevi primjećena je gasna kočanica - kompenzator zatvorenog tipa koji eleminiše osvetljivanje noćnih nišana i zasljepljivanje strijelca u sumraku.
Tu je i providni okvir koji omogućuje vizuelnu kontrolu potrošnje municije.
Koristi se i sa potcijevnim bacačem GP 34, a pretpostavka je da će se podaci sa nišanske linije automata na monookular šlema prenositi bilo kanalom Blutut, bilo kablovskom vezom.
izvori
https://sdelanounas.ru/blogs/91121/

http://cezarium.com/ak-74m3/

Видеозапись с работой российских спецназовцев в Сирии ранее была распространена Центром специальных назначений ФСБ России.

сайт телеканала «Звезда»

Facebook

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12436

Na ove slike su doradjeni AKM u 7.62x39mm

online
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6477

Oće centrala da pogreši. Mada tu smo negdje.

http://nevskii-bastion.ru/ak-74m/

Detaljno o tome na Nevskom bastionu.

Концерн «Калашников», входящий в Госкорпорацию Ростех, в инициативном порядке разработал универсальный комплект модернизации автоматов Калашникова (АК), позволяющий в 1,5 раза повысить эффективность боевого применения оружия по критерию «частота поражения» на дальность до 300 метров в любое время суток и в различных климатических условиях.
Источник: http://nevskii-bastion.ru/ak-74m/ ВТС «НЕВСКИЙ БАСТИОН» A.V.Karpenko

Российский автомат АК-74М по совокупности своих эксплуатационных характеристик превосходит американскую автоматическую винтовку M16. Об этом в передаче «Арсенал» на радио «Эхо Москвы» заявил генеральный конструктор по носимому вооружению и боевой экипировке военнослужащих Центрального научно-исследовательского института точного машиностроения (ЦНИИТОЧМАШ) Владимир Лепин. По его словам, в России были произведены сравнительные испытания АК-74М и M16 на соответствие требованиям Министерства обороны. «По результатам испытаний можно сказать, что наш автомат с нашими патронами по своим эксплуатационным характеристикам превосходит на сегодняшний день винтовку M16», – заявил Лепин. Сравнительные испытания проводились «в комбинированных условиях». В частности, работа стрелкового оружия проверялась без чистки и смазки в течение пяти дней и с падением автомата и винтовки с высоты 1,2 метра. По словам Лепина, некоторые из испытаний американская винтовка не прошла, в частности, проверку «на пыль и песок». «На первой пыли у нас винтовка остановилась, начали происходить неустранимые задержки, которые по нашим требованиям не допускаются», – рассказал представитель ЦНИИТОЧМАШ, отметив, что неполадки также были зафиксированы при проверке «дождеванием». Все эти испытания российский автомат преодолел без каких-либо сложностей. При этом АК-74М превзошел американский образец по кучности и пробитию.
Источник: http://nevskii-bastion.ru/ak-74m/ ВТС «НЕВСКИЙ БАСТИОН» A.V.Karpenko

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5697

Po meni BTR 152 kada bi se sada proizvodio bio bi odlično vozilo za prevoz pešadije i ostalih stvari. Jednostavan, robustan, pa čak i manji - BTR-40

offline
 • weez  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 23 Apr 2011
 • Poruke: 1563
 • Gde živiš: Planet Earth

Here, a donkey is seen with a rocket launcher strapped to its back in Turkey. 1930.

http://all-that-is-interesting.com/military-animals

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 725 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 5 sakrivenih i 678 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., aerofreak, amonsrb, Apok, BALKAN WOLF, boolero, Buzdovan, Chainsaw, Cirkon, darkstar101, djordje92sm, Doca, Dorcolac, dozorni, galijot, ivica976, kljift, Kruger, L3g1oN, liman, MarKhan, nenad81, ostoja, powSrb, Ratnik84, Regrut Boskica, ruma, S-lash, S2M, sabros, Snorks, sosko, Srki94, Toni, VJ, Vlada1389, vladas87, vlvl, Wisdomseeker, zajcev1, |_MeD_|