Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

62

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

Ne smeta. Barem meni.
Svaki rat je sitno unapredjenje prethodnog i vodi se po pravilima prethodnog. Tako je i u ovom slučaju, sa razlikom što je improvizacija nekog mučenika kome nije bilo dovoljno oružja (ili imao višak mina, a manjak minobacača...) podignuta na nivo "državnog projekta" kojim je ukradina pokušavala da smanji nedostatak vatrene moći svojih "dobrovoljačkih" (čitaj anarhofašističkih) bataljona, i time podigne njihovu ionako lošu borbenu vrednost...

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6386source
http://modernfirearms.net/smg/port/indep-lusa-e.html

Lusa 9x19mm Parabellum kompaktni je automat razvijen u portugalskom INDEPu 1983 godine. Originalno namijenjen za vojnu upotrebu, veoma je pogodan za opremanja policijskih snaga, a reklamiran je i privatnim obezbjeđenjima, telohraniteljima, VIP zaštiti i jedinicama za specijalne operacije.

Portugalski INDEP je tih godina po licenci proizvodio automatske puške H&K G3 i puškomitraljeze HK 21. Ovo je omogućilo nabavku proizvodne mašinerije i tehničkog know – how što je stimulisalo razvoj novih dizajna streljačkog oružja u Portugalu.

Da bi se sačuvali troškova proizvodnje, portugalski dizajneri iskoristili su iste proizvodne tehnike presovanja čelika i nekih dijelova automatske puške G3. U odnosu na druge automate, takođe bazirane na automatskoj puški G3, poput čuvenog HK MP 5, automat Lusa je značajno jednostavniji i samim tim jeftiniji za proizvodnju, uglavnom zbog upotrebe jednostavne blowback akcije. Lusa je "vjenčala" pojedine koncepte od automata HK MP 5 i Uzi bez prevelike sličnosti sa bilo kojim od njih. Kućište obarača je skoro identično kao i na MP 5 ali je ostatak unutrašnjosti značajno pojednostavljen. Zatvarač i nosač su jedna zavarena jedinica, akcija je jednostavni blowback za razliku od valjčićima usporenog sistema kao na MP 5. Lusa dejstvuje iz pozicije zatvorenog zatvarača i u poluautomatskom i automatskom režimu gađanja. Cijev na automatu opet može biti brzo zamijenjena bez alata kao na Uziju. Selektor vatre sličan je dizajnu kao na AP G3. Zadnji nišan je jednostavni diopter sa vijkom za podešavanje. Sanduk je napravljen iz listova presovanog i zatim varenog čelika. Kućište okvira je produženo radi formiranja rukohvata za "ne – pucačku" ruku.

Tu su kratki polimerski forend i pištoljski rukohvat te izvlačivi metalički kundak.

Težina automata iznosi 2,8kg, dužina 451/584, kadenca 900 metaka u minuti, kapacitet okvira 10, 18, 30 metaka.

Automat nikada nije doživio veću i raširenu proizvodnju, a projekat je zaustavljen 1992 po cijeni od 2,5 miliona dolara. Automat MP 5 ubrzo će ga zamijeniti na upotrebi kod portugalskih policijskih snaga. INDEP je 2004 godine prodao mašine, alate, crteže i proizvodna prava koncernu američkih oružara i prodavaca oružja koji su svoju firmu nazvali LUSA USA.

Poluautomatska verzija automata odobrena je za prodaju na civilnom tržištu, a verzija sa selektorom vatre ponuđena je domaćim i stranim agencijama za sprovođenje zakona.

LUSA USA planirala je 2006 da ponudi konverzacione kitove u kalibrima .22 Long Rifle, .40 S&W i .45 GAP ali distribucija ovih nikada nije materijalizovana. Obrazina kundaka, nišanske šine i prigušivači dostupni su na limitiranim osnovama.

Američki oružari nudili su automat i u verzijama sa različitim dužnama cijevi poput karabinskih verzija sa cijevi od 16 inča, rendisanom oblogom cijevi i kolapsabilnim ili fiksnim kundakom sa okvirima kapaciteta od 10 do 30 metaka, pištoljska verzija sa cijevi dužine 6 inča bez obloge i bez kundaka sa okvirima od 30 metaka te istu verziju sa kolapsibilnim kundakom.

source
http://www.uzitalk.com/forums/archive/index.php/t-19133.html

http://aftermathgunclub.com/2012/11/14/portuguese-lusa-made-in-usa/
Portuguese Lusa, Made In USA

Što se tiče municionih okvira nisu široko dostupni i donekle su skupi. Okviri kapaciteta 30 metaka obično se pune sa 28 komada zbog poteškoća oko insertovanja do vrha punog okvira u automat.

Lusa automat doživio je svoju evoluciju u NiteScout automat istoimene firme. Taj automat koristi standardne Uzijeve okvire kapaciteta 32 metka, HK Navy stajl kompozitnu obaračku grupu, AR – stajl prednji nišan i HK stajl zadnji doboš nišan. Sve to omogućuje rešavanje rada nosača zatvarača i njegove ručice slično kao kod MP 5 i HK 91.

http://www.nitescout.com/index.php

Kakvi su ovi Ameri, vlasnici običnih prodavnica i zanatlije kupe fabriku sa sve proizvodom i štancuju. U sto varijanti. To je taj preduzetnički duh.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6386GAZ Tigar višenamjensko terensko točkaško vozilo, oklopni automobil, armijski terenac 4x4 konfiguracije nastalo u Nižnjenovgorodskom automobilskom zavodu sa proizvodnjom u Mašinskom zavodu u Arzamasu.
Vozilo je nastalo na inicijativu Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata kao odgovor na čuvene terence Hamvi koje su Amerikanci zacijenili arapskim naručiocima. Arapi su u toj situaciji napravili solomonsko rešenje - platili su Rusima razvoj novog točkaškog terenca, odnosno osnovan je zajednički konzorcijum.
No zbog pritiska Vlade Sjedinjenih Američkih Država, partner iz UAE povući će se iz posla. Rusima je zbog jednostranog prekida ugovora pripao kompletan projekat vozila.

Vozilo ima snažnu šasiju, velike točkove dok je karoserija fiksirana zavrtnjima u 10 tačaka. U vozilu je moguće smjestiti i do 10 osoba, no sve zavisi od verzije vozila. Vozilo se izrađuje u velikom broju verzija poput SPM 1, te SPM 2 za potrebe policije i GAZ 233014 - armijska varijanta oklopnog automobila. Oklopna verzija od standardne teža je za 1600kg, a čine je zavareni čelični listovi debljine 5mm kod SPM 1 (treća klasa balističke zaštite) i 7mm kod SPM 2 (peta klasa balističke zaštite). Vozilo ukupno teži 6.000kg, a nosivost iznosi 1200kg. SPM 2 ima level 5 oklopne zaštite uz dva dodatna prozora sa strana vozila sa puškarnicama za dejstvo iz samog vozila.

Vozilo je modularnog karaktera te predstavlja pogodnu platformu za ugradnju različitih oružanih sistema te različitih blokova oprema što je rezultiralo u specijalne policijske, komandno - štabne, samohodne POVR, samohodne LPRS, samohodne minobacačke, protivelektronske i slične verzije.

Na svjetskom tržištu "Tigar" je veoma konkurentan u svojoj klasi u odnosu cijene i kvaliteta izrade, što ga čini dostupnim zemljama nižeg i srednjeg ekonomskog nivoa sa ograničenim vojnim budžetima. U ponudi se motori i transmisije ruskih i zapadnih proizvođača, radijus vozila iznsoi 1.000km, a brzine 80km/h u terenskim uslovima i 140km/h na putu.
Vozilo je doživjelo velikoserijsku proizvodnju, njime su opremljene jedinice OMONa te ruske vojske i mornaričke pešadije, a izvezeno je i u većem broju država.
Nastavljen je razvoj vozila poput verzije Tigr-6A SPV za bezbjedan prevoz komandnog sastava vojnih struktura tokom trajanja borbenih dejstava sa pojačanom zaštitom furgona, ojačanom protiminskom zaštitom i amortizacionim sjedištima, četvoro vrata, a u ponudi se uključeni i motori domaćeg proizvođača te nova Arbalet-DM daljinski upravljana oružna stanica sa mitraljezom Kord 12,7mm ili mitraljezom 7,62mm koji uz novu oklopnu haubu, instalaciju vazdušnih filtera, uvećanje broja sjedišta nazad i redizajn krovnih kapaka čini verziju Tigr M. Varijanta 233014 - armijski varijant oklopnog automobila ima treći stepen zaštite, veliki krovni otvor sa kvostrukim kapcima i dva postolja za oružje, mogućnost dejstva kroz puškarnice na bokovima ta vratima vozila uz posadu od 4 vojnika, komandira i vozača. Varijanta je prilagođena smještaju borbenih kompleta, ručnih raketnih bacača, instalaciji radio stanica te blokatora radio komandnih MES.
Osim toga razvijena je i paradna verzija vozila SP 46.

U operativnoj upotrebi, osim na paradama, Tigar je primjećen i tokom dešavanja na Krimu te u ratu u Siriji.

izvori
https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%93%D0%90%D0%97_%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80

http://huntsmanblog.ru/broneavtomobil-tigr-istoriya-modifikacii-xarrakteristiki/

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B8%D0%B3%D1%80_(%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D1%8C)Komandno - štabni Tigar po kome se u Čečeniji dejstvovalo iz automatskih pušaka, potcjevnog bacača granata i PASP SVD.
Izvor
http://twower.livejournal.com/830898.html

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6386

DUXAutomati DUX Model 1953 & 1959 sa zanimljivom pričom o njihovom nastanku. Njemac Vili Daugs emigrirao je u Finsku 1937 godine. Tokom rata između Finske i SSSR 1939 - 40 isto je švercovao naoružanje iz Njemačke u Finsku, a kasnije tokom samog Drugog svjetskog rata pomogao je u finansiranju izrade automata Konepistooli m/44, finske skoro pa kopije čuvenog sovjetskog automata PPS-43. M/44 Tikkakoski nastao je kao jeftina alternativa izvanrednom ali preskupom Suomi automatu.

Konepistooli m/44 automat je blowback akcije sa isključivo automatskim režimom vatre. Gađa iz otvorenog zatvarača, sanduk i obloga cijevi izrađeni su od jednog komada čeličnog lima, izrezanog, savijenog i zavarenog u oblik. Obaračka jedinica je jednostavnog dizajna. Kućište okvira prilagođeno je svim okvirima i dobošima automata, a tokom kasnih pedesetih malo je i modifikovan radi korištenja visoko pouzdanih okvita švedskog automata Karl Gustav M45. Standardni nišani su otvorenog tipa sa daljinama od 100 i 200 metara, kundak metalni preklapajući.

Kalibar 9x19mm Luger / Parabellum, težina 2,9kg praznog, dužina 620/830 mm, kadenca 650 metaka, okviri kapaciteta 20,36 i doboši od 71 metka, efikasan dometa 150 - 200 metara. No kao što svi znamo ni reverzibilni inžinjering od Sovjeta, Fincima neće pomoći protiv Sovjeta.

Daugs je 1944 pobjegao u Švedsku gdje se prijavio kao apatrid. Švedske vlasti počele su sa istragom njegovih ranijih aktivnosti oko probijanja embarga te je Daugs ponovo morao da bježi ovog puta u Španiju noseći sa sobom crteže finskog automata Konepistooli m/44. U sunčanoj Španiji, Daugs je našao posao u Oviedo Arsenalu gdje je započeo rad na automatu pod nazivom Dux španskoj verziji finskog m/44 - klonu od polu - klona. Dux znači vladar na latinskom.

Daugs sam po sebi nije bio inžinjer. No 1949 sreo se sa njemačkim dizajnerom streljačkog oružja Ludvigom Vorgrimlerom. Vorgrimler je posle rata dizajnirao oružje za Francusku prije nego što se i sam preselio u Španiju. Dva Njemca su se brzo pogodili oko posla i inžinjer je na tragu nacrtima finskog automata m/44 kompletirao rad na automatu Dux 1951. Već 1952 nekoliko prototipova automata Dux pozajmljeni su zapadnonjemačoj Graničnoj službi gdje je pokazano dovoljno interesa za nabavku manjeg broja automata pod oznakom Dux 53. Odluka je pomogla Daugsu da Dux automat registruje u patentnoj kancelariji u Minhenu. Ubrzo posle toga, Daugs je otišao u Lihtenštajn gdje je oslobođen zapadnonjemačkih zakona reklamirao Dux.Dux 53 je bio veoma sličan automatima iz WWII Konepistooli m/44 ili PPS-43. Radilo se o veoma jednostavnom i jeftinom full - auto, blowback - action oružju. Napravljen uglavnom od presovanog metala težio je prazan 3,5kg, dužine 615/825 mm, kadence 500 metaka, okviri kapaciteta 50 metaka. Automat koristi uobičajenu 9mm Parabellum municiju. Bio je kompatibilan i sa municionim dobošima švajcarskog dizajna. Nišani su bili markirani na 100 i 200 metara. Efikasan domet iznosio je oko 100 metara.

Dux 53 koristio se u količini od nekoliko stotina komada u zapadnonjemačkoj Graničnoj službi od 1952 do 1960 godine. Tokom pedesetih nastavljen je rad na rafinisanju modela. Dux 59 je olakšan na 3 kilograma, skraćen na 580/790mm sa istom dužinom cijevi, blago mu je povećana kadenca na 550 metaka, redizajniran, kundak na preklapanje uz redizajn pozicija kontrolnih poluga. Automat je bio kompatibilan isključivo sa Orviedovim banana okvirima kapaciteta 32 i 40 metaka. Takođe je bio u 9x19mm Luger/Parabellum.

Bundesver je kupio 25 automata Dux 59 proizvedenih po licenci u kompaniji Anschutz u Zapadnoj Njemačkoj. No u konkurenciji drugih automata 1960 Dux nije ostvario uspjeh.

Osim toga zapadnonjemačka Granična služna nije usvojila Dux 53 - ocijenjen kao zastareo, a Bundesverovim odbijanjem Dux - a 59 ni taj automat nije našao svoju primjenu u graničnoj službi. Takođe postojale su i pravne brige oko vlasništva nad patentnom Dux - a pošto se radilo o zapadnonjemačkoj verziji španske kopije od finske kopije sovjetskog originala iz WWII.

Konačno 1965 godina zapadnonjemačka Granična služba povući će sve automate dizajna iz vremena WWII koje će zamijeniti Heckler & Koch MP5.

izvor

https://wwiiafterwwii.wordpress.com/2016/04/10/wwi.....enzschutz/

http://modernfirearms.net/smg/de/dux-m53-m59-e.html

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6386

Zanimljiv projekat indijske आयुध निर्माणी मेदक iz Medaka. Samohodna haubica 105mm nastala sparivanjem tijela borbenog vozila pešadije Sarat (licencno proizvođenog BMP 2) sa vučenom lakom poljskom haubicom 105mm. Radi se o kupolnoj ugradnji osnovnog oruđa sa borbenim kompetom od 42 granate. Originalni nišani sa haubice su zadržani. Za potrebe navigacije instaliran je GPS. Kupola obezbjeđuje nivo 3 zaštite za posadu. Aktuelna je i opcija kompozitnog oklopljavanja kupole radi dizanja zaštite na nivo 12,7mm. Automatski punjač sa sistemom za upravljanjem vatrom takođe može biti obezbijeđen za postizanje Multiple Rounds Simultaneous Impact. TALIN 500 Inertial Navigation System takođe može biti instaliran za potrebe orjentacije u regionima gdje GPS nije dostupan zbog terena ili neprijateljskog ometanja. Borbeni komplet takođe može biti uvećan.

Domet oruđa iznosi 19km, kadenca 6 brzom/4 normalnom, težina 16 tona, elevacija -5 do 70 stepeni, traverza 360 stepeni, posada 5, vrijeme prestrojavanja 1 minut, municija HE, HEAT, HESH, APDS, dimne, obeležavajuće, brzina 65km/h, nišani 104A Indirekt, 106A Direkt.

izvori
https://en.wikipedia.org/wiki/OFB_105mm_SPG

https://defence.pk/pdf/threads/indian-artillery-un.....ss.404145/

http://defenceforumindia.com/forum/threads/moderni.....945/page-3

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 11456

Mani Induse i "jeftino", isto su tako resili da rade svoj "jeftini" tenk, pa su za ~100 komada koje su napravili mogli kupiti 500+ T-90...

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6386Borbeno vozilo pešadije BMP 23 (бойна машина на пехотата) uvedeno je u upotrebu ranih osamdesetih godina u Bugarskoj u količini od 50 do oko 100 komada. Zahvaljujući sovjetskoj licenci za proizvodnju haubica 2S1 Gvozdika, Bugari su uvidjeli mogućnost korištenja šasije i oklopnog korpusa artiljerijskog gusjeničnog tegljača MT - LB kao osnovu za razvoj sopstvenog borbenog vozila pešadije. "Male" zemlje poput Bugarske obično nisu u stanju da samostalno razvijaju i proizvode glavne borbene tenkove, no kreiranje borbenih vozila pešadije uz upotrebu postojećih platformi ipak je na dohvat ruke. To je baš ono što su Bugari namjeravali, proizvodeći vozilo kreirano za potrebe bugarske armije tada pod sovjetskom sferom uticaja kao članicom Varšavskog pakta. Glavni cilj je bio nabavka naprednijeg BVPea u odnosu na BMP 1 koji je tada bio u upotrebi. MT LB sa ojačanim oslanjanjem i jačim motorom pružao je mogućnost za ugradnju znatno čvršćeg oklopa u odnosu na BMP 1.

Vozilo je teško 15,2 tone, pogoni ga turbo punjivi dizel motor jamaz-238n sa 315 ks. sa radijusom do 600 kilometara i brzinom do 62 km/h. Vozilo je amfibija. Šasija je pozadi modifikovana da pruži prostor za desantni korpus za 6/7 strijelaca (znatno komotniji nego kod BMP 1), dvoje vrata i dva velika otvora na krovu. Na bokovima vozila odnosno desantnog korpusa postavljene su po tri puškarnice sa neprobojnim prizmama za otvaranje vatre iz streljačkog naoružanja. Varena čelična šasija ojačana je čeonim oklopom debljine 20 - 23mm postavljenim pod velikim uglom nagiba za koji se smatra da štiti od pancirne municije 23mm. Vozilo posjeduje ABH zaštitu. Kupola je glavni dodatak na vozilu. Naoružanje čine automatski top kalibra 23mm izrađen na bazi PVO topa ZU 23 (praktični domet 2,5km) sa kojim je sparen PKT mitraljez 7,62mm u dvočlanoj obrtnoj kupoli na kojoj se takođe nalazi POLK 9M14M Maljutka. Posada je opremljena sa njihovim ličnim AK 47, RPG 7V i RPG 22 naoružanjem + Strela 2M za PVO.
Posadu čine komandir, nišandžija, vozač i 7 vojnika desantnog odeljenja. Prednji periskop kod vozača moguće je zamijeniti priborom noćnog osmatranja pasivnog tipa. Dnevno - noćna oprema za osmatranje i nišanjenje sa reflektorima i IC reflektorom obezbjeđena je za nišandžiju i komadira kao i po dva periskopa sa svake strane za strijelce iz desantnog korpusa. Radiostanice su sovjetske licence.
Vozilo je takođe opremljeno ventilacionim sistemom, sistemom za grijanje desantnog prostora, PP aparaturom i ejektorom dima na izduvnoj grani.
Tokom proizvodnje vozilo je i modernizovano. Po boku kupole montirani su bacači dimnih kutija 902B Tuča, kao i POLK "Fagot" umjesto "Maljutki". Takvo vozilo dobilo je oznaku BMP 23A ili D.
Izrađeno je (devedesetih) nekoliko vozila pod oznakom BMP 30 sa kupolom vrlo sličnoj onoj na BMP 2 na kojoj je instaliran top 30mm 2A42 uz poboljšanja sa BMP 23A.
Bugari su BMP 23 koristili tokom svojih misija u Iraku zajedno sa točkaškim oklopnjakom M1117. BMP 23D još uvijek je na upotrebi kod Bugara. Vozilo predstavlja interesantan "reciklirajući" potencijal za sve one zemlje voljne da se ratosiljaju starih Gvozdika 122mm i da ih transformišu u kakav god BVP potentniji od BMP 1.
Na bazi BMP 23 razvijeno je i izviđačko borbeno oklopno vozilo sa dodatnim sredstvima osmatranja i posadom od 5 članova.

izvori
http://www.armyrecognition.com/bulgaria_bulgarian_.....lgari.html

http://ser-sarajkin.narod2.ru/ALL_OUT/TiVOut10/BulgBMP/BulgBMP001.htm

http://www.dogswar.ru/bronetehnika/bmp-btr/2404-boevaia-mashina-peho.html

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 23226
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Rumuni su razmišljali o jednostavnom VBR na bazi rakete za RPG-22 73mm. Blokovi od 4 rakete pa spariš koliko treba. Konkretno su sparili 3 bloka.

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 21693

Više mi se sviđa ona Jermenska budževina VBR na bszi RPG 7 bar ima vići izbor bojevi glava.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 23226
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Ovde u suštini treba imati TB i parčanu. RPG ima prednost da su sve b/g nadkalibarne.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 596 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 6 sakrivenih i 558 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., celik, Doca, Drug pukovnik, Georgius, ivance95, Kinkou, kos milorad, kovinacc, Kožedub, kvcali, liman, Marko Marković, Mercury, milekNS, Miskohd, novator, Panter, powSrb, Profica, Raptor1, Recce, RJ, robertino, sombrero, srbi, Toni, USSVoyager, Vlada1389, vlvl, voja64, Yellow Pinky