Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

61

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • bibliotekar
 • Pridružio: 19 Jul 2013
 • Poruke: 2359
 • Gde živiš: BG

Ишли ми , гимназијалци у мобу, да колеги, тј породици му помогнемо у берби кукуруза.
Њива је била релативно близу границе, у сред ње- багремар од неких двадесетак метара у пречнику.
Било нам нелогично, али, објасни другар не смеју то да искрче, оријентир је за ЈНА, која им је пак уредно исплаћивала губитак у роду за то парче...
Банат, шта да се ради!
Да ли је и сада исто, не бих знао...

offline
 • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
 • Pridružio: 29 Jul 2014
 • Poruke: 3790


Nije u vojnoj primeni, ali bi bila odlicna stvar za bolnicare

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 21980

Može i obrnut proces da se od vojne opreme dobije jeftin proizvod za domaćinstvo.
Moj primer izrada cediljke-đevđira od šlema.offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6386Switchblade dron dizajniran je u stilu kamikaza - municije od strane američke kompanije AeroViroment. Dron je dovoljno malih dimenzija da se nosi u rancu i može biti lansiran sa raznih zemaljskih, pomorskih i vazdušnih platformi.

Dizajniran je kao potrošni UAV radi uvećanja precizne non-line-of-sight precision strike solution vatrene moći jedinice ranga pešadijskog voda. Osim toga radi se i o snažnoj ali i o potrošnoj minijaturnoj letećoj platformi za intelligence, surveillance and reconnaissance (ISR) on a beyond line-of-sight (BLOS) target within minutes. Minijaturna, daljinski ili autonomno upravljana platforma može i da lebdi i da leti pogonjena elisom i tihim električnim motorom, obezbjeđujući GPS koordinate u realnom vremenu i video za potrebe prikupljanja infromacija, targetovanje ili prepoznavanje. Dug je 610mm i težak 2,7kg, uključujući kućište i lanser što ga čini dovoljno malim i lakim za nošenja od strane jednog vojnika. U lanseru dron se nalazi sklopljenih krila koja se razvijaju prilikom ispaljenja. Letjelica ima domet od 10 kilometara sa izdržljivošću od 10 minuta sa brzinama od 55 do 85 čvorova. Ovo ga čini nepodesnim za izviđačke role ali jeftinim za dejstvo po udaljenim metama i asistenciju ugroženoj jedinici zakovanoj neprijateljskom vatrom. Svičblejd koristi kolor kameru i GPS lociranje za identifikaciju, praćenje i dejstvo po cilju uz mogućnost pre – programiranja na let ka tački udara. Bojeva glava ima eksplozivno punjenje ekvivalentno granati kalibra 40mm za dejstvo po lakooklopljenim vozilima i živoj sili. U slučaju odustajanja od napada, operator može da opozove letalo i re – targetuje ga na novu metu.Letalo pokreće električni motor, male veličine i tihog rada što letjelicu čini ekstremno teškom za detekciju i pokušaj presretanja te praćenja omogućujući joj prilaz meti brzinama od 157km/h. Osim akustičnog veoma je mal vizuelni te termalni potpis. Svičblejd koristi iste zemaljske kontrolne stanice koje se koriste za upravljanje i drugim AeroViroment bespilotkama uključujući Wasp, RQ 11 Raven i RQ 20 Puma. Ovo omogućava kombinaciju upotrebe bespilotki angažujući izdržljivije bespilotke za izviđanja i potragu za metama, a zatim i dejstvo po istim upotrebom Svičblejda od strane jednog te istog kontrolora. Zemaljski interfejs sa AeroVironment letjelicama redukuje nivoe zahtijevane obuke smanjujući potrebno vrijeme i cijenu koštanja.

Kod Američana, Svičblejd je kategorisan kao projektil, a ne kao dron. Svičblejd koristi dnevne i infracrvene kamere kao i "aided target tracker" za lokovanje na stacionarne i pokretne mete. Bojeva glava je specifično dizajnirana za redukovanje kolateralne štete fokusiranom eksplozijom sa efektom dejstva naprijed u stilu sačmarske municije umjesto udarnog talasa od 360 stepeni, šaljući pelete po istom vektoru po kojem bespilotka leti. Takođe bojeva glava može biti tempirana za aktiviranje na zadatoj visini što može biti podešeno tokom leta. Tokom poniranja ka cilju operater ima 4 sekunde do udara za izmenjivanje pravca bespilotke uz mogućnost za samolikvidaciju tokom leta.

Osim za dejstvo po zemaljskim ciljevima, Syracuse Research Corporation piše softver za kombinaciju Svičblejda sa senzorima koji mu omogućavaju presretanje neprijateljskih UAVa.

Svičblejd povećava slojeve PVO naročito u slučaju dronova koji bi se probili kroz zone pokrivanja lovačkih aviona kao suviše mali za detekciju od strane lovaca, te suviše otporni na elektronske protiv mjere. Svičblejd koji bi išao kao dopuna kontra – artiljerijskom radaru i IED ometaču po otkrivanju neprijateljskog drona bio bi lansiran radi fizičkog udara na protivnički dron i njegovo uništenje.

Od 2016 gdone AeroViroment radi na razvoju i unapređivanju Svičblejda Blok 10 sa Digital Data Link koji obezbjeđuje stabilni i sigurni kriptovani komunikacijski link kroz efikasnije korištenje postojećih frekvencija i značajno redukovanje mogućnosti presretanja signala te omogućavanje rada više Svičblejda u istoj sredini bez sukoba signala te automatsku komunikaciju radi kombinovanih operacija sa drugim AeroViroment UAVima.

Tu je i Multi-Pack Launcher , sistem za nošenje i daljinsko lansiranje nekoliko Svičblejda Dolazi u 6 – pack konfiguraciji, ukupne težine 73kg.Svičblejd je našao svoju upotrebu kod specijalnih vazduhoplovnih snaga, prije nego kod Armije. Uveden je u upotrebu 2011 godine i pokazao se prilikom zasjeda na patrole u Afganistanu popunjavajući prazninu nastalu zbog neblagovremene i skupe vazdušne podrške, kod koje se rizikuje i kolateralna šteta naročito u urbanim zonama, pozicija izvan dometa sopstvene artiljerije te kao zamijena skupim raketnim sistemima poput Javelina.

Druge portabilne bespilotke osim detekcija protivničkih snaga nisu imale borbenih sredstava za dejstvo po njima. Svičblejd kombinuje portabilnost, low – cost i izviđačke sposobnosti malog UAVa sa eksplozivnom bojevom glavom za brzo lociranje i uništenje neprijateljskih boraca, naročito sa utvrđenih pozicija poput krovova zgrada i linija grebena.

Marinci su ga koristili I za momentalna dejstva po IED timovima ne gubeći vrijeme na dolaske težih i naroužanih bespilotki te borbenih helikoptera, borbenih aviona, snaga za brzo reagovanje do čijeg bi se dolaska IEDovci raspršili. Takođe, u nekim slučajevima marincima nije pružena tražena podrška zbog drugih prioriteta. Svičblejd je bio i dovoljno malih dimenzija da stane u All-purpose Lightweight Individual Carrying Equipment ranac.

Ekipaž koji je koristio Svičblejd na terenu ocijenio ga je kao veoma efikasnim, a narudžbe su dramatično povećane.

Preko 4.000 Svičblejda raspoređeno je u Avganistanu, a 350 u Siriji od 2017 godine.http://www.army-technology.com/features/featurekam.....uct-2.html

http://www.waaytv.com/redstone_alabama/meet-the-ka.....6bfc6.html

http://www.w54.biz/showthread.php?735-US-Army-s-Lo.....gram-LMAMS

https://www.avinc.com/uas/view/switchblade

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6386


Mekanika Uru

Kalibar 9x19mm Luger/Parabellum
Težina 3,9kg sa napunjenim okvirom
Dužina 456/689mm u zavisnosti od pozicije kundaka
Kadenca 750 metaka u minuti
Kapacitet okvira 30 metaka

Automat je razvijen od strane brazilskog konstruktora de Velja 1974/75 godine. Proizvodnja je započeta 1977 godine i trajala je do 1983 od strane Mekanika Indústria e Comércio Ltda, Rio de Janeiro u količini od oko 10.000 komada.

Automat koristi automatiku slobodnog zatvarača, gađa se iz otvorenog zatvarača automatskom vatrom ili pojedinačnim okidanjem. Pozicija "zakočeno" efikasno blokira obaračku grupu omogućavajući nošenje bojevo gotovog automata bez rizika. Pametno riješeno i snažno zaključavanje onemogućuje slučajno opaljenje i prilikom padova te udaraca o tvrde površine. Sanduk i obloga cijevi izrađeni su iz čelika cilindričnog oblika. Za specijalne operacije Uru može biti efikasno prigušen. Umjesto uobičajenog dodavanja prigušivača na cijev vrlo rigidnog izgleda i načina montiranja za automat Uru razvijena je integrisana cijev – prigušivač kojom se jednostavno zamijenjuje originalna cijev putem odvrtanja i zamijene odnosno jednostavnog procesa za koji nije potrebno više od 20 sekundi.Kućište obarača i prednji rukohvat/uvodnik okvira izrađeni su od presovanog čelika. Nišanska linija izrađena je za domete od 50 metara, a automat je opremljen preklapajućim kundakom.

Razvijen je kao veoma cost – effective, jednostavan i efikasan automat, osim pištoljskog rukohvata potpuno metalni, grub, jak i pouzdan. Minimizovan je broj sitnijih dijelova, automat ima 17 komponenti uključujući i okvir i totalno se rasklapa u vremenu ispod 60 sekundi. Nema čivija i vijaka. Generalno automat je izrađen od tubularnih dijelova i presovanjem, a glavne komponente spojene su varenjem i tačkastim varenjem. Legirani čelici korišteni su na radnim i dijelovima podvrgnutim udarima. Municioni okviri takođe su napravljeni da pruže veliku pouzdanost, naročito usne hranjenja municijom su posebno ojačane i namjerni padovi i udari o tvrde površine nisu rezultirali deformacijama. Cijev se ne pregrijeva ni nakon uzastopnih rafala. Automat je dosta stabilan i odlično kontrolisan prilikom kratkih i dužih rafala. Namijenjen je državnim službama. Do veće proizvodnje i ponude na tržištu nije došlo zbog nedoraslosti kompanije koja ga je proizvodila.
Saco Defense Systems Division američke Maremont Korporacije reklamirala je model Saco M683, neautorizovanu verziju brazilskog modela od koje se razlikuje samo u kozmetičkim detaljima.

http://sassik.livejournal.com/30324.html

http://www.forgottenweapons.com/brazils-uru-smg/

https://www.youtube.com/watch?v=D_dXVwZb33Q&t=111s

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6386

voja64 ::Može i obrnut proces da se od vojne opreme dobije jeftin proizvod za domaćinstvo.
Moj primer izrada cediljke-đevđira od šlema.

Jeste Vojo, razvila se prava industrija reciklaže vojnih viškova.


Vidi šta su Mađari napravili od minolovaca klase "Neštin" kojih su 6 komada krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih kupili od beogradske "Brodotehnike".
Od minolovačke do turističke eskadre kratak je put. Em se nisu razbacivali plovilima, em zarađuju pare, em imaju turističku atrakciju.


A ovako izgleda original.
Source
http://navyworld.narod.ru/ExpJu.htm

Mogao bi ti Vojo da skokneš do Pešte da isprobaš te Duna Belle.A ovako to rade Švajcarci sa tonama i tonama vojničkih đebadi, kožne galanterije, šatorskih krila, padobranske svile i svih ostalih tkanina koje ostanu posle vojske. Em ga ekološki utilizuju, odnosno uvale nekom, em ga skupo naplate zbog tog brenda švajcarske zastave. A danas ovi ljudi ionako kupuju na desetine i desetine tih kapa, šalova, torbi, torbica, torbuljaka, torbičica, torbačkuljaka da su gori od žena + presvlačenje namještaja. Znači ajvana za tu robu ima samo je napravi da šljašti, a gdje ćeš bolje od švajcarske zastave.

http://www.ecouterre.com/christopher-raeburn-victo.....zerland-3/
Nađeš šivaću mašinu iz miraza, robu iz vojnog skladišta i cepaš.

source
https://thecavenderdiary.com/tag/swiss-army-blanket/

https://www.etsy.com/market/swiss_army_blanket

https://www.pinterest.com/lindseybart/felt/

https://www.pinterest.com/swisseshop/swiss-army/


http://abcnews.go.com/blogs/headlines/2014/08/surp.....-for-vets/
A eve ih Ameri.
A ovako Filipinci recikliraju Džipove

Mislim i da je neko "reaktivirao" maskirni uzorak vojske Istočne Njemačke u komercijalne svrhe

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15350
 • Gde živiš: Lublana

Kako ispaliti minobacačku minu RPGom. Laughing

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

Samo što nisu Rusi, neko ukradinci. Radi se o zvaničnom ispitivanju u jednom od dobrovoljačkih bataljona prim mup ukradine.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 11456

Bilo vec jedno 5 puta na forumu i u jedno 10 ratova pre rata u Ukraini.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15350
 • Gde živiš: Lublana

Toliko nije moglo biti jer bi primetio, neka briše admin ako smeta.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 667 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 10 sakrivenih i 619 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, A.R.Chafee.Jr., ALBION101, amaterSRB, Atomski čoban, Braca75, cenejac111, dane007, ekser222, ikan, Jethro, jovan.simovic97, kalens021, Kruger, lacko, Lieutenant, louderick, mercedesamg, Mercury, misa1xx, Misha V, mnn2, mrav pesadinac, Panter, Pavlov A.A., proka89, raketaš, rovac, S-lash, Sale.S, Sass Drake, sombrero, srbi, Viceroy, vladetije, vlvl, vtihomir, zodiac94