Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

56

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 5337
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Spustili su Bren na 8.6 kg , ( preko 10 je prva verzija bila ) ... laksi za pokretne jedinice od sarca . (Treba i municiju racunati na oruzju a i na sebi) , sarac bas dobro "prosipa" sto ga je cinio boljim za odbranu ( staticki polozaj ) a i vozila
. Mada bio je glavni nosilac paljbe odjeljenja kod Njemaca , sve se oko njega vrtilo .

Original je proizvod iz Cehoslovacke ali nekako je popularnije ime Bren.

Ovaj Ruski "tepsijas " je poslije rata preradjen u pm punjen redenikom , cak je i na tezinii dobio .
http://modernfirearms.net/machine/rus/dp-dpm-rp-46-e.html

Znaci davana je prednost redeniku nad okvirom za PM . ( pojava automatskih pusaka ? )
Rusi su imali bas mitraljeze na kolicima , srednje i teske...

Otisli smo od teme ali , recimo m 72 bi u kalibru 6.5 Grendel , imao isto kg kao i sada , ( mozda i dobos slican kao i sada ) , uz mogucnost rafalne paljbe otvorenim zatvaracem.

Pitanje je treba li takav jeftini PM uz postojanje automatskih pusaka ili se treba fokusirati na laksi M 84 /PKM .

Bren je bio u vrijeme kada su se koristile repetirke kao glavno oruzje vojnika.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6498

Mislim da se treba fokusirati na derivat PKM. Ne bi me začudilo da je PM M72 rezultat nekakvih matematičko - laboratorijskih zaključaka koja nemaju vezu sa praksom. Derivat PKM je impresivan, a dužili su ga obični vojnici, odnosno oni koji se nisu izdvajali po stasu (i obarali mete). I M53 dužili su rezervisti sasvim obične fizičke građe. I bili impresionirani i postoljem, i nišanjenjem i okidanjem. Ako imaš motivisane vojnike draže će im biti da im daš u ruke pravu pucaljku kolika god da je nego da im olakšavaš anemičnim oružjem.

offline
 • WS2 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 01 Okt 2012
 • Poruke: 4120

goxin ::Original je proizvod iz Cehoslovacke ali nekako je popularnije ime Bren.
.

BREN je kovanica cesko-britanska , BRNO+Enfild Wink derivat je originalno ( cisto) ceskog modela ZB Vzor 26 Mr. Green
nije da se ne zna, i ne otkrivam toplu vodu, al eto da se potsetimo.

ne znam koje su razlike imzedju BREN-a i vz 26. ispucao iz brena, ceskog samo gledao.
utisak-procecan. ako nemas redenike da se prekrstis ko partizanski mitraljezac- nije to-to Mr. Green
..od podataka vidim je bren konstruisan za .303 british municiju,( posle ww2 i za 8mm x 57 i 7. 62 nato.) a ceski original za 7.9 x 57.

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 5337
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Ma nista dok ne osjetis vrele cahure po lijevoj ruci ( mada izgleda poslije ko boginje ).
Smile . Hoce to poslije Rambo stavova sa PKM -om.

Nego Zastava pravi m 70 AB 3 koja nema tromblonski nisan ( zatvaranje gasnog kanala ) . Nema ni M 72 .

Da li bi uz drugaciju polugu ( znaci bez t . nisana ali da zatvorimo gasni kanal ), dobili malo polozeniju putanju zrna ( vise barutnih gasova bi potiskivalo zrno ? ) .

Znaci zelimo ostvariti precizni hitac i iskoristimo to ?
Sad pitanje je balistike koliko se dobije .
( jeftino rjesenje )

offline
 • Pridružio: 03 Mar 2010
 • Poruke: 544

dobri covek ::
Је ли то због првог априла? Мислим о Брену. По свему што сам ја сретао по књигама, мрзели су га сви, управо због оквира, једноструког ређања метака, честог заглављивања, не баш мале тежине, нишана...
Све књиге на ту тему, које сам читао, и све што сам на рачун тог ПМ чуо (а ипак су ме школовали у пешадијском школском центру у Сарајеву, знали су шта причају) је да је кориштен зато што га је било много, што је муниције било много у магацинима и што је био јефтин.
Уосталом код нас сам га у употреби видео једино "на бункеру" затворског зида у време када се у ЈНА и ТО навелико користио МГ-34/42/М-53. После ни толико. Није га било чак ни у соби са наставним оружјем у касарни у Сарајеву, а тамо је било свега и свачега. Једино по спомен собама, и то оних најстаријих јединица.

Uz dužno poštovanje, da vi niste zamenili Bren i Sten? Naime, britanski PM nije imao jednostruko ređanje metaka u okviru, a nije bio ni sklon zastojima ako se poštuju procedure (metak-dva manje u okviru i slično).
I oko te priče o tome da je korišten jer ga je bilo mnogo i bio je jeftin - deluje mi kako je u pitanju nesporazum. Pomenuto važi za Sten, a Bren ni u kom slučaju nije bilo jeftino oružje za proizvodnju.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6498UTVA Lasta M95 školski je klipno - elisni avion tandem konfiguracije sjedišta namijenjen osnovnoj obuci, akrobatskom letenju, taktičkom i noćnom/instrumentalnom letenju te osnovnoj obuci u upotrebi oružja. Metalne je konstrukcije. Navode se i COIN kapaciteti, patroliranje i izvođenje manjih napada.

Avion se nudi u većem broju konfiguracija - zavisno od dubine i širine budžeta kupca. Modifikacije mogu uticati i na težinu samog aviona. Proizvođač stremi razvoju novih kontejnera sa naoružanjem i senzorima za opremanje aviona te turboprop verziji sa unaprijeđenim školskim i borbenim sposobnostima.

Postoje tri verzije Laste - Lasta 95N, Lasta 95V-54 i Lasta 95P-2. Osim Ratnog Vazduhoplovstva Srbije Lasta je svoju namijenu pronašla i u RV Iraka. Irak je 2009 kupio 20 ovakvih aviona sa zahtjevom da aviona bude prilagođen slobodno padajućih bombi i mitraljeza. Lasta 95 opremljena je sa dva potkrilna nosača kapaciteta 120kg.
Za avion su zainteresovani i Angola, Alžir i Libija. Težina praznog aviona iznosi 888kg, maksimalna poletna 1210kg, krstareća brzina 280 km/h.

https://en.wikipedia.org/wiki/Utva_Lasta

http://www.military-today.com/aircraft/utva_lasta_m95.htm

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6498

Kombinovana jurišna puška ZH 05ZH 05 kombinovani sistem jurišne puške/potcijevnog bacača. Kineski odgovor na neuspješni američki oružni sistem XM 29 OICW i nešto uspješniji južnokorejski oružni system K 11. Vjeruje se da je sistem u upotrebi u pojedinim jedinicama kineske vojske.

Radi se o kompleksnom oružju koje kombinuje jurišnu pušku 5,8mm i jednometni bacač granata 20mm sa mogućnošću korištenja više tipova municije te elektronskim sistemom osmatranja koji se koristi i za precizno nišanjenje i puščanom cijevi i bacačem odnosno njegovom airburst municijom sa pre – set elektronskim upaljačima na definisanim dometima.

Puščana komponenta ZH 05 jedna je od najkonvencionalnijih. Bazirana je na Tajp 03 jurišnoj pušci sa uobičajenim sistemom pozajmice barutnih gasova i hranjenjem iz okvira kapaciteta 30 metaka. Puška je teška 5kg.

Bacač granata je postavljen iznad puščane komponente, jednometan je bolt akcije sa punjenjem iz zatvarača namjenski dizajnirane municije 20mm. Za razliku od južnokorejskog i američkog modela Kinezi nisu koristili poluautomatski bacač granata sa hranjenjem iz okvira radi redukcije mase kombinovane puške i izbjegavanja glomaznosti. Posle serije testova sa prototipovima opremljenim sa okvirom za bacač granata takva karakteristika ocijenjena je nepotrebnom. Ne samo da je smanjena masa već je pojednostavljena upotreba namjenske municije.

Municija od 20mm dostupna je u nekoliko verzija – sa air burst bojevim glavama pre – programiranim kroz elektronsku osmatračku jedinicu, pancirne granate za lakooklopna vozila i specijalnim rasprskavajućim punjenjem koje može biti korisno protiv malih pokretnih meta poput taktičkih UAVa. Maksimalni efikasni domet protiv stacionarnih meta iznosi 800 metara. Projektil je težak oko 85 grama, ubojni radijus fragmentarne bojeve glave iznosi 7,7 metara.

Iako se pominje mogućnost upotrebe programabilne municije 20mm sa elektronskim upaljačima, Kinezi preferiraju namjenske tipove municije bez elektronskog bagaža. Smatra se da na zapadnoj programabilnoj municiji 20mm elektronika, baterije i senzori zapremaju 60% granate limitirajući veličinu bojeve glave i njenu ubojnu moć. Kinezima mnogo znači ranavajući potencijal njihove air burst municije naročito u urbanim uslovima koji se na testovima pokazao boljim čak i od ručne bombe približavajući se po efikasnosti pešadijskim minobacačima.

Jednometni ručno puneći sistem bolt akcije omogućuje strijelcu da lako puni bacač granata municijom specifično namjenjenom datoj taktičkoj situaciji bez potrebe za bavljenjem programiranja elektronskih upaljača granate. Ovo je povećalo pouzdanost granate i redukovalo masu oružja zahvaljujući jednostavnijoj elektronici.

Razvijena su tri tipa municije za bacač. Konvencionalna trenutna granata, air burst granata i ono što se naziva tajnim oružjem – rasprskavajuća granata. Opisano je da granata eksplodira u baraž šrapnela na kastomizovanom dometu setovanom od strane korisnika. Na testovima granata je pokazala veliku efikasnost uz veliku supresivnu vrijednost u urbanim uslovima.

Osmatračka jedinica je elektronski divajs koji uključuje laserski daljinomjer, balistički kompjuter i programerski interfejs za granate. Optički sistem nije integrisan sa oružjem i može biti lako zamijenjen čineći sistem dostupnijim, fleksibilnijim sa mogućnošću nadogradnje. Osmatračka jedinica može transmitovati video na spoljne displeje, na šlemu montirani okular što omogućava dejstvo iz zaklona bez izlaganje glave i torza strijelca neprijateljskoj vatri.

Standardno odeljenje kod Kineza podijeljeno je na mitraljeski i RPG tim. Smatra se da će svaki vatreni tim dobiti po jednu kombinovanu jurišnu pušku ZH 05 čime će se vatrena moć odeljenja znatno uvećati.

ZH 05 5kg/30 metaka 5,8mm/jednometni bacač 20mm/3.000$
XM 29 6.8–8.2 kg/30 metaka 5,56mm/šestometni bacač 20mm/12.000$
XM 25 5,5kg/nema 5,56mm/četvorometni bacač 25mm/25.000 – 35.000$
K11 6.1 – 7.2kg/30 metaka 5,56mm/petometni bacač 20mm/14.000$

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 24809
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Deluje realno i svedeno. Umesto da prave komplikovanu MP municiju, ubacuju metak koji odgovara situaciji. Nije mi jasno što su toliko štucovali cev, kao da nije smela van obloge da štrči. Ovde se lepo vidi i položaj laserskog daljinomera.Ako je verovati PakDef

Citat:Caliber 5.8x42 mm
Grenade caliber 20 mm
Weight 5 kg
Length 950 mm
Barrel length ~ 520 mm
Muzzle velocity ~ 930 m/s
Muzzle velocity (grenade) 220 m/s
Cyclic rate of fire ~ 650 rpm
Practical rate of fire 40 - 100 rpm
Practical rate of fire (grenade) 5 rpm
Magazine capacity 30 rounds
Magazine capacity (grenade launcher) 1 round
Sighting range ?
Range of effective fire ~ 500 m
Range of effective fire (grenade) up to 800 m


Sve mi se čini da je granata poput južnoafričke 20x42mm

offline
 • Pridružio: 16 Feb 2017
 • Poruke: 205

Al Kinez prebio prst na obaracu da nije od upotrebe ove sklopocije, i njene funkcionalnosti.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12896

I dalje ne shvatam integraciju BG u pusku.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 692 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 4 sakrivenih i 644 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Areal84, babaroga, bankulen, baza, Belac91, dane007, danilopu, darkstar101, DENIRO, dogodine, Drug pukovnik, Duško, h8propaganda, Hektor, kunktator, L3g1oN, madza, Milos ZA, nenad81, ostoja, pedja63, poludime, raketaš, repac, Ričard, RJ, rovac, S-lash, sabros, Sale.S, segax1, shone34, Sirius, Snorks, Sr.Stat., suton, trajkoni018, vasa.93, vasaw, Vladimir 03, vukdra, Warhawk, yrraf