Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

44

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22988

Kako od Leoparda i dve kante napraviti JEFTIN wc u tri poteza iz priloženog.

Sve ostalo je nastavak gornje rabote...
Malo i šale u ovaj vaš ozbiljni deo sa JEFTINIM skalamerijama a jefte nigde...

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Napisano: 08 Dec 2016 0:21

voja64 ::Kako od Leoparda i dve kante napraviti JEFTIN wc u tri poteza iz priloženog.

Sve ostalo je nastavak gornje rabote...
Malo i šale u ovaj vaš ozbiljni deo sa JEFTINIM skalamerijama a jefte nigde...


Nisu snimili kako se briše novinama, a i to je dio neophodnih poteza iz ovog jeftinog rešenja.

Dopuna: 08 Dec 2016 23:02


izvor http://www.tankovedia.ru/catalog/ukraina/btr-7

BTR 70DI/ BTR 7 Zaštitnik ukrajinski je oklopni transporter razvijen u državnom remontnom zavodu u Nikolajevu. Radi se o dubokoj modernizaciji sovjetskog BTR 70.
Do sada je proizvedeno 13 ovakvih oklopnjaka i dvoje komandno - štabnih vozila BTR 70DI - 02 (mogućnost korištenja WiMAX i WiFi).
Cijena ovakvog vozila iz 2014 godine iznosila je 3 miliona grivni (četiri puta jeftinije od cijene jednog BTR 4).
U odnosu na BTR 70 zaštita kod BTR 70DI je ojačana - protivminska zaštita podignuta je na klasu 3A i 3B po klasifikaciji NATOa sa protivminskim sjedištima uz prevlačenje unutrašnjosti kevlarom + postavljanje kompleksa aktivne zaštite "Zaslon". Tu je i standardna zaštita od streljačkog oružja.

Od naoružanja na transporter može biti sačuvano postojeće jednočlano bojevo odeljenje BUG stabilisano u dvije ravni sa PAM KPVT 14,5mm, PKT 7,62mm + instalacija AGS 17 30mm i dvije PORV "Barijer" dometa 5000 metara.
U ponudi je i bojevi modul Ingul sa automatskim topom 30mm i sistemom dimne zavjese "Tuča".

Za osmatranje postavljen je televizijski, kombinovani dnevno - noćni nišan sa laserskim daljinomjerom te sistem panoramskog pregleda "Panorama".

Vozilo pogone dva motora FPT IVECO Tector (2x150ks/EURO 3) koji uz mehanički šestostepeni menjač goni vozilo po drumu do 100km/h i po ispresijecanom terenu 60km/h uz radijus od 860/500km. Novim motorom uklonjen je jedan od značajnih problema oklopnjaka serije BTR, a to je značajna potrošnja goriva. Novim motorima rashod goriva na 100 kilometara iznosi 19x2 litara (duplo manje od Kamazovskih motora). Resurs kod novih motora iznosi 200.000km.
U odnosu na bazni model masa vozila je umanjena za 800 kilograma.

Vozilo je zaštićeno od dejstva ABH oružja, a opremljen je i sistemom za automatsko gašenje požara te klima uređajem.

Osim komandno - štabnog vozila razvijena je i policijska verzija, oklopni sanitet, te oklopna remontno evakuaciona mašina sa kranom KSS 1.


Vozilo je testirano sa preko 30.000 pređenih kilometara (3.000 kilometara arabijske pustinje tokom testiranja u UAE) u uslovima od minus 40 do +55 stepeni i na visinama od 2500 metara. Posadu čine vozač, komandir i nišandžija uz 7 potpuno opremljenih strijelaca.
Vozilo ima visoke dinamičke kvalitete, povišenu prohodnost i amfibijnost i u stanju je da prati tenkove prelazeći rovove, tranšeje i vodne pregrade.

U izgradnji ovog vozila primjetna je upotreba uvoznih komponenti iako postoje domaći ukrajinski analogi boljeg kvaliteta i razumnije cijene.


izvor http://newsmilitary.narod.ru/VH-btr70di.html

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22988

Дали је овај --BTR 70DI/ BTR 7 Zaštitnik--прошао и испитивања у како Украинци зову АТО борбе око Луганса и Доњецка.
Ако јесу зна ли се како су прошли?

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

voja64 ::Дали је овај --BTR 70DI/ BTR 7 Zaštitnik--прошао и испитивања у како Украинци зову АТО борбе око Луганса и Доњецка.
Ако јесу зна ли се како су прошли?


Zna sam da ćeš ti ovo da pitaš. Ima slika sjebanih osmotočkaša ali mislim da su to standardni BTR 70. Sva ova rešenja ciljana su za izvoz, nema ukrajinska vojska keša za to planinarenje (eventualno nešto veće serije BTR 3 i 4 koji su otkinuti od izvoza i poslani na Donbas).

https://www.youtube.com/watch?v=CyduQceUtck

Test drajv BTR 4 od strane Donbašana. Uglavnom staklo čeonog prozora izdržavalo je hitac iz snajperske puške, čeoni i bočni oklop dosta su toga odradili, za cijenu od 1,1 - 1,6 milion dolara dobijalo se vozilo ja mislim sa sve oružnom stanicom sa topom od 30mm što je neuporedivo povoljnije od zapadnih parnjaka uglavnom u klot verziji. Ima informacija o slabostima BTR 3/4 vozila, ipak to pravi jedna sirotinja za drugu sirotinju (često po hitnoj narudžbi) ali po riječima jednog ruskog oficira što platiš to i dobiješ, odnosno vozilo radi svoj posao.

https://www.youtube.com/watch?v=1F1X1GkwrNk

Četvorka kod Slavjanska.

https://www.youtube.com/watch?v=K115hAyMU0E


Ni Viktoru se neke stvari ne sviđaju. Među prvima bučnost u odnosu na stare sovjetske benzince. To je još davno pominjao Ljubisav na konto njihovih modernizacija.

offline
 • Pridružio: 17 Feb 2016
 • Poruke: 1198

Uh, ima slika i sjebanih BTR 3, a i BTR 4 u Donbasu, ima i snimaka zarobljenih, a ima i slika zarobljenih i uništenih i u Iraku, za tu modernicazciju BTR 70DI mislim da nisu otišli dalje od par komada ili bar ja nisam negde našo nešto više ili video slike.
Iračani su bili prilično nezadovoljni kvalitetom izrade BTR 4, pa su prihvatili samo prvi kontigen, a ostalo otkazali, pisalo se o tome i na forumu.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Ovod – točkaško oklopno vozilo razvijeno 2015 naporom kolektiva inženjerskog centra Žitomirskog oklopno – tenkovskog zavoda na šasiji sovjetskog armijskog teretnog vozila GAZ 66.

Oklopno vozilo ima trambus kabinu sa motorom i odeljenjem upravljanja dok je u srednjem i zadnjem dijelu vozila razmiješten desantni odsjek. Vozilo ima poslugu od dva operatera, a prevozi nekoliko (do 12) pešadinaca.

Oklopna zaštita bazirana je na modulu od zavarenih čeličnih ploča postavljenim pod uglom. Oklop obezbjeđuje zaštitu od vatre streljačkog oružja, a može biti pojačano postavljanjem dodatnog oklopa na desantnom odsjeku vozila u vidu perforiranih čeličnih ploča zašarafljenih na odstojanju od osnovnog korpusa. Masa kompleta dodatnog oklopa iznosi oko 200kg i po proizvođaču nivo zaštite oklopnog vozila povećava se do trećeg nivoa po standardu STANAG 4569 što obezbjeđuje zaštitu od pancirnih zrna 7,62х51 мм НАТО i 7,62х54 мм sa daljine veće od 30 metara.

Iskrcavanje/ukrcavanje iz vozila vrši se kroz otvore na donjim bočnim stranama vozila i otvor na zadnjem dijelu vozila. Ukupan kapacitet rezervoara za gorivo iznosi 220 litara.
Po proizvođaču, oklopno vozilo odlikuje široka funkcionalnost (univerzalni oklopni modul omogućava prepravljanje običnog armijskog teretnjaka u oklopno vozilo za prevoz desanta, transportno vozilo za prevoz tereta, oklopni sanitet, komandno vozilo ili pokretnu radionicu).
Nevelika cijena i tehnologičnost proizvodnje (1100 modula na godinu) omogućuju masivnost proizvodnje oklopnih vozila u kratkom roku (montaža modula na šasiji teretnjaka sa skinutom kabinom traje manje od jednog sata).

Kao baza za potrebe izrade vozila koriste se široko rasprostranjene šasije armijskih teretnjaka GAZ 66 sa snažnim hodnim dijelom, pouzdanim agregatima, jeftinim rezervnim dijelovima, prisutnim mehaničarima. Dobro postavljene oklopne ploče pružaju zaštitu od streljačkog naoružanja uz mogućnost postavljanja dodatnog oklopa i rešetkastih ekrana.
Vozilo je poboljšavano radi normalizovanja ergonomičnosti kabine (povećanje visine plafona inače vozač ne smije biti visočiji od 1,5m), otvaranjem puškarnica u desantnom odsjeku, mogućnost transformacije sjedišta u ležaj za lakši prevoz ranjenih, mogućnost postavljanja navigacionog kompleksa SN 3003 Bazalt, te druga poboljšanja.

Mane vozila su nedostatak ergonomičnosti u kabini (visina plafona) te vozač pritisnut motorom, niski, tijesni, uski desantni odsjek sa klupom po centru, nedostatak puškarnica na bočnim stranama desantnog odeljenja, slabo postavljeni bočni ekrani koji ne bi uradili mnogo u slučaju RPG, nedostatak ventilacije.
Valja reći da je Ovod razvijen u državnom zavodu, a ne u firmama u vlasništvu na primjer Petra Porošenka.Vozilo je naoružano PAMom 12,7mm postavljenim na krovu (otvorena ugradnja), pokreće ga motor Hyundai D4DB sa maksimalnom brzinom na drumu od 95km/h. Masa vozila iznosi 7,5 tona, visina 2,68m, radijus na drumu 1200km, točkaške formule 4x4.http://www.arms-expo.ru/articles/124/71005/
Sa sajta nekakvoga Denisa

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 22985

Kad smo kod jeftinih rešenja evo jedno iz kuhinje DNR/LNR doduše budževina no izgleda da dela MB.
offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

http://military-informant.com/army/v-serbii-predst.....-4kh4.html

http://www.military-today.com/apc/palanca_negra.htm

Palanka Negra prototip je oklopnog borbenog vozila. Privatni je projekat kompanije Azimut DPS iz Srbije. Smatra se low-cost višenamjenskim oklopnim vozilom jednostavnim u dizajnu i tehnologiji. Može biti korišteno za izviđanje, prevoz trupa i tereta, izvlačenje ranjenika, obezbjeđenje drumskih konvoja. Vozilo može biti korišteno i od strane policijskih i žandarmerijskih snaga. Vozilo teži oko 5 tona, visine 2,02m, dužine 4.95m. Pogoni ga dizel motor od 123ks sa maksimalnom brzinom na drumu od 110km/h i radijusom od 500km. Vozilo ima selektabilnu 4x4 konfiguraciju. Na putu sa tvrdom podlogom koristi 4x2 konfiguraciju. Vozilo je opremljeno run-flat gumama. Radijus zaokreta iznosi 9 metara. Na prednjem dijelu postavljeno je vitlo za samoizvlačenje uz 15 metara kabla. Posadu čine komandir i vozač, a vozilo prevozi od 6 do 8 potpuno opremljenih vojnika. Strijelci napuštaju vozilo kroz vrata pozadi. Oklop vozila može biti kastomizovan po zahtijevu naručioca. Pruža zaštitu od malokalibarskog oružja i gelera. Maksimalni nivo zaštite je od sovjetske 7,62x39mm pancirne municije. Vozilo izdržava eksploziju ekvivalentnu 6kg TNT eksploziva.
U osnovi vozilo se naoružava mitraljezom 7,62mm koji može biti zamijenjen mitraljezom 12,7mm ili automatskim bacačem granata 30mm + nova generacija Maljutki.

offline
 • Pridružio: 05 Apr 2009
 • Poruke: 3849
 • Gde živiš: JAGODINA

@Kljift
Vezanio za onaj BTR-70DI...
Osnovna varijanta BTR-70 je teška 11,500Kg, a DI je sa novom kupolom 12,200Kg što bi trebalo da je uvećanje za 700Kg a ne umanjenje za 800Kg.
http://www.army-guide.com/eng/product3165.html

I jedno pitanje uopšteno. U osnovnoj varijanti kupole koja je elevacija mitraljeza 14,5mm?

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Vjerovatno nisam dobro razumio težinu oko kupola Bug i Ingul. Tu je razlika od nekih 800 kila.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 332 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 1 sakriven i 315 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, Bane san, cvrle312, Djokislav, ekser222, ikan, kovinacc, nuke92, phantom A, Skywhaler, stegonosa, t84dar, Toni, Trpe Grozni, Vlada78, wolverined4