Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

43

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491


izvor www.otvaga.2004.narod.ru

izvor UK Armed Forces CommentaryTeška bojeva mašina plamenostrijelaca. Namijenjena je prevozu naoružanja i ljudskog sastava plamenobacačkog odeljenja na kontakt sa protivnikom. Usvojena je u naoružanje 2001. Cijena jednog vozila iznosi od 180.000 do 300.000 eura zavisno od kursa rublje.
Bojeva mašina plamenostrijelaca nastala je na komponentama i agregatima tenka T 72. Mašina je podijeljena na dva dijela, motorno – transmisiono i odeljenje upravljanja zajedno sa desantnim odeljenjem. Kupola tenka zamijenjena je nadgradnjom. BMO T ima sličnu zaštitu kao tenk. Vozilo ima kompozitni čeoni oklop i opremljeno je sa ugradljivim ERA panelima. Unutrašnjost vozila obložena je kevlarom. Vozilo je opremljeno ABH zaštitom te automatskim sistemom za gašenje požara. Teški oklopni transporter opremljen je daljinski upravljanim mitraljezom 12,7mm. U upravljačkom modelu nalaze se mjesta za vozača, komandira i 7 članova desanta. Osim toga u vozilu se stokira 32 ručna plamenobacača iz serije RPO.

Za izbacivanje dimne zavjese postavljeno je 12 bacačkih sistema 81mm iz sastava kompleksa elektrooptičke aktivne zaštite od visokotačnog oružja Štora. Tu su i pribori osmatranja za vozača, komandira te članove desanta. Za vezu se koristi radio stanica R 174.

Članovi desanta napuštaju vozilo preko kapaka sa krova ili sa zadnje strane. BMO T koristi šasiju tenka T72, pogoni ga В-84-1/В-84М snage 840Ks sa maksimalnom brzinom na drumu od 60km/h. Vozilo je opremljeno ralom za samoukopavanjem. Bojeva masa 43,9 tona. Težina vozila iznosi 43,9 tona, visina 2,1 metar, dužina 6,8 metara.
BMPT 72 iliti Terminator 2 privatni je projekat Uralvagonzavoda. Dalji je razvoj BMPT. Novo vozilo je bazirano na sveobuhvatnoj modernizaciji tenka T 72. Vozilo je opremljeno novom kupolom i ima redukovanu posadu. Vozilo je namijenjeno pružanju podrške tenkovima naročito u urbanim zonama. Glavni zadatak je dejstvo po neprijateljskoj pešadiji te suzbijanju gerilskih taktika usmjerenih na tenkove. Osim toga vozilo je osposobljeno za dejstvo po oklopnim vozilima, tenkovima te niskoletećim helikopterima. Terminator 2 može da djeluje kao multiplikator vatrene moći značajno uvećavajući efikasnost tenkovskih jedinica. Vremešni tenkovi T 72 i dalje su u upotrebi u mnogim armijama svijeta gdje se velike količine istih nalaze u aktivnoj upotrebi ili na konzervaciji. Ovi tenkovi nisu uporedivi sa savremenim tenkovima po vatrenoj moći, oklopnoj zaštiti i pokretljivosti. Uralvagonzavod nudi mogućnost unapređenja ovih tenkova u versatilne borbene mašine, naročito potrebne i prilagođene sukobima u kojima nema linije fronta. Kupola se može integrisati i na tenkove T 55.

Originalna kupola se tenka T 72 zamjenjuje se novom besposadnom kupolom BMPT 72 nižeg profila. Naoružanje je montirano sa spoljnje strane. Čine ga dva dvostruko hranjena topa 30mm sa širokom lepezom municije, spregnuti mitraljezi 7,62mm, četiri lansera za rakete Ataka, dometa do 5km sa tandem kumulativnom, trenutnom i termobaričkom bojevom glavom. Lanseri su zaštićeni od vatre malokalibarskog oružja i gelera.

Posadu čine komandir, nišandžija i vozač. Nivo zaštite je isti kao kod modernih tenkova. Vozilo ima integrisane ERA panela. Oštećeni moduli se mogu zamijeniti u poljskim uslovima. Zadnji kraj, šasija i kupola vozila natkrivaju se rešetkastim oklopom za zaštitu od RPG projektila. Kupola Terminatora 2 bolje je zaštićena od prethodnog modela (lanseri raketa zaštićeni su od dejstva malokalibarskog oružja). Unutrašnjost je obložena Kevlarom. Tu su i ABH zaštita i automatski sistem za gašenje požara. SUV ima dnevno/noćne kapacitete i bolji je od prethodnog modela. Vozilo ima komandirsku panoramsku spravu.

Za pogon se nude dva motora, višegorivi dizelski V-84MS od 840konja standardni sa T 90 ili novi V-92S2 višegorivi dizel od 1000Ks. Maksimalni radijus sa spoljnim tankovima iznosi 500km sa maksimalnom brzinom na drumu od 60km/h. Vozilo je opremljeno i pomoćnom pogonskom jedinicom koja pokreće sisteme na vozilu kad je glavni motor ugašen. Vozilo je opremljeno priključcima za samoukopavanje. Sa malom pripremom vozilo forsira vodenu prepreku dubine do 1,8 metara. Sa opremom za podvodnu vožnju prolazi kroz vodenu prepreku dubine do 5 metara. Težina vozila iznosi 44 tone, visina 3,4 metra, dužina 7,2 metra.


izvor http://www.morozov.com.ua/eng/body/bmt72.php

BMT-72 – sveobuhvatna ukrajinska modernizacija tenka T 72. Radi se o neobičnom projektu koncepcijski sličnom izraelskim Merkava tenkovima. Tenk opslužuje posada od 3 člana uz akomodaciju 5 strijelaca. Vozilo je dizajnirano da bude i transportno i borbeno. Može da prevozi strijelce na bojnom polju pod teškom neprijateljskom vatrom za razliku od slabije oklopljenih borbenih transportera. BMT 72 u zavisnosti od situacije može trenutno da rasporedi streljačku pešadiju. Može da djeluje samostalno ili u sadejstvu sa ostalim tenkovima.

BMT 72 koristi kompaktniji no snažniji motor od tenka T 72. Radi se o ukrajinskom 6TD-2 diesel motoru snage 1200ks koji pogoni tenk na drumu da maksimalne brzine od 60km/h. Radijus iznosi 750km. Vozilo ima produženu šasiju sa jednim dodatnim točkom na obije strane. Korpus za smještaj strijelaca pozicioniran je između motora i kupole. Strijelci ulaze/izlaze iz vozila preko tri odvojena kapka. Zavisno od situacije vojnici mogu da napuste vozilo ili da dejstvuju iz otvorenih kapaka. Vozilo je opremljeno ukrajinskim ERA panelima uz sisteme poput Štore.

Čini se da je BMT 72 opremljen kupolom od tenka T 80UD, takođe modernizovanom. Glavno oružje je top od 125mm uz karuselski autopunjač. Ispaljuje APFSDS, HEAT i HE-FRAG uz kroz topovsku cijev ispaljive vođene protivoklopne rakete. Borbeni komplet iznosi 30 granata. Sekundarno naoružanje čine spregnuti 7,62mm mitraljez uz daljinski upravljani na krovu kupole 12,7mm. Uz opremu za ronjenje forsira vodenu prepreku dubine do 5 metara. Težina tenka iznosi 50 tona, visina 2,28m, dužina tijela 8,7 metara.
Zanimljiva koncepcija rodila se u svijetlu činjenice da mnoge armije svijeta na zalihama ili aktivnoj upotrebi imaju T 72 tenkove. Oni više nisu izazov za moderne tenkove ali i dalje posjeduju relativno dobre osobine. Ovakva modernizacija čini aktivne/rezervne T 72 tenkove i dalje upotrebljivim naročito u slučaju asimetričnih/protivgerilskih ratova sa izvođenjem netipičnih vojnih operacija u kojima su se lakooklopljena vozila za prevoz streljačke pešadije pokazala ranjivim. BMT 72 pod teškom vatrom može da prevozi pešdiju, po potrebi je trenutno raspoređuje uz zadržavanje mogućnosti da dejstvuje kao tenk.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12713

Nista od toga ne moze ni priblizno prici kategoriji "jeftina resenja"..

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491

Kako kad se koriste postojeće komponente. Eventualno nova kupola kod Terminatora.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12713

Sva tri vozila (dva zapravo, drugo je ostalo na nivou jednog prototipa) su novo napravljena i nimalo jeftina.
Prestani zaboga da spemujes temu stvarima koje ti se svidjaju i uradi neko istrazivanje pre nego sto stavis nesto.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491

bojank ::Sva tri vozila (dva zapravo, drugo je ostalo na nivou jednog prototipa) su novo napravljena i nimalo jeftina.
Prestani zaboga da spemujes temu stvarima koje ti se svidjaju i uradi neko istrazivanje pre nego sto stavis nesto.


"В 2009 году Государственный Оборонный заказ предусматривал поставку как минимум двух единиц БМО-Т в в/ч 91416. Стоимость одной единицы БМО-Т на 2009 год составляла 12 322 050 рублей 00 копеек."

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12713

Pogledaj koliko je to bilo para tada u $.

online
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 317

http://nevskii-bastion.ru/halberd/

Јефтино решење које би нашим ракеташима одлично "радило пос'о" наредних десетак година...

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491

bojank ::Pogledaj koliko je to bilo para tada u $.

268.000 - 293.000 eura.

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 22968

The THeMIS ADDER in combat

http://newatlas.com/themis-adder-weaponized-ugv-live-tests/46749/

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491Т-72Е1/T-72UA - ukrajinski projekat modernizacije tenka T 72. Cijena modernizacije iz aprila 2014 godine iznosila je između 200.000 i 250.000 dolara.
Radi se o modernizovanoj varijanti tenka T 72B osnaženoj novim motorom, transmisijom povećane efikasnosti, klima uređajem, autonomnim elektroagregatom i dinamičkom zaštitom. Na kupoli tenka postavljena je dinamička zaštita "Nož", a na tijelu tenka zadržana je dinamička zaštita "Kontakt 1".
Osim motora 5ТДФМА/1050ks zaТ-72Е1 i 5ТДФЄ/900ks za Т-72Е u motorno - transmisionom odeljenju postavljen je pomoćni motor radi obezbjeđenja napajanja svih potrošača, uključujući i klimu kada je motor ugašen. Prilikom modernizacije zadržava se postojeći sistem hlađenja. Modernizacija je omogućila upotrebu tenka u uslovima žarke klime (sa temperaturama od preko 50 stepeni).

U sastav standardnog nišanskog kompleksa 1А40-1, uveden je dodatni nišan/pribor navođenja 1К13-49 koji omogućava upotrebu ukrajinskih kroz cijev topa ispaljivih vođenih raketa "Kombat".

Na tenku su značajno poboljšane karakteristike redovnog i investicionog održavanja sa smanjenjem troškova za iste.

Težina tenka iznosi 42,7 tona.

Ukrajinci su izvezli 200 tenkova Etiopiji, a nudi se i Kazahstanu.

http://andrei-bt.livejournal.com/72404.htmlKazahstanska modernizacija obuhvata poboljšani nišansko - osmatrački sistem komandira sa PATom sa distancionim upravljanjem, te kompleks optičko - elektronskog protivdejstva "Varta".

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 557 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 5 sakrivenih i 521 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, A.R.Chafee.Jr., aaaa, aleksmajstor, cikadeda, Cirkon, Dragan Smiljanić, Drug pukovnik, ILGromovnik, kalens021, komesm, Marko Marković, Mercury, Milan A. Nikolic, Milos ZA, milos.cbr, nadjas_515, nuke92, ognjencakic, ostoja, pedja63, perko91, powSrb, randja26, Recce, RJ, S-lash, Skijavoneska, vlvl, VP6919, zixmix