Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

30

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 24659
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Unimog kao platforma za rodezijsku vojsku

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496http://www.armyrecognition.com/iran_iranian_army_w.....es_uk.html

Oklopni transporter Sarir, iranske proizvodnje. Namjenski je razvijen za Revolucionarnu gardu. Motor je postavljen naprijed dok je na krovu BTR - stajl kupolica sa mitraljezom KPV 14,5mm i spregnutim 7,62mm. Vozilo je 4x4 konfiguracije. Montažom motora naprijed ostavljeno je više prostora pozadi desantnom korpusu sa vratima na zadnjoj strani vozila. Koristi komunikacionu opremu domaće proizvodnje sa dvije velike antene postavljene na zadnjoj strani vozila. Sa svake strane vozila postavljene su po četiri puškarnice sa malim pancirnim prozorima. Za vozača je postavljen veliki pancirni prozor.
Nema informacija o težini, gabaritima, kapacitetu, oklopnoj zaštiti, pogonu. Tvrdi se da su sve komponente vozila 100% iranske proizvodnje.

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22988

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496http://www.rumaniamilitary.ro/rachete-antitanc-in-.....rettyPhoto

TERMRAD sistem rumunske Agentia de Cercetare pentru Tehnica si Tehnologii Militare. Već modifikovana PORV Maljutka M2T radio putem bi bila upravljana sa svog lansera opremljenog i termovizijskom kamerom.
Prvobitno namijenjen za montažu na oklopna vozila može se koristiti i na terenu sa rastojanjem između predajnika i prijemnika do 6 kilometara. U prostorijama udaljenost je drastično smanjena – 100 metara. Na ovaj način obezbjeđuje se dejstvo operatora iz zaklona. Uz modifikacije radio veza mogla bi biti zamijenjena optičkim vlaknom ili kablom. Obrada, prikaz te snimanje slike sa termokamere za upravljanje raketom vrši se jednostavnim lap topom.
Sistem zahtjeva i servomehanizam za orjentaciju lansera , džojstik za kontrolu, termokameru i druge podsisteme za elektronski prenos podataka.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 24659
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Ja bih rekao da je ovo samo distanciono upravljanje lanserom, a ne radio upravljanje raketom.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

http://www.mycity-military.com/PVO-i-sistemi-VOJ/SPYDER-2.html

Spajder (Surface-to-air PYthon and DERby) mobilni raketni sistem PVO malog i srednjeg dometa razvijen od izraelskih korporacija Rafael i IAI.
Radi se o taktičkom sistemu brze reakcije sposobnom za gađanje široke lepeze ciljeva – aviona, helikoptera, bespilotnih letjelica, dronova te precizno navođene municije. Može se koristiti i u trupnoj i u teritorijalnoj PVO. Sistem se montira na teretnom prostoru kamiona od Dongfenga i Tatri do njemačkih i švedskih proizvođača. Koristi miks raketa Pajton 5 i Derbi. Raspolaže sa Lock-On-Before Launch (LOBL) i Lock-On-After Launch (LOAL) modovima djelovanja. Sistem može da prati široku lepezu meta. Ciljevi se uništavaju direktnim pogodkom ili dejstvom blizinskog upaljača.
Lansirni blok je u potpunosti unifikovan za korištenje raketa vazduh – vazduh Pajton 5 i Derbi čime se stokovi raketa i iz inventara avijacije mogu upotrijebiti na ovom sistemu u slučaju nemoći lovaca RV (ili obratno).
Postoje dvije varijante sistema, kratkodometna (SR) i srednjedometna (MR). Oba sistema su brze reakcije, u svim meteo uslovima, network-centric, multi – lanserski i samohodni.
Bateriju čine komandno – kontrolna jedinica, šest vatrenih jedinica, vozilo za snadbjevanje i servisno vozilo. Srednjedometni Spajder MR koristi radar EL/M-2084 MMR dok kratkodometni SR koristi EL/M-2106 ATAR radar. Kod srednjedometnog Spajdera, radar i kontrolna jedinica su posebno dok kod kratkodometnog Spajdera i radar i komandna jedinica su u istom vozilu.
Kod srednjedometnog Spajdera MR osim snažnijeg radara, rakete su busterovane sa efikasnim dometom od 35 kilometara po daljini i 16 kilometara po visini. Vertikalno lansiranje omogućuje polje dejstva od 360 stepeni u roku od 2 sekunde od proglašavanja cilja neprijateljskim od strane sistema. Takođe za razliku od kratkodometne verzije, srednjedometni Spajderi odnosno lansirne jedinice raspolažu sa duplo većim brojem raketa (osam) od kratkodometne varijante koja ih ima 4.
Rakete Pajton 5 (IR + electro-optical imaging) trenutno su najefikasniji projektili v – v u izraelskom arsenalu i jedne od najboljih u svojoj klasi na svijetu. Kao beyond-visual-range raketa osposobljena je za lock-on after launch (LOAL) uključujući sverakursne (i unazad) i sveaspektne napadne sposobnosti.
Derbi je raketa sa aktivnim radarskim samonavođenjem.
Glavne karakteristike sistema su unifikacija sa v – v raketama, efikasnost protiv ciljeva na malim visinama, objedinjavanje dometa po jednom sistemu, fire and forget ili fire and update sposobnosti, dejstva po kombinovanim ciljevima, mobilnost na teškom terenu.
Osim unaprijeđene zaštite od ometanja, bežičnim data – link komunikacijama omogućeno je raspoređivanje vatrenih jedinica na distanci (10km) od komandno – kontrolnih jedinica. Komandno – kontrolne jedinice osposobljene su za koordinaciju sa susjednim Spajder baterijama (udaljene do 100km) i diobu informacija sa višim ešelonima. Sve ovo Spajder sistem čini veoma fleksibilnim u borbenim situacijama.
Vatrene jedinice (samohodni lanseri) kod obije varijante raspolažu sopstvenom optronikom.
Domet kratkodometnog Spajdera po visini iznosi 9km, a po daljini 15km. Srednjedometni dejstvuje 16km po visini i 35km po daljini zahvaljujući busterovanim raketama.
Po nezvaničnim podacima cijena baterije kratkodometnog Spajdera iznosi nešto preko 55 miliona dolara.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496
FK 3

http://www.defencebd.com/2014/05/myanmar-is-getting-hq-12-ks-1-mid-range.html

Kineska varijanta KS1/1A - HQ12 MR-SAM u upotrebi već desetak godina. Radi se o "low end" raketnom sistemu PVO namijenjenom za potrebe cost-efficient zamijene kineskih klonova PARS S 75 - HQ-2 uz ocijenu da bi popunjavanje raketnim sistemima S 300 i HQ9 bilo preskupo. Projekat u početku prvenstveno namijenjen za izvoz pokazao se jeftinom opcijom i tek razvijeni KS 1 uz neke unapređenja po specifičnim zahtjevima posle testiranja uveden je u naoružanja kineske armije kao HQ 12.
Navodi se da sistem vuče korijene iz PARS HQ 2.
Glavne karakteristike:
nova digitalizovana stanica za vođenje sa PESA radarom,
pogon raketa na čvrsto gorivo,
korištenje istog command guidance kao kod HQ 2 zbog kontrole troškova i preobuke,
slične operativne procedure i načini održavanja kao i kod HQ 2.

PVO "sajts" kod Kineza obično čine 6 lansera sa 12 bojegotovih raketa kod teritorijalne PVO. Takođe se pominje i konfiguracija sa 4 lansera i 8 bojegotovih raketa uz 24 dodatne rakete, Planar Passive phased array radarom i logistikom.

Po Viki sistem se u grubo može smatrati ekvivalentnom američkom MiM 23 Houku uz mogućnost dejstava po raketama. Ingeniozni planar passive phased array engagement radar može simultano da prati više ciljeva na 100+ kilometara uz vođenje 6 raketa na 3 cilja istovremeno (dvije rakete po cilju) ili 6 raketa na 6 ciljeva. Novi radar značajno unaprijeđuje performanse sistema u odnosu na originalni KS 1.
Priča se da unapređenje takođe uvećava sposobnost dejstava po metama koje manevrišu na višim G silama.

Osim toga navode se i i nove varijante poput KS-1C sa uvećanim dometom do 70km i FK 3 sa uvećanim dometom do 100km i visinama od 50m do 27km. Lansirna šina je zamijenjena sa lansirnom/transportnim tubama sa dupliranom vatrenom moći od 4 rakete po vatrenom vozilu. FK 3 raspolaže sa dualnim modom command & control guidance system radi suprostavljanja ometanju. Sistem se pojavio 2014.

offline
 • Pridružio: 05 Apr 2009
 • Poruke: 3849
 • Gde živiš: JAGODINA

A cena bi mu okvirno bila?

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

CHARLIE JA. ::A cena bi mu okvirno bila?

"At present, Europe and America do not care for medium-range air defense missiles, and Russia still have large product quantities may provide but the price is equivalent to expensive, so the selection of medium-range anti-aircraft missiles for the country with tight defense budget on the international market is very limited. Therefore, the HQ-12 in line with the developing countries like Myanmar due to relatively cheap."

Source: http://defence.pk/threads/china-sells-myanmar-stra.....z4ABK2OkWK

KUALA LUMPUR, Malaysia - China has offered to sell KS-1A medium-range anti-aircraft missiles to Malaysia in a package that would include a technology transfer of another missile system, a Malaysian government official said. Under the proposal, Malaysian companies also would assemble and customize China's FN-6 Very Short Range Air Defense System. China is willing to accept flexible payment terms from Malaysia for the KS-1A, including counter-trade, barter and even deferred payments. ...

Source: http://aviationweek.com/awin/china-offers-malaysia-technology-transfer

Velika je paleta radara u ponudi, a i popriličan je broj verzija. Nema okvirnih cijena za Burmu i Tajland, a možda se i pogađa ko u kineskom butiku.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496


http://www.wnd.com/2015/10/california-cops-go-kung-fu-on-suspects/

Nunčake, oružje borilačkih vještina. Sastoje se od dva štapa sa kraja spojena kratkim lancem ili kanapom. Pripadaju Kobudovom setu oružja. Tačno porijeklo oružja nije ustanovljeno, vjeruje se da je nastalo u Kini ili na Okinavi. U početku, korištene su kao alatka za obradu riže, odnosno odvajanju zrna od stabljike. Našle su se i u školama borilačkih vještina gdje su se koristile od strane učitelja i učenika zahvaljujući mogućnosti da se podijeljene u tri dijela lakše sakriju od predstavnika vlasti. Vjeruje se i da je oružje razvijeno kao odgovor na zabranu oružja sa oštrim ivicama te verzija po kojoj su nunčake razvili sami seljaci kojima je bilo zabranjeno korištenje u tim vremenima konvencionalnog oružja, poput strijela i noževa tako da su njihovu prazninu tada popunile alatke iskorištene kao oružje.
Iako ograničenih borbenih sposobnosti uz tek nekoliko načina njihove upotrebe nepodesne za korištenje u bunama, nunčake su se pokazale odličnim za situacije iznenadne i nužne odbrane kada bi posjete poreznika i izvršitelja pošle po zlu kod ljudi koji su inače stalno nenaoružani.
2015 godine, policija u gradu Anderson u Kaliforniji obučena je i opremljena nunčakama kao nesmrtonosnim oružjem. Izabrane su zbog mogućnosti da se koriste kako kao napadno oružje tako i kao kontrolni alat.

Dopuna: 14 Jun 2016 22:09

aramis s ::Unimog kao platforma za rodezijsku vojskuOvi Rodezijci su zaista iskorištavali svako parče metala, osovine, motore. Od Landrovera do Unimoga sve prepakovano za savladavanje zasjeda, protivminsko konvojiranje, potjerne akcije.
Šta su sve radili od Aérospatiale Alouette III helikoptera. Kolega Kales je to dobro opisao u svom postu.http://jalopnik.com/5458361/the-rhodesian-pookie-is-not-a-tiny-toy-dog

Protivminski "Pookie" napravljen od dijelova VW Kombija i polovnih guma od Formule 1 pokupljenih sa južnoafričkog Gran prija, te minskog detektora.
Služio je za detektiranje mina na konstatno miniranim drumskim rutama unutar Rodezije štedeći vrijeme i saperski personal. Široke gume i samo vozilo pravili su pritisak na tlo manji od ljudskog stopala čime su prevenirali eksploziju ukopanih mina. Vozilom je upravljao jedan operater u podignutoj, zaštićenoj, V shape kabini.
Legenda kaže da ih je napravljeno 76 komada između 1976 - 80. Nijedno nije detoniralo minu ali ih je izgubljeno 12 komada od daljinski aktiviranih mina. Poginula su dva vozača, jedan od mine za drugog se vjeruje da je nastradao od RPG 7.
Vozilo se pokazalo kao veoma uspješno u svom poslu detektovanja sovjetskih sa velikim učešćem metala minskih sredstava no posao se iskomplikovao u trenutku kada su se Zimbosi prebacili na plastične mine koje je bilo mnogo teže detektovati. Za tu svrhu instalirana je verzija sonara koja je trebala da detektuje razrijeđenu pokrivku na površini puteva što bi moglo da ukazuje na minsku jamu. Sistem nije bio tako efikasan.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 350 korisnika na forumu :: 21 registrovanih, 4 sakrivenih i 325 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, Bane san, boki199777, Djokislav, gasha, goxin, ikan, janezek67, MB120mm, Nesho, novator, Oscar, Skywhaler, t.mile, Trpe Grozni, vlad the impaler, Vlada78, vlvl, voja64, wolverined4