Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

35

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

online
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 22985

Armije DNR/LNR
offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Caveirão (velika lobanja) – oklopni transporter Batalhão de Operações Policiais Especiais – BOPEhttp://bope-elite-squad.blogspot.com/2009/12/bope-.....hicle.html

Radi se o sigurnosnim kombijima adaptiranim u militarizovana vozila. Vozilo je karakteristično crne boje uz oznaku BOPE te zvučnicima sa kojih najavljuju dolazak vozila. Težina vozila izlazi na skoro 8 tona, a prevozi 11 teško naoružanih policajaca. U brojne modifikacije sigurnosnih kombija ulaze i kupola sa punim prečnikom rotiranja i puškarnice na oba boka vozila. Vozilo je izgrađeno da izdrži vatru snažnijih oružja te eksploziva sa dva sloja oklopa te čeličnim okvirima za zaštitu prozora pod jakom vatrom. Gume su obložene glutinoznom supstancom radi prevencije pucanja. Vozilo ima četvoro vrata koje se zaključavaju automatski i nemoguće ih je otvoriti spolja te dva luka jedan na kupoli i drugi na podu vozila za potrebe hitnog napuštanja. Koristi se pri napadima na favele pružajući podršku policijskim snagama, izvlačenju ranjenih tokom okršaja sa organizovanim kriminalom te uklanjanju prepreka na drumovima. Iako je upotreba ovog vozila kritikovana od strane organizacija za ljudska prava za Policiju je esencijalan za zaštitu policajaca angažovanih u getoima.
Novija vozila imaju 10 tona, dva člana posade i prevoze 13 policajaca. Postiže maksimalnu brzinu od 120km/h, izdržljivost 24 časa pri punom pogonu, autonomija do 700km.
Od 2014 policija u Rio de Žaneiru koristi 8 novih oklopnjaka od kojih su četiri za BOPE. Novo vozilo ima ABS kočnice, klimatizaciju koja je osposobljena za rad i sa ugašenim motorom, u slučaju oštećenja gume ostaju u funkciji do 20km. Kapacitet vozila 13 policajaca. Nova vozila karakteriše i veća zaštita te hidraulika za uklanjanje prepreka na putevima.
Vozila su nabavljana po cijeni od 62.000 dolara za potrebe opremanja policije u getoima Rija sa planovima za uvećanje flote u narednim godinama.


Velika lobanja prevrnuta tokom jurnjave na Avenidi Brasil

Gangovi brazilskih getoa počeli su sa izučavanjem taktike borbe protiv policijskih oklopnjaka nabavkom sofisticiranih bacača granata te antimaterijalnih pušaka za dejstvo kroz oklop vozila uz štampanje skripti za protivoklopnu borbu i urbanu gerilu.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496http://www.army-guide.com/eng/product4490.html

http://www.military-today.com/artillery/ee_18_sucuri.htm

EE-18 Sucuri II brazilske Engese iz 1987. Namjena vozila je gađanje tenkova i drugih vozila korištenjem hit-and-run taktike, zaštita bokova borbenih kolona, te kao mobilna rezerva za kontraudare i proboje. Posadu čine vozač, komandir, nišandžija i punilac. Vozilo je teško 18,5 tona, nije amfibija sa visinom od 2,59mm.

Šasija i kupola vareni i oklopljeni sa dva sloja čelične oplate (spoljni sloj tvrđi, unutrašnji mekši). Pancirna ploča dijeli unutrašnjost vozila od pogonskog odijeljenja. Čeoni oklop štiti od municije 20 – 25mm, ostatak od malokalibarske municije i parčadi artiljerijskih projektila. ABH zaštita nudila se opciono. Na bočnim stranama postavljeni su bacači dimnih kutija. Vozilo je dizajnirano u cilju maksimizacije zaštite i manje siluete.

Kupola je opremljena sa potpuno stabilisanim OTO Melara 105mm topom koji može ispaljivati standardnu NATO municiju, uključujući i APDSFS. Kupola i top elektro su pokretani sa manuelnim komandama u slučaju nužde. Sredstvo je opremljeno modernim (jednim od najboljih toga doba) sistemom za upravljanje vatrom koji omogućava gađanje pokretnih i stacionarnih meta dok je vozilo u pokretu ili zastanku. Komandir može da “pregazi” nišandžiju. SUV uključuje digital ballistic computer, moving-target tracking system, computer driven ballistic aiming mark, cant angle correction with automatic input, crosswind correction with manual range input as first emergency mode and a ballistic graticule as the second emergency mode.

Pancirnim zrnom može da probije 150mm oklopa na daljinama od 5.000 metara. Sekundarno oružje mitraljezi 7,62 i 12,7mm. Borbeni komplet 30 granata za top, 800 komada za 12,7mm i 3200 metaka za mitraljez 7,62mm.

Vozač sjedi naprijed dok je motor lijevo što je otvorilo prostor pozadi za smještaj kupole. Servo upravljanje vrši se preko prednjih točkova uz centralni sistem za regulaciju pritiska u gumama.

Posada ulazi/izlazi iz vozila putem zadnjih vrata koja služe i za utovar municije uz krovni luk za vozača i komandira.

Oslanjanje je nezavisno, pozadi hidropneumatskog tipa (bumerang) sa osovinama sa planetarnom redukcijom i blokadom diferencijala. Off - road sposobnosti ocijenjene su kao dobre.

Vozilo pogoni Saab - Scania DSI - 11 dizel motor od 380 konja sa maksimalnom brzinom od 105km/h i radijusom od 700km. Forsira rov od 2 metra i vodenu prepreku od 1,3m.
EE-17 Sucuri - Sucuri I nastao na iskustvu uspješnog razvoja oklopnjaka EE 9 i EE 11. Projekat iz sedamdesetih bio je jednostavan i baziran je na maksimalnoj upotrebi dijelova za komercijalne kamione radi držanja niskim operativnih i troškova održavanja uz veliku logističku nezavisnost. Osim toga vozila su postala poznata i po maloj potrošnji goriva te samovoznosti.
Samo vozilo veoma je slično transporteru EE 11 sa osnaženom i uvećanom Bumerang suspenzijom radi podrške francuskoj FL 12 oscilirajućoj kupoli opremljenoj sa 105mm topom sa auto - punjačem. Za pogon je korišten Detroit Diesel 6V53T V6 motor od 300 konja koji je potpuno opremljeno vozilo težine 18.5 tona pogonio do brzine od 110km/h čineći ga najbržim lovcem tenkova svoga doba. Prototip je intenzivno testiran u mnogim zemljama svijeta. Iako se prototip pokazao uspješnim tokom testiranja nije bilo interesovanja, niti iz inostranstva niti od brazilske armije koja se opredijelila za gusjeničare poput SK 105 Kirasira.
No tokom osamdesetih, novi trendovi zahtijevali su točkaška vozila 6x6, 8x8 i 10x10 konfiguracija, laki i sa snažnim topom. Ovo je ohrabrilo Engesu da krene u projekat EE-18 Sucuri II snažno poboljšanoj i restilizovanoj verziji Sucuri I.

Ova zanimljiva borbena vozila nastala su u brazilskoj kompaniji Engenheiros Especializados S/A - Engesa. Kao privatna kompanija je djelovala u poljoprivrednom i odbrambenom sektoru. U odbrambenom sektoru kompanija je vršila rekonstrukciju, adaptaciju i modernizaciju zastarelih oklopnih vozila i tenkova koje je Brazil dobio tokom i posle WWII.
Industrijski razvoj Brazila stavio je Engesu na čelo kompanija koje su djelovale u različitim sektorima poput Engese Elektronik (podružnice holandskog Filipsa), Nacionalne fabrike vagona te naučnoistraživačke firme Engepeq.
Tokom osamdesetih (do 1993) kompanija je prozvela preko 3300 oklopnih vozila za brazilsku armiju i za potrebe izvoza te veliki broj kamiona.
Radilo se o oklopnim vozilima nastalim na maksimalnoj upotrebi komercijalnih komponenti iz automobilske industrije te već razvijenih komponenti inostranih borbenih sistema koje su sklapane u nova borbena vozila relativno niske nabavne cijene, operativnih i troškova održavanja te velike samovoznosti i logističke autonomije. Sa takvim karakteristikama oklopnjaci su se brzo probili na tržišta azijskih i afričkih država gdje su se naročito dobro pokazala tokom iračko - iranskog rata (u poređenju sa sovjetskim točkašima BTR 60 i BRDM). Krunu razvoja predstavljao je osnovni borbeni tenk EE T1/2 Osorio koji se izvanredno pokazao na testiranju u Saudijskoj Arabiji 1988. Tenk je razvijan u periodu od 1982 - 85 i kao dosta jeftin i pristupačan bio je pobjednik testiranja u Saudi Arabiji 1988 sa boljim rezultatima u odnosu na M1 Abrams, Challenger 1 i AMX 40.
No problemi za Engesu počeli su tokom devedesetih gubitkom 200 miliona dolara u Iraku i neuspjehom prodaje tenka EE T1 Osorio u čiji je razvoj investiran čitav budžet kompanije. Bankrot je proglašen 1993.
Kompanijska fabrika u Sao Đoze doš Kamposu prodata je Embraeru.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Taurus PT 92 / PT 99 / PT 100 / PT 101

http://world.guns.ru/handguns/hg/braz/taurus-pt92-pt99-pt100-pt101-e.html

http://www.thetruthaboutguns.com/2012/11/chris-dumm/gun-review-taurus-pt-92-af/Taurusova linija pištolja Bereta 92F. Serija pištolja sa prvim među njima PT 92 nastala je kada je Taurus kupio kompletnu fabriku italijanske Berete u Brazilu sa mašinama, komponentama i planovima. Zadržali su i Beretinu radnu snagu na njihovim radnim pozicijama.
Pištolj se izrađuje u kalibrima 9x19mm i .40S&W, težine 960g prazan. Okvir 15 metaka uz ponudu i okvira velikih kapaciteta.
Od osamdesetih, Beretin i Taurusov dizajn razvijao se u različitim pravcima i dva pištolja danas dijele tek nekoliko zajedničkih dijelova iako je u početku PT 92 bio egzaktna kopija Berete 92. No i dalje dijele zajedničku liniju i gotovo iste upravljačke mehanizme.
Radi se o velikom pištolju namjenjenom policiji i vojsci. Taurusov PT 92 značajno je unaprijeđen u odnosu na originalni model i trenutno predstavlja dostupan pištolj visokog kvaliteta.

Derivati osnovnog modela

PT 92 C –kompaktni model (skraćeni rukohvat, klizači, cijev), prihvata standardne okvire PT 92.
PT 99 - sličan PT 92 osim zadnjih nišana koji su mikrometarski podesivi.
PT 100 - sličan PT 92 osim što je kalibrisan za .40SW
PT 101 - sličan PT 99 (podesivi nišani) osim što je kalibrisan za .40SW

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

http://www.defence24.com/336088,pilica-anti-aircra.....s-underway

Poljski VSHORAD sistem Pilica na bazi ZUR-23-2SP Jodek kombinovanog artiljerijsko - raketnog sistema (PAT ZU 23 - 2 + GROM LPRS) sa kompjuterizovanim sistemom za upravljanje vatrom te dodatnom optronikom. Osim LPRS Grom sistem će moći naizmjenično da koristi i novije poljske LPRS Piorun.
Optronski modul karakteriše dnevna i noćna termalna kamera + laserski daljinomjer.

Pilica je osposobljena za sadejstvo za mobilnim radarom Sola poljskog Radvara. Kompatibilnost je dokazana na testiranjima.
Tehnologija koju koristi sistem Pilica zasnovana je na 95% poljskog know-how i njihovih proizvodnih kapaciteta. Sistem se smatra ekonomičnim sa pogledom na izvoz kao efektivna modernizacija ZU 23 - 2 PATova. Kod Poljaka predviđa se postepeno uvođenje sistema od 2018 do 2021.

Kod poljskih komentatora sistem nije naišao na dobrodošlicu. Smatraju ga previše "kratkim", Zujke 23mm odavno su dostigle plofon modernizacije i da znanje, novac i kapacitete treba preusmjeriti na PA od minimum 35mm.

offline
 • 13892 
 • Super građanin
 • Pridružio: 15 Jun 2009
 • Poruke: 1345

Svojevremeno je i Srbija razvila nesto slicno.


Bugarski "samohodni" top kalibra 23 mm.

offline
 • 13892 
 • Super građanin
 • Pridružio: 15 Jun 2009
 • Poruke: 1345

Umesto skupih borbenih vozila razne grupe u Libiji i Siriji danas masovne koriste civilna vozila sa montiranim PVO topovima i mitraljezima.


Jos slika razlicitih "budzevina" razvijenih u ratu.

http://greedypix.blogspot.rs/2011/11/secrets-of-pickup-truck.html

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12770

Efikasnost istih tezi 0.

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12268

bojank ::Efikasnost istih tezi 0.
Под условом да је на другој страни нормална војска, а неки који ће да се разбеже после првих хитаца.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12770

To se podrazumeva. Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 366 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 4 sakrivenih i 345 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, A.R.Chafee.Jr., ArmyBoss, cenejac111, CheefCoach, CrazySerb_MLD, Duško, indja, kasalovic1996, KUZMAR, Marko Marković, Milos ZA, pein, vasa.93, vathra, vlvl, voja64