Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

29

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 31838
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Ovo nazvaše "Džihadmobil" Smile
http://www.tvshia.com/farsi/index.php/news/5518-%D.....A%A9%D8%B3


offline
 • Pridružio: 26 Avg 2012
 • Poruke: 1231
 • Gde živiš: Srbija

Stradao deciji karting Mr. Green Imao sam slican kad sam bio mali.

offline
 • 13892 
 • Super građanin
 • Pridružio: 15 Jun 2009
 • Poruke: 1360

Tajlandska armija je malo poradila na zastiti svojih tenkova ugradnjom novog "savremenijeg" oklopa. Very Happy

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6505

Napisano: 10 Maj 2016 17:19
Author 玄史生
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Antelope_A.....130810.jpg

Antelope raketni sistem PVO tajvanske proizvodnje. Čine ga četvorostruki lanser za Tien Chien-I rakete postavljen na vozilima srednje nosivosti (kamioneti poput Hamvija). Sistem uključuje nišanjenje, vođenje, komunikacione komponente te IC vođene rakete sa kontaktnim ili aktivnim laserskim blizinskim upaljačem. Razvoj je počeo 1995 kao nastavak Tien Chien-I programa v - v IC vođene rakete kratkog dometa razvijene za potrebe AIDC F-CK-1 Ching-kuo lovaca. Postoje šaroliki izvještaji o dometu samog sistema, odnosno rakete reda 9 kilometara, 18 kilometara i 4 milje. Sistem koristi infracrveno vođenje.
Naglašava se njegova taktička upotreba, odnosno uloga u teritorijalnoj PVO u kojoj može da sadejstvuje sa ostalim sistemima (radari MPQ-78, PAA L70 40mm) ili da samostalno dejstvuje po dolazećim avionima, helikopterima na zadacima zaštite kritčne infrastrukture poput luka i aerodroma.
Vozilo raspolaže električnim generatorom koji može da napaja sistem svo vrijeme. Vozilo može da tretira ciljeve dok je u pokretu ali se dejstva uglavnom predviđaju iz zastanka. U zastanku četiri hidraulične stope stabilizuju vozilo. Konzola je prilagođena za dejstvo po noći ili po lošoj vidljivosti. Uspješno dejstvuje i sa radarima i sa FLIR sistemima. Raspolaže sopstvenim trening modom za obuku. Maksimalni domet po daljini iznosi 9.000 metara, po visini 3.000 metara. Posadu čini osmatrač i nišandžija. Nišandžija može da vrši gađanje iz kabine vozila ili da prenosnom na tripodu montiranom konzolom djeluje udaljen 70 metara od vatrenog položaja.
Tajvanćani su ovu borbenu jedinicu uparili sa sopstvenim mobilnim radarom za upravljanje vatrom CS/MPQ-78. Radar obuhvata osmatrački radar, radar za praćenje te fotoelektrični monitor. Osmatrački i radar za praćenje pokrivaju opseg nižih i srednjih visina, a osmatrački radar ima maksimalni domet od 30km i sa integrisanim IFF sistemom te radarom za praćenje sa dometom od 20km u relanom vremenu. Pomoćni pasivni elektrooptički kanal sa ugrađenim laserskim daljinomjerom može biti korišten na dometima do 10.000 metara po lijepom vremenu.

Dopuna: 11 Maj 2016 15:13

http://rbth.com/defence/2014/09/12/new_verba_manpa.....39749.html

Verbe mijenjaju Igle.

http://immortaltoday.com/igla-sam-best-mass-produced-manpads/

Predviđa se postepeno smenjivanje Igli su Verbama u Ruskoj vojsci te njihovo nuđenje na međunarodnom tržištu po redukovanim cijenama tog i do sada cjenovno i tehnički najkonkurentnijeg sistema.

Dopuna: 15 Maj 2016 2:59


By en:user:Jason9811 on the English Wikipedia Author Vidiot savant

Poluautomatski pištolj CZ 75 dizajniran od strane braće Koucki/Čehoslovačka. U potpunosti od čelika sa cijevi od kovanog čelika. U konstrukcijskom smislu na pištolju je primjenjeno nekoliko odličnih rešenja već viđenih na drugim modelima. Uz to pištolj krase prihvatljivi gabariti, fenomenalna ergonomija te okvir velikog kapaciteta. Jednostavan za rastavljanje. Precizan (iznad standarda za službeni pištolj) i pouzdan. Mehanička kočnica udarača omogućava nošenje pištolja sa metkom u cijevi i napetim udaračem.
Pištolj je napravljen za municiju 9mm Parabellum. Nastao je od nule, a sa razvojem se počelo 1969 godine u vremenu Hladnog rata i članstva Čehoslovačke u Varšavskom ugovoru što je povlačilo upotrebu pištoljske municije 7,62mm Tokarev i 9mm Makarov. CZ 75 u kalibru 9mm Parabellum nastao je kao kompanijski projekat, gotovo isključivo za izvoz. Nastao je pod velom tajnosti što je u velikoj mjeri onemogućilo njegovo patentiranja u samoj Čehoslovačkoj te u inostranstvu i zaštitu autorskih prava.
Samim tim ovaj izvanredni pištolj naročito za policijske i vojne dužnosti postaje masovno kopiran svuda u svijetu. Kopirali su ga Čileanci, Kinezi, Italijani, Izraelci, Filipinci, Koreanci, Sudanci, Švajcarci, Turci, Englezi te Amerikanci, a vjerovatno i Ukrajinci. Pištolj je doživio masovnu upotrebu te veliki broj modifikacija.

http://world.guns.ru/handguns/hg/chex/cz-75-e.html

Najređa verzija CZ-75 Automatic pojavila se 1992 sa selektorom paljbe koji je omogućavao i automatsku vatru sa teorijskom brzinom od 1.000 metaka u minuti. Namijenjen je specijalnim policijskim i vojnim snagama. Za bolju kontrolu vatre služi okvr postavljen naprijed u specijalnom ulošku ispod cijevi. Raniji modeli imali su produženu cijev sa integralnim kompenzatorima, zadnji modeli imaju standardnu cijev.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6505
Ręczny rakietowy granatnik przeciwpancerny RPG-76 - pierwszy z prawej
(fot. J. Bilski)

http://wojskoitechnika.cba.pl/aaa/rpg/rpg.htm

Granatnik RPG-76 Komar laki je jednometni lanser nevođenih protivoklopnih nadkalibarnih raketiziranih granata. Radi se o lakšoj i manjoj alternativi ručnim bacačima RPG 7 naročito za upotrebu kod vazdušnodesantnih jedinica. Zahvaljujući zakošenim mlaznicama (40 stepeni) koje se nalaze između bojeve glave i odeljka sa gorivom koje skreću ispušne gasove od strijelca, granate mogu biti ispaljivane iz unutrašnjosti zgrada i vozila.
Sistem je razvijen u Poljskoj uz učešće tima bugarskih stručnjaka iz Vojnog instituta u Sofiji. Kasnije je došlo do raskida saradnje sa Bugarima i razvoj je nastavljen kao isključivo poljski projekat. Proizvođen je od strane Precizne tehnike iz Nievladova.
Težina kompletnog sredstva iznosi 2,1kg, dužina 1190/805mm, kalibar granate 68mm, težina granate 1,7kg, probojnost 260 - 300mm, kalibar glatkocijevne tube 40mm, efikasan domet 250 metara. Glatkocijevna tuba kalibra 40mm izrađena je od aluminijuma i istovremeno predstavlja transportno kućište, lanser te okidač same rakete. Na lanseru su i mehanički nišani sa podjelom na 50, 150, 250 metara. Kumulativna bojeva glava kalibra 68mm punjena je heksogenom i sastoji se od kumulativne glave, raketnog motora, stabilizatora i inicijalne kapisle.
Od strane poljske vojske oružje je usvojeno 1985. Granata nije imala sposobnost proboja čeonog oklopa kod savremenih tenkova sa Zapada, a oružje je raspoređeno isključivo u specijalnim jedninicama.
Oružje više nije u proizvodnji, a 2003 povučeno je iz upotrebe. Angažovanjem Poljaka u ratovima u Avganistanu i Iraku oružje je ponovo vraćeno u upotrebu u vazdušnodesantnim i specijalnim jedinicama.
Oružje se isporučuje u drvenim sanducima u vakumiranom plastičnom omotaču. Smatra se efikasnim protivpešadijskim oružjem naročito protiv lakih oklopnih vozila i vatrenih tačaka.

https://www.google.me/search?q=Granatnik+RPG-76+Ko.....UOeSnBM%3A

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6505http://defence-blog.com/army/chinese-type-98-tank-.....npads.html

Kineska instalacija LPRS/MANPAD na tenku Type 98. Povremeno se provlači priča o ovakvim kombinacijama u vidu PATova ili projektila na tenkovskim kupolama (PATovima se pripisuje i mogućnost gađanja nerentabilnih zemaljskih ciljeva za glavni top) ali sve je to bilo "frankenštajnski" i kratkoga daha.
Na internetu se pojavilo kinesko rešenje sa montažom MANPADa sa desne strane kupole dok je na vrhu kupole montirana konzola sa optikom, laserom kojom je moguće upravljati iz unutrašnjosti kupole.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 24872
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Nema jeftinije Mr. Green

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6505Oklopni transporter WZ 551/ redizajn Type 92/ZSL- 92 oklopni je transporter kineske kompanije NORINCO. Iako dizajnom sličan francuskom VABu drugačiji je po dimenzijama, težini i mnogim drugim aspektima. Razvoj je započet 1986 sa redizajnima tokom devedesetih.
Posada 3, strijelci 9, težina 15,3t, visina 2,89m, motor Deutz BF8L 413FC diesel 320 konja, maksimalna brzina po drumu 90km/h, amfibijska brzina na vodi 7 - 10 - 11 km/h, radijus 800 kilometara. Vozilo se izrađuje u konfiguraciji 4x4, 6x6 i 8x8.
Vozilo raspolaže brojnim puškarnicama, sistemom za centralnu regulaciju pritiska u gumama. Na vodi ga pogone dva vodomlazna sistema.
Oko 900 ovih vozila uvedeno je u upotrebu u Narodnooslobodilačku vojsku Kine gdje je korišten od strane njene motorizovane pešadije, a izvezen je i u velikom broju u Alžiru, Argentini, Bosni, Pakistanu, Šri Lanki, Nepalu, Zambiji, Burme, Omana, Venecuele, Zambije i dr.
Vozilo se nudi u velikom broju varijanti i kombinacija naoružano sa mitraljezima 7,62mm, 12,7mm, automatskim topovima 25 i 30mm, kupolne i beskupolne ugradnje, samohodni lovac tenkova sa PORV HJ-9 (Hong Jian-9 ili Red Arrow-9), samohodni lovac tenkova sa glatkocijevnim topom 100mm, samohodni raketni PVO sistem, samohodni minobacački sistem kalibra 120mm sa punjenjem kroz zatvarač te verzija Assaulter sa topom 105mm koji ispaljuje verziju cijevno lansirajuće rakete Bastion.
Tu su i verzije za izvlačenje, komandna, sanitetska, izviđačka, teretna te vojnopolicijska. Na produženoj šasiji instalirana je i haubica kalibra 122mm.
WMZ-551B je verzija sa unaprijeđenom amfibijnošću, vatrenom moći, manevarbilnošću i pouzdanošću.
Cjenovno, vozilo se kreće od 400.000 do 700.000 dolara. Samohodni lovac tenkova PTL02 sa visokopritisnim topom 100mm baziran je na postojećim tehnologijama radi maksimalnog reduciranja cijene razvoja. Za potrebe izvoza nudi se i kupola sa topom 105mm. Širok je i izbor SUVa.
Za potrebe argentinske armije i njihove mirovne misije pod okriljem UN u Južnom Sudanu isporučena su četiri WZ 551 po cijeni od 2,6 miliona dolara. Ugovor uključuje obuku, 12 mjeseci garancije, rezervne dijelove, osiguranje i put. NORINCO je bio jedini ponuđač na tenderu.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 24872
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

CP-20, francuski GIAT M-631 20mm na tronošcu kao sredstvo pešadijske podrške

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23129

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 402 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 2 sakrivenih i 383 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksa-, Arhiv, bankulen, brundo65, dragoljub11987, ivica976, kybonacci, mercedesamg, Miskohd, novator, Panonsky, pein, rovac, sakota79, Snorks, Stole Balkanboy, vasa.93