Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

22

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12770

kljift ::...Ne vidim potrebu za dodatnim oklopljavanjem BMP 2 u vodenim preprekama ispresijecanoj zemlji...

Finci smatraju amfibijske sposobnosti BMP-2 marginalnim i ne preterano znacajnim. Pa ti vidi.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 24659
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Na takvom zemljištu je bitniji nizak specifični pritisak na tlo.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Finska odustaje od programa razvoja/uvođenja nove puške - modernizovaće se Rk62 za upotrebu do 2035


http://www.thefirearmblog.com/blog/2015/08/10/finl.....ntil-2035/

Komandant Finske armije izjavio je da ta nordijska zemlja neće kupovati 5,56mm zamijenu za postojeće 7,62x39mm Rk62 automatske puške već će se ići na modernizaciju kalašnjikovljevskih Valmeta.
Prototip modernizovane 7,62x39mm automatske puške Rk62M predstavljen je 2015. Na ovaj standard adaptiraće se većina modela koje koristi finska armija sa rokom upotrebe do 2035 godine.

Finski general Sepo Tojvonen izjavio je da Finska odustaje od nabavke novog individulanog naoružanja do kraja decenije. Puškama kalibra 5.56mm x 45 NATO, poput belgijanske FN SCAR-L biće naoružane samo specijalne jedinice.
Po generalu Tojvonenu, armija je zaključila da je stara finska automatska puška i dalje efikasno oružje koje ispunnjava zahtjeve bojišta, te će se koristiti još dugo u budućnosti. Ovim su potvrđeni izvještaji finskog MoD da će Rk62 ostati u upotrebi do 2035.
Armija će morati da se nosi sa finansijskim ograničenjima i njihovim implikacijama na odbranu. U nekoliko sledećih godina izvršiće se analiziranje koliko će starijih primjeraka oružja biti pogodno za nastavak upotrebe nakon čega će se odrediti prioriteti programa modernizacije.


www.reddit.com


https://commons.wikimedia.org/wiki/File:7,62_RK_62.....015_03.JPG

Razvijeno je više verzija automatske puške Rk62 (1965) po uzoru na sovjetsku AK (po nekim izvorima na poljsku PMK po licenci izrađivanu u Radomu). Modifikacije mogu obuhvtiti i RK 62-76 / TP, proizvođenu od 1977 - 1982.
Do kraja 2015 napravljeno je 200 prototipova modernizovane puške označene kao Rk62M. Testiranje oružja od strane vojnika obaviće se 2016 godine.
Modernizacija obuhvata opremanje puške sa kundakom podesive dužine, novi - pogodniji remnik umjesto dotadašnje kožne trake, dopunsku univerzalnu šinu STANAG 4694 popularno nazvanu Pikantini lociranu iznad nosača komore.
Takođe uz cijev trebala bi da se nalazi opciona aluminijumska montaža sa tri kratke šine locirane sa strana i po dnu. Služile bi za montažu optičke i opto - elektronske opreme, termalnih sprava, svetiljki, laserskih indikatora.

Finske specijalne snage usvojile su belgijansku FN SCAR-L uz očekivanje da će ih ostatak Finske armije pratiti u tome. Sa proizvodnjom Rk 62 počelo se 1965 godine, a proizvodnja je prestala 1998 godine.
Tu je i Rk 76 - verzija Rk 62 sa presovanim sandukom.

offline
 • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
 • Pridružio: 29 Jul 2014
 • Poruke: 3851

Kakva je ovo portikla na trecoj slici

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496


jz.chinami.com.cn


CCTV 7, via Goujeon at China Defense Forum

http://www.popsci.com/chinas-new-rocket-robot-has-explosive-surprise

Kineski robot borbene inžinjerije sa sistemom za ispaljivanje eksplozivnog pružnog punjenja. „Raketni robot“ čini jednostavna šasija na četiri točka sa municionom kutijom naprijed i motorom, kontrolnim sistemima, jarbolom sa kamerom i komunikacijskom antenom pozadi. Tu je i daljinski upravljač sa montiranim ekranom za prikaz slike sa kamere na jarbolu i još jednim ekranom za prikaz podataka sa robota. Sa svake strane robota nalazi se mali raketni lanser sposoban za ispaljivanje rakete povezane sa lancem eksplozivnih punjenja. Kada se ispali, raketa vuče eksplozivnu liniju iz municione kutije preko minskog polja. Kada se raketni motor isprazni, ekplozivna linija pada na minsko polje uz detonaciju kojom uništava mine ispod sebe. Eksplozija stvara pravu od mina oslobođenu stazu za potrebe pešadije. Eksplozivna linija „raketnog robota“ ima domet od 40 - 50 metara i čisti stazu 1 do 2 metra široku i 50 metara dugačku.

„Raketni robot“ nije velik poput konvertovanih besposadnih tenkova M60 sa obrtnim lancima za čišćenje mina ukupne težina od 70 tona ali može da obezbijedi lako rešenje manjim grupama pešadije u slučaju momentalne potrebe za pravljenje prolaza kroz minsko polje. Pešadijski vodovi, čete, specijalne snage mogu nositi ovog malog robota sa pripadajućim eksplozivnim punjenjem prije nego specijalizovano vozilo veličine tenka ili tešku prikolicu.

Za razliku od sličnih sistema koji zahtjevaju sklapanje, kineski raketni robot momentalno je spreman za dejstvo. Osim toga borbeni inžinjerci mogu da budu iza zaklona tokom razmjene vatre dok daljinskim upravljaju raketnim robotom tokom proboja kroz prepreke. Kao i druga vozila sa daljinskim upravljanjem i ovaj sistem se može koristiti za potrebe izviđanja.

Namjenjen za brzo pravljenje prolaza kroz minska polja, raketni robot može biti i opasno oružje prilikom dejstva u urbanim uslovima. Na primjer, Asadovi Sirijci koriste ih za čišćenje čitavih ulica.

offline
 • Pridružio: 13 Avg 2011
 • Poruke: 966
 • Gde živiš: Zajecar

kljift ::

Iz teksta nisam uspeo da vidim.
Ako vozilo ima dva lansera sa strane, da li može da lansira dva pružna punjenja ili obe rakete vuku jedno?
Ima ova slika ali se sa nje ne vidi mnogo:

Malo mi je neverovatno da neko može ovakvim pružnim punjenjem da očisti ulicu od neprijatelja, naročito ako su zgrade višespratne. Sigurno je da može imati jak psihološki efekat, naročito kad se koristi prvi put. Ali ako je punjenje dužine 50 metara, a masa punjenja oko 125 funti (oko 55 kg), to znači da ima oko kilogram eksploziva po dužnom metru. Efikasna širina za aktiviranje mina je 1-2metra, a kako dejstvuje samo udarnim talasom, sumnjam da će imati veliki domet na zaštićenu živu silu.
Verovatnije mi je da su ga Sirijci koristili da očiste mine i IED iz ulica gde su nameravili da prođu .

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

http://vpk-armenii.livejournal.com/17096.html

http://www.rusarmy.com/forum/threads/sojuzniki-voo.....70/page-17

Laki višecijevni lanser raketa malog dometa N - 2 na šasiji vojnog kamiona GAZ 3308 Sadko jermenskog Garnilera (na drugom linku "prikoličarska" varijanta).
Namijenjen je uništenju žive sile protivnika na otvorenom ili u nepokrivenim objektima, razminiranju minskih polja, uništenju neoklopljene tehnike, skladišta.
Lanser je montiran na šasiji teretnog automobila i manuelno se postavlja u dijapazonu od +30 stepeni po horiznotali i od - 6 do + 50 stepeni po vertikali. Na N 2 postavljena su dva reda od po 6 lansera sa korišćenjem daljinskog električnog pulta za pojedinačno ili plotunsko gađanje za ne više od 10 sekundi na domet do 1300 metara.
Borbene komplete za N 2 radi jermenski Garniler i to termobarične granate TB 1 i trenutno - fugasne OG 7.
Projektil TB 1 namijenjen je uništavanju zaštićenih vatrenih tačaka protivnika, izbacivanju iz stroja lakooklopljene tehnike, uništenju žive sile. Prečnik kontinuiranog dejstva bojeve glave TB 1 iznosi 35 metara.

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 615

Koliko je tona RB-57 otislo na vojni otpad ...ufff ...a mogli bi lagano da se sklepaju u nesto slicno!

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

http://www.armyrecognition.com/russia_russian_army.....video.html

Novi ruski minobacač 2B23 NONA-M1 kalibra 120mm. Zanimljiv podvozak i lafet istovremeno, nešto slično kao i kod francuskog RT 61 sa "sidrima" iza svakog točka. Još zanimljivija, poprilično izdužena cijev olučenog kanala sa ne tako čestim načinom punjenja barem kod vučnih, pešadijskih minobacača 120mm - preko zadnjaka odnosno zatvarača.
Po natpisima, takav sistem omogućava manipulaciju i punjenje minobacača iz zaklonjenog položaja za poslugu (niska linija punjenja). Koristi automatsko otvaranje zatvarača i bravljenje sa automatskom manipulacijom cijevi pri punjenju.
Može da koristi 3OF74 projektil sa 3VOF119 punjenjem za koji se tvrdi da je dvostruko efektniji od postojeće municije 120mm i efektom na cilju u vidu kratera prečnika od 4,1 do 4,5m i dubine od 1,1 do 1,6m zavisno od tla. Moguće je i korištenje sve ostale municije kalibra 120mm.
Minobacač vuču laka teretna vozila, laka taktička vozila, na kraćim odstojanjima posluga. Podvozak je prilagođen ovakvom transportu sa maksimalnom brzinom na putu od 80km/h. Rasklopljen transportuje se svim sredstvima uključujući konje, magarce, kamile, poslugu.
Maksimalni domet iznosi 8,8km, minimalni 1,7km sa trenutno fugasnim projektilima (7,2km - 0,195km trenutno - fugasnim minama). Praktična brzina paljbe sa raketiziranim trenutno - fugasnim projektilima iznosi 9 mina u minuti, a sa minama 11 mina u minuti. Pomjeranje do +8 stepeni, elevacija +42° do +85°.
Težina u marševskom položaju 507kg, borbenom 415kg. Maksimalni domet sa raketiziranim projektilom 12.800m. Posluga 5.
Minobacač su testirali ruski padobranci Južnog vojnog okruga na Kavkazu na dometima od 200 do 8.000 metara. Pohvalno su se izrazili za preciznost olučene cijevi i brzinu paljbe. Osim toga moguća je upotreba i vođene municije Gran (ekonomija vremena i mina). Konstrukcija podvozka obezbjeđuje siguran transport.

http://bastion-karpenko.ru/2b23-nona-m1/

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12770

Nona-M1 nije nova, ispitivana je jos '80ih.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 396 korisnika na forumu :: 14 registrovanih, 3 sakrivenih i 379 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, babaroga, Duh sa sekirom, JOntra, Lieutenant, Marko Marković, nenad81, RJ, sevenino, stalker, vathra, virked, vlvl