Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

21

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Napisano: 09 Jan 2016 16:51


http://world.guns.ru/handguns/hg/vietnam/k14vn-e.html

K14-VN - novi službeni pištolj Vijetnamske armije. Baziran na dokazanom (ali zastarelom) K54 pištolju, kopiji sovjetskog TT Tokareva. Spolja i iznutra isti je kao K54/TT osim malo duže cijevi, šireg rama rukohvata koji sadrži dvoredi okvir uvećanog kapaciteta od 13 metaka. Potpuno metalne je konstrukcije, nišani su fiksni. Nema podataka o težini oružja. Pištolj proizvodi državna fabrika.

Dopuna: 10 Jan 2016 18:58


http://www.army-guide.com/rus/product3227.html

Borbeni modul Kliver namijenjen modernizaciji starijih tipova borbenih vozila pešadije, naoružavanju oklopnih vozila, čamaca. Modul omogućuje mnogim zemljama da svoja starija borbena vozila modernizuje do prihvatljivog nivoa, značajno štedeći budžet.

Modul kupolne ugradnje ima jedno sjedeće mjesto za operatera koji neposredno upravlja istim uz automatizovani SUV. Sjedeće mjesto operatera pozicionirano je dosta nisko u samom korpusu vozila osiguravajući bolju zaštićenost. Modul je naoružan automatskim topom na bazi 2A42 30mm uprošćene i jeftinije proizvodnje (broj dijelova smanjen je za 1,4 puta), lansirnim blokom od 4 protivoklopne vođene rakete Kornet i spregnutim mitraljezom PKMT 7,62mm uz mitraljesko – topovske redenike.

PORV Kornet, treće generacije proizvode se u dvije varijante – sa tandem – kumulativnom bojevom glavom i termobarik. Prva varijanta namijenjena je za dejstvo po savremenim tenkovima, a druga po drugostepenim ciljevima – poljskim utvrđenja, bunkerima, lakooklopljenoj tehnici. Raketa je ojačana sistemom navođenja za automatsko držanje na liniji nišanjenja posle ispaljivanja iz kontejnera. Navođenje se vrši po laserskom luku pri čemu se fotodetektor nalazi unutar kompleksa obezbjeđujući visok imunitet na ometanje, poništavajući efikasnost na primjer dimne zavjese.

Za nišanjenje blokom oružja koristi se laserski nišan – pribor navođenja modifikacija sistema sa BMP 3 razlikujući se od njega stabilizacijom u dvije ravni. Sistem omogućava gađanje u mirovanju, pokretu, plovljenju po zemaljskim, vazdušnim i površinskim objektima, detekciju i prepoznavanje ciljeva danju i noću, obeležavanje i određivanje daljine, određivanje elemenata za vatru, gađanje vazdušnih ciljeva baziranom na balističkom kompjuterskom algoritmu, kontrola stanja SUVa. Sistem se sastoji od nišana stabilizovanog u dvije ravni sa termalnim, laserskim i vizirno - daljinomjerskim kanalima, sistemom stabilizacije bloka oružja u dvije ravni, sistemom prijema spoljnih informacija i balističkog računara.

Daljnost gađanja Kornetom po danu iznosi od 100 do 5500m, noću do 3.500m, po kiši do 3.000m. Raketa kalibra 152mm nalazi se u lanseru/kontejneru teškom 29kg. Proizvođač daje desetogodišnju garanciju. Tokom tog perioda raketa je spremna za dejstvo bez dodatnog opsluživanja. Posle ispaljenja, smjena kontejnera obavlja se za nekoliko sekundi.

„Kliver“ se nudi kao gotov proizvod. Potpuno naoružan teži 1500kg. Osim BMP vozila moguća je instalacija na bilo koju odgovarajuću šasiju ili čamac. Blok protivoklopnih vođenih raketa moguće je zamijeniti blokom lakih prenosnih raketnih PVO sistema „Igla“ upotrebljavajući modul za potrebe PVO kolone na maršu.

Sve komponente modula nalaze se u serijskoj proizvodnji što obezbjeđuje relativno nisku cijenu uz optimalne borbene osobine.

Zahvaljujući uspješnoj kombinaciji raketno – topovskog naoružanja, „Kliver“ je osposobljen za gađanje kopnenih, vazdušnih i nadvodnih ciljeva na daljinama do 5km. Sredstvo se isporučuje u kratkom roku.
Modul Kliver moguće je montirati na većinu platformi u remontnim zavodima naručioca bez modifikacija šasije.

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 615

Jel ima informacije koliko bi kostao ovaj modul Kliver?

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Napisano: 11 Jan 2016 15:46

Hesco Bastion

HESCO bastion je moderni koš koji se može koristiti pri kontroli poplava i kod izgradnje vojnih utvrđenja. Dobio je ime po britanskoj kompaniji koja ga je razvila kasnih osamdesetih. Napravljen je u obliku kontejnera od fleksibilne žičane mreže i obloge od heavy - duty tkanina i koristi se kao privremeni ili ne - stalni nasip ili zid za zaštitu od eksplozija i dejstva malokalibarskog oružja. Znatno je korišten u Iraku i Avganistanu.

Originalno dizajniran za upotrebu na obalama i močvarama za ograničavanje erozija i kontrolu poplava, HESCO Bastion brzo je postao popularan kao sigurnosna naprava. Upotreba koševa nastavljena je i u njihovoj originalnoj namjeni. Korišteni su 2005 za ojačavanje nasipa oko Novog Orleana u nekoliko dana između uragana "Katrina" i "Rita". Za kontrolu poplava upotrebljavani su i kasnije.
Konkretno, naziv barijere je "Concertainer". Napunjeni zemljom ili pijeskom Hesco koševi brzo su postali omiljeni kod nekoliko armija u svijetu kao zidovi za zaštitu od eksplozija, barijere i nasipi brze izgradnje. Proizvedeni od strane Hesco fabrike u Lidsu, isporučivani su u preklopljenom stanju u ratnim zonama širom svijeta, a kasnije su korišteni i za odbranu od poplava kod Novog Orleana. Glavna prednost Hesco barijera kod vojnika i boraca protiv poplava je njihovo lako i brzo postavljanje. Prethodno, ljudi su morali da pune vreće sa pijeskom, spor i težak proces gdje je jedan radnik punio 20 vreća za 1 sat. Radnici sa Hesco barijerama i utovarivačem mogu da urade 10 puta više posla od onih sa vrećama sa pijeskom. Postavljanje Hesco bastiona podrazumjeva njihovo prevođenje iz transportnog u radni položaj i punjenje koševa pijeskom, zemljom ili kamenjem obično sa utovarivačem. Hesco barijere isporučuju se u različitim veličinama. Većina barijera može biti preklopljena. Preklopljene se i isporučuju u kompaktnim setovima.
Izum su Britanca Džimija Heseldena, bivšeg rudara koji je po otpuštanju sa posla svoju otpremninu iskoristio za iznajmljivanje radionice i proizvodnju inovacija.
Novi sistem HESCO Bastion Concertainer razvijen je specijalno za vojnu upotrebu. U radni položaj izvlači se iz kontejnera po liniji na kojoj se formira barijera gdje je nekoliko stotina metara izvučene barijere spremno za punjenje u roku od nekoliko minuta.


www.gabionbarrier.com


www.wikiwand.com


www.upi.com


http://www.copybook.com/military/hesco-bastion-con.....iner-units


thecombatworkshop.blogspot.com


www.copybook.com


www.copybook.com


army-tech.net

Dopuna: 14 Jan 2016 22:54

Sikorsky S - 300 (Hughes 300/Schweizer 300 - zavisno od kupljenih prava) familija lakih, višenamjenskih helikoptera predstavljena 1956/1964 i oslanjajući se na osnovni dizajn u proizvodnji gotovo 50 godina. Trokraki glavni rotor i klipni motor najčešće su korišćena cost-effective platforma S 300 za obuku i poljoprivredu. Cijena iz 2001 – 250.000 dolara.


http://www.e-pic.se/Aircraft/Aircraft-sorted-by-ty.....9C-HKP-5B/
Kod Šveđana se nalazio do 2002. Izabran je uglavnom kao podesan za obuku i trening sa manjim troškovima upotrebe od Džet Rendžera. Bio je podesan i za obuku rezervnih mehaničara. Korišćen je i kao osmatračka platforma. Jedna od prednosti ovog helikoptera bila je i u tome što je 40 civilnih helikoptera ovog tipa već bilo registrovano u Švedskoj - mobilizaciona baza u slučaju rata.

Zavisno od verzije, poslugu čine pilot i 1 do 2 putnika. Koristan teret 431kg. Prazan 499kg. Pogon 1 × Textron Lycoming HIO-360-D1A 4 cylinder, horizontally opposed, 190 hp (141 kW).

Maksimalna brzina 176 km/h, krstareća 159 km/h, domet 360km. Osim u obuci i poljoprivredi, verzija 300CQ namjenski je izrađena za potrebe policijskog patroliranja u urbanim sredinama sa izduvom i drugim materijalima za smanjivanje buke uz prilagođvanje dizajna za smanjenje buke do 75%.

269C "Model 300C"
The 300C is powered by a 190 hp (141 kW) Lycoming HIO-360-D1A and had a larger diameter main rotor (26 ft 10 in compared to 25 ft 4 in). The larger rotor and engine gives it a 45% performance increase over previous 269-series models. Hughes and Schweizer both marketed the 269C as the Model 300C.

300CQ
The Sky Knight is a purpose-built 300C for urban police helicopter patrols with a muffler and other noise attenuating materials and design changes to reduce the helicopter's noise signature by 75%.

300CB
The 300CB is the first pure production of the 300 by Schweizer and is powered by a Textron Lycoming HO-360-C1A, 180 hp engine. The 300CB first flew on 28 May 1993, and was certified by the FAA in August 1995. The 300CB can be reconfigured from a two-seat cockpit to a three-seat configuration. While it is still suited for utility and special missions, this aircraft was designed for helicopter training.

300CBi
A fuel injected version of the 300CB that alleviates carburetor icing concerns in colder temperatures. The 300CBi also includes overspeed protection and automatic rotor engagement during start-up, as well as a low rotor RPM warning system.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sikorsky_S-300http://www.aero-news.net/index.cfm?do=main.textpos.....144fb092fb

Sikorski se širi na Kinu.

"Sikorsky and AVIC II announced a Memorandum of Understanding (MOU) for collaboration on development and manufacture of civil helicopters. In October of that year, Schweizer signed an agreement for S-300 helicopter subcontract production with Changhe, and in July 2007 Sikorsky announced an S-76 helicopter airframe production collaboration with Changhe."

"Schweizer S-300 helicopters are used worldwide for training, transportation, power-line patrol and many other missions. Both the Sikorsky S-76 and S-92 helicopters are market leaders in their weight classes in offshore oil, head of state, VIP, search and rescue, and commercial transportation."

"Demand for S-300, S-76 and S-92 helicopters remains strong. This latest teaming with AVIC II will enable us to offer premier helicopter support and services in China to better meet customer requirements and provide additional customer value," said Bond."

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

http://bmpd.livejournal.com/1205836.html

Modernizacija finskih BMP 2. Cijena ugovora koji će se realizovati 2015 - 2019 iznosi od 25 - 30 - 35 miliona evra za oko 100 vozila (200.000 - 350.000 evra po vozilu). Korištenje vozila planira se do 2030.
Dva modernizovana prototipa prošla su intenzivno ispitivanje u prvoj polovini 2014. Modernizacija nije dodirivala motorno - transmisiono odelenje, naoružanje i zaštitu (naglašava se potpuna zadovoljnost karakteristikama 2A42 topa).
Osnova modernizacija je u instalaciji savremenih sistema osmatranja i nišanjenja, uključujući i termlni pribor za vozača i dublirovani dnevno - noćni (sa termalnim kanalom) nišan komandira i nišandžije. Osim toga tokom procesa modernizacije predviđena je i instalacija savremenog komunikacionog sistema, video kamere punog prečnika, dorada oslanjanja, izrada sistema grijanja bojevog i desantnog odeljenja.

Osobenost modernizacija je maskirni pokrivač koji osim vizuelnog maskiranja značajno smanjuje termalni potpis vozila.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15539
 • Gde živiš: Lublana

Znači bez dodatnog oklopljavanja. Sada se zna okvirno cena koliko košta jednostavna modernizacija. Novi SUV + neke malenkosti.

offline
 • snik 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 21 Apr 2009
 • Poruke: 451

Требали су да мењају топ 2А42 са неким 25мм. Одустали су од тога?

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12770

Zasto bi uvodili 25mm kada ga ne koriste ninacemu?
Razmisljali su o standardizaciji sa topom 30mm na CV9030FIN, ali su odustali posto za ove imaju puno municije.

offline
 • snik 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 21 Apr 2009
 • Poruke: 451

Napisano: 19 Jan 2016 20:58

Мислим да је неко поставио линк на форум, зато питам. Покушаћу да нађем.

Dopuna: 19 Jan 2016 21:06

Забуна. Kljift је поставио слику неког ранијег финског пројекта, па сам се пребацио на то.

http://www.mycity-military.com/Oklopna-tehnika/Bor.....-2_15.html

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12770

To je staro, od pre nego sto su usvojili 30mm na CV9030FIN.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

jazbar ::Znači bez dodatnog oklopljavanja. Sada se zna okvirno cena koliko košta jednostavna modernizacija. Novi SUV + neke malenkosti.

Ne vidim potrebu za dodatnim oklopljavanjem BMP 2 u vodenim preprekama ispresijecanoj zemlji. Neće se dobiti mnogo, a izgubiće (ugroziće) se amfibijnost. Pa neka CV 90 tjera tamo gdje se ide na mišiće.
Moderne dnevno - noćne sprave za vozača, SUVić, komunikacije, oslanjanje, maskirna pokrivka - knap za jedan i dalje korisni BMP 2. Eventualno i "afganistansko oklopljavanje" ako će da nastupa po drumu.
Tu je tušta i tma modula, slovačkih, ukrajinskih, poljskih, ruskih ali ko zna koliko to košta, a koliko se dobija.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 339 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 0 sakrivenih i 329 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Djole, Drug pukovnik, galijot, Gedeon, ladro, laze2, mihajlot2013, miodrag2, Trpe Grozni, vlvl