Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

16

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12770

Tajvan ima SM4 u naoruzanju.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Napisano: 08 Okt 2015 16:56


Više bi mu pristajalo SM 2 ali dobro, princip je isti.

The Republic Of China (ROC) Army on Taiwan has an unique 120mm mobile mortar system mounted on the M998 HMMWV 4x4 without modification to the carrier vehicle. A small gas generator is used to power the hydraulic deployment and retraction system for the double barrel XT-86 mortars. The system can be elevated up to 75 degrees, have a rate of fire up to 20 rounds per minute, a maximum range of 6 miles, and provisions to carry 15 standard rounds. The entire system can be operated by a crew of three, assisted by a GPS-based fire direction computer.

Dopuna: 12 Okt 2015 21:23

Stugna protivoklopni vođeni projektilGranata koja obuhvata visoko subsonični vođeni protivtenkovski projektil namijenjena je za ispaljivanje iz topa D10T 100mm tenka T 55 te protivoklopnog topa MT 12 u cilju uništavanja pokretnih i stacionarnih modernih oklopnih meta sa višeslojnim oklopom uključujući ERA zaštitu, te tačkastih meta poput vatrenih položaja, tenkova u zaklonu, objekata, niskoletećih, sporijih ciljeva poput helikoptera.
Maksimalni domet iznosi 5.000 metara, vrijeme leta na maksimalnom dometu 16.8 sekundi, vođenje poluautomatsko po laserskom luku, bojeva glava - tandem kumulativna, probojnost iza ERA ne manja od 550mm, težina granate 24,5kg, kalibar 100mm, dužina 1196, rad na temperaturama od -40 do +60.Za one zemlje koje su još "primorane" da drže tenkove T 55 te protivoklopnu artiljeriju u inventaru, projektil Stugna značajno uvećava njihove borbene sposobnosti.http://luch.kiev.ua/images/data/Stugna_Ru.pdf

Karakteristike uz poređenje sa analognim (ruskim) sistemima uz naglasak na prednosti Stugne kod zaštite od ometanja, loših prirodnih uslova (dim, magla, prašina), te povećanje tačnosti i pouzdanosti.


Stugna P - Ukrajinski Javelin SmilePortabilni protivoklopni raketni sistem kijevskog Zavoda "Luč". Po natpisima u sistemu nema ni jednog dijela proizvedenog u Rusiji. Projektil obuhvata protivoklopnu vođenu raketu namijenjenu uništavanja pokretnih i stacionarnih modernih oklopnih meta sa višeslojnim oklopom uključujući ERA zaštitu, te tačkastih meta poput vatrenih položaja, tenkova u zaklonu, objekata, niskoletećih sporijih ciljeva poput helikoptera. Laserski vođeni sistem ima domet od 4.000 metara sa probojnošću od 800mm debljine. Funkcioniše na temperaturama od -40 do +60 stepeni. Bojeva glava tadnem - kumulativna. Kalibar 130mm.Reklamira se kao precizno, mobilno, low - cost sredstvo četiri puta jeftinije od američkog Javelina. Osim toga, slični američki i izraelski sistemi imaju mogućnost rada na temperaturama ne manjim od -20 stepeni.


Po slikama se da zaključiti da sistem ima mogućnost daljinskog upravljanja.


Na kineskom CF Moto Tracker.

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 22985

Kljife ja sam kačio tekst i slike ovog ukro povr na temi o Ukraini sviđa mi se na onom bagiju. Čak i ukri u onako katastrofalnom stanju prave nove povr a ovi naši nemogu jadnog bumbara da završe.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Laki protivoklopni raketni sistem KorsarNamijenjen uništavanju pokretnih i stacionarnih moderno oklopljenih ciljeva i drugih objekata sa višeslojnim oklopom + ERA zaštitom, te malogabaritnih ciljeva poput vatrenih položaja, tenkova u zaklonu, lakooklopljenih objekata i helikoptera + bržih oklopnih ciljeva poput borbenih izviđačkih vozila, transportera, desantnih čamaca.

Maksimalni domet 2.500m, vrijeme trajanja leta na maksimalnom dometu 13 sekundi, navođenje poluautomatsko po laserskom luku, bojeve glave - tandem - kumulativna sa probojnošću ne manjom od 550mm iza ERA blokova, trenutno - fugasna sa udarnim jezgrom sa probojnošću ne manjom od 50mm, termobarična.

Masa kompleksa sa raketom u kontejneru 26kg, raketa u kontejneru 15,4kg. Kalibar rakete 107mm, dužina kontejnera 1180mm, spoljašnji dijametar kontejnera 113mm. Raspon upotrebe od -40 do +60 (američki i izraelski analozi nisu projektovani za rad na temperaturama manjim od -20 stepeni).

Sistem je visokootporan na organizovane mjere ometanja, navođenje se vrši na niskoenergetskom nivou zračenja u cilju prikrivanja kanala upravljanja uz visoku tačnost i daljinu gađanja.

Cijena "Korsara" tri puta je niža od inostranih konkurenata, a cijena rakete četiri puta.

http://luch.kiev.ua/images/data/CORSAR_Ru.pdf

Vođeni artilljerijski projektil "Квітник"Vođeni artiljerijski projektil kalibra 152mm sa laserskim poluaktivnim samonavođenjem namijenjen preciznom uništavanju različitih ciljeva pri gađanja iz artiljerijskih sistema u sastavu kompleksa upravljivog artiljerijskog naoružanja. Projektil ima aktivnu lasersku glavu samonavođenja, a njegovo precizno navođenje vrši se osvetljavanjem cilja pomoću laserskog daljinomjera koji obezbjeđuje skoro stoprocentnu vjerovatnost uništenja cilja.
U odnosu na običnu municiju, vođeni projektil obezbjeđuje uništenje izabranog cilja prvim hicem. Tehničke karakteristike ukrajinskog projektila jednake su analognim inostranim obrascima, a u nekim parametrima su i bolje. Na primjer, ukrajinski projektil sa manjom masom i dužinom ima snažniju bojevu glavu.

Osim toga u odnosu na vođene artiljerijske projektile proizvedene u SAD, Ruskoj Federaciji, pojedinim zemljama Evrope te Južnoafričkoj Republici - ukrajinska municija je znatno jeftinija pri čemu je i razbijen monopol Tulskog konstruktorskog biroa.
Kod ukrajinske municije bolje su i eksplatacione karakteristike - ukrajinske granate ne zahtjevaju skupe posebne kontejnere. Nije slučajnost kada za američkog analoga Copperhead kažu da je "svileni". U odnosu na ruskog "Krasnopolja" bolje su karakteristike probojnosti. Dijapazon rada proteže se od -40 do +60.
Koristi se u zemaljskoj artiljeriji poput samohodnih artiljerijskih oruđa 2С19 Мста-С ili 2СЗ Акация. Korištenje precizne municije omogućava skraćenje vremena za izvršenje zadatka za 10 - 15 puta. Šesnaest takvih granata "završava posao" za 800 komada obične municije. Efikasnost je veoma visoka. Domet 3 - 20km. Projektil je osposobljen za gađanje pokretnih ciljeva sa brzinama kretanja do 10m/s sa vjerovatnoćom od 0,9. Razvijene su i varijante Квітник-E i Квітник-155-EП u kalibru 155mm standarda NATO.


Керований артилерійський снаряд «Квітник»

http://topwar.ru/21431-vysokotochnyy-snaryad-kalibra-152mm-kvtnik-ukraina.html

offline
 • Pridružio: 06 Avg 2010
 • Poruke: 599

@kljift

ovo uopste nije jeftino

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Napisano: 14 Okt 2015 0:59

nenad81 ::@kljift

ovo uopste nije jeftino


Znam. Daleko su Kenija i Bangladeš. Mada ovo upoređivanje sa Javelinom i Izraelcima je pretjerano, pa i kontraproduktivno.

Dopuna: 15 Okt 2015 3:08

Ukrajinski točkaški 8x8 oklopni transporter BTR 3E1 namijenjen transportu pešadije, materijala na bojnom polju uz obezbjeđivanje vatrene podrške. Pogodan je i za izviđanje, patroliranje. Privatni projekat ukrajinskih i kompanija iz arapskih Emirata i poslednja je verzija BTR 3, BTR 3U, BTR 3E. Izvezen je u brojne zemlje, a veću količinu naručio je Tajland po cijeni od 5 milijardi bata za turnus od 121 vozila. Mijanmar je naručio 1.000 vozila sa sopstvenom montažom. Postoji i u varijantama komandnog i sanitetskog vozila.

Opremljen je kupolom BM 3 Šturm. Kupola je opremljena automatskim topom ZTM-1 30 mm kojim se može i daljinski upravljati. Sa lijeve strane topa je mitraljez 7,62mm. Po tri bacača dimnih kutija montirana su sa svake strane kupole. Sa desne strane kupole montirane su PORV "Barijer", a sa lijeve BGA AGS 17 30mm. Kupola je opremljena sa SUVom sa SVU-500 stabilizacijom oružja i sa dnevno - noćnim nišanskim sistemom i sa integrisanim laserskim daljinomjerom.
Trup i kupola od varenog čeličnog oklopa pružaju zaštitu od malokalibarskog oklopa i parčadi artiljerijske municije. Kevlarski lajner može biti dodat za povećavanje zaštite. Vozač sijedi naprijed lijevo dok mu je sa desne strane komandir.
Vozilo pogoni dizel motor UTD 20 montiran pozadi uparen sa mehaničkom transmisijom ili Deutz BF6M1015 diesel snage 326 konja uparen sa Allison MD3066 automatskom transmisijom. Poslednja verzija opremljena je sa motorom MTU 6R106TD21. Motorno odeljenje opremljeno je protivpožarnim sistemom. Maksimalna brzina na putu iznosi 95km/h sa radijusom od 850km.
Vozilo je potpuno amfibijsko. Vozilo je opremljen periskopima za vozača i komandira, 9 puškarnica, ABH zaštitom, protivpožarnim sistemom, centralnom regulacijom pneumatika. Četiri bočna otvora i dva krovna kapka omogućuju brz izlazak/ulazak iz vozila.
Masa iznosi 16.000kg, a posada 3 + 6. Klimatizacija je standardni dio opreme.


Vozilo je "zadržalo" nepopularna bočna vrata


BTR-3E1 sa 90mm CMI CSE90LP testirano na Tajlandu.
BTR 4 kao točkaški 8x8 oklopnjak sličniji njemačkom TPz Fuchs sa vozačem i komandirom naprijed, motorom i transmisijom u sredini i desantnim korpusom pozadi. Streljačka pešadija ulazi/izlazi kroz vrata pozadi vozila, komandir i vozač imaju vrata sa bočnih strana, a na krovu vozila nalaze se kapci. Fleksibilniji dizajn u odnosu na ranije BTR omogućuje lakšu adaptaciju vozila za razne namjene.
Vozlo se oprema različitim kupolama/oružnim modulima (Grom, Škval, BAU 23x2) opremljenim sa brzometnim topom 30mm (dvostrukim topovima 23mm), PORV (Konkurs ili Barijer), BGA 30mm, mitraljezom 7,62mm.
Maksimalna brzina oznosi 110km/h, a vodenu prepreku forsira sa 10km/h uz dva vodomlazna propelera. Pogon vrši 3D dizel motor od 500 konja (alternativno Dajc od 500 - 600 konja). Radijus 700km. U ratnim zonama bio je pogađan višestrukim udarima RPG i malokalibarske municije - bez posljedica. Neprobojno staklo izdržvalo je direktne pogodke iz snajperskih pušaka. Moguće je dodavanje SLAT oklopa za povećanje zaštite.
Težina 17.5+3% sa zaštitom od malokalibarskog naoružanja, 25+3% sa dodatnom zaštitom. Posada 3 + 9. Od 2014 vozilo je podvrgnuto nekih 900 unapređenja. Sa svih strana oklop štiti od municije 7,62mm i parčadi, frontalni oklop po svemu sudeći štiti od 12,7mm, a vozilo izdržava eksplozije mine od 6kg. Vozilo je opremljeno automatskom protivpožarnom zaštitom i ABHO.
Vozlo je ponuđeno u velikom broju varijanti i pogodno je za nadogradnju uz veliki broj kupola/oružnih modula. Cijena oko 1,1 miliona dolara.

offline
 • Pridružio: 05 Apr 2009
 • Poruke: 3849
 • Gde živiš: JAGODINA

A što su za BTR-3 i 4 koristili stare trupove od BTR-70 nasleđene još iz SSSR-a?
Prešmirglane i super ofarbane pa sa novom kupolom.... Iračani im majku majkinu što su dobijali BTR-3 sa rupama i pukotinama na telu vozila. Odbili im jednu isporuku! A kad su trebali da ih upotrebe većina nije mogla ni iz garaže da izađe...
GUZ - Glavom U Zid

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Napisano: 15 Okt 2015 20:00

CHARLIE JA. ::A što su za BTR-3 i 4 koristili stare trupove od BTR-70 nasleđene još iz SSSR-a?
Prešmirglane i super ofarbane pa sa novom kupolom.... Iračani im majku majkinu što su dobijali BTR-3 sa rupama i pukotinama na telu vozila. Odbili im jednu isporuku! A kad su trebali da ih upotrebe većina nije mogla ni iz garaže da izađe...
GUZ - Glavom U Zid


To za trupove od rashodovanih BTR 70 nije tajna ali ipak se radi o novom vozilu. Prešmirglane i super ofarbane sa uvećanom unutrašnjom zapreminom, izborom motora i menjača, novim kupolama/modulima, vezom, upravljačkim priborima, izborom dodatnog oklopa. I to sve kod izvođača radova i isporučioca dijelova iz jedne firme. Po samim prezentovanim karakteristikama rekao bih da nije bilo ni namjere za malo laži i prevare, jasno je naglašeno od čega vozilo štiti (RPG je pod znakom pitanja), a što se tiče Iračana i garaža, možda im se nisu nosili akumulatori na punjenje. Donbašani su pronađene na bojnom polju brzo popravljali (koji su se mogli popraviti) i vraćali u pogon.
Kod BTR 3U sa dizel motorom Deutz BF6M1015 životni vijek motora procijenjen je na 60.000km što je dosta za vozila ove klase.

BTR-4MV verzija sa unaprijeđenom oklopnom zaštitom predstavljena 2013. Osnovna verzija sa svih strana štiti od malokalibarskog oružja, parčadi te eksplozije protivoklopnih mina od 8kg. Nivo zaštite može biti povećan dodavanjem dodatnog oklopa.

BTR-4E1 još jedna verzija sa unaprijeđenom oklopnom zaštitom. Zaštita je uvećana dodatnim kitom. Uprkos povećanju oklopa i zaštite, vozilo je zadržalo amfibijnost.

Dopuna: 16 Okt 2015 2:47Ometači iranske proizvodnjeGPS/GLONASS ometački sistem dizajniran za efikasno ometanje neprijateljskih prijemnika štiteći mete protiv krstarećih projektila i vođenih bombi. Sistem može da ometa bespilotne letjelice i druge zemaljske, pomorske i vazdušne komunikacione sisteme koji su opremljeni sa GPS/GLONASS predajnim sistemima.

Dopuna: 17 Okt 2015 2:17

Dozor B

Laki točkaški 4x4 oklopni transporter, razvijen od strane harkovskog KMDB sa osnovnom namjenom u prebacivanju 8 potpuno opremljenih vojnika streljačke pešadije. Vozilo opslužuje tročlana posada.
Dozor 4x4 uključuje vozila Dozor A i Dozor B. Projekat je razvijen 2004 - 05. Dozor B je ušao u upotrebu 2007. Radi se o all-terrain oklopnjaku podesnom kako za puteve tako i za vožnju van puteva. Prebacuje ljudstvo i terete. Oklopljeni Dozor B obezbjeđuje zaštitu od malokalibarskog oružja, parčadi te ABH sredstava.

Koncepcijski radi se o "kljunašu" sa pogonskim i posadnim odeljenjem. Ova dva odeljenja razdvojena su pregradama sa izolacijom od buke i vibracija. Pogonsko odeljenje nalazi se između prednjeg i centralnog dijela trupa. Obuhvata motor, transmisiju, upravljanje, kočioni sistem, pomoćne sisteme te zagrijavanje i hlađenje.
Centralni i zadnji dio trupa rezervisani su za posadu i i pešadiju. Prilagođeni su smještaju ljudstva, municije, filterskog sistema, ventilacije, klimatizacije i ostalog. Odeljenje je podijeljeno na trupni, vozački i borbeni dio.
Vozačka stanica osim upravljačke opreme, raspolaže i navigacijom te vezom za komandira. Borbeni dio predstavlja stanica za upravljenja mitraljezom.
U trupnom odeljenju osim pozicija za sjedenja nalaze se i puškarnice te periskopi za osmatranje. Klasični automobilski dizajn omogućava jednostavnost upotrebe i održavanja te dobru mobilnost na svim terenima. Sve komponente motornog, kočionog, upravljačkog te sistema za cirkulaciju vazduha imaju maksimalno olakšani pristup radi eventualnih popravki. Vozilo je moguće prebacivati svim vrstama transporta.
Za različite misije vozilo može biti opremljeno različitim lakim naoružanjem, komunikacijom, specijalnom opremom. Specijalna oprema uključuje centralnu regulaciju pneumatika, spojnice i sredstva za vuču te vitlo za samoizvlačenje. Borbena težina vozila iznosi 6300 - 7300kg. Radijus 700km.
Vozilo ima nezavisan tip vješanja, uključujući dvostrane akcione apsorbere udara. Vozilo koristi pneumatske gume bez cijevi ili felni.
Osim za transport vozilo je pogodno za komandovanje, sanitet, patroliranje te ABH izviđanje. Reklamira se i kao zamjena za vremešne BRDM 2. Vozilo je opremljeno daljinski upravljanim teškim mitraljezom 12.7mm NSBT-12.7 sa optičkim monokularnim periskopom PZU-7. Borbeni komplet iznosi 450 metaka, a prečnik dejstva 360 stepeni. Naravno nudi se tušta i tma bojevih modula te oružnih sistema ukrajinske proizvodnje od teških mitraljeza, BGA, POLK Barijer...

Oklop štiti od malokalibarske (7,62mm) municije, parčadi, protivtenkovskih mina. Cilindrično oklopno čelično dno maksimalizuje zaštitu od mina. Prozorsko staklo neprobojno je do nivoa glavnog oklopa. Za jaču zaštitu moguća je instalacija dodatnog oklopa. Ventilacija i filterska jedinica prečišćavaju vazduh za račun ABHO. Maskirna boja takođe smanjuje vidljivost vozila.

Komunikaciona oprema uključuje radio set R 173M, te radio prijemnik R 173PM sa frekvencijama od 30,000kHz-75,999kHz sa dometima na teškom terenu od 20km. Unutrašnja komunikacija vrši se preko interkoma. Od 2014 ugrađivaće se/ugrađuje radio stanica poljske proizvodnje. Tu je i radio - navigaciona aparatura SN 3003 Bazalt namijenjena za neprekidno određivanje mjesta, vremena i vektora apsolutne brzine kretanja objekta po radiosignalima GLONASS i GPS NAVSTAR na svakoj tački kugle zemaljske, u svakom momentu, nezavisno od meteo uslova, sa rešavanjem servisnih zadataka i indikacije navigacionih parametara.

Oklopni stakleni prozori obezbjeđuju dobru preglednost. Dozor B je opremljen jednim turbopunjivim intercooled dizel motorom snaga 112, 136, 197 konja. U ponudi su DEUTZ BF 4M 1013 FC ili IVECO 8142.38.11. motori. Maksimalne brzine iznose od 90 do 105km/h. Kod Iveka se koristi mehanički menjač, kod Dajca hidromehanički automatski Allison 1000 LCT. Oba imaju pet za naprijed i jednu brzinu za nazad. Vozilo nije amfibija.Vozilo je (bilo) predviđeno za izvoz u siromašnije zemlje. No u ovom slučaju, jeftinije ne znači manje kvalitetnije. Specifično, manja cijena je omogućena jednostavnijom strukturom, lakšim metodama proizvodnje vozila sa manje naprednom elektronikom za upravljanje i kontrolu, jeftinom radnom snagom te grubljom proizvodnjom i finišom. Dobijeno je robusno i visokoupotrebljivo vozilo koje ne nudi superioran komfor i ergonomiju kao rivali sa Zapada, ali u svakom slučaju sposobno je da odradi posao za koji je namijenjeno pri čemu postoje mnogi kupci koji cijene upravo takve osobine.

http://www.morozovkmdb.com/eng/body/dozorb.php

http://www.military-today.com/apc/dozorb.htmhttp://sprotyv.info/ru/news/kiev/vo-lvove-zapustili-v-seriyu-dozor-b-video
Serijska proizvodnja počela je u Ljvovskom tenkovskom zavodu. Cijena u 2015 godini 188.000 dolara po komadu.

Dopuna: 18 Okt 2015 20:55

Automatska puška VeprJoš jedna konverzija AK 74 u bull pup lej autu iz 2001 - 2003. Smatra se da se malo ili ništa dobilo ovom konverzijom i pored pominjanja veće preciznosti, kompaktnosti, možda još nečega. Promjena okvira, regulator paljbe ostali su jednako ergonomski onima kao kod AK 74. Takođe, kod ljevorukih strijelaca izbacivanje čaura postalo je veoma nezgodno, a i kod ljevorukih i desnorukih strijelaca sporni su barutni gasovi koji iz neposredne blizine zapahnjuju njušku.
Funkcioniše na pozajmici barutnih gasova sa selektorom paljbe, kalibrisano za 5.45 x 39mm municiju. Selektor paljbe je sličan onom sa AK 74 sa pojedinačnom, rafalnom i blokirajućom pozicijom. Pri izradi rukohvata, drvene obloge i pištoljskog rukohvata korišteni su polimeri. Vjeruje se da su balističke performanse identične prethodniku. Koristi standardne AKovske okvire sa kapacitetom od 30 metaka.
Osim mehaničkih nišana postoji i bočna šina za montažu dnevne i noćne optike. Kasniji modeli imaju pikantinske šine na kojima su korišteni savremeni red dot nišani (relativno veliki red dot ukrajinskog proizvođača nudi se kao standard). Zadnju verziju Vepra karakteriše integralni potcijevni bacač granata kalibra 40mm. Kompatibilan je sa prigušivačem.

Težina puške iznosi 3,45kg, dužina 702mm, dužina cijevi 415mm.

Modifikacije

The standard gas-operated, rotating-bolt AK-74 mechanism is removed from its furniture and a new butt plate is mounted directly on the rear of the receiver.
A polymer cheek rest is fitted to the receiver cover.
The trigger and pistol grip are placed in front of the magazine.
The cocking handle is removed from the bolt carrier and a new cocking handle arrangement is placed on the left side of the forearm.

Vepr je kalibrisan i za 7.62 x 39mm municiju sa okvirima od 5 - 10 metaka, te dužom cijevi. Tvrdi se da ova puška ima preciznost uporedivu sa SVD.

http://www.military-today.com/firearms/vepr.htm


Automatska puška Vulkan MAutomatska puška Vulkan kao logičan nastavak projekta Vepr sa uklanjanjem svih prethodnih nedostataka. Automat je postao ergonomičniji i u polimernom korpusu. Kao i kod savremenih NATO pušaka, Vulkan je lišen mehaničkih nišana. Nišanjenje se vrši kroz optiku ili kolimator. Na poklopcu zatvarača postavljena je Pikantini šina. Šina je postavljena i u donjem dijelu. Moguće je postavljanje brzoizmenjivog prigušivača. Puška je kalibrisana za 5,45х39mm municiju. Okviri su AKovski. Na pušci je postavljena specijalna šahta okvira koja pomaže boljem fiksiranju okvira uz olakšavanje utvrđivanja okvira.

Težina puške 3kg. Dužina 702mm, dužina cijevi 415mm. Kadenca 650 - 700 metaka u minuti. Nišanska daljina 1.000 metara. Okviri od 10, 20, 30 i 45 metaka (od RPK 74).


Ergonomska ručka nosača zatvarača pri gađanju se ne pomjera što isklučuje mogućnost povreda. Da se barutni gasovi ne bi probili do lica strijelca postavljen je specijalni ekran.


U principu Ukrajinci su razvili automatsku pušku otprilike iste mase i gabarita, ne manje pouzdanosti i ne manje privlačnog dizajna, ni bolju ni goru od Tavora TAV 21 ali zato znatno jeftiniju.

http://nashe.in.ua/sdelano-v-ukraine/75-strelkovoe.....n-m-malyuk

Dopuna: 19 Okt 2015 17:20

Automatska stanica pasivnog radiotehničkog izviđanja Koljčuga/Koljčuga MMobilna stanica Koljčuga bazira se na dva vozila KrAZ 260. Serijska proizvodnja započela je 1987 godine. Namjena - pasivni radar po svim frekvencijama sa obezbjeđivanjem tačnih informacija o mjestu, kursu i brzini cilja sistemima PVO bez demaskirajućih svojstava radara.
Početkom devedesetih, kod oružanih snaga Ukrajine nalazilo se gotovo 20 stanica. Taj broj dozvoljavao je elektronsko nadgledanje okruženja Ukrajine do 300 - 400km po dubini. Krajem devedesetih sistem je ponuđen na međunarodnom tržištu. Konkretno, tri stanice proizvedene 1991, modernizovane su i isporučene Etiopiji 2000 godine. Cijena stanice procijenjena je na 5 miliona dolara po kursu iz 2007 godine.

2001. nova, "Koljčuga M" usvojena je u naoružanje Ukrajine. Do 2003 godine proizvedeno je ne manje od 76 stanica "Koljčuga" i "Koljčuga M". "Koljčuga" radi na principu troposferskog rasprostranjivanja i sposobna je ne samo za detekciju, nego i za prepoznavanje nadzemnih (nadhorizontalnih) i vazdušnih ciljeva. U memoriji sistema zapisani su različiti obrasci mogućih ciljeva. "Koljčugu" je teško otkriti jer sistem vrši ustraživanje u pasivnom režimu, odnosno ne emituje radio talase. U svakom slučaju "Koljčuga" ne može biti detektovana pomoću uobičajenih načina radio - elektronskog izviđanja.

Kompleks se sastoji iz tri stanice. U stanju je da tačno odredi koordinate nadzemnih i nadvodnih ciljeva, maršrute njihovog kretanja na daljinama do 600km u dubini teritorije i 1.000km po frontu, a za vazdušne ciljeve sa visinom leta od 10km do 800km.

Osetljivost radiotrakta kreće se od -110 до -155 дБ / В u traci panoramskog obzora. Ovo je osigurano sa pet antenskih sistema, dizajnirane za različite (metarske, decimetarske i santimetarske) talasne dužine.
"Koljčuga M" kontroliše impulsno i kontinuirano zračenje na frekvencijama 135—170, 230—470 и 750-18000 MHz. Sistem je opremljen paralelnim 36 - kanalnim prijemnikom za detekciju i elektronikom sposobnom za eliminaciju pozadinskih signala i istovremeno praćenje signala 200 ciljeva.


"Koljčuga M" oružanih snaga Turkmenije na Krazovima 6322

- «Кольчуга-М» может входить в комплекс из 3-4 станций, который обнаруживает и определяет объекты наземного и надводного типа на расстоянии до 600 километров, а летательные объекты по высоте до 10 километров и на расстоянии до 800 километров.
- станция используют 5 антенн м/дм/см диапазонов с чувствительностью 90-110 дБ/Вт;
- имеет 36-канальный приемник параллельного исполнения с мгновенным обнаружением объектов без поиска по частоте, проводящий анализ с последующей классификацией обнаруженных сигналов в частотном диапазоне 130-18000 МГц;
- обеспечивает автоматическое проведение обнаружения и распознавания, используя мощности бортового компьютера и банк данных различных параметров с выводом результатов на монитор;
- спецселекторы позволили исключить мешающие обнаружению и определению сигналы и отслеживать до 200 объектов;
- секторный диапазон сканирования от 30 до 240 градусов;
- ошибка на пеленг (СКП) 0.3-5 градусов;
- измерительный диапазон импульсов по длительности 0.5-31.25 мкс;
- измерительный диапазон импульсов по прохождению 2-79999 мкс;
- ошибка по измерительным диапазонам (СКП) не более 0.1 мкс;
- ошибка по частоте ±11 МГц;
- гарантийный срок 24 года;
- рабочие температуры ±50 градусов;
- круглосуточный боевой расчет 7 человек, в мирный час 3-4 человека;
- используемое шасси КрАЗ-6322РЭБ-01.Аналога СРР «Кольчуга-М» по ОПХ нет. Заметно превосходит система по параметрам и ближайших конкурентов:
- «Авакс» производства Соединенных Штатов отстает по дальности обнаружения на 200 километров, нижняя планка частотного диапазона больше на 1900 МГц;
- «Вера» чешского производства, отстает по дальности обнаружения на 350 километров, нижняя планка частотного диапазона больше на 700 МГц;
- «Вега» российского производства, отстает по дальности обнаружения на 400 километров, нижняя планка частотного диапазона больше на 70 МГц;

http://topwar.ru/13650-azerbaydzhan-prodolzhaet-vo.....uga-m.html

http://flot2017.com/file/show/none/24581

Dopuna: 20 Okt 2015 20:55

Modernizacija radiolokacione stanice P 18Dizajnirana za detekciju aviona, određivanje tekućih trenutnih pozicija i označavanje cilja. Radi se o jednoj od najrasprostanjenijih i najjeftinijih stanica metrovskog opsega. Resursi ovih stanica u značajnoj mjeri su iscprljeni, a zamjena dijelova i remont su otežani zbog nedostatka davno prevaziđenih komponenti.
Za produženja vijeka upotrebe P 18 radara i poboljšavanja jednog broja TT - karakteristika ponuđene su modernizacije stanica na osnovu montažnog kompleta, raspoloživog resursa ne manje od 20 - 25 hiljada sati i radnim vijekom od 12 godina.

Zemaljska mobilna radarska stanica velikog dometa, metarskog opsega P 180U nudi se kao modernizacija analognih radiolokatorskih stanica P 18.Особенности П-180У:
- метровый диапазон волн для эффективного противодействия stealth-технологиям;
- максимальное использование доступных на рынке COTS комплектующих;
- стабильный, твердотельный передатчик модульного типа;
- встроенное контрольно-диагностическое оборудование;
- отсутствие специальных настроек в процессе эксплуатации;
- радикально упрощенное техническое обслуживание;
- проектные решения, ориентированные на минимальную стоимость эксплуатации и сопровождения.

В результате модернизации улучшаются характеристики обнаружения, реализуется автоматическое сопровождение траекторий движения воздушных объектов. Станция обеспечивает прием данных от других РЛС, обмен радиолокационной информацией происходит по любым каналам обмена данных в согласованном протоколе обмена.

Глубина модернизации:
В РЛС полностью модернизируется аппаратная кабина. Расширен частотный диапазон (140-180 МГц), увеличено количество рабочих частот с 4 до 200 с возможностью мгновенной электронной перестройки частоты. В приемном и передающем оборудовании используются только твердотельные компоненты. Передатчик построен по модульному принципу и обеспечивает «мягкий» отказ – выход из строя отдельного модуля приводит лишь к частичной деградации параметров радиолокатора.

В антенной системе устанавливается новый асинхронный двигатель вращения, управляемый при помощи частотного преобразователя.
РЛС П-180У является двухкоординатной, используется для автоматического определения координат азимута и дальности. Третья координата обеспечивается подключением модернизированных радиовысотомеров. Характеристики излучаемого сигнала, а также параметры обработки устанавливаются на рабочем месте оператора (АРМ-О), а вторичная обработка и формирование трасс с расчетом параметров их движения осуществляются на выносном рабочем месте (АРМ-В).

В качестве опции возможно управление наземным радиолокационным запросчиком в автоматическом и полуавтоматическом режимах и присвоение признака государственной принадлежности. Вся воздушная обстановка автоматически документируется с возможностью воспроизведения в пассивном и интерактивном режимах.
В РЛС П-180У реализована эффективная защита от импульсных и активных шумовых помех. Помеховая обстановка наглядно представляется на экране оператора. Защита от активных шумовых помех обеспечивается расширением динамического диапазона системы обработки сигналов и возможностью мгновенной электронной перестройки частоты. Защита от пассивных помех обеспечивается адаптивной цифровой системой СДЦ и созданием карты помех.

Уменьшено количество подвижных единиц с 4 до 2 по сравнению с прототипом. Две дизельные электростанции размещаются в отдельном отсеке автомобиля с антенно-мачтовым устройством. Возможны и другие варианты размещения: оборудование станции может размещаться на одном полуприцепе или на прицепах без использования автомобильных шасси. Дизельные электростанции могут размещаться на отдельных транспортных единицах.http://www.aerotechnica.ua/index.php?id=products&prod=2&prodid=2

Основные преимущества РЛС П-180У
http://cons-systems.ru/18http://c-eac.eu/en/radars/radars-p-18ma-p-180u.html

Dopuna: 22 Okt 2015 2:44

Revitalizacija helikoptera Mi 2Ukrajinski proizvođač motora "Motor Sič" razvio je projekat obnove rasporostranjenih lakih višenamjenskih helikoptera Mi 2. Projekat je dobio oznaku MSB, a od svog prethodnika razlikuje se po poboljšanim letno - tehničkim karakteristikama, redukovanom potrošnjom goriva, povećanim dometom, povećanim brzinama, te garancijom na 16 godina.
Mi 2MSB dobio je novi, savremeni, jači, turbovalni gazoturbinski motor AI 450M umjesto postojećeg GTD 350. Osim toga MSB/MSB 2 dobio je nove spoljne rezervoare što je omogućilo uvećanje zapremine kabine, poboljšanje ergonomičnosti i povećani dolet. Poboljšani su kontrolni sistemi, kokpit. Maksimalna poletna masa novog (MSB 2) helikoptera iznosi 4 tone. Maksimalna brzina iznosi 210km/h, krstareća 200km/h. Dolet 750km. Helikopter će biti pojačan novim aeronavigacionim kompleksom sa kapacitetom prevoza 8 putnika.
Osim obnove postojeće flote od 2013 vrše se testiranja nad MSB 2 uz pripreme u cilju započinjanja serijske proizvodnje potpuno novog helikoptera MSB 2, te sertifikacije. Cijena se projektuje na nekih 1,25 miliona dolara.


Vojna verzija Mi 2MSB biće opremljena sa dvije platforme za smještaj naoružanja, lansera nevođenih raketa, protivoklopnih vođenih raketa, streljačkog naoružanja. Namjena mu je identična kao i kod svih ostalih sličnih helikoptera.

Modernizacija helikoptera Mi 2 kod Ukrajinaca rađena je i u cilju dobijanja novog helikoptera (MSB 2). Procijenjeno je da bi projekat stvaranja novog helikoptera od nule koštao milijardu dolara. Od neke saradnje sa Rusima, naročito kod proizvodnje Ka 226 nije bilo ništa. Tako da je uzeta baza helikoptera Mi 2 za stvaranje novog, jeftinog, srednjeg helikoptera koji bi prvenstveno zadovoljio domaće potrebe procijenjene na od 300 do 500 helikoptera. Proizvodna baza protezala se od Vinice, Hersona do Sevastopolja.


MSB


MSB 2

http://survincity.com/2012/07/ukrainian-ability-to-upgrade-and-creation-of/

rotornik.webnode.cz

http://www.flankers-site.co.uk/mos2013_day02.html

Dopuna: 22 Okt 2015 3:04


E-8MSB - modernizacija helikoptera Mi 8T ugradnjom novog motora TV3-117 VMA SBM 1B 4E i rekonstrukcijom. Dobija se redukovana potrošnja goriva, povećani dolet, povećane brzine, uz garanciju od 16 godina. Sredstvo je ispitano u Tadžikistanu. Tokom leta na jednom motoru radio je 30 minuta. Svi parametri dovođeni su do graničnih karakteristika. Zahvaljujući unikantnom motoru kompanije Motor Sič helikopter je pokazao izvanredne karakteristike."Он на одном двигателе работал в течение 30 минут во взлетном режиме и набирал высоту 5000 метров, рабочую температуру двигателя доводили до 148 градусов при максимально возможных 150, горные вертолетные площадки были оборудованы на высотах 2500, 3300 и 4200 метров".

http://nbnews.com.ua/ru/news/62173/

Dopuna: 23 Okt 2015 2:27

Dopuna: 23 Okt 2015 15:52

Tenk T 72B3T 72B3 predstavlja modernizaciju vremešnih tenkova T 72B. Projekat je novijeg datuma iz 2013 godine. Može se smatrati low-cost alternativom projektu T 72B2 Rogatka/ T90A radi održanja flote starijih T 72B tenkova u operativnoj upotrebi (u slučaju Rusije do uvođenja u upotrebu tenkova novog pokoljenja). Procjenjuje se da B3 projekat košta između 1,7 do 2 miliona dolara od čega dobar dio novca odlazi na remont tenka. Remontovani i unaprijeđeni T 72B3 opremljeni su novim motorom (kasniji modeli), novom spravom za nišandžiju, novim sistemom za upravljanje vatrom i nekim drugim unapređenjima. Sa ovim sistemima B3 ima hunter-killer sposobnosti.

B3 je opremljen ugrađenim Kontakt 5 ERA oklopom. Čeona oklopna ploča pojačana je sa 20mm dodatnog oklopa. Krov kupole između komandirovog i nišandžijinog kapka opremljen je sa dodatnim oklopom protiv top attack oružja. Tri skladišne kutije od lakog čelika montirane su sa strana kupole. Zaštitni sistem uključuje i uzbunjivanje posade u slučaju laserovanja sa spektralnim opsegom od 0.65 - 1.540 um uz ometanje protivoklopnih sistema sa poluaktivnim navođenjem. Oklop može efikasno da porazi novije/starije APFSDS projektile. Grupa od 8 elektro - upravljanih bacača dimnih kutija kalibra 81mm montirana je sa lijeve strane kupole.

B3 je opremljen glatkocijevnim topom 2A46M-5 kalibra 125mm sa termalnom oblogom od lakih legura, cijevnim evakuatorom, poboljšane balistike i resursa. Autopunjač je pretrpio određene modifikacije i osposobljen je za upotrebu nedavno razvijene municije. Topovski sistem je osposobljen za upotrebu laserskih vođenih projektila 9M119 Svir ili 9M119M Refleks dometa 5.000m kao i protivoklopnog potkalibarnog zrna Svinjec 1/2. Borbeni komplet iznosi 45 granata.

Uz top nalazi se spregnuti mitraljez 7,62mm dok je na krovu PAM 12,7mm sa kojim komandir upravlja manuelno.

Tenk je opremljen novim sistemom za upravljanje vatrom i novim balističkim računarom sa setom meteo senzora. Napredni visokoautomatizovani SUV baziran je na novoj nišandžijinoj multikanalnoj Sosna U nišanskoj spravi sa termalnim i optičkim kanalom. Nišanska sprava ima dnevno/noćne i sve - vremenske borbene sposobnosti. SUV uključuje i automatsko praćenje cilja kroz optički i termalni kanal nišandžije (автомат сопровождения цели (АСЦ), вследствие чего точность ведения огня значительно выросла по сравнению с базовой моделью). B3 ima hunter-killer sposobnosti iako mu nedostaje panoramska sprava za komandira. Komandir tenka može da izabere cilj i položi cijev i dalje omogući nišandžiji da završi nišansko - okidački proces. Poboljšana je i stabilizacija oružja. Tokom tog vremena komandir traži sledeći cilj. Tenk je takođe opremljen novim digitalnim radio sistemom.

Pojedini B3 demonstratori opremljeni su panoramskom spravom za komandira. Moguće je da se sprava pojavljuje na kasnijim modelima.

Posadu tenka čine vozač, nišandžija, komandir.

Prve serije remontovanih i unaprijeđenih T 72B3 tenkova raspolagale su originalnim dizel motorom V-84-1 snage 840 konja. Kasniji modeli opremljeni su novim V-92S2F motorom, snage 1130 konja. Tenk je opremljen i novim gusjenicama. Maksimalna brzina na putu iznosi 70km/h sa radijusom od 500km. Tenk forsira vodenu prepreku sa tvrdim dnom do dubine od 1,2m bez ronilačkog pribora, a do 5 metara sa ronilačkim priborom. Savlađuje vertikalnu prepreku od 0.85m i rov širine 2,8m.

Asesoar tenka T 72B3 uključuje i sistem aktivne zaštite Arena-E za neutralisanje prijetnji poput protivoklopnih raketiziranih granata i protivoklopnih projektila uključujući novije rakete većeg dometa. Sistem štiti od protivoklopnih sistema ispaljenih bilo od pešadije, zemaljskih lansera ili helikoptera, a cijena mu se procjenjuje na oko 300.000 dolara.

Dozerski nož ispod nosa tenka koristi se za uklanjenje prepreka i pripremu vatrenih položaja. Šnorkel se nosi na zadnjoj strani kupole. Potrebno je nekih 20 miniuta za pripremu amfibijnih svojstava tenka i 2 minuta za prelazak u borbeni položaj po izlasku iz vode. Standardna oprema uključuje i sistem ABH zaštite, pribor noćnog osmatranja, satelitsku navigaciju sistema GLONASS.

Težina iznosi 46.000kg, dužina 9,53m, širina 3,59m, visina 2,22m.T72 B3M - modernizovana verzija za potrebe tenkovskog bijatlona. Od bazne verzije razlikuje se panoramskim termalnim priborom komandira, motorom snage 1130 konja sa automatom za promjenu brzina i sistemom upravljanja vožnjom sa glasovnim informatorom kritičnih režima rada komponenti. U budućnosti moguće je i osnaživanje sistemom za upravljanje vatrom "Kalina" sa tenka T 90SM.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 24659
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Kinezi Smile

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12770

Imali su i Sovjeti takvu ideju, ali se u testovima pokazala lose pa je usvojen RPG-18, baziran na americkom M72 LAW.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 370 korisnika na forumu :: 19 registrovanih, 2 sakrivenih i 349 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, Atomski čoban, babaroga, Dimitrise93, gasha, konstruktor, MB120mm, Nesho, Oscar, raketaš, RecA, Skywhaler, stegonosa, t.mile, trajkoni018, virked, vlad the impaler, Vlada78, vlvl