Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

11

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 31660
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Iran je tokom vladavine Šaha 70-tih godina masovno kupovao oružje na zapadu a kada se našao pod sankcijama tog istog zapada morali su se snalaziti kako su znali i umeli. Od 1970 pa sve do 1979 iran je nabavio gotovo 440 samohodnih haubica M109 - prva serija od 50 komada isporučena je do 1973 a od 1973 do 1979 kupljeno je još 390 modernizovanih verzije M109A1B. Tenkove T-72 iran je proizvodio sam po licenci još od početka 90-tih a kako je delova za M109 bilo sve manje i manje, pristupilo se ideji da se M109 prilagodi ruskom standardu.
Tako je nastala ova konverzija samohodne haubice M109 i ruskog tenka T-72 pod nazivom Raad-2 (Grom-2). Kupola je samo "nakalemljena" na podvozje T-72 i dobilo se upotrebljivo sredstvo koje je u voznom stanju sposobno da pruži artiljerijsku podršku bilo gde je to potrebno.


offline
 • Pridružio: 14 Apr 2014
 • Poruke: 1131

Iran je samo sklapao t72, nije to bila proizvodnja kao u SFRJ. Pocetkom 90tih u igri su bili T72, m84 i t80 da bi na kraju prvi bio izabran zbog mogucnosti ispaljivanja rakete. T80 je odbijen zbog motora.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Napisano: 20 Avg 2015 22:50Ideja bespilotne letjelice, dovoljno jeftine da se smatra potrošnom robom i dovoljno jednostavne da za njen rad nisu potrebni stručni operateri privukla je izraelsku kompaniju Uvision. Iako ove sistemi mogu biti relativno jeftini, njihov razvoj nije bio trivijalan.
Primarni zadatak bio je u stvaranju dizajna koji bi omogućio proizvodnju u velikim količinama i po cijeni koja bi za naručioca bila prednost. Pošto je sistem namijenjen za jednokratnu upotrebu Izraelci su uradili sve da troškove projekta smanje na najmanju mjeru.

Za tu namjenu projektovan je sistem Hero 30. Radi se o prenosnom (ranac) sistemu mase 3kg, postavljenim u kontejner iz koga se ispaljuje uz pomoć pirotehničkog punjenja. Hero 30 je najmanji sistem UVisionove porodice pametnih krstarećih letjelica. U pogon se stavlja za nekoliko minuta, a idealan je za precizne likvidacije. Prilikom ispaljivanja razvija se 8 krila. Krila omogućavaju svemanevrenost, sposobnost niskog leta nad složenim reljefima. Tu su i dva elektro - motora, jedan unutar drugog koji rotiraju elise u suprotnim pravcima.
BPL ima nosivost od 0,5 - 1kg u čeonom dijelu luka, a na univerzalnom podvesu postavljene su elektro - optičke i infracrvene kamere.
Upravljanje BPLom obavlja se sa ručnog panela, pomoću sredstava veze, na prostoru sa dobrom vidljivosti sa radijusom od 5 - 10 - 40 kilometara. Standardne brzine su u rasponu od 40 do 100 čvorova sa radnom smjenom od 30 minuta. Radna visina 300 - 600 metara. U slučaju potrebe, operater sa misije može vratiti letjelicu uz prizemljenje na specijalnu mrežu.

Sistem je veoma efikasan i jednostavan za upotreba - sa pozicije operatora. BPL raspolaže sa nekoliko režima rada kako bi se omogućilo korisniku fokusiranje na sliku sa platforme bez opterećivanja sa parametrima letenja. Na primjer, moguće je konfigurisanje autopilota tako da on sam pravi korekcije parametara leta u odnosu na zadati cilj ili rejon radi omogućavanja što boljeg i lakšeg osmatranja za operatora.UVision je sarađivao sa kompanijama i stranim ekspertima na razvoju i optimalizaciji aparature sa fokusom na mala, stabilna rešenja koja bi mogla obezbijediti dobar kvalitet video signala.
Trenutno je moguće birati između dnevne video kamere i dnevno - noćne video kamere zavisno od izvora finansiranja.
Po Izraelcima, kompanija razvija gamu bespilotnih letjelica u skladu sa konceptom skalabilnosti uz testiranje različitih veličina i opcija. Sistem ima potencijal za lansiranje sa aviona ali taj koncept tek treba da se provjeri. Preciznost i pouzdanost za sve nivoe borbenih snaga UVision Hero porodica omogućava kruženje iznad mete te izvođenje preciznih napada kad se prilika ukaže čak i kada se meta pojavi i na trenutak. Ove karakteristike omogućavaju držanje ‘eyes-on-target’ i precizne napadačke sposobnosti idealne čak i u najsenzitivnijim okruženjima. Sistem uključuje kompletnu konektivnost na postojeću C2 mrežu, naoružanje i druge osmatračke sisteme, a Herov napredni datalink i isporuka obavještajnih podataka u realnom vremenu prikaz up-to-the-minute situational awareness obezbjeđujući ključnu taktičku prednost za borbene snage.
U ponudi su sistemi bliskog te strategijskog dejstva sa mogućnošću nošenja borbenih tereta u količini od 0,5 do 20kg i dometima od 5 do 250km. Najlakši, Hero 30 ima težinu od 3kg, a najteži Hero 900 - 97kg.
http://uvisionuav.com/portfolio/#


Another miniature, expendable drone is the Israeli UVision Hero 30 shown at AUSA 2014 by the Mistral Group. Photo: Noam Eshel, Defense-Update


Svemanevarska BPL kamikaza. Pogodna je za dejstvo po gusto naseljenim rejonima te nedostupnim mjestima sa maksimalnom tačnošću pri dejstvu na cilj. Hero 30 omogućava približavanje ka cilju, omogućavanje operateru tačnu identifikaciju radi donošenja rešenja o nanošenju udara. U slučaju prekida misije, Hero 30 se vraća u bazu sa mekim prizemljenjem.
O tačnoj cijeni sistema Izraelci se nisu izjašnjavali no "sumnja" se na ekvivalent jednoj nevelikoj raketi vazduh - zemlja.Dopuna: 21 Avg 2015 23:13

AGM-176 Griffin

Poslednjih godina na tržištu oružja pojavio se zahtjev za prostim i jeftinim vođenim raketama, pogodnim za korištenje sa različitih baznih platformi. Takva oružja dizajnirana su za dopunjavanje drugih vrsta raketa i namijenjena za rešavanje specifičnih zadataka.

AGM 176 Griffin je laka precizno vođena municija razvijena od strane kompanije Raytheon 2008 godine. Može biti lansirana sa zemlje ili vazduha kao raketno pogonjeni projektil ili bačena iz vazduha kao vođena bomba.

Nosi relativno malu bojevu glavu, a dizajnirana je kao precizno oružje sa redukcijom kolateralne štete za potrebe nekonvencionalnog COIN ratovanja.

Korištena je u borbi od strane oružanih snaga SAD u Avganistanu.

Raytheon je razvio Griffin kao low – cost modularni sistem koristeći komponente iz ranijih projekata, uključujući FGM 148 Javelin i AIM 9X Sidewinder radi maksimalnog pojeftinjenja nove rakete. Originalno je dizajniran za lansiranje sa topovnjača MC 130W američke komande za specijalne operacije. Raketa AGM 176 ima oblik tipičan za oružja svoje klase. Ukupna dužina iznosi 110mm, kalibar 140mm. Na bokovima cilindričnog korpusa su elementi upravljanja i stabilizatori. U transportnom položaju upravljenje i stabilizatori su unutar korpusa rakete. Sam borbeni sistem nalazi se u cilindričnom transportno – lansirnom kontejneru. Startna težina rakete Griffin iznosi 20kg od toga 5,9kg otpada na bojevu glavu.

U prednjem dijelu rakete nalaze se sistemi navođenja iza kojih je bojevi trenutno – fugasni element, a u srednjem i zadnjem dijelu nalazi se motor na čvrsto gorivo.

Raketa raspolaže kombinovanom glavom samonavođenja. U zavisnosti od taktičke situacije može biti korištena kombinacija inercijalnih i satelitskih navigacionih sistema ili poluaktivna laserska GSN. U prvom slučaju raketa ide ka cilju sa navedenim koordinatama u drugom na mjestu laserskog zračenja istaknutog na cilju. Preciznost uz relativno malu bojevu glavu od 5.9kg redukuje kolateralnu štetu. Municija je napravljena u dvije verzije. Griffin A je nepogonjena precizna municija koja može biti izbačena kroz zadnja vrata tovarnog prostora ili kroz na vratima montirani lanser koji je osposobljen za izbacivanje dok je kabina presurizovana.

Težine 15kg i dužine 1,1 metar, lansira se iz desetocijevnog Gunslinger lansera koji se uklapa u zadnju rampu marinskih KC 130 tankera/transportera ili USAF AC 130W/Stinger II topovnjača.

Griffin Block II B je kratkodometni, raketno pogonjeni vazduh – zemlja ili zemlja – zemlja projektil koji može biti ispaljen sa BPL kao i sa helikoptera, jurišnih aviona, transportnih aviona (C - 130), letećih topovnjača (AC - 130).

Sklopljena krilca omogućavaju lansiranje iz cijevi od 140mm. Bojeva glava može biti setovana za dejstvo po meti ranim (iznad cilja), odloženim ili trenutnim aktiviranjem. Američka Mornarica testirala je Griffin kao sa plovila lansirani laserski vođeni projektil za potrebe malih brzih čamaca. Planira se upotreba na Littoral borbenim brodovima.

Raketna verzija je duplo lakša od Hellfire raketa i uključuje bojevu glavu od 5,9kg. Ima domet od 15 kilometara kada je iz vazduha lansirana ili 5,5 kilometara kada je lansirana sa površine. Ispaljivana je sa američkih besposadnih oružnih stanica, raznih drugih platformi te Kajova Vorijor helikoptera sa posadom.

Projektil je manji od Hellfire raketa kojom se opremaju BPL.Tri Griffina mogu biti nošena na mjestu rezervisanom za jedan Hellfire. Raketni i lansirni pribor takođe je lakši u odnosu na Hellfire što omogućava nošenje većeg broja na BPL Predator.

Tokom nešto manje od 6 godina proizvedeno je oko 2.000 raketa. 2014 demonstrirana je Griffin Block III raketa na statičkim i pokretnim metama. Block III uključuje unaprijeđeni poluaktivni laserski tragač sa boljom elektronikom i obradom signala i sa novim Multi-Effects Warhead System radi maksimalizacije efikasnosti protiv različitih meta.


AGM 176 Bloc II/B
Gunslinger na KC 130


BGM-176B Griffin


GRIFFIN A
An aft-eject missile from a common launch tube
Deployed from platforms like the C-130 aircraft
Measures 43 inches long, weighs 33 pounds and has a low collateral damage 13-pound warhead
Production began in 2008

GRIFFIN B
A forward-firing missile that uses a composite launch tube
Launches from rotary-and fixed-wing aircraft, ground-launch applications and maritime platforms
Operational on the U.S. Navy’s Cyclone-class Patrol Coastal ships
Measures 43 inches long, weighs 33 pounds and has a low collateral damage 13-pound warhead
Production began in 2010

GRIFFIN C
Increased capabilities include:
Dual-mode semi-active laser/uncooled imaging infrared seeker (SAL/IIR)
Data link that enables in-flight retargeting
Angled or vertical launch for 360 degree coverage

GRIFFIN C-ER
Griffin C missile with extended range motor that nearly triples the flight distance
Developmental flight testing completed in 2014

http://www.raytheon.com/capabilities/products/griffin/

Platforme
MQ-1 Predator
MQ-9 Reaper
MQ-8B Fire Scout
A-29 Super Tucano
Beechcraft AT-6
OA-58D/F Kiowa Warrior
KC-130J Harvest HAWK
MC-130W Dragon Spear
M996 / M1045 / M1046 HMMWV
Cyclone-class patrol ship
AC-130J Ghostrider
V-22 Osprey


Во время недавней тренировки в Camp Blanding, Флорида, инженеры Raytheon Missile Systems успешно соединили два удаленных оптико-электронных сенсора своей разработки с ноутбуком, ручным планшетом солдата и пусковой установкой ракет Гриффин.

Через устройство наблюдения AN/TAS-8 Long-Range Advanced Scout Surveillance System (LRAS3) было определено местоположение цели и посланы команды через сеть к другой ОЭС eLRAS3 (усовершенствованной LRAS3), которая подтвердила координаты цели. Команда на старт ракеты была дана голосом, с помощью защищенной сети, соединяющей ноутбук и пусковую установку.


усовершенствованная eLRAS3


The U.S. Army Long-Range Advanced Scout Surveillance System (LRAS3) produced by Raytheon. Seen here is the dismounted configuration, which will now employ a monocular display improving the operator usability and orientation. Photo: Raytheon

AGM-176 Griffin A: Initialversion ohne Raketenmotor. Gleitbombe für den Einsatz ab Flugzeugen und Drohnen.
AGM-176 Griffin B: 1. Serienversion mit Raketenmotor. Für den Einsatz ab verschiedenen Plattformen.
AGM-176 Griffin B Block II: 2. Serienversion mit reduzierten Kosten.
AGM-176 Griffin B Block III: Version mit verbessertem Suchkopf, neuer Elektronik und stärkerem Sprengkopf.
BGM-176 Griffin: Ausführung der Griffin B Block II für den Einsatz ab Schiffen.
BGM-176 Sea Griffin: Ausführung mit IIR-Suchkopf und einer Reichweite von 15 km.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12268

RJ ::Tako je nastala ova konverzija samohodne haubice M109 i ruskog tenka T-72 pod nazivom Raad-2 (Grom-2). Kupola je samo "nakalemljena" na podvozje T-72 i dobilo se upotrebljivo sredstvo koje je u voznom stanju sposobno da pruži artiljerijsku podršku bilo gde je to potrebno.

RJ,
види се да је шасија Т-72 промењена - подигнут кров, купола померена уназад, итд.
Није само стављено на шасију од тенка.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22988

Nešto je tu i malko zaokrenuto unatraške ako ne grešim.
Motor je ispred sa sve pogonskim zupčanikom dok je lenjivac nazad iza kupole.
Logično je i da je izmešten vozač ispred kupole ...
Na originalu je napred lenjivac i odma do njega a ispred kupole je smešten vozač ...

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Napisano: 26 Avg 2015 18:05

PyrosPyros, ranije označavan kao Small Tactical Munition (STM) dizajnirano je za korišćenje sa bespilotnih letala. Razvijen je od strane Raytheon.

Testovi su uspješno sprovedeni 2010, a oružje može biti korišteno za opremanje AAI RQ-7 Shadow.

Sredstvo je teško 5,9kg sa bojevom glavom od 3,2kg. 2011, testirana je sa novom bojevom glavom od 2,3kg. Iako lakša, nova bojeva glava ima značajno unaprijeđene blast-fragment sposobnosti.

Dizajnirana za nanošenje male kolateralne štete, smrtonosni radijus je samo 4,6m, dalje efektivnost dramatično opada.

18. jula 2014, Raytheon je izveo prva testna bojeva gađanja sa Pyrosima. Municija je navođena na grupu insurgenata koja je postavljala drumske bombe pri čemu je korišten height-of-burst senzor radi detonacije na nekoliko fita iznad zemlje. Bačena sa visine od 3.000 metara, bilo je potrebno 35 – 40 sekundi da dostigne zemlju.

Navođenje - dual-mode seeker: semi-active laser guidance plus GPS-INS. Radi maksimizacije kinetičkog efekta i efikasnosti, upaljač može biti podešen na aktiviranje iznad cilja, udarom u cilj ili odloženo.

Najmanja vazduhom lansirana bomba dokazala se ekstrmno efikasnom protiv tipičnih insurgentskih meta. Radi se o lakom oružju velike manevarbilnosti. Sa svojom malom masom i dužinom idealna je za aplikacije gdje je težina glavni faktor, poput malih bespilotki, rotorskih izviđačkih platformi, lakih jurišnih i specijalnih aviona.


A Cobra unmanned aircraft system (UAS) carries a Small Tactical Munition Phase II during the weapon's first captive carry test on Sept.16 at Yuma Proving Grounds, Ariz.


Pyros Small Tactical Munition hits bulls-eye in field testing

http://defense-update.com/20120807_pyros-demonstra.....d3iByWqqko


Raytheon's Cobra Unmanned Aerial Vehicle
http://www.unmanned.co.uk/unmanned-vehicles-news/u.....cobra-uav/


Сверхмалые бомбы: оружие для легких БПЛА

http://topwar.ru/46574-sverhmalye-bomby-oruzhie-dlya-legkih-bpla.html


Lockheed Martin Shadow Hawk

За последние два года специалисты компании Lockheed Martin провели еще несколько испытаний своей перспективной сверхмалой бомбы. Кроме того, фирма активно работает над продвижением своей разработки в вооруженные силы США и других стран. В рекламных материалах по проекту Shadow Hawk фигурируют такие же аргументы, как и в случае с бомбой Pyros от Raytheon. Утверждается, что новая бомба позволит легким и средним БПЛА решать не только разведывательные, но и ударные задачи, что упростит и удешевит выполнение широкого спектра миссий.

Dopuna: 28 Avg 2015 16:54Iranski minobacač Vafa od 160mm. Oruđe je teško skoro 350kg, a ispaljuje mine dometa do 9km i aktivno - reaktivne dometa do skoro 20km. Kadenca iznosi 5 - 8 mina u minuti koje sadrže 10 - 11 kilograma TNT. Namjerava se proizvodnja i pribora za lasersko vođenje.offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12268

kljift :: Iranski minobacač Vafa od 160mm. Oruđe je teško skoro 350kg, a ispaljuje mine dometa do 9km i aktivno - reaktivne dometa do skoro 20km. Kadenca iznosi 5 - 8 mina u minuti koje sadrže 10 - 11 kilograma TNT. Namjerava se proizvodnja i pribora za lasersko vođenje.
Да ли су у прибору мердевине/рампа/дизалица преко које ће да убацују мине у цев?

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 22985

vathra ::kljift :: Iranski minobacač Vafa od 160mm. Oruđe je teško skoro 350kg, a ispaljuje mine dometa do 9km i aktivno - reaktivne dometa do skoro 20km. Kadenca iznosi 5 - 8 mina u minuti koje sadrže 10 - 11 kilograma TNT. Namjerava se proizvodnja i pribora za lasersko vođenje.
Да ли су у прибору мердевине/рампа/дизалица преко које ће да убацују мине у цев?

Možda će iranski stručnjaci da mu nakaleme autopunjač isto kao ameri na svoj mb120mm dragon???

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12770

vathra ::
Да ли су у прибору мердевине/рампа/дизалица преко које ће да убацују мине у цев?


Posto je u pitanju kopija izraelske kopije finske kopije sovjetske kopije* Brandt-ovog MB 160mm (eksperimentalnog) cev se spusta na dole prilikom punjenja.

*Da se neko ne nadje uvredjen, svi klasicni MB danas u svetu su kopije Brandt-ovih 1927/1931 modela.

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 5834

http://rs.sputniknews.com/rusija/20150828/4203148.html
Не знам у коју тему би ово ишло.Руси враћају неперспективне оклопне возове...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 311 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 3 sakrivenih i 299 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: arsa, Drug pukovnik, havoc995, ladro, laze2, milan47, novator, shaja1, Trpe Grozni