Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

14

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 31660
 • Gde živiš: ovalni kabinet

M113 sa raznim varijacijama sa PAM i PAT-ovima - po fotografijama ovde se radi o libanskoj vojsci.offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Napisano: 05 Sep 2015 2:41

Компьютеризированная система управления огнем УСУ ОБУ (UBLFDS)

http://eizvestia.com/armiya/full/411-kompyuterizir.....obu-ublfds


Univerzalni balistički kompjuter

Radi poslove manuelnog računanja i planšete, čini računanje lakim i brzim do maksimuma smanjujući mogućnost ljudske greške u borbenom okruženju uz stvaranja platforme koja se može koristiti kroz druge artiljerijske sisteme. Programi za unošenje elemenata i algoritmi osim što proces čine vrlo brzim i preciznim ne zahtjevaju osobe sa velikim matematičkim znanjima. Format programa lako je prepoznatljiv svim korisnicima mobilnih telefona ili kompjutera. Lako se povezuje sa drugim sistemima (meteo stanicama). Za obuku kadeta Vojne Akademije u Kijevu nije trebalo više od 15 minuta. Osim obuke propagira se kao jeftina solucija zadacima prilikom brzog raspoređivanja artiljerijskih formacija.

U sastav kompleta UBLFDS ulazi portabl računar KPK TDS NOMAD kod komandira baterije, pozicioni senzori na oruđa i tableti u svakog komandira oruđa.

https://www.youtube.com/watch?v=Th_JtmxIQhU

Dopuna: 07 Sep 2015 21:52

TITUS (MRAP)http://www.military-today.com/apc/nexter_titus.htm

TITUS (Tactical Infantry Transport and Utility System) MRAPonja razvijen je od strane kompanije Nexter. Privatni je projekat predstavljen 2013. Kombinuje karakteristike MRAPa i oklopnog transportera. Propagira se kao low - cost vozilo i velika šansa za one zemlje koje ne mogu da priušte verzirane oklopne transportere i MRAP vozila. Osposobljen je za prevoz trupa, tereta, medicinsku evakuaciju, borbenu podršku i protivpobunjeničke operacije.
Vozilo ima vareni čelični trup. Osnovna verzija obezbjeđuje zaštitu sa svih strana od pancirne municije 7,62mm. Do 6 tona dodatnog SAFEPRO oklopa može biti postavljeno radi veće zaštite. Sa dodatnim oklopom TITUS obezbjeđuje zaštitu sa svih strana od municije 14,5mm. Rešetkasti oklop može biti postavljen radi zaštite od RPG municije, a opciono i PG Guard protection. PG Guard je sposoban da izdrži 2 - 4 RPG projektila po kvadratnom metru.
Vozilo ima V oblikovan monokok trup radi bolje protivminske zaštite + STANAG 4569 level two protection, koji opciono može biti unaprijeđen na STANAG 4569 level four. Izdržava eksploziju ekvivalentnu 10kg TNT pod bilo kojim dijelom trupa. Tvrdi se da sa dodatnim SAFEPRO oklopom TITUS preživljava bliske eksplozije ekvivalentne do 150kg TNT eksploziva. Ometači i detektori pucnja mogu biti postavljeni za potrebe protivpobunjeničkih operacija.
Prvi prototip je opremljen sa Neksterovim ARX 20 daljinski upravljanim modulom, naoružanim sa topom 20mm i spregnutim mitraljezom 7,62mm. Moguća je montaža i drugih oružnih stanica. Oružja su uparena sa termalnim senzorima i laserskim daljinomjerima. Pozadi na krovu (opciono) montirana su dva dodatna daljinski upravljana mitraljeza kojima upravlja borački sastav. Vozilo je u potpunosti integrisano sa modernim navigacionim sistemima komandovanja bojnim poljem (Neksterov FINDERS (fast information, navigation, decision and reporting system) battlefield management system (BMS). FINDER će biti uparen sa perimetarskim kamermanskim sistemom i izviđačkim robotom Nerva LG.
Posadu čine komandir, vozač i nišandžija. Nosi 10 potpuno opremljenih vojnika. Ulaz/izlaz vrši se preko rampe pozadi (projektovane da isti olakša). Tu su i dvoje bočnih vrata za vozača i nišandžiju. Postoje i kapci na krovu za osmatranje i hitno napuštanje.
TITUS je modularnog dizajna. Teretni prostor trebao bi biti versatilan i lako izmenjiv. Na mjestu desantnog korpusa moguće je postaviti cargo modul ili modul sa specijalističkom opremom.
Neuobičajena šasija TITUSa razvijena je od strane Tatre. Na putu vozilo koristi 6x4 konfiguraciju dok se u vožnji na teškom terenu prelazi na 6x6. Težina vozila ravnomjerno je raspoređena zbog druge osovine koja se nalazi između prve i treće.
Osnovnu verziju pogoni Kaminsov turbo dizel od 440 konja. Opciono se nudi motor od 550 konja. Motor je naprijed. Uparen je sa Alisonovom automatskom transmisijom. Prednji i zadnji točkovi su upravljivi. Vozilo je opremljeno sa sistemom za regulisanje pritiska u gumama. Dozerski nož može biti postavljen naprijed.
Borbena težina vozila iznosi 17 - 23 tone što se opciono može uvećati do 27 tona "zamjenjujući" tovarni prostor od 4 tone. Unutrašnja zapremina vozila iznosi više od 14m/3, uključujući 4m/3 skladišnog prostora. Vozilo je opremljeno unutrašnjim rezervoarom za vodu.
Vozilo je dugačko 7,55m, široko 2,55m i visoko 2,72m. Maksimalna brzina na putu 110 km/h, radijus 700km.

http://www.army-technology.com/projects/titus-armoured-wheeled-vehicle/http://www.demotix.com/news/2828898/dsei-holds-int.....ia-2826406

Dopuna: 08 Sep 2015 22:13

Fly - KUnikatni borbeni modul Fly - K djelo je švajcarske kompanije Cathyor Engineering S.A. i njihove njemačke braće iz Rajnmetala. Propagira se kao low - cost/low-maintenance borbeno sredstvo indirektne vatre sa mogućnošću simultanog podizanja morala i borbene efikasnosti. Zanimljivost kod ovog sredstva je da se slično, doduše u zanatskoj izvedbi i sa klasičnim tromblonskim minama pojavilo i u ratnom sukobu na teitoriji nepomeničke države.

Sredstvo je predviđeno za opremanje mehanizovanih elemenata te samostalnih, ubačenih grupa. Revolucionarni Fly K propulzivni sistem čini ga perfektnim oružjem prilikom izvođenja bešumnih, "steltnih" operacija. Praktično bešuman, prilikom opaljenja ne emituje dim, bljesak, termalni ili mirisni potpis koji bi mogli da otkriju poziciju. Sistem je na upotrebi kod oružanih snaga Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U poređenju sa drugim minobacačima, Fly K je izuzetno tih, a pošto nema razmijene toplote između municije i oruđa korisnik može da ispali mina brzom paljbom koliko god to taktička situacija zahtjeva.
Jednostavan za upotrebu, izuzetno "steltan" sa širokim spektrom letalne i neletalne muncije čine od Fly K platforme najefikasniji i najfleksibilniji minobacački sistem za mobilne pješadijske jedinice.

Oružje je dizajnirano za upotrebu u širokom spektru taktičkih scenarija

Jednocjevni lanser: Namijenjen za upotrebu od strane individualnog pješadinca - ultra laka varijanta. Osim što je oružje veoma sigurno, izuzetno je pouzdano, uključujući i grubo okruženje. Jednocijevni lanser teži 4,5kg, ima domet od 750 metara sa mogućnošću ispaljivanja do 30 mina u minuti.

Višecijevni lanser: Elektronski kontrolisani oružni sistem sa nekoliko različitih vrsta municije sa kontrolisanom brzinom ispaljivanja u promenjivim salvama. Lak i robustan, spreman za montažu na vozila. Omogućava lakim oklopnim vozilima i čamcima odgovor na napad bez otkrivanja sopstvene pozicije.

Fly K mobilni zaštitni modul

Modularna paljbena platforma može da ispali do 12 mina sa veoma visokom kadencom, pokrivajući domete od 200 do 800m. Opremljen sa osnovnom pločom (podlogom), Fly-K može biti lako montiran na bilo koju mobilnu platformu ili fiksiran na zemlju.

Na mobilnoj platformi značajno mu se uvećavaju ofanzivne/defanzivne sposobnosti uključujući i vožnju po teškom terenu sa municijom u paljbenoj gotovosti.

U samostalnoj verziji sa 12 paljbenih jedinica pokriva prostor od 12.600m/2 što ga čini izvanrednim za zaštitu vojnih instalacija, obala, granica i osjetljive infrastrukture.

Različite vrste municije mogu biti ispaljene u jednom plotunu, visoko - eksplozivne, sa bijelim fosforom, dimne, školske (uključujući osvetljavajuće za vizuelni i IC spektar, sa kukama za kačenje, za dejstvo po roniocima). U planu je i visokoeksplozivna municija sa blizinskim upaljačem, te neletalna sa crvenim fosforom, CS i OC gasom, fleš punjenjima te punjenjima za markiranje - dim u boji i hemijsko - osvetljavajući markeri. Jedna visokoeksplozivna mina teška je od 650 do 805 grama i ima smrtonosni radijus od 16 metara. FLY K višecijevni lanser sa 20 mina teži manje od 20kg. Opaljenje se vrši uz pomoć žice, oslobađajući sistem od ometanja. Lako se integriše u postojeće sisteme kao i buduće programe.

http://www.rheinmetall-defence.com/en/rheinmetall_.....l_1436.php

Low signature during launch:

Noiseless: < 52 dB at 100m distanc
No heat signature: Undetectable by IR sensors
No smoke: Cannot be visually detected in daylight
No muzzle flash: Cannot be visually detected at night

http://www.army-guide.com/eng/article/article_823.html

Efficient, versatile, safe:

Low weight means being able to carry more ammunition per unit
No possibility of double feeding due internal propelling system
Possibility of constant fire; no overheating of the weapon
A wide variety of ammunition types enables a multitude of missions

Dopuna: 10 Sep 2015 15:20

Vojnopolicijska vozila (Autorevija.ru)

http://trucks.autoreview.ru/_archive/section/detail.php?ELEMENT_ID=134512

Posjeta novinara moskovskom "Institutu spectehnike". A tamo varioci na sve strane konvertujući standardne kamione u "броневахтовок" - nova vozila na bazi teretnjaka namijenjena prevozu boraca - sastava prvenstveno namijenjenih vođenju vojnopolicijskih operacija.
I pored sve prisutnih BTR oklopnih transportera koji su dugo vremena bili glavni prevoznici pešadije, iskustvo lokalnih sukoba pokazalo je potrebu za drugačijom vrstom transporta, udobnijim i prostornijim sa automobilskim resursom i dobre preglednosti, zaštićeni ne samo od streljačke municije već i od eksplozija.
Osim toga, prilikom vojnopoliciskih operacija na drumskim pravcima vrši se sprovođenja vozila poput BTR što veoma rano odaje maršrutu i cilj kretanja čime se gubi efekat iznenađenja.
Navodi se da postoje dva tipa MRAPonja - armijski i policijski. Armijska varijanta (poput Tajfuna) štiti od teških mitraljeza, no teška nadgrađa na originalnoj šasiji loše je osposobljena za vožnju u običnom saobraćajnom toku uz nevjerovatnu cijenu koja dostiže i do milion eura (pri tome se Alisonova transmisija nabavlja kod "neprijatelja").
A za vojnopolicijske snage nisu potrebni tako snažno zaštićeni MRAPovi, već jeftini, laki za održavanje i maksimalno bliski sa karakteristikama automobila, zato ih i rade na šasijama serijskih teretnjaka.


Uralci - iz porodice Fedrala - obični Urali 6x6 sa oklopljenom kabinom i oklopnom "kućicom" na teretnom prostoru. Radi se o narudžbi od 50 od streljačke municije zaštićenih vozila (oko 70.000 evra po vozilu) i 5 od detonacija zaštićenih vozila (oko 100.000 evra po vozilu).


Fedral M u procesu izgradnje. Teretni prostor je jedinstvena "kapsula".


Putnički prostor sa klimom


Oklopna kapsula posle varenja


Zaštitna sjedišta i protivparčadne obloge


V oblik teretnog prostora


S pozicije vozača - obični Ural


Fedral M na šasiji Urala 55571 sa odrađenim stepenikom

Vrata su debela 8cm sa debljinom oklopnog lista od 6,5mm. Štite od "kalašnjikovljevske" municije sa termički obrađenim jezgrom, a po zahtjevu zaštita se može podići do nivoa snajperskog metka. Štiti od eksplozija od 3 do 7kg trotila, zavisno od verzije. Pod oklopnom haubom "živi" ЯМЗ-236. Nosivost 3.000kg. Puna masa do 22.500kg. Mjesta - 12 + 2.


Урал-ВВ - projekat Uralskog autozavoda, a oklopni korpus moskovskog NII stali.

Ural 4320 sa novim motorom ЯМЗ-536. Zaštita od eksplozije ekvivalentna 2kg eksploziva. Za razliku od Fedrala M pod motorom i menjačem postavljena je čelična zaštita na osnovu iskustava iz Čečenije. Masa Urala VV od 15.300kg do 18.300kg. Nosivost 3.000kg. Mjesta - 13 + 2.
Na tenderu ruskog MVD Federal M pojavio se sa cijenom od oko 112.000 eura, a Ural VV sa cijenom od oko 130.000 eura.


Ljestve sa pneumatskim cilindrom

http://trucks.autoreview.ru/_archive/section/detail.php?ELEMENT_ID=134512

Dopuna: 11 Sep 2015 22:27

HQ 9

HQ 9 - samohodni dugodometni raketni PVO sistem kineske proizvodnje, odnosno njegova izvozna oznaka FD 2000. Visoko uvaženi član foruma na temi o kineskim PVO sistemima uporedio ga je sa S 300PS (varijanta iz vremena pred sami raspad SSSR) sa cijenom osam puta manjom od modernizovanog S 300PMU 2 Favorit. Osim toga, Kinezi se nameću i kao veoma pouzdan (nezavistan) snadbjevač sredstvima NVO.
Sistem služi za praćenje i dejstvo po avionima, krstarećim raketama, raketama zemlja - zemlja i taktičkim balističkim projektilima. Sistem je prezentovan 2009 godine, iako je njegov razvoj trajao od osamdesetih ukrštanjem domaćih i "uvoznih" rešenja.
Osim FD 2000 izvoznom verzijom HQ 9 sa anti - stelt sposobnostima tu su još i FT 2000 na po čitavom putu pasivno vođenom HQF-91 LR-SAM u saradnji sa zemaljskim pasivnim osmatračkim sistemom DWL-002, mornarička verzija te HQ-9B sa povećanim dometom i dual seeker.

Lansirno vozilo ima četiri rakete u kontejnerima. Radi se o dvostepenim raketama na čvrsto gorivo. Maksimalna brzina iznosi 4,2 maha, a težina bojeve glave iznosi 180kg. Maksimalni domet 200km, po visini 30km. Raketa ima blizinski upaljač sa efikasnim dometom od 35m koji se aktivira na daljini od 5km od mete. HQ 9 navođenje je sačinjeno od inercijalnog navođenja + mid-course uplink i aktivnog radarskog terminalnog sistema navođenja. Lansirni kontejneri montirani su na kineskim Taian TAS 5380 8X8 teretnjacima baziranim na sovjetskim MAZ 543. Taian je pogonjen vazdušno hlađenim dizel motorom.

FD-2000
Operational Range (Aircraft Target) 7 - 125km
Operational Altitude (Aircraft Target) 25m - 27km
Operational Range (Cruise Missile Target) 7 - 15km
Operational Altitude (Cruise Missile Target) 25m


FT-2000 Anti-Radiation
Operational Range 12 - 100km
Operational Altitude 3 - 20km
Missile Weight 1300kg
Seeker Band Coverage 2 to 18 GHz

A battery of HQ-9 consists of 6 TEL trucks linked to a HT-233 3D C-band mono-pulse planar phased array radar, under the control of a TWS-312 battery command post. The HT-233 engagement radar has always been regarded to be a derivative of the Russian 30N6E Flap Lid / Tomb Stone series, sharing most of the basic technology in this design. It which operates in the 300 MHz bandwidth and has a detection range of 120 km and tracking range of 90 km. The radar can detect targets in azimuth (360 degrees) and elevation (0 to 65 degrees), and is capable of tracking some 100 airborne targets and simultaneously engaging more than 50 targets. Several search radars can be used with HQ-9, including anti-ballistic radars and anti-stealth radars, as the search radar Type 305B, the low altitude radar Type 120, the search radar Type 305A, the passive radar YLC-20 and the passive radar DWL002.
In the Chinese Armed Forces, an HQ-9 battery includes a command vehicle, six control vehicles, 6 targeting radar vehicles, 6 search-radar vehicles, 48 missile-launch vehicles, and 192 missiles; plus a positioning vehicle, a communications vehicle, a power supply vehicle and a support vehicle. A battalion reportedly contains 8 missile launch vehicles.

Radi smanjenja troškova, HQ 9 je dizajniran da bude dovoljno fleksibilan za korištenje širokog spektra radara osmatračko - nišanskih radara.

http://www.armyrecognition.com/china_chinese_army_.....tures.html
FT 2000 anti - radiacioni za gađanje ELINTa i ECM.


CETC DWL002 Passive Detection System fully deployed (CETC image).

http://www.ausairpower.net/APA-HQ-9-FD-FT-2000.html#mozTocId934345
Po Karlu Kopu.

Dopuna: 13 Sep 2015 21:14

Borbeni bagi SpajderNeoklopljeno lako brzo napadno vozilo proizvedeno od strane singapurćanske STK za potrebe njihove armije. Sličnog koncepta kao i kod američkih Desert Patrol Vehicle and Light Strike Vehicle, Spajder je dizajniran za brze hit and run rejdove, a osposobljen je i za izviđačke misije, podršku specijalnim snagama i partizanskim dejstvima niskog inteziteta. Zahvaljujući lakom dizajnu, vozilo može biti nošeno od strane srednjaških transportnih helikoptera poput Super Puma i Činuka ili prevoženo na brze intervencije taktičkim transportnim avionima C 130. Vozilo se koristi kod Singapurćana.

Vozilo dozvoljava različite oružne konfiguracije. Mogu se montirati BGA 40mm i POLKovi poput kod Singapurćana korištenih izraelskih Spajkova dometa 4km. Opremljeno sa infra crvenim adaptorima vozilo se može koristiti i noću.

Spajder može da pohodi prostore negostoljubive za normalna točkaška vozila, cross - country uz mogućnost probijanja kroz rastinje i drveće. I u močvarno - blatnjavim prostorima Spajder se bolje snalazi u odnosu na vozila poput Lend Rovera ili Jeep - a.

Vozilo je opremljeno automatskim menjačem, maksimalna brzina je 110km/h, značajno proširujući mobilnost ljute pešadije. Vojnici sada mogu nositi/voziti sa sobom teže i jače borbene sisteme tokom izvođenja operacija.Po Vikiju proizvedeno je 400 komata. Vozilo je težine 1600kg, dužina 4.500m, širine 2030mm, visine 1900mm (vrh roll bara). Posada 4 + 2. Glavno naoružanje BGA, teški mitraljezi, POLKovi, minobacači 120mm (1× STK 120 mm Super rapid advance mortar system (SRAMS). Pomoćno naoružanje 1 - 2 FN Maga ili Ultimaksa. Motor Pežoov turbo dizel od 130 konja. Teretni kapacitet 1200kg. Radijus 700km. Maksimalne brzine na putu do 120km/h, van puta 80km/h.


Spajder sa minobacačima


Singapore Army Light Strike Vehicle Mk IIIstočnonjemačka kombinacija standardnog UAZa 469B sa standardnim BST SPG 9 73mm za potrebe padobranske regimente "Vili Sanger".
Upotreba "sangerista" na fonu sovjetskih rejdjavika

offline
 • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
 • Pridružio: 29 Jul 2014
 • Poruke: 3851

Hmm... Ovaj sto imaju singapurcani bi voleo da imamo mi u VS

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Napisano: 23 Sep 2015 22:27Jeftini i žestoki

Oklopni voz Бронепоезд БП-1 serija je sovjetskih oklopnih vozova izgrađenih početkom sedamdeseih na harkovskom Zavodu transportne mašinogradnje. U promet je pušteno 4 – 5 oklopnih vozova.

Posle okončanja sovjetsko – japanskog rata 1945, grupacija sovjetske armije na Dalekom Istoku i Zabajkalu konstantno je smanjivana usljed susjedstva u vidu bratske Kine. No kako je Kina postajala sve manje bratska, a sve više zlička, tako je naročito kasnih šezdesetih, posle žestokih okršaja na granici, SSSR bio prinuđen za prebacivanje većih snaga na područje Dalekog Istoka i Zabajkala. Osim brojnosti snaga, veliki problem na Dal. Istoku i Zabajkalu predstavljao je i nedostatak infrastrukture od koje je značajan dio bio i rashodovan tokom hruščovljevskog razoružanja pedesetih.

Sve saobraćajne veze duž granice bile su vezane za Transsibirsku željezničku magistralu. Ista je bila i jedina veza sa ostatkom države. Na odstojanju od samo 70 – 100km od granice, magistrala je bila pod prijetnjom, eventualni gubitak malog područja magistrale značio je blokadu ne samo garnizona nego i čitavog rejona.

Za potrebe neposredne zaštite željeznice, povratila se ideja oklopnog voza. Krećući se po pruzi, oklopni voz može brzo da se kreće po regionu bez autoputeva uz održavanje stalnog borbenog režima. Pošto su do tada svi oklopni vozovi bili rashodovani, odlučeno je da se napravi novi oklopni voz u skladu sa savremenim uslovima vođenja rata.

U brojno stanje samostalnog oklopnog voza kao vojne formacije ulazilo je 270 ljudi, a od tog broja posadu samog oklopnog voza činilo je 59 ljudi. Oklopni voz ima oklopnu zaštitu od 6 – 20mm.

Borbena komponenta sastoji se od:

oklopne dizel - lokomotive TG 20 opremljene sa 4 mitraljeza, odeljenjem za mašinistu i borbenim odeljenjem sa komandirskim mjestom na vrhu;

štabni oklopni vagon – komandni punkt i čvorište veze uz jedan četvorocijevni mitraljez ZPU 4 14,5mm ili četvorocijevni PAT 23/4mm (oružni sistem sa “Šiljke) i jedan dvocijevni PAT ZU 23 23mm;

oklopna platforma sa brzometnim dvocijevnim i četvorocijevnim PATovima 23mm;

8 platformi:
2 specijalne inžinjerijske platforme (za prevoz remontnih materijala i protivminske zaštite),
2 platforme sa 2 tenka PT 76 na svakoj sa ojačanim oklopljavanjem i platformskim rampama,
4 platforme sa po 2 oklopna transportera BTR 40ŽD na svakoj(modifikacija BTR 40 sa pripadajućim priborom za potrebe vožnje po šinama – oklopna drezina za potrebe izviđanja),

5 malih oklopnih kompozicija BTL 1 koje su se mogle koristiti samostalno ili u sastavu oklopnog voza.

Oklopna dizel lokomotiva bila je smještena između oklopnih vagona. Posebne mjere dozvoljavaju izbjegavanje lokacija sa nepravilnim pružnim rasponima te oštećenim šinama.Na oklopnom vozu bilo je moguće postavljanje LRPS “Strela”.

U sastav male oklopne kompozicije ulazili su:

manevarska oklopna dizel lokomotiva TGM 14 u kojoj su se nalazili komandir kompozicije, 9 strijelaca, radista, sanitet i lokomotivska brigada od 2 čovjeka;
dvije platforme sa po jednim tenkom T 62 ili T 55 na svakoj + oklopni odsjek sa 8 ljudi i 4 mitraljeza;
posada male oklopne kompozicije – 25 ljudi.

Osim toga u sastav oklopnog voza kao vojne jedinice ulazili su:

motostreljački vod;
PVO raketni vod;
inžinjerijsko – pionirski vod;
odeljenje za vuču;
baza materijalno – tehničkog obezbjeđenja sa štapskim i objektima za odmor ljudstva. U sastav baze ulazili su lokomotiva, nekoliko teretnih i putničkih vagona i platformi, autodrezine, automobile i oklopni transporteri.


U sastav oklopnog voza nalazila se i automobilska tehnika: 7 teretnih i specijalnih automobila i motocikl. Svi tenkovi i oklopni transporteri u sastavu oklopnog voza mogli su koristiti svoj hod i dejstvovati izvan željezničke pruge.

Oklopni voz/kompozicija BP 1 korištena je na Zabajkalu i Dalekom Istoku za potrebe obezbjeđenja Transibirske željezničke magistrale, a od 1990 na Zakavkazju radi podrške snagama bezbjednosti na kriznim žarištima te uspostavljanju narušenog graničnog sektora na granici sa Iranom. Za potrebe podrške snagama bezbjednosti u Bakuu te suzbijanju pogroma u Sumgaitu, 1990, oklopni vozovi su prešli više od 6500 kilometara od mjesta baziranja. Obavljali su zadatke obezbjeđenja čvorišnih stanica, sprovođenja konvoja sa trupama i teretom uz standardne poslove nadzora željezničke mreže, podrške lokalnim snagama. Jedan od vozova učestvovao je u sanaciji velike željezničke nesreće 1986 godine na prostoru gdje nije bilo dovoljno moćnih tegljača pa je oklopni voz intervenisao sa svojim tenkovima. Takođe, oklopni vozovi pokazali su se nezamjenjivim u demontiranju minsko - eksplozivnih sredstava sa pruga, a kvalifikovane trupe koje djeluju u sastavima vozova u stanju su da obnove šine za nekoliko sati.Trenutno se nalaze u bazama rezervi kod grada Čita i zanimljivo, uspjeli su da "prežive" devedesete kada su na sječenje i eutanaziju olako odlazila i daleko vrednija sredstva ratne tehnike. Tu i tamo, pominju se i neki novi projekti razvoja modernih oklopnih vozova opremljenih jačim i modernijim naoružanjem.

Taktika dejstva oklopnog voza ogledala se u upućivanju kompozicija u zadati reon gdje su se mini – oklopne kompozicije “distribuirale” pri naznačenim objektima, obavljajući njihovu zaštitu. Vjerovalo se da je par tenkova i dva motostreljačka odeljenja dovoljno da zaštiti tipske objekte željezničke infrastrukture. Po potrebi, odbranu je bilo moguće ojačati i drugim oklopnim mini – kompozicijama. Platforma je bila opremljena preklopnom rampom za istovar/utovar tenkova. Po dolasku mini – oklopne kompozicije, tenkovi su mogli da otvaraju vatru direktno sa platforme ili spuštajući se sa njih sa drugih pozicija. U zavisnosti od situacije, oklopni voz ili oklopna mini – kompozicija mogli su da izvrše zadatke pokretne vatrene rezerve sa mogućnošću brzog prebacivanja na ugrožene sektore uz eventualni kontranapad tenkovima.

Pretpostavlja se da svaka oklopna mini – kompozicija može da kontroliše zonu od 100 kilometara, što znači da kompletni oklopni voz/kompozicija pokriva prostor do 500km.

Kontrola nad oklopnim vozom/kompozicijom vrši se iz potpuno oklopnog vagona sa čvorištem veze i radnim mjestima komandira i štaba. Za dejstvo u ABH kontaminiranom području vagon je bio hermetički zatvoren, a raspolagao je filtro – ventilacionim uređajima.


Oklopna dizelka TG 16


Бронепоезд БП 1
Полностью укомплектованный состав выглядел следующим образом. Впереди – платформа прикрытия, служившая страховкой на случай подрыва полотна (для его ремонта предназначались рельсы и шпалы, загруженные на платформу и служившие балластом, а с поездом следовала и бригада восстановителей пути), тепловоз, за ним – две танковые «бронелетучки». Середина поезда формировалась из штабного броневагона, площадки зенитных установок и платформ с ПТ-76. Замыкали состав ещё три «бронелетучки» и платформа прикрытия. Кроме того, при необходимости поезд мог включать вагоны для личного состава (теплушки или пассажирские), а также полевые кухни, предусмотренные для воинских эшелонов.

В состав бронепоезда также входила разведывательная рота с восемью БТР-40 (ЖД). Машины эти, оборудованные спереди и сзади откидными рамами с пружинными рессорами и стальными катками с внутренними ребордами, могли передвигаться по железной дороге со скоростью до 80 км/ч (ход обеспечивали основные колеса, бежавшие по рельсам). Перевод машины с обычного хода на железнодорожный занимал всего 3-5 минут. Для их транспортировки на большие расстояния поезду придавались еще четыре обычные платформы, на которые своим ходом грузились по два БТР-40 (ЖД).


"Бронелетучка"
Тактика действий поезда предполагала выдвижение в заданый район, где «бронелетучки» рассредоточивались по назначенным объектам, осуществляя их прикрытие; считалось, что пары танков и двух мотострелковых отделений было достаточно для защиты типового железнодорожного сооружения (моста, путепровода, разъезда и т. п.). При необходимости оборону можно было усилить другими «бронелетучками». Платформы оборудовались откидными аппарелями для погрузки и разгрузки танков. По прибытии «бронелетучки» к охраняемому объекту танки могли вести огонь прямо с платформ или, съехав с них, занять подготовленные позиции. В зависимости от обстановки поезда и летучки могли выполнять задачи подвижного огневого резерва, перебрасываемого к угрожаемым участкам, а их танки – контратаковать противника. Предполагалось, что каждая «бронелетучка» сможет контролировать зону ответственности до 100 км; тем самым комплектный поезд позволял прикрыть участок в 500 км, что равняется расстоянию от Иркутска до Улан-Уде.
Specijalna automobilska tehnika


БТР-40 i БТР-40А (ЖД)

http://www.yaplakal.com/forum3/topic1141238.html


Oklopni vozovi MVD iz Čečenije
https://mgsupgs.dreamwidth.org/2095696.html

Južnoafrikanci iz najboljih dana

https://www.google.me/search?q=%D0%91%D0%A2%D0%A0-.....iTREpUM%3Ahttps://www.google.me/search?q=%D0%91%D0%A2%D0%A0-.....WUUwyyM%3A

Dopuna: 24 Sep 2015 20:14

Ghods Mohajer


Mohajer 4

Mohajer ("Migrant") serija je bespilotnih letjelica iranske proizvodnje. Glavna namjena bespilotke je špijuniranja vojnih instalacija protivnika, neprijateljskih položaja, a može biti osposobljena i za vođenje laserski - vođene municije ka njihovim metama.

Razvijena je tokom iransko - iračkog rata osamdesetih. Dron Mohajer-1 prvi je korak u iranskom razvoju UAVa. Mohajer je fotografisao iračke linije do kraja rata sa 619 izvršenih misija. Postoje izvještaji da je Mohajer-1 opremljen sa 6 RPG 7 raketa napadao neprijateljske položaje što ga čini prvim UCAVom u svijetu korištenim u ratu.Podstaknuti uspjehom Mohajer-1, Iran je tragao za verzijom sa većim dometom i izdržljivošću za monitoring nedostupnih lokacija. Verzija, kasnije nazvana Mohajer-2 takođe je imala auto - pilot sistem radi pomoći pri izvođenju misija na mjestima suviše udaljenim za zahvat radio talasima komandnih centara. Konstrukcija vazdušne letjelice kompletno je napravljena od kompozitnih materijala. Više od 200 Mohajer-2 napravljeno je do 2011.

Mohajer-3 razvijen je radi daljeg povećanja dometa i izdržljivosti. Za ovu namjenu i konstrukcija je redizajnirana.

Mohajer-4 kasnije je dizajniran z potrebe Iranske armije i Garde. Konstrukcija je ponovo redizajnira i bolje kamere instalirane su na dronu. Domet i izdržljivost značajno su uvećani. Postoje i dvije druge varijante Mohajer-4 nazvane "Hodhod A/100" i "Shahin". Motor korišten na ovom dronu je WAE342 ili 3w motor. Lansiranje se vrši uz pomoć raketnog bustera ili pneumatskog katapulta, a sletanja uz pomoć padobrana ili skija.

Američki sateliti otkrili su u Venecueli postrojenje za proizvodnju iranskih dronova. Kasnije je Venecuela predstavila dron SANT Arpía, identičan Mohajer-2 osim što koristi drugačijij sistem za zaštitu kamera prilikom povratka letjelica (skije za sletanje). Ove karakteristike viđene su jedino na Mohajer-4. po nekim podacima, radi se o ugovru od 28 miliona dolara za proizvodnju Mohajer 2 letjelica.

Mohajer-1: Initial variant developed during Iran-Iraq war.
Mohajer-2: Slightly better range. Addition of auto pilot systems. Had an endurance of 1.5 hours and range of 50 km.
Mohajer-2N (Novin): Introduced in 2014, it is a surveillance and reconnaissance drone with the range of 150 km and flight endurance of 6 hours.It is equipped with advanced monitoring system and camera.
Mohajer-3: Features a more box shaped fuselage that is different from cylinder shaped fuselages of Mohajer-1 and 2. With a range of 100 km and endurance of 2–3 hours.
Mohajer-4: Its fuselage is again redesigned and features low mounted trapezoid shaped wings with upward-canted wingtips to lessen the drag. Operational range is increased to 150 km, altitude to 15000 feet and endurance to 7 hours. The weight of the drone is almost double of the older versions. There are two sub-versions with unknown differences called "Hodhod A/100" and "Shahin".
Mohajer-4 Photogrammetric version : Photogrammetric drone capable of carrying out aerial mapping for military and civilian purposes.

Mohajer 2N

Dužina 2.91 m
Raspon krila 3.82 m
Maksimalna poletna masa 90 kg
Pogonsko 1 × WAE-342 2 takta, 19 kW (25 hp)
Propeler 2 elise
Maksimalna brzina 180 km/h
Domet 150 km
Izdržljivost 6
Plafon leta 3,350 m


Mohajer 2https://www.google.me/search?q=Mohajer-1&source=ln.....d0Z_kNM%3A


Težina 85–174 kg zavisno od modela
Dužina 2.9–3.64 m zavisno od modela
Raspon krila 5.3 m (Mohajer 4)
Domet 50–150 zavisno od modela
Brzina 120–220 km/h zavisno od modela


Mohajer-4 reconnaissance unmanned aerial vehicle (UAV) using Rocket-assisted rail launch. The vehicle has a forward looking nose camera and is designed to carry an EO payload under the nose, but this unit on a training mission does not carry this module.

http://defense-update.com/20141228_iranian_missiles_drones.html#.VgQy0tKqqkoMohajer 4

http://www.navaldrones.com/Mohajer-4.html


Venecuelanska Sant Arpia
Grupo Aéreo de Inteligencia, Vigilancia y Reconocimiento Electrónico Nº 8, based at El Libertador, Maracay-Palo Negro airbase

http://www.venemil.net/t359p460-uav-en-la-ambv

https://www.google.me/search?q=SANT+Arpía&e.....UCh3YPA0Q#

http://theaviationist.com/2012/06/12/venezuela-mohajer-2/
Mohajer 4 oboren od strana ISISa kod avio - baze u Deir Zoru.
http://asian-defence-news.blogspot.com/2015/01/isi.....drone.html
Sadegh-1 na bazi dokazane i pouzdane Mohajer 4 opremljen sa MANPADS Misagh raketama za upotrebu u vazdušnom boju.

For specific types of air-to-air encounters, this Iranian UCAV type might be seen as a very low cost solution of sorts, in terms of cost to manufacture, operate and potentially lose due to attrition or hostile fire.

More suiting, perhaps, this specification appears to offer a solution for allied fighting forces in southern Lebanon (possibly even southwest Palestine); forces that have persistently lacked air-to-air fighter capability. Iranian-type UAVs have been deployed in these theaters with varying levels of success, thus a comparatively low cost system represented by the Sadegh might be considered the next logical step, particularly against hostile rotary-wing aircraft.

http://www.uasvision.com/2014/10/02/irans-sadegh-u.....-missiles/offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 22985

Imali smo i mi oklopni vlak/voz Kraina. Mr. Green
Na yutubeu sam gledao video u vezi ove Iranske SADEGH 1 super stvar za borbu protiv helikoptera i bpl.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22988

Nešto se nesećam da je taj oklopnjak iz Kraine imao ijedan susret sa protivničkim oklopnim vozom sem ako se ne računa naletanje na neku meču u gorskim kotarima a za koju su utvrdili da je sa neprijateljske strane došla...

offline
 • Pridružio: 05 Apr 2009
 • Poruke: 3849
 • Gde živiš: JAGODINA

Pa postojao je samo jedan oklopni voz, Krajna Express. Zadatak mu je bio obezbeđivanje prohodnosti železničkog saobraćaja gde je to trebalo i kontrola pruge. U najvećem broju slučaja išao je brzinom ljudskog koraka štiteći pionire dok deminiraju prugu. Imao je nekoliko susreta sa PO sredstvima Maljutka i lakom pešadijskom vatrom i to je to. Odradio je svoj posao kako je trebalo bez puno pompe i galame. Uništen je od strane posade na kraju....

offline
 • Pridružio: 27 Jun 2009
 • Poruke: 393
 • Gde živiš: Prijepolje-Srbija

voja64 ::Nešto se nesećam da je taj oklopnjak iz Kraine imao ijedan susret sa protivničkim oklopnim vozom sem ako se ne računa naletanje na neku meču u gorskim kotarima a za koju su utvrdili da je sa neprijateljske strane došla...

Pa namena ni jednog borbenog voza nije da se bori sa drugim oklopnim vozom. Vec kako je neko gore napisao da patrolira prugom, i stiti deminere. eventualno neka akcija u neposrednoj blizini pruge sa tenkovima i oklopim vozilima koje nosi na sebi.

offline
 • Pridružio: 08 Feb 2006
 • Poruke: 2125

kljift ::Napisano: 05 Sep 2015 2:41

Borbeni bagi Spajder


mushroom ::Hmm... Ovaj sto imaju singapurcani bi voleo da imamo mi u VS
Ova ekipa odobrava:"What's old is new again"

PS: Kljift, lepo je čitati tvoje postove na ovoj temi, ali možda bi mogao da ih odvojiš u zavisnosti od oruđa/opreme/vozila/oružja koje predstavljaš?

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12268

kuntalo :: PS: Kljift, lepo je čitati tvoje postove na ovoj temi, ali možda bi mogao da ih odvojiš u zavisnosti od oruđa/opreme/vozila/oružja koje predstavljaš?
Није проблем до Кљифта, него до форума.
Уколико један аутор направи више краћих порука, оне се аутоматски спајају у једну.
Кљифтове поруке јесу на око дуже због слика, али је укупан број карактера мали па се оне спајају. Једини лек је да неко да коментар после сваке његове дуже поруке.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 310 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 0 sakrivenih i 303 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: cvrle312, Gedeon, mihajlot2013, Smiljke, stegonosa, Trpe Grozni, vlvl