Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

12

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Još nešto iz kuhinje najvećih asimetričara na svijetu. Mobilni raketni lanser Falaq sa raketama Falaq 2 kalibra 333mm na varijanti taktičkog vozila Kaviran. Radi se o nevođenoj raketi zemlja - zemlja sa dometom od 10,8km. Raketa je teška 255kg/bojeva glava 117 - 120kg. Prije ispaljivanja, po dva stabilizatora sa svake strane spuste se na zemlju radi stabilizovanja platforme.
Na papiru, sistem je okarakterisan kao sredstvo za gađanje neprijateljskih položaja, koncentracija borbene tehnike, artiljerijskih položaja, komandnih položaja te za borbeno inžinjerstvo. Sistem je pogodan za hit and run taktike, brze promjene položaje, kretanje po teškom terenu, a sumnja se i da je prilagođen za instaliranje i dejstvo sa civilnih vozila radi bolje kamuflaže i lakše logistike. Valjda je korišten (veoma uspješno) u ratu u Siriji gdje su mu anti Asadovci dodavali mogućnost punjenja bojeve glave ABH komponentama. Jedan od forumaša posvećen iranskim dostignućima napisao je i da sistem ima mogućnosti zaobilaženja protivraketne odbrane poput izraelskog Irone Doma (bez krilaca za stabilizaciju smanjen radarski odraz).
Postoji i sistem Falaq 1 koji koristi nevođene rakete zemlja - zemlja kalibra 240mm vrlo slične ruskim raketama sa BM 24 raketnog sistema. Ista je konfiguracija kao i kod Falaq 2.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12770

Koji pad po izletanju iz cevi... Preciznost ce biti na nivou, nema sta.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22988

Ovo je surdulija ala naša košava iz sistema trpaj sve što imaš i dobaci di stigne...

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12268

bojank ::vathra ::
Да ли су у прибору мердевине/рампа/дизалица преко које ће да убацују мине у цев?


Posto je u pitanju kopija izraelske kopije finske kopije sovjetske kopije* Brandt-ovog MB 160mm (eksperimentalnog) cev se spusta na dole prilikom punjenja.

Јесте, код Совјета се задњак цеви подиже као код сачмаре и мина убацује отпозади.
Цев је балансирана код носача и то се лако уради.
https://www.youtube.com/watch?v=mtaEKUSKqRA

Иранска монтажа је другачија и цев је краћа. Не видим око које осе би окретали цев, а на сликама се не види доњи део цеви и механизма.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12770

Dobro zapazanje. Ima na ovom snimku neka rucica na klipu na cevi, da ne radi po obrtno-cepnom principu sa klizanjem cevi napred?

Sumnjam da je iko lud da pravi 160mm MB punjen sa usta cevi. Mada kada im vidim neke druge karabudzevine... Laughing

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Uređaj za upravljanje minskim sredstvima NVU-P "Ohota"Uređaj za detoniranje NVU-P elektronski je sistem za upravljanje radom 5 protivpešadijskih rasprskavajućih mina MON-50 ili OZM-72 sa funkcijom senzora i identifikatora cilja te blokom za aktiviranje pojedinačnih mina.

Sistem omogućuje samostalno upravljanje grupom od 5 protivpešadijskih mina sa mogućnošću pojedinačnog aktiviranja grupisanih mina po ponovljenoj detekciji kretanja (kada se u zoni detekcije pojavi čovjek, sistem aktivira jednu od pet mina).

Sistem НВУ-П moguće je koristiti i u upravljivoj varijanti sa višekratnim režimom prelaska iz bojevog u neaktivni status uz pomoć pulta za upravljanje МЗУ po dvostranom kablu. Daljina linije upravljanja uslovljena je dužinom kabla i snagom napajanja, povezanog na konzolu МЗУ, i može se protezati do nekoliko stotina metara.

Sistem se sastoji iz komandne sklopke (elektronskog bloka), seizmičkog senzora СВ-20П, pet elektrokanalnih sistema НМ, pet kotura sa mikroelektrokablom, upaljač МУВ-4 i pet rasprskavajućih protivpešadijskih mina.

Na svakih dvadeset setova ide po jedan blok za testiranje I konfiguraciju ili kombinovani pribor Ц4313, a na svakih 12 setova po jedan punk upravljanja МЗУ.
Na svaki komplet НВУ-П dodaje se i po jedno punjenje trotila (75, 200 ili 400gr.).
Osim mina ОЗМ-72 ili МОН-50, moguće je koristiti razne protivpešadijske mine, opremljene konektorima za povezivanje sa osiguračima МД-5М (МОН-100, МОН-200, ПОМЗ-2М, ОЗМ-3, ОЗМ-4) ili mine aktivirane elektroimpulsom (ОЗМ-160, ОЗМ с УВК, ОЗМ-3).

U blizini komandne – elektronske sklopke ukopava se seizmički senzor koji je kablom povezan sa priborom. Sistem se posle aktiviranja nalazi u konstantnom dežurstvu.

Pri pojavi pokretnih ciljeva u zoni dejstva sistema (ljudi, tehnika) seizmički senzor prenosi do komandno – elektronskog uređaje signale potresa. Pribor prima informacije obrađuje ih i određuje karakter cilja i njegovu udaljenost. Ako je cilj identifikovan kao čovjek, sistem se prevodi u bojevi režim. Sistem određuje udaljenost mete i njen azimut.

Kada se cilj nađe u zoni efikasnog dejstva, jedne ili nekoliko mina, zavisno od blizine cilja minskoj grupi, sistem na elektrokanalni blok priključen na minu šalje elektroimpuls i detonira jednu od mina (nastavljajući upravljanje ostalim).

Uređaj pouzdano identifikuje kretanje čovjeka (hodanje, trčanje, puzanje, premještanje na skijama) i prepoznaje ga na fonu kretanja vozila i životinja u svim varijantama zemljišta i vremenskih uslova. Vjerovatnost greške iznosi 0.0004.

Ako se uslovi zemljišta značajno razlikuju od referentnog, sistemu je pridodat komplet za podešavanje i testiranje za specifične uslove terena.
Sistem je poznat i kao VP-12, što je oznaka za elektronski blok. NVU-P razvijen je od VP-4 (UMK) i njegove baterije, VP-5, sa oba elementa u jedinstvenom kućištu. NVU-PM je modifikacija sa korišćenjem VP-13 elektronskog bloka.

Gornja sekcija prikačena je za cilindrično tijelo sa tri gajke; njihovim otpuštanjem čitav sklop može biti izvađen iz tubularnog kućišta. U gornjoj sekciji nalazi se elektronika, u donjoj sekciji smješteno je šest 1.5 V baterija. Na vrhu sklopke postavljeno je 5 kotura lakirane bakarne žice za povezivnje sa minama uz prekidač za aktiviranje sa Light Emitting Diode (LED) indikatorom i dodatnim parom crnih provodnika za aktiviranje.

Dva od četiri utikača takođe se nalaze na vrhu; jedan od njih prihvata konektor od SV-20-P geofona. Sredstvo je bojeno maslinasto – zelenom bojom. Sa strane je ucrtan pravougaonik bijele boje koji markira poziciju bloka za samolikvidaciju.

Sa geofonom postavljenim u zemlju pored sklopke, mine se povezuju sa pet provodnika za aktiviranje. Sistem je aktiviran i LED dioda svijetli, kada je udarač sa metalnim kućištem MUV-4 odloženog paljenja otpušten na kontakt u utičnici upaljača. Posle ovoga, jedinica (sklopka) aktiviraće mine po detektovanju ljudskih koraka od strane geofona, koji ima domet otprilike 15 metara. Sklopka raspolaže ugrađenom komponentom za samolikvidaciju koja uništava jedinicu neposredno prije potpunog pražnjenja baterija. Za tu namjenu sa strane kućišta označenog bijelim pravougaonikom priljepljuje se punjenje TNT. Konektovan je do crnog provodnika kroz NM inicijator i MD-5M detonatorsku komponentu. Radni vijek baterije uslovljen je spoljnom temperaturom, ali najvjerovatnije prelazi dva mjeseca.

Sistem je veoma teško zaobići. Sistem analizira interval i intezitet geofonih signala radi odlučivanja o validnosti mete. Pouzdano odvaja (selektuje) ljudske korake od hoda životinja. Vrijeme obrade geofonih signala iznosi 3 sekunde.

Kasnije verzije НВУ-ПМ imaju ugrađene elektronske tajmere koji mogu biti setovani dva – tri puta tokom dana radi omogućavanja bezbjednog prolaza sopstvenih jedinica kroz minsko polje u unaprijed određenim vremenskim intervalima. Ovo omogućuje i zamjenu postojećih minskih sistema novim. Po primanju geofonih signala ljudskog koračanja, elektronska jedinica povezuje bojevi kondenzator upravljačkog ustrojstva koji otpušta električni upaljač pojedinačnih mina. Posle eksplozije prve mine, “Ohota” nastavlja sa “traženjem” signala ljudskih koraka. Kada elektronska jedinica ponovo detektuje ljudske korake po istom principu aktivira drugu, treću, četvrtu, petu minu. Po detonaciji pete mine, minski impuls sa borbenog kondenzatora aktivira blok za samolikvidaciju sa sopstvenim kondenzatorom i TNT punjenjem koji uništava elektronski blok. Samolikvidacija se aktivira i pri smanjenom kvalitetu napajanja.

Deminiranje
Nema bezbjedne tehnike za prilazak ovom sistemu kada je aktivan. Ako je kućište izloženo, savjetuje se dejstvo projektilom. Kod sistema NVU-P (VP-12) moguće je presjeći provodnike do mina, u slučaju NVU-PM manipulacija bilo kojim od provodnika dovešće do aktiviranja svih mina.

Daljnost raspoznavanja cilja, ne manje od 90 metara
Zona dejstva 120 – 150 metara
Rastojanje pri upravljanju minama 15 – 20 metara
Visina 250mm
Prečnik 110mm
Vrijeme rada 4 – 9 mjeseci
Masa u borbenom položaju 4,2kg
Mine - OZM-2 ili MON-50

Sistem je korišten u Afganistanu i Čečeniji. Postavlja se ručno. Dejstvo nadpritiskom ne utiče na rad sistema ako ne dovede do oštećenja kućišta, žica ili geofona. Proizvodi ga državna fabrika.


1 – блок накольных устройств; 2 – накольный механизм самоликвидатора; 3 – запал МД-5М (или МД-2); 4 – 75-граммовая тротиловая шашка (заряд самоликвидации); 5 – взрыватель МУВ-4, используемый в качестве механизма дальнего взведения; 6 – электронный блок; 7 – сейсмический датчик цели (геофон); 8 – кабель дистанционного управления.


1 – блок питания; 2 – взрыватель МУВ-4; 3 – блок индикации; 4 – электронный механизм дальнего взведения; 5 – пульт дистанционного управления МЗУ с кабелем; 6 – механизм дистанционного управления; 7 – преобразователь напряжения; 8 – приемное устройство; 9 – логический блок; 10 – устройство самоликвидации; 11 – исполнительное устройство; 12 – распределительное устройство; 13 – накольный механизм самоликвидатора; 14 – запал МД-5М; 15 – заряд самоликвидации; 16 – накольное устройство; 17 – мины ОЗМ-72 или МОН-50; 18 – сейсмический датчик цели; H1 – светодиодный индикатор работы электронного механизма дальнего взведения; S1 – выключатель питания – механический механизм дальнего взведения; S2 – выключатель питания – электронный механизм дальнего взведения; S3 – выключатель питания – блок дистанционного управления.

http://www.saper.etel.ru/mines-2/nvu-p.html

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12268

bojank ::Dobro zapazanje. Ima na ovom snimku neka rucica na klipu na cevi, da ne radi po obrtno-cepnom principu sa klizanjem cevi napred?

Sumnjam da je iko lud da pravi 160mm MB punjen sa usta cevi. Mada kada im vidim neke druge karabudzevine... Laughing

Ако само извлаче цев да би убацили мину, морали би да је извлаче за дужину мине, што је одока неких 80цм. Па још пуњење под разним угловима цеви, док се мина придржава руком. Много тога може да пође по злу.
А још се чини да се све покреће руком (нема мотора или механизма).
Види се на снимку нека хидраулика, па још сајле поред. Дефинитивно је нека карабуџевина. Мислим да зато и нема доброг снимка где се лепо види механизам.

----

Кљифте,
имао сам (можда још имам) фотокопију чланка из Jane's негде из осамдесетих који говори о совјетским неконтактним минама у Афганистану. Знале су батерије да им затаје, па је неколико оваквих система завршило на западу где су анализиране.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Napisano: 31 Avg 2015 20:49

Ne vidim što bi to bila karabudževina ako su napravli neku ručnu dizalicu za mine (možda sa furgona vozila), platformu za punioca. Puniocu ostaje da minu samo uglavi u usta cijevi i otkači. I naravno da okida poluautomatski dok se ne skloni. A možda su i radili nešto obrtnočepno ili koljenasto.
A ovo sa izvlačenjem cijevi, možda ima neki leptir - prsten - piksle na zadnjem dijelu cijevi koji drži minu u mjestu u zadnjem dijelu cijevi tokom procesa dizanja, punjenja i spuštanja.

Dopuna: 01 Sep 2015 0:06

Moguće za nekontaktne mine. Negdje su bivši Sovjeti pominjali loše uslove skladištenja baterija što je pravilo problem. Naravno kad se vojska zadužuje opremom to se radi mehanički, dobije kutiju pa makar mrtav miš bio u njoj. "Ohota" je pak setovana da prije samog pražnjenja baterija aktivira eksplozivno punjenje za samouništenje. Inače sam sistem daje neki novi smisao upotrebe protivpešadijskih nagaznih mina, a uz mogućnost samolikvidacije trebale bi biti izuzete iz konvencija. Minsko polje kao prepreka treba da se brani, a "Ohota" sama radi taj posao uz mogućnost podešavanja tajminga za potrebe kretanja svojih trupa. I naravno, na najefikasniji mogući način troši same mine u minskom polju.

Dopuna: 01 Sep 2015 18:25


Motocikli Ural u vojnoj varijanti. Sad ih ima raznih ali ova sa protivoklopnim lansirnim kompletom za vođene rakete možda daje smisao samohodnom lovcu tenkova. BRDM i BOV pa i još neki su preglomazni sa pretankim oklopom za relativno klasično ispaljivanje i vođenje jedne rakete na jedan cilj sa identičnim dometom kao i kod raketa sa portabilnih lansera. Sa druge strane Hrizantema i Šturm S znatno su skuplji od onoga što većina za protivoklopni segment može da priušti.
Ovi motocikli sa Fagotima i Konkursima mogli bi da otelotvore karakteristike za jedan samohodni lovac tenkova. Brzi, visokoprohodni, bez suvišne posade, male siluete sa maksimalnim iskorištavanjem mogućnosti samohodizacije jednog protivoklopnog sistema srednjih dometa.
Pri tome su ruski Uralci jedno vrijeme bili prihvatljive cijene. Radi se o čvrstim motociklima sa bočnom prikolicom i tehnologijom iz šezdesetih koja maksimalno pojednostavljuje i pojeftinjuje održavanje. Po prohodnosti su u rangu sa teglećim grlima.

http://rvs-mirror.narod.ru/uralgear.htm
Motocikl "teškog klasa" Dnjepr 16M razvijen od strane Kijevskog motociklističkog zavoda. Motocikl sa bočnom prikolicom povišene prohodnosti. Koristi visokoobrtni, dvocilindrični, četvorotaktni bokser motor sa vazdušnim hlađenjem obima 649 kubika, uparen sa četvorobrzinskim menjačem.
Tvrdi se da je "osposobljen" za prolazak kroz svako bespuće. Razvijena je i varijanta opremljena sa minobacačem kalibra 82mm i koferom za mine.

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 5300
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Ural sa bocnom prikolicom djeluje pogodniji za naoruźavanje od ATV Quad-a, ili se meni cini. Negdje sam procitao da se moze i pored bocne zakaciti i zadnja prikolica, no, to bi smanjilo prohodnost, ipak je pogon samo na zadnje tockove - 2x3 .

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

goxin ::Ural sa bocnom prikolicom djeluje pogodniji za naoruźavanje od ATV Quad-a, ili se meni cini. Negdje sam procitao da se moze i pored bocne zakaciti i zadnja prikolica, no, to bi smanjilo prohodnost, ipak je pogon samo na zadnje tockove - 2x3 .

Da, po meni potpuno si u pravu. Ne samo da je motocikl - motocikl za razliku od Kvada koji je motocikl na četiri točka, nego je bočna prikolica poput nekog prirodnog nastavka motocikla nevjerovatno podesna za gomilu stvari iz pešadijskog repertoara sa sve nišandžijom i širokim poljem dejstva. Što se tiče majušnih prikolica za manevarbilna vozila, nisam ih ljubitelj. Suprostavljena je to kombinacija.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 389 korisnika na forumu :: 18 registrovanih, 2 sakrivenih i 369 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Apok, babaroga, cenejac111, Dimitrise93, Djokislav, Doc, Dorcolac, dragon986, Duh sa sekirom, Lieutenant, Marko Marković, pavle_pzs, Srki94, stalker, vathra, virked