Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

7

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12713

Pocetkom/sredinom '60ih verovatno kada su nabavili prve FAL-ove.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491

Napisano: 03 Mar 2015 16:37

Going Virtual to Prepare for a New Era of Defense

http://www.govexec.com/gbc/going_virtual_for_new_defense_era/

One of the most compelling reasons the military is pursuing greater use of virtual training is that it is potentially very cost-effective. In fact, reduced cost is the top benefit of integrating live and virtual training according to GBC’s survey. 57 percent of respondents indicate as much, more than any other benefit. Moreover, 85 percent indicate integrating live and virtual training would reduce costs. Increased use of virtual training could cut costs by, among other things, lowering maintenance costs, avoiding costly trainee errors, and shrinking logistics costs associated with coordinating multifaceted exercises.

http://www.army.mil/article/35187/new-training-in-.....al-worlds/
New training in Europe brings reality to virtual worldshttp://www.miltechmag.com/2014/12/iitsec-2014-rheinmetall-to-supply.html
Rheinmetall to Supply the Indonesia Army with LEOPARD 2 Simulators
Rheinmetall_Leo2A4CAN-Driver Station Simulator

Dopuna: 07 Mar 2015 17:53

Type 15P, lakooklopljeno visoko mobilno 4x4 jurišno vozilo, razvijeno je u sečuanskoj kuhinji (SCAIC) i bazirano na šasiji cross-country Shaanxi Automotive SX2110 kamiona.

Glavno oružje je haubica od 105mm “ojačana” sa teškim mitraljezom 12,7mm u okretnoj kupolici i četvorostrukim bacačima dimnih kutija na prednjoj strani vozila. Po informacijama, haubica od 105mm gađanje će vršiti direktnom vatrom. Sa ovim tipom vozila, kineska vojna industrija nudi i novi tip lake haubice pogodne za vazdušnodesantne trupe i prevoz helikopterima. Maksimalni domet haubice iznosi 10,8km i koristi 8 tipova municije. Naglašava se i eventualna upotreba vozila u “protivtenkovskoj borbi” sa HEAT municijom.

“Kabina”, tovarni prostor i naoružanje na njemu postavljeno je u varijanti beskupolne, otvorene ugradnje - nadgradnje osim kupolice teškog mitraljeza. Sumnja se da lakooklopljena karakteristika uključuje i zaštitu motora, municije, rezervoara goriva I da štiti od malokalibarskog oružja i gelera. Ukupna masa Type 15P po jednim podacima iznosi 15 tona, po drugim 12 tona, goni ga motor od 280 konja, a posadu čine 8 vojnika, uključujući vozača, nišandžiju teškog mitraljeza i komandira. Maksimalna brzina vozila iznosi 100km, a forsira vodenu prepreku dubine 1,1m bez pripreme. Standardnu opremu kod 15P čine različiti tipovi radio stanica, jedan rezervni točak i vitlo za samoizvlačenje.

Na jednom sajtu 15P nazvan je i "Машина для специальных операций" i naglašava se ta neka uloga ovog sredstva među svim tim specijalcima asimetričnih djelovanja. Međutim ovo jurišno vozilo može biti pogodno i za sve one jedinice koje će se teško ikada naučiti posrednom gađanju, koje će imati skroman komandni kadar, a može se desiti da budu bačene u neki zaguljeni krkljanac. A sa ovim mogu da nišane i kroz cijev i da rade poslove T 55, Džeksona i koječega drugog. Još kada bi se mogle iskoristiti neke šasije starijih teretnjaka, nepotrebnih u tim količinama današnjim kurz - vojskama tim bolje. Pošto "prave" artiljerije reda Sora, Nora i ostalo možda neće biti za sve niti ista treba da se arči na nerentabilne ciljeve.

Dopuna: 10 Mar 2015 22:20

"Dostupna" kupola

Denel Land Systems (DLS) predstavio je Light Combat Turret – Multi Calibre (LCT-MC) kupolu na afričkom Aerospace & Defence 2014. Radi se o čisto kompanijskom projektu sa završenim ispitivanjima na poligonu. Kupola je spremna za proizvodnju po potpisivanju ugovora.

LCT-MC je jednočlana, ručno pokretana kupola koja može biti naoružana sa 7.62mm ili .50 M2 HB mitraljezima, koji su upareni sa balističkim kompjuterom. Blok od četiri 76mm bacača dimnih kutija montiran je sa obije strane kupole pokrivajući frontalni luk. Sa desne strane kupole je reflektor. Osim naoružavanja sa 7.62mm ili .50 MG, kolijevka LCT-MC dizajnirana je za prijem oružnih sistema većeg kalibra poput DLS GLI 40 40mm automatskog bacača granata ili čak DLS 20mm GA1 niskotrzajnog topa.

Školjka kupole je od varenog čelika na koju je moguće postaviti slojeve dodatnog oklopa radi povećanja balističke zaštite. BAE Systems senzorski paket montiran je sa desne strane kupole i uključuje three-field-of-view day camera, thermal imager i laserski daljinomjer. Prvi primjerak "povoljne kupole" Denel Land Systems LCT-MC naoružan je sa .50 M2 HB mitraljezom, koji može biti brzo zamijenjen alternativnim oružjem radi uvećanja first-round hit mogućnosti. Mala težina od 650kg dozvoljava instalaciju kupole na vozila poput Casspir mine-resistant ambush protected (MRAP) vehicle. Kupola ima potencijal za instalaciju elektro - mašinskog pokretanja, a na duže staze i stabilizaciju.

Po riječima kompanijskog čoeka "Affordable turret" pokriva prazninu u portfoliju kupolskih sistema Denela za dostupnijim/povoljnijim kupolama. Takođe Denel planira da od kupole napravi jedno mjesto za sve sisteme.

Prvi LCT-MC predstavlja osnovni dizajn namijenjen afričkom tržištu koje nema zahtjeva za sofisticiranim kupolnim oružnim sistemima.Dopuna: 11 Mar 2015 16:52Rusija poklanja S 300

Rusija će isporučiti/pokloniti pet bataljona S 300 Kazahstanu i 4 bataljona S 300 Bjelorusiji. Isporuka sistema i njihovo uvođenje u borbeno dežurstvo unaprijediće zaštitu VaPa Kazahstana i ojačati mrežu PVO članica Ugovora o zajedničkoj bezbjednosti. Radi se o sistemima koji su do skora bili u sastavu PVO Rusije i koji su zamijenjeni sa S 400.

Po riječima kazaškog ministra odbrane, dvije zemlje dinamično sarađuju u vojnim rabotama, uključujući kooperaciju u razvoju zajedničkog sistema PVO.

Prema nečijim procjenama, Rusija ima 160 starijih S 300 baterija, većinom SA-10 modela. Trećina postojećih S-300 baterija nije aktivna ("sumnja" se da su u konzervaciji). Bataljoni koji su isporučeni Kazahstanu i Bjelorusiji sadrže nekoliko tipova radara, komandni centar i 6 samohodnih lansera sa ukupno 24 rakete. Prelazak iz marševskog u borbeni položaj kod samohodnih lansera obavlja se za 5 minuta. Bataljoni raspolažu i sredstvima pozadinskog obezbjeđenja. Bataljon je osposobljen za istovremeno dejstvo na po 6 meta na koje simultano navodi 12 raketa. Poptuno mobilan, bataljon dejstvuje na velikim daljinama kako po avionima tako i po balističkim projektilima. Smatra se jednim od najpotentnijih raketnih sistema PVO trenutno u upotrebi sa znatno nižom cijenom koštanja od nominalnih konkurenata.

Dopuna: 17 Mar 2015 0:46Radio ometači na bazi artiljerijske municije (Samel 90 - Bugarska)

Radio ometači na bazi artiljerijske municije dizajnirani su za ometanje/suzbijanje veze neprijateljskih taktičkih jedinica opremljenih sa VHF i HF radio sistemima sa radom u frekventnom opsegu od 1,5 - 120 MHz, podijeljenih na 8 podopsega.
Za plasiranje ometača u naznačenu zonu koriste se "ležišta" u vidu artiljerijske municije kalibra 122, 130, 152, 155mm. Mogu se koristiti i drugi artiljerijski sistemi.
Radioometači obezbjeđuju pouzdano ometanje za sve tipove radio komunikacija aktivnih na fiksnim frekvencijama kao i na hopping modu bez obzira na učestalost i način komunikacije. Radioometačka aplikacija je moguća bez preliminarnog radio izviđanja. Radioometači ne zahtijevaju nikakvo održavanje kada su stokirani ili kada su u upotrebi. Transport je moguć svim vrstama vozila.
Operatvni domet sistema iznosi 500 - 700 metara, kontinuirani rad oko 1 sata, težina oko 3,8kg, rad na temperaturama od minsu 40 do plus 50, baterija - litijumska. Maksimalni domet zavisno od tipa municije.
Razvijena je i vježbovna municija sa dimnim efektom iznad zone dejstva.Radio ometači za zaštitu


Manpack jamming system with possibility for vehicle installation Jamming system operate with 2/3 Tx
modules and up to 100 W output power. In case of vehicle installation all antennas are outside of the vehicle.

Predajnici radioometanja za zaštitu od improvizovanih eksplozivnih divajsa, prisluškivača, neovlašćene upotrebe radio sistema, mobilnih telefona i dr.

Radioometači/pack:
mobilni,
stacionarni,
koferski,
rančevski.

Lista meta u zavisnosti od poddiapazona:
- bežična komunikaciona ustrojstva;
Walky-Talky;
•RFID;
•CDMA;
•GSM 900
•satelitski terminali;
•GSM 1800
•GSM 3G;
•WCDMA
•GPS;
•UMTS;
•WLAN;
•Bluetooth;
- distanciona ustrojstva;
- druga radioustrojstva.


Mobile jamming systems with 10 Tx modules and 700 W output power
External integration (all jamming modules and some antennas are under roof back).
Only few antennas are outside of the roof back.


Jamming system in briefcase with two possibilities:
•possibility for indoor operation
•Possibility for installation inside in the vehicle
Jamming system operate with 3 Tx modules and 80/100 W output power
In case of vehicle installation all antennas are outside of the vehicle.

Dopuna: 21 Mar 2015 19:14

Imitator vazdušnih ciljeva ИВЦ-М1

Namjenjen obuci borbenih sastava raketnih kompleksa PVO bližnjega dejstva i male visine brigadnog (pukovskog), divizijskog i armijskog nivoa RV, PVO, KoV i Mornarice pri izvršavanja bojevih gađanja po imitacijama savremenih i perspektivnih vazdušnih ciljeva, a takođe pri razvoju i ispitivanja novih projekata sistema PVO.

Imitator vazdušnog cilja «IVC M1» postavljen je na mjesto bojeve glave rakete 9М28Д (9М22У) višecjevnog lansera raketa "Grad".Omogućava imitaciju vazdušnih ciljeva u radarskom dijapazonu od 2 - 4cm. Sistem je od 2002 uveden u naoružanje i vojnu opremu oružanih snaga Bijele Rusije.

http://www.tetraedr.com/production/production_war/detail.php?ID=22


Imitator vazdušnih ciljeva IVC M2

Namjenjen obuci borbenih sastava raketnih kompleksa PVO bližnjega dejstva i male visine brigadnog (pukovskog), divizijskog i armijskog nivoa RV, PVO, KoV i Mornarice pri izvršavanja bojevih gađanja po imitacijama savremenih i perspektivnih vazdušnih ciljeva, a takođe pri razvoju i ispitivanja novih projekata sistema PVO.

Imitator vazdušnog cilja «IVC M2» postavljen je na mjesto bojeve glave rakete 9М28Д (9М22У) višecjevnog lansera raketa "Grad".

Po svojim tehničkim karakteristikama, IVC M2 omogućava imitaciju savremenih, malogabaritnih i brzih sredstava vazdušnog napada.
Imitator vazdušnog cilja IVC M2 dodatno je opremljen traserom omogućavajući imitaciju vazdušnog cilja u optičkom (infracrvenom) dijapazonu.

Na upotrebu kod Bijelih Rusa uveden je od 2005.

http://www.tetraedr.com/production/production_war/detail.php?ID=23

Dopuna: 22 Mar 2015 16:54

СТРЕЛА-10Т

PVO LARK «СТРЕЛА-10Т» namijenjen je zaštiti jedinica i malogabaritnih objekata vojske od napada aviona sa malih visina, helikoptera, krilatih raketa i drugih bespilotnih letjelica u svim vidovima boja, na maršu i zastanku u uslovima radioelektronskog ometanja, danju i noću.

Osnovna razlika novog kompleksa u odnosu na prethodnika je u mogućnosti njegove upotrebe 24 sata dnevno.

«СТРЕЛА-10Т» obezbjeđuje uništavanje vazdušnih ciljeva na daljinama od 800-5000m i visinama od 10-3500m, odnosno po letnim parametrima od 3000m sa brzinom od 420 m/s u dolasku i 310 m/s u odlasku.

ЗРК «СТРЕЛА-10Т» napravljena je na bazi raketnog PVO sistema «Стрела-10М2». Modernizovana borbena mašina novog kompleksa, za razliku od osnovne varijante, osposobljena je za dnevno - noćni režim rada. Dostupna komunikacijska oprema omogućava razmjenu informacija među borbenim vozilima (režim vodeći - vođeni), kao i daljinsko upravljenje bojevim procesom pri odbijanju vazdušnog napada protivnika.

http://www.tetraedr.com/production/production_war/detail.php?ID=12

Dopuna: 23 Mar 2015 16:34

AMADS – Advanced man-portable air defence systemThe AMADS offers a highly innovative, cost-effective solution to enhance performance of Man Portable Air Defence (MANPAD). The AMADS comprises the command post Battle Management Software (BMS) and MANPAD cueing system.

The BMS allows the commander to forward real-time situation awareness data and control orders (fire, airspace, weapon) to MANPAD teams.The MANPAD cueing system is an easy-to-learn, easy-to-use, cue-to-target aid for operators.

BMS includes a mission planning tool to optimize MANPAD placements and weapon assignments.
BMS receives and processes data from a wide range of radars and sensors.
BMS links MANPAD teams to become part of an integrated air defence solution.
BMS allows total radar and radio silent operation of the MANPAD teams.
MANPAD cueing system receives, processes, and displays control orders information.
MANPAD cueing system provides visual target cues to guide the MANPAD operator to the designated target.
SolarΣshield –
Heat load reduction and signature managementThe SolarΣshield – pronounced solar sigma shield – is a simple and affordable solution for solar heat load reduction and multispectral signature management. It can be designed for and installed on any system operating in harsh climate, from vehicles, weapon systems, tanks, and reservoirs to control centres, shelters, and electronic systems.SolarΣshield is a patented, battlefield-proven fabric that allows a significant solar heat load reduction by natural air convection and artificial shadow. It also allows multispectral signature management against infrared, visual, radar and ultraviolet detection. SolarΣshield is customized and tailored specifically to fit each system and operational requirement.CBG Systems and Rheinmetall Canada have entered into a teaming agreement: CBG Systems will be offering a state-of-the-art thermal and radar signature reduction blanket called Solarshield; while Rheinmetall Canada will be representing CBG Systems’ marine fire protection systems in Canada. The aim of this agreement is to make Solarshield readily available to Australian customers, and to promote CBG Systems’ existing fire insulation technology in Canada.

Dopuna: 25 Mar 2015 13:37

Borbeno vozilo pešadije BMP 55

Nastalo rekonstrukcijom tijela tenka T 55. Usljed istrošenosti modernizacionog potencijala kod tenka T 55, Ukrajinci su zemljama sa velikim brojem ovih tenkova ponudili alternative u vidu teškog BVP/OT. Iako je ovakvih projekata bilo i kod Rusa (BTR T), Indijaca, jedino je izraelski Ačarit zaživio u proizvodnji.

Glavna uloga ovih teških oklopnih transportera/borbenih vozila pešadije je prevoz trupa na bojištu pod neprijateljskom vatrom. Vozila iz ove klase imaju znatno veći nivo zaštite od konvencionalnih BVP/OT. Otporni su na vatru teških mitraljeza, a u nekim slučajevima izdržavaju i pogotke protivoklopnih sredstava.

Rekonstrukcija je izvršena tako što je zadnji dio T 55 sa motorno – transmisionim odeljenjem okrenut naprijed, a prednji dio sa uklonjenom kupolnom nadgradnjom iskorišten je za smještaj posade i strijelaca.
Vozilo ima nisku siluetu, a naprijed postavljeni motor pruža dodatnu zaštitu. ERA oklop takođe je dodat. Prednja ploča izdržava pogotke pancirnih projektila 90mm, a bočne strane municiju RPG 7. Zadnja strana vozila pruža zaštitu od pancirne municije 14,5mm. BMP 55 izdržava eksplozije ekvivalentne 10kg TNT bilo gdje ispod tijela vozila. Otporan je na dejstvo artiljerijskih projektila 155mm u prečniku od 25 metara od vozila.

BVP je oprmljen daljinski upravljanim mitraljezom 12,7mm uz mogućnost opcione ugradnje POLK raketa i drugog naoružanja.

Posadu čine 3 operatera i prevozi 10 strijelaca. Izlaz je sa zadnje strane vozila, a postoje i kapci na krovu.

Originalni motor od T 55 zamijenjen je sa višegorivim dizel motorom 5TDF od 700 konja. Motor je kompaktnih dimenzija sa velikom izlaznom snagom. Po specifikacijama, maksimalna brzina na drumu iznosi 70km/h, radijus 600km. Forsira vodenu prepreku od 1,4m. Težina bez oklopa 28,5 tona.


Borbeno vozilo pešadije BMP-64

Nastao konverzijom tenka T 64 u teški oklopni transporter/bvp. Dizajniran za transport i podršku pešadije primarno u urbanim uslovima.

BMP-64 ima kompozitni oklop, opremljen sa novim ukrajinskim add-on Nozh ERA blokovima. Dno tijela je ojačano radi unapređenja protivminske zaštite. Gusjenice od BMPV-64 preživljavaju eksploziju protivtenkovske mine od 4 kg. Nadalje, ovaj teški oklopni transporter/bvp može biti opremljen sa Zaslon sistemom aktivne zaštite. Tvrdi se da vozilo ima zaštitu jednaku većini osnovnih borbenih tenkova.

Prototip je opremljen sa daljinski upravljanom oružnom stanicom, naoružanom topom 30mm i koaksijalnim mitraljezom 7,62mm. Nudi se i opcija daljinski upravljivog mitraljeza 12,7mm.

Motor je postavljen naprijed, odnosno šema vozila je obrnuta u odnosu na tenk T 64. Motor naprijed omogućava veću zaštitu uz oslobađanje prostora pozadi za poslugu i desantni korpus. Ulaz/izlaz je sa zadnje strane vozila.

BMP-64 pokreće 5TDF višegorivi dizel motor, snage 700 konja. Radi se o originalnom motoru sa tenka T 64 po legendi nepouzdanom i sa kratkim vijekom upotrebe. Nude se i ukrajinski 5TDFE diesel (850-900 hp) i 6TD diesel (1 000 hp) motori.

Poslugu vozila čine 3 operatera, a prevozi do 12 strijelaca. Težina 34,5 tona, maksimalna brzina po putu 60km/h, radijus 600km. Forsira vodenu prepreku od 1,4m.

Vozilo se nudi i u raznim varijantama od komandnog vozila, samohodnog minobacača 120mm, vozila za izvlačenje, višecjevnog lansera raketa i drugo.
Borbeno vozilo pešadije BMPV 64Dalji razvoj konstrukcije BMP 64. U odnosu na uzor povećan je nivo zaštite uz modularno naoružanje. Po tehničkim karakteristikama vozilo je unificirano sa osnovnim borbenim tenkom T 64. Klasična šema sa motorom naprijed, odeljenjem upravljanja, borbenim odeljenjem i desantnim korpusom sa izlazom pozadi. Pokreće ga motor 5 TDF. Vozilo je unifikovano sa osnovnim borbenim tenkom T 64 po motoru, transmisiji, elektroopremi i hodnom dijelu. Masa vozila iznosi 34,5 tona, posada 3, desantni korpus 12. Vozilo je moguće transportovati Erbasima A 400M, Il 70 I Il 76MF.

Čeoni oklop 350 + 40 мм izdržava pogodak pancirnog zrna 105mm, bočni oklop 82mm + 20mm. Protivkumulativni ekran + Nož izdržava pogodak bojeve glave PG 7VM, zadnja strana 40mm izdržava pancirnu municiju 14,5mm. Donji dio vozila kombinovani protivminski, otporan na TM 57 i njene ekvivalente.

Modifikacije

BMPT 64 — prvi model iz 2005 godine. Modul sa 30мм topom 2А42, 7,62мм mitraljezom PKT, MANPAD Igla, PORV Barier, dodatna dinamička zaštita Kontakt 5
• BMPT-64 — druga modifikacija, osnažena distanciono upravljanom kupolom sa 30мм automatskim topom KBA-2 ili ETM-2, dodatnim oružnim modulima, kompleksom PORV, dinamičkom zaštitom Duplet
• UMBP-64 — univerzalna mašina borbenog snadbjevanja
• UMR-64
• BTRV-64


Borbeno vozilo pešadije BMP 64K (Točkaški)

BMP K 64 razvijen je i napravljen upotrebom oklopnog korpusa, komponenata i agregata tenka T 64. Od postojećih modela BTR i BMP razlikuje se protivprobojnim oklopljavanjem i motorno – transmisionim odeljenjem postavljenim naprijed što značajno povećava stepen zaštite posade.

Donji dio vozila ima dodatnu kombinovanu protivminsku zaštitu koja obezbjeđuje preživljavanje posade od mina ekvivalentnih sovjetskoj TM 57. Čeoni oklop debljine 270mm izdržava pogodak pancirnog zrna kalibra 90mm. Bočni oklop debljine 82mm pokriva se protivkumulativnim ekranom debljine 20mm i izdržava pogodak bojeve glave PG 7VM. Zadnja strana sa oklopom od 40mm pruža zaštitu od pancirnih zrna kalibra 14,5mm.

Takođe izlaz desantnog korpusa nalazi se na zadnjem dijelu vozila, što omogućava napuštanje vozila pod zaštitom njegovog tijela i oklopa. Hidrostatička transmisija omogućava veliki kapacitet desantnog korpusa uz nisku siluetu vozila.

Osobenost kod ovog točkaškog borbenog vozila je i u mogućnosti manevrisanja/okretanja vozila kočenjem točkova na jednoj strani. Po mišljenju proizvođača ovo čini vozilo podesnim prilikom upotrebe u urbanim sredinama.

Aviotransportna masa vozila iznosi 17,7 tona, bojeva masa iznosi 21,5 tona. Posadu čine 2- 3 operatera i i 8 strijelaca.

Pokreće ga višegorivi dizel motor 5TDF sa maksimalnom brzinom od 105km/h. Radijus 800km.
Что нам стоит БМП построитьDesetak je godina od kako su se na svijetlo dana pojavili teški oklopni transporteri/borbena vozila pešadije izvedeni konverzijom osnovnih borbenih tenkova T 55 i T 64 u režiji ukrajinskog tenkovskog zavoda u Harkovu. Iako Ukrajinci u ovoj raboti nisu bili prvi, a ni poslednji, njihova oklopna čeda na malenkost mnogih ostavili su traga.

Radi se možda o najprijemčivijoj, najupakovanijoj konverziji tenka u nešto što se zove OT/BVP. Pri tome, Harkovčani su svojim projektima išli uz dlaku svim onim zemljama oslonjenim na stokove T 55, a pritisnutim nemaštinom, nesigurnošću i neposrednom ratnom opasnošću.

Osim pristojnim dizajnom konverzije te sasvim zadovoljavajućim taktičko – tehničkim svojstvima kod ukrajinskih „transformersa“ često se naglašava i ekonomski „benefit“.

Kao prvo, „podmlađeni“ osnovni borbeni tenkovi i posle modernizacije ostaju „starim“, odnosno po kvalitetu daleko od novih. Kao drugo, konverzijom starijih tenkova dobijaju se „kvalitetniji“ oklopni transporteri/bvp bez potrebe da se isti prave od nule. Kao treće, kraj hladnog rata i njegove doktrine označio je kraj upotrebe postojeće flote BMP i naročito simbolično oklopljenih BTR u uslovima asimatreičnog ratovanja bez fronta i pozadine protiv raznih mobilnih grupa kojima su glavne mete postali upravo slabooklopljena vozila. Svakom insurgentu brzo je postalo jasno da jednim pogodkom iz RPG, BTR postaje grobnicom i posade i strijelaca.

Takođe, u situaciji kada se amfibijnost kod ovakvih vozila sve više napušta, i kada su se borbena vozila za leđima osnovnih borbenih tenkova našla pod prijetnjom široko rasprostranjenih automatskih topova visoke balistike i pancirnih zrna u borbenom kompletu, te novih, lakih protivoklopnih sistema dometa 1,5km i više, teški oklopni transporteri/bvp nameću se sami po sebi.

Najpoznatiji primjer rešenja te problematike bio je izraelski Ačarit. Ni on nije sazidan od nule, već konverzijom zarobljenih T 55. Ačarit je pokazao najrazumniji put iskorišćenja starije borbene tehnike. Mnoge kompanije i zemlje krenule su u slične projekte, različite po stepenu prilagođavanja svojoj novoj namjeni. Od ruskog BTR T kao najmanje razrađenog do ukrajinskih BMPV 64 u gusjeničnoj i točkaškoj varijanti kao jedinstvenim obrascima bez analoga u svijetu.

Osim toga sam proces konverzije izvodi se u postojećim pogonima bez potrebe za nabavkom bilo kakvog novijeg ili dopunskog alata i sa postojećom radnom snagom i njenim kvalifikacijama. Osim upotrebe ne novih već postojećih remontovanih motora 5TD, koriste se i druge komponente i čvorišta sa originalnih modela. Velike su uštede i ferolegura upotrebom postojećih oklopnih ploča i tijela vozila. Prema nekim „divljim“ podacima, samo proces konverzije kod Harkovčana je koštao oko 80.000 dolara po vozilu bez naoružanja i dinamičke zaštite.

Dopuna: 27 Mar 2015 21:59

http://foxtrotalpha.jalopnik.com/what-america-can-.....1540829820

T 90 kao štivo za Amerikance. Zanimljiv tekst o sovjetsko/ruskoj koncepciji razvoja oružnih sistema, kao primjer uzet T 90, u skladu sa reklo bi se brutalnim kalkulacijama o upotrebljivosti, žilavosti i mogućnostima finansiranja razvoja, proizvodnje i održavanja te pronalaženja mogućnosti da se kvantitet kao posebna vrsta kvaliteta održi što je više moguće.

Naglašavanje „balansiranog pristupa“ za razliku od elitističkih i ekstravagantnih projekata poput F 35, Strajkera, Littoral borbenog broda i ostalih crnih fiskalnih rupa koje su po autoru znatno istopile moć oružanih snaga SAD u odnosu na 2003, a naročito 1991.

Termini poput "jointness" i "multi-role" vješto predstavljeni nekompetentnim likovima te karijeristima u centrima odlučivanja u Vašingtonu vodili su ka otvaranju besmislenih programa i projekata. Isti su se razvlačili godinama, grubo prekoračujući budžete i vremenske rokove izrade oružnih sistema koje su karakterisali brzo opadanje sposobnosti i performansi. Sa druge strane, naručioci bi odavno bili van kancelarija ili bi primili svoju poslednju zvijezdu.

Na zub se uzeo i termin "innovative new concepts" kao sinonim za nešto neodređeno ili neodredljivo u mnogo većoj i nestabilnoj varijanti od prethodnih “kockanja”.

Sa druge strane, u svijetlu smanjivanja izdataka za oružane snage “uparenih” sa uvođenjem u upotrebu novih i skupih sistema, postavlja se pitanje budućnosti perspektivnih modernizacija za F 16 i održavanja flote dokazanih A 10, toliko potrebnih na taktičkom nivou.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1418
 • Gde živiš: Karlmarksland

@kljift

Prema nekim „divljim“ podacima, samo proces konverzije kod Harkovčana je koštao oko 80.000 dolara po vozilu bez naoružanja i dinamičke zaštite.


tolio kosta Fap.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491

I to FAP Sisa.

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1533
 • Gde živiš: Beograd

I sad uporedimo stepene zaštite FAP kamiona i onog gore pomenutog rešenja.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1418
 • Gde živiš: Karlmarksland

vasiljevic ::I sad uporedimo stepene zaštite FAP kamiona i onog gore pomenutog rešenja.

makar smo te 55-ice imali dovoljno.niko ne moze da me ubedi,da para nema za ovakvu investciju.
vojska vapi u okolini bujanovca i preseva za ovim resenjem.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491

Dobro, što se FAPa tiče namjensko je to teretno vozilo sa modernim uvoznim motorom i menjačem i uopšte nekim kvalitetom. A i male serije su u pitanju. Jeftino ne može biti ali nije FAP tome kriv.

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1533
 • Gde živiš: Beograd

Nije to pitanje cene FAPa, već pitanje koliko se dobija u sistemu zaštite vojnika, a ovde se dobija izuzetna zaštita, ukupno gledano, za male pare. Zato ja napisa uporediti zaštitu FAPa i ovog gore pomenutog. Naravno, kome ovde treba zaštita vojnika, mi nećemo da ratujemo, kažu naši generali i političari. Lepota božija. Imamo pomenutih 80.000 puta par stotina Audija u ovoj zemlji da vozikaju političare, ali da se odvoji to za vojsku i zaštitu glava vojnika, e to nemože.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1418
 • Gde živiš: Karlmarksland

vasiljevic ::Nije to pitanje cene FAPa, već pitanje koliko se dobija u sistemu zaštite vojnika, a ovde se dobija izuzetna zaštita, ukupno gledano, za male pare. Zato ja napisa uporediti zaštitu FAPa i ovog gore pomenutog. Naravno, kome ovde treba zaštita vojnika, mi nećemo da ratujemo, kažu naši generali i političari. Lepota božija. Imamo pomenutih 80.000 puta par stotina Audija u ovoj zemlji da vozikaju političare, ali da se odvoji to za vojsku i zaštitu glava vojnika, e to nemože.

e to sam hteo da kazem.za male pare izuzetna zastita.fap ko fap...nije bitan u celoj prici.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491

Napisano: 30 Mar 2015 16:02

Samohotka 2С34 «Хоста» projektovana na Motovilinskim zavodima u gradu Permu . U suštini radi se o samohotci 2С1 «Гвоздика» podvrgnutoj ozbiljnoj modernizaciji. Po nekim podacima izrada 2С34 počela je 2003 godine. Posadu čine četiri čovjeka, borbena masa 16 tona.. Naoružanje: top 2А80-1 sa pomjeranjem po vertikali od -2 do 80 stepeni i mitraljezom PKT 7,62mm na krovu kupole. Po svojim karakteristikama, “Gvozdika” je bila dobra, dostupna i pouzdana borbena mašina, no u susretu sa današnjim izazvoima i zastarela.U procesu duboke modernizacije korištene su komponente sa 2С31 «Вены»,2С23 «Ноны-СВК», i «Объекта 118». Osim novih komponenata i agregata na poboljšanog gusjeničara MT LB postavljena je kupola kružnog dejstva sa poboljšanim 2А80 - 120 мм poluautomatskim olučenim topom – haubicom - minobacačem 2А80-1 opremljenim kočnicom na ustima cijevi. Za razliku od 2A80 ima duplo veću brzinu paljbe i mogućnost upotrebu svih vrsta municije kalbra 120mm na dometima do 13km. Koristi i modernu 3ВОФ112 «Китолов-2» municiju sa pasivnom glavom za samonavođenje preko laserskog pokazivača, sa izuzetkom kumulativnog projektila 3ВБК14.

Gađanje se može obaviti bez prethodne pripreme, sa zaklonjenih, poluzaklonjenih i nezaklonjenih pozicija, posredno ili direktnim nišanjenjem sa mogućnošću gađanja ciljeva na suprotnim stranama visinskih padina što se smatra bitnim faktorom prilikom vođenja borbe u brdsko – planinskom okruženju.

Modernizacija je dotakla i elektronske sisteme, iako će puna integracija u cilju smanjenja troškova proizvodnje biti izvršena samo na vozilu komandanta baterije i više. Ostale samohotke neće imati SUV (koji ponekad čini i 50% od ukupne cijene sredstva) što “Hostu” čini mnogo jeftinijom i atraktivnijom na tržištu.

“Komandirska” Hosta predstavlja impresivnu borbenu mašinu sa svim kvalitetima gusjeničara “Gvozdike” uz novo oruđe osnaženo automatizovanim sistemom upravljanja, navođenja i vatre koje omogućavanja izvršavanje složenih zadataka na modernom bojnom polju.

Modifikacije

2С34 — osnovna modifikacija
2С34М — eksperimentalna modifikacija 2С34, sa instalacijom oružno – računarskog kompleksa i opreme za prenos podataka. Serijski se ne proizvodi.
2С34-1 — opitna varijanta duboke modernizacije 2С1 sa zamjenom 122-мм haubice 2А31 na 120мм poluautomatsku top – haubicu - minobacač 2А80-1, zamjenom kupolice komandira sa mitraljezom PKT, modifikacijom borbenog odeljenja i instalacijom kompleta instrumenata vozila 1В180-1, analognih samohodnom artiljerijskom oruđu 2С35 «Коалиция-СВ
( В состав КБО (комплектом бортового оборудования) вошли комплексы аппаратуры командира орудия, топопривязки и навигации, управления наведением, управления механизмами заряжания, средства связи и телевизионный лазерный визир-дальномер. САО, оснащенное таким комплектом, присвоен индекс 2С34-1.
КБО обеспечивает автоматическое управление наведением орудия, стрельбой, информационным обменом и взаимодействием различных функциональных систем САО, взаимодействие с компонентами Единой системы управления тактического звена (ЕСУ ТЗ); автоматическую навигацию и ориентирование с использованием электронной карты местности.)

Sredstvo je namijenjeno "для повышения боевой эффективности артиллерийского вооружения батальонного звена" . Po nekoj filozofiji upotrebe, promjenom strukture motostreljačkih brigada, bataljoni umjesto minobacačkih dobijaju artiljerijske baterije. Pri tome, “Hoste” mogu otvarati vatru kako artiljerijskim granatama tako i minobacačkim minama. Dva u jednom.

Maksimalna daljina gađanja artiljerijskim granatama – 13km, minama – 7,5km. Brzina gađanja do 7 projektila u minuti. Borbeni komplet 40 zrna.

Masa samohotke 16t, radijus 500km, brzina 60km/h (plovljenje 4,5km/h), posada – 4. Po (wikipedijskim) cijenama iz 2012, 12 jedinica 2S34 koštalo je 265,8 miliona rubalja (550.000 evra po komadu).

Dopuna: 18 Apr 2015 23:39
Modifikovani T54B/T55 oružanih snaga Vijetnama. Osim domaće radinosti modifikacija je izvedena uz saradnju sa partnerima iz Izraela, Slovenije, Švajcarske, pominju se Ukrajinci za transmisiju. Kao uzor poslužio je slovenački T 55S1. Modernizacija je skopčana sa potrebom Vijetnama da vrši konstantna i sama po sebi velika ulaganja u segment RV, PVO te Mornarice u uslovima skromnog standarda brojno velikog stanovništva, izazova spolja i mogućeg koškanja u vazdušnom i pomorskom području.
Tenkovi T 54B/T55 ocijenjeni su kao inventar KoVa sa dovoljno upotrebljivog modernizacionog potencijala koji bi zadržao kvalitet u OMJ ujedno oslobađajući sredstva za avijaciju i mornaricu. Takođe, naglašena je i pristupačnost održavanja te kvantitet koji pružaju tenkovi T54B/T55. Vijetnamski surovo, naglašeno je da sve što uništi Merkavu (IV) uništiće i T 55 (posada se ne pominje).
Cijena modernizacije po tenku iznosi 800.000 dolara.

Modernizacija (iz više izvora) uključuje:
- isti ali poboljšani motor od 580hp (negdje se i pominje ugradnja MTU MT881 od 1000hp);
- novi sistem torzionih rešetki;
- nova hidraulična upravljačka oprema;
- isti radijus od 510km kao i kod T 54B;
- ista maksimalna brzina od 58km/h (sa ERA);
- novi top M68 105mm sa borbenim kompletom koji uključuje APAM, M426 APFSDS, M456 HEAT;
- jedan minobacač 60mm;
- novi sistem za upravljanje vatrom EFCS-55B, balistički računar Fontana SGS-55 sa stabilizacijom u dvije ravni podržan meteo senzorom MAWS6056B i COMTOS-55 sistemom koji omogućava intervenciju komandira prilikom selektovanja meta za nišandžiju;
- Rezultati testova - 80% mogućnosti pogotka na 1500m;
- gađanje iz pokreta;
- pasivni sistem noćnog osmatranja
- Blazer ERA, totalna masa 1,4 tone, zaštićeni prostor 7m2, ERA nivo zaštite 450mm RHA;
- 6 bacača dimnih kutija;
- automatski protivpožarni sistem;
- unaprijeđeni ABHO sistem uz klima uređaj (opciono);
- IR/Laser warning sistem (moguće Elbitov LWS);
- digitalni komunikacioni sistem BROM RC 4.

Vijetnam je dobio i tehnologiju proizvodnje ERA oklopa i municije. Predviđena je modernizacija 310 tenkova (10 bataljona).

Dopuna: 20 Apr 2015 22:57


Pogon za proizvodnju automatskih pušaka Galil ACE (31 i 32) u Vijetnamu. Vijetnam je sklopio ugovor sa Izraelom o licencnoj proizvodnji automatskih pušaka Galil ACE 31/32 u vrijednosti od 170 miliona dolara nasuprot ruskoj ponudi za licencnu proizvodnju AK - 100tki po cijeni od 250 miliona dolara. Godišnji kapacitet fabrike iznosi 50.000 pušaka.

Galil ACE 31/32 izrađivaće se u kalibru 7.62x39mm. Puška ima isti gasni sistem, nosač zatvarača i okidač kao kod AK 47. Rastavljanje puške radi čišćenja i održavanja gotovo je isto kao i kod AK 47, a puška prihvata standardne, metalne AK 47 okvire bez problema.
Osim brojnih ergonomskih poboljšanja i upotrebe novijih materijala, mehanizam je zaštićen od upada prašine. Takođe, "riješeno" je pitanje selektora paljbe postavljenog iznad rukohvata koji se može regulisati pokretom palca bez ikakvih suvišnih pokreta.
Galil ACE zamijeniće postojeće AK 47 i njegove derivate u oružanim snagama Vijetnama. ACE se smatra po parametrima cijena - efikasnost najboljim derivatom AK 47. Osim toga, kao derivat AK 47 sa zlatnim standardom u pouzdanosti, jednostavnosti i dugotrajnosti smatra se najboljom opcijom za naoružavanje jedinica popunjenim vojnicima na odsluženju vojnog roka te neprevaziđenim oružjem gerile (u slučaju upada Kineza). Sama puška, iako moderna i nova više je nego familijarna vojskama sa iskustvom na AK 47. Pri tome je zadržana mogućnost korištenja metalnih i dugotrajnih okvira iz postojećih stokova.
Nema mnogo informacija oko izbora kalibra 7,62x39mm - naglašava se mogućnost daljeg korištenja postojećih stokova municije i okvira što mnogo olakšava i pojeftinjuje logistiku te kao i u slučaju Finske prednost koju ima 7,62x39mm u šumovitim odnosno džunglovitim oblastima.
16-inch-barreled rifle called the ACE 32
8-inch-barreled SBR called the ACE 31


- left side charging handle
- ambidextrous controls
- integral Picatinny rails
- adjustable telescoping buttstocks
- comfortable pistol grips

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 589 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 4 sakrivenih i 552 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, cikadeda, djukapfc, Drug pukovnik, h8propaganda, ILGromovnik, kalens021, komesm, kvcali, MarKhan, Milan A. Nikolic, Milos ZA, miodrag2, nadjas_515, nuke92, pedja63, perko91, randja26, rankobar, Recce, RJ, rodoljub, S-lash, samsung, Sirius, Snorks, Vlada78, vlvl, VP6919, yrraf, zixmix