Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

8

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 24659
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Obrni, okreni,Kalašnjikov sistem i metak 7,62x39mm nemaju zamenu u nekim uslovima ratovanja. Pravi etalon.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12770

Galil ACE ili sta je M21 mogao da bude.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Gavilán G358

Gavilán 358 je kolumbijski laki višenamjenski transportni avion iz devedesetih godina. Visokokrilni monoplan pogonjen je klipnim motorom. Manji broj Gavilana proizveden je kasnih devedesetih i početkom 2000, od kojih su neki u službi kolumbijskog RV.Razvoj jednomotornog “servisnog” aviona započet je 1986 sa akcentom na prilagodljivost aviona za proizvodnju u Kolumbiji.

Konačni dizajn Gavilana predstavljao je jednostavni, visokokrilni monoplan isključivo metalne konstrukcije. Kutijasta sekcija kvadratnog oblika trupa osim mjesta za pilota ima kapacitet za do 7 putnika, sa prilazom kroz dvoje vrata sa svake strane kokpita i velika kargo vrata sa lijeve strane trupa. Sjedišta za putnike mogu biti uklonjena radi nošenja tereta, uključujući i full-size sanduke. Opremljen je sa fiksnim tricikl stajnim trapom dizajniranim da izdrži kontinuirane operacije sa grubih poletno – sletnih staza Južne Amerike. Pogonjen je sa 350 hp (261 kW) Lycoming O-540 motorom, turbopunjivim radi pružanja dovoljno snage za visinske letove u kolumbijskim Andima.

Isporuka aviona počela je 1998, sa prvih 12 Gavilana naručenih od strane kolumbijskog RV. Isporučeni su iste godine.

Varijante
• G358 – standardna verzija
• G358M – vojna verzija sa montiranim oružjem na zadnjim vratima u “topovnjačkoj” konfiguraciji.
• G508T – turboprop - pogonjena verzija sa 500 hp turboprop, u razvoju.
• G508M – vojna verzija sa turboprop

Posada 1, kapacitet 7 putnika, 4 nosila, teret 444 kg, težina 1270kg, maksimalna poletna 2041, gorivo 454l. Propela Hartzell, 2.13 m.

Krstareća brzina 250 km/h (155 mph; 135 kn) na 3,050 m (10,000 ft), 75% snage
Minimalna brzina 108 km/h (67 mph; 58 kn)
Radijus 1,425 km (885 mi; 769 nmi) na 75% snage, 30 minuta reserve
Plafon leta 6,860m
Brzina penjanja 4.5 m/s (890 ft/min)

Cijena 400.000 dolara (2007).offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22988

2 u 1


offline
 • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
 • Pridružio: 29 Jul 2014
 • Poruke: 3851


Hazard 4 Plan B Ruksag. Odlican za sve vrste misija i moze da se spakuje u njega sve sto je potrebno jednom vojniku. Na videu se takodje mogu videti i vodootporna/vetronepropusna jakna i Chest Rig frontline, isto sjajni proizvodi.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Napisano: 05 Jun 2015 21:05

Buffel od mina zaštićeno vozilo motorizovane pešadije korišteno je od strane Armije JARa tokom višedecenijskog pograničnog rata sa Angolom. Korišten je i kao oklopno borbeno vozilo dokazujući se i u toj ulozi. Radi se o prvom od mina efikasno zaštićenom oklopnom transporteru u Južnoafričkoj armiji. Kod Južnoafrikanaca zamijenjen je sa Mambom ali se zadržao u mnogim zemljama poput Šri Lanke. Razvijen je od strane koncerna ARMSCOR (Armaments Corporation of South Africa).

Predstavljen je 1978 godine pošto je Armija JARa imala potrebu za u osnovi od mina zaštićeno vozilo. Do kraja proizvodnje isporučeno je više od 2400 vozila od kojih su mnoga našla put do inostranstva.
Južnoafrikanci su za potrebe Bafala iskoristili šasiju, motor i još neke komponente od mercedesovog Unimoga Model 416/162 serije 4x4 koji su spojeni sa oklopljenom kabinom vozača i odvojenim oklopnim korpusom – “kadom” za strijelce.

Mercedesov dizel motor montiran je naprijed, a potpuno oklopljena kabina vozača postavljena je iznad motora za lijeve strane. Blindirani prozori postavljeni su naprijed i sa strana vozačeve kabine. Rezervni točak obično je postavljen sa desne strane motornog odeljenja. Krov vozačeve kabine je otvoren i služi za ulazak i izlazak iz vozila.

Zaštita od mina obezbijeđena je V-shaped hull konfiguracijom oklopljenom varenim čelikom koja dosta efikasno skreće udarni talas i obezbezbjeđuje maksimalno moguću zaštitu od mina.
Zaštita od mina ekvivalentna je
jednoj ruskoj TM-57 protivtenkovskoj mini ili njenom ekvivalentu detoniranom bilo gdje ispod vozila
duploj ruskoj TM-57 protivtenkovskoj mini ili njenom ekvivalentu detoniranom pod bilo kojim od točkova.

Prostor za strijelce raspolaže sa 10 sjedišta opremljenih sigurnosnim pojasevima i dizajniranim da apsorbuju što je više moguće od udarnog talasa prilikom aktiviranja mine. Krov je otvoren. Snažni roll bar iznad sjedišta osigurava strijelce u slučaju prevrtanja vozila. Strijelci se na vozilo ukrcavaju/iskrcavaju preko penjalačkih stopa sa strana vozila. Preklopne stranice vozila moguće je spustiti na niži nivo ili potpuno oboriti radi omogućavanja utovara opreme i zaliha, a i zbog potrebe brzog napuštanja vozila od strane strijelaca u slučaju borbe.

Prostor za smještaj strijelaca sadrži dva plastična tanka u V – dijelu ispod poda – rezervoar za 200 litara dizela i rezervoar za 100 litara vode. Rezervoar za vodu obezbjeđuje pijaću vodu za strijelce i vozača sa česmom postavljenom pozadi vozila. Zabluda je da težina vode povećava protivminsku zaštitu.
Bufeli su obično opremljeni dvostrukim ili jednostrukim mitraljezima 7,62mm ili 5,56mm na prednoj i zadnjoj strani oklopnog korpusa, a oklopna “kada” u izvjesnoj mjeri omogućava i strijelcima vatreno dejstvo iz samog vozila.
Standardna oprema Bafala uključuje i 24 V, 7-pin konektor za vuču i veliku kutiju za alat.


Export Buffels

Južnoafričke nacionalne odbrambene snage raspolažu velikim brojem vozila Bufel koja su u višku, i koja su sada u ponudi za izvoz.

Tokom Internacionalne protivminske konferencije održane u Kopenhagenu 1995, upućen je zahtjev delegatima za pronalaženjem rešenja za low-cost Mine Protected Vehicle (MPV). ARMSCOR je odgovorio na ovaj zahtjev i ponudio u borbi dokazane Bufele (4 × 4) MPV.

Prije isporuke, Bufeli bi bili potpuno remontovani tako da bi se radilo o gotovo novim vozilima. Vozila bi bila isporučena sa garancijom od 12 mjeseci ili 20.000km. Obezbjeđena je i obuka za vozače i mehaničare kao i paket rezervnih djelova.Dopuna: 22 Jun 2015 0:55

Kaspir Mk6 RG ProtectorPoslednja verzija čuvenog Kaspira, Mk 6, izrađena od južnoafričke ćerka - firme BAE sistema te indijskog Borda fabrika naoružanja. Reklamira se i pod imenom RG Protector. Vozilo je nastalo avgusta 2011. Mk 6 je evoluirao iz nasleđa Kaspira, pouzdanog i od mina zaštićenog vozila mobilne pešadije. Novi model uključivao je i iskustva dokaznih RG 31 oklopnjaka radi osiguravanja superiornosti i dostupnosti vozila.
Borbeno dokazani radni konj sa svojim robustnim dizajnom podesan je za najteže (afričke) uslove. Vozilo je opremljeno dostupnim komercijalnim komponentama pristupačne cijene uz superiornost protivminske zaštite V oblikovanog korpusa.

Kaspir Mk 6 je otvorene arhitekture podesan za veći broj verzija u modelima 6x6 i 4x4. U 6x6 varijanti ima mjesta za 18 ljudi.

Kod Mk 6 modela maksimalno su korištene komercijalne komponente. Monokok V - oblikovani korpus Kaspira opremljen je motorom, transmisijom, menjačem i zadnjim dijelom šasije sa kamiona Ural. Pogoni ga ruski turbodizel Jamaz 236 snage 230ks uz ručnu transmisiju Jamaz 236U. Motor je postavljen naprijed.
Vozilo je teško 14,3 tone, a ostvaruje maksimalnu brzinu od 80km/h.
Štiti od eksplozije 21kg eksploziva ispod točka ili od 14kg eksploziva ispod tijela vozila. Prozori su od balističkog stakla. Vozilo je opremljeno sa po 3 neprobojna prozora + 6 puškarnica sa bočnih strana.
Osim mina, oklop vozila štiti i od puščane 7,62x51, 7,62x39 i 5,56mm municije ispaljene sa daljine od 10 metara. Strijelci napuštaju vozilo kroz vrata na zadnjoj strani vozila koja takođe imaju neprobojne vizire i puškarnice.
Vozilo se oprema mitraljezima 7,62mm i 12,7mm bilo u maloj ručno okretanoj kupoli ili daljinskoj stanici.

Na upotrebi kod Indijaca nalazi se 90 ovih vozila. Proizvodi se u zajedničkom preduzeću južnoafričkih BAE sistema i indijske Mahindre u Indiji.


Odličan miks ruskih komponenti sa južnoafričkim dizajnom od mina zaštićenih vozila motorizovane pešadije bez nekog skupog krečenja.

offline
 • Pridružio: 11 Jun 2015
 • Poruke: 52

Зашто нико на наше М70 немонтира пикатини шину и стави оптику?
Све више земаља(посебно НАТО и Русија) на своје јуришне пушке монтирају оптичке нишане па рекох зашто не би смо и ми, наравно неке јефтиније.
Ево овако на пример:

Адаптер за нишан(пикатини шина)-- ebay.com/itm/Tri-Rail-Top-Receiver-Cove.....27ec6ad6f5

Нишан- ebay.com/itm/5-MOA-Tactical-Holographic.....35ebf341ad

Што би на крају изгледало овако некако:

offline
 • Pridružio: 16 Jan 2012
 • Poruke: 349

kljift ::Gavilán G358

Gavilán 358 je kolumbijski laki višenamjenski transportni avion iz devedesetih godina. Visokokrilni monoplan pogonjen je klipnim motorom. Manji broj Gavilana proizveden je kasnih devedesetih i početkom 2000, od kojih su neki u službi kolumbijskog RV.Razvoj jednomotornog “servisnog” aviona započet je 1986 sa akcentom na prilagodljivost aviona za proizvodnju u Kolumbiji.

Konačni dizajn Gavilana predstavljao je jednostavni, visokokrilni monoplan isključivo metalne konstrukcije. Kutijasta sekcija kvadratnog oblika trupa osim mjesta za pilota ima kapacitet za do 7 putnika, sa prilazom kroz dvoje vrata sa svake strane kokpita i velika kargo vrata sa lijeve strane trupa. Sjedišta za putnike mogu biti uklonjena radi nošenja tereta, uključujući i full-size sanduke. Opremljen je sa fiksnim tricikl stajnim trapom dizajniranim da izdrži kontinuirane operacije sa grubih poletno – sletnih staza Južne Amerike. Pogonjen je sa 350 hp (261 kW) Lycoming O-540 motorom, turbopunjivim radi pružanja dovoljno snage za visinske letove u kolumbijskim Andima.

Isporuka aviona počela je 1998, sa prvih 12 Gavilana naručenih od strane kolumbijskog RV. Isporučeni su iste godine.

Varijante
• G358 – standardna verzija
• G358M – vojna verzija sa montiranim oružjem na zadnjim vratima u “topovnjačkoj” konfiguraciji.
• G508T – turboprop - pogonjena verzija sa 500 hp turboprop, u razvoju.
• G508M – vojna verzija sa turboprop

Posada 1, kapacitet 7 putnika, 4 nosila, teret 444 kg, težina 1270kg, maksimalna poletna 2041, gorivo 454l. Propela Hartzell, 2.13 m.

Krstareća brzina 250 km/h (155 mph; 135 kn) na 3,050 m (10,000 ft), 75% snage
Minimalna brzina 108 km/h (67 mph; 58 kn)
Radijus 1,425 km (885 mi; 769 nmi) na 75% snage, 30 minuta reserve
Plafon leta 6,860m
Brzina penjanja 4.5 m/s (890 ft/min)

Cijena 400.000 dolara (2007).
Gledan sa strane,Gavilan asocira na Cesnu 208B combat caravan...

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

& VonQuixote

Pa imao si modele M70 sa bočnom šinom za montiranje optike. Što se tiče pikantini šina na klasičnim derivatima AK 47 čini mi se da je problem u tome da poklopac sanduka, možda i gornja drvena obloga ne ostvaruju tako čvrstu odnosno krutu vezu sa svojim spojevima, odnosno rade, odnosno pomjeraju se, vjerujem sasvim dovoljno da obesmisle i pikantini šinu i optiku na njoj.
Zatim, derivat AK 47 nikada neće biti snajper, teško da će se koristiti i na većim daljinama. Napravljen je za relativno bliski pešadijski fajt gdje su mu mehanički nišani i više nego dovoljni.


Možda nešto ovako, bočni nosač koji bi ostvarivao čvrstu vezu i pikantini na njemu.


Ili kao kod Kubanaca.

offline
 • Pridružio: 11 Jun 2015
 • Poruke: 52

Знам али за бочну шину важи исто што си рекао за поклопац сандука. youtube.com/watch?v=PUy7MYbSx-0 (пример на 01:30)
Нисам ни мислио да ставимо оптику x25 на пушке па да имамо армију снајпериста него онако нешто као што сам ставио, типа "Red dot", што је уједно и јефтинија опција, илити ACOG али тоје већ сањарење Smile
А што ти кажеш добар је и овај начин монтирања на задњи нишан мада за то не знам колико је лако.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 387 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 3 sakrivenih i 367 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, Atomski čoban, Cobi026, dekao, goflja76, konstruktor, milsu, Oscar2, raketaš, RecA, Skywhaler, stegonosa, Toni, vandrej, virked, Vlada78