Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

13

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12770

kljift ::Napisano: 31 Avg 2015 20:49

Ne vidim što bi to bila karabudževina ako su napravli neku ručnu dizalicu za mine...


Zato sto je taj problem resen jos 1938 u Brandt-u i to resenje su kopirali svi koji su imali MB 160mm u naoruzanju. Takve MB ima i Iran boga mu poljubim.
Ali dobro, svi ostali su glupi, Iranci su genijalci i oni imaju svoj genijalni MB "Unikatan u svojoj klasi (posto su ostali glupi da smisle tako genijalnu stvar), letecu burad sa eksplozivom sa preciznoscu od par fudbalskih terena (za koju su realno razne domace karabudzevine iz veselih '90ih vrh tehnickog razvoja), zene u burkama koje se spustaju niz uze, spojena cetiri ZU-23 topa (jer More Dakka) i sve ostale stvari koje su ostali bili previse glupi da smisle, ili su u najboljem sludaju probali '60ih kada je bilo previse para za razvoj NVO, a droge bile lako dostupne i popularne.

Samo napred, udri ne zali, sta ostatak sveta uopste zna.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Ubacivanje mine u cijev nije sveto pismo. Austrijanci su pravili četvorocijevni minobacač. Svako je unikatan na svoj način. Leteća burad su radila posao u Siriji, doduše u rukama Hezbolaha, a otvoreno je pitanje njihove preciznosti/nepreciznosti. Spojena četiri dvocijevna PATa 23mm imaju radarsko navođenje te elektrooptiku i realno mogla bi se susresti sa režimima neprekidne paljbe u slučaju naleta velikog broja dronova te krstarećih oružja. Tako da ima smisla u velikom broju cijevi koje bi se naizmjenično koristile zavisno od potrebne gustine paljbe. Žene u burkama imaju pravo na spuštanje niz uže, neku drugu nauku ili razvod od nekorisnog supružnika ali društvo im je odredilo gdje im je generalno mjesto. Svakom svoj poredak ili besporedak.
Na kraju krajeva, prvi su u ratu koristili naoružani dron.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12770

Kao sto rekoh, oni su genijalni a svi ostali su idioti.
Koje pravo ko ima ili nema me ne interesuje, samo neka ti kaze neko ko se spustao niz uze kako bi bilo spustati se u burci. Prakticnost > tradicija. Ili neka kazu da mogu zene da se spustaju u pantalonama, ili neka kazu da zene ne mogu da se spustaju. Ovako je krajnje smesno i pomalo zalosno.

Sto se tice 4 x 23/2, to se isto resi sa 4 pojedinacna topa u bateriji i umrezena. koji se i lakse sakriju, ne treba ti tesko vozilo da ga pomeras, neces ih izgubiti od jednog pogotka, mogu da dejstcuju i na razlicite ciljeve itd. Ako to ne umeju - bolje da se odmah predaju.

Leteca burad rade kada se ratuje kako ratuju Arapi.. Videli smo kako su isti prosli svaki put kada su naleteli na nekoga ko nije iz njihovog sokaka.

Iran ima nekih stvarno dobrih ideja, ali gomila lozana nece da shvati da je 90% toga sto pokazu za propagandu, uglavnom uperenu da njihovo stanovnistvo misli kako su bog zna kako napredni.

offline
 • Pridružio: 14 Apr 2014
 • Poruke: 1131

Može link za žene u burkama?

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Bespilotna borbena letjelica KarrarBorbena bespilotka iranske proizvodnje sa mogućnošću bombardovanja pri velikim brzinama. Radi se o prvom dugodometnom vazduhoplovnom dronu proizvedenom u Iranu. Namijenjen je dubinskom izviđanju i napadnim misijama sa malih i velikih visina. Iako podsjeća na krstareću raketu, bespilotka je za višekratnu upotrebu. Valjda je i cilj bio u tome da Karrar bude neka vrsta low cost višekratnog krstarećeg projektila. Lansirna konfiguracija dizajnirana je da zahtjeva minimalnu infrastrukturu. Kao i u slučaju rezervi balističkih raketa, Karrar bio trebao da ispegla disparitet u vazdušnoj moći obezbjeđujući Iranu pouzdano ofanzivno sredstvo koje ne zavisi od stanja u iranskom RV. Karrari bi dejstvovali u velikim grupama, po Irancima poput roja otrovnih pčela.

Dugodometni dron predstavljen je 23.avgusta 2010, jedan dan posle aktiviranja nuklearnog reaktora u Buširu. Po iranskoj državnoj televiziji, Karrar ima domet od 1.000 kilometara i može da nosi dvije bombe od 115kg ili preciznu vođenu municiju od 227kg. Karrar može da nosi i četiri Kowsar lake protivbrodske rakete ili jednu Nasr 1 protivbrodsku raketu. Bespilotka je duga 4 metra, a pogonjena je sa jednim turbomlaznim Toloue-4 ili Toloue-5 motorom bez dodatnog sagorijevanja koji je pogoni do maksimalne brzine od 900km/h.
Prilikom poletanja sa lansirne šine, Karrar koristi pomoćni raketni sistem (JATO) koji se posle završetka rada odbacuje i vraća svom korisniku uz pomoć padobrana. I sama bespilotka svoj povratak vrši uz pomoć padobrana.
Po nekim zapadnim analizama, Karrar ima nevjerovatnu sličnost sa MQM 107 - dronom za vježbovna gađanja dizajniranim sedamdesetih godina. Pominje se i južnoafrički dron HTD -1 Skua, no po izvještaju Denel Dajnemiksa, UCAV ima značajne razlike uključujući repni sektor. Tu je još i sovjetski TU-143 “Reis” VR-3 dron. Uglavnom, Karrar se smatra tehnološkim miksom.
Sa punim borbenim kompletom, bespilotka izdržava radnu šiftu u trajanju od jednog sata. Bespilotka raspolaže sa 5 podvesnih tačaka, četiri ispod krila i jedna ispod trupa.


Baizirana na vježbovnom dronu, bespilotka je uspješna i dostupna za više različitih misija. Za razliku od konvencionalnih UAVa nije dizajnirana za rad sa real-time, man-in-the-loop kombinacijama već se vjeruje da leti po pre - programiranim misijama. No sa naprednim letnim kontrolama već dostupnim Irancima sa njihovih UAVa i protivbordskih raketa može da "improvizuje" manevre izbjegavanja karakteristične za krstareće rakete.
Iranci su dobili pristup knowhow krstarećih raketa nabavkom Kh 55 u Ukrajini. Karrar je možda prva manifestacija onoga što su naučili iz ruske Kh 55 tehnologije.


In a naval attack role, the Karrar equipped with two or four Kowsar missiles could extend the Iranian reach well beyond their coast, without being detected by maritime patrols. Similarly, the drone could be used as an anti-radar 'missile bus', or employ 'suicide attack' mode, in an attempt to blind the 'eyes' of ballistic-missile defense systems – systems such as the THAAD, Patriot PAC-3 that rely on early warning and fire control radars for their operation, being deployed in several Gulf states which are well within Karrar's combat radius. As the counter ABM mission employs radar homing missiles, the Karrar can be flown without active sensors, engaging fixed targets at known positions. To mask its approach the drone could employ some radar deception techniques to close-in for a quick shot - including mimicking and magnifying the radar signature of the drone to look like a commercial aircraft – such techniques are widely used with aerial targets, enabling a small target to simulate larger aircraft. According to Iranian sources the drone can carry up to four weapons on external stores. Another advantage of the autonomous operation is the communications silence maintained by the drone throughout its operation, minimizing early warning and detection by the defender's electronic surveillance.


The Iranian jet powered drone Karrar launched by Rocket Assist Take-Off (RATO) booster, acceleratingh the vehicle from a stationary ground launcher. Karrar can also be launched from an aerial platform. Photos: FARS News by Vahid Reza Alael.

http://defense-update.com/products/k/karrar_jet_powered_drone_24082010.html

Karrar 4 - presretački dron. Nedavno predstavljen UCAV za koga se tvrdi da ima sposobnosti praćenja, monitoringa i presretanja neprijateljskih aviona.


Motor za Karrar 4.

http://defence.pk/threads/karrar-ucav.189980/

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 22985

Zar ne bi bilo bolje da su napravili od ove stare bpl kamikazu punu eksploziva kao ona švabska iz 2sr mesto što kače bombe i rakete.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12770

mikrimaus ::Može link za žene u burkama?

Ima negde na temi "Oruzane snage Islamske Republike Iran".

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

pein ::Zar ne bi bilo bolje da su napravili od ove stare bpl kamikazu punu eksploziva kao ona švabska iz 2sr mesto što kače bombe i rakete.

Za kamikaze imaju dovoljan štek balističkih raketa. Ovo je projekat brze, snažne, low cost bespilotke koja bi mogla da izviđa ali i gađa u slučaju potrebe. Mogla bi da se lansira iz relativne dubine teritorije Irana (sa rampe kao jedine infrastrukture) i da se brzinom ili praćenjem konfiguracije terena probije u akvatorij Persijskog zaliva gdje bi izvršila gađanje salvom protivbrodskih raketa čije je dejstvo opet mnogo izglednije od dejstva samog Karrara. Pri tome zadržali su i mogućnost "samoubilačkog" udara same bespilotke naročito u cilju odvlačenja PVO na pogrešni trag dok verzirane rakete rade svoj posao.
Zavisno od opreme koju razvijaju i kojom pune Karrar stvara se mogućnost isporuke verziranih borbenih sredstava mnogo efikasnije i zaguljenije nego da sama BPL napunjena eksplozivom ide ka cilju. Nešto poput raketnog autobusa za protivbrodske, protivradarske i ostale sisteme zavisno od cilja čime se prečnik dejstva iranskih oružanih snaga znatno povećava bez obzira na situaciju u VaPu i situaciju u avio i pomorskim bazama. Pametnim i glupim bombama može da dejstvuje po dobrom dijelu Iraka odmenjujući uvijek problematičnu RV. I kad baci bombe vrati se po nove.
Ide se sa razvojom elektronske opreme za osmatranje i nišanjenje, poboljšavanje letnih karakteristika, imitiranje radarskog odraza civilnih aviona...pa sve do air polisinga.

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 22985

Sa pametnom bombama ovj Iranska bbpl/ucav je dobra ideja. No koliko je korisno na njega kačiti nevođene ili ti glupe bombe.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Technoavia SM92 FinistTechnoavia SM92 Finist pomoćni je avion sa STOL sposobnostima proizveden od strane smolenskog avio zavoda 1993 godine.

SM92 Finist
osnovna verzija,pogonjena sa 270 kW (360 hp) Vedeneyev M14P radijalnim motorom.

SM92P Finist
naoružana verzija za Pograničnu vojsku. Naprijed su postavljena dva fiksna mitraljeza PK uz jedan u unutrašnjosti kabine sa kojim se gađa kroz bočna vrata te dva raketna lansera.

SM-92T Turbo Finist
verzija pogonjena sa Walter M601 turboprop motorom.

SMG-92 Turbine Finist
Walter M601 pogonjena verzija proizvedena u Slovačkoj od strane Aerotech Slovakia za potrebe vazdušnog jedrenja.

Zlin Z400
verzija pogonjena sa Orenda OE600 V-8 motorom, planiran za proizvodnju od strane Moravan Otrokovice u Češkoj Republici. Proizveden jedan primjerak.

Posada 1
Kapacitet 6 putnika, 2 nosila sa pratiocem ili 600kg tereta
Length: 9.13 m (29 ft 11½ in)
Wingspan: 14.60 m (47 ft 11 in)
Height: 3.08 m (10 ft 1 in)
Wing area: 20.44 m² (220 sq ft)
Airfoil: P-301M
Aspect ratio: 10.43
Empty weight: 1,430 kg (3,153 lb)
Loaded weight: 2,350 kg (5,181 lb)
Max. takeoff weight: 2,350 kg (5,181 lb)

Never exceed speed: 290 km/h (156 knots, 180 mph)
Maximum speed: 230 km/h (124 knots, 143 mph)
Cruise speed: 200 km/h (108 knots, 124 mph)
Stall speed: 100 km/h (54 knots, 62 mph) flaps down
Range: 1,380 km (744 nmi, 857 mi) max fuel, 40 minutes reserves
Service ceiling: 3,000 m (9,840 ft)
Rate of climb: 5.0 m/s (984 ft/min)


Photo from Serge Lazukov (MAKS'97)


Photo by Brian Lockett, Tushino-96 Airshow

All-metal high wing monoplane, powered with widely used M-14P (car gasoline allowed). Automatic variable-pitch 3-blade "Muehlbauer" propeller is installed.

Naoružani SM-92P testiran od ruske Pogranične vojske.
Navigaciona oprema instalirana na Finistu - King VFR (američke proizvodnje). Letačka i navigaciona oprema dozvoljava letenja tokom dana i noći i pod VFR ili IFR uslovima. SM-92 je sertifikovan po FAR-23 letnim standardima.
Finist je 1995 izveo let oko svijeta prisustvujući vazduhoplovnim vašarima, a na sjeverno - američkom kontinentu deibitovao je u Kanadi. Za cijenu od 185.000 dolara u osnovnoj verziji + plus avionika dobija se više nego kod bilo kojeg drugog aviona u klasi. Krajnja cijena određena je na 300.000 dolara. Cijene su iz 1998.
Aviona služi za laki transport, prevoz putnika, hitnu pomoć, zaprašivanje, šumarstvo, granične dužnosti. Kao PSS koristi siromašno pripremljena polja sa niskom čvrstinom zemljišta za šta je posebno konstruisan stajni trap sa amortizerima i konfiguracija repnog točka. Sa specijalnim niskopritisnim pneumaticima, skijama ili splavovima, SM 92 odgovara na najgrublje moguće vojne i civilne zahtjeve.
Osnovna verzija sa 270 kW (360 hp) Vedeneyev M14P radijalnim motorom.


SM 92P patrolno/policijski

http://www.airwar.ru/enc/other/sm92p.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 350 korisnika na forumu :: 21 registrovanih, 4 sakrivenih i 325 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Bane san, boki199777, Djokislav, goxin, ikan, janezek67, kovinacc, MB120mm, Nesho, novator, Oscar, phantom A, sakota79, Skywhaler, Trpe Grozni, vlad the impaler, Vlada78, vlvl, voja64, wolverined4