Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

20

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 615

Nisu smeli da udju na ovu teritoriju sa kopnenim snagama - a to sto se pricalo u to vreme da se skupljaju trupe za invaziju je bila cista propaganda i dezinformacija da slomi otpor .... gadjanje takvih kapitalnih i infrastrukturnih ciljeva sa 5000m ili 10000m su isto taj pokusaj da slome otpor. Kad su videli da to ne uspeva - imali su dve karte:

1. pogodba sa Jeljcinom - da uplase Srbiju sa dezinformacijom o kopnenoj invaziji (zauzvrat Amer propaganda prestaje da pljuje Ruje svaki dan na nacionalnim vestima o Cecniji)

2. "face saving exit" - okoncanje bombardovanja da bi se navodno ocuvali dobri politicki i ekonomski odnosi ssa Kinom - posto je Kineska ambasada bombardovana "greskom" .... e, bas Shocked

Fakta je da u roku od 2 nedelje je bio plan da se zaustavi bombardovanje - ali pijani Jeljcin je zagrizo (i prodao Srbiju za svoje interese) - i tako su Ameri izvadilu zeca iz sesira. Odmah posle pogodbe - ni jedna jedina rec o Cecniji se vise nije cula na Amer TV i radiju.

Izvinjavam se za off....ali vecina ljudi u Srbiji nije upoznata sa ovim faktama.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Dok2015 ::Pa, protivnici koje si pomenuo i za Amere i za Izraelce nisu bas prva klasa - a verovatno isto se moze reci i za ove "ratnike" iz Saudijske Arabije i UAE. Poentu koju pokusavam da napravim je da u video snimcima iz Sirije, Ukrajine, Jemena, Iraka i Afganistana jos nisam video tenk koji se krece sa vidljivom pesadijom u okolini da brani bokove (i zadnjicu) - i u velikom broju slucajeva tenkovi su parkirani na mesta gde su potpuni vidljivi (nisu ni malo skriveni ili kamuflirani) - i zato su lak plen za POVR (ili baraz Grada i haubica u slucaju Ukrajine).

To sto su Ameri brzo osvojili npr. Irak je rezultat taktike koju je primenio pokojni Sadam - jer ranije iskustvo je bilo fatalno (pokusati da se suprotstave Amerima negde u pustinjama Iraka kad je jasno da su Ameri drzali apsolutnu vazdusnu superiornist i sve je moglo da se vidi k'o na dlanu ....pogotovo sa FLIR-om).


Ne bih komentarisao Siriju, Ukrajinu, prvi okršaj Sadama sa Amerikancima.
Poenta Ačarita ili Namera je kada ubaciš jedinice koje mogu da očekuju dejstva sa svih strana na ispresijecanom (potkopanom) ili urbanom prostoru da ih to isto vozilo zaštiti. I zaštitiće ih od mnogobrojnih prijetnji, bilo na maršu bilo na bojnom polju. Inače nemoguće je da pešadija zauzme kompletnu teritoriju, da pokriva putne pravce čitavom dužinom i slično naročito na neprijateljskoj teritoriji.
Pri tome, Izraelci vode ratove na prostoru gdje je i neprijatelj imao vremena i uslova da se spremi. U dolini Beka i naročito u Gazi, poput nekakvog anti - izraelskog mikrokosmosa definitivno imaš visokofinansirane i visokomotivisane formacije van klasičnih struktura i političkih rukovodstava koje same biraju najefikasniji način dejstvovanja po Izraelcima. One ne brane prostor (koji poznaju), ne drže liniju fronta, ne brane ništa već sa sofisticiranim sredstvima pokušavaju da nanesu što veće gubitke Izraelcima i da ih što je više moguće parališu. To i pravi razliku između pobjede i poraza.
Sa Namerom Izraelci definitivno zadržavaju pokretljivost i u gerilsko - protivoklopnom mikrokosmosu uz omogućavanje izraelskoj pešadiji i komandovanju da u "srcu oluje" bira šta će da radi u trenutku kad se rešava bitka. I neće tu sam Namer i sami strijelci da se sami bore, već su najbitnija karika mnogo većeg sistema. Zbog toga se vjerovatno i nisu mnogo zaletjeli sa njegovim naoružavanjem ali su ubacili na primjer minobacač od 60mm koji možda može da uradi mnogo više od malokalibarskih topova.
Pri tome Namer košta 3 miliona dolara. Da ga je neko drugi pravio koštao bi 33 miliona.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

NaizaPlod kazahstansko – izraelske saradnje. Sistem je razvijen od strane specijalista izraelskog IMIja i Zavoda teške mašinogradnje iz Petropavlovska. Sistem je osposobljen za korištenje brzoizmenjivih multikalibarnih lansera raketa omogućavajući jednom mobilnom lanseru upotrebu različitih tipova raketa zavisno od potrebe.

Sistem je baziran na šasiji KamAZ-6350 8x8 teretnjaka sa maksimalnom brzinom po putu do 110km/h i radijusom od 550km. Pogoni ga turbodizel motor istoimene firme od 360 konja. Tu je i Kamaz za dopunu municijom sa kranom. Nosi dva borbena kompleta dopune. Dopuna municijom obavlja se za manje od 10 minuta na bezbjednoj lokaciji.

Navodi se upotreba turskih lansirnih podova T-122 Sakarya za projektile kalibra 122mm te kompatibilnost sa novo razvijenim raketama 122mm te zalihama Gradova i Uragana. Jedan "gradovski" pod raspolaže sa 20 cijevi. Lansirni komplet za Uragane čini 2x5 cijevi – standardna raketa je duga 4,8m, teška 280kg sa bojevom glavom od 90 – 100kg. Maksimalni domet 34km. Upotrebom IMIjevih EXTRA projektila domet se povećava na 150km. Ove rakete mogu se opremiti sa GPS navigacionim sistemom za potrebe preciznih napada. Jedan lansirni pod obuhvata 4 rakete.

Raketni podovi su fabrički zapakovani i zapečaćeni. Imaju funkciju kako transportnih kontejnera tako i lansera. IMIjevi podovi su odbacivi posle lansiranja dok Gradovi podovi mogu biti dopunjeni ručno.

Prilikom ispitivanja ustanovljeno je da sistem ne može koristiti izraelske projektile LAR 160. Izgleda i da je sklon prevrtanju u slučaju lansiranje sa strane od ose vozila.

Sistem koristi rakete 122mm “Grad”, 220mm “Uragan”, 240мм “EXTRA” (Extended Range Artillery tactical-range artillery missile), 300мм “Super EXTRA”, krilate rakete Dalila.

Domet od 13 – 180 kilometara u zavisnosti od projektila. Sistem je opremljen automatskim sistemom upravljanja i komandovanja C2. Autonomno vrši balističke kalkulacije i manipulaciju lanserom. Naiza dejstvuje samostalno ili kao dio većih artiljerijskih formacija. Sistem ima kratko vrijeme reagovanje i u roku od nekoliko minuta pri prelasku iz marševskog u borbeni položaj ispaljuje rakete. Plotun može biti ispaljen direktno iz kabine ili daljinski. Posle gađanja, vatreni položaj se napušta za ne više od 3 minuta. Plotun pokriva površinu od 11.000 do 46.000m/2. Cijena jednog sistema iznosi oko 600.000 dolara. Opslužuju ga 3 vojnika.

U sastav divizona Naiza osim mobilnih lansirnih sistema ulaze i automatizirani sistemi upravljanja vatrom artiljerije, transportno – municiona vozila, automatizirane meteo stanice, digitalni sistemi veze, računarska oprema, laserski daljinomjeri, sredstva za izradu i predaju elemenata za otvaranje vatre u automatiziranom režimu, satelitski i inercioni sistemi navigacije, a takođe i bespilotne letjelice – Hermes 450, Orbiter…http://www.military-today.com/artillery/naiza.htm

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496


KrAZi-6322 spremljeni za Kraljevsku armiju Tajlanda. KrAZ je u velikoj konkurenciji osvojio tender kod Tajlanđana za nabavku veće količine vozila. Troosovinski kamioni opremljeni su sa motorima JAMZ-Yaroslavl 238DE2-33 (Euro 3), kineskom transmisijom Shaanxi 9JS150TA-B, kvačilom Sachs MFZ-430. Volan i upravljački dio je sa desne strane. Po zahtjevu, vozila su opremljena sa hidrauličnim vitlom švedskog proizvođača Sepson i klimatizacijom na krovu kabine.
http://defense-studies.blogspot.com/2013_10_01_archive.html


www.armyrecognition.com


http://defence.pk/threads/cambodian-and-laotian-ar.....05/page-22
Veći broj vozila ide i za Laos


U postsadamovskom Iraku "oslobodioci" su objavili tender za nabavku kamiona na kojima se Kamaz pokazao kao najbolji i najmoderniji po najboljoj cijeni ali "politika" nije dozvolila da ugovor dobije ruska fabrika pa je posao otišao ukrajinskom KrAZu.


KrAZ-6322 kod Mušahade - Irak (Author Photographer's Mate 1st Class(AW) Michael Larson 2006)


KrAZ-6322 sa Ševrolejima Silverado (https://en.wikipedia.org/wiki/KrAZ-6322#/media/File:Iraqi_KrAZ_trucks.jpg)
U ponudi su motori Forda, Jamaza, Dajca. U ponudi su 4WD i 6WD modeli. Još za vrijeme SSSR, KrAZova vozila nametala su se po izuzetnom kvalitetu, robusnosti, prohodnosti, popravljivosti te značajno nižim cijenama od analoga iz inostranstva. Fabrika nudi kamione sa furgonom, šasije, tegljače, vozila sa specijalizovanim alatima i oruđima te oklopljena vozila.
Unique air cleaning system for engine, wide section tyres with tyre pressure control system and centralized tyre inflation system operated from the driver’s cab that allows to adjust tyre pressure while the vehicle is in motion, high clearance, lockable inter-axle and inter-wheel differentials, unique winch that allows pulling vehicle forward, backward or sideways, 2 fuel tanks with a capacity of 250 l each providing fuel distance of up to 1500 km, starting preheater make up an arsenal that allows this truck to tackle the job on the harshest terrains.
http://www.autokraz.com.ua/index.php/en/fabricatio.....avtomobili
BM 21U. Dalja modernizacija BM 21K. Sistem je baziran na novijem i snažnijem KrAZ-6322 sveprohodnom teretnjaku. Sistem je zadržao 40 lansirnih cijevi i mogućnost upotrebe postojeće Gradovske municije 122mm. Kompatibilan je sa novo razvijenim raketama kalibra 122mm dometa do 40km kod dalekometnih varijanti. Mobilni lanser je opremljen sa GPS koji se koristi i za navigaciju i za nišanjenje. Na maksimalnom dometu od 40km projektili imaju CEP od samo 90m. Lanser ima elektropokretanje uz mogućnost ručne manipulacije. Dostižem od 0 - 55 stepeni horizontalno, 102 stepena sa lijeve strane i 70 stepeni sa desnog boka. Salvo traje 20 sekundi.
U ponudi su kamionske šasije sa standardnom ili produženom kabinom. Vozilo pogoni YaMZ-238D turbodizel motor.
Bateriju Gradova čine mobilni lanseri, komandno vozilo i vozila za dopunu municijom. Lanseri se pune ručno od strane posade za 7 minuta. Razvijena je verzija i na KrAZu-6322-121. Ovaj kamion ima produženu šasiju i nosi pun borbeni komplet za dopunu lansera. Poslužilaca 4.Sistemi su izvezeni u Irak, Kongo, a koristi ga i Ukrajinska vojska. Đurđijanci su kod ovakvih lansera blindirali duplu kabinu radi zaštite posade od malokalibarskog oružja i parčadi municije.
http://www.military-today.com/artillery/bm21u_grad.htmhttp://survincity.com/2012/07/ukrainian-modernization-mlrs-bm-21-grad-bm-21u/


KrAZi vrazi sa ruskim džombometrima.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496


http://www.military-today.com/tanks/vt2.htm

VT 2 izvozna verzija kineskog Type 96G koji je u inventaru Kineske armije (sa proizvodnom serijom procijenjenom na 1500 – 2500 komada). Predstavljen je 2012. Tenk nije sofisticiran poput zapadnih pa ni ruskih. Koristi dokazane tehnologije i ima cost-effective karakteristike. Razvijen je od strane kineske kompanije NORINCO. Korištenjem visoko – efikasnih linija proizvodnje sa najnovijim tehnologijama, VT 2 je dostigao novi nivo u performansama sa niskim troškovima eksplatacije. Ciljna grupa ovog projekta su zemlje u razvoju.

Tijelo i kupola ovog tenka konstrukcijski su od varenog čelika sa slojevima kompozitnog oklopa. Razvijen je i ERA oklop. Tenk je opremljen i sa ABH zaštitom te automatskim sistemom za suzbijanje požara. Čini se i da je ovaj tenk opremljen ometačkim sistemom sličnim ruskom Štora 1.

Tenk je naoružan glatkocijevnim topom kalibra 125mm stabilisanim u dvije ravni i opremljen termalnom oblogom. Hrani se iz automatskog punjača. Top i autopunjač kopija su od sovjetskog T 72. Pretpostavlja se da ima mogućnost ispaljivanja vođenih projektila kroz cijev topa, poput AT 11 Ili njene kineske kopije.Borbeni komplet za top iznosi 40 – 42 granate.

Tenk je opremljen naprednim Image Stabilized Fire Control System koji uključuje bi – axial stabilized gunner sight integrisan sa IC i laserskim daljinomjerom kombinovan sa automatskim praćenjem cilja, računarom i raznim senzorima. Postoji mogućnost ugradnje i termalne kamere (standardna kod G verzije). Oprema uz potpuno stabilisani top i naprednu municiju osigurava da tenk može da gađa pokretne i stacionarne mete dok je i sam u pokretu u svim vremenskim uslovima, danju i noći sa velikom vjerovatnoćom pogodka prvim hicem.

Sekundarno naoružanje čine spregnuti 7,62mm i kupolni 12,7mm mitraljez. Posadu čine vozač, nišandžija i komandir.

Čini se da je VT 2 pogonjen novijim 12150L7BW motorom snage 800 konja. Moguća je i instalacija motora od 1500 konja. Motor je uparen sa manuelnom planetarnom transmisijom (nije isključena opcija ni automatske). Na jednom blogu tvrdi se da je transmisija ukrajinskog porijekla. Sa specijalnim kitom, tenk forsira vodenu prepreku do 5 metara dubine.

Maksimalna brzina na putu iznosi 57km/h sa radijusom od 500km. Tenk je težak 42,8 tona, a visok 2,34 metra.


VT 2 nastao je kao izvozna varijanta tenka Tajp 96 odnosno njegove modernizovane varijante Tajp 96G iz 2006 godine. Tajp 96 namijenjen je zamijeni starijih tenkova Tajp 59/69 i logičan je nastavak razvoja iz osamdesetih. Ovim tenkovima planira se opremanje standardnih jedinica kineske armije dok je za opremanje elite planiran skuplji i teži Tajp 99. Prema izvještajima, VT2/Tajp 96 nastao je upotrebom "dokazanih tehnologija", kopiranih konstruktivnih rešenja sa relativno malom masom od oko 42,8 tona. Njegovo opremanje elektronskim sistemima takođe je vršeno etapno. Etapno je i poboljšavan oklop. Poboljšavanja su rađena "pozajmicama" komponenti sa projekta tenka Tajp 99. Postoje velika kolebanja da li tenk pripada drugoj ili trećoj generaciji, koliko je sofisticiran u odnosu na zapadne pa i ruske.

Sa druge strane, naročito posle 2006 godine, VT 2/Tajp 96G opremljen je sa relativno modernim SUVom (opcija hunter - killer je pod znakom pitanja). Ima dodatni modularni i zakošeni oklop uz ERA blokove. Tenk je niske siluete i uz malu masu naglašava se njegova velika prohodnost. U ponudi je čitava paleta motora od 800 do 1500 konja uz planetarne i automatske transmisije. Uz "dokazane tehnologije", velike serije i moćne pogone cijena tenka se procijenjuje na 1,2 miliona dolara po komadu što ga čini pogodnim za zamijenu tenkova serije T 55 i sličnih u "običnim" armijskim jedinicama. Trebao bi biti jeftin i u eksplataciji. Na tenkovskom bijatlonu u Rusiji osvajao je druga i treća mjesta.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Napisano: 21 Dec 2015 21:20

Selectable Lightweight Attack Munition
(M2/M3/M4 SLAM)


M4E1 SLAM
http://defense-update.com/products/s/slam-mine.htm


www.military.ir

Radi se o malom višefunkcionalnom minskom sredstvu proizvedenom od strane američke kompanije ATK Precision Fuze Company iz Džejnsvila u Viskonsinu u periodu 1992 – 2002.

SLAM je anti – materijalna i protivoklopna (probija kroz laki oklop vozila poput BMP) municija koja je laka, kompaktna, efikasna i korisna za jedinice "specijalnih snaga" za uništavanje vozila – točkaša i gusjeničara, parkiranih aviona, depoa sa municijom, cjevovoda, petrolejskih depoa, transformatorskih stanica uz izbjegavanje direktnog kontakta sa protivnikom. SLAM ima četiri moguća metoda detonacije : detoniranje preko infra ili seizmičkog senzora, potezne žice, komandnim modom i sa vremenskim kašnjenjem određenim preko integralnog tajmera. Raspolaže sa pasivnim infracrvenim senzorom i senzorom za detekciju magnetnih uticaja što mini omogućava upotrebu kao drumskoj mini sa horizontalnim dejstvom po boku vozila ili drumskoj mini se vertikalnim dejstvom po podu vozila. Tajmer i komandni mod omogućava upotrebu mine kao sredstva za rušenje. Mina raspolaže jedinstvenim prekidačem - selektorom sa osam pozicija koji omogućava sve zahtijevane modove i opcije setovanja jednostavnim, error-free, sekvencama paljenja.

SLAM je kompaktan i težine 1 kilogram, te je pogodan za korišćenje kao individualno sredstvo. Pogodan je za upotrebu pri prepadima, zasjedama, uznemiravanju te misijama u urbanim sredinama. SLAM se koristi obično kod jedinica lake borbene inžinjerije, desantnih trupa, padobranaca, rendžera i slično. Zahvaljujući manjoj masi i kompaktnosti moguće ga je nositi u većim količinama, a usljed značajne ubojitosti moguće ga je koristiti protiv širokog spektra meta. Mina je vodonepropusna do oko 2 metra dubine ili do 65 fita u Reusable Environment Protective Pack. Postoje tvrdnje da ju je moguće postavljati u pltkim vodama, odnosno priobalju za dejstvo po čamcima i manjim plovilima te sa oslanjanjem na konstrukcije mosta. Kada je mina aktivirana, Misznay-Schardin efekat generiše bakarni eksplozijom formirani penetrator (EFP), koji može da probije 40 milimetara RHA oklopa na daljini od 8 metara (20mm na 1,5m).

SLAM je zaštićen od neovlašćenog pristupa kada je ostavljen u nagaznom i bočnom modu dejstva. SLAM će detonirati pri pokušaju promjene pozicije selektora prekidača posle armiranja mine na poziciju “safe”. Na bliskom odstojanju infracrveni senzor može odreagovati na toplotu ljudskog tijela.

SLAM se prozvodi u tri verzije:
M2 – zelena, bez oznaka, koja se tiho samo - neutrališe na kraju svog aktivnog perioda (4,10, 24 sata)
M3 – može biti korištena samo u komandnom detonirajućem modu.
M4 – zelena sa u crno obojenim licem bojave glave, koja se samouništava na kraju svog aktivnog perioda (4,10 ili 24 sata)
M4 se obično koristi kod jedinica reda desantnih, padobranskih, brzih intervencija i slično.
SLAM ima četiri moguća moda detonacije – napad od dolje, napad sa boka, vremenski programirano rušenje ili komandna detonacija.

Napad od dolje
SLAM ima ugrađeni senzor magnetnih uticaja, koji omogućava upotrebu mine na “trbuh” odnosno pod vozila. Može biti sakrivena duž staza i puteva na kojim operišu targetirana vozila i može biti kamuflirana sa lišćem, travom i slično bez uticaja na kumulativni mlaz. Blato, šljunak, voda i drugo što prekriva bakarnu šolju imaju minimalan uticaj na formiranje i efikasnost kumulativnog mlaza. Magnetni senzor dizajniran je da detonira minu u onom trenutku kada osjeti da vozilo prelazi preko mine. Za pravilno formiranje kumulativnog mlaza potrebno je rastojanje od 13 santimetara od tačke dejstva po cilju. Mod napada sa dna je aktiviran kada je selektor podešen na 4, 10, ili 24 sata i kada je passive infrared sensor (PIRS) trigger pokrivka na mjestu.

Napad s boka
SLAM je opremljen sa passive infrared sensor (PIRS) koji je specijalno razvijen za mod bočnog napada. PIRS detekuje kamione i oklopna vozila senzorišući promjenu temperature u pozadini kada vozilo prođe ispred PIRS porta. Mod bočnog napada je aktivan kada je prekidač SLAM selektora setovan na 4, 10, ili 24 sata — i kada je PIRS pokrivka uklonjena radi otkrivanja PIRSa.

Vremenski podešeno dejstvo
SLAMov ugrađeni tajmer okinuće detonaciju na kraju podešenog vremena. Tajmerski mod je aktiviran kada je prekidač SLAM selektora podešen na 15, 30, 45, ili 60 minuta. U ovom modu, magnetni i PIRS mod se neoperativni, i SLAM će detonirati kada setovano vrijeme iscuri.

Komandna detonacija
Sposobnosti komandnog detoniranja ubacivanjem standardnog vojnog detonatora zaobilaze SLAMove upaljače sa osiguravajućim i armirajućim sklopovima.

Dužina: 127mm
Širina: 89mm
Debljina: 55mm
Eksplozivni sadržaj: 0.28kg
Težina: 1kg
Korpus mine: metal


HPD-1, HPD-2 i HPD-3 serija je francuskih protivoklopnih mina sa električnim upaljačima koje koriste bojeve glave sa Misznay Schardin efektom.

http://www.lexpev.nl/minesandcharges/europe/switzerland/panzerabwehrmine88.html

HPD 1 sastoji se od kućišta sa sekcijom bojeve glave i sekcijom koja sadrži baterije i seizmičke i magnetne senzore koje koriste električni upaljači. Predviđene su za automatsko postavljanje sa minopolagača Matenin ili ručno.
Kada seizmički senzor detektuje podesnu metu, magnetni senzor je zatim prati. Kada vozilo sa masom od 8 tona ili više pređe preko mine aktivirajući magnetni senzor aktivira se bojeva glava mine. Prvo, mina aktivira punjenje za raščišćavanje pokrivke, zatim okida bojevu glavu sa Misznay Schardin efektom koji projektuje mlaz metala ka gore. Na testiranjima, mina je probijala 100mm oklopa. Zvanično probija 70mm. Dužina 280mm, širina 189mm, visina 104mm, težina 6,1kg, eksplozivni sadržaj 3,8kg heksolita.

HPD - 2 je dalji razvoj HPD - 1 mine. Uključuje seriju unapređenja i kod bojeve glave i kod mehanizma upaljača. Za bojevu glavu mine kaže se da pripada “drugoj generaciji” Misznay Schardin efekta dizajniranoj za probijanje 150mm oklopa. Dodatno, može biti postavljena u vodi na dubini od 1,5m.
Mina armira sebe posle 10 minuta i samo se neutrališe posle 30 dana. Uključuje divajs protiv neovlaštenog pristupa, koji je osjetljiv na pomjeranje i signale detektora za mine.
Do 2006, oko 400,000 HPD-2 mina je naručeno. Mina je na upotrebi u Francuskoj Armiji, i prodata je oružanim snagama Belgije i Norveške. Licencno se proizvodi u Švajcarskoj za potrebe Švajcarske Armije kao Panzerabwehrmine 88.
Dužina 280mm, širina 189mm, visina 104mm, težina 7,2kg, eksplozivni sadržaj 3,3kg heksolita.

HPD-3 je dalji razvoj HPD-2 sa programabilnim upaljačem. Ima interfejs sa tri pina za programiranje uređaja. Može biti setovana za aktivni period od 30 dana posle čega se samo - neutrališe ili za kraći aktivni period od 4 do 96 sati posle čega se samouništava.
Dužina 280mm, širina 189mm, visina 104mm, težina 7,2kg, eksplozivni sadržaj 3,3kg heksolita.

Varijante
HPD-1
HPD-2
HPD-F2
HPD-2A
HPD-3
HPD-3P

Dopuna: 22 Dec 2015 23:57

BN-2T AEW Defender


Source http://forum.keypublishing.com/showthread.php?2569.....e-business

Projekat mini - avaksa iz 1988 godine. Kao leteća platforma izabran je laki putnički avion BN-2T Islander. Na avionu je instaliran doplerski radar Skymaster, engleske firme Thorn EMI. Radar je ravijen na osnovu impulsno - doplerskog radara Searchwater korišćenog na osnovnom patrolnom avionu Nimord Mk2. Dorađen za upotrebu na mini - avaksu dobio je oznaku Skymaster, a sam avion AEW Defender.

Radar je postavljen u sferičnom nosu i ima kružni pogled u donju polusferu, u gornjoj, stanica prati vazdušnu situaciju u sektoru 280 stepeni (prednja polusfera). Da prošireni konus za smještaj radara ne bi dodirivao zemlju modifikovana je konstrukcija prednjeg točka. Uprkos izgledu nosnog konusa, nije došlo do pogoršanja letnih karakteristika aviona.

Radar Skymaster sposoban je za otkrivanje do 100 aviona (istovremeno navođenje moguće je za njih 50) i 32 nadvodna cilja istovremeno. Daljina otkrivanja cilja, reda "lovca" iznosi do 200km u gornjoj polusferi i do 120km u donjoj polusferi. Ciljeva klase razarač u donjoj polusferi otkriva na daljinama do 290km, a manje brodove i čamce na daljinama do 130 - 160km.

Vrijeme patroliranja oznosi 4 - 5 sati uz dopunske rezervoare do 9 sati.

U sastav namjenskih instalacija u trupu aviona, zavisno od konfiguracije, može ići od jednog do šest komandno - informacionih pultova. Optimalnim se smatra ugradnja dva pulta, jedan za potrebe otkrivanja ciljeva i drugi za potrebe navođenja lovaca. Konzole operatora opremljene su sa četrnaesto - inčnim kolor displejima i sa visine od 10.000 fita radar ima efikasan domet od oko 100 nautičkih milja.
Operator pulta upravljanja dobija slovno - numeričke podatke o dva ciljeva istovremeno zajedno sa podacima o svojim lovcima i u stanju je da vrši direktnu kontrolu nad presretanjima u vazduhu.
Po želji naručioca, moguća je ugradnja linija prenosa podataka, sistema identifikacije "svoj - tuđ" i srodnih sistema radioelektronskog izviđanja.

Iako je sredstvo nudilo pristupačne kapacitete po ekonomskoj cijeni, ograničavajuće performanse aviona otjerale su potencijalne kupce AEW sistema te je projekat odbačen.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

RAM

Porodica točkaških vozila izraelskog RAMTA OURa iz sastava IMI kompanije nastala po uzoru na lako oklopno izviđačko vozilo RBY Mk 1. Radi se o višenamjenskoj platformi sa off road kapacitetima, unaprijeđenom zaštitom od mina, visokom pouzdanošću te ekonomičnom eksplotacijom.

RAM porodicu čine dvije osnovne grupe vozila, RAM V-1 otvorena "kabriolet" varijanta i RAM V-2 zatvorena varijanta.

Trup vozila izrađen je varenjem visoko - ojačanog čelika sa dnom vozila dizajniranim za obezbjeđivanjem maksimalne zaštite od mina. Veoma niski centar gravitacije sprečava prevrtanja RAMa prilikom eksplozije mine. Tijelo vozila štiti od parčadi, šrapnela i pancirne municije kalibra do 7,62mm. Vozilo je relativno niske siluete. Odeljak za posadu odvojen je od svih pozicija na kojima se očekuje dejstvo minskih sredstava uz skretanje mlaza.

Žilavost je unapređena i odvajanjem prostora posade od točkova. Svi kritični sistemi poput goriva, kočnica i upravljanja imaju dodatni back - up.

Otvoreni RAM V1 ima otvoreni krov iznad odeljka za posadu što olakšava ulaz/izlaz. Omogućava osmatranje od 360 stepeni. U ponudi je i natkrivka od platna.

Motorno odeljenje nalazi se pozadi vozila, posada u sredini, a naprijed je skladišni prostor. Komandir i vozač sjede naprijed, strijelci pozadi.
RAM V1 nosi bestrzajni top M40 106mm sa prečnikom dejstva od 360 stepeni. Borbeni komplet u vozilu iznosi 18 granata. Vozilo je opremljeno i noćnom opremom te višekanalnim radiom.

Moguća je instalacija i protivoklopnih kompleksa poput TOW i Milana na teleskopskom postolju uz mitraljez kalibra 7,62mm. Demonstriraju se i instalacije PATova 20mm poput TCM 20, teških mitraljeza 12,7mm.

TCM 20 sa dvostrukim brzometnim topom 20mm namijenjeno je gađanju zemaljskih i vazdušnih ciljeva dok je vozilo u pokretu.

Posadu čine vozač, nišandžija, punilac i komandir. Borbeni komplet iznosi 360 granata 20mm, a tu su i oprema za noć, mitraljez 7,62mm i višekanalni radio.


RAM V2 je potpuno zatvorena varijanta. Nosi 9 vojnika sa opremom. Sa svake strane ima po jedna vrata uz kapke koji mogu biti djelimično otvoreni radi osmatranja u svim pravcima. Oklop štiti od parčadi, šrapnela i pancirne municije kalibra do 7,62mm. Strijelci iz vozila mogu lako otvarati vatru u svim pravcima.

Naoružanje se proteže od kombinovanja mitraljeza 7,62mm, 12,7mm sa BGA 40mm, zavisno od naručioca uz smještaj borbenih kompleta. Tu su i 9 dimnih bombi te dvije dimne rakete. Dodatno, vozilo je opremljeno opremom za noć te višekanalnim radiom. U ponudi je i mogućnost unutrašnjeg oblaganja vozila te ABH zaštite za zatvorenu verziju.

Elektronika je relativno skromna i čine je radio te reflektor na pojednim vozilima. Vozilo pogoni Dajcov, vazduhom hlađeni dizel motor od 132 konja uparen sa Alisonovom automatskom transmisijom sa 4 brzine naprijed i jednom nazad. Pogon je u 4x4 konfiguraciji.

Vozilo teži 5,7 tona, nosi 1700kg tereta, dužina 5,52m, širina 2,03m, visina 1,72m. Forsira rov od 1 metra, vertikalnu prepreku od 0,6 - 0,8m, vodenu prepreku od 1m.

Vozilo je predviđeno za kretanje po grubom terenu uz otpornost na izazove avio - desantiranja.


Vozilo je nuđeno u kraćoj i dužoj verziji sa opremom i naoružanjem po želji naručioca. Većina sklopova vodi porijeklo iz komercijalnih izvora. Održavanje i pristup sklopovima maksimalno su olakšani, resursi vozila izuzetno veliki uz veliku pouzdanost. Robusne konstrukcije i ojačan iznutra izdržavao je sile prilikom avio - desantiranja. Razvijen je sedamdesetih, a javno predstavljen 1979. Cijena vozila iznosila je oko 60.000 dolara, ali se više ne reklamira.

2004, IMI je predstavio poslednju generaciju RAM vozila - RAM-2000 reconnaissance/surveillance vozilo. Radi se o integraciji RAM vozila sa TAMAM Division's Plug-in Optronic Payload 200 (POP200) electro-optic sensor suite.

Poslednja generacija RAM vozila označena je kao RAM III i nosi od 8 do 10 boraca. Oklop štiti od parčadi, šrapnela i pancirne municije kalibra do 7,62mm uz mogućnost dodavanja dodatnog keramičkog oklopa za viši nivo zaštite (pominje se otpornost na municiju od 12,7mm). Izraelska kompanija vršila je aktivna testiranja kitova za zaštitu od različitih vrsta prijetnji - IED, mina, malokalibarskog oružja i slično. Tu je još i ponuda pancirnih stakala, ojačanih točkova i slično.

RAM MkIII u osnovnoj varijanti težak je 6,5 tona + dodatni oklopni kit 7,2 tone. Vozilo pogoni Dajcov motor od 189 konja, krstareća brzina na drumu iznosi 100 km/h uz radijus od 800km. Visina vozila iznosi 2,1m.

POP 200 je modularni, žiro - stabilisani sistem dizajniran za bespilotke, helikoptere, lake avione. Paket senzora montiran na teleskopskom jarbolu sa zadnje lijeve strane vozila može biti podignut na maksimalnu visinu od 11 metara. Senzorski paket je plug - in tipa dozvoljavajući visok nivo fleksibilnosti. Senzori zavise od karaktera misije ali uključuju forward-looking infra-red system, colour charge coupled device, laser pointer and a laser range-finder.

http://defense-update.com/products/r/ram2000.htm

Operator je smješten pod oklopom i opremljen sa displejem i operativnim kontrolama za jarbol i paket senzora.

Indijska kompanija Mahindra Defence Systems ima licencu za proizvodnju ovih vozila. Vijetnam je od Izraelaca pazario 150 vozila RAM 2000.


Vijetnamski, vojno - policijski sa DŠK i PK. Photo: IAI


Kao samohodni lovac tenkova sa 8 projektila LAHAT, nuđen na tržištu Južne Amerike. Photo: IAI

RAMTA nudi oko 20 verzija ovog vozila. Ispunjavaju se i specifične želje naručioca uz mogućnost proizvodnje u malim serijama. Uz pomoć kompanijskih kompjuterskih programa ove modifikacije mogu biti testirane, verifikovane i odobrene od strane dizajnera i inžinjera prije stavljanja u proizvodnju modifikovane platforme.

Afrikanci na RAMovima
http://defense-update.com/20150208_ram_in_africa.html

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Napisano: 25 Dec 2015 16:53

Indija modernizuje PATove L70 40mm
http://www.indiandefensenews.in/2014/12/cf-bel-upg.....-guns.html

Radi se o mehaničkim i elektronskim unapređenjima. Hidraulični sistem biće zamijenjen sa električnim. Kapaciteti paljbe su "izoštreni", a opsluživanje olakšano.

Dva modernizovana
http://www.indiandefensenews.in/2015/11/bharat-electronics-delivers-l70.html


Source Indian Defence News
http://timesofindia.indiatimes.com/india/Army-gets.....723505.cms
"The L70 gun upgrade is a fusion of the latest technologies in the areas of electrical servo drives, electro optical fire control system and video tracking, which only a few global companies have mastered."

"Each building block of the gun upgrade — processor and interface boards, power amplifiers, stabilised pedestal, high precision mechanical subsystems, video tracker and fire control solutions — were designed in-house."


Source official website of Bharat Electronics Limited (BEL)

http://www.bel-india.com/?q=L-70-Gun-Upgradation

Boforsova programabilna municija 40 3P sa 6 modova korišćenja
http://www.army-guide.com/eng/product3366.html

Dopuna: 04 Jan 2016 15:02
http://www.uskowioniran.com/2015/10/nezaja-moharra.....ew=classic

Nova iranska teška antimaterijalna snajperska puška Baher, kalibra 23x115mm. Ispaljuje masivni projektil na daljinama od 4 kilometra. Sredstvo je namijenjeno dejstvu po niskoletećim ciljevima, lakim oklopnim vozilima i neprijateljskoj pešadiji sakrivenoj iza fortifikacionih zidova.

Oruđe je teško nekih 62 kilograma i zahtijeva poslugu od 3 vojnika. Oruđe uključuje specijalni, heavy - duty podešavajući tripod dizajniran da apsorbuje dio od snažnog trzaja oruđa ovakvog kalibra. Puška je opremljena uglavnom sa konvencionalnim komponentama, optički set iznad poklopca, pištoljski rukohvat i kundak. Cijev povećane dužine opremljena je velikom viševretenom gasnom kočnicom. Jednometka koristi manuelni bolt - action sistem. Domet 2.999 metara.


http://www.uskowioniran.com/2015/10/nezaja-moharra.....ew=classic


Mesbah - mobilni četvorocijevni PAT 23mm sa daljinskim upravljanjem


Pult daljinskog upravljanja

Fallagh - ultra - lako gusjenično vozilo od 4 tone sa maksimalnom brzinom od 100km/h u off - road uslovima i 130km/h na putu sa radijusom od 400km pri krstarećoj brzini. Prikazana verzija je opremljena sa daljinski upravljanom oružnom stanicom iznad vozača naoružanom sa mitraljezom 12,7mm. Po Irancima stanica je stabilizovana.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12770

kljift ::....
Nova iranska teška antimaterijalna snajperska puška Baher, kalibra 23x115mm.


Tronozac nije nikakav poseban kako tekst implicira, to je tronozac od teskog mitraljeza 12.7mm M2.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496
Source/Facebook

Lyran - osvetljavajući minobacač namijenjen za omogućavanje dejstva pešadiji u noćnim uslovima. Laki komplet prenosi jedan vojnik sa mogućnošću neposrednog dejstva iz pešadijskog poredka. Sistem je namijenjen ispaljivanju isključivo osvetljavajućih mina.

Razvijen je od strane švedskog Boforsa. Pešadijska verzija (postoji i verzija namijenjena za instalaciju na borbenim vozilima) sastoji se iz dva dijela - kontejnera napravljenih iz lake plastike. U prvom dijelu nalazi se cijev i dvije osvetljavajuće mine (cijev za ispaljivanje je metalna i u njoj se najvjerovatnije nalazi mina spremna za dejstvo). Drugi dio čini kontejner sa 4 osvetljavajuće mine. Pri prevođenju u borbeni položaj, cijev se izvlači iz kućišta i postavlja u specijalno ležište sa spoljne strane malog kontejnera pod uglom od 47 stepeni. Na cijevi postoje i alkoholne libele (najvjerovatnije za nivelisanje).
Mine dejstvuju na 400 ili 800 metara (pomoću prekidača na samoj mini). Na visini od 200 - 300 metara aktivira se padobran što omogućava mini da osvijetli prostor u trajanju od 25 - 30 sekundi.
Pri visini od nekih 160 metara, jedna mina dovoljna je da osvijetli prostor prečnika 630 metara mada cifra varira od terena i vremenskih uslova.
Skladišno - lansirni komplet je za višekratnu upotrebu. U naoružanju je Švedske i Belgije.

Kalibar 71mm. Težina oba kontejnera i cijevi bez mina iznosi 9kg. Težina jedne mine 1,17kg. Daljnost od 400 do 800 metara. Trajanje osvetljenja 25 - 30 sekundi.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 350 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 2 sakrivenih i 328 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Bane san, boki199777, Djokislav, goxin, ikan, kovinacc, MB120mm, novator, Oscar, phantom A, sakota79, Skywhaler, t84dar, Toni, Trpe Grozni, Vlada78, vlvl, voja64, wolverined4