Oporavak i podizanje srpske industrije - šta i kako?

4

Oporavak i podizanje srpske industrije - šta i kako?

offline
 • Sim.a 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 1962
 • Gde živiš: Zemlja čuda

kolega reče: "Opet se vracamo u povoljniju situaciju i sada dobijamo ponovo veca finansijska sredstva kao i od Mobtela. Trebalo bi da se od Aerodroma dobije nekih 400 miliona evra, sta raditi sa njima? "

Ko kaže da mora da se prepusti Aerodrom? Seli umovi SNS i to odlučili ili postoji neka analiza koju su radili i ocenili neki drugi ljudi?
Ako to tako uradimo samo jer pare neke može da donese onda posle treba da se rešimo i Telekoma, EPSa, JKP i onda ni ne moramo više da pišemo ovde. Onda je sve u tuđim rukama što može kao teška ruka države da se koristi. Gotovo, radiće nam reindustrijalizaciju možda novi vlasnici svega. Mi ćemo ostati vlasnici samo naših dokumentata sa imenima. Još nešto, ja sam jedno vreme verovao da je svejedno da li je vlasnik stranac ili naš čovek. Sad sam siguran da nije. Ne zato što je jedan bolji od drugog sigurno samim tim što je domaći ili strani već što u nekim stvarima država ipak ima moć uticaja u nekim momentima veću na domaćeg nego na stranog. Bez obzira na imoviniu koju naši imaju u inostranstvu na našeg možeš da utičeš. Nekada je to loše a nekad i ne mora da znači. Nije bitno sad razlog ali priča sa našim tajkunima pokazuje da ipak nisu kad država stvarno želi oni jači. Ni krimialci kad ona otkoči pa pusti. Problem je kako stati posle i naše tipično preispitivanje prošlosti kao jedinog posla u sadašnjosti. Zato se promena izvodila više na dalekom istoku kao primeru izgradnje. Možda grešim ali tako mi se čini.
BTW od Mobtela smo dobili ovo što pominje kolega i još milijardu plus Smile

online
 • Pridružio: 21 Maj 2012
 • Poruke: 1704

@ sim.a
Mnogo je siroka i komplikova prica privatno/strano i opsti stav za ili protiv ovde sigurno nece pomoci, takodje mozemo da se slozimo ili ne ali stvarno nije bitno ko je na vlasti sve dok su svi "ucili" iz istih knjiga.
Aerodrom ide na koncesiju i to je odluceno, ja sam dao predlog sta bi trebalo da se radi sa tim parama a sto je trebalo i uraditi onomad sa Mobtelom (no to je vec prosuto mleko...)

Posto me bas mnogo zanima ta tema dosta sam gledao i za nase uslove je jedina korisna stvar koncesija Aerodroma i to iz vise razloga.
1. Mi imamo klasicno partijsko zaposljavanje i u skladu sa tim toliko los menadzment (kao sto je i postojeci direktor) gde im ili uzimas vecinu profita sto se sada radi ili pocnu da sa bahate sa trosenjem sto je bila situacija do pre dve godine.
Ko preuzme aerodrom sigurno ce voditi racuna o parama jer mu je to primarni interes.
2. Aerodrom je ove godine na 5.5 miliona putnika, medjutim problem je sto je njegov maksimum cak i sa predvidjenim ali nedovrsenim radovima na C izlazima negde oko 7.5 miliona putnika. Dakle uskoro je potrebno poceti izgradnju novog terminala kao i pratece infrastrukture (sortirnica, deo stajanke...) sto je investicija od bar 70+ miliona evra.
3. Pista je u katastrofalnom stanju i potrebna je dubinska restoracija (dakle ne samo asfalt vec i donji slojevi) sto je takodje investicija od nekoliko desetina miliona. Ovde moram napomenuti da nasi stalno furaju izgradnju druge piste ali je po meni to samo marketing jer za njom nema potrebe do bar 15+ miliona putnika, mada je koncesija na 25 godina tako da bi mozda i ona zatrebala do isteka koncesije
4. Ne treba zaboraviti i na privlacenje novih linija, jer je koncesionaru mnogo vise u interesu da ima sto vise putnika nego drzavi koja je opet sklonija da stiti domaceg prevoznika pa cak i po cenu manje prihoda na aerodromu (odmah da naglasim da ovo nije specificnost Srbije vec svih koji su u takvom polozaju i isto vazi za Nemacku, Francusku, Tursku..). Imamo bar dva ponudjaca koji bi doneli linije sa dalekog istoka sto bi bilo presudno za dalji razvoj Beograda kao hub-a a sto mi sami ne bi mogli da uradimo.
5. Potreban je razvoj samog aerodroma i pristupa njemu, pre svega hotel i dodatnih sadrzaja koji bi pomogli transfernim putnicima da iskoriste vreme (recimo obnova muzeja JRV i njegovo povezivanje sa aerodromom) ali i zeleznicka/metro veza sa gradom i to pre svega sa Prokopom i autobuskom stanicom. Postoji mogucnost da se ovo odradi i bez drzave u vidu davanja parcele za hotel u zakup ali transportni deo sada nije prioritet. U slucaju koncesionara on ce zahtevati takve stvari da drzava pod hitno resi.

Na kraju su ovo sve razlozi za koncesiju ali da li ce ono biti povoljno zavisi pre svega od samog ugovora koji se sklapa. Nama je problem sto ce u narednih 5 godina biti potrebne svote od 200-300 miliona evra da bi se aerodrom razvio na pravi nacin a njih drzava nema jer ima jos hiljadu takvih projekata koji su mozda i znacajniji.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6404

^
^
Da onomad ne ubiše Borku Vučić možda bi i bilo para za aerodrom i finalizaciju još par resursa. I to iz svoje sopstvene banke.

offline
 • Sim.a 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 1962
 • Gde živiš: Zemlja čuda

I nesreće se dešavaju. Ne poznajem je lično niti iz bilo kakvih priča ali čak i to što je bila zadujžena za manipulaciju Miloševiću ne umanjuje sliku koju imam o njoj. Ona je bila bukvalno stari kadar i što bi se reklo vojnik partije tj. države kako je to ta generacija shvatala. Posle njene smrti nisu se pojavile priče o nekom cikrusu za nasledstvo. Imala je stan kakav i pripada takvom rangu ali nikad neću zaboraviti scenu iz Skupštine Srbije posle promena kad je bila poslanik. Sednica je bila zakazana za 10 sati. Počinje prenos (mislim da je još bila stara zgrada ali nije sigurno) i u celoj sali samo je jedan poslanik na svom mestu u 10. Borka Vučić sedi sa ženskom torbom pored sebe na svom mestu. Nikog drugog nema!
Žena i ja gledamo tu scenu. Kad je umrla i kad su malo pisali o njoj spomenuli smo to. Verovatno je teško boriti se protiv takvih kad si protivnik ali kad su na tvojoj strani sigurno si jači. Nikad nije govorila političke priče u parlamentu. Samo posao koji je sigurno temeljno savladala. Bez obzira na sve, to iskustvo su morale da uzmu nove vlasti kao savetnika a ona državu sigurno ne bi odbila. Na žalost, naravno da nisu.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6404

^
^
Da dešavaju se svakojake stvari na suvom i pravom autoputu.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6404

Kad se već priča o podizanju industrije u Srbiji - kako se u tu rabotu uklapaju uporna nastojanja Evropske Unije da Srbiju zaobiđu gasovodi, autoputevi, da se sabotira promet svinjskim mesom iz Srbije (po svjedočenjima kolega sa foruma iz čiste pakosti), da se sad skoro EU bečila na Srbiju prilikom kineskog preuzimanja Željezare u Smederevu. Tu su i banke, strane, koje skidaju kajmak od platnog prometa, komercijalnih kredita, eksplotacije domaćeg kapitala ali da li su nekog pomogle u nekoj proizvodnji, kakve kamate nude banka - ćerke u odnosu na banka - majke ili tate.
Šta sve može da se proizvodi ako nemaš pristup gasu, autoputu ili normalnoj željeznici, ako ti sabotiraju izvoz i saradnju sa Rusima ili Kinezima i ako nemaš podršku banaka?

online
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 4823
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

A kad nam ozedne radnici u fabrikama ?
https://www.facebook.com/crvenarakovica/

Imamo vodu , cistu pitku . Hranu . Sto vise robe siroke potrosnje da se smanji uvoz .

Kazu da nase porodice koje imaju mala primanja prezivljavaju od plastenika.

Energija , ( elektricna) , sta je sa onim bio dizelom ? Od repe ?

Saraddnja mora biti . Recimo mi smo Evropi potrebni zbog Dunava . A kad postanemo slabi samo nas otpile od njega .
Uglavnom mora saradnja biti sa zemljama u okruzenju , ali treba drzati do sebe .
Diplomatija , Ekonomija , Vojska . Stubovi drustva .
Treba gledati da ekonomija bide sto vise samoodrziva .
Cuvati svoja bogatstva , racionalno ih korostiti , smanjiti uvoz , smanjiti zaduzivanje posebno ono ovisno zaduzivanje ( koje nije produktivno ) .....

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 10876
 • Gde živiš: Banja Luka

kljift ::Kad se već priča o podizanju industrije u Srbiji - kako se u tu rabotu uklapaju uporna nastojanja Evropske Unije da Srbiju zaobiđu gasovodi, autoputevi, da se sabotira promet svinjskim mesom iz Srbije (po svjedočenjima kolega sa foruma iz čiste pakosti), da se sad skoro EU bečila na Srbiju prilikom kineskog preuzimanja Željezare u Smederevu. Tu su i banke, strane, koje skidaju kajmak od platnog prometa, komercijalnih kredita, eksplotacije domaćeg kapitala ali da li su nekog pomogle u nekoj proizvodnji, kakve kamate nude banka - ćerke u odnosu na banka - majke ili tate.
Šta sve može da se proizvodi ako nemaš pristup gasu, autoputu ili normalnoj željeznici, ako ti sabotiraju izvoz i saradnju sa Rusima ili Kinezima i ako nemaš podršku banaka?

To je sustina...svaka cast! Ziveli
Srbiji su stavljeni ekonomski i svi drugi okovi. Dok ih ne zbaci na ovaj, ili onaj nacin, oporavak i napredak ce biti na nivou prezivljavanja, ocuvanja socijalnog mira i privida ozbiljnog napretka.

offline
 • boyce 
 • Super građanin
 • Pridružio: 05 Nov 2007
 • Poruke: 1120

Nikad u Srbiji neće biti bolje dok je ove i ovakve vlasti, i to za duuugoo, da budem precizniji ,,Not in this lifetime''! Što ovaj umišljeni spasitelj priča okačite mačku od rep, ništa drugo osim demagogije neće tu čuti! Sa jedne strane priča priče o oporavku, boljitku, neviđenim uspesima (ali bukvalno neviđenim, nema ih), a sa druge strane imate u toku pljačku države na svim nivoima i sferama društva, od običnih građana razno raznim propisima zahtevima , pa do bukvalne pljačke države i njenih institucija kroz fiktivne nabavke, plaćanja po razno raznim osnovama, (što si veći lopov i mufljuz veća ti je šansa za partijski napredak, jer od toga što ukradeš trećinu daješ u ,,zajedničke fondove'' niz kojih se finasiraju pojedinci iz vrha i sitna boranija u vidu sendviča). Svi koji vrede i misle svojom glavom odlaze iz ove zemlje, pogotovo oni što nisu kupovali diplome i od njih u normalnim državama očekuješ proizvod (kakav god on bio fizički i intelektualni) sa kojim guraš društvo napred, ali ovde takvi su suficitarni ne trebaju ovim ,,doktorima'' i masterima, da ih ne bi pitali nešto stručno. Nije više pitanje da li će sutra imati ko da vas leči, već danas nemate ko da vas leči, u toku je egzodus medicinskog kadra od lekara pa do medicinskih sestara, strane agencije za zapošljavanje niču ko pečurke, imam drugara koji radi za jednu od njih ima kola i budžet za obilaske bolnica po Srbiji vrbovanje medicinskog kadra za odlaske u Nemačku, do pre godinu dana medicinari su plaćali kursve nemačkog jezika, danas dobiju ih besplatno u paketu za odlazak, danas u KC Zvezdara nemate recimo anesteziologa, operacije se otkazuju, ako je hitno dolazi dežurni iz kliničkog centra bolnice su nam u raspadu, zdravstvena zaštita je u raspadu, ali za to ima para za fontane i jarbole, pogotovo ako ih kumova firma obezebeđuje. Srbija se reklamira kao zemlja jeftine radne snage, dovode se sumnjivi investitori, kojima se daju subvencije za zapošljavanje, javna je tajna da od svake subvencije od 10000 eura, 3000 se vraća preko drugih kanala ,,davaocu'' (inače to ovi nisu smislili, nego je to Dinkićev model, tako je on radio, ali u rukavicama na malo, ovi su to bukvalno preveli u pravilo), većina njih dolazi i tu su dok je džaba, jedna jedina fabrika koja je došla i koja nešto ozbiljno proizvodi u Srbiji i za koje možete reći da je čist srpski proizvod je Grunfos u Indjiji, svi ostali su šarafciger investicije, ovde uglavnom sklapaju, počevši od Fijata pa nadalje. Pokrenuti srpsku industriju neće niko od tih i takvih investitora, a ovi koji bi mogli i znaju zanjanje radiće to i već rade u Kanadi, Australiji, USA, Nemačkoj. Državni sistem i institucije su uništeni, moralni i vrednosni okviri su rastočeni, polako umiremo kao nacija, na naše oranice i stanove doćiće i dolaze ovi sa Bliskog istoka i Azije kojima tamo nestaje nafte kao izvora za život il išto beže od sirotinje pa više im je svejedno, o njihovoj demografiji i našoj ne treba da vam pričam, uzmite samo jedno 70-100 godina kao vremenski okvir u kome nas neće biti, a sve je moglo drugačije, sad je već kasno...

offline
 • Pridružio: 07 Apr 2016
 • Poruke: 327

Stvaljeni okovi? Sami smo ih stavili.
Ovaj narod je birao stranke koje vode pro-EU politiku, a ako hoces nekome da se pridruzis, onda igras po njihovim pravilima, pa ne vuku oni nas u EU, nego se mi polomismo da tamo udjemo. Naravno da EU ne odgovara da zemlja koja je kandidat za clanstvo privlaci kineski kapital a posebno ne u toj grani. Kinezi su prejaki, i unutar EU su dikriminisani njihovi investitori, to je nacionalni interes, nijedan investitor ne dolazi iz ljubavi, niti ima zelju da razvija privredu druge zemlje.
A banke, u takvoj smo situaciji da su kamate realne, ne zaradjuju banke ovde vise nego u razvijenim zemljama gde daju nize kamate, a uostalom tu su i domace banke pa eto i ruske, komercijalne banke ne diktiraju uslove nego one iznad.
Sveukupno smo u dosta teskoj poziciji, izmedju dve vatre, sve ocemo i sa jednima i drugima, a nismo dovoljno jaki da to sebi priustimo, ne treba se ocekivati da ce nekad biti bolje, jer nece, sve i da zavladaju najposteniji.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 870 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 10 sakrivenih i 824 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, BlackPhantom, Boris90, darkangel, Dorcolac, Duh sa sekirom, FOX, gile58, goxin, GrM, ILGromovnik, L3g1oN, MB120mm, milekNS, miodrag, MrNo, perica5, Polemarchoi, RJ, rovac, sabros, sakota79, sizif, stug, tomigun, trajkoni018, vathra, Vlada78, Vojkan Petrovic, VP3987, zgoljo, zixmix, zlaya011, zljubomir