Tendencije razvoja savremenih tenkova

8

Tendencije razvoja savremenih tenkova

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1533
 • Gde živiš: Beograd

Ima sa pominjanjem gasnih turbina i sa manjim toplotnim potpisom. Usput, ukopan tenk ima vrlo sličan termovizijski potpis kao i okolna zemlja, a ko nije radio motor u skoro vreme isti. Dakle, u tom slučaju termovizija nema nikakvu prednost. Provereno na Kosovu i Metohiji ´99.


Niža silueta igra ulogu u sukobu tenk-tenk. Nije pitanje dali će biti nbeko identifikovan na 3 ili 5 kilometara, jednostavno ograničavajući faktor je preciznost samog topa na tenku, Nije to snajperka, njegova preciznost je mnogo manja od puške. U takvim uslovima, tenk koji je niži ima prednost jer ga protivnik može da gađa tek na manjoj daljini.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 06 Maj 2007
 • Poruke: 889

što se tiče ukopanog tenka, ako mu ne radi motor duže vrijeme on može služiti samo za spavanje posadi. kako će raditi stabilizacija, pokretanje kupole, sup, automatski punjač?

o kopnenim dešavanjima na kosovu 99 ne znam ništa, pa bih molio da netko nešto kaže (u vezi termovizije, diesel motora i plinskih turbina) ako nije u suprotnosti s pravilima ili OT

što se preciznosti tenkovskih topova tiče, nitko je nije uspoređivao sa snajperkama. iako bi se i to moglo učiniti s obzirom na to da je ona već duže vrijeme na visokoj razini. pri brzinama potkalibarnih zrna od >1700 m/s ista lete gotovo idealno pravocrtno. uz postojeće stabilizacije i sup-ove, gotovo da je svejedno koliko je tenk visok na današnjim borbenim udaljenostima.
znam da je lakše pogoditi veći cilj, ali preciznost najnovijih topova je dovoljna za pogađanje siluete t72 na 3000 i više metara.

ja smatram da je za gađanje nekog cilja prvo potrebno isti otkriti/ identificirati, što moderni supovi rade bez obzira na visinu cilja, jer se temelje na termoviziji.offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 25469
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Citat:što se tiče ukopanog tenka, ako mu ne radi motor duže vrijeme on može služiti samo za spavanje posadi. kako će raditi stabilizacija, pokretanje kupole, sup, automatski punjač?

Pa postoje pomocni agregati koji pribavljaju energiju za njihov rad.To su obicno mini turbine,koje rade kada motor ne radi.Nema potrebe pokretati 1000 i vise konja ako je tenk ukopan i ceka u zasedi.
Citat:što se preciznosti tenkovskih topova tiče, nitko je nije uspoređivao sa snajperkama. iako bi se i to moglo učiniti s obzirom na to da je ona već duže vrijeme na visokoj razini. pri brzinama potkalibarnih zrna od >1700 m/s ista lete gotovo idealno pravocrtno
Rasturanje je vece jer bez obzira na na idealni aerodinamicni izgled, radi se o projektilu prilicnih dimenzija na koga deluju nekoliko destabilizirajucih elemenata:
-trenutak odvajanja od "sabota"(nosaca)
-meteoroloske prilike i razlicita stujanja vazduha pri zemlji na razlicitim daljinama(narocito na bojnom polju)
-strucnjaci kazu da je prvi projektil iz "hladne"cevi obicno sa vecim rasturanjem
Na to dodaj da stabilizacija topa nije bas potpuno idealna narocito nakon kretanja po neravnom terenu(drugo su pustinje), pa ce ti biti jasno zasto su ameri za MGS(mada nije tenk vec lovac istih ili laki tenk u Stryker brigadama) odabrati turelni sistem ugradnje topa.Ako nije oklopljen kao tenk neka bude sto nizi, tj sto manje siluete, a naravno i zbog potrebe vazdusnog transporta i u avionima manjih kapaciteta.

offline
 • Pridružio: 06 Maj 2007
 • Poruke: 889

zanimljivo. imaš li kakav link sa tenkovima koji imaju takve pomoćne agregate sa opširnijim informacijama? ima li ga m84? nigdje nisam čuo da se takvo nešto spominje? to bi ipak trebala biti moćna mini turbina, za npr. okretanje kupole?

uz svo to rasturanje i balističke probleme, čak je i sup m84, u doba kada se pojavio imao deklariranu preciznost od 60% pri gađanju pokretnog cilja iz pokreta. od tada su i topovi i supovi znatno napredovali...

usput, budući da vidim da si dosta upućen, znaš li možda kakav je utjecaj plinske kočnice na brzinu projektila na ustima cijevi?

online
 • _Rade  Male
 • Ugledni građanin
 • Rade Jovanovic
 • Pridružio: 23 Feb 2007
 • Poruke: 391
 • Gde živiš: Loznica

krizantema ::zanimljivo. imaš li kakav link sa tenkovima koji imaju takve pomoćne agregate sa opširnijim informacijama? ima li ga m84? nigdje nisam čuo da se takvo nešto spominje? to bi ipak trebala biti moćna mini turbina, za npr. okretanje kupole?


skoro svi zapadni tenkovi imaju pomocni agregat koji obezbedjuje struju za uredjaje kao sto su SUV, radio, a kod nekih tenkova oni mogu da posluze i za pokretanje kupole i topa dok glavni motor ne radi, izvozna verzija M-84AB za Kuvajt ima pomocni agregat u zadnjem delu kupole,mislim da je 1kW dok ove nase 84-ke to nemaju.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 25469
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

@ krizantema
Nemam linkove, ali recimo za potrebe zamene agregata (neznam oznaku)na tenkovima T-72(M84),EDePro je razvio TM-40 od 40kW.
Za koje dimenzije(visinu) je SUP/SUV imao tu deklarisanu preciznost tj verovatnocu pogotka?
Sto se gasne kocnice tice to je vec pitanje unutrasnje balistike i verovatno bi neko kompetetniji mogao precizno da odgovori na to pitanje, ali za moderne glatkocevne topove koji se koriste na tenkovima to nema znacaja jer je ni jedan ne koristi.

Dopuna: 21 Sep 2007 22:08

Evo Microturbovog agregata:
http://www.appelsdoffres.net/propulsion/microturbo/index.htm

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1533
 • Gde živiš: Beograd

Vidim da niam bio precizan u prethodnom postu, pa da razjasnim u čemu je problem. Svako oružje i oruđe kada se projektuje ima zadate neke standardne parametre za preciznost koji se ne menjaju baš tako često. Recimo, za snajperke postoji jasan zahtev da na daljini od 100 metara ostvari grupisanje pogodaka u krug prečnika 38mm. To je vojni standard. On znači da na 1000 metara snajper ima rasturanje od 48 cm. Nije malo, zar ne?

Isto tako je i za tenkovske topove, za njih je standard ako se ne varam grupisanje na 1000 metara u krugu od 0.9 metara. I to kada stoji. Dakle, na većim daljinama i u pokretu znatno poraste nepreciznost. Zato sam i napisao da visina igra i danas ulogu. Tenkovi u pokretu, preciznost u okvirima koji je dat, pa pre toga ispaljeno nekoliko desetina projektila iz te cevi ( znači smanjena preciznost, uspu da navedem da pri ispaljivanju jednog potkalibarnog projektila uz njega izleti i pola kilograma cevi), sve to dovede pomalo do grešaka.

Što se tiče gasne kočnice, ona u svakom slučaju utiče negativno na samo oružje, bez obzira dali je u pitanju tenkovski top ili pištolj. Najpreciznije je oružje sa čistim završetkom cevi i tada ima i najveću brzinu zrna i najveću preciznost. Ono što je bitno za gasne kočnice je da one smanjuju trzaj oružja, i zato je kod nekih oružja bitnije da se smanji trzaj uz smanjenje preciznosti i brzine zrna za koji procenat ( nekih 5-15% kod najbolje konstruisanih). Primer je haubica. Kod tenka za tim nema za sad potrebe, kod njih je masa tenka dovoljno velika da kompezuje trzaj oružja.

@ Aramis s:

Ako se ne varam to je bila meta veličine 1.8x1.8 metara. Ne hvataj me za reč, ovo je iz glave.

offline
 • Pridružio: 03 Jun 2007
 • Poruke: 79

Jedna od znacajnijih karaktristika bilo kog tenka je njegova upotrebljivost u uslovima eksploatacije i nacinu upotrebe u borbenim dejstvima,primer Strv103 ili Merkava!
Tako recimo ima gomila slika i tekstova o kojekakvim upgradovanim sovjetskim tankovima kojih ima u malom broju!Tako je YUGOIMPORT sastavio onu poslednju verziju M84 (mislim da je M84A) ali mi jednostavno nemamo para za to...i prica oko takvih tenkova se zavrsava na teoretisanju!
U neke od najboljih tenkova danasnjice spadaju oni koji se non-stop usavrsavaju tj. prilagodjavaju tehnicko taktickim izazovima!
I zato u prici i jesu Abrams,Chelengier,Leopard itd...Pogotovo poslednjih godina Americki i Britanski zbog iskustava u Iraku...ali opet prilagodjeni tamosnoj situaciji i nacinu borbe!
Oklop danasnjeg tenka mora da bude mnogo kopleksniji od prostog postavljanja ploca pod uglom,tu su kompoziti,keramika,plastika i kojesta jos...takodje protiv njega se najcesce nalazi RPG ciji se projektili svakodnevno usavrsavaju,kako bi parirali modernom oklopu,i koji je veoma jeftin i lak za upotrebu i veoma efikasno blokira tenkove na gradskim ulicama Iraka!Slicna je prica bila i kod nas na Kosovu sa dodatkom vrlo jednostavnog i efikasnog postavljanja nagaznih mina!
Svemu tome danasnji tenk mora da odgovori!Tu se onda nalazi i tenk protivnika...i prednost je u onome koji prvi spazi neprijatelja,gde u pricu ulazi SUV,DnevnoNocneNisanskeSprave,pregled bojista i druga elektronika...
Prednost IC i IR uredjaja najbolje se videla u ratovima u Iraku...sve sto je bilo potrebno je napasti Iracke oklopne brigade po noci i na tenane ih unistiti sa sigurne udaljenosti!I toliko o prednosti T-72 (uz naravno ne izuzimanje price o Irackoj posadi)
Dodao bi i da je u celoj prici jako bitna taktika upotreba MBT,obucenost posade,logistike itd...jer primeri o efikasnosti borbenih sredstava uopste dolaze nam najcesce iz ratnih zona te smo prilicno ograniceni na NATO protiv malih i relativno slabih drzava!
Moj glas svakako ide Lepardu2!
Prica o tenkovima za vreme bombardovanja kod nas je veoma jednostava i ogleda se u tome da tenk dobro maskirate i da ga mnogo ne pomerate!Lepo ga parkiras,dobro zamaskiras i bog da te vidi...i dok ovi gore ubijaju mamce tenkisti redjaju pasijans!

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13766
 • Gde živiš: Apsurdistan

vasiljevic ::Vidim da niam bio precizan u prethodnom postu, pa da razjasnim u čemu je problem. Svako oružje i oruđe kada se projektuje ima zadate neke standardne parametre za preciznost koji se ne menjaju baš tako često. Recimo, za snajperke postoji jasan zahtev da na daljini od 100 metara ostvari grupisanje pogodaka u krug prečnika 38mm. To je vojni standard. On znači da na 1000 metara snajper ima rasturanje od 48 cm. Nije malo, zar ne?

Isto tako je i za tenkovske topove, za njih je standard ako se ne varam grupisanje na 1000 metara u krugu od 0.9 metara. I to kada stoji. Dakle, na većim daljinama i u pokretu znatno poraste nepreciznost. Zato sam i napisao da visina igra i danas ulogu. Tenkovi u pokretu, preciznost u okvirima koji je dat, pa pre toga ispaljeno nekoliko desetina projektila iz te cevi ( znači smanjena preciznost, uspu da navedem da pri ispaljivanju jednog potkalibarnog projektila uz njega izleti i pola kilograma cevi), sve to dovede pomalo do grešaka.


S obzirom da sam imao dva predmeta iz elektricnih merenja. Jako dobro razumem tvoju pricu. Nema savrsenih mernih uredjaja. Svi prave gresku. Postoji kriva koja opisuje rasipanje. Najveci broj pogodaka je u sredini ali ima i onih i levo i desno. Tako da se uvek definisu sigurne i statisticke granice greske Wink

Pored preciznosti bitna je i tacnost. Vi mozete iz pet pogodaka pogoditi centar i reci pistolj je precizan. Ali ostali hici mogu biti jako razbacani. Tacnos govori o tome da su svih pet hitaca pali blizu jedan drugog.

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1533
 • Gde živiš: Beograd

Znam i ja malo o statističkim granicama greške, samo ovde nije pitanje o tome. Da jeste ja bi to napisao, veruj mi Smile

Princip testiranja kod vojske je vrlo prost, uzme se nekoliko snajperki iz serijske proizvodnje, stave se u mašinu, fiksiraju ( da se izbaci ljudski faktor), pa se iz svake ispali 10 metaka uzastopce, uz određen maksimalni vremenski interval između dva pucnja. Zatim odeš do mete i vidiš koliki krug pokrivaju svi pogotci, nema izbacivanja prvog metka ili ako je neki metak "fulao". I to je preciznost za datu pušku, ako je veća od propisane, ne prolazi. Nema statistike za taj deo. Možda je interesantno reći da na svetu ima malo pušaka kod kojih prvi i drugi metak padaju u približnu tačku, obično je grupisanje pogodaka oko mesta pogotka drugog metka.


Vrlo slična ispitivanja su i za tenkovske topove, sad ne znam tačno koliko se ispali granata i koliki su vremenski razmaci između dva opaljenja, nebi da lupnem nešto. Princip je isti, uzimaju se svi pogotci u obračun, meta i top su nepokretni. Zato sam i naveo onaj deo o pokretnom cilju, i koliko pri ispaljenju potkalibarnog projektila izađe i mase cevi. Evo još jednog podatka za tenkovske cevi koji je možda interesantan: na tenkovima T72 serija cev je izdržavala ispaljenje negde oko 220 potkalibarnih i oko 850 HEAT projektila. Kasnije je povećan vek trajanja, ali je ovo recimo i podatak koji važi i za naš M84. Posle toga smatra se da cev više nema dovoljnu preciznost i ona se menja. Nešto je duži vek cevi na zapadnim tenkovima i na novijim ruskim tenkovima jer je kod tih cevi primenjeno hromiranje.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 581 korisnika na forumu :: 23 registrovanih, 1 sakriven i 557 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, _Sale, A.R.Chafee.Jr., Apok, bbogdan, Bogoslov, caesar, cenejac111, dragon986, Dukelander, Faki-Valjevo, Georgius, ivica976, LeGrandCharles, Marko Marković, Milan A. Nikolic, Parker, Singidunumac, Smd, Srky Boy, Vlada1389, x9, xJeremijAx