Virtuelni dogfight

742

Virtuelni dogfight

offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 1303

mean_machine ::Kaplar ::@ mean_machine

Rusija je u ratu, a ne slabašna. Pravom pravcatom ratu.


Ekonomski su slabasni jer su prihvatili kapitalizam. Cena je tu imperativ i to si mogao cuti x puta od strane njihovih zvanicnika, npr Borisov je nekoliko puta ponovio da Su-57 nece kupovati ako bude skup. Zamisli da SSSR ima lovac koji sto se tice brzine i agilnosti pa i doleta je koplje ispred ostalih i odluce da ga ne kupuju jer je skup, nemoguce!

Kaplar ::
Samo što se meni čini da vrednosti potiska ako ih i ne znamo, daju se otkriti preko pokazatelja tipa 0,8-1,2mah (prelaz na nadzvučnu brzinu) i vreme postizanja operativne visine leta.

Jedan od svakako najindikativnijih pokazatelja siline ovih motora je dužina piste, potrebne za zalet aviona u punom borbenom kompletu.


Da sad ne trazim mislim da je Rikoni bas o tome pisao a on je ucestvovao u ATF programu, F119 sporo dostize max potiske ali vrednost istih nije upitna.


Vidim da ne barataš tematikom oko dešavanja vezanih za Rusiju, ali nije to presudno za ovu temu.

Rekao bih da je to upravo i najveći problem F-a, to sporo dostizanje zadatog potiska, ali to je njihov stari problem. No, ako je to istina, onda je istina i ono što je korisnik Teodolit pisao na Krstarici: amerikanci bez treptanja očima dodaju najmanje 10% na vrednost potiska kako na maksimali, tako i na forsažu.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25935

Leonardo ::

Etar u fizici mu dođe nešto drugo. Ne znam gde si video i u kom kontekstu. Moguće da su naši negde u poglrešnom smislu odmoaćili reč.

Nisam doveo u pitanje prijem podataka od strane aviona, već da se išta smisleno može postići. Takođe da ti avioni umreženi praćenjem neprijateljskog zračenja mogu pratiti visinu, brzinu, pravac mete, te uz sve to da jasno diferenciraju tačan broj meta. Stvarno dovodim u pitanje bilo kakv značaj uspeh u vidu lansiranja raketa R-27EP/ET na većoj udaljenosti od mete.


Bez da koriste svoje radare i druge senzore.


Sto se `etra` tice ,moze posluziti ovo

Citat:
Етар (физика)

У колоквијалном говору, под етром се подразумева простор у коме се распростиру електромагнетни таласи....


Dalje ,meni se cini da mnogo toga nisi propratio u zadnjih nekoliko komentara ,cudno mi .Ovako, lovci umrezeni u tako veliku grupu ili evo jednu grupu dobijaju sve relevantne podatke putem data-link kanala od A-50U ili NASU ( NASU je zemaljska stanica automatskog navodjenja ) ,dakle sve posebnim kanalima veze bez radio-komunikacije tj one glasovne jel .Podaci mogu biti o daljini ,visini ,azimutu,brzini VC-a itd itd .
Posto ti nije jasno u vezi R-27ET i EP , te rakete Su-35S moze lansirati pri V=1000-2000km/h na Hmaks-20km pri cemu one mogu imati maks efikasnu daljinu lansiranja 100-150 km .Verziju ET moze lansirati sa ili bez komandi od OLS-35 ,cak i u posve autonomnom rezimu bez zahvata VC-a a koji je izvrsen pre lansiranja ,sve je do sad pojasnjeno .Nadalje ,verziju EP ce lansirati po komandi od radio-pelengatora i po proracunu racunara -SUV na osnovu info od spoljnih izvora ( A-50U/NASU ),takodje posve u pasivnom autonomnom rezimu gde se Su-35S uopste ne odaje bilo kakvim emitovanjem signala tj zracenjem u prostor ili taj `etar`.

Kad pominjes vecu udaljenost i sumnju ,imaj na umu da ovom pasivnoscu mozes ostvariti efekat iznenadjenja tj iznenadnog raketnog napada na cilj a koji je u datim momentima udaljen i preko 100km .Za ovakvo nesto nije sposoban nijedan lovac na zapadu pa ni novi 5te generacije .

Koliko je sve to bilo automatizovano recimo kod njegovog predhodnika Su-27S pokazuje sledeci citat :

Citat:Бортовая аппаратура наземной автоматизированной системы управления "Спектр" предназначена ДЛЯ:

приема и декодирования сигналов запроса наземных станций системы активного запроса-ответа;
приема информации о целях, команд наведения и управления перехватчиком, передаваемых наземными автоматизированными системами управления (НАСУ);
декодирования и преобразования принятой информации для передачи в бортовые системы обработки и отображения.
Бортовая аппаратура связи с НАСУ содержит каналы "Лазурь", "Бирюза" и "Радуга", обеспечивающие передачу наборов команд, свойственных данным НАСУ. Всего может передаваться 21 набор различных команд. Информация, полученная от НАСУ, поступает для обработки в систему автоматического управления самолетом, в систему управления вооружением и отображается на прицельно-пилотажном индикаторе системы единой индикации.
Внешними источниками информации для бортовой аппаратуры "Спектр" являются автоматизированные системы типа "Луч-2" и "Воздух-1М", оборудованные радиолиниями "Лазурь-М", "Бирюза" и "Радуга-СП К". Информация по радиолиниям поступает в бортовую аппаратуру НАСУ в виде наборов команд, содержащих информацию наведения, целеуказания, разовые команды, координатную поддержку по целям для полуавтономных действий.


Ovo je sve razvijeno i postalo operativno davnih 70/80tih ,sta tek imaju u Su-35S po pitanju automatizacije /digitalizacije prijema raznih info od spoljnih izvora kako na nivou jednog aviona ,jedne grupe ili jedne /vise objedinjenih taktickih patrolnih grupa,to je pitanje .Poznat je recimo onaj TKS-2 ( tipovoj kompleks svjazi ), te objedinjeni/integrisani sistem veze S-108 .Evo nekih detalja o istom

Citat:С-108, система тактической связи Су-35С, относится к новому поколению. Она является аналогом бортового комплекса связи С-111-Н, которым оснащаются малозаметные истребители 5-го поколения Т-50 ПАК-ФА. Благодаря С-108 Су-35С может поддерживать радиосвязь с другой тактической авиацией на удалении 500 км, с наземными КП — 350 (в зависимости от радиогоризонта при разных высотах полёта). Связь может осуществляться как в AM, так и FM-диапазоне на частотах от 30 до 399,975 МГц. Имеется режим псевдослучайной перестройки рабочей частоты, представляющий собой сложный алгоритм защиты от перехвата сигнала, имеется и программная возможность скрэмблирования канала связи. Режим ППРЧ может применяться на 2-х частотных диапазонах (от 100 до 150 МГц и от 220 до 400 МГц). Мощность FM-передатчика составляет 15 Вт, что в 2,5—3 раза превышает мощность стандартных переносных радиостанций.
Теперь непосредственно о комплексе передачи тактической информации. Перестройка рабочего канала обмена данными имеет частоту 78125 Гц, поэтому перехватить этот сигнал так же сложно, как сигнал тактической сети «Линк-16» (77800 Гц). Частотный диапазон модуля обмена тактической информацией находится в пределах 960—1215 МГц, что соответствует большинству аналогичных западных систем. Скорость обмена данными с другими юнитами — 25 Кбит/с, а мощность передатчика терминала — 200 Вт. В качестве защиты используется код Рида-Соломона, а помехозащищённость составляет 15,5 дБ/Вт. Система связи С-108 — основная сетецентрическая база Су-35С, благодаря которой истребитель почти «перешагнул» в 5-е поколение.offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13304
 • Gde živiš: Apsurdistan

ray ban11 ::nesto sto su saveznici koristili na Atlantiku protiv svapskih podmornica u 2SR npr.
Na ovo sam se osvrnuo, pošto se pozicija podmornica približno određivala, te bi usledilo dalje traganje i "lov".

Svi moderni lovci "osluškuju". Osim što će dobiti informaciju o prisustvu neprijatelja i pravca odakle dolazi zračenje, mala je verovatnoća da će znati ostale podatke. Triangulacija u smislu da se prati meta u prostoru i realnom vremenu je krajnje upitna još uvek. Pritom velika verovatnoća da će jedan par ili četvorka zračiti, dok bi se drugi par, četvorka ili više približvala iz drugih pravaca. Čak da uključe radare, pogovo LPI režim, to je u završnici i previše kasno da bi se išta radilo na taj način. Verovatno bi se neprijatelj već odavno našao u dometu pasivnih senzora ili radara u zemlji i vazduhu. Govorim o LO protivnicima.

ray ban11 ::Pogotovo ovo vazi za rezim radio-tisine gde se ocekuje da lovac uopste ne zraci u etru tj ne salje nikakve signale one iz elektromagnetnog spektra a koji bi ga odali
Ovo mi je zaparalo uši. Medijum je vazduh. Ovi što puštaju radio i tv emisije u etar ko ih šiša Very Happy .
Dovoljno je reći jedno, drugo ili treće. Ponavljaš jedno te isto. Nadam se da je sad jasno.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25935

^

Tako je ,vazduh je medijum /prostor to stoji ,kad se pominje elektromag. spektar tu pored radara imas i laser jel tako i laserom mozes odrediti daljinu ,to za TV /radio dobro to je opstepoznato .

Sto se lokacije tice ,mozes imati situaciju u kojoj postoji vise letecih radarskih stanica ,zavisno od povrsine VaP koji se cuva tj osmatra .Sav posao do samog raketiranja mogu obaviti operateri ,bez ikakvog ucesca pilota npr ,za to sluzi automatski rezim navodjenja ,to je jos Su-27S/P imao .U svoj ovoj prici je najvaznija rekoh pasivnost ,sto je duze moguce ,samo tako se moze ostvariti faktor iznenadjenja .To za tzv LO ili VLO -vazduhoplove ,to kod tih mocnih radara ne prolazi ,tu se radi o signalima cesto snage nekoliko 1000kW .O tome su govorili i neki operateri tj oficiri za borbene proracune u A-50U .

Mislim da nije slucajno sto u Siriji gledamo Su-35S bas sa R-27T ,pored novih R-77-1 i naravno takodje novih R-74M. `27-ca` nece tako lako otici u penziju . Smile

offline
 • Pridružio: 29 Jun 2009
 • Poruke: 3356
 • Gde živiš: Karaburma

Ваздух је медијум само за звучне таласе... Smile

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25935

Jedan zanimljiv komentar u tekstu sa nazivom `Lider lovackih aviona na pocetku XXI veka` autora Slobodana Miljanovica , casopis AM br.78 od dec. 2009g .

Vezan je za Su-27M ( Su-35 ) :

Citat:Krajem 1994g u program ispitivanja je bilo ukljuceno vise od deset aviona Su-35 ,koji su se od drugih aviona Su-27 razlikovali po neobicnoj semi maskirne boje sa izlomljenim linijama ,kakve su i na svedskim avionima Vigen i Gripen .U toku 1993 i 1994 godine avioni Su-35 iz opitne serije su svoje demonstrativne letove izvodili u UAE i na Farnborou gde su narocito sa velikim uspehom demonstrirali jedinstveni pilotski program sa potpuno podvesenim raketnim naoruzanjem .Tokom 1995 godine za vreme posete JAR s avionom Su-35 je izvedeno 28 borbi u vazduhu sa raznim tipovima aviona RV JAR ,od kojih je interesantna bila borba u vazduhu Su-35 sa cetiri lovacka aviona-domacina ,iz koje je Su-35 izasao kao pobednik .

Inace u vezi sa ovim je posebno zanimljiva izjava Sergeja Bogdana na LB 2013 ,tokom nastupa Su-35S naravno ...

Citat:"The classical air combat starts at high speed, but if you miss on the first shot—and the probability is there because there are maneuvers to avoid missiles—the combat will be more prolonged. After maneuvering, the aircraft will be at a lower speed, but both aircraft may be in a position where they cannot shoot. But supermaneuverability allows an aircraft to turn within three seconds and take another shot."
— Sergey Bogdan, Sukhoi chief test pilot


Ovde je u kontekstu poredjenja sa Su-57 bitno pomenuti ono sto su Sergej i neki drugi izjavili da ce Su-57 biti sposoban da dugotrajno zaokrece i manevrise pri 9 i vise g ,bez gubitka visine i brzine sto je veoma vazno ,posebno vezano za nove motore Izd. 30 ( jasno su rekli `bez poteri skorosti` ) .

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13304
 • Gde živiš: Apsurdistan

nemezisx ::Ваздух је медијум само за звучне таласе... Smile
Svi mehanički talasi zahtevaju medium. Dok EM talasi prolaze svuda. Etar je hipotetička supstance. Eto u tome leži cela priča. Prosto mi je nejasan način pisanja. EM talasi svakako idu skoro svetlosnom brzinom kroz vazduh i mogu otići u svemir. Ali kako na zemlji postoji medijum (vazduh) dolazi do apsorpsciju energije, rasipanja ... Gomila detalja koje sam već pozaboravljao, jer se ne bavim odavno energetikom sem kad treba "čekićem raspaliti" po napajanju. Laughing

Uostalom da bi smo ovde imali neku valjanu raspravo o potencijalnoj triangulaciji, bilo bi poželjno prvo razmotriti kako funkcioše prikupljanje EM zračenja, te pored toga kako koji radar (mislim generacijski) radi itd. Mislim da problematika nije nimalo jednostavna.

offline
 • windfucker !
 • d.ing Metalurgije
 • Pridružio: 21 Jan 2010
 • Poruke: 2227
 • Gde živiš: Macedonia

етер / ваѕдух /ражлика у густини 400 пута ако се ја добро сечам.

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13304
 • Gde živiš: Apsurdistan

Napisano: 06 Maj 2018 0:20

Onako najopštije. Viša frekvencija i usmeravanje zračenja daje bolje rešenje u vaduhu, kad je reč o prenosu energije. Nemaš žicu kojom bi usmerio ono što ide od antene, a vazduh kao medimu će vršiti rasipanje sferno. Poenta jeste kod AESA radara da se zračenje što više usmeri. Time ti opada šansa da tri aviona na različitim pozicijama istovremeno uhvate to zračenje i u realnom vremenu rekonstruišu visinu, brzinu i smer tog aviona. Pride ako avion koristi LPI režim.

Dopuna: 06 Maj 2018 0:24

zoran MKD ::етер / ваѕдух /ражлика у густини 400 пута ако се ја добро сечам.
Ma i molekuli apsorbuju energiju.

Pored toga treba znati frekvenciju rada radara koji zrači.

Plus promena frekvencije radara ...

offline
 • Pridružio: 29 Jun 2009
 • Poruke: 3356
 • Gde živiš: Karaburma

Leonardo ::nemezisx ::Ваздух је медијум само за звучне таласе... Smile
Svi mehanički talasi zahtevaju medium. Dok EM talasi prolaze svuda. Etar je hipotetička supstance. Eto u tome leži cela priča. Prosto mi je nejasan način pisanja. EM talasi svakako idu skoro svetlosnom brzinom kroz vazduh i mogu otići u svemir. Ali kako na zemlji postoji medijum (vazduh) dolazi do apsorpsciju energije, rasipanja ... Gomila detalja koje sam već pozaboravljao, jer se ne bavim odavno energetikom sem kad treba "čekićem raspaliti" po napajanju. Laughing


Mr. Green па светлост је ЕМ талас...а она иде целом својом брзином Mr. Green

Па компликовано је то за етар...до пре сто година се мислило да у простору постоји етар(опипљив) и да он има везе са светлошћу(бог светла се зове етар) итд...ал небитно да не компликујемо сада...углавном се за простор каже и етар...само што се некада сматрало да је то нека супстанца...сада је то остало за сам простор уопште...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 646 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 8 sakrivenih i 594 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, babaroga, Bane san, bojank, cikadeda, dragoljub11987, gasha, Georgius, glockmeister, goxsys, GreenMan, hyla, ikan, indja, lelemud, Lieutenant, Longrange, madza, Marko Marković, Matija, MegaVLAdaR, milosopacic11, Mirage 2000N, mushroom, Nikica Marinkovic, pein, royst33, S-lash, scimitar19, shone34, Skywhaler, SlaKoj, Sr.Stat., srbi, stalker, stegonosa, stug, suton, Toni, VaRvArI 85, vathra, voja64, zlaya011, zoranis