Virtuelni dogfight

741

Virtuelni dogfight

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

^
Citat:
13 августа 2016 года имя Ивана Горбунова присвоено самолету Су-35С бортовой номер 25 истребительного полка дислоцированного а Комсомольске на Амуре.


Arrow http://www.komcity.ru/news/?id=23772

Arrow https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D1%80%D.....0%B8%D1%87

Arrow http://celebiography.net/ivan-gorbunov.html

Ima zanimljiv amblem na vertikalcu ,AB Dzemgi .

Posto smo neki dan pominjali spoljne razlike izmedju R-73 i R-74 ,koliko vidim na toj donjoj slici ,tj slici Bort-a 25 crveni , on na levom krilu nosi R-73ML rekao bih ( ili novu R-74ML ) ,dok na drugom krilu nosi R-74M .Razlike su u upaljacima,ova prva navedena ima blizinski laserski /opticki upaljac a ovda druga ima radio-blizinski upaljac.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12370

@Rej

Da bi raketa nesto pogodila na 100km a da pri tome nema nikakvo navodjenje dok se meti ne priblizi meti, meta ne bi smela da menja pravac i brzinu.

Zato ja i zoran pominjemo da u relanom scenariju je potrebna korekcija kursa.offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

@mean_machine

Gadjani lovac moze menjati kurs ( pravac ) leta ,niko mu to ne brani ,no u pasivnom rezimu napada od kuda pilotu gadjanog lovca uopste indikacija da je gadjan-raketiran ,niotkuda ,e to je glavna caka .Dakle nema predstavu da je ka njemu krenula raketa .

Ponavljam pojasnjenje :

Citat:In cases of maximum head-on range launches where lock-command cannot be utilized , missile can be fired in PPS: In this mode, missile will fly straight until achieves target lock. As missile lacks capability of maneuvering before lock, aircraft itself must maneuver so that missile will be pointed to no more than 15 degrees bearing of the target for confident capture by the IR seeker after launch.

Dalje ,bilo kakva radio-korekcija u etru je isto kao i zracenje radara u osmatrackom ili nisanskom rezimu ( kvazi-neprekidno zracenje ) ,time se lovac odaje a pilot gadjanog lovca dobija na vremenu da preduzme kontra-mere, tipa protiv-raketni manevri ili aktivno ometanje nekim sistemom .Sta se moze ometati ,pa upravo kanal radio-korekcije,zatim sama RGS bilo ona PA ili A ( PARS ili ARS ) i naravno na samom kraju ometaju se blizinski upaljaci radarski ili laserski npr .

Sve dok raketa dakle leti u pasivnom rezimu ,postoje velike sanse da je pilot gadjanog lovca uopste ne otkrije ili je otkrije veoma kasno kad je ona vec u zavrsnoj fazi leta tj navodjenja ( samonavodjenja ) .

Zbog ovog je jasno da najvecu takticku prednost mogu imati rakete kao sto su R-27ET i EP ,nesto sto zapadni lovci ni dan danas nemaju .

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12370

Pa ako ti izneses takvu tvrdnju onda to verovatno i USAF zna pa ce se ocekivati da F-22 menja putanju kad dodje u domet R-27T zar ne?

Drugi problem je precizno utvrdjivanje daljine cilja samo preko RWR.

Za F-22 se pominje da AN/AL-94 moze da otkrije lovca na 500km ali se ipak APG-77 koristi za precizno utvrdjivanje pozicije istog, stim sto je tad situacija mnogo laksa jer je snop vrlo uzak i traje vrlo kratko pa protivnicki RWR i nema vremena da odreaguje. Ovo je mislim i naveo direktor NIIP-a u onom interviju koji je dao Indusima a gde je bilo pitanje sto ne razvijaju dalje PESA nego se fokusiraju iskljucivo na AESA tehnologiju, bas je pomenuo brzinu skeniranja koju AESA poseduje sto veca prednost od same snage radara (tad jos ruski moduli nisu bili vece snage).

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

^

Cek malo ,ide pitanje ,kako ce znati uopste da je dosao u domet R-27T/ET ? Na osnovu cega ? Sta je taj sistem AN/ALR-94 ,je li to neki aktivni sistem koji otkriva lovca kako rece na 500km ? Cime, radarskim signalima ? Ako je tako pa cemu sluzi SPO kod Su-35S i posebno oni radio-pelengatori u predkrilcima ?

Arrow https://www.baesystems.com/en/product/an-alr-94

Rekoh ranije meni koliko je poznato Raptor nema pasivne osmatracke sisteme kakve ima Su-35S,cak i da ima tzv. radio-pelengaciju tj pasivnu radarsku lokaciju ( to sto pomenu da utvrdjuje daljinu do VC-a preko RWR a sto ima i Suska ), nece mu nista pomoci kad Su-35S moze da ga napadne a da uopste ne zraci u prostoru .Za bilo kakav napad, Raptor mora zraciti i time sebe odati ,to je sustina problematike .Sta vredi Raptoru rezim radio-tisine kad ga mora prekinuti zbog moguceg raketiranja nekog cilja ,Su-35S sa druge strane moze da ostane u borbenom rezimu `radio-tisine` pre ,tokom i nakon raketnog napada na neki cilj .Bolje reci tj pitati ,da li Raptor u svom arsenalu ima rakete potpuno pasivnog dejstva tipa R-27ET i EP ,nema ,kraj price .

Dalje ,brzina skeniranja sektora VaP u datom radnom rezimu radara nema veze sa njegovom snagom ,bolje reci izlaznom snagom ,snagom zracenja .Pomeno sam ranije da je ta brzina skeniranja datog sektora kod Irbisa prema raspolozivim podacima negde 400ms ,kod 77ce je nekoliko nanosek ,sto u praksi ne znaci nista posebno .Izlazna ( zraceca ) snaga je podjednaka ali ono sto je bitno za naglasiti je da N035 kao radar sa PFAR prakticno ima iste karakteristike kao i 77ca sa AFAR.Jedna od njih je moguce slanje razlicitih signala razlicitih frekvencija ,te zracenje impulsno-Doplerovog i kvazi-neprekidnog tipa istovremeno a sto omogucava ovim radarima da rade istovremeno u rezimima V-V i V-Z.Prema tome ,77ca prakticno i nema neku posebnu prednost ili neku odliku koja je karakterise a da je to ispred ili iznad N035 sem one brzine.Dakle oba radara mogu ostvariti osmatracki i nisanski rezim u isto vreme bez onog potrebnog vremena za prelazak sa jednog na drugi kao sto je slucaj kod radara starijih generacija .

Jos nesto ,ono sto me posebno zainteresovalo kod OLS-35 je sledece :Dakle ovaj opticki osmatracko -nisanski sistem moze da prati VC-e na osnovu ne samo ugaonih vec i linearnih brzina ,kod radara je to samo slucaj ugaonih brzina tj promena istih .

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12370

Npr ako na par stotina km F-15 koristi radar AN/AL-94 ce detektovati isti i ako imaju tacne podatke o tom radaru vrlo precizno ce odrediti daljinu istog. U slucaju N035 nemaju ili barem bi trebalo da nemaju tacne podatke o radaru pa tesko da bi otkrili pravu daljinu, isto vazi i u slucaju kad slican sistem u Su-35 detekuje emisiju APG-77 radara, moze se odrediti pravac ali daljina tesko.

Elem ovo sve vazi ako sistem uopste moze da detekuje AESA ili PESA radar, ako pak zbog brzine pretrage ne moze onda ni pravac ne moze da se zna.

Treba potraziti neki rad koji se time bavi.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

^

E onda govorimo o radio-pelengaciji sto naravno Su-35S ima,kao sto imaju i Su-30SM,Su-34,Su-33 itd .Pored te `pasivne radarske lokacije` tu postoji jos nesto zanimljivo a vezano za patrolnu grupu lovaca .Zove se `radarska triangulacija` bilo pasivnog ili aktivnog tipa ,tj prijem podataka od strane 3 `prijemnika` sa 3 razlicite strane ,nesto sto su saveznici koristili na Atlantiku protiv svapskih podmornica u 2SR npr.

Opet imamo slucaj koji je najrealniji da ce ova dva lovca biti vektorisana od strane letecih radarskih stanica jer je normalno da ce radari istih otkriti i pratiti ove lovce na dosta vecim daljinama u punom krugu, 360° tj sverakursno .I sad opet dolazimo do iste price ,kad oba lovca lete u rezimu radio-tisine ,predpostavimo onako frontalno i grupno, jedni prema drugima u susretnom kursu ,ko ce imati vecu sansu da prvi otvori vatru tj dobije priliku da prvi raketira protivnika ??? Pogotovo ovo vazi za rezim radio-tisine gde se ocekuje da lovac uopste ne zraci u etru tj ne salje nikakve signale one iz elektromagnetnog spektra a koji bi ga odali

Otuda sam i pisao tj komentarisao onu frazu `pasivno protiv aktivnog` ...

online
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13513
 • Gde živiš: Apsurdistan

Ako loviš jedan cilj nije lako dobiti tačne podatke u ralnom vremenu, što ne odgovara realnom scenariju.

Mislim da to još nije realno.

Amerikanci se nadaju da će tek uspešnim umrežvanjem F-35 dobiti dovoljno dobro i pouzdano rešenje.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

^

Kako nije realan scenario tj neka moguca realna situacija ? Zamisli da na nebu imas patrolnu grupu od 4 Su-35S ( ima ih toliko u Hmejmimu npr ) i po dojavi tj depesi OZN u A-50U vodja grupe dobije info o pojavi uljeza na nebu Sirije .Bivaju vektorisani ka njemu u datom kursu u rezimu radio-tisine .Vodja grupe preraspodeli ostalu trojicu po odgovarajucim letnim parametrima ,tj on postavlja grupu u dati polozaj u prostoru i pocinju da pretrazuju prostor svojim radio-pelengatorima .Sad da predjem na tu radio-pelengaciju (pasivna radarska lokacija ) .Kad je `mean` dao info da onaj AN/ALR-94 moze da otkrije neki lovac sa 500km ,to nije problem ,nije sustina ovog o cemu pisemo .To sto se odnosi na cifru 500km nije `domet`onaj u pravom smislu te reci ,vec se to odnosi na daljinu sa koje je taj sistem ( AN/ALR-94 ) ocito radio-pelengator primio neki signal,dakle signal poslan sa te daljine

To je srz pasivne radio-lokacije isto kao sto je srz toplotne pelengacije zapravo prijem toplotnog kontrasta ( IC-odraza ) nekog vazduhoplova sa neke date daljine. Recimo OLS-27 kod Su-27S ima skalu daljine 100km ali to nije `domet ` toplo-pelengatora vec samo instrumentalna skala daljine koja pokazuje pilotu na kojoj udaljenosti od lovca je TP u onom OLS-27 pokupio tj primio neciji IC-odraz u prostoru .Znaci prave domete imaju samo aktivni sistemi/sredstva ,za osmatranje,pracenje,nisanjenje tj raketiranje .

Da se vratim na pricu tj moguci scenario .Tako ta grupa od njih 4 dobija podatke o cilju -uljezu bilo na osnovu OLS-35 u PPS ili na osnovu radio-pelengacije .Pazite ovo ,oni info o daljini ,azimutu i drugim parametrima u rezimu radio-tisine mogu dobiti kanalo data-link A-50U , bez potrebe da ukljucuju N035 ( antene X i L-pojasa ) na zracenje ili bez potrebe tzv laserovanja VC-a pomocu OLS-35 .

Na osnovu tih podataka koji se data-linkom ( TKS-2 ) sliju u racunar -SUV a onda procesor nakon obrade tih podataka daje signal pilotu za raketiranje,ovog puta u posve pasivnom rezimu .Piloti grupe Su-35S niti su zracili u VaP ,znaci nisu ukljucivali radare ,niti su laserovali taj cilj-uljez.Posao raketiranja /obaranja su odradili plotunom R-27EP ili ET itd ...

Sve ovo mogu da odrade i Ameri nije to problem ,no problem nastaje kad moras da lansiras onu AIM-120D jer za njeno lansiranje ti treba zahvat a za to treba zracenje u etru ,cak i da ne treba zahvat vec da se prvo lansira raketa pa tek onda tokom leta izvrsi zahvat pomocu ARGSN ( onaj LOAL ) ,opet raketu na putanji treba korektovati tj dejta-linkovati a to podrazumeva prekid radio-tisine .

Sto se tog umrezavanja tice,Ruje su tu carevi ,pa jos sa Su-27S/P su uspevali da umreze 4 patrolne grupe i time dobiju jednu veliku objedinjenu patrolnu grupu od 16 Suski .Prakticno mogu da umreze citavu jednu lov.eskadrilu .

Citat:Для обмена тактической информацией между самолетами при ведении групповых действий в состав оборудования истребителя Су-27 включена аппаратура телекодовой связи. Она обеспечивает двухуровневый обмен тактической информацией в объединенной группе истребителей. На верхнем уровне осуществляется информационный обмен между командиром объединенной группы и командирами групп. Всего в объединенной группе может быть до 4 групп, каждая из которых может состоять из 4 самолетов Су-27.

online
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13513
 • Gde živiš: Apsurdistan

Napisano: 05 Maj 2018 19:45

Etar u fizici mu dođe nešto drugo. Ne znam gde si video i u kom kontekstu. Moguće da su naši negde u poglrešnom smislu odmoaćili reč.

Nisam doveo u pitanje prijem podataka od strane aviona, već da se išta smisleno može postići. Takođe da ti avioni umreženi praćenjem neprijateljskog zračenja mogu pratiti visinu, brzinu, pravac mete, te uz sve to da jasno diferenciraju tačan broj meta. Stvarno dovodim u pitanje bilo kakv značaj uspeh u vidu lansiranja raketa R-27EP/ET na većoj udaljenosti od mete.

Dopuna: 05 Maj 2018 19:49

Bez da koriste svoje radare i druge senzore.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 961 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 5 sakrivenih i 905 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., Acaks88, Apok, aramis s, branko7, calvi, comi_pfc, danilopu, Dekxy, djboj, Djokkinen, DJORDJE-NO-1, DM1994, Doca, dolinalima, doom83, Dorcolac, draggan, dzoni19, GreenMan, h8propaganda, hatman, havoc995, hvost, ivan979, kalens021, Krusarac, kuntalo, kybonacci, Leonardo, Libertas, ljuba, Marko Marković, MB120mm, mercedesamg, nadjas_515, nebkv, nenad81, pavlest1906, pein, r77adder, Sale.S, sasakrajina, scimitar19, sombrero, Toper, uhogrlonos, Viceroy, Wisdomseeker, zajcev1