MIG-21 "Fishbed"

1156

MIG-21 "Fishbed"

offline
  • Pridružio: 06 Mar 2012
  • Poruke: 100

lakiluciano ::Kolega Vranjanac je izgleda najveci optimista medju nama.
nadamo se da ima razloga za optimizam..



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 25 Dec 2007
  • Poruke: 1160

vranjanac29 ::
Naravno + 4postojeca Miga29 +1do 2 novih
Potreban je veći broj 29-ki, ovo nije dovoljan broj za ozbiljnu avijaciju. Makar jedna eskadrila, uz unifikaciju naoružanja i održavanja sa 21-om u što je mogućoj većoj meri da bi se smanjili troškovi.
Ako si tako dobro obavešten, onda reci gde će se remontovati MiG-21? U Ukrajini ili Rusiji? Ili Indiji?



offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 5918
  • Gde živiš: Esgaroth

... још једном Аналог...

offline
  • Pridružio: 08 Nov 2008
  • Poruke: 2832
  • Gde živiš: U vecnoj Srbiji

lakiluciano ::Kolega Vranjanac je izgleda najveci optimista medju nama.
Uvek Ziveli

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96551

Campia Turzii Air Show 2015
http://www.jplardinois.com/galerie-2015
http://www.tarmacs.net/forum/viewtopic.php?f=92&t=8515&start=48


offline
  • Pridružio: 08 Okt 2014
  • Poruke: 167

Prosto je neverovatno da se o jednoj ozbiljnoj temi kao sto je remont letelica spekulise i nagadja u samom vrhu Vojske.Nauceni izjavama proteklih par godina,mozemo da budemo sigurni da od remonta 21-ca nece biti nista.Zaboravili smo price o kupovini 6 MIG-29/35,dokupu polovnih MIG-29,modernizaciji G-4.
Prvo:Setite se price od pre par godina kako se nase 21-ce ne mogu remontovati,jer im je istekao zivotni vek upotrebe.Onda nam Hrvatska pljusne samar u lice i remontuje 12 letelica MIG-21 koje su mozda i izrabljenije i starije od nasih aparata.
Drugo:Nebrigom nadleznih dopusteno je propadanje nasih 21-ca,sa obzirom da su vec godinama nezasticeni,na kisi,vetru,suncu,snegu.Kao investicija se predstavlja izgradnja hangara.Kao da se pravi Skadar na Bojani,a ne najobicnija garaza za avione.
Trece:Da li neko ima informaciju kada je zadnji put ove godine leteo nas "kec".?

Da vas podsetim da je stanje u srpskom RV na aeromitingu 2009 i 2012 bilo daleko bolje.Mogli smo da "dignemo" 6-7 Orlova,desetak G-4,4 Mig-29,par 21-ca.
Gde su izgubljene dragocene godine za nase "keceve",e to je pitanje.
Jedino par nas na ovom forumu je forsiralo pricu o remontu nasih "keceva" kao jedine realne opcije za ocuvanje nase lovacke avijacije.

offline
  • Pridružio: 30 Dec 2007
  • Poruke: 26

NikSabac ::Prosto je neverovatno da se o jednoj ozbiljnoj temi kao sto je remont letelica spekulise i nagadja u samom vrhu Vojske.

Pa gde će da se nagađa nego u vrhu vojske? Na sednici kućnog saveta neke zgrade u Malom Mokrom Lugu? Na forumu?

NikSabac ::Nauceni izjavama proteklih par godina,mozemo da budemo sigurni da od remonta 21-ca nece biti nista.Zaboravili smo price o kupovini 6 MIG-29/35,dokupu polovnih MIG-29,modernizaciji G-4.

Nismo zaboravili zato što je ta priča oko ruskog kredita bila praktično pred realizacijom, ma koliko se neki ovde i u "regionu" sprdali sa tim. Širokim narodnim masama je rečeno da to nije realizovano zbog uslovljavanja MMFa/nedostatka novca, a istina leži u činjenici da u Beogradu postoji jedna utvrđena ambasada jedne države iza sedam mora i sedam gora iz koje nam se u mnogo čemu kroji kapa i politika, jer još uvek (mada ne kao devedesetih ili pre desetak godina), ta država ima čime i da nas ucenjuje i uslovljava zarad svojih a protiv naših interesa. Mi smo mogli da idemo protiv toga i da već 2016 imamo MiGove 35 na Batajnici, a uz njih bi kao "offset" dobili sledeće, pa vi birajte: napade na preostale Srbe na Kosovu i Metohiji, ko zna kakve pritiske na Republiku Srpsku, radikalizacija muslimana u Raškoj i naravno ekonomski pritisci i zatvorena vrata svugde na zapadu. Takva su pravila igre. Srećom ili nesrećom po nas, pravila te igre nisu nepromenljiva.

NikSabac ::Prvo:Setite se price od pre par godina kako se nase 21-ce ne mogu remontovati,jer im je istekao zivotni vek upotrebe.Onda nam Hrvatska pljusne samar u lice i remontuje 12 letelica MIG-21 koje su mozda i izrabljenije i starije od nasih aparata.
Drugo:Nebrigom nadleznih dopusteno je propadanje nasih 21-ca,sa obzirom da su vec godinama nezasticeni,na kisi,vetru,suncu,snegu.Kao investicija se predstavlja izgradnja hangara.Kao da se pravi Skadar na Bojani,a ne najobicnija garaza za avione.


MiGu 21 je istekao svaki zamislivi vek upotrebe, tehnički, taktički, eksploatacioni, on je, ma koliko nam bio drag, kao baba među mladim erotičnim devojkama, ili kao "Peglica" među "Mercedesima". Kao što niko normalan ne planira ljubavnu vezu sa babom, ili kupovinu "Peglice", tako ni jedna normalna država 2015 godine ne bazira svoju avijaciju na MiGu 21.
Da, može se sve remontovati, može se svemu produžiti životni vek, ali, govorim vam kao avio - mehaničar koji je radio i u Momi i u JAT Tehnici, što je neki deo/komponenta/sistem stariji, rizik od njegovog otkaza/kvara je veći, bez obriza da li je u specifikacijama predviđenom "životnom veku". Na primer može mehaničar boroskopijom da pregleda recimo lopatice na turbini visokog pritiska, utvrdi da nema nikakvih mikro pukotina i naprslina, da su oštećenja u dozvoljenoj toleranciji, turbina se vrati na motor, motor u avion, avion poleti i doživi pad jer je došlo do havarije upravo lopatica koje su "ispravne". Odgovor je - STAROST. Ne izmače joj čovek, ne može ni mašina.

Što se tiče tih famoznih Hrvata i onog pristrasnog teksta na Tango6, ne znam kome su oni pljusnuli šamar u lice, a možda su sami sebi, vreme će pokazati. Kao prvo, oni su godinama pre remonta imali operativnih dva, tri, do pet aviona, većina im pilota nije bila osposebljena za noćno letenje, niti za izvršenje zadataka najobičnijeg bombardovanja. Probleme u eksploataciji njihovih "remontiranih zrakoplova" očekujte već u sledećoj godini. Isto bi bilo i sa našim. STAROST.
I za Srbe i za Hrvate: što više vremena protiče, a da su guzice vaših pilota u sedištu MiGa 21, to je manja verovatnoća da će im dupeta ikada sesti u nešto udobnije i modernije. Mrzi me da elaboriram zašto.

NikSabac ::Trece:Da li neko ima informaciju kada je zadnji put ove godine leteo nas "kec".?

U četvrtak, pre toga u sredu, i utorak. Posebno je bilo upečatljivo jedno poletanje dvoseda u sumrak na forsažu, sa dodatnim rezervoarom. Ne znam kako je kod gedžovana u Lađevcima, ali ovde u Sremu prošle nedelje leteli su dnevno/noćno i "kec" i "devetka" i G4 i UTVA 75 i Lasta i Gazela i Mi 8. Najlepša muzika za uši.

NikSabac ::Da vas podsetim da je stanje u srpskom RV na aeromitingu 2009 i 2012 bilo daleko bolje.Mogli smo da "dignemo" 6-7 Orlova,desetak G-4,4 Mig-29,par 21-ca.

Pa to sve možemo da dignemo i danas, poslujemo na pozitivnoj nuli, kao u zlatna Titina vremena.

NikSabac ::Gde su izgubljene dragocene godine za nase "keceve",e to je pitanje.
Jedino par nas na ovom forumu je forsiralo pricu o remontu nasih "keceva" kao jedine realne opcije za ocuvanje nase lovacke avijacije.


Nigde nisu izgubljene godine. Mogu da se remontuju, uprkos godinama. Ali problem se upravo - godine. Baba šminkanjem ne postaje lepšta, niti "Peglica" brža.

offline
  • Pridružio: 25 Dec 2012
  • Poruke: 58

Ako neko moze neka postavi clanak mislim da je aero magazin u pitanju, o vazdusnim duelima mig 21i f4 u Vijetnamu.Mozda ima neki koristan link ili literatura vezana za to ili nesto slicno.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 5386

Mig-21 i UB-32



offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2290

Da ovde su neki zaboravili Papu,Genšera,De Mikelisa,masone...kada ne znaš šta hoćeš,tako i prodješ!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 830 korisnika na forumu :: 14 registrovanih, 3 sakrivenih i 813 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: anta, Bluper, gorican, goxin, kybonacci, milan.vukovic, MilosKop, Nikolaa11, nuke92, procesor, slonic_tonic, SR-3m, wizzardone, šumar bk2