NOVJ i JVUO 1941-1944

8

NOVJ i JVUO 1941-1944

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2009
 • Poruke: 43

Sirius ::Ponoviću ono što se stalno zaboravlja: nije dobro u istoriji pratiti ''modu'' i sada nekritički , pa i proizvoljno, pisati o Titu i njegovim potezima. Tito je već u Drugi sv. rat ušao sa izvanrednim međunarodnim vezama i sa vrlo jasnim ciljem šta će raditi i na koga će se osloniti. Po tome se razlikuju veliki državnici (šta god mi o njima mislili) od birokratskih aparatčika. Na šta reagujem? Na ''tvrdnju'' o tome da će partizani i Nemci zajedno krenuti na Engleze ukoliko se iskrcaju u Dalmaciji. Samo jednom prilikom je to Dedijer u Kairu spomenuo, kada ga je njegov domaćin upitao (provocirajući ga da su jednog jutra Englezi se iskrcali na našu obalu, a reč je bila samo o jednoj delegaciji) šta bi partizani radili? Vlado je odgovorio: '?Bacili bismo ih u more''.

To je bio deo igre (jedne od mnogih) koja je vođena u toku rata. Tito je znao za rezultate i dogovore Atlanske povelje, Jalte, i svih drugih dogovora jer je u Moskvi imao stalnu delegaciju...a održavao je i stalne kontakte sa svim drugim saveznicima. Mnogo velike igre su to bile da bismo mi ovde to upola rečenice konstatovali ili komentarisali. Opcija iskrcavanja saveznika na Balkan jeste razmatrana (onako kako šahisti to rade) ali nikada nije ni bilizu bila da se ozbiljno razrađuje, a čak i laici znaju zbog čega je to tako bilo. Prema tome - mogli su i jedni i drugi da se prave važni i puštaju svakakve glasine (mi ćemo se iskrcati, a mi ćemo vas baciti u more, itd) znalo se da od toga neće biti ništa.

Štaviše: koga stvarno interesuje međunarodni kredibilitet NOV i POJ sredinom 1943. godine, neka uzme izvanrednu Pribićevićevu knjigu ''Diktatura kralja Aleksandra'' da vidi da su i Amerikanci i Englezi za slanje svojih delegacija (sve brojnijih u to vreme) tražili dozvolu od GŠ! Jedan američki novinar je čak bio i proteran iz Drvara!

Ne bih da advokatišem Titu (ima dovoljno istorijskih podataka i svedoka pa je opcija prikrivanja činjenica praktično nemoguća), ali ću ponoviti: onaj je bio svetski igrač, šta god mi mislili o njegovom hrvatstvu ili anti-srpstvu. Na domaćem terenu mu niko nije bio ravan! On je čak političare takvog formata kakvi su Jovanović i Šubašić uspeo da prevede žedne preko vode, a sa Staljinom u sprezi da neutrališe onu čuvenu ''fifti-fifti'' priču o Jugoslaviji i Balkanu.

Da li su partizani ''sarađivali'' sa svojim krvavim i krvnim neprijateljima? U toku rata na razmeni zarobljenika sasvim sigurno, i to je to.
Ne sumnjam u autentičnost dokumenata koje je postovao Vožd, ali ponoviću: mnogo su to velike igre, smicalice i prevare bile. U vrhu KPJ bilo je mnogo Srba i od njih bi bilo teško prikriti stvarnu nameru kakava je opisana u dokumentu (bolje rečeno - pismu o namerama) o saradnji ustaša i komunista.


Komunisti i nacisti (u globalu) su bili u paktu a to mnogi ovde zaboravljaju (Molotov-Ribentrop vertrag, podela Poljske, zajednicke parade)... Sve do napada Wehrmachta na crvenu armiju sve dotle su partizani bili saveznici nacistima u okupiranoj Kr. Jugoslaviji.

Ovako su izgledale znamenja CHEKA *pretececa KGB-a


Dokumenat pripadnika tajne partijske policije CHEKA (preteca KGB)

Bas je fino onako sa svastikom...

Treba u globalu pratiti stivo komunista i sta su ocevi komunizma pisali o nama Srbima, Hrvatima i uopste Slovenima... Nije lose procitati fasisticke izjave Karla Marksa i Engelsa (Neue Rheinische Zeitnung) da bi razumeli neke danasnje stvari. Kako su npr. Srbi i Hrvati kontrarevolucionari, primitivni narodi, izmet ljudski itd ... nas treba istrebiti rekao je Karl Marks.

Neki uporno uvode romatizam i nostalgiju o Tito i njegovoj cvrstoj bravarskoj ruci, razumem neki zele da opravdaju odluke svojih oceva i dedova o stupanju u redove partizana i pricaju onda sve o superlativi o tom pokretu, no, to nije istorijsko opravdano. Razume se valjda da vasi ocevi nemaju nikakve veze sa vrhom KPJ i njihovim mafijaskim mehanizmom. Sto se tice ove izjave Siriusa:

U vrhu KPJ bilo je mnogo Srba i od njih bi bilo teško prikriti stvarnu nameru kakava je opisana u dokumentu (bolje rečeno - pismu o namerama) o saradnji ustaša i komunista.

Vi kao vrsni poznavalac istorije komunizma pre drugog svetskog rata na nasim prostorima valjda znate da vecina srpskog socijalistickog/komunistickog krema nisu doziveli kraj rata, i verovatno znate o cistkama u redovima komunista i ubistvima visokih funkcionera.

No, sigurno je Josip Broz bio veliki igrac ali isto tako je bio i veliki zlocinac koji je uzivao u lepim odelima, sesirima, dobrim picu, jahtama, cigarama... ziveo u tudjem dvoru. Njegov idol je bio Alkapone sto je jednom u intervju rekao. Stvarno je bio maher moram to priznati i ja bi zeleo biti takav komunista ha ha ha... pravi radnik nema sta, uzor radnickoj klasi.

Ubistva narodnih neprijatelja, masovne grobnice po citavoj Jugoslaviji, goli otok, pasje grobnice i mnoge druge stvari kada se isecu iz titove biografije daju utisak o savrsenom coveku ali stvarnost je bila mnogo drugcija a to svi znamo priznali ili nepriznali to.

Ako zelimo ozbiljno da istrazimo istoriju NOJ-a moramo da istrazimo i komunizam u globalu a ne samo da precesljamo te strane jer sve je to povezano kao crevca. Obican narod koji se prikljucio partizanskom pokretu nije imao pojma o Marksu i Engelsu i revoluciji u vecini slucajeva su otisli u partizane zbog Rusa i oruzja. U partizanima je bio veliki deo i posten narod da se razumemo ali taj posteni deo nikada nije dobio znacajnu funkciju samo su bili topovsko meso.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5690

Споразум о сарадњи између усташа и комуниста

Свесни тешкоће у борби, без обзира на подвојеност у погледу на друштвени поредак, вођство хрватског народног усташког покрета и вођство југословенске комунистичке странке у Краљевини Југославији, овлашћено и споразумно са свима првацима легалних и илегалних фомрација склапа следећи

СПОРАЗУМ

1) Вођство хрватског народног ослободилачког усташког покрета с једне стране и вођство комунистичке странке с друге стране свесни су тежине свога положаја који долази од заједничког непријатеља сваке југословенске владе и српског народа као носиоца српске хегемоније и подржаваоца сваког режима који спутава, смета и тупи наде:

а) код хрватског народа да ће икада доћи час ослобођења испод српског јарма.
б) код комунистичких маса да траже савезнике у рушењу постојећег стања, ма какве погледе тај савезник имао на поредак и форму државе по постигнутом успеху.

2) Вођство југословенске комунистичке странке свијесне своје улоге, признаје да до комунизирања Балканског полуострва не може доћи док се не сломи кичма српству и православљу, јер је познато да су то два фактора која су омела продирању Османлија на Запад и комунизма из Аустрије на исток. Споразумни су да уништавање свега што је српско и православно утире се терен за комунизирање Југославије и Балканског полуострва. Вођство хрватског ослободилачког усташког покрета предосећа да би без промене постојећег стања хрватски народ подлегао југословенској лукавости и српској хегемонији и нуди сарадњу свима поробљенима Југославије и комунистичкој странци посебно, да убрзају ток догађаја средствима и начинама према упутима свога вођства.

3) Вођство хрватског усташког покрета обавезује се да ће све штрајкашке демонстрације, манифестације и све разне изгреде које изводе комунистичке формације потпомагати и у њима учествовати.

Вођство комунистичке партије сматрајући хрватски усташки покрет јаким чиниоцем и помагачем у рушењу постојећег стања, обећава сваки подржак и потпору у остваривању усташких идеала.

Вођство и једне и друге стране обавезују се да ће избегавати, све свађе и задевице између једних и других; у написима, личном разгвору и итд...., а у случајевима демонстрација, револуција и ратова, једне друге без приговора помагати, нарочито уништавањем свега што је српско и православно, као што је истакнуто у тачци два овог споразума.

4) У случају локалних неспоразума дужност је локалног вођства усташког покрета и комунистиче странке да све сукобе одмах ликвидирају, а свака формација о томе своје старије јединице обавјестити. Нескладност начела нарави решава вођство хрватског усташког покрета и вођтсво југословенске комунистичке партије.


ЦИЉ

Југословенска комунистичка странка којој је Закон о заштити државе од 1922. год., онемогућена акција слободног кретања и рада с једне, и вођство хрватског ослободилачког покрета с друге стране, примају на себе заједнички и споразумно ДУЖНОСТ заједничке борбе и међусобног помагања у сваком случају потребе до постигнутог циља: распадања југословенске државе и уништавање свега што је српско и православно.

Сремска Митровица, јуни-липањ 1935. године

За комунистичку странку
Моша Пијаде, с.р.

За усташку ослобод. Хрв. Покрет
Др. Миле Будак, с.р. адвокат

Оригинал се налази: Војно историјски институт ЈНА, архива непријатељских јединица.

Бр. Рег. 3/2
Кутија 116/1638

Koje Mešanje Ekavice i Ijekavice Laughing Laughing Laughingoffline
 • Pridružio: 08 Sep 2009
 • Poruke: 43

[quote="Khaless"]@kljift ::

Пријатељу, волео бих да се овде држимо ВОЈНОГ а не политичког аспекта.
А сада ћу ти показати и зашто:

Citat:"Сремска Митровица, јуни-липањ 1935. године

За комунистичку странку
Моша Пијаде, с.р.

За усташку ослобод. Хрв. Покрет
Др. Миле Будак, с.р. адвокат

Оригинал се налази: Војно историјски институт ЈНА, архива непријатељских јединица.

Бр. Рег. 3/2
Кутија 116/1638"


Наиме овај "уговор" је чист фалсификат- а то да се оригинал налази у "архиви ЈНА" је ноторна глупост.
Доказаћу ти и зашто. Наиме само погледај датум када је наводно склопљен-
ЈУН 1935 године.

Наиме да знаш биографију Мила Будака, знао би да је он од унеуспелог атентата 1932. до 1938 боравио у емиграцији у Италији- па никако није могао да буде у Сремској митровици у затвору.

Тако да је овај документ највероватније дело неких Љотићеваца или слично.

Молио бих те да ако покушаваш да се бавиш ПОЛИТИКОМ - бар научиш неке основне ствари о историјским личностима, па не би стављао овде овакве фалсификате.

Citat:Godine 1932. preživeo je pokušaj atentata. Uplašen ovim događajem, emigrirao je u Italiju, gde se pridružio ustašama i postao komandat u ustaškom kampu za obuku. Vratio se u Zagreb 1938. godine, gde je pokrenuo nedeljnik "Hrvatski narod". Vlasti su zabranile časopis 1940. godine i Budak je bio uhapšen.
sr.wikipedia.org/sr-el/Мил.....72;к


Даље, драги пријатељу- молио бих те да макар мало обратиш пажњу нато како су се звали припадници јединица Д. М.-

ЈуВО - понављам по десети пут- ево и цитата:

Citat:Objašnjenja zbog istine

Citat:Svi ljudi kojima je stalo do istine, decenijama sakrivene, odaju priznanje listu Politika zbog objavljivanja dokumentovanog feljtona Novice Stevanovića "60 godina od oslobodilačkog rata Jugoslovenske vojske (JuVo)". Istiniti podaci su i bez toga, što većina feljtona navodi, originalni tekstova dokumenata, poruka, opisa borbenih akcija itd, kojima su komunicirale brojne jedinice JuVo, jedine spontano stvorene legalne vojske protiv okupatora i drugih neprijatelja i - drugih vojnih službi u ratu. A sada možemo da čitamo i feljton generala Pavla Jakšića sa neuobičajeno opširnim opisom njegovih stručnih i drugih kvalifikacija vojnog lica-intelektualca. Pa zbog toga i zbog dobronamernih čitalaca dozvolite neka razjašnjenja.
arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2005/07/03/pisma/srpski/pisma.shtml

Citat:како су немци поступали са припадницима ЈУВО Старо Сајмиште- Бањица - Матхаузен, писмо из „Гласа јавности”, човек као припадник ЈУВО био је логораш у наведеним логорима:

„SUBNOR je suviše dugo bilo ”vlasnik istine„ o zbivanjima kod nas tokom Drugog svetskog rata, pa zbog toga i ne mogu da se pomire sa pravom istinom. Imam 85 godina i od početka sam bio pripadnik Jugoslovenske vojske (Juvo) u otadžbini generala Draže Mihailovića, pa zbog toga molim druga Zečevića da mi u svetlu svoje istine objasni moj slučaj. Dakle, ja sam kao pripadnik Juvo (subnorovci su tada bili Kominternine paravojne formacije) bio tokom borbi oko Čačka zarobljen 20. oktobra 1942. godine od Hitlerove soldatske i sa preko 500 saboraca sproveden u Beograd na Staro sajmište, zatim u Banjički logor i odatle u logor Mauthauzen, gde sam dobio logoraški broj 19435.

O svemu postoji dokumentacija na osnovu koje mi je nemačka vlada isplatila obeštećenje kao žrtvi prinudnog rada i vivo-eksperimenata. Uniformu i džepni sat, poklon generala Draže, vratili su mi preko jugoslovenskog Crvenog krsta 17 godina posle oslobođenja iz logora Mathauzen i dolaska u logor zvani ”Titova Jugoslavija„.

Pitam druga Zečevića zbog čega su Hitlerovi okupatori ovako postupali sa nama pripadnicima Juvo ako smo mi, kako tvrdi SUBNOR, bili njihovi saradnici!!! Ja sam živi svedok da su u logoru Mauthauzen dominirali pripadnici Juvo pa zbog toga komunisti i nisu nikad objavili puni istinu o nama logorašima Mauthauzena.”

arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2005/02/05/pisma/srpski/pisma.shtml


Dopuna: 06 Dec 2009 10:31

kljift ::Zašto su se četnici borili protiv Ljotićevaca?

Zato što je tako trebalo, svako normalan bi uradio isto.

Dopuna: 06 Dec 2009 10:35

Citat:Године 1962. одржана је затворена седница Политбироа Савеза комуниста Југославије, под руководством Јосипа Броза, на којој су практично усвојене тезе о амандманима на Устав и припрему новог Устава усвојеног 1974. године, којим је, поред осталог, и Косово била даривана државност, што је посебно ојачало албанске сепаратисте у нади да се једног дана створи велика Албанија.

Тај скуп југословенских комуниста, на челу са Јосипом Брозом, заправо је најавио дезинтеграцију Југославије, а, као последица, уследило је отимање Космета. Комунистичка партија Југославије је омогућила да се пројекат тзв. велике Албаније доведе скоро до краја, став је др. Славенка Терзића, дугогодишњег директора Балканолошког института Српске академије наука.Петар Стојановић,
новинар,
Београд

Ovo je totalni OT- (da nekažem proizvoljno tumačenje jednog novinara) štaviše voleo bih da moderatori izbrišu postove političke sadržine i da se lepo vratimo na kvalitetnu raspravu kao na prve dve strane- jer ako krenemo u politiku nećemo stići nigde. Temu sam preimenovao tako da se vodite njenim naslovom i timeline-om koji zahteva.


Kao Mile Budak nije mogao 1935 da navrati u Sremsku Mitrovicu? Ko kaze da je bio citavo vreme neprekidno u emigraciji?

Pise se JVuO covece ... u tvom izvoru ti je pogresno napisano, evo ti npr u vikipediji:
known officially as the Yugoslav Army in the Fatherland (Jugoslovenska vojska u otadžbini, Југословенска војска у отаџбини; JVUO, ЈВУО)
en.wikipedia.org/wiki/Chetniks

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5690

Vozd ::

Ovako su izgledale znamenja CHEKA *pretececa KGB-a


Dokumenat pripadnika tajne partijske policije CHEKA (preteca KGB)

Bas je fino onako sa svastikom...
45. pešadijska divizija Nacionalne garde Oklahome

Svastika je korištena u većini vojski- a sve do 2 svetskog rata.

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2009
 • Poruke: 43

Khaless ::Споразум о сарадњи између усташа и комуниста

Свесни тешкоће у борби, без обзира на подвојеност у погледу на друштвени поредак, вођство хрватског народног усташког покрета и вођство југословенске комунистичке странке у Краљевини Југославији, овлашћено и споразумно са свима првацима легалних и илегалних фомрација склапа следећи

СПОРАЗУМ

1) Вођство хрватског народног ослободилачког усташког покрета с једне стране и вођство комунистичке странке с друге стране свесни су тежине свога положаја који долази од заједничког непријатеља сваке југословенске владе и српског народа као носиоца српске хегемоније и подржаваоца сваког режима који спутава, смета и тупи наде:

а) код хрватског народа да ће икада доћи час ослобођења испод српског јарма.
б) код комунистичких маса да траже савезнике у рушењу постојећег стања, ма какве погледе тај савезник имао на поредак и форму државе по постигнутом успеху.

2) Вођство југословенске комунистичке странке свијесне своје улоге, признаје да до комунизирања Балканског полуострва не може доћи док се не сломи кичма српству и православљу, јер је познато да су то два фактора која су омела продирању Османлија на Запад и комунизма из Аустрије на исток. Споразумни су да уништавање свега што је српско и православно утире се терен за комунизирање Југославије и Балканског полуострва. Вођство хрватског ослободилачког усташког покрета предосећа да би без промене постојећег стања хрватски народ подлегао југословенској лукавости и српској хегемонији и нуди сарадњу свима поробљенима Југославије и комунистичкој странци посебно, да убрзају ток догађаја средствима и начинама према упутима свога вођства.

3) Вођство хрватског усташког покрета обавезује се да ће све штрајкашке демонстрације, манифестације и све разне изгреде које изводе комунистичке формације потпомагати и у њима учествовати.

Вођство комунистичке партије сматрајући хрватски усташки покрет јаким чиниоцем и помагачем у рушењу постојећег стања, обећава сваки подржак и потпору у остваривању усташких идеала.

Вођство и једне и друге стране обавезују се да ће избегавати, све свађе и задевице између једних и других; у написима, личном разгвору и итд...., а у случајевима демонстрација, револуција и ратова, једне друге без приговора помагати, нарочито уништавањем свега што је српско и православно, као што је истакнуто у тачци два овог споразума.

4) У случају локалних неспоразума дужност је локалног вођства усташког покрета и комунистиче странке да све сукобе одмах ликвидирају, а свака формација о томе своје старије јединице обавјестити. Нескладност начела нарави решава вођство хрватског усташког покрета и вођтсво југословенске комунистичке партије.


ЦИЉ

Југословенска комунистичка странка којој је Закон о заштити државе од 1922. год., онемогућена акција слободног кретања и рада с једне, и вођство хрватског ослободилачког покрета с друге стране, примају на себе заједнички и споразумно ДУЖНОСТ заједничке борбе и међусобног помагања у сваком случају потребе до постигнутог циља: распадања југословенске државе и уништавање свега што је српско и православно.

Сремска Митровица, јуни-липањ 1935. године

За комунистичку странку
Моша Пијаде, с.р.

За усташку ослобод. Хрв. Покрет
Др. Миле Будак, с.р. адвокат

Оригинал се налази: Војно историјски институт ЈНА, архива непријатељских јединица.

Бр. Рег. 3/2
Кутија 116/1638

Koje Mešanje Ekavice i Ijekavice Laughing Laughing Laughing


Ovo je prepisano a ne original... Confused

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5690

Vozd ::
Kao Mile Budak nije mogao 1935 da navrati u Sremsku Mitrovicu? Ko kaze da je bio citavo vreme neprekidno u emigraciji?

Pise se JVuO covece ... u tvom izvoru ti je pogresno napisano, evo ti npr u vikipediji:
known officially as the Yugoslav Army in the Fatherland (Jugoslovenska vojska u otadžbini, Југословенска војска у отаџбини; JVUO, ЈВУО)
http://en.wikipedia.org/wiki/Chetniks


Leba ti, kako da "NAVRATI"!?!? I to u zatvor za političke zatvorenike?
MOŠA PIJADE JE BIO U LEPOGLAVI! ne u Mitrovici!

Dakle "dokument" je čist falsifikat.

Dopuna: 06 Dec 2009 11:04

Vozd ::Khaless ::Споразум о сарадњи између усташа и комуниста

Свесни тешкоће у борби, без обзира на подвојеност у погледу на друштвени поредак, вођство хрватског народног усташког покрета и вођство југословенске комунистичке странке у Краљевини Југославији, овлашћено и споразумно са свима првацима легалних и илегалних фомрација склапа следећи

СПОРАЗУМ

1) Вођство хрватског народног ослободилачког усташког покрета с једне стране и вођство комунистичке странке с друге стране свесни су тежине свога положаја који долази од заједничког непријатеља сваке југословенске владе и српског народа као носиоца српске хегемоније и подржаваоца сваког режима који спутава, смета и тупи наде:

а) код хрватског народа да ће икада доћи час ослобођења испод српског јарма.
б) код комунистичких маса да траже савезнике у рушењу постојећег стања, ма какве погледе тај савезник имао на поредак и форму државе по постигнутом успеху.

2) Вођство југословенске комунистичке странке свијесне своје улоге, признаје да до комунизирања Балканског полуострва не може доћи док се не сломи кичма српству и православљу, јер је познато да су то два фактора која су омела продирању Османлија на Запад и комунизма из Аустрије на исток. Споразумни су да уништавање свега што је српско и православно утире се терен за комунизирање Југославије и Балканског полуострва. Вођство хрватског ослободилачког усташког покрета предосећа да би без промене постојећег стања хрватски народ подлегао југословенској лукавости и српској хегемонији и нуди сарадњу свима поробљенима Југославије и комунистичкој странци посебно, да убрзају ток догађаја средствима и начинама према упутима свога вођства.

3) Вођство хрватског усташког покрета обавезује се да ће све штрајкашке демонстрације, манифестације и све разне изгреде које изводе комунистичке формације потпомагати и у њима учествовати.

Вођство комунистичке партије сматрајући хрватски усташки покрет јаким чиниоцем и помагачем у рушењу постојећег стања, обећава сваки подржак и потпору у остваривању усташких идеала.

Вођство и једне и друге стране обавезују се да ће избегавати, све свађе и задевице између једних и других; у написима, личном разгвору и итд...., а у случајевима демонстрација, револуција и ратова, једне друге без приговора помагати, нарочито уништавањем свега што је српско и православно, као што је истакнуто у тачци два овог споразума.

4) У случају локалних неспоразума дужност је локалног вођства усташког покрета и комунистиче странке да све сукобе одмах ликвидирају, а свака формација о томе своје старије јединице обавјестити. Нескладност начела нарави решава вођство хрватског усташког покрета и вођтсво југословенске комунистичке партије.


ЦИЉ

Југословенска комунистичка странка којој је Закон о заштити државе од 1922. год., онемогућена акција слободног кретања и рада с једне, и вођство хрватског ослободилачког покрета с друге стране, примају на себе заједнички и споразумно ДУЖНОСТ заједничке борбе и међусобног помагања у сваком случају потребе до постигнутог циља: распадања југословенске државе и уништавање свега што је српско и православно.

Сремска Митровица, јуни-липањ 1935. године

За комунистичку странку
Моша Пијаде, с.р.

За усташку ослобод. Хрв. Покрет
Др. Миле Будак, с.р. адвокат

Оригинал се налази: Војно историјски институт ЈНА, архива непријатељских јединица.

Бр. Рег. 3/2
Кутија 116/1638

Koje Mešanje Ekavice i Ijekavice Laughing Laughing Laughing


Ovo je prepisano a ne original... Confused
скен из књиге "Албум црногорских четника" од Драгољуба Шћекића
Шта сад?

П.С:
А овај Шћекић- чак је "поцрногорчио" и Мошино име - у "МОШО"
Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

Dopuna: 06 Dec 2009 11:10

П.С.
Молим модератора да избрише све псотове који се не односе стриктно на НОВЈ и ЈУВО и не обухватају период 1941-1945.

ХвалаSmile

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2009
 • Poruke: 43

затвора је издржао у Сремској Митровици и Лепоглави, где је међу затвореницима развио разноврсну политичку активност

Koliko vidimo Mose Pijade je bio u Sremskoj Mitrovici ... u pravu si verovatno za Mile Budaka da je ''navratio'' (moja greska) u zatvor no, moguce je da tekst poslat tajnim kanalima za italiju gde ga je Mile potpisao. A taj sken opet nije autentican dokumenat. Jedino da odemo ja i ti u arhivu pa da vidimo Very Happy

Dopuna: 06 Dec 2009 11:19

PS: Prepravi tvoju gresku iz naslova i napisi JVuO!!! postavio sam ti tacan izvor u ovoj temi... da bi se uverio. Po meni nema potrebe da se brise bilo sta, sve je vezano za temu.

Dopuna: 06 Dec 2009 11:31

Khaless ::Vozd ::

Ovako su izgledale znamenja CHEKA *pretececa KGB-a


Dokumenat pripadnika tajne partijske policije CHEKA (preteca KGB)

Bas je fino onako sa svastikom...
45. pešadijska divizija Nacionalne garde Oklahome

Svastika je korištena u većini vojski- a sve do 2 svetskog rata.


Nije jednostavno isto dal to koristi jedna divizija ili PARTIJSKA POLICIJA (ko bese je imao nesto slicno ... hmm)

offline
 • Pridružio: 07 Mar 2009
 • Poruke: 772
 • Gde živiš: Srbija, Beograd

@Vozd

Zasto oni vojnici nose americku zastavu ? Bebee Dol Pitam jer nisam nikad video sliku cetnika sa tudjim zastavama

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5690

Vozd ::

Slike oslobodjenja Krusevca od strane Cetnika...

Што не приказа цИЈелу слику, јадан не био? Laughing
П.С.
(Већ видим како четници вичу "Живео друг Стаљин и светска револуција!") Laughing


А ја овде не видим Српску заставу. Видим Совјетску, Југословенску и Америчку Smile

Dopuna: 06 Dec 2009 13:08

Vozd ::затвора је издржао у Сремској Митровици и Лепоглави, где је међу затвореницима развио разноврсну политичку активност

Koliko vidimo Mose Pijade je bio u Sremskoj Mitrovici ... u pravu si verovatno za Mile Budaka da je ''navratio'' (moja greska) u zatvor no, moguce je da tekst poslat tajnim kanalima za italiju gde ga je Mile potpisao. A taj sken opet nije autentican dokumenat. Jedino da odemo ja i ti u arhivu pa da vidimo Very Happy

Dopuna: 06 Dec 2009 11:19

PS: Prepravi tvoju gresku iz naslova i napisi JVuO!!! postavio sam ti tacan izvor u ovoj temi... da bi se uverio. Po meni nema potrebe da se brise bilo sta, sve je vezano za temu.

Dopuna: 06 Dec 2009 11:31

Khaless ::Vozd ::

Ovako su izgledale znamenja CHEKA *pretececa KGB-a


Dokumenat pripadnika tajne partijske policije CHEKA (preteca KGB)

Bas je fino onako sa svastikom...
45. pešadijska divizija Nacionalne garde Oklahome

Svastika je korištena u većini vojski- a sve do 2 svetskog rata.


Nije jednostavno isto dal to koristi jedna divizija ili PARTIJSKA POLICIJA (ko bese je imao nesto slicno ... hmm)


Нисам ни обратио пажњу.
Дакле поново износиш неистине.
Ова ознака је ознака Калмичких јединица цревене армије, по наредби команде Југоисточног фронта 8 новембра 1918 године.
Текст који пише гласи:

Citat: "По сообщению В.О. Дайнеса, в Центральном государственном архиве Советской Армии имеется приложение к приказу войскам Юго-Восточного фронта № 213 за 1918 г., где описана новая эмблема для личного состава: "Ромб 15х11 сантиметров из красного сукна. В верхнем углу пятиконечная звезда, в центре - венок, в середине которого "ЛЮНГТН" с надписью "Р.С.Ф.С.Р.". Диаметр звезды 15 мм, венка 6 см, размер "ЛЮНГТН" - 27 мм, букв - 6 мм. Знак для командного и административного состава вышит золотом и серебром и для красноармейцев трафаретный. Звезда, "ЛЮНГТН" и лента венка вышиты золотом (для красноармейцев жёлтой краской), самый венок и надпись - серебром (для красноармейцев - белой краской)." [Загадочной аббревиатурой "ЛЮНГТН" обозначена здесь раскручивающаяся свастика.
Роман Багдасаров

Дакле будистички симбол Калмика.
Дакле далеко пре Хитлера и нацизма. У будуће молим те да провераваш нешто пре него поставиш.

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13517
 • Gde živiš: Apsurdistan

Ajde da vidimo na brzinu koliko se recimo svastika javlja u svakodnevnom zivotu pre WWII. Evo jednog primera.
http://images.google.com/images?hl=en&client=f.....amp;tab=wi

Sto se tice saradnje izmedju ustasa i partizana/komunista. Ona je toliko neprirodna. Sve i da je bilo nekih dogovora jedni i drugi bi cekali da suparnik klecne kako bi ga napali. Mislim da su Jasenovac, a potom Blajburg rekli svoje. Samo da naglasim da ne stavljam u istu ravan vec zelim podsetiti na odnose koji su vladali kako za tako i posle rata.

Granice Jugoslavije su se odrzale deceniju nakon smrti Tita. Toliko o njegovom zlodelu. Sve i da je nekome nesto obecao jasno je sta je ispunio, a sta nije. Sta su napravili ljudi koji su dosli posle...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 785 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 8 sakrivenih i 730 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Aleksandra100, aljosa7, amaterSRB, Apok, babaroga, bojank, cvrle312, dogodine, Drug pukovnik, Dukelander, dule10savic, Duško, Filip Marinković, Georgius, hatman, hooraay, ibssa, ivance95, jimmy1, JOntra, Kinkou, magna86, makinekaki, Marko Marković, Markoni29, marsovac 2, MB120mm, mercedesamg, MiG-29M2, novator, nuke92, Petar J, rkekoke, ruseskij, saputnik plavetnila, Skijavoneska, Toni, Toper, trutcina, vasa.93, Vlad000, VladaKG1980, voja64, Webb, Zerajic, zillbg