Tendencije razvoja savremenih tenkova

87

Tendencije razvoja savremenih tenkova

offline
 • Pridružio: 20 Sep 2008
 • Poruke: 781

wisdomseeker

kako mislis montaza? pa u tome je i poenta,ja hocu da dokazem da tenk nema vremena ni pod kakvim uslovima da reaguje,ni da uzvrati vatru,cak i kada je okrenut u pravu stranu. e sad ovaj tvoj snimak nije isti kao i moj?

da upravo to ja i tvrdim. Dakle imamo otprili dva stava,ja zastupam da tenk ima malo sanse sa odlucnom, i bolje opremljenom pesadijom za po borbu,i to dokazujem snimcima gde se oni kako si i sam rekao privlace i na ispod 100 m i unistavaju tenkove (uzgred receno,sigorno jedan do najbolje okloljenih tenkova sveta,i po mom misljenju daleko naj obucenijom posadom).Kniks, to opovrgava,i kao dokaze iznosi slike,kojima dokazuje da tenk ima veliku prednost,i odlicnu preglednost posebno isticuci termoviziju.

prici tenku na ispod 100 metara,samo znaci jedno,da je tenk prilicno slep.Sto ja iz prakse vrlo dobro znam,tenk bez podrske pesadije je prilicno ranjiv.

Mada sve je u nacinu upotrebe tenka,mi imamo dva najtipicnija primera,gde se tenk pokazao ''lose'' i jedan gde se pokazao briljantno,i gde je jednim klasicnim tenkovskim napadom totalno razbijena izuzetno dobro postavljena odbrana,da paradoks bude veci,odbranu su pravili,i u njoj ucestvovali,isti oni,koji su se proslavili unistavajuci iste te tenkove,i gde su stekli ogromno iskustvo,mada pretrpivsi velike gubitke,ipak su imali uspeha.Kada su dosli na drugi kraj zemlje,i to sa iskustvom, i bolje naoruzani, doziveli su totalan fijasko,zamislite kada za 1 dan vi imate u prilicno brojno velikoj,protuoklopnoj jedinici gubitke od 70%, sa rezultatom od jednog ostecenog tenka (pogodak u gusenicu) i jos dva lakse ostecena,posle popravke na terenu su nastavili akciju.Ja naravno ne mogu navoditi mesta,ali mnogi ce prepoznati gde se ovo desilo. Dakle sve je u tome,da se slabosti tenka anuliraju,a prednosti sto vise iskoriste.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • kNikS 
 • Moderator u penziji
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 4616

Mare_m76 ::sebab
evo treci put postujem snimak.


http://www.youtube.com/watch?v=eYr54MxDzWQ

pogledaj 5.18 momenat. dakle obe merkave gledaju cevima u istu stranu, jedna kupola se malo i pomera,kao da pretrazuje,ili javljaci javljau da je ozracen,pa se namesta,u tom momentu iz istog pravca odakle gledaju dolece raketa i pogadja jedan. ni posle toga nema odgovora na vatru. i ovde nema nagadjanja,tacno se vidi a prvi snimak koji ide, merkavu pogadjaju dok je u pokretu, dakle svi su zivi i zdravi pre napada :-) pogledaj, stvarno me interesuje tvoj komentar.

klip traje jedva dve sekunde. Neutral snimio sam ga na hard, i premotavao frejm po frejm, i u te dve sekunde nisam uspeo da vidim nista sto dolece.. nisam uspeo da vidim ni da li je uopste raketa, da li je vodjena ili nevodjena, iz kog pravca dolece u odnosu na vidno polje posade, mogu samo da nagadjam da li su se (u zavisnosti da li je vodjena, i u zavisnosti od tipa vodjenja) oglasili detektori ozracenja, i ako jesu, zasto posada ne ispaljuje dim. ne znam koja je daljina sa koje je to sredstvo ispaljeno, koje god da je. to su sve stvari koje mogu samo da nagadjam. ono sto mogu sa sigurnoscu da konstatujem je to da se ovi tenkovi koriste staticno i da nisu kamuflirani, sto pruza protivniku mogucnost da odabere vreme i mesto napada, odnosno, u ovom konkretnom slucaju, pravac iz kog ce da napadnu.

sto se tice ovog drugog klipa, isto ne mogu da budem siguran koje su okolnosti u pitanju - ne znam zasto posada ne osmatra okolinu, ili je bar ne osmatra nisandzija, ne znam da li je to neka patrola ili neko premestanje sa polozaja na polozaj negde u pozadini posto se vide ljudi kako idu peske iza (ili je to neko govedo, nisam ni za to siguran), ne znam zasto je tenk sam, ne znam koja je raketa u pitanju, znam vreme leta i da je iskosa spreda, ne znam kako je to u odnosu na vidokrug posade. kao sto vidis, ima gomila promenljivih, na osnovu cega je veoma tesko dati pravu procenu situacije.

Mare_m76 ::
inace 10 puta u 20min koliko traje film, komadant idf oklopnih jedinica, i konstruktor merkave,kaze ''ni jedan tenk na svetu, pa ni merkava ne moze da izadje na kraj sa pesadijom,odlucnom i sa modoernim pt sredstvima,bukvalo protiv njih tenk nema sanse'' .

nisam preslusavao klip, ali komandant ima svo pravo da to ponavlja u emisiji za siroke narodne mase, imajuci u vidu da mu je operacija isla dosta kilavo.

Mare_m76 ::
trudim se da budem korektan,i mislim da jesam,problem je nastao kada su neki pomislili da ja tvrdim da je termovizija nepotrebna,sto apsolutno nije moje misljenje,vec da nije svemoguca,i da je tenk,manje vise slep.

to je vrlo relativna stvar. kada je u pitanju sirina vidnog polja u situaciji kada je posada pod oklopom, u odnosu na na coveka van tenka, ima uze vidno polje, ali ima prednost u daljini otkrivanja, jer ima uvecanje i meri temperaturne razlike. kada je u pitanju frontovska borba, ovo je adekvatno. kada su u pitanju gerilska tj. protiv-gerilska dejstva, i dejstva u urbanim sredinama i na malim razdaljinama, onda to nije optimalno, i zahteva sadejstvo sa pesadijom i drugim vozilima.

Mare_m76 ::
iste te slike sada oni stavise, i ja ih video na netu,kao slike zaplenjenog oruzja u libiji ? e sad neko je pogresno adresovao slike,mada mislim da se na jednom snimku vidi bas da gadjaju abrams?

dva klipa koja sam ja dao na kom grupa koja se zove brigade hezbolaha, gadja i pogadja abramsa nalazi se u iraku i u bagdadu, sto i pise u naslovu. u libanu (ne libija nego liban) nema abramsa.

Mare_m76 ::
slike abramsa koje si dao, su abrams sa pomenutom opremom ? kako ga najlakse prepoznas? dakle on ima mogucnost dejstva mitraljezom iz unutrasnjosti tenka ?

da, to je abrams sa tusk-om u iraku, i ima mogucnost dejstva iz unutrasnjosti tenka sa dva mitraljeza, sa zasebnim termovizijskim spravama. recimo da je najupadljiviji dodatni eksplozivni oklop na bokovima.

Mare_m76 ::
inace mozda bi bilo dobro da se postavi tema,nacin upotrebe oklopa u modernom ratu,ako tako nesto nije bilo? tema je zanimljiva,moglo bi se puno toga reci,a i dati pozitivni i negativni primeri,ja bi takodje izneo neke konkretne dogadjaje,naravno u skladu sa pravilima foruma.

to sad radimo ovde, nema potrebe da razdvajamo i da posle moram da prosejavam poruke iz jedne teme u drugu.

Dopuna: 28 Feb 2009 17:34

Mare_m76 ::wisdomseeker

kako mislis montaza? pa u tome je i poenta,ja hocu da dokazem da tenk nema vremena ni pod kakvim uslovima da reaguje,ni da uzvrati vatru,cak i kada je okrenut u pravu stranu.

pa ti ili ne obracas paznju na ono sto ja govorim ili to ne razumes. sve vreme govorim - ako je tenk okrenut u pravu stranu, znaci, ako gleda u rejon odakle se lansira raketa i iz koga se ocekuju protivnici, i ako to nije nesto sto je preblizu gde je vreme leta toliko malo da nema vremena ni za kakvu reakciju, onda ima sanse da reaguje, i tako i uce da reaguju vec 40 godina. to su priblizno uslovi gde u frontalnom sukobu napreduje jedna oklopno mehanizovana formacija.

Mare_m76 ::
da upravo to ja i tvrdim. Dakle imamo otprili dva stava,ja zastupam da tenk ima malo sanse sa odlucnom, i bolje opremljenom pesadijom za po borbu,i to dokazujem snimcima gde se oni kako si i sam rekao privlace i na ispod 100 m i unistavaju tenkove (uzgred receno,sigorno jedan do najbolje okloljenih tenkova sveta,i po mom misljenju daleko naj obucenijom posadom).

ako je tenk u sadejstvu sa sopstvenom dobro opremljenom i obucenom pesadijom, onda ta pesadije nece dozvoiliti da se protivnici privlace na 20m od tenka.

Mare_m76 ::
Kniks, to opovrgava,i kao dokaze iznosi slike,kojima dokazuje da tenk ima veliku prednost,i odlicnu preglednost posebno isticuci termoviziju.

upravo sam u prethodnoj poruci dao precizno objasnjenje pod kojim uslovima tenk ima prednost.

Mare_m76 ::
prici tenku na ispod 100 metara,samo znaci jedno,da je tenk prilicno slep.Sto ja iz prakse vrlo dobro znam,tenk bez podrske pesadije je prilicno ranjiv.

tacno, to sam upravo gore rekao.offline
 • Pridružio: 20 Sep 2008
 • Poruke: 781

kniks
malo si ublazio stavove koje si imao u pocetku,a i ja sam malo nadogradio svoje znanje,a za to ova rasprava i sluzi, istina je otprilike uvek negde izmedju. Tako da se sad bolje razumemo.

ali eto,ja sam dao primer (ne znam dokle se moze ici u opisu dogadjaja iz proteklih ratova,a da se ne povredi pravilo foruma) ali ima vrlo zanimljiv primer,gde je pesadija,posebno obucena i sa velikim iskustvom,i dobro naoruzana po sredstvima,bila unistena u klasicnom tenkovskom napadu. Mada mnogi otprilike i znaju gde se to desilo.

offline
 • kNikS 
 • Moderator u penziji
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 4616

Mare_m76 ::kniks
malo si ublazio stavove koje si imao u pocetku,a i ja sam malo nadogradio svoje znanje,a za to ova rasprava i sluzi, istina je otprilike uvek negde izmedju. Tako da se sad bolje razumemo.

moj stav koji sam imao na pocetku diskusije je taj da abrams u odnosu na t-90 ima prednost u daljini i verovatnoci otkrivanja - tj. u situacionoj svesnosti uopste, sto mu daje vise mogucnosti da reaguje na razlicite pretnje, i jednu takvu specificnu situaciju sam sve vreme i opisivao, nisam tvrdio da je to nesto univerzalno i da daje rezultate u 100% slucajeva.

Mare_m76 ::

ali eto,ja sam dao primer (ne znam dokle se moze ici u opisu dogadjaja iz proteklih ratova,a da se ne povredi pravilo foruma) ali ima vrlo zanimljiv primer,gde je pesadija,posebno obucena i sa velikim iskustvom,i dobro naoruzana po sredstvima,bila unistena u klasicnom tenkovskom napadu. Mada mnogi otprilike i znaju gde se to desilo.

kaze se da je rat timski sport, nemoguce je oslanjati se samo na pesadiju sa po sredstvima, ili samo na tenkove, ili samo na avijaciju. kada jedna od strana to izgubi iz vida, onda se dogadjaju nemili dogadjaji, sto je i za ocekivati.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12487

Sto se tice tenkovskih granata dovoljno je pogledati ovu adresu pa ce vam biti jasno zasto ja kazem da internet procene mozemo da okacimo o klin
http://www.tank-net.org/forums/lofiversion/index.php/t8450-50.html

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 8222

I ja sam zagledao sad frejm po frejm. Oba klipa su sumnjiva i slabog su kvaliteta.

Pre će biti da je neki IED.

Uopšte se ne vidi da nešto leti ka tenku, nema ni "rakete", nema ni nikakvog traga od motora rakete.

@ Mare_m76

Nekako mi i zvuk nije najbolje usklađen sa video zapisom, ne računajući muziku. Razlikuju se pokreti kupole na ova dva snimka kao i vreme same eksplozije u odnosu na položaj kupole.

Na prvom snimku Failure of Israels Merkava Tank 3/4 na 5:18 se vidi višestepena sferna vatrena eksplozija, dok se na snimku War Israel V.S Hezbollah na 1:37 vidi da tako kažem jednostruka eksplozija sa malo vatre gde sve ide u vis.

Da ponovim i da se zvuk razlikuje, ne uzimam muziku u obzir. Zato sam i rekao da je montaža.

U suštini oba klipa i jesu montaža iz više snimaka. Ali ovi delovi su dosta sumnjivi.

offline
 • kNikS 
 • Moderator u penziji
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 4616

mean_machine ::
@kniks

Ko ce koga pre viditi nije bas lako zakljuciti. NII STALI je na svom sajtu dao slike kako T-72 izgleda na Agava-i.

ako je ovo ono sto se vidi agavom na 1200m, onda je to prilicno lako zakljuciti. Neutral nije ni cudo sto su presli na catherine-fc.

mean_machine ::
Sa druge strane ja jos nisam video termovizijsku sliku Abramsa I onda mi pada napamet pitanje: zasto nema tih slika?

ima slika:ja imam i klip, ali mojne da opet konvertujem i pravim screenshotove. a kad smo vec kod toga.. poredjenja radi, evo i jedne spanskog leo 2, kroz njegovu termoviziju.. nije bas da se abrams vidi iz svemira.(ovu sliku sam snimio na hard sa tanknet-a odavno, ne znam ko je autor i ko je postovao)

Dopuna: 28 Feb 2009 18:41

Wisdomseeker ::I ja sam zagledao sad frejm po frejm. Oba klipa su sumnjiva i slabog su kvaliteta.

Pre će biti da je neki IED.

Uopšte se ne vidi da nešto leti ka tenku, nema ni "rakete", nema ni nikakvog traga od motora rakete.

ne bih rekao da je ied, jer se eksplozija formira na tenku. nesto ga je u pravom smislu reci pogodilo, ali sta je i odakle, to ne mogu da vidim iz prilozenog.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12487

kNikS ::mean_machine ::
@kniks

Ko ce koga pre viditi nije bas lako zakljuciti. NII STALI je na svom sajtu dao slike kako T-72 izgleda na Agava-i.

ako je ovo ono sto se vidi agavom na 1200m, onda je to prilicno lako zakljuciti. Neutral nije ni cudo sto su presli na catherine-fc.

mean_machine ::
Sa druge strane ja jos nisam video termovizijsku sliku Abramsa I onda mi pada napamet pitanje: zasto nema tih slika?

ima slika:ja imam i klip, ali mojne da opet konvertujem i pravim screenshotove. a kad smo vec kod toga.. poredjenja radi, evo i jedne spanskog leo 2, kroz njegovu termoviziju.. nije bas da se abrams vidi iz svemira.(ovu sliku sam snimio na hard sa tanknet-a odavno, ne znam ko je autor i ko je postovao)


Ma Agava je govance. Slika je samo primer efikasnosti kamuflazne mreze.

offline
 • kNikS 
 • Moderator u penziji
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 4616

kud se denula tvoja poruka koju sam malopre citirao

offline
 • Pridružio: 20 Sep 2008
 • Poruke: 781

kaze se da je rat timski sport, nemoguce je oslanjati se samo na pesadiju sa po sredstvima, ili samo na tenkove, ili samo na avijaciju. kada jedna od strana to izgubi iz vida, onda se dogadjaju nemili dogadjaji, sto je i za ocekivati.[/quote]
ista ta pesadija je imala prilicno velikog uspeha u recimo sremu(bukvalno ista,isti ljudi od kojih je forimarana jedinica) izmedju ostalog istog dana su izgubili i sva tri tenka t-55 sa kojima su raspolagali.dajem samo primer gde je tenk pocistio pesadiju.

nisam mislio na te stavove,evo procitaj sta si pisao pre. a ko ce koga videti prvi? tj ko ima prednost prvog hica ? ti zaboravljas da abramsov motor ima ogromno ic zracenje,a to mu ne ide u prilog.

Dopuna: 28 Feb 2009 19:14

wisdomseeker

da,a rece kniks, a i ja to vidim, ne moze biti ied, eksplozija se formira od gore,a i tenkovi stoje. inace po podacima idf , samo 2 merkave su unistene,ostecene ,ili kako to vec nazvati,od ied, ostalo su po sredstva. a vidi se da je slika loseg kvaliteta,mozda cak i telefon,tako da me ne cudi sto nema rakete,prosto je promasila frejm,a ide prilicno veliko brzinom.


zamisli kniks kako bi na toj slici sjajio abramsov motor :-)

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 584 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 578 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, caesar, Dorcolac, nenad81, zlaya011