Osvajanje svemira

130

Osvajanje svemira

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3898

mislio sam početi priču od usporedbe matana vodika i kerozina ali ste me sad potegli za okidać sa tim elektro autićima , a znam nešto o tome jer dvojica mojih bliskh suradnika sa bespilotnih letjelica sad rade u firmi Rimac, a to je sličan šupljikator kao i Musk .

Pođimo od toga da je u baterijama pohranjeno 100 kWh energije , to je cca 10 litara lože odnosno dizela .

U idealnom slučaju izgaranja i pretvorbe kemijske energije u električnu stvari izgledaju ovako 33 posto se dobije na osovini motora ( turbine ) 33 posto ode u auspuh ( dimnjak ) i 33 posto ode u kiler ( u grijanje rijeka ili vodotornjeva )

U praksi se teško dobije 33 % na osovini motora ili turbine , a kad se dobije 25 % onda su svi sretni jako ponosni .

Znaći onih gornjih 10 litara množimo sa 4 i dobijemo 100 KWH je ekvivalentno 40 litara lože i to tamo u termoelektrani .

Onda počinju gubici na ventilaciju generatora pa u lagerima pa pobuda generatora , pa onda imamo trafo stanicu koja diže napon na 100 ili 400 kilovolta pa dalekovod pa na onom drugom kraju trafostanicu koja to skida sa 100 ili 400 na 10 KV pa onda neka lokalna trafostanica koja to skida na 400 V .

I onda imamo situaciju kod Macole , poznato odmorište na pol puta od Zagreba do Splita , parkirate elektro autić uštekate se u punjać , piš partija , kavica , malo protegnete noge i to je to pol sata , dotle se vaš ljubimac puni se energijom .

Uzmimo da smo do Macole potrošili pola resursa 50 KWh i da to želimo nadoknaditi u pol sata znači da nam treba priključak od 100 kW realne snage na utikaču od auta.

Kad pomnožimo sve one stupnjeve djelovanja od elektrane do Macole ispada da elektrana gura 150 kW , da bi mi punili baterije sa 100 kW , ali gledaj sad čuda pretvorba energije elektrona u kemiju nejde sa 100 % nego treba učožiti 110 da bi dobio 100 .

I sad krene vožnja , ali se sad na pretvorbi kemije u elektrone opet gubi 10 posto pa 5% u tranzistorima invertera pa onda imamo gubitke ventilacije motora oa trenja u motoru , i tu bih stao jer su ostali gubici u getribi ako je ima i otpor guma i karoserije isti.

U vrlo optimističnim studijama ispada da za 100 KWh na kotaćima treba 80 litara lože tamo u centrali , znači da je odnos 100 prema 800 ili 12,5 % .

Da ponovimo gradivo od ulazne kolićine lože mi nakon svih tih transformacija energije dobijemo 12,5 % prije kotača .

Nemojte me sada pobijati i dokazivati da sam se zajebao i da nije 12, 5 nego je 13,7 % stupanj djelovanja.

Da sad ne nabrajam dalje koliko je auto na baterije teži od one kante na ložu i koliko je veče trenje guma itd ..

Ali naravno da super zvući on ima baterije i elektromotore sa inverterima koji onda pogone pumpe goriva i kisika i naravno da vuče te baterije do marsa i natrag i dopunjava ih stalno , suludo .Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3816

Sad bi jedan moj poznanik opleo, pojma nemam zašto, njemu ni u džep ni iz džepa, kako je dotični sa tatinim parama, igrom slučaja nešto se tu okolo šuškalo, pa nekako poznajemo ili mislimo da poznajemo porjeklo novaca... Smile Prva lova je uvijek bitna za start...buster fazu Mr. Green

Prekidam i idemo na brojčeke koji nisu € $ £

@Stug...davaj Smileoffline
 • Pridružio: 14 Mar 2017
 • Poruke: 565

Električni automobili počinju da imaju smisla ako ih pogoni nuklearna energija (u nuklearnim elektranama). Ovako je to i dalje bezveze, prodavanje "feel gooda" zapadnoj srednjoj višoj klasi.

offline
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 459

Ima na YT snimak, analiza da li je cistije ili prljavije od SUS (i pored termo energije, cistije).
Tesla Motors (Elon Musk) je popularizovala elektromobile, ulozili su u to vise truda od drugih (pogledajte kakvu infrastrukturu za punjenje imaju u Evropi i Americi). I napravili su koliko toliko upotrebljiv elektroauto.
Ipak Musk je znao prodavati maglu kada su njegova obecanja kasnila.

offline
 • Pridružio: 02 Jan 2012
 • Poruke: 294

stug ::Pošto space X rakete netrebaju lansirnu rampu, simultani start (ili nešto blizu tome) je izvodiv sa nekog betona. Ono što su zadnji testovi pokazali je da im treba nasip da zaštiti okoliš a i postrojenja u blizini od plamena. Pri prvom ili drugom testu su izazvali pošten požar u okolici.

Ako misliš na onaj bojler sa tri noge od milošte nazvan Starhopper moram da te razočaram. To nije raketa nego demonstrator.
Falcon 9 sa druge strane ima klasičnu lansirnu rampu a neku varijantu iste ima i BFR.
Kao što se može videti na videu ispod a i na PDF-u koji sam okačio ranije BFR nema noge i ne može da stoji na ravnoj površini nego mora da se lansira sa rampe makar i ovakve "čučavac" varijante kao na 0:28 na videu ispod.
https://www.youtube.com/watch?v=0qo78R_yYFA

Druga stvar koja mi je potpuna misterija je kako planiraju da spuste BFR tako precizno kao na videu gore na 1:52. Falcon 9 je demonstrirao precizna sletanja ali ni blizu onoga što je potrebno za BFR na ovom videu.
Greška od 20-30cm i neki od Raptora će biti zgužvan...
Takodje pitanje je kako planiraju da fiksiraju BFR dok je prazan i ako duva malo jači vetar.
Ima da se sobali kao balvan što reče Drug pukovnik.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11973

Мислим да ће Ракеташ и Друг пуковник ценити информацију да је Маск на медијима рекламирао свој нови пројекат летећег аута.
Погоњеног компримованим ваздухом.

Знам да они воле да рачунају и прорачунавају, те да би могли да прорачунају колико секунди би то чудо могло да лети, али ово се из авиона види да је идиотлук.

Његов револуционарни пројекат за брже и јевтиније тунеле...
Уместо обичног тунела, мисли да прави тунел пречника мање од два метра, аутима би пре уласка стављали бочне точкиће да се не би гребали о зид. И ту би наводно обична кола ишла 300 на сат...
Степен сигурности непостојећи.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3898

Imam u arhivi puno znanstvenih i inih radova uvaženog profesora Mulera sa fakulteta u Zagrebu . On je nekad davno dok je glavni grad svih hrvata bio Beć, kao Praški student došao raditi u tvornicu torpeda u Rijeku i tamo ostao sve do perioda ( 1936 god )kad je ta tvornica prodala licence i njegove patente za torpeda švabama i japancima . Nakon toga je došao u Zagreb i ostvaro jednu izuzetnu plodnu profesorsku karijeru.

nije tema torpedni motor odnosno turbina na zrak ali zanimljivo dosta sovjetskih protuavinskih raketa je imalo pogon turbine na komprimirani zrak , a isti je korišten i za pogon mrdalica na raketama.

Da skratim komprimirani zrak je i uz predgrijavanje bar dva put lošiji od litijevih baterija i elektromotora za pogon vozila.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11973

raketaš ::
Da skratim komprimirani zrak je i uz predgrijavanje bar dva put lošiji od litijevih baterija i elektromotora za pogon vozila.

Ниси добро прочитао.
Не обичан него летећи ауто.
Погоњен "хладним" ракетним мотором.

offline
 • Pridružio: 02 Jan 2012
 • Poruke: 294

Drug pukovnik ::
Za buster kažu da je potiska 52700 kN i da bi takav buster digao tu težinu broda to mora biti buster koji radi, za svoju veličinu, jako kratko, samo 150 sekundi sa impulsom 3750s. To je 2100 tona goriva koje realno stane u buster dužine 58 metara. Suhu masu Bustera sam uzeo samo 50 tona, tako da je buster ukupno 2150 tona.


Pukovniče, morate da pratite stalno šta se dešava.
Mask menja specifikacije za BFR kao čarape Very Happy
Poslednja verzija je za BFR od 63 metra sa prečnikom od 9m i 35 Raptor motora.
Obzirom da je to ukupna dužina rakete treba skinuti bar 2m za motore sa donje strane i metar sa gornje strane za sistem za odvajanje i svašta još nešto.
Ako bi skinuli 5 cm u poluprečniku za izolaciju rezervoara i još jedan metar zbog zaobljenja rezervoara dobili bi zapreminu od oko 3669m3.
E sad ako bi uzeli odnos mase O2 i CH4 od 3.583 : 1 kao u PDF ispod strana 14 (Starship)
https://www.spacex.com/sites/spacex/files/making_life_multiplanetary-2017.pdf
I gustine goriva od 1.114 t/m3 za O2 i 0.5 t/m3 za CH4 dobijamo odnos zapremina od 1,61 u korist kiseonika.
Uzimajući ovo u obzir dobijamo 702t CH4 i 2518 t O2.
To daje ukupnu masu rakete od 4655t sa masom gornjeg stepena (Starship) od 1335 t i masom praznog bustera od 100 t što je naučna fantastika ali neka pošto mislim da su mi i prethodne pretpostavke isto naučna fantastika Smile.
Motori prvog stepena imaju potisak od 69000kN ukupno što daje fin odnos potiska i mase čak i malo jači od F9.
Što se motora tiče navodi se specifični impuls od 330s pri zemlji što je dosta više od 309s koliko daje RD-170 ali obzirom da je to metanski motor zatvorenog ciklusa nije nemoguće.
Na maksimalnom potisku 35 motora bi trošilo oko 21.3 t/sec tako da bi ukupna količina goriva bila potrošena za 151 sec.

Valjda nisam napravio neku veću grešku pa možete ovo da ubacite u vaš rocket science program pa da vidimo šta se dešava Smile

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3898

Napisano: 24 Sep 2019 20:56

ha ha možda može da leti i na hladni gemiš ili pivu .

Prof Muler je ponudio puno varijanti i to detaljno obrazložio sa numeričkim primjerima .

U osnovnoj varijanti pogona komprimirani zrak sa 300 bara reducira na 16 bara, zraki se zbog te ekspanzije ohladi ispod -100 C , i smanji volumen za 50 posto , što je loše, jer se smanjuje domet torpeda .

U jednoj naprednijoj varijanti je taj zrak zagrijavao sa morskom vodom koja ima temperaturu 12 C i sa tako "zagrijanim" zrakom postizao je veče domete .

Bila je neka firma u Zadru koja je htjela proizvoditi automobile na komprimirani zrak po nekoj francuskoj licenci... lakrdija.

Dopuna: 24 Sep 2019 21:09

@ futurama svaka ti dala ..nisi ništa omašio sve je to tu negdje , ja baratam sa podatkom da u kubik stane 423 kile metana na minus 162 C, pol tone stane ako ga još malo podhlade skoro do granice ledišta .

Ovaj podatak o odnosu kisika i goriva je čista teorija ,i to je loše, to je ako se ide na stehiometriju i na visoke temperature izgaranja , u praksi se postižu bolji parametri kod nepotpunog izgaranja metana , tako da sav vodik pobere kisik za sebe , a ugljik nema dovoljno kisika da bi stvorio dioksid več se reakcija odvija do monoksida , Što je manja molekula to se postižu veče brzine strujanja , vodena para ima molekularnu masu 18 što je jako dobro a ugljčni monoksid ima masu od 28 što je prihvatljivo s obzirom da ugljični dioksid ima masu 44.

Več iz tog podatka vidim da ekipa sa raptora još kaki u pelene , nekakav prihvatljiv odnos je 2,77.

Ja sam to zamislio kao usporedbu dva rezervoara goriva kugle promjera 10 m u jednom je metan , a u drugom kerozin , u prvoj iteraciji nemamo nikakvu izolaciju na rezervoarima , a u drugoj stavimo neku pur pjenu na onaj metanski . Onda izračunamo koliko kisika treba za metan i koliko kisika treba za kerozin i napravimo ta dva rezervoara .

Tako dobijemo masu dvije hipotetske rakete , na jednu nakaćimo motore kuznjecova NK 33-1 , a na drugu metansku motore koji još ne postoje ali znamo neke prve parametre i pustimo da to radi sa 1000 tona korisnog tereta .

Već nakon jedne grube usporedbe budemo vidjeli zašto ruski medo spava zimski san , ima povoljniji odnos mase i motor sa Isp od 305 sa kerozinom na zemlji.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1157 korisnika na forumu :: 96 registrovanih, 15 sakrivenih i 1046 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 5.56, _commandos_, A.R.Chafee.Jr., alkatraz080, amaterSRB, antosky, Apotekar, Arhiv, armor, awathorn, babaroga, bankulen, bato, Belac91, bigfoot, blue, bojank, BRATORIII, brundo65, Buzdovan, CIBORG, Cufo, dankisha, darcaud, DeerHunter, DENIRO, deri3891, djordje92sm, doktor1964, draggan, dragonserbia, DucicM, Duh sa sekirom, dukikan, dule10savic, Dzokilla, Filip Marinković, Fog of War, FOX, gagidjuric, Gama, Georgius, GJ Flanker, helen1, hooraay, ikan, ILGromovnik, kalens021, kaptain, Kinkou, kovac9mm, kovinacc, Krusarac, kybonacci, Lamelac, Leonardo, leptirleptir, lima, maiden6657, Maksim 3, Marko Marković, marsovac 2, MB120mm, MegaVLAdaR, metemma, MiG-29M2, Mihajlo, miodrag, MiroslavD, mnn2, mrvica78, nebojsag, nenad812, Novi, nuke92, pavle_pzs, pedja63, proka89, rikirubio, royst33, Sale.S, slonic_tonic, Snorks, Srki94, vddutina, virked, vlad the impaler, Vlad000, vladas87, vsn111, wizzardone, zexoni, zogi036, zooix, |_MeD_|, 2001