Odnos istoričara prema istoriji

9

Odnos istoričara prema istoriji

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4000
 • Gde živiš: Niš, Srbija

Recimo "Anali Filološkog fakulteta".

Ja sam već skoknuo Smile.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 1660

Citat:Jovan Rajić je u osnovi obnovio srpsku istoriografiju, ne Panta Srećković

Nekako sam Rajića doživeo kao preteču i sponu između starijih isotričara i ovih modernih. Panta je zbog svog radnog mesta više (meni bar, ne mora da bude ispravno) očinska figura. Pritom ne mislim na metodološkog oca, više populizatora.

Citat:Moje mišljenje je da su pangerički odnos Pante Srećkovića prema srpskoj istoriji i njeno glorifikovanje samo naneli štetu celokupnom srpskom društvu. U njegovoj ličnosti pa i u njegovom nučnom radu patriotizam je pretpostavljen objektivizmu i ubedljivo je odneo pobedu. Ta osobina ljubavi prema svom narodu koja se kod Pante Srećkovića graniči sa nacionalizmom, nikako ne može da bude vrednosno određenje istoričara.

Možda bih delio mišljenje, kada bih ga odvojio od njegove epohe. No ovako on je samo jedan od mnogih romatičara XIX veka. Njegovi duhovni epigoni kasnog XX i ranog XXI veka su problem.offline
 • istoričar
 • Pridružio: 27 Dec 2011
 • Poruke: 688

A.R.Chafee.Jr. ::

Nekako sam Rajića doživeo kao preteču i sponu između starijih isotričara i ovih modernih. Panta je zbog svog radnog mesta više (meni bar, ne mora da bude ispravno) očinska figura. Pritom ne mislim na metodološkog oca, više populizatora.

Sada sam bolje razumela šta si hteo da kažeš i slažem se sa tobom.

A.R.Chafee.Jr. ::Citat:Moje mišljenje je da su pangerički odnos Pante Srećkovića prema srpskoj istoriji i njeno glorifikovanje samo naneli štetu celokupnom srpskom društvu. U njegovoj ličnosti pa i u njegovom nučnom radu patriotizam je pretpostavljen objektivizmu i ubedljivo je odneo pobedu. Ta osobina ljubavi prema svom narodu koja se kod Pante Srećkovića graniči sa nacionalizmom, nikako ne može da bude vrednosno određenje istoričara.

Možda bih delio mišljenje, kada bih ga odvojio od njegove epohe. No ovako on je samo jedan od mnogih romatičara XIX veka. Njegovi duhovni epigoni kasnog XX i ranog XXI veka su problem.

I Ruvarac je bio deo te epohe, a razmišljao je potpuno drugačije.
U suštini, svi velikani prošlosti, svi oni koji su vukli ljudsku civilizaciju napred, bili su ljudi svog vremena, ali su ga i daleko prevazilazili (najčešće misaono) i izlazili van okvira svoje epohe. Ne mislim da je Ruvarac kalibar Sokrata, Mikelanđela, Galileja,... ali je svakako unapredio i razvio jedan segment naučne misli. U tom smislu i ovde mogu da se složim sa tobom da je Srećković bio čovek (samo) svoje epohe, a da u suštini veći problem predstavljaju nastavljači njegovog razmišljanja o potrebi izdizanja nacionalnog iznad kritičkog i naučnog.

Sirius ::...
Hvala.
Pozdrav i tebi. Volela bih da čujem tvoje razmišljanje o ovoj temi.

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 1660

Ali i Ruvarca, kada stavimo u njegovu epohu dobijemo još jednog predstavnika epohe. Kritičara. Evropska nauka izlazi iz epohe legende i ulazi u epohu nauke. Kao što Panta ima svoje pandane, ima ih i Ilarion. Isto važi i za mane.

Dok čekamo nešto o Panti.Ponoviću, da li je prihvatljivo stvoriti novi rad i novi pogled na neki istorijski proces,bez citranja starijih radova?

offline
 • istoričar
 • Pridružio: 27 Dec 2011
 • Poruke: 688

A.R.Chafee.Jr. ::Ali i Ruvarca, kada stavimo u njegovu epohu dobijemo još jednog predstavnika epohe. Kritičara. Evropska nauka izlazi iz epohe legende i ulazi u epohu nauke. Kao što Panta ima svoje pandane, ima ih i Ilarion. Isto važi i za mane.

Sada se već ne razumemo. Nisam govorila o vremenskom pripadanju u bukvalnom značenju nego o metaforičkom izlasku iz okvira i ograničenja svoje epohe. Ali dobro, ne moramo se u svemu razumeti.
A.R.Chafee.Jr. ::Dok čekamo nešto o Panti.Ponoviću, da li je prihvatljivo stvoriti novi rad i novi pogled na neki istorijski proces,bez citranja starijih radova?
Moraćeš mi pojasniti ovo pitanje jer si napravio grešku u kucanju pa si ili izostavio slovo i ili si dodao slovo r pa sada nisam sigurna da li si mislio na čitanje ili citiranje.
Pretpostavljam da si mislio na citiranje. Onda bi opet trebao da pojasniš na koje si radove mislio: doktorske radove, studije, monografije, udžbenike, istoriografske radove slobodne forme, članke... naučni aparat je jedinstven u svakom slučaju ali je njegova forma svakako drugačija u zavisnosti od vrste istoriografskih radova.

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 1660

Zaprao je moje pianje drugačijeg smisla, loše sam pitao.

Nijeni bitno, ne obazirte se na isto. Ne mogu da sročim, a da se ne olušim na Gaminu molbu.


Šta sam hteo da kažemza Ilariona. I on i Panta i njihov sukob su produkti svog doba. To se dešava u Evropi, nastaje novi naučni svet, a stari nestaje. Nemci u to doba vide sebe kao potomke Trojanaca, a imaju i Rankea. Samo to.

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 3792
 • Gde živiš: Novi Beograd

Neću da ulazim u dalju polemiku. Samo da pitam Gamu da li je čuo za knjižice Pante Srećkovića "Gugli beg" i "Sinan paša". Drugo, ko je preveo, recimo, osmanska dokumenta iz crkve u Belom polju koja su i dan danas osnov za istoriju tog kraja za period osmanske vlasti (dokumenta stradala tokom Drugog svetskog rata). Moja pokojna baba. Treće non stop citirate Pantine radove objavljivane po raznim časopisima namenjene širokim narodnim masama bez naučne vrednosti. I naročito ne obraćate pažnju na datume kada su objavljivani Uu ratu prvo strada istina). Kad je reč o Panti treba računati radove u ozbiljnim časopisima. Ako pričamo o političkom delovanju ja lično bih Dubravku zbog njenih političkih stavova odavno najurio sa fakulteta. Kad je već reč o njoj na naučnom skupu u Turskoj (pre sedam osam godina) povodom Balkanskog rata svi turski zvaničnici su na pola njenog izlaganja napustili salu a turski ministar odbrane, koji je bio i pokrovitelj skupa, je pred svima izjavio da on ne želi da bude na istom skupu sa osobom koja toliko loše govori o svoj zemlji. I svi su izašli (ministar odbrane, gradonačelnik Jedrena itd). Ovo znam jer se turski vojni ataše raspitivao kod moje žene da li je moguće da osoba sa takvim stavom prema sopstvenoj naciji (po mišljenju Turaka veleizdajničkim) može da predaje na državnom univerzitetu. Pošto je kod Turaka vrlo veliki greh raditi za NVO organizacije Turčin je Oliveri dao dokumentaciju koju su oni na brzinu prikupili o Dubravki oko toga ko je sve sa zapada podržava. Bio je šokiran kad mu je Olivera rekla da u Srbiji nije nikakva tajna da iste strutkture koje stoje iza žena u crnom, Nataše Kandić, Sonje Liht stoje i iza "drugo Srbijanaca" u srpskoj istoriografiji. Dakle politika i istorija ne mogu da se dele. U ostalom, kao što sam naveo ako Mira ostane na fakultetu glavni razlog će biti što je protiv nje Dubravka - ogromna većina onih koje sam pitao zašto su potpisali podršku Miru su to pravdali upravo time što ne žele da im "drugo Srbijanka" izbacuje "patriotu" sa fakulteta. To što za Ljušića ili Mišića teško može da se kaže "drugo Srbijanci" nema veze.
Drugo pitanje za Gamu i Eutropiju:
Kako je moguće da neko ko završi Duhovnu akademiju smer za stanovnike iz Turske, sa čime ne bi mogao da predaje ni u Gimnaziji postane sa 26 godine profesor istorije na velikoj školi. I to mrtvi ladni napišu dojaeni "kritičke istorije" Radovan Samardžić i Sima Ćirković i ostanu živi.

offline
 • Robert von Miller
 • povjesničar
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 1864
 • Gde živiš: Rijeka

Mr. Green GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid

sa jednog foruma, o studiju povijesti


sa drugog foruma o igri i mongolima i rimu GUZ - Glavom U Zid


GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid

offline
 • istoričar
 • Pridružio: 27 Dec 2011
 • Poruke: 688

Napisano: 19 Apr 2019 18:41

ltcolonel ::
Drugo pitanje za Gamu i Eutropiju:
Kako je moguće da neko ko završi Duhovnu akademiju smer za stanovnike iz Turske, sa čime ne bi mogao da predaje ni u Gimnaziji postane sa 26 godine profesor istorije na velikoj školi. I to mrtvi ladni napišu dojaeni "kritičke istorije" Radovan Samardžić i Sima Ćirković i ostanu živi.

Itcolonel, zašto mi postavljaš ovo pitanje? Ni u jednom momentu nisam rekla da Panta Srećković nije obrazovan. Samo sam napisala da nisam upoznata sa podatkom da je završio orijentalistiku. Molim te da još jednom to pročitaš:Eutropije ::Nisam znala da je Srećković završio orijentalistiku, ali znam za tvrdnju da je na Kijevskom univerzitetu bio na grupi istorije i filologije.
Šta te je u ovoj rečenici navelo da me prozoveš? Namam običaj da se pravim pametna i ako neki podatak nemam, ja to i kažem. Znači, podvlačim, ja ne znam da je Panta Srećković završio orijentalistiku. Nemam taj podatak. To ne znači da tvrdim suprotno.

-----

Što se tiče tvoje priče o Dubravki - molim te, nemoj.
Nisam njen preterani fan, poštujem je kao koleginicu i to je sve, ali - nemoj.
Jer ako se ja razlajem o onome šta se dešava...

Dopuna: 19 Apr 2019 19:02

ltcolonel :: Treće non stop citirate Pantine radove objavljivane po raznim časopisima namenjene širokim narodnim masama bez naučne vrednosti. I naročito ne obraćate pažnju na datume kada su objavljivani Uu ratu prvo strada istina). Kad je reč o Panti treba računati radove u ozbiljnim časopisima.
Ovo sam tek sada uočila. Na stranu što to nije tačno, jer se znatan deo podataka o kojima sam govorila kao o njegoim netačnim tvrdnjama nalazi baš u njegovom kapitalnom delu "Istorija srpskog naroda".
Međutim, ponovo ti skrećem pažnju da to uopšte nije bitno i da to nije moja osnovna zamerka. Svi grešimo, zašto bi to pravo odricali Panti Srećkoviću. Stvar je u nečemu drugom što i ti pominješ, ali i dalje ne vidiš u tome problem. Kažeš da obratim pažnju na datume misleći da treba da opravdam njegov rad nacionalnim zanosom.
Ma neću to da uradim.
Istoričar ima odgovornost za svoju javno izgovorenu reč. Panti kao čoveku kapu skidam za njegov patriotizam, ali on sebe predstavlja kao istoričara, a ponaša se kao propagandista. Mogla bih da otvorim pitanje šta je taj nacionalni zanos i vaspitavanje naroda mitomanijom doneo, a ta tema se ne bi tako brzo završila...

I nemoj neko da mi kaže da je to odlika njegove epohe. Wink

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22324
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Citat:Eutropije
Sirius
Hvala.
Pozdrav i tebi. Volela bih da čujem tvoje razmišljanje o ovoj temi.


Обећао сам да образложим (колико-толико) одакле ми смелост да се огласим на овој теми, па ћу ''у пакету'' навести и своје мишљење о њој.
Мој свет је свет сценских и културно-уметничких делатности. И те како има везе са историјом , посебно што и сам има своју, више него богату историју. Написаћу овде, с пуном одговорношћу, нешто што се данас, у ''јевропски'' накренутој Србији сматра подразумеваним грехом: одрастао сам и школовао се у држави која је правила (од оних који су то хтели да прихвате као шансу) праве ренесансне људе! Истина жива! Гимназијалци (и не само они) из шездесетих и седамдесетих година су имали изванредну стартну прилику на било ком факултету.Још ако би човек био лично радознао, нигде краја његовом образовању.
Тако сам ја стварао и градио своју стручну биографију и радну каријеру, окружен богатом библиотеком свог оца (борбеног , а потом школованог официра), својих сестара и својом. Чак је и мајка, домаћица, куповала књиге за своју душу.
Захваљујући томе, историја ми је постала један од хобија. Као лаик и хобиста, имао сам у старту (на разним скуповима на којима сам се све више и више појављивао) велику предност: нисам смео да лупам и да се бавим ''хипотенузама'' (што рекоше милицајци)! Ја сам, као самоук, морао све , али баш све, да испоштујем када је реч о методологији и правилима историјске науке, иначе бих сместа дисквалификовао самог себе. Доживео сам да будем на таквим местима на којима су ми професионални историчари завидели. Никад нисам заборављао ко сам и у какво окружење улазим.
И раније сам организовао разне научне скупове (као нека врста логистичке добре виле, препуштајући правим историчарима могућност да покажу своја знања); пре пет година сам организовао велики научни скуп (требало је то да буде) у установи чији сам био директор, у жељи да обележимо на научни начин ''Велики прасак'', односно век од Великог рата. Поделили смо посао на секције, историчари су се дохватили свог посла (радови, пријаве, координација, секције, итд, итд), а мој посао је било да обезбедим логистику - сале, конфор, освежење, домаћинство, смештај, итд, итд...И, наравно, да издам зборник о трошку наше установе (којој то није посао, иначе). За то о чему пишем сада постоје сведоци на овом форуму (чак и на овој дискусији, па ако буду хтели сами ће посведочити ове моје речи), због којих сам (између осталог) и желео да на овај начин допринесем историјској науци. Наравно, и лични мотив - обојица мојих дедова су били ''Солунци''.
Шта се догодило?
Од амбициозног (најпре дводневног, а затим једнодневног) скупа , догодило се следеће: окрњене секције радиле су до ручка. И то је то. Онда смо отишли на ручак у једну ВИП салу у граду, ручали, дружили се и разишли, уз утеху да ће зборник покрити то што нисмо успели да одрадимо све оно што је првобитно замишљено.
Тада сам видео и тамну страну, полеђину такорећи, симпозијума, рутинерство па и површност, да не кажем аљкавост, само да би се уписали референтни поени. Не тврдим да није било људи који су дошли са часним научним намерама, али се све то збрзало и претворило у рутину .
О томе какве и колике сам се ватре нагутао због тог зборника, не бих овде, ако не мора.


Зашто подржавам ове теме?
Ја сам један од диносауруса овога форума. Ето, преживели смо разне ударе. На општем делу смо некада имали и академике у дискусијама па су их интернет-''свезналице'' разјуриле...А ми смо од првог дана знали да , ако хоћемо светски признати форум, да морамо створити амбијент да овде пишу стварно стручни и паметни. И наравно, они који сујету искључе пре него што укључе компјутер и улогују се. Ето, то смо и урадили. Док остали форуми таворе или су нестали, наш се шири и обогаћује.
Хауг.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 670 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 7 sakrivenih i 623 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 19:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Bahuss, bcivric, bieffe, Bloody, bojank, BSD, chester_perry, cikadeda, croato, Djokkinen, doktor1964, Drug pukovnik, Filodendron, FOX, Gama, i.gvozdenovic, ILGromovnik, Kubovac, Levi, Libertas, Lieutenant, Marko Marković, Maschinekalibar, Metanoja, Mixelotti, nemanja.tatic, Panonsky, Pavlov A.A., perko91, sakota79, Sasa Pavlovic, SsssssNOVI, tokivoki01, Toni, Vlada78, vladetije, Voja1978, zljubomir