Vanjskobalistički proračun (program) leta rakete

28

Vanjskobalistički proračun (program) leta rakete

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 4919

da , tukci nisu kužili da treba upaliti motor koji vrti konzervu , a da na konzervi treba biti neki pimpek koji bude dao kontakt kad treba , odnosno na početku papira, ovako im je pisaljka produžila dalje na papir .

Rugala se sova sjenici , imam i ja takve dijagrame jer smo štedili milimetarski papir GUZ - Glavom U ZidOvdje vidimo dijagram jednog modelarskog motora urađenog sa dosta mekanom oprugom i ugrubo prikazanu sinusoidu prvog tona slobodnih oscilacija , tako da je upitno da li taj motor ima zaista taj pik potiska ili je to odziv na udarac kod pripaleRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5085

Poljacima 50-tih je bilo lakše spravljati svoje raketice, imali su dobrih motora očito na bacanje.offline
 • Pridružio: 29 Nov 2022
 • Poruke: 127

Napisano: 10 Jan 2023 17:26

jedna poljska "raketica"


offline
 • Pridružio: 29 Nov 2022
 • Poruke: 127

... , tako da je upitno da li taj motor ima zaista taj pik potiska ili je to odziv na udarac kod pripale

raketaš, kakav pik potiska kod pripale??? jednostavno staviš cekas koji se užari i pripali motor. nema pika, nema ničeg. pa o čemu raspravljamo godinama???

offline
 • Pridružio: 29 Nov 2022
 • Poruke: 127

Nego,
vidim da je tema topika Vanjskobalistički proračun (program) leta rakete.
samim tim mislim da smo drugu pukovniku shebali koncepciju, mada mislim i to da je naš drug malo prekomplicirano krenuo. 3x4 stabilizatora i skoro svi se mrdaju, i oni shvatljivi (dole) i oni također shvatljivi, al malo teže (gore), a i oni skoro neshvatljivi u sredini, a uz to još suludog oblika, reklo bi se antioblika.

to baš da se tako odprve i matematikom može riješit...a nekako sumnjam

ajde da svi skupa (nas 3-4) stanemo na loptu i popijemo kavicu na mirnom mjestu i da dogovorimo šta i kako, koji su ciljevi i program, ko na sjednici iz 80-ih.

raketaš i ja smo krenuli pred par godina u razradu raketnog motora, običnog cigareta punjenja i tu debelo zapeli. moje skromno mišljenje je da ako se to ne odradi do kraja, nema smisla ni započinjat nešto kompliciranije. pukovnik, tu nedovršenu skriptu imaš, pa da se dogovorimo svi skupa. ajde riješimo "cigaretu", nadam se da je onaj sistem da iz jedne formule izlazi slijedeća dobar. bar meni je to logično. samo treba napravit ko za kompjuterski program šemu di je petlja koja se vrti u krug i dati prijedloge kako računati površine gorenja. koliko sam shvatio to je osnova, lako poslije s tlakovima i ostalim c zvjezdicama itd...

meni osobno to i dalje nije 100 posto jasno, a mislim da smo milimetar do kraja priče da se to može prezentirati bilo kome koga to zanima. naravno, bez stostrukih integrala, nego uputiti ekipu koji softver da koriste i jednim klikom dobiju površine. ili bilo koji shortcut za bilo što. jer na kraju krajeva, i digitron smo koristili davnih dana, ne vidim neku herezu da se danas koristi sofisticiraniji softver.

s tom običnom cigaretom za modelarski motor smo raketaš i ja dušu ispustili, pogotovo ja od crtanja, no nije to poanta, bitno je da se neš pametno napravilo a sad stoji na hardu i skuplja prašinu.

mjesec dana rada i fiju...imamo rad za prezentaciju raketnim modelarima oko motora koji oni koriste. to nitko živ nije napravio do sada, a ako i je, a vidio sam takvih radova, to je toliko kilavo ko ona špaga koju pukovnik spominje u mom džepu oko SR71.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

i da onda odvojimo te dvije teme, vanjska balistika, koja je ustvari aerodinamika, i sam motor koji ionako piči kad krene i ne hebe živu silu. malo smo kenjali oko ovog pa oko onog ali nema tu nekog smjera di se ide. zalutali smo u šumi, a ni gljiva nema za pobrat.

kad se već toliko trsimo da se energija usmjeri smisleno a ne da nakon deset stranica završimo s pukovnikovim prešaranim grafikonima (što mi je u biti najbolji štos). ko kad je profesor devide dva sata rješavao zadatak na faksu pa pet minuta prije drugog sata reko - e, zajebo sam se na početku

offline
 • Pridružio: 29 Nov 2022
 • Poruke: 127

aerodinamika mrdalica, stabilizatora, krila ili kako god tko hoće to nazvat, tu mogu bit od pomoći pošto sam se s opstrujavanjima bavio i na osnovu toga iskonstruirao stvari koje su letjele ko u programu. za sva ta upstrujavanja koja su diskutabilna mogu se napraviti konkretne animacije (ANIMACIJE) sa doslovno 50 parametara koje program mjeri. proučavao sam teoretski dio programa, koja je matematika u igri i usporedbe realnih pokusa i programskih solucija. to radi u 10 plus minus posto točno. s moje strane tu mogu pomoći ohoho. ionako navode da do 12 posto greške je sasvim prihvatljivo kao realno.

pa da krenemo s 4 stabilizatora na dupetu rakete, a onda kad se to savlada možemo dalje. ja nisam ni ciolkovski ni fon braun ni elon musk, kao što ni nas par ne možemo glumit da smo zavod za istraživanje propulzije i aerodinamike sa budžetom od 100 miliona dolara godišnje.

jednostavni radovi, objašnjeni u potpunosti mislim da imaju više smisla nego hrpetine grafikona koji nikom nisu jasni a i diskutabilni su za valoriziranje (da se drug pukovnik ne uvrijedi, nisam direktno na to mislio). situacija u Hr je katastrofalna oko svega toga bar što se amaterske raketne tehnike tiče, to dobro znam jer sam bio u samom centru toga (raketaš će potvrditi) i baš zbog nekih svojih ideja su me otpizdili ko zadnje smeće, sve sami stručnjaci i samoprozvani Experti (doslovno). i to raketaš može potvrdit. da ne ispadne da kukam...

kreteni koji su si umislili da su bogovi i troše hrpetinu love na ništa ionako ne čitaju ovo, tako da bi ih slobodno mogao prozvati imenom i prezimenom.

dovoljno priča i osobnih "tragedija" znam, pa si dopuštam da ovo pišem. odvratno je to što se dešava danas sa raketnom tehnikom, ali bez dobrog advokata mogu jedino sjest i plakat. čak i neke stvari koje sam tehnički usavršio nakon 6 mjeseci rada, opet su spale na nivo od prije 20 godina (gledam i pratim) jer su to naslijedili lajbeki s pola mozga i dvije lijeve ruke. čak ni manuali s 3D crtežima i detaljnim objašnjenjima koje sam im napravio im nisu od pomoći. da se ubiješ

poljaci danas imaju program i maltene lete u svemir. na netu se može naći. to su one žute rakete (lijen sam sad prikapčat externi hard da nađem te projekte). čak i poljski modelari koriste te rakete kao makete za modelarska natjecanja. dakle, ne radi se o nekim ofrlj projektima nego o nečem što je FAI prihvatio kao službene rakete, a ne amaterske pokuse.

a mi lupetamo po forumu i ništa konkretno od toga. iz istog razloga, što nisam htio koristit lopatu nego im (gore navedenim idiotima) pokušavao objasnit da postoji bager, meni su dali nogom u dupe. tako to biva kad se previše sniva a stvarnost se malo zna...

baj d vej, raketaš, reko si da ćeš ih razvalit...
ajd bar kamilicu ožeži do daske, taj mi je debelo lebac po pola prerezo

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 4919

Zlikovski , taj cekas s kojim pališ raketni motor ulazi recimo 5 mm u gorivo , plus još desetak mm u mlaznici , to ima neku masu. Taj cekas ima neku debljinu zaći za toliko je mlaznica manjeg promjera , sve je to nebitno , sve do onog trenutka kad te diskvalificiraju na svjetskom prvenstvu i uzmu ti medalju.

To se dogodilo našem kolegi i jedan od razloga zašto sam ušao u priču o ispitnim stolovima i dijagramima je i tih 5,01 Ns koliko je izmjereno na ispitnom stolu i kolega je diskvalificiran, zbog 0,01 Ns

Ne krivim ja tu ni njega ni proizvođača motora krivim selektora reprezentacije , krivim pravilnik i krivim konstrukciju ispitnog stola.

Selektor reprezentacije je kao predstavnik nacionalnog aerokluba i inženjer kemije usput budi rečeno trebao znati da se raketni motori koji su bili cijeli dan na suncu trebaju pospremiti u kutiju , tu kutiju zapečatiti , ono seljački sa voskom i špagicom , i kutiju temperirati 24 sata i nakon toga ići na ispitni stol .

A budemo došli i do tog ispitnog stola i njegove kalibracije, naj jednostavnije je napraviti raketni motor i to grunut pa kud puklo da puklo , problem je napraviti dva ista motora ili seriju , a još je veći problem biti siguran da si nešto izmjerio ispravno.

U SPS u U Vitezu je bila laboratorija odnosno ispitna stanica za raketne motore , tu je bila i oprema za kalibraciju senzora sile ili senzora tlaka , tu su bili i utezi do 50 tona to su bili etaloni prvog reda i oni su pripadali saveznom zavodu za mjere , to je bio vrh mjeriteljske piramide , i kraj svega toga nikada nismo snimili dijagram motora od RBR Osa , a Orkanov potisak smo računali iz pritiska jer zbog velike mase motora i goriva nismo mogli dići rezonantnu frekvenciju sustava.

Stalno se vračaš na cigaretno izgaranje , na neku statiku , to ne postoji kod raketnih motora čak kod motora koji su predviđeni za dugi rad i gdje se očekuje neka statika , tog nema


I opet se postavlja pitanje da li su ovo oscilacije stola ili oscilacije motora i na kraju kako ovo integrirati. Samo zbog promjene algoritma za integraciju ovaj dijagram se može razlikovati i može imati 5% veći totalni impuls

offline
 • Pridružio: 29 Nov 2022
 • Poruke: 127

cekas je kolega debljine 0.3 milimetra, na ispitnom stolu sasvim zanemariva masa, ako o tome pričamo. na kraju krajeva on može biti savinut s gornje strane, pošto je motor horizontalan, i tada cekas nema apsolutno nikakav utjecaj.

a što se motora tiče, njih bi organizator trebao rashladiti, a ne donesti motore dok je vani 42 stupnja i odma utrpat u ispitni stol. ali idiot je završio ne znam kakvu kemiju, valjda neku oko proizvodnje brašna za šipiripi bureke tako da o motorima koliko sam vidio zna ko moja pokojna baba. o selektoru, samoprozvanom Expertu koji na livadu donese 17 (DOSLOVNO) raketoplana i nijednog ne može izreglirat, o njemu i pričam

oko mjerenja se ne treba puno zamarat, savršenstvo je nemoguće dostići, ono što koriste na tekmama takav stol treba koristiti, onda bar znaš di si i šta će očitavat njima. a za kućne čarolije mjeri i u CERNu ako oćeš, to nikog ne zanima osim ako ganjaš neko savršenstvo za svoj lični gušt

btw mlaznica je fi 1 mm max i u motor cekas ulazi doslovno 2 milimetara max

serijske proizvodnje za fi 10 motore ionako nema i svi ih rade zbrda zdola, pa kak ispadne. ne postoji nijedna firma s certifikatom. znači divlji zapad totalno. ali to je problem FAI a ne naš, mada je u neku ruku naš, jedino što smo nemoćni da tu išta učinimo. davaati hiljade eura za neke certifikate nema smisla, bolje se onda opredijelit za neke veće makine i njih na divlje dilat. tu bar ubereš sto dvjesto eura po motoru, a nit ga itko ispituje jel 500 ns ili 550 tako da te baš briga, bitno je da odradi

offline
 • Pridružio: 29 Nov 2022
 • Poruke: 127

vidio si program, tj. "program" koji lik dila na netu. klika mišem po nekoj srednjoj liniji i veli to je program. ja ne znam kakav je FAI stol jer nisu dali da se itko približi i nemam pojma a ni nitko nema pojma kako mjere. možda neki i znaju pa neće reć. da ne kažem da su sami dijagrami za visince maltene vojna tajna i preko debele špage i dobrog poznanstva sam uspio nabavit par komada. i to od lika koji je platio 50 eura da bi uopće uložio žalbu na altimetre za S1 jer nit su kalibrirani ni ništa. a rusi očito imaju neke svoje veze pa im altimetri očitaju 100 metara više od ostalih

al dobro, da ne špricamo po pukovnikovom forumu, nek se tema dalje razvija kako je započeta, ionako smo otišli na desetu stranu

da li nam je forum uopće potreban za ovu diskusiju je pitanje jer čisto sumnjam da će više od dvoje troje ljudi sudjelovat na toj "našoj" temi, tako da to možemo rješavat i preko whatsappa

offline
 • Pridružio: 29 Nov 2022
 • Poruke: 127

na cigaretno izgaranje se vraćam čisto zato jer modelarski motori nemaju petokrake ni razne kerefeke nego gore ko cigareta. i na to se vraćam čisto zato da se ta tema obradi do kraja i da se može prezentirati na nekom predavanju a ne da ove lopine maznu svaki mjesec 50 soma kuna na ništa. tragedija je ono šta prikazuju na svojim stranicama. pritom mislim na rad sa staklom i epoxyjem. zbog jedne rečenice od 5 riječi kreteni nisu uspjeli skontat kako se za 7 minuta može namotat tijelo nego pipkaju prstićima pol sata i još im ispadne za k. e tu sam rečenicu namjerno prešutio Smile

a dobili su skriptu za prste polizat, sa 3D crtežima i svim cakama, al jbg...jedna rečenica fali

otprilike ko u filmu od Polanskog Deveta vrata Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 606 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 4 sakrivenih i 595 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amstel, kuntalo, Litostroton, nuke92, opt1, repac, slonic_tonic