Vanjskobalistički proračun (program) leta rakete

29

Vanjskobalistički proračun (program) leta rakete

offline
 • Pridružio: 29 Nov 2022
 • Poruke: 93

znam da sve to znaš, al namjerno pišem ovdje javno, pa ako gospoda slučajno naiđu na ovo nek se pogledaju u ogledalo.
ako se usudeRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 4860

Zlikovski gdi ti vidiš ispitni stol horizontalng tipa , ja ga recimo na ovom dijagramu ne vidim

Vidim da je na kraju rada linija potiska za 0,025 N niža od početne , ta razlika između crvene i plave linije je promjena mase ,odnosno težine motora i ona u toku 16 sekundi nabere 0,4 Ns , a motor bi trebao imati 2,5 Ns .

Ne možemo tako ofrlje raditi i ne primjećivati takve brljotine od posla , konkretno se radi o čovjeku koji je radio kao inženjer pirotehnolog u vojnom zavodu u Dubnici, bio je i modelar usput , napravio je zanimljiv raketni motor koji radi dugo. Napustio je firmu i sad proizvodi te motore.offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5018

Ako se Zlikowsky ispuhao i olakšao dušu… Smile

Na prethodnoj strani sam stavio nekakvu poljsku tablicu motora…ti brojevi nešto ne valjaju. Barem ovaj motor od Katjuše jer to ne odgovara onome kako je bilo i šta očekujem da su pržili u tim svojim raketlama.

Motor od M-13 je sa srednjim potiskom od 2000kg i srednjim vremenom 0,7s što je istina identični sumarni impuls od 1400kgs, ali nije isto. Zapravo je, ali nije…nije za vanjsku.
Čak i ovaj skroz priprost motor nije ravna linija p f(t) i F f(t), zapravo nije uopće. I mnogo je grbava ta funkcija.

Nego imam problem, a rješenje ili odgonetavanje pravog puta tu grbavost mnogo mjenja. Kriteriji Pobedonosceva ovog motora !
Kažu da je kriteriji po kanalu 275, po vanjskoj površini (bez čela) 120, a opći ukupni 135. Sedam šaški 40/8x550 u komori unutarnjeg promjera 120mm. Dok je ovaj kanalni takav kakav je (8*3,14*550*4/3,14/8^2) ovaj vanjski pojma nemam kako su definirali. Najbliže dobijem ako od samo šest obodnih šaški napravim nekakav latičasti perimetar i njega uspoređujem sa kanalom koji daje komora. Ali gdje onda u svemu tome nestade sedma nutarnja šaška !? Ako pak Pobedonosceva računam onako kako očekujem da treba, puna površina gorenja naprema propusna površina, dobijem mnogo veće kriterijske brojeve, time i dijagrame sa dobranim pikom u startu. Srednja (i temperaturna i srednja funkcijska) vrijednost sile bude oko 2000kg i u oko tih 0,7 sekundi, ali funkcija sa tim višim Pobedonosvecim brojevima stvarno bude grbavo strma.

Mislim da ispravno računam jer i kod Dvina/Volhov bustera maks tlakovi i sile budu pozamašne koje bez Pobedonosceva nije moguće računski dobiti, ali odakle im tih 120 i 135, a literatura izvor je uredna i ozbiljna.

Raketaš, ako zaboravite sve ovo gore napisano, i odgovor onako čisto na prvu…kako bi računali Pobedonosceva za snop šaški?

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 4860

dio vanjske površine izgaranja ide prema gore kroz rupe i sva površina u rupama, a preostali dio vanjske površine izgaranja ide prema dolje

offline
 • Pridružio: 29 Nov 2022
 • Poruke: 93

iskreno ću priznat da sam glup i neobrazovan ako mi kolega raketaš objasni po čemu na dijagramu vidi da motor na ispitnom stolu nije stajao vodoravno.

primjera vodoravnih stolova ima ohoho, dovoljno je upisati na gugl rocket motor test stand

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 4860

Napisano: 20 Jan 2023 17:04

Zlikowski voli potegnuti mačka za rep i onda se čudi kad ga ogrebe .

Dakle na svoju drogerašku vagicu sam stavio pun motorić

kad bi sad uključili integrator on bi svake tiučinke sekunde rekao vidim potisak od 0,0329 N i to pribrajao u kumulativ potiska .


Da integrator ne bi radio pogrešno i pribrajao neki potisak koji ne postoji treba stvar resetirati odnosno nulirati i tada integrator množi vrijeme sa potiskom od nula N i u kumulativu je stanje nula.

Ako upalimo motor onda on stišće vagicu i ona mjeri potisak , integrator svake tisućinke množi taj potisak i pribraja u kumulativ, i to je ok .... ALI


kad motor završi sa radom sila na vagici nije nula N već pokazuje manje odnosno minus potisak, integrator vrti svoje i buba u kumulativ potisak kojeg nema.

Na dijagramu kojeg sam objavio vidimo upravo to da je motor bez goriva lakši , naravno moguće bi bilo uvesti korekciju u algoritam za integraciju , tako da na bazi potiska izračuna tlak u motoru, na bazi tlaka da izračuna koeficijent potiska i da na bazi toga izračuna koliko je izgorilo goriva, malo zamršeno jel da.

Dopuna: 20 Jan 2023 17:26

Zlikowski je otego muda rješavajući te probleme, i dobro je to napravio , ali ga pamćenje ne služi dobro Ziveli .

Jedna od varijanti ispitnog stola koji je bio vrlo detaljno analiziran je bila upravo takva kad je motor vertikalno . to je vrlo jednostavna varijanta za kalibraciju , objesiš uteg od 100 grama i tako redom
Ali nastaje greška u integraciji zbog promjene mase motora.

U slijedećoj varijanti je bilo da ispitni stol kalibriramo u horizontalnom položaju , vješanjem utega . a da samo ispitivanje motor izvršimo u vertikalnom položaju stola , odnosno horizontalnom položaju motora


Kod te varijante imamo problem u tome što težina samih konzola u senzoru djeluje u smjeru zemlje isto kao i težina motora , ako to postavimo u vertikalni položaj konzole pokazuju -3 N potiska.


tu vidimo te konzole golog senzora sile

U nastavku priče smo napravili uređaj za kalibraciju senzora u radnom položaju sa utezimaStvar radi dobro ako je trenje između trake i valjka 0 N i ako je trenje valjka na osovini 0 N , da bi dokazali da je trenje u magnetskim lagerima 0 N napravili smo uređaj za dokazivanje trenja u lagerima


Dopuna: 20 Jan 2023 17:44

Zlikowski ne vuci više mačka za rep Very Happy

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5018

Eh ta gravitacija, em košta u letu em još i u ispitivanju. Vas dva ste na nekakvim motorićima od par grama pa vas ti miligrami zajebavaju.
Kod pravih motora, motorčina, to nije toliko bitno, bar tako mislim. Evo još jedan zapis sile motora iz stvarnog testiranja…Vertikalni položaj tako da je ova priča o prividnoj sili potiska i ovdje prisutnaJako se fino vidi na dijagramu početno i završno stanje “na vagi” i razlika kilograma je upravo to, masa goriva. Ovdje naravno su sile u tonama pa je tu lakše sad ovaj zapis konvertirati ako je potrebno u filtrirani dijagram stvarnog potiska. Mislim nije lakše ni teže nego je jednostavno motor mnogo mnogo grublji

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 4860

Zanimljivi su ti problemi, bila je jedna vrlo jaka grupa znanstevnika na VTI koja se bavila tim problemima vezano za ispitne stolove , pogotovo ka se počelo razmišljati o raketama sa vektoriranjem potiska , kad se javlja potreba za 3D mjerenjem potiska.

Mi smo se stvarno prćili sa tim gramima i miligramima jer je neki kreten U FAI napisao pravilnik bez da je pitao struku da li to može u nekim poluamaterskim uvjetima. S druge strane ako pogledamo da ona kumica na placu koja prodaje krumpir mora imati vagu sa sigurnom podjelom u cijelom opsegu od 3000 dijelova onda i nije čudo da je kod tih malih motora traženo mjerenje u par grama, na kilogram potiska.

Namjerno izbjegavam korištenje Nevtona jer je to jedinica za silu , a mi smo sve kalibrirali sa utezima znaći kilogramima i gramima.

U Vitezu je bila laboratorija za umjeravanje senzora sile, podrum prizemlje i kat , u podrumu garnitura utega , u prizemlju preša za kalibraciju, a na katu hidrocilindri koji su podizali i namještali pojedinu tonažu koja se preko preše prenosila na senzor.

Evo tu možemo vidjeti kako to izgleda kod ozbiljnih igrača dok dečki brišu prašinu sa utega
https://www.nist.gov/industry-impacts/massive-forces-heavy-industry

offline
 • Pridružio: 29 Nov 2022
 • Poruke: 93

dakle, zaključak se nameće sam - Zlikowsky je kriv za sve. isto tako, vidim da je alchajmer ozbiljna stvar, pa unatoč tome što je crtan i horizontalni stol za koji je Raketaš sam stavio rendere, ipak zaboravlja na to.
ako ništa drugo, bar renderi izgledaju super, nemam ih, samo oriđiđi fajlove

btw, i dalje nitko ne zna kako izgleda FAI stol. jel motor stoji horizontalno ili vertikalno
Cool

također, sve te silne sitne oscilacije....kako doći do neke glatke krivulje i izmjeriti površinu ispod?. uz dovoljnu rezoluciju grafikona rada motora dalo bi se uz 1000 klikova nacrtati tu shrndanu "krivulju" ali to FAI ne radi. dakle, u slijepoj smo ulici i dalje

offline
 • Pridružio: 29 Nov 2022
 • Poruke: 93

druže pukovniče, da ti nemaš možda kakvo rješenje kako izmjerit površinu ispod dijagrama uz sve ove cik-cak linije?

s tim da, teoretski, te linijice nisu ravne nego bogtepitaj kako zakrivljene. trebao bi mi fajl širine bar 20 hiljada pixela da se to kolko tolko precizno vektorski precrta

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 439 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 432 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 39mm, Bokiboks, Dežurni pod palubom, havoc995, Mi lao shu, Oscar