NOVJ i JVUO 1941-1944

134

NOVJ i JVUO 1941-1944

offline
 • Pridružio: 18 Jan 2012
 • Poruke: 600

Citat:http://www.subnor.org.rs/sudstvo#more-2308

УСТАВНИ СУД ПРЕСУДИО У КОРИСТ БОРАЦА

Члан 15 Закона о изменама и допунама Закона о правима бораца, војних инвалида и чланова њихових породица је супротан Уставу Републике Србије.

Уставни суд Србије је отправио 12. јула Републичком одбору СУБНОР-а Србије одлуку донету 30.маја ове године по којој се ”утврђује да одредбе члана 1. став 1 у делу који гласи” почев од 17.априла 1941. до 15. маја 1945.” и става 2 члана 15 Закона и изменама и допунама Закона о правима бораца, војних инвалида и чланова њихових породица (”Службени гласник РС”, број 137/04), нису у сагласности са Уставом”.

Одлуку су донели: председник Уставног суда др Драгиша Б. Слијепчевић, и судије др Оливера Вучић, др Марија Драшкић, Братислав Ђокић, др Горан Илић, др Агнеш Картаг Одри, Катарина Манојловић Андрић, мр Милан Марковић, др Боса Ненадић, Милан Станић, др Драган Стојановић, мр Томислав Стојковић, Сабахудин Тахировић и Предраг Ћетковић.

Иницијативу за покретање поступка дали су Републички одбор СУБНОР-а Србије са Покрајинским одбором Војводине и низом градских, окружних, општинских одбора борачке организације, поводом доношења закона којим се, како је истакнуто у захтеву, провидном историјском неистином колаборација са окупатором, немачким, италијанским и другим фашистима у Другом светском рату, проглашава за антифашизам, а актере те сарадње антифашистима, не презајући да ратне злочинце рехабилитују, што је неспојиво са нашим прописима, али и са међународним правом.

На преко 12 страница густо куцаног текста Уставни суд је образлагао одлуку која ће, иначе, бити доступна у ”Службеном гласнику” и јасна сваком заинтересованом.

Уставни суд није у целини прихватио иницијативу борачке организације Србије, али Републички одбор, ипак, поштује као мерододавну одлуку тела које штити уставност у нашој држави.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • V. Uzelac
 • Pridružio: 28 Dec 2011
 • Poruke: 664
 • Gde živiš: Bačka Topola

Субнор по обичају меша бабе и жабе. Вечито то фашисти, као да нису постојали нацисти. Што се тиче пензија за припаднике ЈВуО нека им дају. Људи су се борили за државну војску и за владу државе.online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12037

Uzelac2106 ::Субнор по обичају меша бабе и жабе. Вечито то фашисти, као да нису постојали нацисти. Што се тиче пензија за припаднике ЈВуО нека им дају. Људи су се борили за државну војску и за владу државе.
Не знам шта ће ово тачно да значи за раније донесени закон о борачком стажу припадника ЈВуО, али по том закону није донето ни једно решење.

Разлог је прилично глуп - предлагач закона је практично преписао стари закон, по коме се признаје борачки стаж ако га признати борци овере. Како су тренутно сви признати борци у СУБНОР-у, које боли брига за то и за које држава нема правног начина да их натера да обраде пријаве, ниједна пензија није оверена.

Тако смо имали глупу ситуацију да се закон најављивао као изједначавање два покрета (што није), а да по њему није било могуће донети ниједно решење.

offline
 • V. Uzelac
 • Pridružio: 28 Dec 2011
 • Poruke: 664
 • Gde živiš: Bačka Topola

Иначе, сетио сам се нечег занимљивог:

Citat:

30. октобар 1941. године

Положај Команданту Хрватске војске Мемићи


Приликом доласка на Зворнички сектор обавештен сам о детаљима разговора које су водили са Вама и Вашим гг. официрима моји официри, старешине српских четника.

Уверен да Вас појединци и јавност криво обавештавају о нашем устаничком покрету, па се штавише износе разне неистине о нама сматрам за дужност да Вас о појединим стварима обавестим.

Наша народна трагедија је дошла само услед узајамног неповерења и жеље да се руши све оно што је српски народ извојевао, после вековних и крвавих борби не само за себе него и за Хрвате и Словенце, а поготово за муслимане у Босни и Херцеговини и осталим крајевима. Неколико смо се деценија препирали око тога чији су муслимани, а они данас показаше да су по својим осећањима и раду, као и крволоштву, Турци.

У прошлом светском рату, за наше заједничке идеале правде, слободе и једнакости, дао је мали српски народ око милион и двеста хиљада живота. Како на фронтовима, тако и у позадини и тада су нам се као права небраћа показали Хрвати, а поготово босански шуцкори. Гробља по јаругама, планинама и шумама босанским и око интернирских логора видни су сведоци шта смо и у позадини претрпели од небраће. Ипак смо 1918. године прешли преко свега и примили крвнике своје за браћу, наивно верујући да ћете то разумети и заједнички прегнути на унутрашњем уређењу наше заједничке, нове државе, а за бољу и лепшу будућност свих нас.

Као и кроз дуге векове, преварили смо се и за време 23 године нашег заједничког живота, а поготово после наше заједничке пропасти којој су само и једино придонела небраћа.

Усташка држава је ставила ван закона око три милиона Срба и пожурила да нас што пре обезглави, а онда и уништи. То је злочин нечувен у историји човечанства. Они, који су по пет пута дневно клањали и молили се Богу и они који су клечали по црквама и читали безбројне литаније, показаше да немају ништа заједничко ни са Богом, Христом ни Мухамедом. Многи притворни јагањци посташе преко ноћи најкрволочнији вукови, а дојучерашња назови браћа, показаше као највећи затирачи свега што је српско. На нашу љубав одговористе нам мржњом, на наше братско поштовање одговористе нам злочинима, каквих нема равних ни у мрачним временима старога и средњега века.

Према званичним подацима, које су нам доставили Немци из Београда, до краја месеца августа, побијено је, спаљено и уништено на Вашој територији двеста осамнаест хиљада Срба. У обзир не долазе касније мученичке жртве, ни они официри, војници и грађани који су побијени за време од 6. априла па до наше војничке капитулације. Истребљивали сте нас на свакоме кораку и нова покољења причаће о језивим злочинима, а хроничари ће исписати најкрвавије и најјезивије податке о томе.

Из заплењених архива сазнали смо шта нас је још чекало. Из ухваћених телефонских и телеграфских наређења увидели смо шта би нас снашло да кукавички одложимо оружје. Нижу се све нова и нова документа, због којих треба да се стиди цео хрватски народ, а да не велим за муслимане које и не сматрамо за народ него за фанатизовану масу која би исто тако клала католике као што је чинила са нама, јер нас подједнако сматрају каурима – неверницима. И сутра да само то хоћемо, послужили би нам као оруђе у истребљењу Хрвата, а ми то никада нећемо учинити.

Српски се народ увек борио само за слободу и своју и туђу и за истину и правду. Због тога нас нико неће ни уништити. За један једини дан један усташа је знао да покоље толико Срба колико у устанку није нагинуло за цело време наших борби. Наше су шуме и планине, наше су стазе и богази, нама је још једини спас у организованој и систематској борби, јер више не можемо веровати онима који данас воде несрећни хрватски народ под паролом: Све Србе треба истребити. Друмови ће пожељети Срба! И верујем да хоће, али побијених Срба, а не Срба бораца и усталаца да бране само животе своје и најмилијих.

Одмах после капитулације, наређено ми је да кренем на бомбардеру и иностранство. Одбио сам то и тако заменио краљевски ручак у Лондону са оброком мојих храбрих четника, а меку постељу често каменом под дрветом. То су ми налагали моја прошлост и моја част човека, војника и сина овог напаћеног народа. У прошлом рату сам провео три и по године на робији као југословенски националиста. У мојим књигама, у којима сам то описао, величао сам нашу братску љубав и слогу, често прећутавши све оно што је могло да изазове нова трвења међу нама. Али надање да ће све бити боље било је узалудно. Ви, које смо волели као рођену браћу, које смо мазили и протежирали, одликовали и унапређивали у свакоме погледу постасте нам небраћа из првих дана прошлог рата.

Истина је горка. Нама је и прегорка, и последице тога разочарења биће неминовне...
О језивим злочинима над нашим народом написане су већ књиге и разаслате на све стране света. Знајте да се и сами Немци и Италијани згражавају над тим и многи хуманисти у њиховим земљама вапију за осветом и правдом. Поделили смо се свуда на борце за слободу, за најосновнија права човека да живи под сунцем и на крволоке и издајнике. Једном се човек рађа, живи и мре. Ми то врло добро знамо, али сте то требали и ви да знате, који се борите против нас и под чијом су командом људи које водите да изгубе животе, не знајући ни само зашто се боре.

Док у сваком нашем борцу пламти дух Карађорђа, код вас су ретки који се сећате борбе мученичког Матије Губца, а камоли да му следујете. Напали сте на обезоружани и преплашени српски народ, на нашу невину дечицу, мајке сестре наше, попалили сте домове наше и порушили светиње наше, ви који сте у последње време затрубили о некој хиљадугодишњој култури. Па да је и постојала, довољно је један дан истребљења и мучења српског народа да вас будући векови и нова покољења забележе у историји човечанства као највеће вандале и крволоке.

Болови су наши неизмерни. Јецај ситне дечице, вапај ојађених удовица и сиротица вапију до самог неба, а тим више се стежу наше песнице и јача жеља за праведном осветом. Описаћу Вам само оно што сам својим очима видео и што су забележили и фотографисали моји четници и њихове вође.

Убајали сте наш беспомоћни народ на најјезивије начине. Наишли смо на непокопана тела мученика и плакали. Ноге и руке су им пребијене, очи ископане ножем, језик, усне, нос и уши су одсечени, кроз главу су им пробијане гвоздене шипке, а у лубање забијани клини. Многи су живи огуљени до појаса, потковани коњским потковицама и тестерани живи или им је срце живима извађено. Посипани су кључалом водом да им лакше кожу огуле, браде и бркови су почупани, прсти на рукама одсечени да би све мученике натерали да сами пију из рана крв своју. Многоме је месо сечено на коцке, а да не говорим о безброј силованих жена и девојака, које су после распорили преко целог тела, пресецали им дојке и испод њих провлачили руке са одсеченим прстима. У једном селу нашли смо две главе српских жена остављене у посуду и испечене у пећи. Изложене су да их народ види и биће сачуване, као и безброј фотографија свих ових злочина да служе за доказ свега што је досада српски народ преживео. А да и не говоримо о броју наших домова запаљених са укућанима унутра.

Па зар после свега овога може бити говора о томе да верујемо онима што још воде хрватски народ? Па зар и сада да будемо наивни као и кроз цело време нашег заједничког живота у несрећној Југославији и да поверујемо да се крвници српског народа кажњавају? Не можемо, господо и небраћо који вас воде и наређују вам. Ми смо имали горких искустава и са хрватском војском. Један командант је плаћао 50 динара усташама за сваку запаљену српску кућу и за сваког Србина кога пред њим закоље иза врата. А код мене живе стотине заробљених хрватских војника као код својих кућа. Бог ми је сведок да се исти сада осећају слободни и као људи који су били слепи и прогледали. Ако желите послаћу вам и њихова имена и писма која можете послати њиховим породицама. Да се већ једном свуда зна да ми не кољемо заробљенике као што је рађено са нашим племенитим народом и цивилним становништвом и како ви и Турци радите са нашим погинулим и рањеним друговима.

Ми увиђамо да нам више заједничког живота нема. Једини је начин да и сами устанете у свету борбу против злочинаца који се у вашој средини налазе и који вам и дају наређења да то и учините, у циљу истребљења српског народа.

Ви, дојучерашњи углађени, васпитани и културни официри и прваци хрватског народа преко ноћи се удружисте са лепим друштво. Са Циганима-усташама том новом аријевском расом.

У својим новинама назвали сте ме Вођом комунистичке и разбојничке банде. Да нисам комуниста никада био то ми моја прошлост доказује, а да нисам вођа разбојника најбољи је доказ што се борим са мојим храбрим четницима против разбојника, злочинаца и крволока. Време ће казати свој суд о свакоме од нас, а уверен сам да се никада нећу застидети што се борим, док многи од вас неће смети изаћи ни на светло дана. Уколико још преживи своју човечанску и националну срамоту.

Од вас самих, војничких старешина и војника, зависи да ли ћете у последњем часу, почети да перете срамоту са хрватског народа, уколико се то још може учинити. Сасвим је опрати никада нећете ни ви, ни хиљаде будућих покољена, као ни језуитска и од Христа отпадничка класа. У покољу српског народа учествовало је најшареније друштво у свештеничким мантијама, усташкој униформи, феслијама и дроњавим циганским оделима. Удружише се криж и дин, поклоници Криста и Мухамеда и безверци да нас сатру и униште. На нашој је страни Бог, правда и истина, боримо се за најсветије идеале човечанства, па ћемо и победити.

мајор Јездимир С. Дангић


Извор:
Војни архив, АНДХ, К. 61, рег. бр. 11/5–1)

offline
 • HP 35  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1009
 • Gde živiš: Munze Konza

@Uzelac
Nesto bih te zamolio . Posto zivis u Backoj Topoli a i tvoj pradeda sa kojim si pravio intervju a ja povremeno tamo dolazim u posetu rodbini da mi vas dvojica objasnite nesto . Naime , kako se moglo 20 vagona (200 tona) zita u jesen 1943 transportovati iz Slavonije u Liku ?
Znas li ti gde je Slavonija a gde Lika covece , i koje sve prepreke i komunikacije treba preci a koje su stitili silni garnizoni NDH i vermahta i kakva logistika u smislu transportnih sredstava je potrebna da se 200 tih tona brasna transportuje ? O pratnji tolikog konvoja da i ne govorimo . Stoga vas molim da me prosvetlite i otvorite mi oci .
Ostale fantazmagorije iz intervjua da i ne pominjem . Bebee Dol
Ovo je vrlo ozbiljan forum i trebalo bi da ostane takav .

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5536

@HP 35
A zasto mislis da je u pitanju bio jedan veliki konvoj ??
Ako se ne varam, radilo se o mnogo malih konvoja tipa nekoliko tovarnih grla ili teglecih kola koja su se kretala van glavnih puteva koje su drzali njemci i ustase.
Takodje oni su pri povratku nosili so i duvan na ostaloj teritoriji koju su drzali partizani.

offline
 • V. Uzelac
 • Pridružio: 28 Dec 2011
 • Poruke: 664
 • Gde živiš: Bačka Topola

@HP35

Ja sam samo zapisao šta mi je pradeda preneo. Oko detalja treba pitati njega, a ja na žalost trenutno nemam vremena da idem do njega.

offline
 • Pridružio: 18 Jan 2012
 • Poruke: 600

Napisano: 25 Jul 2012 10:08

Uzelac2106 ::Субнор по обичају меша бабе и жабе. Вечито то фашисти, као да нису постојали нацисти. Што се тиче пензија за припаднике ЈВуО нека им дају. Људи су се борили за државну војску и за владу државе.

Moze Italija da im da nema problema verno su se borili za Musolinija.Mada mislim da su dosta pomogli i Nemcima na Neretvi 1943 zatim kad su se povlacili iz Grcke. U bici za Srbiju sa Nedicevcima i Ljoticevcima branili su pozadinu Nemcima.Nemacka je bogata zemlja mi nemamo para da isplatimo ove obicne penzionere a kamoli tzv JVuO borce.Uostalom mislim da bi lepo ziveli sa nemackim i italijanskim penzijama u Srbiji Very Happy

Dopuna: 25 Jul 2012 10:11

vathra ::Uzelac2106 ::Субнор по обичају меша бабе и жабе. Вечито то фашисти, као да нису постојали нацисти. Што се тиче пензија за припаднике ЈВуО нека им дају. Људи су се борили за државну војску и за владу државе.
Не знам шта ће ово тачно да значи за раније донесени закон о борачком стажу припадника ЈВуО, али по том закону није донето ни једно решење.

Разлог је прилично глуп - предлагач закона је практично преписао стари закон, по коме се признаје борачки стаж ако га признати борци овере. Како су тренутно сви признати борци у СУБНОР-у, које боли брига за то и за које држава нема правног начина да их натера да обраде пријаве, ниједна пензија није оверена.

Тако смо имали глупу ситуацију да се закон најављивао као изједначавање два покрета (што није), а да по њему није било могуће донети ниједно решење.


Neustavne odredbe prestaju da vaze danom objavljivanja u Sluzbenom glasniku.Tako da tzv. JVuO veterani nece imati ni de iure pravo na boracku penziju.

Dopuna: 25 Jul 2012 10:46

A evo zanimljive depese DM iz koje se vidi da tzv. JVuO u Srbiji "neukaljana" od saradnje odrzavala dobre veze sa cetnicima u NDH koji su saradjivali sa okupatorom..Ali se takodje moze videti i pravi javasluk i nedisciplina tzv.JVuO.Dobro jeda vide oni koji smatraju da su cetnici izgubili samo zbog spoljnog faktora a ne svoje nesposobnosti:


Citat:

750 Za Sto-Sto: Ništa me ne čudi što su crveni zauzeli sva ona mesta po vašoj depeši 818, jer ih nije niko ni branio. Na Dikavu je došla komunistička trojka i zaštitila izvlačenje naših magacina sa Zlijeba. Dobio sam izveštaj da se ljudstvo pribojske i višegradske brigade odlično bori sada u komunističkim redovima što je dokaz da je naš starešinski kadar ispod svake kritike. Mi smo direktno poslali Hugu i Piju naša naređenja, ali ne znamo da li su ih primili. Tražite potvrdu od Huga i Pija za koja se interesujete da li su ih primili. Sto se tiče Ištvana on je i suviše zauzet borbom u Hercegovini,a prema Kalinoviku i Foči treba da se uputi Pa-šali. Svaka pokrajina treba da pokaže volju za borbu, a ne samo da iščekuju pomoć sa strane. Slučaj Vasiljevića pokazuje nam da je u momentu kada je svaki čovek bio najpotrebniji svoje ljude raspuštao kućama i sakrivao oružje, a pre toga Vasiljević je direktno naređivao klanje Muslimana određujući odeljenja za klanje i paljenje i time nam naneo velike štete u našoj unutrašnjoj politici, a kada je trebao da se stvarno bori on je postao defetista i raspustio svoje snage. Ja nemani reci da osudim rad ovakvih starešina, jer se ovaj rad graniči sa izdajstvom. Pored toga Drašković ne raspolaže ni sa kakvom obaveštajnom i izviđačkom službom. Kao komandant korpusa nije u stanju da prikupi ni deset ljudi uza se. Redovna je pojava da u teškim momentima on izvesti da mu se sve raspalo i on ostao sam. Kapetan Đorđević je primer starešine koji vodi grupu za svoju ličnu zaštitu a iz borbe beži svuda, čak je i ne prima. Sa takvim starešinama vi nećete postići ništa. Odmah prikupite odrede i dejstvujte jednovremeno preko Drine u srez srebrenički i u pravcu Višegrada. Sem Čelonje i njegovih ljudi izgleda mi da su svi ostali odredi nesposobni. Kriju se iza leđa drugih snaga i šire defetizam u račanskom srezu govoreći o velikoj jačini komunista, o njihovoj snazi, o propagandi radio Londona, tako da pretstavljaju ozbiljnu opasnost za krajeve u kojima se nalaze i zato ih treba odmah uputiti u akciju i to u dva pravca i to preko Drine u srez srebrenički, i preko Tare u pravcu Višegrada. Primio sam vaš iz-veštaj broj 82350 i mislim da nije vreme sada da se Ozren i Trebava spajaju u jedan korpus, jer bi izazvalo potrese. Najbolje da ostane podela kao i dosada. Pašali izgleda da radi dobro. Bosance odmah uputite u akciju da bi opravdali ishranu koju traže. Zlatiborski korpus nije u stanju da im garantuje ishranu tamo gde hrane nema a naročito za one koji neće da se biju. Pored toga ako preti opasnost da se i ovi poslednji razbegnu kućama pustite ih neka se razbegnu, da bismo oružje dali sigurnom ljudstvu. Neophodna je potreba da se stvore stalni odredi o kojima smo razgovarali toliko, a do ostvarenja istih nije došlo. Čelonja bi mogao da formira jednu leteću brigadu od beskućnika gotovih za sve zadatke. Kod Đujića situacija je odlična. Vedro posma-tra situaciju u kojoj se nalazi, a on je u najtežoj situaciji. Ovih dana potukao je devetnaestu komunističku diviziju do nogu i došao do oružja i municije. Održao se u komunističkom moru i može da posluži za primer svim našim jedinicama i velikim i malim. Preduzmite sve što možete na ozdravljenju istočne Bosne koristivši one ljude koji stvarno vrede. Potrebno je da se naše sta-rešine što više zalažu u borbi i da što više manevruju, jer je britanski đeneral dobio uverenje za celu vojsku od onog što je video kod Višegrada.On smatra da su naše jedinice vrlo rđavo vođene i da uopšte ne znaju vojnu veštinu, nasuprot komunistima koji su odlično vođeni. U ovome ima mnogo tačnih zapažanja i zato je na nama da izaberemo samo hrabre starešine i da im damo iz svih štabova uputstva za vođenje borbe.

Arhivu VII, Ča, k. 275, reg. br. 21/1 (knjiga 29).

offline
 • V. Uzelac
 • Pridružio: 28 Dec 2011
 • Poruke: 664
 • Gde živiš: Bačka Topola

Citat:A evo zanimljive depese DM iz koje se vidi da tzv. JVuO u Srbiji "neukaljana" od saradnje odrzavala dobre veze sa cetnicima u NDH koji su saradjivali sa okupatorom..Ali se takodje moze videti i pravi javasluk i nedisciplina tzv.JVuO.Dobro jeda vide oni koji smatraju da su cetnici izgubili samo zbog spoljnog faktora a ne svoje nesposobnosti:

Да, Дража је толерисао Ђујићеву сарадњу са Италијанима, али зашто? Мислим да је одавно познато чему је то допринело.

Citat: Potrebno je da se naše sta-rešine što više zalažu u borbi i da što više manevruju, jer je britanski đeneral dobio uverenje za celu vojsku od onog što je video kod Višegrada

Можеш ли да ми одговориш шта је то било код Вишеграда?

offline
 • Pridružio: 18 Jan 2012
 • Poruke: 600

Uzelac2106 ::

Citat:A evo zanimljive depese DM iz koje se vidi da tzv. JVuO u Srbiji "neukaljana" od saradnje odrzavala dobre veze sa cetnicima u NDH koji su saradjivali sa okupatorom..Ali se takodje moze videti i pravi javasluk i nedisciplina tzv.JVuO.Dobro jeda vide oni koji smatraju da su cetnici izgubili samo zbog spoljnog faktora a ne svoje nesposobnosti:

Да, Дража је толерисао Ђујићеву сарадњу са Италијанима, али зашто? Мислим да је одавно познато чему је то допринело.


Saradnja sa Italijanima imala je negativnu stranu a to su italijansko cetnicki napadi na slobodne partizanske teritorije.

90% akcija cetnika protiv partizana bilo je podrzano od italijana.Saradjivali su tamo i gde nije bilo ustasa: u Crnoj Gori.
Ne moze neko da bude i borac protiv okupatora i da saradjuje sa njime.Ok cetnici nisu saradjivali zato sto su bili prijatelji okupatoru ali to ne menja cinjenicu da su saradjivali i da sad treba da dobiju penziju kao partizani.
Njihova saradnja je bila orocena na period dok se saveznici ne iskrcaju i dok postoje partizani kao neprijatelji.Pa kad god su cenili da sledi iskrcavanje saveznika cetnici su menjali taktiku.
Definiciju cetnika najbolje su dali Nemci 'nepouzdani saveznici", "saveznik iz oportuniteta"..itd.
Ne mozemo sad zazmureti i zaboraviti taj neugodni period.


To sto su se cetnici tako ponasali nije niko kriv do oni sami. To je rezultat njihove lose politke i pogresne procene.


Uzelac2106 ::

Citat: Potrebno je da se naše sta-rešine što više zalažu u borbi i da što više manevruju, jer je britanski đeneral dobio uverenje za celu vojsku od onog što je video kod Višegrada

Можеш ли да ми одговориш шта је то било код Вишеграда?


Napad na Nemce i ustase na zahtev Engleza da bi se dokazali kao antifasisti.

Je l to pobija njihovu saradnju sa Nemcima kasnije?

Npr:

U depeši komandanta 2. ravnogorskog korpusa (Pre Pre) od 2. maja 1944. Draži Mihailoviću piše:
Citat:"Juče ceo dan moj korpus sa nešto Nemaca vodio je borbu od Šeće Reke prema Vardi i sinoć smo ušli u Vardu gde smo ostali danas do 9 sati. Danas je moj korpus produžio pravac Mravinci. Komunisti danas u 13 časova napadaju na naše desno krilo na Neška i Kalabića i to pravcem Mravinci, Bukovi i naše desno krilo se povlači prema Bukovima. Bataljon Nemaca iz Kosijerića danas u 13 časova ide u pomoć našem desnom krilu na Bukove. Ja napadam partizane sa leđa u Mravincima da olakšam situaciju na našem desnom krilu. Crveni po svemu sudeći neće na Maljen i dalje na Rudnik" (Arhiv VII, Ca, k. 276, reg. br. 2/1).

U depešama komandanta 2. ravnogorskog korpusa od 4. maja 1944. Draži Mihailoviću o borbama četnika i Nemaca protiv 2. proleterske i 5. udarne divizije NOVJ, između ostalog, piše:

Citat:"2. i 3. maja dve brigade 5. partizanske divizije probile su se između Kosjerića i Ražane i našle se na prostoru Subjel, Lajkovac, Skakavci i Divčibare. Protiv ove grupe moje brigade juče su se borile i juče u mrak ovladali selom Subjelom. Noćas u 23 časa komunisti su izvršili protivnapad i ovladali jednim delom Subjela... Danas ću ponovo vršiti napad na Subjel kada se predhodno dogovorim sa Nemcima radi pomoći u bacačima... Naše snage i Nemci su juče zaustavili naoružane partizane na liniji Ražana, Bukovi, Boževci« (Arhiv VII, Ca, k. 276, reg. br. 2/1—5).

U depešama komandanta Valjevskog korpusa Garde od 5. maja 1944. Draži Mihailoviću, pored ostalog, piše: Citat:"Snage potčinjene meni prešle su trenutno u odbranu na liniji Bačevci — Kosjerić i to: Valjevski korpus sa delom Nemaca drži levu obalu Gradca u visini Lipa Ravan. Juče su na ovom otseku odbijeni svi napadi komunista. Ajdačić sa delom Nemaca zatvara položaj Bukovi — Ražana. Na prostoru Ra-žana — Kosjerić ima jedan bataljon Nemaca. Brigada Negovanova kao rezerva drži Divčibare. Rakovićev korpus u Kosjeriću sa ofanzivnom ulogom... Moja težnja da sa naslonom na Nemce stvorim čvrstu odbranu linije Bačevci — Kosjerić, dok se snage ne prikupe i ne stvore preduslovi za uništavajući udar, a tada uništi prvo, druga, a potom peta divizija. U ovom cilju front prema drugoj diviziji, ostaje danas u odbrani, dok na ovu diviziju sa zapada napadaju jedan bataljon Nemaca i tri bataljona ljotićevaca, a mi je dočekujemo. Prema petoj diviziji preduzima se napad danas sa angažovanjem: Negovan pravcem Divčibare — Subjel, Raković pravcem Kosjerić — Subjel. Jedan bataljon Nemaca pravcem Kosjerić — Srbjel" (Arhiv VII,. Ca, k. 276, reg. br. 2/1—11)


I kad uporedimo ove cetnicke depese s pocetka maja 1944 i raspis nemacke komande 16 maja 1944 koja sadrzi objasnjenje kakav odnos treba da bude prema cetnicima DM zbog te saradnje:


Citat:POVERLJIVO!

K. T. B. Ia

Vojnoupravni komandant Jugoistoka

Odelj. Ia

Primlj. 28 5. 44 Br. pov. 136/44

Vojnoupravni komandant Jugoistoka

Odelj. Ia/O. pov. br. 3380/44

O. U., 16. 5. 44

Prilog 71

Držanje prema DM-pokretu

Lokalna saradnja delova nemačkih i srpskih trupa sa DM-četnicima u borbi protiv Titovih bandi, u zapadnom i jugozapadnom području Srbije, dovela je u nedoumicu nadležne instance u pogledu odnosa prema DM-pokretu.

Snimak originala (pisanog na mašini) u AVII, NAV-T-501, r. 256, s. 754—5.


onda je veoma tesko braniti antifasizam tzv. JVuO-a.Bilo bi sjajno kad bi istoriju mogli da isecemo na rezance i uzmemo samo ono sto nam odgovara.
Ali mislim da to nije korektno.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 609 korisnika na forumu :: 55 registrovanih, 11 sakrivenih i 543 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AlfaRomeo, amonsrb, Atomski čoban, Bahuss, bato, benne, BlackPhantom, boolero, brundo65, Cirkon, Denaya, djordje92sm, Dorcolac, draganca, Drug pukovnik, DzoniHN, Fog of War, galijot, goflja76, GrobarRomanticar, havoc995, Hektor, ivica976, Iwo Jima, kaptain, Koridor, Kruger, Levi, Majstorr, MB120mm, mercedesamg, Mikulino3, MrNo, Nebo_M, nobutado, Paja Pajser, pbg12345, pristinski korpus, renoje2, RJ, S2M, stegonosa, sunto, suton, T-72, t84dar, The Joker, Toni, Toper, vathra, Vlada78, volonte, VP3987, zixmix