NOVJ i JVUO 1941-1944

136

NOVJ i JVUO 1941-1944

offline
 • Pridružio: 02 Sep 2012
 • Poruke: 207

Napisano: 15 Sep 2012 2:57

6.lickadivizija :: 1. Jeste dosta cinjenica i kvalifikacija izneto na racun cetnika i ne vidim sta je tu cudno. Ne vidim zbog cega bi cetnici bili "svete krave" izuzete od suda istorije. Ako vec analiziramo sve do tancina, sto ne bi i njih?

Није ми чудно што су изнете квалификације четника на овом форуму, забрињавајуће је колико далеко појединци иду у својим фантазијама (односи се на оних пар ставки које сам навео, наравно генерализовао сам, није практично да вадим цитате појединаца, после 68 страна теме). Друго, овде се до танчина анализирају само четници, наравно, увек са негативним предзнаком.

6.lickadivizija :: 2. Nije se narod razocarao u Drazu i cetnicki pokret, nego, jednostavno, kako je rat odmicao Saveznici su bili u sve povoljnijem polozaju i oni koji nisu smeli da rizikuju i odu u sumu 1941. godine, u doba kada je Osovina vec ocigledno pocela da gubi rat odlucili su da se prikljuce JEDINOM antifasistickom pokretu kod nas.

Да. А други је био једноставно национални покрет отпора окупатору и његових слугу. Они нису били "анти", него "за" - ослобођење.

6.lickadivizija :: 3. Ovo o hvatanju Draze, odgovoricu kontrapitanjem: koliko je trebalo Amerikancima da nadju i ubiju Osamu bin Ladena? A mislim da se slazemo da su Amerikanci sila jaca od "Al-Kaide".

Стани, он се крио у Америци? Или на неком другом континенту?

6.lickadivizija ::Nisu u svim krajevima NDH cetnicke vodje digle ustanak.

Нису уопште вође подигле устанак (у смислу да су регрутовали људе и цимали их за рукав), подигао се народ, а најугледнији и најспособнији су постали вође. А били су четници по српском традиционалном називу за устанике.

6.lickadivizija :: 5. Ako su to lokalni lideri nad kojima je Draza ili imao mestimicnu ili nije imao nikakvu kontrolu, sta onda tangira cetnicke apologete sto su oni saradjivali sa ustasama?

Па онда питај четничке апологете.

6.lickadivizija :: 6. Kakav je uspeh mogao da ocekuje Draza u ratu sa partizanima ako je kontrolisao samo nekoliko geografski najblizih saradnika?

Дража није желео да буде у рату са партизанима. Његова позиција према њима је била чисто дефанзивне природе. Генерално, они су нападали, он се бранио.

6.lickadivizija ::7. Zasto neko ko je digao ustanak ne bi kasnije saradjivao sa onim protiv koga je digao isti taj ustanak?

Зато што није могуће да сарађујеш са неким коме је у програму да те истреби - Народ се дигао на устанак, а устанак је изнедрио вође.

6.lickadivizija :: 8. Kako to da nijedan od tih seoskih ili drumskih razbojnika tokom rata nije pripisao sebi naziv "partizan" nego bas "cetnik"?
Зато што су традиционално Срби везани за име четник. Реч партизан је страна реч, страна српском језику, духу и традицији. Сувише уопштена да би била јасна асоцијација обичном српском сељаку.

6.lickadivizija ::9. Ako Saveznici nisu prestali da podrzavaju cetnike nakon Teherana zbog njihove kolaboracije, zbog cega su onda prestali? Kod ljubitelja cetnickog pokreta non-stop slusamo kako je London eliminisao Drazu iz rata sa partizanima, niko ne kaze da je London i stvorio Drazu, tj. mit o njemu kao neustrasivom gorskom komandantu.

Зато што су одбијали да се поново распламса масовни устанак - који не би био сврсисходан, а који би десетковао српски народ, према искуству из 41. Активну борбу против окупатора су захтевали само од Срба, како би Русима представили то као свој фајт, и други фронт. Прозивка за колаборацију је само алиби. Напали су четнике за исто оно што су 41, и 42 подржавали - Искоришћавање Недићевог режима и Италијана убацивањем својих људи, извлачењем оружја и корисних информација.
Лондон је нажалост створио мит о Дражи, то је тачно. Преувеличавали су његове успехе, направили од њега супер хероја. То им је било потребно као сламка спаса када је све изгледало црно у целој Европи. Тиме су подизали дух свог народа, народа окупиране Европе . Само, то је направило велику штету и Дражи и народу, прво због жешћих репресалија, и већег броја аквија против његове организације него што би се иначе предузело, без тога. Друго, после се на основу те пропаганде од Драже очекивало да делује у складу са тим митом, што је било нереално.
6.lickadivizija :: 10. Ovo je jedan od "bisera"! Kakva crna frontalna borba sa Nemcima kada su partizani upravo dobili ime po partizanskom tj. gerilskom nacinu ratovanja koje je u potpunosti suprotno u odnosu sa frontalnim?

Бисер, слажем се Very Happy А како иначе објаснити рефрене о офанзивама, хиљадама убијених и заробљених непријатеља, хиљадама палих другова и сл. Тога нема у герилској борби. Ја не кажем да је исправно водити фронтални рат против Немаца, наводим "забрињавајуће" тезе, и уједно "замерку" четницима што они нису фронтално напали.

6.lickadivizija ::11. Ovo da su intelektualci i javni radnici bili na strani Draze, to jos niko zivi nije pokusavao da dokaze, a voleo bih da vidim, osim pojedinih politicara, ko je to podrzao ili gajio simpatije prema Drazi? Skoro sam na Internetu naisao na (moram da kazem) nebulozu da je Ivo Andirc simpatisao Drazu i cetnike. Isti taj Andric, potonji clan SKJ i Saveta federacije, u Sveskama, licno sam procitao, cetnike naziva "gibanicarima". I to govori o cetnicima koji su se sastali sa Titom 1941. godine i kojima je komandovao licno Draza.
Тесла!
Што се тиче И.Андрића, мислим да постоје само посредни докази да је био наклоњен Дражи и четницима. Он се током рата држао по страни. Познајући њега и његов рад, рекао бих да ако је постојала симпатија, то је било због тренутка несреће народа и нарочито због изразитих антипатија према комунистима - сматрао их је "Турцима". Ово знам поуздано, деда мог доброг пријатеља му је био лични пријатељ. Видео сам им заједничку фотографију, причали смо неколико пута о томе. Није могао да их смисли. Због тога и јесте мистерија његово чланство у КПЈ. Лично, мислим да је то било, не из користољубља, али из комформизма. Волео је да пише на миру, и није желео да буде узнемираван, а чланство му је то, вероватно, омогућавало. Давало му је извесну слободу мисли. А, чињеница је да га Тито није мирисао, ни најмање.
Ово о гибаничарима, извини, немој да се љутиш, али то је ноторна глупост. То није у његовом речнику, такве сирове речи није усвајао. Чак и да је то мислио, сигурно не би тако репродуковао, а посебно не би то ставио на папир и објавио.

6.lickadivizija :: 13. Gradsko stanovnistvo takoreci nije ni okusilo rat do mobilizacije. U dokumentarnoj seriji "crveno doba" jedan cetnicki omladinac, koji je ispastao posle rata, tvrdi da su partizani prezirali gradsko stanovnistvo, ali u isto vreme se seca da dok su njegovi drugovi i on bili u sumama, i oni su na isti nacin prezirali sve one koji su bili u gradu za vreme rata.

Како није? Па колико је људи страдало само у Београду и околини, на Бањици, у Јајинцима, Старом Сајмишту стрељано..? Глад и немаштина. Људи по градовима нису носили пушке, али су рат и окупацију осетили на други, подједнако болан начин.

Dopuna: 15 Sep 2012 4:08

nemosav1 ::ovo neki cetnicki agit-prop garniran apologetikom iz udzbenika Koste Nikolica? ako si procitao ono sto je napisano, procitao si i argumentaciju, i video prilozena dokumenta

Генерално, иако проучавам домаће изворе, избегавам да се позивам на њих. Не могу да се отмем утиску да су домаћи писци склони претеривању или пропустима. Они стари свакако много, новији све мање. Прочитао сам на брзину и видео аргументацију - то ме је и навело да се укључим CoolRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • SB 
 • Građanin
 • Pridružio: 05 Sep 2012
 • Poruke: 60

nemosav1 ::SB ::На овој и сличним темама написано је много тога. Мене интересује нешто о чему се ријетко пише. Какав утицај су имале промјене страна Италије и Бугарске на однос снага четника и партизана? Шта је било са италијанским јединицама послије капитулације Италије? И колико је уопште Италија имала војника у Југославији септембра 1943.године? Шта је било са њиховим наоружањем? На неком руском сајту о авијацији сам читао да су италијански авиони подржавали неке италијанске јединице које су се у јесен 1943. у Далмацији бориле против нијемаца?
Такође ме занима шта се дешавало у јужној Србији и Македонији када је Бугарска промијенила страну? Јесу ли партизани одбили сарадњу са бугарима због злочина које су ови починили?


1.Cetnici su bili vojnicki potuceni na Neretvi (6-9. mart 1943) i nisu se oporavili od toga.Za vreme operacije "Schwarz" , Nemci su razoruzali Djurisiceve cetnike (Crnogorske).
2. Do kapitulacije Italije, cetnici su dobivali talijansko vojno snabdevanje jer su bili u sastavu MVAC.Kapitulacijom Italije gube svoju liniju snabdevanja, i nastoje da ostvare s Nemcima neki oblik saradnje.
3. Cetnicko stratesko opredeljenje je pobeda zapadnih saveznika, takticka metoda za ostvarenje strateskog cilja je kolaboracija sa Nemcima, a definisani neprijatelj je NOVJ ( stavljen pod zajednicki komunisticki nazivnik)
4. Partizanski pogled na situaciju, i brojcane podatke o ratnom plenu osvojenom kapitulacijom Italije imas ovde:

OSLOBODILAČKI RAT NARODA JUGOSLAVIJE - knjiga 1
pogledaj str 540-567

znaci.net/00001/151.htm

kolicinu naoruzanja imas na str.546 (fusnota)
Чудан одговор!
1.На које четничке јединице су биле Неретви? Шта је са србијанским и босанским четницима? 1943. година је вријеме тешких борби партизана и четника у средњој Босни. Па 12.Славонска је претјерана преко Саве тек почетком 1944. године! У Србију су партизани ушли тек у другој половини 1944. године. Тада су бугари промијенили страну, а дошли су и совјети, тако да четнички пораз није само њихово дјело.
2.Јесу ли и четници Цвјетина Тодића на Озрену били у тој италијанској формацији, па и они на Равној Гори?
3.То је била јелова стратегија, јер су западни савезници били комунистички савезници. Какве су инструкције добиле италијанске јединице на територији Југославије, послије капитулације Италије? Може ли неко да постави те наредбе?
4.Па то је партизански извор. Зашто мислиш да је објективан?
Мени посебно цинично изгледа оптуживати локалне четничке команданте за споразуме са НДХ, а не оптужити патризане за сарадњу са бугарима 1944/45. године.offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 725

1."BITKA NA NERETVI I NJENE POSLJEDICE"
http://www.znaci.net/00001/40_51.htm

NOP 1943

1943 na balkanu je dosla i prosla u ocekivanju saveznickog iskrcavanja. ovaj potencijalni dogadjaj je dominirao u vojnom razmisljanju talijana i nemaca i njihovih satelita i diktirala vojne akcije na balkanu te godine.

za sile osovine, 1943 godina, je predstavljala prekretnicu.vreme munjevitih pobeda i blickriga, je zamenio koncept (neosvojive)"evropske tvrdjave" i odbrambenog nacina razmisljanja.drugi svetski rat se pretvorio u dugi iscrpljujuci rat , gde ce konacna pobeda pripasti onome koji ima vece ekonomske rezerve i imidj jaceg morala kod ljudi.
porazom sila osovine, u africi i staljingradu,te pobedom nad talijanskom flotom, i sredozemno more i afrika su postale baza za (moguce) saveznicko iskrcavanje u juznu francusku, italiju ili na balkan.
zbog mogucnosti iskrcavanja na balkanu, ovo podrucje dobiva na vaznosti kod nemackih i talijanskih vojnih planera. talijanska vrhovna komanda je bila svesna da nema dovoljno snaga da brani i italiju i balkan.zbog gubitaka u africi i na istocnom frontu, bila bi prisiljena da prebaci svoje trupe sa balkana u italiju.(iskrcavanje saveznika na siciliji je resilo tu talijansku dilemu).
medjutim stariji partner (nemacka), je malo drugacije gledala situaciju; njihovi planeri su procenjivali da ce napredovanje saveznika kroz italiju biti sporije, nego kroz balkan, i da uvek postoji mogucnost da saveznici iz juznog dela italije posalju brodovima/avionima, par divizija na balkan sto bi za nemce pogorsalo situaciju;
linija snabdevanja nemacke ratne masine i civilne infrastrukture, je isla preko balkana zeljeznickim, cestovnim i recnim putem. nafta iz rumunije, obojeni metali iz srbije, boksit iz hercegovine, i , naravno, zito i hrana. nemacki civili su tokom citavog rata ziveli kao mali bogovi, dok su okupirane zemlje gladovale.

gerilski napadi na tu liniju snabdevanja (uglavnom od partizana na teritoriji NDH), specijalno na potezu pruge beograd, slavonski brod, zagreb, te mostar , rijeka , ili karlovac, zagreb) su vezali nemacke jedinice, i signifikantno ugrozavale liniju, da su nemci odlucili da tome stanu na kraj. drugi razlog je bio , potencijalno saveznicko iskrcavanje, sto bi nemce stavilo u situaciju da imaju saveznike protiv sebe, partizane u svojoj pozadini, a cetnici, koji su bili pod talijanskom taktickom komandom, u sastavu MVAC-a , te bosanski cetnici , koji su individualno pristali na saradnju sa talijanima, bi presli na saveznicku stranu ( kao i talijani)

italija je ovde igrala trostruku ulogu; ustase i pavelic su bili njihov produkt, koji su oni izdrzavali, i trenirali u italiji , bez kojih pavelic ne bi mogao da postane poglavnik i proglasi NDH . za tu uslugu su dobili dalmaciju i otoke, i jos okupirali dobar deo NDH teritorija, na privremenoj bazi.njihova ambicija je bila kompletna NDH. ustaski teror nad srpskim stanovnistvom, koji je italija mogla da spreci, da je htela, je terala srpsku populaciju da potraze zastitu u talijanskoj zoni, koju su talijani pruzili. za uzvrat srbi su bili dobrovoljci u anti-komunistickoj miliciji , za borbu protiv partizana, sto im je usput omogucavalo , da namire racune sa hrvatima i muslimanima izvan talijanske zone (u kojima je naravno stradalo najvise civila).
radi boljeg povezivanja sa srbima, talijanske vojne komande prihvatile se u splitu,cetinju, mostaru i na drugim mestima predstavnike i vodje srpskih ceta.tako je u splitu smesten vojvoda trifunovic-bircanin, u mostaru vojvoda jevdjevic, a na cetinju general dukanovic .zajednicka karakteristika im je da su svi od ljeta 1941 godine poceli saradjivati s talijanskim okupacionim komandama, i sto su nakon ulaska dragoljuba mihailovica u izbeglicku vladu priznali njega kao glavnog komandanta svojih odreda. na taj nacin je mihailovic, zahvaljujuci svom istaknutom polozaju u vladi, primio pod svoju,istina nominalnu komandu desetine hiljada boraca.
stvorena je jedna nesvakidasnja, groteskna situacija, da ministar vojske jedne saveznicke vlade prima komandu nad cetama opskrbljenim oruzjem i ostalim vojnim potrebama od strane neprijatelja protiv kojega bi se morao boriti.
talijani su , naravno, znali za odnos sa mihailovicem (prisluskivanje radio veze i poruka), ali im je to eventualno moglo omoguciti i kontakt sa zapadnim saveznicima, ako se ukaze potreba (u prvom svetskom ratu, italija je promenila stranu jos 1915 godine)
naravno, i saveznici su znali da su cetnici pod talijanskom komandom, ali do 1943 godine, balkan nije bio vitalan za njih, a cetnici su bili izvor obavestajnih podataka, sto ih je do tog vremena zadovoljavalo

partizanski napadi na isturene (manje) vojne postaje nemacke, talijanske i NDH vojnice,te napadi na nemacku/talijansku liniju snabdevanja (pruge, ceste), su vezivali okupatorske snage da ne mogu biti upotrebljene na drugim, aktivnijim frontovima, i iscrpljivali protivnika. okupator nije imao dovoljno vojnika da bude na svakom mestu , u svako vreme, pa je bio prisiljen , da upotrebljava svoje jedinice za obezbedjenje pruga, tvornica, rudnika, i vecih naseljenih mesta, sto je stvorilo prilicno veliko podrucje u bosni , slobodno od okupatora,koju su partizani kontrolisali, poznato kao "titova drzava" sa sedistem u bihacu.
ova slobodna teritorija je sluzila za eksperiment u drzavnoj vlasti. na tim teritorijama su uspostavljeni "narodni odbori" kao organi vlasti, funkcionisale su skole, davane su pozorisne predstave, izdavane su novine, bile bolnice, obucni centri, drzani razliciti kursevi i bio jak propagandno-politicki rad, koji je rezultovao prilivom novih boraca.

krajem 1942 godine, NOV iPOJ ima 9 divizija, 36 samostalnih brigada, i 70 lokalnih partizanskih odreda. najveci deo ovih jedinica je bio u zapadnoj bosni, na "slobodnoj teritoriji"to su bili "prvi hrvatski korpus" (6,7, i 8 divizija), 6 i 14 primorsko-goranska brigada u podrucju kostajnica-karlovac-slunj, prvi bosanski korpus (4, i 5 divizija) i nekoliko odreda na podrucju banja-luka-kostajnica-kljuc. glavni stab je bio u bihacu, sa prvom proleterskom istocno od banja luke, drugom proleterskom oko bosanskog grahova i 3 udarna divizija istocno od linije jajce-bugojno

da bi razresile ovaj gordijski cvor; eliminisali partizane iz svoje pozadine, vezali talijane na balkan, i razoruzali cetnike , kao potencijalnog neprijatelja u slucaju iskrcavanja saveznika , nemci su , u skladu hitlerove naredbe 47, izvrsili prestruktuiranje svog komandnog lanca, odlucili da naprave vojnu operaciju sirokog razmera, koji bi ispunio gore navedeno. operacija je dobila kodno ime "WEISS" i predvidjena je da bude u tri faze. treca faza se zbog objektivnih razloga nije odigrala, pa je umesto toga napravljena modifikacija trece faze, koja ce dobiti ime "SCHWARZ".

osovinske snage pre neretve:
nemacke divizije:

704,714,717,718
ove divizije su bile predvidjene za okupacionu ulogu. sastojale su se od starijih godista bez kompletne obuke. imale su dva puka, umesto tri, vrlo malo teskog naoruzanja i bile minimalno motorizirane

7 SS princ eugen
odlicna SS divizija sastavljena od etnickih nemaca iz jugoslavije i rumunije. trenirana za brdske operacije. operira od oktobra 1942 godine

187 rezervna
nije bila rezervna divizija , nego obucna, sa vrlo ogranicenom borbenom sposobnoscu. prebacena je u jugoslaviju u decembreu 1942 godine

talijanske divizije:

VI korpus: 18,32,14
XIV korpus: 19,23,154, 1 alpinisticka
XI korpus: 4, 2, 57
XVIII korpus: 15,158,i 17 obalska brigada
V korpus: 153,155,i 4 obalska brigada

talijanske pesadijske divizije imaju dva puka, i jedan bataljon crnokosuljasa (koji su ideoloski potkovani, ali sa slabim borbenim treningom). sveukupno 12600 vojnika u diviziji.talijanska divizija ima samo 36 laganih artiljeriskih orudza, nema tenkove i vrlo malo transportnih sredstava.obalne brigade su pesadija, sastvljena od starijih godista. jedino su alpinci bili trenirani za operacije na teskom terenu. u sastavu talijanske vojske je bilo oko 25 hiljada cetnika kao jedinice MVAC

bugarske divizije:

I korpus: 22,24,25
V korpus: 14,27
nepokretne, lose trenirane.najbolje bugarske snage su bile na bugarsko-turskoj granici

hrvatske snage (NDH vojnica):

8 brigada sa minimalnim vojnim treningom.

srpske kolaboracionisticke :

10 bataljona
jedinice policijskog tipa

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5688

SB ::Чудан одговор!
1.На које четничке јединице су биле Неретви? Шта је са србијанским и босанским четницима? 1943. година је вријеме тешких борби партизана и четника у средњој Босни. Па 12.Славонска је претјерана преко Саве тек почетком 1944. године! У Србију су партизани ушли тек у другој половини 1944. године. Тада су бугари промијенили страну, а дошли су и совјети, тако да четнички пораз није само њихово дјело.


NOVJ i CA su došli iz dva sasvim različita pravca - tako da nikako nisu mogli da dodju zajedno. NOVJ je došla znatno ranije od CA.

Citat: 2.Јесу ли и четници Цвјетина Тодића на Озрену били у тој италијанској формацији, па и они на Равној Гори?
Cvjetin Todić je bio ustaški sluga pošto je potpisao ugovor o lojalnosti NDH. Tipičan izdajnik.

Citat: 3.То је била јелова стратегија, јер су западни савезници били комунистички савезници. Какве су инструкције добиле италијанске јединице на територији Југославије, послије капитулације Италије? Може ли неко да постави те наредбе?

Zapadni saveznici nikada i nipokom osnovu nisu bili komunistički saveznici.
Bili su saveznici NOVJ to je tačno ali nikada komunistički. Oni su pre svega bili veoma pragmatični i podržavali EFIKASNU stranu u ratu.

Citat:4.Па то је партизански извор. Зашто мислиш да је објективан?
Мени посебно цинично изгледа оптуживати локалне четничке команданте за споразуме са НДХ, а не оптужити патризане за сарадњу са бугарима 1944/45. године.


Zato što je to nebo i zemlja.
Četnici su saradjivali sa NDH dok je NDH punila Jasenovac Srbima , a bome četnici dome na Kozari dooobro pripomogli, da ne pričamo o pomoći NDH koju su pružali a NOVJ je bila SAVEZNIK Otečestvene Fronte kada su Bugari prešli na stranu Saveznika i borili se protiv nemaca - sasvim drugačije stavri - i nemoj da ih mešaš pošto je ne poznavanje ove materije kod tebe česta i obilna pojava.

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2400

Citat:bugarske divizije:

I korpus: 22,24,25
V korpus: 14,27
nepokretne, lose trenirane.najbolje bugarske snage su bile na bugarsko-turskoj granici


Зашто су њихове најбоље јединице биле на турској граници? јел то било неких сукоба у том периоду између њих?

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5519

Za svaki slucaj, Njemacka je i pored dobre saradnje sa turcima, uvek strahovala da Turska moze da pridje na strani UK i pocne rat protiv sila osovine. Tako su skoro celo vreme rata najbolje bugarske jedinice bile na granici sa Turskom.
To je i jedan od glavnih razloga (pored nepovoljnog odjeka koji bi rat protiv rusa imao kod bugarskog naroda) zasto bugari nisu poslali svoje jedinice na istocni front i nisu stupili u rat sa SSSR-om.

online
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22781
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Овде од неких чланова још није савладана лекција на коју Ватра упорно упућује - сагледати историјски контекст догађаја. Размишљате и оцењујете догађаје који су се збили пре готово седамдесет година, а посматрате их данашњим очима, навикнути на мобилну телефонију, телевизију, интернет, итд, итд...

Незнање и заблуде су биле огромне још у предратном периоду, а замислите само како је било за време рата, када су главе летеле и ''из чиста мира''. Ми и данас , у овој Србијици, уз сву могућу савремену технологију, имамо издање ''Новости'' за Београд и за ''унутрашњост''( ружна реч за већи део Србије). Замислите како је било за време рата: ниоткуда вести, гласине су у пуном замаху, страх у још већем...а онда уђе нека војска у село, опљачка, нахрани се, силује, запали и побије...а ти размишљај о идеологији.

Када је реч о хватању Драже Михајловића, не могу да верујем да озбиљни људи могу да пишу овакве произвољности о томе. Па шта ако су га јурили годину дана? И данас би га јурили толико, ако не и дуже. Да ли стварно некога на овоме форуму треба подсећати да су и четници (као и партизани) били изванредно герилски спремни и искусни и да тражити по подрињским гудурама групицу људи јесте тежи посао него тражити иглу у пласту сена?

Сетите се колико дуго су се држали Божо Бјелица и Српко Меденица, ухваћени су тек почетком педесетих.


Нису баш ствари тако црно - беле. Овде, на овој теми је , изгледа узалуд за неке, много пута поновљено: четника је било више врста, партизана само једна, а они се овде некритички пореде. Наравно да могу, треба и морају да се пореде, али у пуном светлу истине, а не острашћених подела и шарлатанства, позивања на документа у оној мери колико то расправи одговора.

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 725

Citat:Када је реч о хватању Драже Михајловића, не могу да верујем да озбиљни људи могу да пишу овакве произвољности о томе. Па шта ако су га јурили годину дана? И данас би га јурили толико, ако не и дуже. Да ли стварно некога на овоме форуму треба подсећати да су и четници (као и партизани) били изванредно герилски спремни и искусни и да тражити по подрињским гудурама групицу људи јесте тежи посао него тражити иглу у пласту сена?

Hvatanje Draze Mihailovica je uvek imalo u sebi neku "Robin Hood" notu, i pretvorilo se u prilicnu nategnutu zvaku.
1. Posle Zelengore, on je postao (ponovo) komandant bez vojske, i svi znamo pricu o "Cosicu" (OZN-a) s kojim on odrzava kontakt , koji mu daje informacije o desavanjima u Srbiji, da bi ga namamio da predje u Srbiju
2. Nikada nisam video knjigu radiograma "majora Cosica" (OZN-a), a morala je da postoji
broj|datum|od koga|za koga|sadrzaj (tako izgledaju kolone)
3. Ako je postojala radio veza, bilo bi prilicno lagano triangulirati mesto emitovanja cetnicke radio stanice
4.Sto duze je on odsecen od Srbije, i ostataka svojih ljudi, i potencijalnih regruta, OZN-a ima vise vremena da ih likvidira na teritoriji Srbije, odnosno Bosne, posto su stalno prelazili sa jedne na drugu stranu
5.Srbija nije bila odusevljena partizanima, i cetnici/monarhija su imali daleko vise pristasa, aktivnih,pasivnih, i potencijalnih.Trebalo je vise vremena za propagandu, i stvaranje nekog partijskog rukovodstva .KP Srbije je stvoren 1945 , od pokrajinskog komiteta za Srbiju.Mislim da se niko nije zurilo da ga "uhvati" , jer je ionako bio izoliran.Bilo je daleko vaznije konsolidirati vlast, i pripremiti teren za sudjenje.Prikazati cetnike u sto losijem svetlu, napraviti intenzivnu propagandnu kampanju kroz radio i stampu.To je bio logican potez.Likvidacija politicke opozicije

http://www.znaci.net/00001/40_84.htm

Citat:Ovaj niz članaka( u Politici) (koji bi u obliku knjige iznosio možda kojih 200 str.) je prilično neobična smjesa činjenica i fikcije. Tu se navode imaginarni razgovori između Mihailovića i raznih članova njegovog štaba, te Mihailovićeve misli i refleksije. Tu su također prikazi mnogih konkretnih terorističkih akata koji uopće nemaju veze s Mihailovićevim hvatanjem, iako su ih četnici počinili ili im se pripisuju, a na mnogo mjesta autori subjektivno interpretiraju umjesto da pruže dokumentirane dokaze. Usprkos tomu, prema nekim dobro obaviještenim osobama s kojima sam o tome raspravljao, uzet u cjelini ovaj prikaz predstavlja glavne činjenice točno. Članci su kasnije trebali biti izdani u obliku knjige, zajedno s dopunskim dokumentarnim materijalom: uz zadnji nastavak najavljen je i skori izlazak knjige. Ali ova se knjiga nije pojavila, što je izazvalo vrlo raznolike komentare. Za komentare četnika ili četničkih simpatizera na članke u Politici, vidi članak Nenada Petrovića u Naša Reč, juni - juli 1966, str. 20 - 23. Krajem 1971. u Beogradu je agent službe sigurnosti poznat kao Ljubo Popović objavio knjigu pod naslovom Velika igra sa Dravom Mihailovićem, koja se bavi hvatanjem generala Mihailovića. Popovićevo pripovijedanje počinje s oktobrom 1945. i vrlo je slično prikazu Banovića i Stepanovića, na kojem sam zasnovao ovaj opis.

online
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22781
 • Gde živiš: I ja se pitam...

...а требало је и гинути када је рат званично завршен. Истина је да су јединице КНОЈ и ОЗНЕ биле више него мотивисане да изврше своје задатке, али је и фактор опреза (''где сад да погинем кад је рат завршен''), имао значаја.

Триангулација? Она је у то време могла да буде приближна...а онда је некога требало позвати на терену, синхронизовати, сјурити се на ту локацију...Чиме? Мобилним телефоном? Хеликоптерима? ''Креснути'' БТР или ''хамви''? Потражити џи-пи-есом?

Људи, говоримо о 1945. години, о разрушеним пругама, непостојећој путној мрежи, струји која је пуштана два сата дневно...радио-станицама које су биле тешке по десетак килограма и чији акумулатори нису могли да се занављају као данас, итд, итд...

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5519

Da ne zaboravimo i nedostatak radio stanica koji je tada vladao, a i nedostatak pogodnih radio-operatora, jer nije svaki radio-operator i radio stanica mogla da ucestvuje u takvoj akciji.
Na kraju-krajeva i njemci, u svoje vreme daleko bolje tehnicki opremljeniji i uvezbaniji su muku mucili sa radio stanicama pokreta otpora, tako da su u Beograd morali da dovuku dva vozila sa radiogoniometrima iz Grcke da bi pronasli i unistili radio stanicu koja je delovala u Beogradu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 429 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 4 sakrivenih i 397 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Bane san, Duh sa sekirom, galijot, Georgius, ibssa, kovinacc, Maksim 3, MarKhan, nenad81, ostoja, pein, prekodrinski, rexxpress, RJ, royst33, Sibin, Sirius, stug, theNedjeljko, tmanda323, Toni, VJ, vladas87, vlvl, voja64, zodiac94, |_MeD_|