Borbeni avioni kolekcija (časopis i model)

1869

Borbeni avioni kolekcija (časopis i model)

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2013
  • Poruke: 1

Kinezi izbacili novu verziju amercomovog F-15 sada u pustinjskoj semi i sa izraelskim oznakama

offline
  • Ик&#10
  • Pridružio: 08 Mar 2012
  • Poruke: 22

Aslani Samir ::Kinezi izbacili novu verziju amercomovog F-15 sada u pustinjskoj semi i sa izraelskim oznakama
Видех. Е Самире, избаци Ф-35 кад добијеш ! Mr. Green

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2013
  • Poruke: 1

Napisano: 28 Mar 2018 9:57

hocu nesto je zapelo u slanju f 35 je jos u Pekingu ali cim stigne stavljam slike

Dopuna: 06 Apr 2018 23:58

U medjuvremenu stigli FIAT Br 20 IXO, He 111 i Cant iz Atlas edicije 1/144 kao i italerijev F-16 1/100

offline
  • Ик&#10
  • Pridružio: 08 Mar 2012
  • Poruke: 22

Сликај ако није фрка !

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2015
  • Poruke: 0

Sledeći novitet iz moje kolekcije koji bih želeo da predstavim je Amercomov North American LT-6G Texan. Poznat je i kao North American Harvard kako su ga nazvali u Velikoj Britaniji i kao „Leteća testera“ zbog karakterističnog zvuka rada motora. Harvard odnosno Texan je jedan od najpoznatijih aviona za obuku pilota svih vremena, a korišćen je i u borbenim i drugim ulogama pa i onim kada je u filmovima adaptiran „glumio“ japanske avione Mitsubishi Zero i Nakajima B5N „Kate“. Ove avione su koristili i jugoslovenski piloti, a jedan je izložen u Muzeju vazduhoplovstva u Surčinu.
Nort Ameriken Harvard / North American T-6 Texan je američki jednomotorni, dvosedi, niskokrilni avion sa zatvorenom kabinom i uvlačećim stajnim trapom, koji se koristio kao avion za prelaznu obuku vojnih pilota širom sveta pa i u Jugoslovenskom ratnom vazduhoplovstvu. Imao je savremenu navigacionu i ostalu opremu. Borbene varijante ovog aviona su opciono bile naoružane mitraljezima, bombama i raketama. U toku svoje upotrebe kao borbeni avion korišćen je kao lovac, izviđač, laki bombarder i jurišni avion za podršku kopnenim trupama. Učestvovao je u mnogim lokalnim ratovima posle Drugog svetskog rata.
Američka firma za proizvodnju aviona North American Aviation je 1935. godine projektovala avion North American NA-16 koji je prvi probni let napravio u aprilu mesecu. Namena ovog aviona je bila avion za obuku pilota. Kada je američka vojska definisala zahtev za novi školski avion, North American je na osnovu već ispitanog prototipa NA-16 napravila projektni zadatak za avion nazvan NA-26 koji je za razliku od predhodnika imao uvlačeći stajni trap sa repom točkom i motorom R-1340 snage od 600 KS. Prvi proizvedeni model, isporučen američkom vazduhoplovstvu (USAAC) je bio BC-1, (180 aviona) a isti taj avion je isporučen i RAF-u pod nazivom Harvard I (400 aviona). Američka mornarica dobila 16 modifikovanih aviona BC-1, koji su imali oznaku SNJ-1, a još 61 avion kao SNJ-2 sa različitim motorom. Već 1937. godine ovi avioni su bili u operativnoj upotrebi.
U toku proizvodnje napravljeno je preko 200 školskih i 53 različitih borbenih modela ovog aviona a ukupna proizvodnja i Americi je bila 15.495 dok je sa licencnom proizvodnjom ovaj avion premašio brojku od 21.342 aviona. Uobičajeni naziv ovih aviona u američkom vazduhoplovstvu je bio T-6 Teksan, u američkoj mornarici ovaj avion je imao oznaku SNJ a u britanskom RAF-u nosio je oznaku Harvard.
Trup aviona je bio potpuno metalne konstrukcije, noseća konstrukcija aviona je bila napravljena od tankozidnih čeličnih cevi visoke čvrstoće dok je oplata aviona bila napravljena od duraluminijumskog lima. U trupu se nalazila kabina sa dva kokpita u tandem rasporedu jedno sedište iza drugog. Kabinski poklopci su napravljeni od pleksigasa i otvarali su se pomeranjem unazad (šiberi). Svi avioni su imali duple komande. Dimenzije aviona: dužina 8,84 m, razmah krila 12,81 m, visina 3,57 m, površina krila 23,60 m2. Masa praznog 1.886 kg, masa poletna 2.548 kg. Pogonio ga je radijalni motor Pratt Whitney R-1340 AN-1 sa 9 cilindara snage 600 KS. Performanse: brzina maksimalna 335 km/h, brzina krstarenja 233 km/h, dolet 1.175 km, plafon leta 7.400 m, brzina penjanja 366 m/min. Avion je bio naoružan (opciono) sa dva mitraljeza u krilima kalibra 7,62 mm, 6 lakih bombi ili 6 raketa na podvesnim nosačima ispod krila.
Zemlje koje su koristile ovaj avion su zaista brojne: Argentina, Austrija, Belgija, Biafra, Bolivija, Brazil, Kanada, Kina, Čile, Kolumbija, Kongo, Kuba, Danska, Dominikanska republika, El Salvador, Francuska, Gabon, Nemačka, Grčka, Haiti, Hong Kong, Honduras, India, Indonezija, Iran, Izrael, Italija, Japan, Katanga, Liban, Južna Koreja, Laos, Meksiko, Maroko, Holandija, Mozambik, Novi Zeland,Norveška, Nikaragva, Pakistan, Paragvaj, Portugal, Filipini, Južna Afrika, Južna Rodezija, Južni Vijetnam, Saudijska Arabija, Španija, SSSR, Švedska, Švajcarska, Sirija, Tajland, Tunis, Turska, Velika Britanija, SAD, Urugvaj, Venecuela, Jugoslavija, Zair...
U periodu od 1936. do 1950. godine ukupno je proizvedeno 21.342 aviona u 200 školskih i 53 borbene varijante uključujući i lovačku. Licencno je pravljen u Kanadi, Australiji, Švedskoj, pa čak su i Japanci na osnovu licence napravili 176 primeraka aviona Kyushu K10W sa motorom Nakajima Kotobuki od 600 KS. Saveznici su ovaj japanski avion zvali "Oak". Pre rata Texan je korišćen za obuku borbenih pilota američkog vazduhoplovstva i mornarice. Tokom rata na osnovu Zakona o zajmu i najmu veliki broj ovih aviona je dat Velikoj Britaniji na korišćenje, koja je opet određen broj ovih aviona distribuirala i ostalim saveznicima. U toku rata ovaj avion je korišćen kao avion za obuku pilota ali se koristio i za borbena dejstva kao izviđač, laki bombarder ali i kao lovački avion.
Upotreba ovog aviona nije prestala sa završetkom Drugog svetskog rata nego je nastavljena njegova primena kao školskog aviona u većini zemalja koje su ga koristile u toku rata. Borbena primena je nastavljena u lokalnim ratovima koji su se dešavali nakon Drugog svetskog rata. U toku Izraelsko-arapskog rata koji se dešavao 1948. godine ovaj avion je koristila sirijska vojska za podršku kopnenim snagama, za napade na brodove i komunikacije a korišćeni su i u vazdušnim borbama. U završnim fazama rata Izrael je kupio 17 aviona ovog tipa koje je koristio u završnim operacijama protiv egipatskih snaga na Sinajskom poluostrvu. U toku građanskog rata u Grčkoj ove avione je koristilo Grčko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo protivu grčkih partizana, kao izviđačke avione, avione za korekciju artiljerijske vatre kao i za neposrednu podršku kopnenim trupama. T-6 Texan je korišćen za vreme korejskog rata i ograničeno u toku Vijetnamskog rata gde je služio kao avion za obeležavanje ciljeva. U toku 1950. godine RAF je koristio ove avione u operacijama protiv pobunjenika u Keniji, a francusko ratno vazduhoplovstvo je koristilo ove avione u toku Alžirskog rata. U Argentini su ovi avioni argentinske mornarice korišćeni za bombardovanje Plaže di Majo 16.06.1955. godine. U toku 1957-58. godine Špansko ratno vazduhoplovstvo je koristilo ove avione u borbi protiv marokanskog oslobodilačkog pokreta upotrebljavajući bombe, rakete i mitraljesku vatru. Portugalsko ratno vazduhoplovstvo je koristilo ove avione od 1961 do 1975. u portugalskom kolonijalnom ratu u Angoli, Mozambiku i Gvineji Bisao. Za vreme Indijsko-Pakistanskog rata 1971. godine pakistansko ratno vazduhoplovstvo je koristilo ove avione za noćne napade na komunikacije indijske armije.
Avion T-6 se najduže zadržao u upotrebi u Južnoafričkoj uniji koja zbog embarga na oružje UN-a nije mogla da kupuje nove avione, tako da se ovaj avion koristio sve do 1995. godine.
Naši piloti su se prvi put sreli sa ovim tipom aviona u leto 1943. kada je počela njihova preobuka u Africi u 71. OTU (jedinica za borbenu obuku) radi kasnijeg prelaska na Harikene i Spitfajere. Između ostalih na ovom avionu je u toku rata leteo i kralj Petar II. Prvi od ukupno 11 Harvarda za naše RV predati su nam marta 1945. u Zemuniku kod Zadra i uspešno su korišćeni za prelaznu borbenu obuku. Posebno značajnu ulogu odigrali su po prijemu američkih F-47D u JRV, jer su piloti na njima izvodili trenažne letove pre no što su seli za komande Tanderbolta. Vremenom na neke primerke ugrađena je kamera K-24 radi korišćenja u izviđačkom puku, a pred kraj resursa korišćeni su u štabnim avioodeljenjima. Zadnja dva rashodovana su 1960. godine.
U Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu na aerodromu "Nikola Tesla" izložen je jedan primerak ovog aviona. S obzirom da ni jedan od „naših” Harvarda nije sačuvan, izloženi primerak (fabrički broj 168-503, ex 50-1289) dobijen je razmenom sa poznatim francuskim kolekcionarom Žanom Salisom (Jean Baptiste Salis). Za potrebe izlaganja obojen je u šemu i sa oznakama kakve su imali naši Harvardi u Prvoj pilotskoj školi u Zemuniku. U svetu postoji sačuvan veliki broj ovih aviona u muzejima, a dosta ih je u privatnom vlasništvu i u letnom stanju.
Model Amercom je urađen u srazmeri 1:72 i težak je 83 gr.


































































































































offline
  • Pridružio: 29 Mar 2015
  • Poruke: 0

Danas je stigao interesantan novitet u moju kolekciju modela aviona, a to je britanski lovac Hoker Fjuri (eng. Hawker Fury) iz kolekcije CORGI. Urađen je u srazmeri 1:72. Ovaj avion je koristilo i Jugoslovensko ratno vazduhoplovstvo (13 kom iz Britanije i 40 proizvedenih po licenci u Ikarusu (24 kom) i Zmaju (16 kom). Uskoro ću detaljnije predstaviti model.








offline
  • Pridružio: 31 Mar 2013
  • Poruke: 1

Stigao F - 16 blok 52 pakistanskog vazduhoplovstva, model je u razmeri 1/72 i prilicno je masivan i tezak, pakovanje slicno kao i Su 27 a na omotu pise amer com









ovih dana ocekujem da konacno stigne i F 35 pa javljam utiske

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2015
  • Poruke: 0

Evo više detalja o modelu Hoker Fjuri (eng. Hawker Fury).
Nakon Velikog rata lovački avioni se i dalje rade kao dvokrilci. Ipak, primenom svih aerodinamičkih novina i prelazom sa zvezdastih motora na linijske, proizveden je u firmi Hawker (naslednik Sopwith Aviation) aerodinamički vrlo doteran lovac Hawker Fury. To je britanski jednomotorni, jednosedi, dvokrilni avion, mešovite konstrukcije (metal-drvo-platno) koji se koristio kao lovac između dva svetska rata. Proizvodila ga je britanska firma Hawker Aircraft, a projektovao ga je Sidney Camm sa grupom saradnika. Ukupno je proizvedeno 275 kom. Po licenci se ovaj avion proizvodio i u našim fabrikama Ikarus i Zmaj iz Zemuna. U istoriju je ušao kao prvi britanski avion koji je leteo u horizontalnom letu brže od 200 milja/sat (322 km/h).
Pojava motora sa kompresorom, 1928. – 1929. godine, učinila je sve lovačke avione opremljene motorima bez kompresora preko noći zastarelim. Upravo se u Britaniji pojavio i prvi lovački avion sa tim novim motorom – Hoker Fjuri. Glavni projektant fabrike Hawker, Sidney Camm projektovao je kao privatni pokušaj lovac Hornet koji je izazvao senzaciju 1929. na izložbi u Londonu. Septembra iste godine RAF je otpočeo ispitivanja prototipa Hornet preimenovanog u Fjuri (Fury). I motor Rolls-Royce F.XI preimenovan je u Kestrel, a Ministarstvo vazduhoplovstva poručilo je avgusta 1930. izradu 21 Fjurija. Prvi avion poleteo je 25. marta 1931, a već krajem maja prvih 16 Fury Mk.I uvedeno je u 43. skvadron RAF.
Fabrika Hoker je vršila poboljšanja na svom opitnom primerku Intermediate Fury (prvi let 13. aprila 1932,) i eksperimentalnom High-Speed Fury (poleteo 3. maja 1933), na kojima su isprobani razni motori. Od “Hokera” (posle jula 1933. naziv firme je promenjen u Hawker Aircraft Ltd.) su naručena 23 aviona sa motorom Kestrel VI pod RAF oznakom Hawker Fury Mk.II, a sledećih 89 primeraka od podizvođača General aircraft Ltd.; neki od aviona preusmereni su za Južnu Afriku. Prvi Mk.II poleteo je 3. decembra 1936, a služba tog tipa u RAF trajala je do januara 1939. godine.
Avion Hoker Fjuri je dvokrili jednosedi jednomotorni avion mešovite konstrukcije. Noseća konstrukcija trupa je čelična konstrukcija od cevi spojenih zakivcima za koju su pričvršćena drvena rebra koja formiraju oblu konturu trupa za ta rebra su pričvršćene uzdužne letvice za koje se zateže impregnirano platno ili aluminijumski lim kao obloga trupa aviona. Avion je najčešće bio opremljen tečnošću hlađenim linijskim motorom, RR Kestrel IIs, RR Kestrel VI i RR Kestrel XVI, mada su se po porudžbini ugrađivali i drugi motori. Na vratilu motora je bila pričvršćena dvokraka, vučna, drvena elisa, nepromenljivog koraka. Nosač motora je bio od čeličnih cevi kao produžena konstrukcija čeličnog kostura trupa aviona. Glavni rezervoari za gorivo su se nalazili između pilota i motora, a razdvajao ih je protivpožarni zid. Pristup motoru je jednostavan a njegovo rasklapanje i sklapanje vrlo lako. Hladnjak za rashladnu tečnost se nalazio ispod trupa aviona između nogu stajnog trapa. U trupu je bila otvorena kabina sa jednim sedištem za pilota koji je bio zaštićen vetrobranskim staklom. Ivice kabina su bile tapacirane kožom što je smanjivalo broj povreda pilota. Trup je bio čistih aerodinamičkih linija i bio je veoma lep avion. Prednji deo trupa gde se nalazio motor i kabina, bio je presvučen aluminijumskim limom, a ostatak trupa bio je obložen impregniranim platnom. Na kapotaži motora su se nalazili otvori za izduvne cevi motora.
Iza sedišta pilota postojao je prostor za smeštaj opreme ili prtljaga čiji se poklopac otvarao spolja. Sa leve strane kabine su se nalazila vratanca koja su se otvarala ka spolja i to na dole što je znatno olakšavalo ulaz i izlaz pilota iz kabine. Krila su bila drvene konstrukcije presvučena impregniranim platnom relativno tankog profila sa dve ramenjače. Krilca za upravljanje avionom su se nalazila samo na gornjim krilima. Krila su između sebe bila povezana sa jednim parom metalnih upornica u oblku ćiriličnog slova I. Zatezači su bili od klavirske čelične žice. Oba krila su imala oblik pravougaonika sa polukružnim završetkom, stim što je gornje krilo imalo veći razmah i bilo je pomereno prema kljunu aviona u odnosu na donje.Oba krila su bila upravna na osu aviona. Gornje krilo je bilo prilično izdignuto u odnosu na trup aviona što je omogućavalo pilotu bolju preglednost iz kabine i lakše napuštanje aviona u slučaju opasnosti. Konstrukcije repnih krila i vertikalni stabilizator kao i kormilo pravca i visine su bila napravljena od drveta presvučena platnom. Horizontalni stabilizatori su bili poduprti upornicama koje su se oslanjale na trup aviona.
Avion je imao klasičan fiksni stajni trap sa dva točka opremljena gumama visokog pritiska napred i elastičnu drvenu drljaču ili klavirski gumeni točak na repu aviona. Stajni trap je bio napravljen od čeličnih cevi, klasičan fiksan sa osovinom, u nogama stajnog trapa su bili ugrađeni uljni amortizeri. Kod modela Mk II stajni trap je bio dosta uprošćen imao je dve nezavisne noge sa uljnim amortizerima i točkovima bez krute osovine.
Glavne varijante aviona Hoker Fjuri su
Fury Mk I - avion sa motorom RR Kestrel IIs, snage 525 KS.
Fury Mk II - avion sa motorom RR Kestrel VI, snage 640 KS a u odnosu na model Mk I ima novi stajni trap i pojačanu strukturu.
Yugoslav Fury - avion model Fury Mk II sa motorom RR Kestrel XVI, snage 745 KS .
Postojala su dva osnovna tipa (varijante) ovog aviona Mk I iz 1931. godine i Mk II iz 1936-37. godine, a ostale podvarijante su samo neki od ovih tipova aviona sa različitim motorima na primer: za Portugaliju je napravljen avion model Mk I sa motorom RR Kestrel II, za Španiju je napravljen avion model Mk I sa motorom Hispano_Suiza 12 Xbrs, za Norvešku je isporučen avion sa motorom Armstrong-Siddeley Panter IIIA, a za Persiju (Iran) sa radijalnim motorima Pratt&Whitney S2B1g ili Bristol Mercury VISP. Ove podvarijante u oznaci imaju prefiks zemlje za koju je taj tip napravljen (primer: Yugoslav Fury).
Tehničke karakteristike Hoker Fjuri su: namena -lovac, posada - 1 član, poreklo - Velika Britanija,
proizvođač - Hawker Aircraft (VB); Ikarus i Zmaj (JU), prvi let - 25.03.1931. početak proizvodnje 1931. uveden u upotrebu -1931. povučen iz upotrebe - 1949. prvi korisnik - RAF, broj primeraka - 275. Dimenzije: dužina 8,15 m, razmah krila 9,14 m, visina 3,10 m, površina krila 23,41 m2, masa prazan 1.240 kg, masa poletna 1.637 kg. Pogon klipno-elisni motor Rolls-Royce Kestrel VI V12 snaga 640 KS
Performanse: brzina maksimalna 390 km/h, dolet 600 km, plafon leta 9.000 m, brzina penjanja 660 m/min. Avion je bio naoružan sa 2 sinhronizovana mitraljeza Vickers 7,7 mm ili Browing kalibra 7,92 mm.
Zemlje koje su koristile Avion Hoker Fjuri pored Velike Britanije su i Jugoslavija, Iran, Portugalija, Južna Afrika, Španija,Norveška i Italija.
Fjuri je bio prvi lovac u operativnoj upotrebi u RAF koji je mogao da postigne brzine veće od 200 milja na sat (320 km/h) u horizontalnom letu. Imao je veoma osetljive komande zahvaljujući kojima je imao izvanredne akrobatske sposobnosti. Projektovan je za presretanje brzih neprijateljskih bombardera zbog čega je za ono vreme imao izuzetno veliku brzinu penjanja.
Proizveden je u dve osnovne verzije. Prva verzija Fjuri Mk I poletela je 25. marta 1931. godine i njome je kasnije iste godine bila opremljena 43. lovačka eskadrila. Fjuri Mk II je predstavljao usavršenu verziju koja je imala povećanu snagu motora za 20 %, veću maksimalnu brzinu i veću brzinu penjanja. Uveden je u naoružanje RAF-a tokom 1936-37 godine da premosti period do uvođenja modernijih jednokrilnih lovaca Harikena i Spitfajera.
Po narudžbini su 1935. godine proizvedena i tri aviona u tzv. Španskoj varijanti. Ova verzija imala je pojednostavljen stajni trap i motor Hispano-Suiza 12 Xbrs, mogla je da postigne maksimalnu brzinu od 389 km/h. Ovi avioni su učestvovali u Španskom građanskom ratu na obe strane.
Do 1939. godine. Fjuri je zamenjen u naoružanju eskadrila RAF-a novim modelima aviona kao što su Gloster Gladijator i Hoker Hariken. Međutim, još uvek je bio u upotrebi u nekim stranim vazduhoplovstvima. U ratnom vazduhoplovstvu Persije (Iran) ovaj avion se koristio do 1949. godine.
U ratnim operacijama ovaj avion je učestvovao u Španskom građanskom ratu, u Aprilskom ratu u Jugoslaviji, a takođe su korišćeni u Južnoj Africi protiv italijanskih snaga u Istočnoj Africi 1941. godine i uprkos njihovoj zastarelosti, uništili su dva Kaproni bombardera u vazduhu i dosta lovaca i bombardera na aerodromima.
Ukupno je proizvedeno 275 Hoker fjurija, od kojih je 22 aviona isporučeno Persiji, 3 Portugaliji, najmanje 30 Južnoj Africi i 53 Jugoslaviji dok su ostali avioni bili u naoružanju Britanskog ratnog vazdhoplovstva.
Prototip britanskog lovačkog dvokrilca Hoker Fjuri Mk I je demonstriran u Beogradu u drugoj polovini 1931. godine. Već sledeće godine Komanda vazduhoplovstva je naručila tri ova aviona koja su isporučena juna meseca 1932. godine. Ovi avioni su iz prve serije koje je Hoker proizveo za Britanski RAF. Jugoslovensko vazduhoplovstvo je bilo zadovoljno ovim avionom jer je imao Rols Rois-ov motor sa kompresorom pa je komisija koja je ispitivala avion predložila da se ovaj tip aviona uvede u naoružanje. VVKJ je planiralo da nabavi 60 ovih aviona stim što bi se 40 primeraka proizvodilo u Jugoslaviji na osnovu licence. Pošto je Rols Rois-ov motor bio veoma skup ostalo je da se reši problem koji motor će se ugrađivati u Jugoslovenski Fjuri. Na raspisani konkurs za kupovinu 20 i proizvodnju još 50 licenciranih lovaca 1933. godine, stigle su ponude za avione poljski PZL, engleski Fjuri, francuski Devoaten D.500, Holandski Foker XVII i čehoslovački Avia B-534. Posle skoro dvogodišnjeg natezanja odlučeno je da se kupi 10 modernizovanih aviona Hoker Fjuri Mk II sa motorom RR Kestrel XVI, snage 745 KS (555 kW). Ugovor o licencnoj proizvodnji ovih aviona u Jugoslaviji je predvideo da početak proizvodnje startuje 16 meseci nakon otkupa licence što je prouzrokovalo tehničko zastarevanje ovog aviona i pre početka licencne proizvodnje.
Deset aviona Fjuri kupljenih u Britaniji su isporučeni u periodu od septembra 1936 do juna 1937. godine. Licencna proizvodnja ovih aviona je obavljena u Ikarusu (24 komada) i Zmaju (16 komada). Zahvaljujući Britancima i isporuci motora koja je takođe kasnila, jedinice vazduhoplovstva opremljene su ovim avionima tek na proleće 1939. godine kada je ovaj avion bio i definitivno zastareo. Radi ilustracije VVKJ je krajem 1938 i proleća 1939. godine dobila prvih 12 aviona Hoker Hariken a u avgustu mesecu 1939. dobila prve avione Meseršmit Bf 109, sa kojima se Hoker Fjuri nisu mogli porediti. Zbog svega ovoga smatra se da su nabavka aviona Hoker Fjuri bili izgubljeni koraci u prenaoružavanju VVKJ i nepotrebno utrošena sredstva poreskih obveznika. Ovi avioni su prvo raspoređeni u zagrebački 4. vazduhoplovni puk a zatim u novoformirani 5. vazduhoplovni puk stacioniran u Nišu gde su i dočekali početak neprijateljstva u Aprilskom ratu a nekoliko primeraka je raspoređeno u 3. pilotsku školu. Neposredno pred nemački napad na Jugoslaviju, aprila 1941. godine avionima Hoker fjuri bio je naoružan Peti lovački puk iz sastava Treće vazduhoplovne mešovite brigade VVKJ. Peti lovački puk, pod komandom potpukovnika Leonida Bajdaka bio je sačinjen od 35 i 36. lovačke grupe od kojih je svaka bila naoružana sa po 15 dvokrilnih lovaca Hoker fjuri II. 35. lovačka grupa, u čijem sastavu su bile 109. i 110. lovačka eskadrila, nalazila se na aerodromu Kosančić u blizini Leskovca, dok je 36. lovačka grupa, sastavljena od 111. i 112. lovačke eskadrile, bila stacionirana na aerodromu Režanovačka Kosa u blizini Kumanova. 35. lovačka grupa je, zahvaljujući odličnom maskiranju aviona izbegla gubitke prilikom iznenadnog napada nemačkog vazduhoplovstva, 6. aprila izjutra na aerodrom Kosančić. Tokom narednih dana 35. lovačka grupa je izvršila nekoliko bezuspešnih presretanja nemačkih bombardera i lovaca zbog znatno manje maksimalne brzine lovaca Hoker fjuri. Bežeći pred neprijateljskim oklopnim kolonama, koje su brzo prodirale u dubinu teritorije 35. lovačka grupa je izvršila više preleta na druge aerodrome. Sedam preostalih Fjurija ove lovačke grupe koji su 13. aprila sleteli na aerodrom u Nikšiću zapalile su 15. aprila njihove posade na zemlji da ne bi pali neprijatelju u ruke.
Nemački lovci su 6. aprila, rano izjutra napali aerodrom Režanovačka Kosa, na kojem je bila stacionirana 36. lovačka grupa. Međutim, samo jedan lovac Hoker fjuri je uništen na zemlji. 111. lovačka eskadrila, koja je krenula na poletanje tokom napada, pretrpela je žestoke gubitke ali je omogućila 112. lovačkoj eskadrili da uzleti i da se suprotstavi neprijatelju. U neravnopravnoj borbi koja je usledila, Nemci su oborili 11 jugoslovenskih Hoker fjurija (uključujući i jedan koji je uništen tokom prinudnog sletanja). Jugoslovenski piloti oborili su pet nemačkih aviona Meseršmit, 3 Bf-109 i 2 Bf-110, od kojih su tri oborena namernim udarom u protivnički avion što je bio prvi ovakva slučaj zabeležen u Drugom svetskom ratu. 36. lovačka grupa je posle ovog napada ostala sa samo 2 operativna Hoker fjurija. Jedan Hoker fjuri izgubljen je tokom preleta na aerodrom 35. lovačke grupe, a drugi je uništen na zemlji u vazdušnom napadu 8. aprila, čime je 36. lovačka grupa prestala da postoji. Italijanske snage su nakon kapitulacije Jugoslavije 17. aprila 1941. godine zarobile dva jugoslovenska Hoker fjurija koji su prebačeni u Italiju na ispitivanje.
Jedini sačuvani primerak Hoker Fjuria (K5674) se nalazi izložen u britanskom Ratnom imperijalnom muzeju.
Model CORGI je urađen u srazmeri 1:72 i težak je 75 gr, a sa postoljem 106 gr.




































































































































































































offline
  • Pridružio: 29 Mar 2015
  • Poruke: 0

Danas je stigao još jedan interesantan novitet u moju kolekciju modela aviona, a to je nemački Messerschmitt Bf 108 Taifun iz kolekcije OXFORD AVIATION. Urađen je u srazmeri 1:72.
Prvi ovakav avion je kupio Jugoslovenski Kraljevski Aeroklub 1938. Vojno Vazduhoplovstvo Kraljevine Jugoslavije je do kraja 1939. primilo 12 Bf 108 -B1 i oni su korišćeni za preobuku za lovce Bf 109E-3a. Uskoro ću detaljnije predstaviti model.








offline
  • Pridružio: 31 Mar 2013
  • Poruke: 1

Stigao i F 35B u razmeri 1/72. Moram priznati da je maketa vrlo solidno radjena i da ima dosta detalja, unutrašnja spremišta za naoružanje su otvorena a avion je prikazan sa usmerivačima potiska naniže tako da se može videti kompletan sistem i dizajn.
Pakovanje je standardno, plava kutija i plastični blister.
Nažalost, ovaj primerak je imao nesreću jer su se točkovi odlomili prilikom transporta.



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1313 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 5 sakrivenih i 1263 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, amaterSRB, Atomski čoban, BlekMen, bojanM84, BORUTUS, bufanje, comi_pfc, Dimitrise93, dragoljub11987, Griffon vulture, GveX, Ilija Cvorovic, Istman, Karla, kolle.the.kid, kovinacc, mikrimaus, MILO-VAN, milutin134, misa1xx, Mixelotti, mnn2, NoOneEver Dreams, ostoja, pacika, pein, procesor, Rakenica, Sir Budimir, Sirius, slonic_tonic, solic, Srle993, suton, Tragač, tubular, vaso1, vathra, VP6919, yrraf, Zeka_Peka, 125