Virtuelni dogfight

509

Virtuelni dogfight

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12304

Leonardo ::Može to i sa manje reči.

Voli on to. Poruka za arhivu:

http://www.mycity-military.com/Avijacija-i-PVO/T-5.....ml#1157629

U fazonu ti si nasao da se kacis samnom e sad ces da vidis Mr. Green

Naravno uvek za kraj ubaci Ziveli to ti je podjebavanje na finjaka.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jan 2011
 • Poruke: 1692

Ja moram da kažem, SiviSoko jednostavno ima najjače argumente....čovek vam je izračunao i brzine rakete i cilja, da bi dokazao...da nije raketa ispaljena sa distance od 220km, nego da je u trenutku pogodka cilj bio na toj daljini cilj....prema tome argumentovana pobeda... Kraj.
P.S
Ako se nekom ne može pripisati tvrdoglavost i "K'o Pijan Plota" osobina onda je SiviSoko..Čovek se uvek trudi da maximalno argumentovano iznese neku tvrdnju, i obično pri tom opet ostavlja prostor da to možda nije baš 1000% tako kako on tvrdi...ali ga facta, logika i poznavanje materije navode na taj zaključak....Što je iskrene rečeno redji slučaj na forumu, Znam ja da nema potrebe da iko njega "brani", ali mislim da njegovo postovanja na forumu dramatično popravlja kvalitet istog.Te mu iz tog razloga ne bi trebalo zapušavati usta tvrdnjama koje više nemaju veze sa temom , već karakterom.offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12304

@Ranxerox

Kada neko koristi izraze:

Jel ti koristis mozak, jel znas koliko ovo glupo zvuci, naravno da nervira sagovornika. A onda uvek ubaci onaj Ziveli

Ja sam rekao da necu vise pricati sa njim jer tekst koji je citirao pominje R-33 a on me ubedjuje da je to R-37. Moguce da je u pravu ali to ne pise u tekstu koji je citirao. Ja njega vredjao nisam.

Inace podatak da je domet R-33 svega 120km ne znam gde samo iskopa. Ali dobro verovatno je i tu u pravu a ja budala neinformisana.

offline
 • Pridružio: 22 Feb 2011
 • Poruke: 1424

Ako se uopšte može raspravljati o dometia, osnovna R-33 bi morala imati domet preko 120 km, i mislim da vam problem prave oznake koje nisu unificirane.

Ono što je mali OT ali svakako mora biti primećeno je to da je mean_machine dobar domaćin (moderator) koji to svoje zvanje u smislu "represalije" ne koristi kada uđe u raspravu koja se rasplamsa, već se bori argumentima. Nažalost nailazio sam na suprotne primere .....

offline
 • Pridružio: 14 Nov 2009
 • Poruke: 1257
 • Gde živiš: Kragujevac

U svakom slucaju pustite coveka da pise sto vise da bi ljudi koji ne znaju previse kao ja na primer mogli da sire sagledaju teme o kojima se govori na forumu...
I molim vas bez svadje ako je to moguce.

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13299
 • Gde živiš: Apsurdistan

Da se razumemo nešto nije tu korišćen nikakav složen proračun. Very Happy

Drugo postoje materijali na internetu i knjige pa se odatle može doći do mnogih informacija samo treba izdvojiti vremena.

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24588
 • Gde živiš: Beograd

I ja koliko znam R-33 ima domet od 120 km a R-33S 160.

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13299
 • Gde živiš: Apsurdistan

Napisano: 10 Dec 2011 20:02

Žile nije sporan domet R-33. Mene samo ubija da čitam kilometarsku poruku.

Ovde kaže da je raketa R-37 1994 pogodila metu na udaljenosti od 162 NMI. Verovatno se misli sa koje udaljenosti je lanirana.
http://www.ausairpower.net/DT-Missile-Survey-May-05.pdf

Dopuna: 10 Dec 2011 20:06

Inače mahov broj varira u zavisnosti od temperature:
http://de.wikipedia.org/wiki/Mach-Zahl#Luftfahrt

Na 10 000m je -50 stepeni C oa on iznosi 1076. Brzina R-33 i R-37 se dosta razlikuju.

Koliko je potrebno raketi ovih gabarita da postigne svoju maksimalnu brzinu nakon lansiranja?

offline
 • Pridružio: 14 Nov 2009
 • Poruke: 1257
 • Gde živiš: Kragujevac

Cek, cek, zar nije bitnije sa koje je udaljenosti lansirana raketa koja je potom oborila cilj nego na koliko je kilometara od mig-31 cilj unisten.

Od brzine rakete i od toga da li cilj ide u susret i jeli je u defanzivnom manevru i u bezanju zavisi na kom ce "mestu" cilj biti pogodjen.
Meni je najbitnije sa koje je udaljenosti cilj zahvacen i na kolikoj je udaljenosti izvrseno lansiranje rakete, dok je proizvoljno od situacije do situacije "mesto' pogotka.

Koliko sekundi raketi treba da dostigne svoju maksimalnu brzinu ili makar 90 procenata od maksimuma?
Cenim da je ubrzanje svake rakete pa i ove "drasticno" u odnosu na pocetnu brzinu i zavisi i od gustine sredine u kojoj se nalazi i da li se objekat koji "juri" nalazi nize, dosta nize, ili npr. na dosta vecoj visini u odnosu na raketu.

Znaci po meni su idealni uslovi za ubrzanje kada sa visine(kao sto je to u slucaju mig-31 cesto) gadjas cilj koji je blizi zemlji a najgori moguci uslovi su suprotno od toga.

offline
 • Pridružio: 23 Okt 2010
 • Poruke: 1291

Kristian_KG ::Cek, cek, zar nije bitnije sa koje je udaljenosti lansirana raketa koja je potom oborila cilj nego na koliko je kilometara od mig-31 cilj unisten.

Naravno da je to bitnije, jer nisam cuo da je jos iko lansirao raketu ako cilj nije bio u zoni unistenja sa nadom da ce cilj prici, pa ce raketa biti u stanju da ga dosegne i pogodi.

Citat:Od brzine rakete i od toga da li cilj ide u susret i jeli je u defanzivnom manevru i u bezanju zavisi na kom ce "mestu" cilj biti pogodjen.
Meni je najbitnije sa koje je udaljenosti cilj zahvacen i na kolikoj je udaljenosti izvrseno lansiranje rakete, dok je proizvoljno od situacije do situacije "mesto' pogotka.


Tacno!
Iz tog razloga, u nasem slucaju kada je raketa bila lansirana sa 228km, mi mozemo da pretpostavimo da je cilj bio unisten, lupam, na 185km ili na 243km, sve u zavisnosti od toga da li je cilj bezao, menjao pravac ili isao pravolinijski ne menjajuci trajektoriju putanje.
Posto u tekstu ne stoji daljina unistenja cilja, ove pretpostavke su opravdane.

Citat:Koliko sekundi raketi treba da dostigne svoju maksimalnu brzinu ili makar 90 procenata od maksimuma?

Ja nemam tacne podatke, ali radi se o vrlo kratkom vremenskom periodu od nekoliko sekundi.

Citat:Cenim da je ubrzanje svake rakete pa i ove "drasticno" u odnosu na pocetnu brzinu i zavisi i od gustine sredine u kojoj se nalazi i da li se objekat koji "juri" nalazi nize, dosta nize, ili npr. na dosta vecoj visini u odnosu na raketu.

Ja sam u mom proracunu uzeo cifru od 5000km/h vrlo proizvoljno, jer se za R-33 tvrdi da je u klasi 4,5M.
Razlog zasto sam koristio 5000km/h se odnosi na brzinu kojom se kretao Mig-31 (2406km/h) u trenutku lansiranja.
Posto nemam podatak pod kojim uslovima i na kojoj visini R-33 ima brzinu od 4,5M, uzeo sam neku prosecnu vrednost za celu putanju od 5000km/h, racunajuci tu i brzinu aviona nosaca.

Sad samo neka obrazlozenja vezano za verzije rakete koristene u navedenim simulacijama.

Deo teksta od Vladimira Ilina koje je Mean postavio:

http://www.secretprojects.co.uk/forum/index.php?topic=153.15

Citat:Should be noted the the fact that similar experiments, directed toward a increase in the possibilities of aviation complex, they were conducted also after reception MiG-31 for the armament.

Dakle, on skrece paznju da su pored modifikacije radara izvrsene i modifikacije projektila.
Znamo da je Zalson u zavisnosti od modifikacije dobijao odredjeni sufiks, ali vidimo da u tekstu Ilin koristi samo osnovno ime "Zalson".
Isto to se odnosi i na rakete.

Sledeca stvar vezana za testove osnovne varijante (1978g.) se odnosi na maksimalnu daljinu zahvata cilja koja iznosi 210km.

Citat:The maximum detectable range of targets (had EPR on the order of 16 m2) was 210 kilometers.

Dok je recimo zahvat cilja iz 1993 bio 319,5km.

Citat:In the course of the first of them the radio-controlled target, which flies at the height of 10.300 m with a velocity of 189 meters per second, was locked on by interceptor MiG-31 (flight altitude 8480 m, velocity - 669,3 meters per second) at the range if 319,5 kilometers

Dakle, jasno je da se radi o opsirnoj modifikaciji radara, ali ga Ilin i dalje naziva prosto "Zalson".

Evo sada nekih podataka sto se tice karakteristika raketa.

Isecak iz knjige “air defense aviation of Russia and scientific technical progress” od akademika E. A. Fedosov-a.

Citat:In the head the method of direction-finding with processing of signal by the two-channel receiver, which realizes the method of the so-called reserved conical scanning with the compensation, is realized. In each channel independent of others as the normalizing devices are used the diagrams ARU. The accuracy of the measurement of the angular coordinates of target by head, including with amplitude jamming [e.g. inverse gain jamming- PMM], approaches accuracy of monopulse system.

The distance of seizure by the head of a purpose of the type Tu-16 is about 90 km, which taking into account inertial guidance to the seizure provides the possibility of launching from distance on the order of 120… 130 km.


Ovo je podatak vezan za osnovnu R-33 i kao sto vidimo realna daljina lansiranja se krece u granicama od 130km.

Evo sada podataka vezanih za R-37:

Citat:Rocket R-33 is built according to normal diagram. Its construction is traditional, and the layout and the aerodynamic shapes influenced the need for the conformal suspension of rocket under the fuselage of aircraft MiG-31.

The characteristics of the rocket of long range R -37 and of its system for control are better than rocket R-33: above located overloads, the permissible launching ranges, noise protection, especially with the guidance to the low-flying and multiple targets.

Rocket R-37, mainly due to a certain increase in power-weight ratio and considerable increase in the time of the work of power unit, fundamentally new construction of control system, provides the possibility of launching from the distance of more than 300 km.


Dakle R-37 predstavlja znatan pomak u aerodinamickom, dinamickom i kinetickom sektoru, vezano za povecanje G sile, odnos potiska i mase, mogucnosti lansiranja sa vecih daljina, sistem upravljanja, kontrole i navodjenja, povecanje otpornosti na ometanje itd.

Evo sada nekih podataka vezano za R-33S:

http://translate.google.com/translate?hl=en&sl.....2Fr33.html

Citat:The R-33 went into operation in 1980. Soon after came the R-33S enhanced version with four canards behind the radome and with longer range (160km) to equip the MiG-31B equipped with radar Zaslon-A.

Vidimo da se radi o redizajnu rakete, kako u propulzivnom, tako i u aerodinamickom smislu.R-33SR-33

Zapazaju se znacajne razlike u aerodinamickom "layout-u".

R-33S vise naginje po spoljasnjosti R-37 raketi, koja je opet posluzila kao osnova za RVV-BD kod koje postoje vrlo male vidljive izmene.R-37RVV-BD

Takodje mozemo da primetimo razliku u propulzivnom sektoru R-37 u odnosu na R-33.

Takodje moze da se primeti da su krilca kod R-37 sklopiva (sva cetiri) dok je kod RVV-BD samo gornji par sklopiv.

Dakle, kada se u obzir uzmu svi podaci , dolazi se do zakljucka da su testovi koji se ticu unistenja cilja na velikim daljinama i unistenje 4 visoko-manevribilna cilja male radarske povrsine izvrseni uz pomoc rakete R-37.
To potvrdjuju tehnicke karakteristike navedenih raketa kao i datumi i tvrdnja Yefima Gordona da su u aprilu 1994 vrseni testovi Mig-31M i R-37, sto se poklapa sa datumima koje navodi Ilin.

Mogucnost greske postoji, ali je jako jako mala!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 800 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 5 sakrivenih i 757 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 5.56, _commandos_, _Petar, A.R.Chafee.Jr., aramis s, bankulen, baza, Boris90, caesar, Detective, DJORDJE-NO-1, doom83, dragoljub11987, Duško, Georgius, goxin, ikan, komkom, Kubovac, kunktator, kuntalo, Milan Miscevic, Milos ZA, MrNo, mushroom, nedjabanderas, raketaš, Shomy2, Snorks, spektorsky, stegonosa, theNedjeljko, vasa.93, VJ, vlad the impaler, vlvl, voja64, zixmix