Kontroverze vazdušnog rata 24/03/99 - 24/06/99

14

Kontroverze vazdušnog rata 24/03/99 - 24/06/99

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

mercedesamgzakon ::

Kako se sa ovakve slike prepoznaje da je riječ o S300?


Pa ovo je aparatura unutar Stanice za vođenje raketa sistema S-300. Samo je pitanja tačne verzije, jednom smo na temi od S-300 i to tačno odredili, ali verovatno se radi o nekom od modela S-300P.
Dodatak: malo sam pretražio i mislim da je na onoj slici navodno iz RS, verovatnije u pitanju S-300PS....

Evo kako u Muzeju u Rusiji izgleda aparatura S-300PT (nešto starije proizvodnje od PS), koja je u prvom planu s leve strane, a poslednja 2 blok-ormara gledano sa leva na desno su od sistema S-25M Berkut ( i tamnije su boje).....Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 27 Avg 2011
 • Poruke: 2064
 • Gde živiš: treći kamen od sunca

Можда сам прескочио градиво, али шта је уопште био план Врховне команде у току бомбардовања?Претпостављам да се издржи колико може уз што мање жртве и губитке али шта се уопште хтјело постићи? Или у складу са насловом теме једна контроверзна теза- да ли би земља у рату претрпила мање разарање уз исти исход по статус КиМ да је ВЈ поклекла одмах? Ево овде на теми има директних учесника тих догађаја, колико су по вама војни успјеси ВЈ утицали на преговарачку позицију СРЈ и постизање Кумановског споразума и какво је уопште расположење у војци било кад се сазнало за повлачење са КиМ?offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

fantom_S ::Можда сам прескочио градиво, али шта је уопште био план Врховне команде у току бомбардовања?Претпостављам да се издржи колико може уз што мање жртве и губитке али шта се уопште хтјело постићи? Или у складу са насловом теме једна контроверзна теза- да ли би земља у рату претрпила мање разарање уз исти исход по статус КиМ да је ВЈ поклекла одмах? Ево овде на теми има директних учесника тих догађаја, колико су по вама војни успјеси ВЈ утицали на преговарачку позицију СРЈ и постизање Кумановског споразума и какво је уопште расположење у војци било кад се сазнало за повлачење са КиМ?

Cilj je bio da izdržimo koliko god možemo. Da imamo što manje gubitke u ljudstvu, opravdane gubitke u sredstvima ratne tehnike i da u skladu sa ta dva načela neprijatelju nanesemo realno moguće gubitke.
Šta bi bilo da smo "odmah poklekli" teško je reći, ali su zahtevi izneti nakon početka bombardovanja išli u prilog tome da bi nam svakako ishod bio teži. Mislim da uopšte danas ne bi bili u situaciji da imamo ovakvu Rezoluciju 1244 i nekakav kakav-takav pravni osnov da branimo naš suverenitet i integritet. Ali bi svakako manje ljudi stradalo i manja bi bila materijalna šteta, jer bi "vazdušni linč" kraće trajao.
Ipak, da se ova tema ne pretvori u nešto drugo, a imamo temu o Kosovu, ja bih se više koncentrisao na poslednje tvoje pitanje da li su vojni uspesi VJ uticali na pregovaračku poziciju SRJ i postizanje Kumanovskog sporazuma i kakvo je bilo raspoloženje u vojsci kada se saznalo za povlačenje sa KiM....

Upravo o tome sam nedavno diskutovao sa svojim prijateljem @voja64 i mi smo se, evocirajući uspomene na taj period, prisetili da se već zadnja 2-3 dana maja meseca znalo da Ahtisari i Černomirdin "donose" u Beograd "gotov" sporazum i da tu osim nekih manjih, kozmetičkih i lingvističkih poboljšanja, menjanja neće biti. I naša Vrhovna komanda se potrudila svojski da pokaže NATO paktu da je naša PVO jednako snažna kao i prvog dana i u tom smislu su izdata naređenja određenim jedinicama PVO Kub i Neva, ali i drugim jedinicama, da 31.05.99 i 01.06.99 izvrše dejstva na ciljeve NATO-a u vazduhu radi pokušaja da izdejstvujemo makar ta "fina, kozmetička, lingvistička" poboljšanja....
I ako pogledamo dejstva jedinica Kub i Neva ta 2 dana (31.05 i 01.06) primećujemo najveću gustoću dejstava. Pritom je odlučeno da se ta dejstva koncentrišu na sektor Beograd - Novi Sad jer je tu pažnja NATO-a najveća (pored Kosova) zbog "osetljivosti" glavnog grada.
U sektoru Beograd - Novi Sad ta dva dana dejstovano je 3 puta baterijama Kub i 3 puta divizionima Neva, ukupno 6 dejstava sa 13 ispaljenih raketa!
Ubrzano je uvođenje u operativni rad jedinica RL-4M "Praćka" i te jedinice su takođe u reonu Beograda izvršile dana 26.05.99 ukupno 3 dejstva sa raketama R-73E sa dodatnim busterima i onda ponovo 29.05.99 još jedno dejstvo po NATO avionima. Dakle 4 dejstva sa svega nekoliko (3-4 kom) "na brzinu" uvedenih sistema.
Pitanje je koliko smo i da li smo ovim uspeli bilo šta da "izdejstvujemo" u tom predlogu sporazuma koji su Ahtisari i Černomirdin doneli u Beograd već 02.06.99, ali ja verujem da je moguće da se nešto i popravilo.
Ono što možda možemo znati je to da su se narednih dana vodili i Vojno-tehnički pregovori u Kumanovu, bazirani da ovom "beogradskom sporazumu" i da su jedinice PVO početkom juna pojačano dejstvovale ovaj put na Kosovu i Metohiji i to baš sistem RL-4M koji je 3 puta dejstvovao nekako baš "u prekidima" pregovora u Kumanovu i to 05.06, 07.06. i 08.06.1999. godine i to 2 puta na avione A-10 i jednom na bespilotnu letelicu. Takođe, veoma je važna bila i činjenica da su naše granične jedinice pojačane motorizovanim jedinicama, artiljerijsko-raketnim jedinicama Kopnene Vojske, specijalnim jedinicama i drugim jedinicama Prištinskog Korpusa i Treće Armije u potpunosti slomili "Operaciju Strela" koja je, gle čuda, upravo počela negde 30./31.05 i upravo imala za cilj da i NATO izvrši pritisak na nas.
Mislim da je slom ove operacije OVK uz vazdušnu pomoć NATO-a koji je po prvi put u potpunosti služio kao njihova vazdušna sila i vršio do tada najsnažnija tepih bombardovanja naših jedinica u pograničnoj zoni sa B-52 i ostalim bombarderima prema Paštriku, Gorožupu i Košarama, doprineo "poboljšanjima" uslova Vojno-tehničkom sporazuma.....

NATO je u Kumanovu tražio da se naša vojska povuče sa KiM "bez naoružanja" u roku od 3-5 dana. Kako mi nismo pristajali, načinjen je ustupak da se povučemo za 7 dana i da svaki 100-ti vojnik može poneti svoje lično naoružanje. Na kraju se završilo sa 11 dana i sa povlačenjem Vojske sa potpunim naoružanjem i opremom i sa suspenzijom vazdušnih napada (što do tada nije bilo zamišljeno tako, možete misliti?)...

Možda će neko reći da je to premalo, ali to je što je i to je ono što smo uspeli "izvući". Rezoluciju 1244 i Vojno-tehnički sporazum kao njen sastavni deo.

Šta je Vojska mislila o tome? Ja sam kao mladi 22-godišnji vodnik bio presretan kada sam čuo 09.06.1999. da je NATO suspendovao napade i da je potpisan sporazum. Ipak, sećam se kada sam već sutradan čitao u Večernjim novostima tekst "Vojno-tehničkog sporazuma" i "Beogradskog sporazuma" koji su kasnije pretočeni u Rezoluciju 1244, da nisam bio presrećan. Voleo sam što se rat završio i što sam sačuvao živu glavu, ali nekako me ovi sporazumi nisu "zadovoljavali". Ne mogu govoriti u ime drugih, ali moj utisak je bio da je mali broj nas bio zadovoljan onim što je potpisano i mislim da smo očekivali više i možda većina bili spremni da probamo da izdržimo "još malo", ako će nam ponuditi "bar malo bolje uslove"....(na primer da ostane tih par stotina vojnika, graničnih policajaca i carinika i da imamo nadzor nad kontrolom letenja kako je i bilo predviđeno sporazumima, ali su naši to prepustili britancima i KFORU negde oktobra 1999-te...)

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Možda bi članovima foruma bilo zanimljivo više detalja vezano za ono gađanje 4. srb PVO iz sastava 60. srp PVO Kub-M u okolini Podgorice, za koje sam vam postavio ovde "screen shot-ove" da lakše pratite.
Ovo je ujedno i nešto ekskluzivno, o čemu nisam do sada pisao ovde, ovoliko detaljno....

Naime, te večeri 30.03.1999. godine, se naša 2. srb PVO Kub-M premeštala iz Podgorice u reon Šapca, odnosno Mačve.
Premeštanje je bilo organizovano vozovima i osnovna sredstva baterije i rakete, utovarene su u teretni voz. Voz je krenuo oko 01:00 časova iz ponoći tog 30.03.1999. godine.
Upravo dok je utovar trajao, avijacija NATO se strašno "uzmuvala iznad grada, što nije toliko bio "običaj" iznad Podgorice i generalno Crne Gore, gde su ipak manje leteli i uglavnom na većim visinama preletali prema ciljevima u Srbiji.
Međutim sada se avijacija spuštala nisko i "kao da su nešto tražili". Ne mogu da tvrdim da su nekako doznali za ovaj utovar, jer su svakako mogli gađati železničku stanicu, ali mislim da nisu bili sigurni na koji način će se prevoz izvršiti, ako su PODVLAČIM, uopšte i znali za to.
Uglavnom, dok se utovar vršio na voz, oko 00:30 časova naša 4. srb PVO koja je imala zadatak da "štiti" utovar, dejstvovala je na NATO avijaciju sa 2 rakete Kub. Gađanje je, na osnovu "procene uslova i parametara gađanja" ocenjeno kao "uspešno".
Već koji minut nakon toga, nebo se privremeno raščistilo i nije bilo avijacije NATO, taman za toliko vremena da se završi utovar i da voz krene.
Voz je čak nekih 13 km išao kroz teritoriju BiH kod naselja Štrpce, jer tako pruga ide i ne moram vam posebno govoriti koliko je ovo bilo rizično. Ovde sam bio malo "iznenađen" kako NATO nije tu prugu stavio pod nazdor u BiH i sprečio ovakav transport.

Međutim, već 03.04.1999. godine vojnici SFORA minirali su prugu Beograd- Bar u mestu Štrpci u BiH. Naime SFOR je, da bi sprečio "masovni transport naoružanja VJ" prugom ka i iz Crne Gore, minirao 50 metara pruge na samom izlazu iz tunela u Štrpcima.
Samo miniraje je izvršeno bez ikakve najave i obaveštenja i samim tim ugrožena je bezbednost putnika jer je pruga do tog trenutka funkcionisala.
Jedina žrtva napada je bio Vidoje Tomić, čuvar pruge Jugoslovenskih Železnica, inače meštanin Štrbaca.

Što se tiče gađanja 4. srb PVO, već sutradan ili prekosutradan, dobili smo "informaciju" da je pogođen avion tipa "Sea Harrier" i da se navodno srušio u Skadarsko jezero i to deo koji pripada Albaniji.
Što se tiče pilota, rečeno je da ga je "uhvatila" crnogorska policija i po dogovoru sa NATO predala njima, uz "obećanje" NATO da neće gađati Crnu Goru ako "ne budu izazvani od strane VJ".
O tome mi je čak pričao i jedan policajac koji je tada bio pripadnik policije Crne Gore, ali je bio "jugoslovenski orijentisan"....
Ja mogu da kažem da reon Podgorice nije bio gađan od 30.03.99 pa do 15.04.99 kada su u 3 naleta tokom tog popodneva bombardovali aerodrom Golubovci.
Novi napadi su nakon toga bili tek oko 25/26.04.99 i to ne snažnog intenziteta, sa naglim pojačanim udarima 27.04.99 u 3 talasa u kojima je naneta ogromna šteta aerodromskoj infrastrukturi i školsko-borbenoj avijaciji VJ. Još jedan napad je izveden 29.04.99 opet na aerodrom Golubovci. U maju i junu nije bilo više napada na reon Podgorice. Ipak, tokom maja je bilo pokušaja NATO avijacije i to udarne grupe predvođene avionima A-10 da se pronađu i unište radari P-15 i Žirafa koji su delovali sa obala Crne Gore i iz Bokokotorskog zaliva.
Zvanična Crna Gora je za ove napade često krivila VJ da namerno "provocira" NATO avijaciju....(radarima jelte...)

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 1941

Kubovac

Jel se zna koliko je raketa ispalio PVO prilikom dejstava. Lazanski je pominjao preko 700 komada, navodno 3 puta više nego Irak 1991.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

dragon986 ::Kubovac

Jel se zna koliko je raketa ispalio PVO prilikom dejstava. Lazanski je pominjao preko 700 komada, navodno 3 puta više nego Irak 1991.


Problem kod ovoga je što nikada nije izašla statistika dejstava jedinica ARJ PVO Kopnene Vojske i Ratne Mornarice, pa tu možemo samo procenjivati.

Što se tiče jedinica RV i PVO postoje podaci i oni kažu:
- Neva - 93 rakete
- Kub - 70 raketa
- RL-4M - 5 raketa
- Strela 1M - 12 raketa
- Strela 2M - 172 rakete
- Šilo - 11 raketa
Ukupno: 363 PVO rakete različitih tipova i vrsta

Kod ARJ PVO Kopnene vojske, postoje samo podaci za Beogradski korpus i to:
- Strela 2M - 73 rakete
- Šilo - 10 raketa

Ostalo je stvar procene. Samo kod Ratne Mornarice znam da je kod jednog napada na Obostnik lansirano 4-6 raketa Strela 2M, a ukupno sigurno dvocifren broj.
Takođe, sistem RL-2M sa raketama R-60Mk i dodatnim busterima je ispalio 6 raketa, a njihova statistika se "nigde ne vodi zvanično" jer ta jedinica valjda i nije znala "kome pripada"....
Sistem RL-4M je ispalio još 3 rakete sa oruđima u sastavu Prištinskog korpusa, dakle ARJ PVO Kopnene Vojske....Za Strelu-10 ne postoje nikakvi podaci a zna se da su dejstovali.
Strela 1M kod ARJ PVO Kopnene Vojske je takođe dejstovala i oborila 2 predatora, ali nemamo statistiku koliko raketa ukupno kod KOV-a....

Znači imamo 446 ispaljenih PVO raketa kod RV i PVO i Beogradskog Korpusa Kopnene Vojske. Kod ostalih artiljerijsko-raketnih jedinica PVO KoV-a i Ratne Mornarice možemo samo procenjivati. Ja mislim da je ukupan broj ispaljenih PVO raketa svakako nije ispod 550 - 600 komada, a da li ide do 700, nisam siguran, ali ne bi me iznenadilo!

online
 • Pridružio: 10 Feb 2010
 • Poruke: 3603

Која је разлика између Стреле 1М и 2М? И да ли је Шило=Игла-С?

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

MarKhan ::Која је разлика између Стреле 1М и 2М? И да ли је Шило=Игла-С?

Strela 1M je mobilni laki protivavionski raketni sistem koji se sastoji iz 4 IC vođene rakete na šasiji oklopnog vozila BRDM-2. Domet raketa je do 4,2 km daljini. Sistem se koristi za gađanje ciljeva u dolasku, koristeći metode vođenja "paralelno približavanje - pasja putanja".

Strela 2M je laki prenosni protivavionski raketni sistem koji se sastoji iz lansera i IC vođene rakete. Raketa sa lansira iz lansera sa ramena nišandžije odnosno strelca. Sistem se koristi za gađanje ciljeva u odlasku i koristi metod vođenja "gonjenje".....

Šilo je naša oznaka za laki prenosni protivavionski raketni sistem "Igla". Za razliku od Strele 2M, raketa Šilo ima veći domet i po daljini i po visini i mogućnost gađanja ciljeva i u odlasku i u dolasku kao i neke druge prednosti....Takođe se lansira iz lansera, sa ramena strelca....

Eto u par reči, da ne odemo mnogo van teme....

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 4590

Dugo većverujem, da su i Beograd i Brisel očekivali brzi kraj bombardovanja. Brisel jer je verovao u svoj arsenal, Beograd u neku neočekivanu silu koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar (gotivno ima za tupav bend). No na kraju su tražili izlaz iz toga. VJ ma koliko se trudila i borila nije mogla da zatvori nebo i zaštiti zemlju od razaranja, a NATO očigledno posle propati operacija na Paštriku, nije baš bio voljan da šalje svoje elitne jedinice u SRJ, a i nije se desila situacija da VJ i narod obore Miloševića.

Kada se dođe do toga da se vojskom rešava nešto, svaki uspeh, pa makar bio i jedva vidljiv znači puno. Tako da su uspesi VJ na Paštriku, dali Džekosonu priliku da se zamisli šta dalje. On bi svoje Gurke možda i poslao, ali nije se samo on pitao. Pošto VJ nije baš bila u situaciji da vrši ekspaltaciju svoje uporne odbrane i pretoči je u ofanzivu, a Džekson nije hteo da šalje svoje trupe, pa i Gurke, došlo je do dogovora. Zapravo čak i ok za SRJ. Mnogo toga je kasnije od tih dogovora, sporazuma i rezolucija postalo samo mrtvo slovo na papiru ali eto tih dana je i za jedne i za druge bilo dobro.

online
 • Pridružio: 10 Feb 2010
 • Poruke: 3603

Kubovac ::Strela 1M je mobilni laki protivavionski raketni sistem koji se sastoji iz 4 IC vođene rakete na šasiji oklopnog vozila BRDM-2. Domet raketa je do 4,2 km daljini. Sistem se koristi za gađanje ciljeva u dolasku, koristeći metode vođenja "paralelno približavanje - pasja putanja".

О боже, тотално сам заблокирао GUZ - Glavom U Zid "Утриповао" сам да постоје две верзије ове мале Стреле са рамена па реко да питам које су разлике. Наравно Стрела-1М и Стрела-2М су две потпуно различите ствари.

Ziveli

Иначе имали смо на форуму форумаша @Strelu који је веома лепо описивао дејства Стрелом-1М за време рата 1999.

Његово сведочење https://www.mycity-military.com/PVO-i-sistemi-VOJ/.....l#p1113391

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 610 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 6 sakrivenih i 571 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, back4ever, bobanrakidjic, boki99, Botovac, BSD, crnitrn, Dimitrise93, Doca, Drug pukovnik, havoc995, jovan.simovic97, kaptain, liman, MarKhan, mrav pesadinac, nemkea71, Polemarchoi, raskoljnikov, royst33, S-lash, sabros, sekretar, Sr.Stat., Srna, theNedjeljko, vathra, VJ, vlvl, voja64, wizzardone