Virtuelni dogfight

71

Virtuelni dogfight

offline
 • Pridružio: 20 Dec 2009
 • Poruke: 1481
 • Gde živiš: u kanalizaciji sa Nindza Kornjacama

zixo ::Ma jel Djukanovic leteo u EF-2000 i Rafalu?

kako to mislis???Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 29 Feb 2008
 • Poruke: 1488

salesam ::...A iz razloga (opet tvrdim) da mi sa bilo kojim avionima da smo ih imali ili da ih imamo ne mozemo vodit ozbiljan rat protiv bilo kog respektabilnog protivnika, posebno ne danas (gde su skoro svi pod NATO citajmo SAD kisobranom)...Nama avion treba prvenstveno za air-policing....
Rat je izraz volje jedne od zaraćenih strana. Drugoj onda ostaje da se brani. Ona nije ni imala volju za ratom, ali se mora braniti.
Kada će ta jedna strana formulisati volju da zarati sa tobom?
Pre svega ukoliko si je napao...ugrozio je. Tada će reagovati.
U našem slučaju, ako bilo ko u Srbiji ikada bude bio lud da napadne članicu Nato, onda ni Bog da siđe sa neba ne može da nas odbrani.

Međutim, suština je u drugoj stvari.
Šta ako uopšte nisi uradio bilo šta što bi dovelo do akcije tog saveza (jer nisi lud da to uradiš)...nisi napao nijednu članicu, niti uopšte imaš ideju o tome...a, ipak ti prete ratom. Šta tada?

Šta kada ti prete ratom zbog pravca u kojem želiš da razvijaš državu, ili da se ekonomski povezuješ, ili da na način koji spada u tvoje suvereno pravo odlučuješ o nivou prava koje ćeš dati manjinama, ili kome ćeš dati koncesije za korišćenje izvora pijaće vode kojima raspolažeš...itd...itd...?

Ako imaš zastarelu vojnu opremu...u nedovoljnom broju za bilo šta...onda će se još kako mešati u tvoje unutrašnje stvari pod pretnjom upotrebe sile (ako ne budeš radio kako ti kažu), jer ionako ako zatreba da te teraju...nisi im u stanju pružiti ni A od adekvatnog nivoa otpora sa sredstvima sa kojima raspolažeš.
Tada u potpunosti zavisiš od odnosa snaga u svetu. Ako imaš nekoga jakog ko može da stane na tvoju stranu, neće te dirati, bez obzira što si kilav.
Ali, ako nemaš...onda će te lupiti, kao što je bilo 1999.
Niti imaš čime da pružiš dovoljno jak otpor.
Niti imaš nekog jakog da se zauzme za tebe.

I danas smo kilavi...ali se promenio odnos snaga u svetu u poslednjih 10 godina...i u istoj situaciji poput one iz 1999. godine danas Nato ne bi ni mogao da pomisli na agresiju koju je tada izveo.

Međutim, pošto niko pametan ne želi da zavisi od trenutnih odnosa snaga u svetu, onda će gledati da ne bude kilav.
Neće biti kilav ako ima modernija sredstva i u dovoljnom broju za organizovane odbrambene akcije.
Odakle ti moderna sredstva?
Najbolje je da ih sam praviš. Ali, kada su moderni avioni u pitanju, to nema šanse u našem slučaju.
Zbog toga ti ostaje da ih kupiš od drugoga.
Čije onda kupiti?
Kupuješ od onoga kojeg ne vidiš kao potencijalnu vojnu pretnju.
Teško da je pametno kupiti od onoga sa kojim se ne slažeš oko granica tvoje države, jer ta sredstva koje kupuješ trebaju da brane upravo te granice oko kojih se ne slažeš sa onim od kojeg kupuješ sredstva.

Ako ipak kupiš njihova sredstva (suprotno logici)...onda pri prvoj sledećoj promeni snaga u svetu (opet ostaneš bez podrške nekog jakog), njima je dovoljno samo da preseku delove i naoružanje za ta njihova sredstva...i onesposobili su ti odbranu. Plus što znaju svaki tehnički detalj tih sredstava....sve mane.
Tvoja odbrana nije tada zastarela i u malom broju, nego je potpuno nema.

A, šta ako nisi kupio sredstva od njih, nego sa druge strane?
I opet se promene odnosi snaga u svetu, promene se interesovanja onoga koji je ranije bio na tvojoj strani i zato opet ostaneš sam...a oni su opet zainteresovani da prete upotrebom vojne sile u tvojim unutrašnjim pitanjima.
Tada ne mogu uticati na tvoju odbrambenu moć, jer ionako od njih ne uzimaš delove ili naoružanje.
Ali, mogu da lupe sankcije UN, pa da ti opet sve to preseku, bez obzira od koga si kupio.

Tačno, ali za lupanje sankcija UN i njihovo sprovođenje na terenu treba saglasnost svih velikih sila.
Međutim, za prekidanje dopremanja delova i naoružanja ne treba saglasnost svih, već samo odluka onog čija sredstva koristiš. On ne mora tada pitati, niti tražiti saglasnost bilo kog drugog. Ne mora se truditi da postigne saglasnost sa ostalima.
Pošto ionako ne mora da se usaglašava sa ostalima, onda će ti pretiti smanjivanjem tvoje odbrambene moći (nemaš delove i naoružanje za njegova sredstva) i za svaku sitnicu u vođenju tvoje države koja mu se ne dopada, tj. nije u skladu sa njegovim interesima.

Ako pak mora da se saglašava sa ostalima, onda je taj nivo znatno viši, jer se ne mogu tek tako primenjivati sankcije UN, jer postoji Povelja UN koja kaže kada se mogu primenjivati, ko mora doneti odluku, kojom većinom glasova, šta sa vetom, itd...itd...
Time država ima veću mogućnost vođenja samostalne politike, shodno interesima sopstvenog naroda.

Ali, šta ako zaobiđu UN?
To su uradili 1999. godine.
Iako je Rusija bila politički slaba, opet nisu mogli dobiti njenu saglasnost za vojnu akciju. Zato su zaobišli UN.

Zaobići će ako si kilav.
Kilav si zato što si kupio njihova sredstva, pa si ostao bez delova i raketa jer za prestanak njihove isporuke treba samo njihova odluka, ne saglasnost svih sila.
Kilav si ako i dalje imaš zastarelu opremu i u nedovoljnom broju (nisi kupio ni od jednih ni od drugih) za bilo kakvu vojnu akciju koja bi ličila na organizoavni otpor.
Kad nisi kilav?
Ako nisi kupio njihova sredstva, ne zavisiš od njih za održavanje aparata operativnim i imaš ih u dovoljnom broju da bi pružio organizovan otpor.
To ne znači da si jači ili da se možeš vojno odbraniti.
Ne možeš...ali si dovoljno jak da ne krenu u tu gimnastiku i pokušaje pravdanja takvih avantura zbog ciljeva koji nisu realni, već su samo njihovi pokušaji da se mešaju u tvoje unutrašnje stvari, pod izgovorom raznih izmišljenih zločina (Račak) i humanitarnih katastrofa (iako izbeglice nagrnu na granice nakon početka njihove akcije)...

salesam ::E da mozemo obezbediti kvantitativno respektabilnu silu, e onda bi bilo u redu i da biramo neke teske lovce ili bilo sta sto bi nam bilo po zelji...
Ne.
Apsolutno pogrešno.
Ne postoji dovoljan kvantitet koji nam omogućava odbranu ako ''zaslužimo'' rat sa Nato. Ako smo ga ''zaslužili'' (napali neku njegovu članicu), ne pomaže nam ni 50, ni 100, ni 150 modernih aviona...ni 250...jer mi nijedan od gubitaka tih aviona tokom sukoba ne možemo nadoknaditi. Druga strana može. Plus što u startu uvek ima više.

Broj modernih sredstava sa kojima raspolažeš određuje samo meru do koje tvoja politika može biti nezavisna, tj. u skladu sa interesima sopstvenog naroda, u nepovoljnim međunarodnim okolnostima (nemaš nekog jakog ko bi se zauzeo za tebe).
Što je broj veći...to se više možeš rukovoditi interesima svog naroda.
Što je broj manji (...nama avion treba prvenstveno za air-policing)...jasno je šta onda.
Ali, ne postoji taj broj čijim posedovanjem pobeđuješ Nato.
Postoji samo onaj broj sa kojim te neće dirati zbog izmišljenih i konstruisanih razloga...zbog kojeg se neće mešati u tvoja unutrašnja pitanja...jer si dovoljno jak da im pružiš otpor koji je skuplji od njihovog cilja.

Dakle, dve su vrste sukoba:
- Kada ga ''zaslužiš''...onda nema spasa.
- Kada ništa ne radiš da bi ''zaslužio'' sukob, već samo želiš da vodiš državu u skladu sa interesima sopstvenog naroda (ali se ti interesi ne poklapaju sa njihovim) pa ti prete upotrebom vojne sile.

p.s.
Ako ipak kupiš njihova sredstva (suprotno logici)...
Ovo ne važi za slučaj da si već odlućio da ćeš biti deo te alijanse, da ćeš ih ionako slušati i slati vojnike u A-stan i gde god ti zatraže...i ukoliko si prihvatio otimanje dela svoje teritorije...- ali to sve još uvek javno ne govoriš.offline
 • Sveto 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 10 Dec 2009
 • Poruke: 1708

zixo ::Ma jel Djukanovic leteo u EF-2000 i Rafalu?

Narode Zile postalvja retoricko pitnaje ali vidim da vas je zbunilo -odgovor je :NIJE

offline
 • Pridružio: 20 Dec 2009
 • Poruke: 1481
 • Gde živiš: u kanalizaciji sa Nindza Kornjacama

aha dakle Zix hoce da zbuni protivnika Very Happy ja sam samo naveo sta je rekao covek,jedan od nasih najboljih pilota na MiG-29 svih vremena a to sigurno znaci nesto.....

@ salesam

hehe kakave precage crni covece to su rezervoari sta bi bez njih???i ti sad ne bi uzeo avion zato sto je ruzan?!?jeste odvratan je ali ipak je bitno....

offline
 • Sveto 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 10 Dec 2009
 • Poruke: 1708

archer ::Rafale i/ili Eurofighter ali oni su najskuplji u celoj toj prici,tako da ih odmah otpisi......

Samo sto ce u vrijeme kad se bude kupovao novi avion Rafale i Eurofighter biti prilicno zastarjeli:)
Usput moje iskustvo govori da ne postoji neki generalni stav kod pilota cak ako i izvodjimo samo one iz LA koji avion najvise odgovara nasim potrebama.

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24767
 • Gde živiš: Beograd

Da je covek leteo i jedan i drugi pa da razumem njegov izbor, ovako mi i nije interesantno sta je on rekao.

Citat:aha dakle Zix hoce da zbuni protivnika Very Happy ja sam samo naveo sta je rekao covek,jedan od nasih najboljih pilota na MiG-29 svih vremena a to sigurno znaci nesto.....

Ja ne razumem sta to znaci? Moze on reci i da je F-22 dobar...

offline
 • Sveto 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 10 Dec 2009
 • Poruke: 1708

archer ::jedan od nasih najboljih pilota na MiG-29 svih vremena a to
Koliko je Jugoslavija obucila pilota za MiG-29 toliko nam je i najboljih svih vremena na MiG-29.Hocu da kazem da ce ti se vecina pilota MiG-29 sad naljutiti jer nisi spomenuo njih:)
Ja znam bar nekoliko pilota MiG-29 (a po stazu i starijih od Djuke) koji bi glasali za Su-30 ili 35 a moj utisak je bio da generalno piltoti LA naginju ka MiG-35(kao sto su ranije naginjali modernizovanim varijantama MiG-29).

offline
 • Pridružio: 20 Dec 2009
 • Poruke: 1481
 • Gde živiš: u kanalizaciji sa Nindza Kornjacama

ispade sad Zixo da to sto on kaze nije nista,on koji je proveo vise sati u vazduhu nego mi za komjuterom (poredjenje je namerno Mr. Green) nego li sta mi ovde kazemo.......

@sveto

tacno je to,mada ja sam od dvojice cuo da su vise za Rafale,ostale ne znam,mada sam cuo da im je svejedno samo da je novo....u momi pak majstori su izglasali ili MiG-29 ili Su-30 i to pre godinu dana...prisustvovao sam toj raspravi u kantitni tako da ono...Mr. Green

offline
 • Sveto 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 10 Dec 2009
 • Poruke: 1708

archer ::majstori su izglasali ili MiG-29 ili Su-30 i to pre godinu dana...prisustvovao sam toj raspravi u kantitni tako da ono...Mr. Green

Ako uzmemo period od 1999 do danas nase rv je najdalje otislo u razmatranju Su-30MK(ukljucujuci i ono sto Zixo trazi:).A mnogima je nakon opsteg razocarenja mogucnost da ce mo uvesti ovaj avion bio i razlog ostanka u sluzbi..na zalost on nije (jos) nabalvjen a i jato pilota se znacajno prorijedilo.

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24767
 • Gde živiš: Beograd

Citat:ispade sad Zixo da to sto on kaze nije nista,on koji je proveo vise sati u vazduhu nego mi za komjuterom (poredjenje je namerno Mr. Green) nego li sta mi ovde kazemo.......

Pa jeste, eto BMW 5 je super auto, a imam 1000 sati ''naleta'' na Fiat Puntu Smile

Ne kazem da nije nista, ali smatracu ga ozbiljnijom ako bude leteo na EF-2000 i Rafale i da onda kaze koji mu vise odgovara.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 589 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 4 sakrivenih i 575 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., branko7, ccoogg123, Duh sa sekirom, Orc from Russia, Oscar, ruso, SlaKoj, voja64, zlatkoa987