Sistem S-200 Angara (SA-5 Gammon)

22

Sistem S-200 Angara (SA-5 Gammon)

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 3688

Kubovac, kako ti vidis onda ovaj uspjeh S 200 nad F 16 nakon 35 godina bezuspjesnih pokusaja? Ima li to veze sa vijestima da su Rusi "sredili" sirijcima PVO 2016. I ako je tako, da li je sredjivanje samo na nivou tehnike i resursa, ili je sredjena i komanda i obuka i time naravno i taktika upotrebe?

Naravno, sve je spekulacija, ali obzirom na starost sistema (stariji od KUB) sta je tu moralo da se radi da bi zveknuo ovog F16, i to ne u sacekusi vec u pravom okrsaju napadac - PVO, gdje su siguran sam koristena sva sredstva ometanja, i sve taktike SEAD itdRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

babaroga ::Kubovac, kako ti vidis onda ovaj uspjeh S 200 nad F 16 nakon 35 godina bezuspjesnih pokusaja? Ima li to veze sa vijestima da su Rusi "sredili" sirijcima PVO 2016. I ako je tako, da li je sredjivanje samo na nivou tehnike i resursa, ili je sredjena i komanda i obuka i time naravno i taktika upotrebe?

Naravno, sve je spekulacija, ali obzirom na starost sistema (stariji od KUB) sta je tu moralo da se radi da bi zveknuo ovog F16, i to ne u sacekusi vec u pravom okrsaju napadac - PVO, gdje su siguran sam koristena sva sredstva ometanja, i sve taktike SEAD itd


Pa evo da iznesem svoje mišljenje....Ja mislim da su svi sistemi Sovjetske proizvodnje i dalje sasvim potentni, pod uslovom da su naravno ispravni i da je kompletiran sistem PVO od lakih ARJ PVO, preko srednjih sistema (npr. Kub i Neva), dalje do sistema dugog dometa (na primer S-75M2 Volhov i S-200 Angara/Vega/Dubna) pa do šlaga na tortu, adekvatnog broja barem relativno savremenih lovačkih aviona (na primer MiG-29 S ili SMT)....U ovom slučaju ovakav sistem PVO, iako relativno zastareo po modelima koje sam naveo, može dobro da se ukomponuje i da koliko-toliko uspešno dejstvuje i protiv naprednije avijacije. Naravno sve ovo mora biti praćeno kvalitetnom radarskom mrežom sistema VOJIN i sredstvima veze.
Sistem PVO kod Sirije je sada prilično sređen, gledano po tehnici kojom raspolažu. Imaju lake sisteme Strela-1, Strela-10, lake do srednje Osa, zatim srednje Kub/Buk, Neva/Pečora i Volhov kao i sistem dugog dometa S-200 Vega (možda i Dubna). Tu je naravno i Pancir 1S. Osposobljena je i radarska mreža VOJIN i sada postoje uslove za nekakvo uspešno dejstvo. Od lovačkih aviona imaju 25-30 MiG-29 od kojih su neki unapređeni na standard S i SM. Takođe, remontovani su i unapređeni i lovci MiG-23 ML . Postoji i nekoliko MiG-25 koji su vraćeni u službu.
To je sve nesumnjiva zasluga Rusa i tu nema dileme nikakve.
Ja sam siguran da između Ruskih radarskih VOJIN sistema i Sirijskih postoji veza i zajednički KIC.
Vrlo je moguće da su sistemi S-200 Vega prevedeni na standard Dubna ili da imaju neke komponente sistema Dubna, što omogućava da raketa koja se ispali sa položaja S-200 bude navođena radarima sistema S-300, ali isto tako i da se svi relevantni podaci potrebni divizionu S-200 dobijaju preko zajedničkog KIC i onda obrađuju u divizionu koji zrači svojim radarima samo za vreme dok navodi raketu. Dakle, ovo je zasluga Rusa, koji su jedan slomljeni sistem popravili, remontovali, modernizovali i unapredili isporukom novih sredstava i izvršili obuku ljudstva. Siguran sam da Sirijci mogu znatno više, ali da se iz političkih razloga ne želi sada čačkati i davati povoda Izraelu i možda SAD da aktivno intervenišu i dovedu do novih problema sada kada Sirija stoji najbolje od 2013 ili možda 2014.....
Inače...i da nije došlo do ruske pomoći....bilo kakvo nonšalatno ponašanje avijacije u zoni dejstva sovjetskih sistema može dovesti do obaranja i najsavremenijih aviona. Dokaz je obaranje aviona F-16 u Bosni koji je nonšalantno sa još jednim avionom patrolirao kao turista i pritom bio ozračen i kada je prvi put prošao i opet se vraćao istim putem!
Takođe i F-117A je srušen kada nije leteo sa SEAD pratnjom (ili je ona debelo omanula) a plus je išao već poznatom maršrutom. Još ako ti kažem da je samo sreća i starost rakete Volhov koja se nije aktivirala, spasila paru Sea Harriera nad Bosnom 1994. godine..
Uff...ala se ispisah...ovo vredi bar 10 postova... Wink Smileoffline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 3688

Hvala Kubovac, razjasnjava mnogo toga. Ziveli

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

babaroga ::Hvala Kubovac, razjasnjava mnogo toga. Ziveli

Nema na čemu, ono što znam ja ću rado preneti! Ziveli

offline
 • Pridružio: 22 Feb 2011
 • Poruke: 1481

Kubovac ::Ja sam siguran da između Ruskih radarskih VOJIN sistema i Sirijskih postoji veza i zajednički KIC.
Vrlo je moguće da su sistemi S-200 Vega prevedeni na standard Dubna ili da imaju neke komponente sistema Dubna, što omogućava da raketa koja se ispali sa položaja S-200 bude navođena radarima sistema S-300, ali isto tako i da se svi relevantni podaci potrebni divizionu S-200 dobijaju preko zajedničkog KIC i onda obrađuju u divizionu koji zrači svojim radarima samo za vreme dok navodi raketu.

Rusija i Izrael imaju prilicno ciste odnose u vezi sa Sirijom. Npr jedini slucajevi kada je narusen Izraelski VAP bez bilo kakve pa ni retoricke reakcije u istoriji su slucajevi povrede VAP od strane Ruskih borbenih aviona u vezi sa dejstvom protiv terorista.

Iz tog razloga ja ne verujem da su "nisanski" radari ruskih sistema u Siriji navodili rakete na Izraelske avione jer bi to odmah Izraelci znali (pilot bi ocitao na RWR da je zracen radarima iz sistema S-300) a to bi dalje dovelo do problema...

offline
 • Pridružio: 06 Mar 2012
 • Poruke: 100

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@Hektor
Još jednom samo da pojasnim da ja ne tvrdim da su radari ruskih S-300 navodili rakete S-200. Ja samo kažem da, opet ukoliko je Sirijski S-200 Vega unapređen u verziju S-200 Dubna, tako nešto moguće.
Ipak, ono u šta verujem jeste da sigurno postoji zajednički KIC ili bar CVOJ Ruske i Sirijske vojske jer je potreban i za koordinaciju delovanja vazduhoplovnih snaga Ruske vojske i SAA. U tom smislu verujem da postoji razmena podataka talasom obaveštavanja iz tih centara (KIS ili CVOJ), a da se čak ručnom metodom, a da ne govorim o računarskim tehnikama, može izračunati paralax (koordinate stajne tačke položaja svakog S-200 ili S-125 u odnosu na položaj radara koji šalje podatke ili u odnosu na KIC) koji omogućava precizno usmeravanje nišanskih radara S-200 (i S-125 i ostalih) i brže pronalaženje ciljeva što dovodi do toga da se potpuno anulira zračenje osmatračkim sredstvima S-200 i još smanjuje (bar za malo) vreme zračenja nišanskih radara....
Eto...ne znam koliko ovo deluje značajno, ali je ovo svakako pomoć. Iz iskustva, navodim primer iz 1999. godine i 450. rp iz Kraljeva naoružanog sistemom S-125 Neva, koji su razvili sopstveni CVOJ i uvezali ga u KIC i navodili nišanske radare diviziona Neva sa bilo kog osmatračkog radara koji je u tom trenutku imao čistu sliku bez ili sa najmanje ometanja. Na taj način 450. rp je imao najveći broj gađanja po jednoj vatrenoj jedinici i sačuvao je najveći procenat svoje tehnike. A pritom su paralax računali ručno: olovka, šestar i računaj dok ti oči ne ispadnu.... Smile

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3941

Kad je već zbrijala tako renomirani cilj, zaslužila je da se pored taktičke primjene malo bolje i detaljnije opiše i u mehaničkom smislu. Jako puno raketa je konstruirano u toj dvostepenoj konstrukciji (tvrdi buster i tekući maršni) pa je red da se sve to opiše, a s obzirom da za S-200 ima dovoljno literature sve se može uz opis i kvalitetno slikovno prikazati. Motor na tekuće gorivo smo do sada samo površinski zagrebali, priznajem da nemam nekog velikog znanja osim onog temeljnog kroz struku, ali svi zajedno možemo napraviti jedan kvalitetan opis i prezentaciju. Spominjalo se na nekoliko tema o tom problemu dušičnih kiselina, raznih smrdljivih otrova, a ova raketa je idealan slučaj da se sve poveže u cjelinu.

Manje više u smislu raketnog pogona sve varijante su vrlo slične (može se reći skoro identične) pa ću za primjer uzeti 5V21.Dvostepena aždaja koja nosi bojevu glavu od 217kg, a cijeli sklop da to dotera do cilja je težak 7068kg (sa busterom 5S28) ili 6950kg (sa busterom 5S25). Masa drugog stupnja je 3860kg.
Dimenzijski početna dužina je 10764mm, odnosno 10285mm drugi stupanj, a kalibar je 750mm.

Dva su tipa bustera (inače naravno 4 komada po raketi), 5S25 i 5S28. Osnovna razlika je u vrsti goriva i u obliku šaški. Buster 5S25 je sa kompozitnim raketnim gorivom tip TFA-53KD, a 5S28 sa dvobaznim nitroglicerinskim gorivom RAM-10K. Konstrukcijski busteri su vrlo bliski, ukupna dužina 5091mm, vanjski promjer 437mm, komora je izrađena od visokolegiranog čelika, mlaznica iz mase AG-4V, a umetci u grlu mlaznice (zamjenjivi ovisno o temperaturi, ljetni-zimski) su od molibdenske legure.
Busteri rade 3...5,1 s (5S25) odnosno 3...5,7s (5S28) i ubrzaju raketu na 560...570m/s (mene vrlo iznenadio broj). Maksimalni potisak koji ostvaruju je 42000 kg odnosno 43300 kg, a tlak u komori je 100 bara (5S25) i 115 bara (5S28). Spomenuti umetci u grlu mlaznice se mijenjaju ovisno o okolnoj temperaturi, i kritični promjeri su 170...195mm kod 5S25 odnosno 155...175mm kod bustera 5S28.
Ukupna masa bustera 5S25 je 721kg (480kg goriva), a 5S28 750kg (490kg goriva). Sada onaj podatak o brzini rakete koju buster ostvari ima smisla, blizu 2 tone goriva sagori za 5 i manje sekundi. Inače busteri se odvajaju od drugog stupnja kada dogori zadnji par (svi se istovremeno startaju) i padaju na udaljenosti 1...5 km od lansirnog položaja.

5S25
5S28


Još dok busteri rade svoje, kreće i marševski motor.Drugi stupanj rakete odnosno motor koristi tekuće dvokomponentno samozapaljivo gorivo, mješavinu gorive mase i nositelja kisika.
Goriva masa je TG-02 (mješavina trietilamina, dietilamina i ksilidina) i ukupno je u spremniku 586 kila, a nositelj kisika je AK-27P, mješavina dušične (azotne) kiseline i dušičnih oksida. U spremniku je čak 1680 kila ove korozivne mješavine. Oba spremnika su izrađena iz aluminijske legure AMG-6.

Za početak funkcionalne šeme sistema goriva i zraka, te šema motora.


E tu sad ima svega, turbopumpi, gasgeneratora, regulatora, stabilizatora...inače zaboravio napomenuti da ovaj marševski motor označen sa 5D12, impuls mješavine goriva ovisno o temperaturi je od 195 do 242 kg*s. Maksimalni potisak koji motor ostvaruje je 10 tona.Za sad toliko...

offline
 • windfucker !
 • d.ing Metalurgije
 • Pridružio: 21 Jan 2010
 • Poruke: 2357
 • Gde živiš: Macedonia

Trenutak obaranja Sufe ( F-16 I)

https://www.facebook.com/Sveovojsci/videos/2028012550815637/?t=0

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3977

Pukoviće možeš li iskopati podatak koliko je vremana mogla biti raketa na bojevoj dežuri napunjena sa oksidansom.

Inače je S200 jedna od rijetkih ptica grabljivica koja je imala tako veliki dijapazon regulacije potiska motora , U prvoj minuti je ona nabirala visinu i domet , a onda bi na tjemenu putanje smanjila potisak i tako štedila gorivo , u toj štedljivoj fazi bi došlo do zahvata cilja , a onda bi se po potrebi potisak ponovno podigao na 10 tona i raketa bi sa brzinom od 8 Maha progonila cilj.

Raketa je ogromna i inertna , a nema vektoriranje potiskom već samo aerodinamičke površine što na velikim visinama nije efikasno , ali nije ni zrakoplov na toj visini nešto okretan, tako da su konstruktori sustava predvidjeli mogućnost da cilj bježi brzinom 3-4 Mah,a , pri tome ga raketa sigurno stiže , a kako svake sekunde postaje lakša za 50 kilograma , postaje okretnija .

Raketa ima veliku pasivnu fazu leta. Generator struje i hidropumpe pogoni plinska turbina sa istim komponentama kao i osnovni motor, tako da je i nakon gašenja marševskog motora ostajalo još goriva i oksidansa za pogon uređaja.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 563 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 10 sakrivenih i 521 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Atomski čoban, Bane san, banebeograd, bojank, Cirkon, coa93, Cobi026, cole77, Dannyboy, Dorcolac, FOX, havoc995, HDMI, ILGromovnik, kunktator, KUZMAR, kvarc, Marko Marković, Matija Dj, MB120mm, panzerwaffe, sabros, sajkaca, scimitar19, Snorks, Srki94, VP3987, VP6919, Wisdomseeker, Wlade_021