Sistem S-200 Angara (SA-5 Gammon)

24

Sistem S-200 Angara (SA-5 Gammon)

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

F-35 ako je pogođen nije pogođen sa S-200 nego sa Pancirom. Da se podsetimo. PR izraelskog RV navodi da su 4 njihova aviona napali položaje sirijske PVO sa vođenim bombama (?). Zbog toga su svi odmah graknuli aha F-35 jer to je osnovni vidi dejstva aviona F-35. U kasnijim saopštenjima je taj detalj izostavljen a istovremeno se pojavila informacija da je F-35 imao sudar sa pticom.
Činjenica je da su nakon toga Ameri pristali na sve izraelske zahteve oko dozvola da Izraelci sami montiraju šta hoće na F-35. Pre toga nisu hteli da čuju. Avion će dobiti poslednju generaciju sredstava za PED i to spolja. Dakle, svesno se žrtvuje "nevidljivost". Slučajno?
U svakom slučaju, ako nije F-35 tog dana je pogođen onda F-16 ali nije oboren.
Činjenica je i da ozbiljni zapadni izvori tvrde da je pored obaranja F-16I u isto vreme pogođen i jedan F-15 koji je imao prinundo sletanje. Čak se navodi i na kom aerodromu.
Inače da ovaj F-16I nije pao skoro usred naselja i za njega bi saznali malo sutra. Samo što su se snimci njegovog pada pojavili na mrežama pre nego što su izraelski kontarobaveštajci mogli da reaguju.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 1302

Navodno slike delova od oborenog F-35:
offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 23713
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Liči na pomoćnu bocu sa izbacivog sedišta.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

zixo ::Податак за Кубовца.

Руси су пре извесног времена званично изјавили да је њихов ПВО у Сирији умрежен с сиријским ПВО системом.

Такође Сиријци су након обарања Ф-16 рекли да су Руси помогли у активирању ракетних система С-200 (вероватно да су их и ремонтовали и модернизовали) и да су радили на обуци сиријских посада.


Hvala Zixo i na ovoj potvrdi onoga što sam pisao. Ziveli

online
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3810

Ne ćudi me da ruši sve redom , i civilno i vojno, samo se pitam zašto S 200 ranije nije više toga porušio. Vjerojatno nije bilo prilike , jer su ga svi pametni zaobilazili na 200 km daljine.

Znamo kako je bilo u libiji , sve u raspadu, pa nije ni korišten . U Siriji vjerojatno nije bio operativan, možda nisu znali rukovati , a možda su se i bojali visokih temperatura pa nisu ni punili tankove sa oksidatorom.

Opet se vračam na taj oksidator koji je proklet ali ipak bolji i lakši za dugotrajno skladištenje u raketi u odnosu na tekući kisik.

Kad kažem da je taj oksidator , od zla oca i još gore matere , ali je njihovo čedo pobralo dobre osobine od oboje...

Onda imam na umu slijedeće ...koncentrirana (98% HNO3 ) Dušićna kiselina se ledi na i 42 C , a kuha na 83 C rekli bi idealna za vojnu upotrebu u dijapazonu -30 C i +50 C , osim što je u toj koncentraciji strahovito korozivna i naravno otrovna .

Dušikov tetraoksid (N2O4) se ledi na -11 i kuha 21 C nije korozivan kao kiselina , a jednako ili više je otrovan.

Tetraoksid se da lijepo pomiješati sa dušićnom kiselinom i od njega ona dobije karakterističnu smeđu boju, a kako je njemu tijesno u toj mješavini on stalno isparava osim ako se ohladi ispod 21 C. Ta mješavina ima jednu karakterističnu točku u krivulji miješanja, kod koncentracije od 25 % tetraoksida u kiselini točka smrzavanja je na -65 C , vrlo zanimljiv fenomen znači da ledište smješe pada za 20 C u odnosu na golu kiselinu i pada za 50 C u odnosu na sam tetraoksid , a još zanimljivije takva smješa daje više kisika od same kiseline i daje više kisika po litri volumena nego čisti tekući kisik.

Naravno da su ruje iskoristili tu osobinu i napravili raketu koja uspješno radi i na minus 50 C.

S druge strane zagrijavanjem iznad 22 ta smješa intenzivno gubi tetraoksid i jedina pomoć je držati tankove pod nekim malim tlakom , u praksi se pokazalo da je dovoljno da taj tlak bude 2,5 bara , ali se kod temperatura iznad 50 C već osjeća intenzivno kuhanje tetraoksida , a iznad 60 C on više ne može opstati u tečnoj fazi u smješi sa kiselinom već sav prelazi u paru što može dovesti do razaranja rezervoara , ili ispuštanja tetraoksida preko ventila sigurnosti u atmosferu. Odnosno u skladište sa napunjenim raketama .

Sasvim je druga sitaucija sa raketama strateškog značaja koje su u podzemnim skladištima , silosima, na temperaturi od 12 C , u kojima se koristi čisti tetraoksid.

Kad su ruje prodavali rakete u Libiju i Siriju bilo je zahtjeva sa njihove strane da se podigne gornja razina temperature na +60 , ali to tada ruje nisu mogli ispuniti.

Možda su u međuvremenu prešli na čistu dušičnu koja kuha na+ 83 i ledi na -42 što bi bilo sasvim logično za afro -azijsku upotrebu raketa, ali su tu neki drugi problemi vezano za koroziju aliminijskih tankova u raketi.

Možda je tu na forumu netko sa operativnim iskustvom sa SA- 2 ili sa Styx a , bilo bi zanimljivo čuti njihovo mišljenje , iskustva i strahove.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3737

Za usporedbu, rakete sistema S-200 (oksidator AK-27P) i rakete sistema S-75 (oksidator AK-20K).online
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3810

https://www.mycity-military.com/imgs4/164443_94950580_IMG_5957.PNG

Vezano za vektoriranje potiskom sa grafitnim umecima . Tada kad je nastajala raketa ruje su još robovali nasljeđu sa V 2 rakete , odnosno grafitnim umecima u mlazu . Ako je to još kako tako radilo sa motorom na alkohol i tekući kisik koji je imao niže temperature izgaranja i krače vrijeme rada , to u slučaju S 200 nije išlo zbog previsoke temperature izgaranja goriva cca 3000 C , a mislim da ih je najviše prćilo dugo vrijeme rada motora . Zato su i išli na varijantu da kormila maknu u stranu, izvan zone vetrenog mlaza , dok raketa doleti u zonu ciljeva , a onda kad treba ići u progon povećati manevar sa vektoriranjem potiska, taj mehanizam baš i nije jednostavan , samim tim nije ni pouzdan.

Mislim da su ruje to na kraju riješili vrlo praktično sa krilcima koja su imala dva stupnja komande preko torzijske štange , treba to potražiti u dokumentaciji , U gustim slojevima atmosfere pomicalo se malo krilce, eleron , a u rijetkom slojevima atmosfere cijelo krilce.

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 3072

E, ovo valjda nije bilo...

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3737

Nije bilo, i ako je izvor pouzdan potvrđuje nam da je kod 5V28 uvedeno još programiranih režima leta, a to i opravdava povećanje krajnjeg dometa u odnosu na 5V21.

Što se tiče krilaca, da, eleron u odnosu na krilce (ili obrnuto) se može zakretati i to navode u primjerima velikih brzina. Znači, rekao bih da se cijelo vrijeme krilce preko osovine rotira i time upravlja let rakete, a dodatno eleron radi svoj zakret po potrebi. Ili obratno, osovina i eleron je jedno, a zadnji dio krilca odradi dodatni zakret.online
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3810

Ima oko tog elerona i krilca još zanimljivih detalja , sve je to kod lansiranja osigurano sa štiftovima u neutralnom položaju , kako bi raketa odletila ravno sa rampe.

Nakon što busteri naguraju to sve na brzinu kod koje je dinamički tlak (na Pito cijevi) 0,6 bara dolazi do signala za paljenje piropatrone koja zaleti plinsku turbinu , a ona vrti pumpe goriva i oksidansa marševskog motora , a dio tog goriva preko regulatora odlazi u pomoćnu komoru izgaranja ( gas generator ) koji daje plin za pogon turbine . Gorivo i oksidans odlaze u glavnu komoru izgaranja i počinje raditi marševski motor.Dio tog goriva se vodi i u mali gas generator koji pokreče turbinu elektroagregata , dva generatora i hidrauličku pumpu za pogon aktuatora mrdalica, Hidrauličko ulje pod tlakom od 50 bara ulazi peko servo razvodnika u cilindre aktuatora i oni lome mehaničke osigurače , štiftove, i eleroni odnosno krilca počinju stabilizirati raketu. Sve se to događa u cca drugoj sekundi od starta .

U prvoj se fazi stabilizira samo valjanje rakete kako se ne bi poremetili ( ukrstili ) ramovi žiroskopa pravca i nagiba , a po odbacivanju bustera počinje aktivno vođenje rakete.


Dosta je to sve u opisu zbrljano , a smatram to jako važnim , jer to je raketa koja je imala pretenzije da sruši Crnu Pticu SR 71 na rubu svemira ili neki normalni zrakoplov na 300 kilometara daljine i 300 metar visine i kod brzina presretanja od 1-8 Maha .

Mislim da su ruje od prve A varijante do varijante D jako puno učinili na optimalizaciji pogona , dizanju Isp na malom potisku i boljim algoritmima u upravljanju sa potiskom.

Kako ja vidim stvari na prvoj varijanti je na rampi digitalnim kodom poslan program rada motora , a kod kasnijih varijanti se preko 8 bitne riječi moglo upravljati sa potiskom i režimom leta rakete u toku samog leta .

Mislim da su u D varijanti jako puno učinili i na optimalizaciji turbo grupe za napajanje energijom i na povećanju resursa reduktora i hidropumpe kako bi produžili pasivnu fazu leta .

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 514 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 0 sakrivenih i 506 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bulovic, drimer, lacko, Marko Marković, raketaš, samsung, Taso, zexoni