Zakon o oružju i municiji

167

Zakon o oružju i municiji

offline
 • Pridružio: 16 Jun 2010
 • Poruke: 3152
 • Gde živiš: bela crkva banat

управо тако. зависи од околности у којима си се нашао са поменутим ножем/секиром/сатаром...

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Zastitar planete Zemlje i majke Prirode
 • Pridružio: 24 Jul 2012
 • Poruke: 3870

Citao juce zakon o oruzju i municiji (koji ce da se primenjuje od marta sledece godine). Hteo bih da raspravim nesto o obavezama nas vlasnika oruzja po novom zakonu. Sta su nase obaveze? Prvo me interesuje da li mi koji posedujemo oruzje koje je nabavljeno po starom zakonu imamo obavezu za obavljanje lekarskog pregleda na 5 godina za oruzje koje vec imamo ili samo u slucaju nabavljanja novog oruzja? Bez obzira sto vec imamo oruzje za nabavku novog oruzja moramo da radimo lekarski pregled, to mi je jasno. Jos nesto od kada tece rok za zamenu oruznih listova sa starih na novi (karticu)? Izmedju ostalog posao mi je tumacenje zakona, ovaj je nedorecen i nelogican, bice tek problema kada krene njegova primena...

offline
 • Dimitrije P. Majkić
 • ginekolog amater
 • Pridružio: 21 Nov 2014
 • Poruke: 749
 • Gde živiš: Beograd

Napisano: 09 Nov 2015 9:28

@Waldorf and Statler
Veoma lep filozofski način gledanja na sistem. I ja sam uvek govorio da je interes sistema iznad interesa pojedinca. Jedno veliko ALI mi još uvek na žalost nemamo sistem!
Uvek počinjem priču sa: Znate li šta je bila pečenica u Srba pre 400 godina? Jagnje.
Pa se prešlo na prase. Zašto? Pa turci nisu otimali svinje!!!
Još uvek se nije desila detoksikacija naših duša u odnosu prema državi jer su posledice okupacije duboko utkane u DNK i to se prenosi s kolena na koleno.
I dalje velika većina smatra uspehom ako se na bilo koji način okoristi o državu. Setite se samo fore „koji auto je najbolji“ NOV rekao bi Ford a Srbin – SLUŽBENI
Selektori (naravno ne mogu biti svi) moraju biti široko obrazovani ali i da imaju dovoljno godina da mogu da naprave jednačinu sa više nepoznatih koju će primentiti na tim jer nisu svi igrači iste visine ili talenta i.t.d.
Kod nas je država sinonim za nešto tuđe – loše jer setite se dužine okupacije. I proces promene shvatanja u narodu je dug. Opet ALI, i kako da napreduje kada na svakom koraku građanin ima osećaj kao da su opet s druge strane turci!
Bolesni ste – možda će te umreti pa tek onda doći na red za pregled. Molim Vas demantujte me.
Nije Vam proknjižena uredna uplata infostana ili poreza – šalju izvršitelje, plene platu ili penziju s računa a Vi posle dokazujte da greška nije do Vas. Molim Vas demantujte me.
Primera je mnogo.
Tek kada se uspostavi sistem onda možemo očekivati početak detoksikacije. Do tada mi uzmemo po neki lekić i pomislimo supeer ali ne popijemo terapiju do kraja i opet smo na početku.
Porez na oružje je glupost bas zbog demokratskih tekovina. Jer implikacija iz poreza na oružje jeste da onaj ko nema novca za porez šta će njemu/njoj oružje te se tako više vrednuje život onog koji ima novca nego onog koji ga nema.

Sve napisano ne odražava moj stav o oružju već moje viđenje kako prosečan građanin vidi/oseća problematiku oružja.

Ja se naježim kad čitam ili me zovu za savet – kupili bi pištolj pa ja po navici pitam: A šta će ti ta beda?
I po šablonu čujem odgovor: Za povremeni odlazak do streljane a neka ga i kući zlu ne trebalo.
Znam unapred da će taj povremeni odlazak biti jednom jer kad plati 9mm para 65 dinara neće mu biti dobro! Ali u suštini je iluzija i takozvana potreba da kao Pater familias zaštiti svoje ukućane. Šta je istina (već sam pisao o tome) PA KO TI ČUVA ONO DVOJE DECE DOK SU VAN KUĆE u kojoj ti imaš busiju i oružje da je braniš?
Razbijanje ovih iluzija se ne postiže zabranama ili prljavim igrama preko nameta već uvođenjem sistema gde se građani stvaro osećaju bezbedno kako lično tako i za najmilije.
Ne možete iole obrazovanom građaninu da prodate priču o smanjenju broja oružja kako će to smanjiti broj poginulih. Pa prvo će Vas pitati za SAOBRAĆAJ.
Znači kao SISTEM bavite se problemima redom. Pa kad smanjite broj nastradalih u saobraćaju dođe red i na oružje i imaćete toliku podršku da će stanovništvo javno na presama lomiti svoje dragoceno oružje.

Uloga selektora je da učini da se igrač oseti delom tima pa da peva himnu a ne da samo to od njega očekuje (ne uvažavajući njegovo poreklo i okruženje) i da se na kraju kao ishod - talenat tog igrača ne iskoristi u interesu tima. Izvinjavam se na dužini posta.

Dopuna: 09 Nov 2015 9:36

Bobo123 ::Citao juce zakon o oruzju i municiji (koji ce da se primenjuje od marta sledece godine). Hteo bih da raspravim nesto o obavezama nas vlasnika oruzja po novom zakonu. Sta su nase obaveze? Prvo me interesuje da li mi koji posedujemo oruzje koje je nabavljeno po starom zakonu imamo obavezu za obavljanje lekarskog pregleda na 5 godina za oruzje koje vec imamo ili samo u slucaju nabavljanja novog oruzja? Bez obzira sto vec imamo oruzje za nabavku novog oruzja moramo da radimo lekarski pregled, to mi je jasno. Jos nesto od kada tece rok za zamenu oruznih listova sa starih na novi (karticu)? Izmedju ostalog posao mi je tumacenje zakona, ovaj je nedorecen i nelogican, bice tek problema kada krene njegova primena...

Ja koliko sam čitao u zakonu je jasno napisana obaveza svih onih koji već poseduju bilo kakvo oružje da moraju obaviti lekarski pregled. Bez obzira da li nabavljaju još neki komad.

Na ovaj način smanjiće se zloupotreba oružja bolesnih t.j. stariijih vlasnika od strane naslednika jer će svi morati na lekarski pregled i kada lice ne prođe fizički deo (psihički bude ok) moraće predati oružje pa ukućani neće moći da se prave ludi ne znam gde je deda držao pištolj.

Ovo će nesporno pogoditi mnoge starije lovce i penzionisane oficire i policajce koji su recimo slabije pokretni i lošije vide ali su bistrog uma i pozitivnog karaktera jer neće proći telesni deo.
A oslobođeni su na primer poreza na jedan pištolj koji će morati preneti nekom ili predati.

offline
 • Recce 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 18 Apr 2011
 • Poruke: 6240

Kakav fizicki deo pregleda? Ne secam se da je negde pominjan taj deo i ako jeste koja su merila za tu fizicku (ne)sposobnost?

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2389

Како је речено када је доношен тај закон, њега није могуће применити без подзаконских аката која ће бити донешена у међувремену до примене тог закона у марту 2016. Једино је део закона који се односио на легализацију био могуће одмах примењив.
Докле се дошло са тим подзаконским актима и да ли они морају да пролазе гласање у скупштини или је довољно да их донесе и усвоји одбор који је за то задужен, није познато!
Поучени претходним искуствима, на време ће бити донесени само они акти за које неко има интерес.

offline
 • Zastitar planete Zemlje i majke Prirode
 • Pridružio: 24 Jul 2012
 • Poruke: 3870

Podzakonska akta (Uredbe) donosi i usvaja Vlada RS. Pravilnike usvaja nadlezno ministarstvo, u ovom slucaju Ministarstvo unutrasnjih poslova i skupstina nema sa tim nista.
Postavio sam pitanje da znam koje su obaveze i kada moramo da krenemo sa ispunjavanjem obaveza. U pravu si, clan 11 kaze da su izmedju ostalog uslovi za posedovanje oruzja za fizika lica i dokaz o zdravstvenoj sposobnosti. Zbunio me sledeci clan gde za izdavanje oruznog lista mora da se podnese dokaz o zdravstvenoj sposobnosti te da kada se utvrdi da se licu moze izdati oruzni list duzan je da podnese dokaz o obucenosti (tumacio sam da je to za nove vlasnike oruzja).

offline
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 2405
 • Gde živiš: mirna bačka

Namerno sam pustio da se malo razvije diskusija oko onesposobljavanja oružja. Sad smo baš tu gde je trebalo da budemo, onesposobljavanje se reguliše podzakonskim aktima koja još nisu donešena, ili ako jesu nisu objavljena. Kolega WaS nam je objasnio kako se to radi tamo negde, verovatno po Evropi, ili u Hrvatskoj. Verovatno će tako da se radi i kod nas, mi uvek kopiramo ono najgore.S tim da za sada ne znamo ništa sa sigurnošću, zato što to ne zna ni zakonodavac. Posebno ne znam odakle precizna informacija da će potvrde da izdaje Zavod za žigosanje ? Možda će svaka puškarska radionica imati uputstvo kako se oružje onesposobljava i biće dovoljna njihova potvrda, možda će taj posao da se prepusti ovlašćenim servisima Zastave (recimo...), a možda će potvrde da izdaje baš samo Zavod. Ne vidim problem da ovlašćeni sevis unakazi oružje i o tome izda potvrdu, ta potvrda je jednako validna kao i potvrda Zavoda. Isto to mislim o bilo kojoj radionici koja je ovlašćena za rad sa oružjem. To nije potvrda o tormentaciji, to je potvrda da je nešto unakaženo i da više ne radi, a za to stvarno nije neophodan Zavod. Pre toga treba da se zna kako se vrši onesposobljavanje oružja. Pa onda da se zna ko može to da radi. Pa da se zna šta sa oružjem za koje su već izdate potvrde da je onesposobljeno i na osnovu toga registrovano kao trofejno itd. Zato je rok za rešavanje trofejnog oružja 3 (TRI) godine od stupanja na snagu zakona, a rok za oružje za ličnu bezbednost samo 1 (JEDNU) godinu. Zakonodavac hoće da izađe u susret onima koji insistiraju da se Srbi razoružaju, ali kao što vidimo, nisu baš sigurni kako da to brzo i efikasno urade a da sve bude po ˝demokratskim˝ zakonima...

offline
 • Recce 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 18 Apr 2011
 • Poruke: 6240

markus ::...Posebno ne znam odakle precizna informacija da će potvrde da izdaje Zavod za žigosanje ? Možda će svaka puškarska radionica imati uputstvo kako se oružje onesposobljava...
Dovoljno je procitati novi Zakon koji to definise ovako:

"Onesposobljavanje oružja
Član 23.
Vlasnik oružja iz kategorije B i C može ga onesposobiti.
Potvrdu o onesposobljavanju oružja izdaje ustanova ovlašćena za ispitivanje i žigosanje vatrenog oružja.
Podatak o onesposobljenosti unosi se u oružni list i utiskuje na samom oružju.
Zabranjeno je nabavljati delove i municiju za onesposobljeno oružje."

Kao sto se iz teksta vidi, potvrdu daje upravo institucija koju je W&S naveo u svom postu

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2389

Мали су капацитети Завода за жигосање и испитивање да би то било могуће урадити у неком разумном року. Питање је у ствари, колико уопште и има тог трофејног оружја.

offline
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 2405
 • Gde živiš: mirna bačka

Recce ::markus ::...Posebno ne znam odakle precizna informacija da će potvrde da izdaje Zavod za žigosanje ? Možda će svaka puškarska radionica imati uputstvo kako se oružje onesposobljava...
Dovoljno je procitati novi Zakon koji to definise ovako:

"Onesposobljavanje oružja
Član 23.
Vlasnik oružja iz kategorije B i C može ga onesposobiti.
Potvrdu o onesposobljavanju oružja izdaje ustanova ovlašćena za ispitivanje i žigosanje vatrenog oružja.
Podatak o onesposobljenosti unosi se u oružni list i utiskuje na samom oružju.
Zabranjeno je nabavljati delove i municiju za onesposobljeno oružje."

Kao sto se iz teksta vidi, potvrdu daje upravo institucija koju je W&S naveo u svom postu

Taj deo sam propustio, nisam video da je u pitanju ovlašćena insitucija za ispitivanje i žigosanje. Ostaje pitanje ko i kako onesposobljava oružje, osim ako i toga ima a da sam ga preskočio ?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 752 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 5 sakrivenih i 709 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., ajo baba, Alibaba1981, Apok, Atomski čoban, bufanje, dankisha, DragoslavS, FileFinder, ikan, laki_bb, Lazarus, Magistar78, mercedesamg, milutin134, MiroslavD, Ne doznajem se u oružje, nick79, procesor, raptorsi, RED4G-304, RJ, Srle993, stegonosa, uruk, vathra, Vatreni Zmaj, VJ, voja64, vukdra, wulfy, zillbg, Zmaj001, Zoks353, zzapNDjuric99, šumar bk2, 79693