MiG-31 Foxhound

405

MiG-31 Foxhound

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

@Kaplar

Naravno da sebe ne izbacujem u prvi plan ove ili bilo koje druge rasprave ,pitanje je bilo u vezi moguceg umanjenja mase aviona za 2 tone kako je navedeno .Postavlja se onda pitanje kako se doslo do te cifre ,izbacivanjem blokova el. opreme ,pojedinih agregata,uredjaja aviona ili sta vec ? 2 tone nije malo i to bi onda bio razlog moguceg revidiranja aerodinamike ?

Znaci ovako bi to bilo ...smanjena je recimo masa praznog BM ali kako se onda doslo do povecanja maks mase u poletanju a ciji nam je podatak prezentovan .


@respekt

Nije ta svetlost kao prenosni medijum problem kod istih vec ono sto joj predhodi a to je el .signal .On je recimo pocetak i kraj kako kod opt. kablova tako i kod evo npr. bakarnih zica ,samo sto kod ovog drugog taj signal stalno putuje od jednog do drugog kraja a kod tih prvih kako rece info putuje pomocu svetlosti .

Citat: Kod upotrebe optičkog vlakna potrebno je električni signal pretvoriti u svetlosni, pustiti svetlost u vlakno paralelno s uzdužnom osi, na suprotnoj strani potrebno je svetlosni signal opet pretvoriti u električni.

No sta sve to vredi ako pocetnog el .signala nema ??? Jesu imuni na EM -smetnje ali se misli na sam kabl ne na ono cime pocinju i zavrsavaju ,zato je isti efekat dejstva kako rekosmo ranije nekonvencionalnih borbenih sredstava sa tim da su ti prvi fizicki mnogo vise osetljiviji ( fizicko/mehanicko ostecenje i unistenje kako je i naveo `miodrag2` ) i otuda je veca mogucnost da ce takav udar preziveti starija tehnoloska resenja .Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 69031

Jedna starija
2014offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

sremac983 ::То би значило да он може који км да лети дуже, захваљујући тим ситним иземанама и додавањем нових резервоара са горивом. Па то је одлична ствар онда....

Posto su nam raspolozivi podaci sa neta uglavnom razliciti da li bi ovaj dogadjaj mogao biti naznaka da BM ima vise ili isto goriva u unutrasnjim rez. od svojih predhodnika ? Preleteli preko 8000km i to sa tri dopunjavanja u letu .

Citat:В 2016 году экипажи 14-й армии ВВС и ПВО Центрального военного округа на истребителях МиГ-31БМ установили рекорд длительности беспосадочного перелёта на истребителях МиГ-31БМ, проведя в небе 7 часов 4 минуты. Дальность перелёта составила более 8000 км с тремя дозаправками топливом в воздухе.

Arrow http://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12082477@egNews#txt

Recimo za standarni ,osnovni `31` stoji sledece :

Citat:Практическая дальность:
на высоте 10000 м, при M=0,8: 1450 км
без дозаправки с 2 ПТБ: до 3000 км
с одной дозаправкой: до 5400 км
топлива: 17330 кг


Citat:Топливо размещается в семи фюзеляжных баках, четырех крыльевых и двух килевых суммарной емкостью 18300 л. Предусмотрена подвеска двух внешних баков емкостью по 2500 л на внешних подкрыльевых пилонах.

A na tabli koju je @mean ranije postavio stoji da je ova prakticna daljina leta manja i iznosi 2300km .BM ocigledno nema `mokre` podkrilne tacke tj mogucnost nosenja PTB-2500/1150 .

mean_machine ::

46835kg:
http://www.paralay.com/t05/3235.jpg

dok je za obican MiG-31 46200kg:
http://www.migavia.ru/index.php/en/production/mig-.....mp;start=2


Ovih 2300km bez dopunjavanja se nekako uklapa u ovaj rekordni prelet od preko 8000km ?

Ako se poredi podatak iz citata ,prakticna daljina leta ( tokom preleta recimo ) je 1450 km na H=10km pri V=900-1000km/h ,iz tabele vidimo da se pominje 2300km sto je povecanje za oko 900km ako bi bili isti letni uslovi .Iz prakticnih razloga se racuna gorivo utroseno na stajanci tokom predpoletne pripreme,rulanja i faze poletanja ,penjanje i dolazak na krstarecu visinu ,faza sletanja uz sve navigacijsku/sletnu rezervu .

Da li je porast zapremine goriva u unutrasnjim rez. uz odredjeni porast mase raketa V-V uslovilo i porast maks poletne mase ,cini se da jeste .Izgleda da je tako ?

offline
 • Pridružio: 23 Sep 2009
 • Poruke: 932

Ja predjem na privatnu raspravu da ne bih gusio temu, a onda se ukljuce sufleri da me pljuju javno.

Ajmo ovako. Sva digitalna tehnologija, kao i 90% analogne, je tranzistorska. Kao takva je osetljiva i na EM i na cestice radijacije. Prvo ce razoriti PN spojeve, drugo ce razoriti kristalnu strukturu materijala.

To vazi za sva tranzistorska kola. Jedina prednost starijih je da zbog manje gustine pakovanja imaju vecu sirinu PN spojeva, sto bi teorijski trebalo da ih zastiti od EM-a nesto bolje (starije kolo ce crci milisekundu posle novijeg).

Jedini lek za oba kola je oklopljavanje, pri tome dva sloja oklopa, jedan koji stiti od EM-a, drugi koji stiti od cestica radijacije, i to je najcesce olovo.

Tu sada ulaze u igru dimenzije, i to po dva parametra. Najmanja velicina tranzistora u kolu iz 1989.-te je kao sto sam napisao 800nm. Trenutno aktuelna tehnologija omogucava proizvodnju digitalnih kola sa velicinom tranzistora 10nm, a u vrlo skorijoj buducnosti i 5nm. To utice na tezinu samog krajnjeg uredjaja, ali pre svega na njegovu zapreminu. A zapremina odredjuje povrsinu oklopa, a ukoliko stitimo nesto od posledica nuklearne eksplozije vrlo brzo ce tezina oklopa postati znacajnija od tezine samog uredjaja.

Sa druge strane, manja zapremina ostavlja prostor za neke druge uredjaje, rezervoare za gorivo, kablazu, itd. Dobitak pri zameni klasicnog monitora tecnokristalnim (jer su i LED monitori takodje LCD monitori, samo sa LED pozadinskim osvetljenjem) nije samo u tezini, vec i u zapremini. Za odredjenu dijagonalu monitora potrebno je odredjeno minimalno rastojanje katode od ekrana, kako bi X i Y ploce mogle da razvuku sliku po ekranu. To odredjuje ukupnu zapreminu celog uredjaja.

Opticki kablovi se mogu koristiti kao komunikacione linije. Pri tome jedan opticki kabl moze zameniti citav snop parica, odnosno koaksijalnih i/ili UTP/DTP kablova. Usteda na tezini gledajuci kablazu je ogromna (ne zbog prevelike tezine klasicnih kablova, vec zbog izuzetno male tezine optickog). Pri tome nisu osetljivi na EM, ali su osetljivi na mehanicka naprezanja, temperaturu, i na cestice radijacije. Trece se vezuje za nepravilnosti u strukturi stakla, i u zavisnosti od inteziteta i vremena trajanja zracenja izaziva slabljenje signala. Efekat je manje ili vise ireverzibilan, odnosno zavisno od vrste materijala od kojeg je opticki kabl napravljen, kao i jacine i duzine trajanja zracenja, opticko vlakno ce se vratiti u normalno stanje u manjoj ili vecoj meri. Zracenje potrebno da se isti u potpunosti izbaci iz upotrebe ce biti dovoljno jako da ce i ostali sistemi u avionu otkazati.

Recimo, klasicno vlakno pravljeno od silicijuma i puno primesa Germanijuma, Bora, itd, ce pri odredjenoj kolicini zracenja u trajanju od sat vremena dobiti slabljenje od 25db po kilometru. To je 0.025db po metru. Nova vlakna pravljena od drugih materijala omogucavaju da pri istim uslovima slabljenje u optickom kablu opadne na svega 5db po kilometru, odnosno na 0.005db po metru. A u avionu necete koristiti vlakna duzine vece od 30m.

E sada, neko je kolegi Ray Ban-u u medjuvremenu rekao da je sam kabl neosetljiv na EM, pa je sada promenio pricu i prica o osetljivosti lasera, koji je obicno poluprovodnicki (odnosno LED dioda), i prijemnika, koji je opet fotodioda ili fototranzistor. Ono sto vazi za druga tranzistorska kola vazi i ovde.

Opet, ovo vlakno je moguce zastititi odgovarajucom zastitom, ovog puta samo od radjiacionih cestica. Sto ce opet povecati tezinu. Ali, s obzirom na tezinu samog kabla, i tezinu kablova koje jedan opticki kabl menja, pitanje je da li bi on sa odgovarajucom zastitom presao tezinu snopa klasicnih kablova koje menja. Pogotovu kod fly by wire sistema sa trostrukom ili cetvorostrukom redundansom.

Opet, kod FBW-a treba imati u vidu da bi on prenosio iskljucivo signale upravljanja FBW sistema.

Sada, sta je moguce uraditi, i kakvi su trade-off-ovi pri primeni odredjenih resenja pri osavremenjavanju MiG-31, to je vec sada neka treca prica. Ali niko od nas na forumu ne zna dovoljno o ovom avionu da bi mogao to da oceni.

Nadam se da su sada neke stvari jasnije.

Pozdrav!

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

miodrag2 ::

E sada, neko je kolegi Ray Ban-u u medjuvremenu rekao da je sam kabl neosetljiv na EM, pa je sada promenio pricu i prica o osetljivosti lasera, koji je obicno poluprovodnicki (odnosno LED dioda), i prijemnika, koji je opet fotodioda ili fototranzistor. Ono sto vazi za druga tranzistorska kola vazi i ovde.Kabl je prakticno neosetljiv u uslovima kad se izgubi/omete pocetni /predajni signal pomocu gama spektra EM -zracenja tokom upotrebe nukl. oruzja o cemu smo pricali na sta je inace osetljiva poluprovodnicka /tranzistorska tehnologija. Dakle sam kabl kao takav gubi svoju primarnu funkciju prenosa info svetlosnim medijumom .U daljem razmatranju je komentarisana fizicka osetljivost istih spram starijih tehnoloskih resenja ( zice /kablovi ) .Sto ce reci i opt. i oni stari kablovi pate od istih mana u tim uslovima samo je pitanje kasnije fizickog/mehanickog opstanka tokom radio-aktivnog zracenja .

Sto se `31` tice naravno da ne poznajemo pravo stanje stvari no cinjenica je da taj avion samo za odredjene avionske sisteme kao sto je KN-25 ima po 40 blokova opreme .Otuda ona masivnost i glomaznost iste .

Inace pohvale ovako javno ( mogao sam i preko pp ) za kvalitetan komentar ,nadam se da smo izgladili neke nesporazume i da se vracamo pravom i kolegijalnom komentarisanju i analizama .

Dijagrami nam pokazuju raspored pojedinih blokova el. opreme ,agregata i ostalih avionskih sistema i podsistema .Ono sto je uocljivo jeste da je gotova sva el.oprema u blokovima iza radarskog konusa,ispod obe kabine i malo iza iste,dakle u prednjoj sekciji planera/trupa aviona .

offline
 • Pridružio: 23 Sep 2009
 • Poruke: 932

Predajnik i prijemnik ces zastiti na isti nacin kao i druga poluprovodnicka kola. Tako da nema problema ni a izvorom, ni sa uvirom.

Za svaki problem postoji resenje. Pitanje je samo da li se to resenje isplati.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

^

To stoji ,no onda se dolazi na formulu vece mase i gabarita sto si i pomenuo predhodno .Posto smo zapeli oko te osetljivosti optickih kablova/vlakana na uticaj spoljnih dejstava ,evo nekih detalja u vezi toga

Stranica prva

Citat:Otpornost na uticaj okoline
• promena slabljenja zbog promene klimatskih uslova
promena slabljenja usled delovanja energetskog polja i nuklearnog zračenja
• propustljivost vode kod optičkog kabla i slično.


i na strani 26/31

Citat:Delovanje energetskog polja i nuklearnog zračenja ogleda se u dejstvu na nečistoće i
aditive (dopante) koji se nalaze u staklu optičkog vlakna, čime se povećava slabljenje.
Materijali koji se uobičajeno koriste u kablovskoj inustriji kao zaštita optičkog vlakna u
kablu, u ovom slučaju imaju malu ulogu, pa je potrebno ugraditi PCS optička vlakna sa
jezgrom velike čistoće, ili koristiti specijalne materijale za zaštitu.


naslov je ...

Metode ispitivanja karakteristika optičkih vlakana i kablova


Arrow https://www.mycity.rs/must-login.png

zatim tekst :

Fiberoptika u automatizaciji

Citat:Prednosti optičkih kablova:

Veći propusni opseg – 10-100GBps
Manje dimenzije i težina u odnosu na bakarne kablove
Lakše postavljanje u zemlju, vodu, na stubove ili dalekovode
Manje slabljenje signala što dozvoljava domete i do 200km bez pojačavanja signala
Elektromagnetska izolacija – otporni na uticaje spoljašnjih elektromagnetskih polja što znači da nisu podložni interferenciji, impulsnom šumu i preslušavanju

Mane optičkih kablova:
Veća preosečna cena u odnosu na bakarne
Osetljivi su na radioaktivno zračenje.


Arrow http://mehatronika.gomodesign.rs/fiberoptika-u-automatizaciji/

i

Arrow https://prakticnanastavaets.files.wordpress.com/20.....dnici1.pdf


U vezi ovih slika sa sajta `Paralay.ru` na kojima vidimo blokove el.opreme te zelene prekrivace ( tapacirung ) i onu specificnu visokotemperaturnu ruzicastu smesu na kapotazama ( poklopcima istih ).

isto to se nalazi i na poklopcima obe kabine ( na slikama je BM Bort 93 plavi na MAKS-2009 )sledi dakle komentar :

Citat:Na preobuci su me ucili da je to pre svega toplotna izolacija. Nemam spoznaju o njenom antiradijacionom eventualnom efektu. Drugo, pri snaznijijem gama zracenju duraluminijum se pobudjuje i postaje sekundarni izvor radijacije. No mikrocevna tehnologija ima sposobnost da dejstvuje i pri prisutnosti gama zracenja, a posle snaznijeg gama zracenja vraca se u funkciju posle otprilike 24 casa.
Poluprovodnike i cipove, mozemo samo baciti na otpad.

offline
 • Pridružio: 23 Sep 2009
 • Poruke: 932

Sve sto si napisao u prethodnom postu sam vec napisao ja u svom objasnjenju.

Sustina je ista. Jedino mozemo da idemo u detalje koji vecini ostalih forumasa nece biti razumljivi.

Bitna stvar je da je opticko vlakno cisto ili sa vrlo malim procentom dopanata, ili sa odredjenim dopantom, znatno otpornije na nuklearno zracenje. Slabljenje koje se u njemu javlja je funkcija jacine zracenja i vremena izlozenosti, i izrazava se slabljenjem po kilometru. Od istog zavisi i mogucnost vracanja u prvobitno stanje. Masa samog optickog vlakna je toliko zanemarljiva da je za kratka odstojanja bukvalno nemerljiva. Prakticno u tom slucaju celu tezinu cini omotac koji ga stiti od mehanickih naprezanja. Ukoliko je uopste potrebna zastita od nuklearnog zracenja (sto zavisi od toga koje je opticko vlakno primenjeno), celu tezinu ovog kabla ce upravo nositi njegova zastita.

Sto se tice zelene zastite, ako je u pitanju samo toplotna izolacija, a znamo da MiG-31 poseduje digitalna elektronska kola, postavlja se pitanje kako su ova kola zasticena. U suprotnom bi ne samo ova kola, vec sva tranzistorska kola ionako otisla u slucaju nuklearnog udara, pa bi MiG-31 u svakom slucaju bio neupotrebljiv. Tako da je moja pretpostavka da su svi blokovi koji poseduju poluprovodnike i cipove zasticeni oklopljavanjem.

Medjtim, bilo kakva filozofija, bez znjanja o konkretno primenjenim resenjima, nema smisla. Ova rasprava je zapocela negiranjem mojih tvrdnji o omogucnosti primene nekih resenja. Mislim da smo se slozili da su ova resenja primenljiva, cak i u slucaju da protivnik koristi nuklearno oruzje.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

^

Jeste ,izlozio si predhodno i u kontekstu toga sam i postavio neke tekstove i dokumenta ,sta je zanimljivo,sto neki radovi pominju osteljivost na dejstvo energetskog polja .No otom potom, da se ponovi ono sto smo i preko `pp` razmenili a u sklopu rasprave oko BM-ova i 31ce uopste .Tacno je da takva resenja prenosa info mogu biti primenjena kao sto ce izgleda biti npr kod T-50 ( po datim TTZ-ma i vojnim standardima ) no to je veoma tesko sad primeniti u procesu kapremonta sa modernizacijom jer bi takvo olaksavanje rekosmo znatno degradilo ono sto se zove `centar tezista aviona` .

Komentar :

Citat:Skidanje mase avionu, zahteva znacajne radove na balansu masa aviona, a vodeci racuna o njegovoj statickoj centrazi, kako bi centar masa ostao sto priblizniji ranijem, kako bi aerodinamicke karakteristike ostale iste, kao i stabilnost i upravljivost aviona na njegovoj celoj anvelopi leta.


Jos nesto ,Ruje su zamenile blok centralnog racunara -SUV koji je bio tezak 60 kg i sad je tu novi ovaj Baget u bloku teskom 16kg ,ostatak radi tog CT bi trebalo necim nadopuniti .Avion mora imati aerodinamicke karakteristike nakon kapremonta kakve je imao i predhodno .Zato sam i pomenuo onaj glomazni blok KN-25 koji ima cak 40 blokova el. i druge opreme .Dakle i opt. i bakarni kablovi jesu osetljivi kako videsmo na gama- spektar EM-zracenja a od sve racunarske tehnologije najbolje u nekom nukl. sukobu prolazi ona mikrocevna . Kod opt. kablova problem su dakle el .signali a ne mozda toliko svetlost kao prenosni medijum a tu je i fizicka/mehanicka osetljivost na prateca dejstva nakon detonacije odredjenog nukl .sredstva .

U vezi nav. sistema KN-25 sa ruskog forumaCitat:
Two pictures of navigation device. It is not classical paper map navigation device with two sticks running up-down and left-right to form cross in front of map to show your position on the map. Problem is, when you prepare paper map for this device, there are more layers of paper and no light from behind could be seen, so it need sticks in front of map and it is usually bigger than this one in MiG-31. Also this one is screwed and I doubt pilot have time to screw it all the time to change maps in it and calibrate device flying and 2+ Mach in distance more than 1000 km. It either have special maps made on special paper for this device and place by technicians before flight for area of flying route with proper measure to cover that area, or this is a device working with map on microfilm also placed with technicians before flight and microfilm could easier cover larger area and could move the map, when plane comes out of area , that pilot could always see, where the plane is.

Although it is mechanical device, it is excellent thing, which show pilot the position of plane on the map in real time and all calculations are made by plane computer. Of course today GPS/GLONASS devices with LCD screens are far better, but this was in use before GPS was created.

That is the PA-4-3 moving map display, part of the KN-25 navigation system. The stick you see next to the map is what the pilot uses to move the map around.


Arrow http://www.russiadefence.net/t1812p350-mig-31bm-interceptor-news

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

zixo ::

Такође занимљиво би било рећи и колико траје модернизација сваког примерка.


`Korespodent` Denis Berestov u svom dokumentarcu ( bio u poseti AZ `Sokol` ) navodi da za srednji remont ( nije mi jasno je li on to pogresno naveo srednji remont ako sam dobro cuo ili ipak kapremont/generalni remont ) sa modernizacijaom za jednog traje do 9 m

Govori o tome od 28:40

Arrow https://www.youtube.com/watch?v=po6B4zzpyDc&t=1372s

Jasno se kaze da se radi o `kapremontu` ( kapitalnom/generalnom remontu ) .

Arrow http://www.migavia.ru/index.php/ru/novosti/smi-o-n.....ratsii-mig

Avioni koji su prosli kroz kapremont /modernizaciju dobili su jos 15 godina resursa ,dakle prvi avioni dovedeni na nivo BM tokom 2007/08 bice prakticno operativni do 2022/23g

Citat:После «превращения» в МиГ-31БМ производитель гарантирует до 15 лет успешной эксплуатации перехватчиков.

Arrow http://sdelanounas.ru/blogs/77527/

Rezime : avioni verzije ` B` ( ser.radjeni 1990-94 ) ,`DZ` ( od 1985-1990 ) i `BS` ( osnovna verzija dovedena na nivo B tokom 90tih kroz kapremont/modernizaciju bez uredjaja za punjenje goriva u letu ) se dovode na nivo BM,DZM i BSM .

Citat:С 1990 г. все серийно выпускавшиеся МиГ-31 дооснащались дозаправочной штангой ("изделие 01ДЗ"), вплоть до выпуска новой модификации МиГ-31Б, на которой такое оборудование было предусмотрено изначально. В остальном "изделие 01ДЗ" ничем не отличалось от "изделия 01".Как и в случае с МиГ-25ПДС, после акции Толкачева все ранее выпущенные МиГ-31 ("изделие 01") необходимо было доработать до стандарта МиГ-31Б. Доработанные на НГАЗ "Сокол" и авиаремонтных предприятиях ВВС строевые самолеты получили обозначение МиГ-31БС ("изделие 01БС"). Они не имеют систему дозаправки топливом в полете.

Arrow http://www.airwar.ru/enc/fighter/mig31b.html

zixo ::
Неки најсвежији податак је да у јединицама има 97 модернизованих авиона.

План је 120-130 до 2020.


Izgleda da se radi o cifri tacno 113 kom

Citat:Как сообщил в конце прошлого года заместитель министра обороны России Юрий Борисов в ходе своей рабочей поездки на авиастроительный завод «Сокол», с этим предприятием военное ведомство имеет длительный контракт на ремонт, восстановление с продлением ресурса истребителей МиГ-31 до уровня МиГ-31БМ.
«Всего контракт подразумевает восстановление 113 машин, - сообщил Юрий Борисов. - Пока никаких срывов нет, претензий к заводу также. Замминистра обороны особо обратил внимание на тот факт, что предприятию удалось выполнить задачу по импортозамещению при работе над данным истребителем.
«Никакой зависимости у нас сейчас нет, никаких опасений по этому поводу не осталось», - заявил Юрий Борисов.


Arrow https://cont.ws/@su-35/534144

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 739 korisnika na forumu :: 22 registrovanih, 5 sakrivenih i 712 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, ALBION101, amstel2, Arhiv, BlekMen, bojank, BSD, darkstar101, dragoljub11987, GreenMan, Japidson, kaptain, Miskohd, pein, Recce, Regrut Boskica, sakota79, Snorks, sombrero, stefanstankov11, vasa.93, voja64